Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

När använder man kompassen egentligen (nybörjare)

miselda.h  2021-09-02 15:28
Hej alla!

Jag håller på att lära mig orientera och det är jättekul men också svårt.
Innan i sommar anmälde jag mig till en tävling och hade bara provat orientera en gång innan dess. Jag hittade 2 kontroller sen blev min hjärna som utslagen. Jag visste inte var jag var, jag visste inte var jag skulle, kartan blev helt plötsligt obegriplig, det var som all fokus bara försvunnit, det var ganska obehagligt för jag har aldrig fått sån hjärnstopp innan i mitt liv.

Iallafall jag försöker lära mig ensam istället i min egen takt. Så jag lär mig vad kartan betyder och hur jag kan använda den. Jag förstår att man ska passa den i norr och sätta tummen där man är springer så man vet var man är på väg.

Men det med ta ut riktning med kompass förstår jag inte. Jag har lärt mig hur man gör, men fattar inte när man ska göra det. Om man håller kartan och springer efter riktmärken där som tex en väg så vet man var man ska men när tar man kompassen och sätter från var man är till dit man ska? Det blir jättekrångligt att hålla reda på kartan och var man är samtidigt så håller man kompassen och försöker följa riktmärket. Om jag börjar springa ska jag ta ut kompassriktning hela tiden från kontroll 1 till kontroll 2 osv, eller ska jag ta ut kompassriktning ibland bara? Eller bara när det är mörkt ska jag använda mig av att ta ut riktningen mellan 2 kontroller? Eller ska jag hålla kartan i en hand och kompassen i den andra och springa efter båda? Eller ska jag enbart använda karta från kontroll 4 till 5 osv och bara använda kompassen om jag är vilse?

Det finns mycket information på internet hur man tar ut kompassriktning och hur man planerar sin väg, läser karta osv, men ingenting om när man använder kompassen och inte, bara hur.Tacksam för alla råd :)

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

miselda orkade inte heller logga in 2021-09-10 21:51 #20

Svar till inlägg av Orkar inte logga in, 2021-09-04 20:38:

Tack snälla för bra tips!
Orkar inte logga in 2021-09-04 20:39 #19

Svar till inlägg av Orkar inte logga in, 2021-09-04 20:38:

Sista meningen i citatet ska vara "då är det dags att vara noggrann med kompassen"
Orkar inte logga in 2021-09-04 20:38 #18

Svar till inlägg av miselda.h, 2021-09-03 18:48:

Den enda gången jag inte tittar på kartan på en hel minut är om jag springer på en väg/stor stig och vet hur länge jag ska göra det. Jag gör en berättelse i mitt huvud om vart jag ska: "följa vägen 300 m, sedan ta vänster i korsningen, till stenen som kommer innan kurvan och där svänga in i skogen åt höger till min kontroll. Då är

En lista på när du bör använda kompassen:
- ut från en kontroll, för att kolla att du springer åt rätt håll (grovt, räcker med nordost/väst/syd)
- när du kommer ut på en ledstång (grovt), för att försäkra dig om att du är på rätt sådan
- när du ska in till en kontroll i skogen (noggrant)
- när du genar mellan ledstänger (grovt)

Andra kan säkert komma på fler tillfällen, men detta är en bra början.
Gunnar v 2021-09-04 17:32 #17

Svar till inlägg av miselda.h, 2021-09-03 18:48:

Spännande!

Jag har två tankar:
- Att titta på kartan en gång varannan minut säger jag är sällan. Det är inte fel att kolla till på kartan var tjugonde sekund eller så. Stäm av mellan kartan och blickfånget kontinuerligt.

- Du skriver att du springer. Du måste inte springa om det inte är viktigt för dig. Du kan promenera från kontroll till kontroll så kan du komma in i tekniken ännu mer harmoniskt.

Om du är riktigt löpsugen kan du springa en slinga efteråt, direkt efter att du orienterat.

Kul att du fixade kompassgången!
miselda.h 2021-09-03 18:48 #16
Jag sprang idag för det har varit så fint väder. I skogen var jag och dom har satt upp kontroller och karta kan man hämta gratis så man orienterar när man vill i sin egen takt.
Det är kul men jag är missnöjd över mig själv.

Jag tappade hela tiden var jag var på kartan trots att jag kollat 2 minuter innan. Speciellt när jag inte hittar kontrollen, då tar det lång tid för mig att ställa om och gå tillbaka. När sen hjärnan blir trött så får jag problem med att snabbt förstå om kontrollen ska ligga till höger eller vänster om vägen. Jag får också svårt att orientera min position när jag är i en kurva till exempel. Vägen svänger men jag tar för lång tid att komma på om jag står precis i svängen eller en bit före eller efter.

Och den där kompassen. Jag vill ha regler för när man använder den även om såna regler inte finns. Jag använde den iallafall en gång när jag bestämmde att jag skulle springa genom terrängen istället för ut på vägen. Det kändes kul iallafall när jag hittade kontrollen endast genom att ta ut kartriktning från där jag var till dit jag ville. Då struntade jag i kartan och kompassen var min ledstång.
ToreH60 2021-09-03 10:53 #15
En intressant fråga är vad man egentligen tränar på när man tränar orientering?
Man tränar:

1) Skogslöpning. Det är en viktig punkt för ju bättre skogslöpare man är desto lättare har man för att läsa kartan när man springer, och desto rakare kan man springa, vilket gör att man blir bättre på att gå kompass = orientera rakt.

2) Rörelsemönster, dvs hur man håller kartan, hur man håller kompassen, hur man interagerar det med löpningen, hur man tittar på skogen, när man läser kartan.
Detta är individuellt och måste ständigt förändras till att passa aktuell löpförmåga och orienteringsförmåga. Du ska under hela din karriär göra framgångsanalyser. När du sprungit en orientering analyserar du den sträcka som gick bäst. Hur var rörelsemönster då? Sedan ska du träna på att försöka hålla detta rörelsemönster hela banan. Bristande rörelsemönster står för 10% av misstagen.

3) Kartläsningsförmågan. Att från kartan skapa en bild i huvudet av hur det ser ut. För att förbättra detta ska man alltid anstränga sig att skapa så bra bild i huvudet som möjligt. Nu säger många att kartläsningen bromsar löpningen och man måste ha tekniker för att snabba upp orienteringen och förenkla. Det är både rätt och fel. Man måste både träna kartläsningsförmågan och tekniker att snabba upp den. När jag läser kartan behöver jag två tittar på kartan för att få en bra bild i huvudet. Tittar jag bara en gång blir bilden ibland ofullständig och skev. Då har jag två alternativ, titta på kartan en gång till eller använda teknik för att snabba upp orienteringen.

Det viktiga är att man accepterar situationen. 40% av misstagen kommer när man inte tittat tillräckligt mycket på kartan och inte använt teknik för att snabba upp orienteringen.

Man blir en bra orienterare först när man har en orienteringsteknik som innebär både kartläsning från start till mål och kompass från start till mål. Dvs man kör kartläsning och tekniker för att snabba upp - parallellt. När den ena inte funkar så funkar den andra. Blev kartläsningen dålig på något ställe så hade man kompassen som styrde rätt. Och funkade inte kompassgången så korrigerade man med kartläsningen.

Om du har kommit till denna nivå har du eliminerat 50% av misstagen.

4)Mentalt står för 50% av misstagen. Den stora orsaken till mentala misslyckanden är tävlingsmomentet, tidtagning. Man lär sig bara när man gör rätt. Gör man fel lär man sig inget eller bygger in fel i sin teknik. Orsaken till 50% av misstagen är att man har byggt in fel i sin teknik. Det felet är alltid tanken att "du ska inte lita på dig själv, det är bättre att följa efter andra" och "man måste chansa", strunta i sista säkra, det går nog bra att chansa, strunta i distinkt kontrolltagning, in i ringen och rota.

En bra orienterare orienterar lugnt och metodiskt, och springer fort.

Problemet med tidtagning, träningstävlingar och tävlingar är att man lockas att följa efter andra och chansa, och bygger in det i sin teknik så man automatiskt gör det på tävling.

Sammanfattningsvis:
Orientering ger träning av skogslöpning, rörelsemönster, kartläsningsförmågan och mentala faktorer.
Boris 2021-09-03 08:09 #14
Trailrunning Sweden har en bra orienteringsskola på sin hemsida. Del 2 behandlar kompassen:
https://trailrunningsweden.se/orientering/

Myran. 2021-09-02 21:40 #13
Pedagogiskt.
https://www.youtube.com/watch?v=RTYMd6xJCyw
Meridianerna kan även vara blå bara för att förvirra begreppen lite grann ☺️
Knota 2021-09-02 21:36 #12

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-09-02 21:13:

Han har väl rätt så framåtböjd stil (därav ryggproblemen?)... Men spikrakt springer han!
Ej Elit 2021-09-02 21:13 #11

Svar till inlägg av miselda.h, 2021-09-02 20:27:

Det känns som att du snöat in dig för mycket på vad perfekt kompassanvändning är. Det finns inget facit och du blir heller inte bedömd på din kompassanvändning. Det finns inget enkelt svar som på när man ska blinka eller när/hur man ska titta i speglarna när man kör bil. Du ska använda kompassen när du vill. I de allra flesta terrängtyper går det att orientera helt utan kompass! Det kanske inte är det snabbaste och mest optimala - men det går. Därför kommer du inte hitta perfekta instruktioner för kompassanvändning för det finns inte.

Fokusera mer på att förstå karta-terräng och terräng-karta. Det är det som är det viktiga. Det är så du orienterar. Kompassen kan hjälpa dig att inte börja springa snett - men är du tillräckligt nordgrann med kartan och dina ögon så går du inte snet... Likaså kan en kompasskurs göra att du kan strunta i att läsa kartan, om det du siktar på är stort. Ta inte kompass långa sträckor mot små objekt och gå blint på kompassen utan att läsa kartan, du kommer missa.

Om du har något stort "som inte går att missa" 500m bort, typ en 300m stor sankmark, så kan du ta kompassriktning mot den, stoppa kartan i fickan, och bara springa på kompassriktning till sankmarken (förutstt att du använder kompassen rätt och går rakt med den) . Du hade dock också kunnat stoppa kompassen i fickan och läsa kartan noga istället.

Gustav Bergman är sveriges bästa herrorienterare och en av de bästa i världen. Han tycker om att springa spikrak.
miselda.h 2021-09-02 20:27 #10

Svar till inlägg av Klarsynt, 2021-09-02 19:09:

Vem är Gurra Bergman?
Klarsynt 2021-09-02 19:09 #9
Fråga Gurra Bergman för korrekt svar. Skit i alla synpunkter från vilsna amatörer.
Gunnar v 2021-09-02 18:17 #8

Svar till inlägg av miselda.h, 2021-09-02 18:05:

Ja, exakt så!
Sedan när du gjort det 20-50 gånger så märker du själv när du vill och behöver göra det. Samt hur noga du vill vara respektive gång.
miselda.h 2021-09-02 18:05 #7
Okej så man kan säga att om man har en kontroll som ligger vid vägen precis vid en stor parkeringsplats och man vet med sig att kartan visar en enkel väg så ingen kompass. Men ut i terrängen eller skogen utan någon ledstång någonstans så kommer kompassen fram?
Ej Elit 2021-09-02 17:28 #6

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-09-02 15:59:

Fokusera mer på hur du ska springa sträckan är på kompassen i sig. Innan du lämnar kontrollen och går/springer till nästa så ska du ha "löst" hela sträckan.

Planen kan t.ex vara
"Jag ska springa över denna höjd, och där nere är det en sankmark. Från den sankmarken ska jag springa upp på en höjd som ligger lite till vänster längre fram. När jag är uppe på den höjden så är det bara 60m kvar till min kontroll, den biten är jag jättenoga och läser karta och tar kompassriktning."

I detta fall så ska du vid kontrollen vara säker på att du springer iväg i rätt riktning (inte 90 grader eller 180 grader fel). Om du vill ta kompassriktning så ta det till mossen och spring dit. I mossen tar du ny kompassriktning till höjd nr 2 och springer dit. Där uppe tar du ny kompassriktning till kontrollen.

Ta aldrig kompassriktning hela sträckan och spring utan någon plan!
Tant 2021-09-02 17:10 #5
Började också med orientering i vuxen ålder (efter 40) och är helt självlärd. De första 3-4 åren körde jag helt utan kompass-den visste jag inte hur den funkade-och studsade mellan terrängföremål. Hey-orientering handlar väl om kartläsning tänkte jag...funkar bra om detaljrikt men ganska mycket sämre om diffusare.. Efter några år tyckte jag att jag kanske skulle lära mig hur kompassen funkar och i början hade jag otroligt svårt att få ihop kartläsning eller kompassgång-blev liksom antingen eller. Det tog kanske två år att integrera det ordentligt och nu orienterar jag ofta lika snabbt som jämnåriga tanter som orienterat sen barnsben. Mitt råd till dig är att börja mycket enklare än röd och inse att det tar tid för hjärnan att integrera kartläsning och kompassgång i vuxen ålder-så tålamod! Men både resan och att nu kunna orientera är förbaskat kul! Enjoy!
Bjorn_G - bättre förr 2021-09-02 17:05 #4

Svar till inlägg av miselda.h, 2021-09-02 16:55:

Jo, det hjälper att hålla en i rimlig riktning så att man inte börjar vrida sig för mycket åt höger eller vänster.

Om hjärnstopp: de allra flesta orienterare har flera såna historier om när ingenting stämde eller fungerade - såmt händer (alla?), det handlar om att lägga dom bakom sig utan att bli allt för missmodig...
miselda.h 2021-09-02 16:55 #3
Aha så när jag ska lämna stigen och springa in i terräng så tar jag kompassriktning och springer efter den?

Jag har en silva linjalkompass.

Banan jag sprang var färg röd.
Gunnar v 2021-09-02 16:33 #2
Mitt korta svar är: Använd kompassen när du ska lämna stigen och behöver ta dig +50 meter rakt ut i skogen utan ledstång.
Ej Elit 2021-09-02 15:59 #1
Vad har du för typ av kompass (tumkompass eller linjalkompass?) och vad springer du för svårighetsgrad på banor? Vet du färgen eller namnet på det du springer?

Förenklat så har du kompassen till att passa kartan så att du springer i ungefär rätt riktning, samtidigt som du läser mycket på kartan, eller så tar du kompasskurs från A till B och följer kompassen slaviskt.

Senast kommenterat

Tisdag 9/8

21:03

U10-mila

117

 

18:59

O-ringen 2020

1368

 

18:39

Covid efter O-Ringen?

25

 

Måndag 8/8

22:34

Eventor nere igen...

708

 

21:18

-Arrangemangsreklam-

828

 

12:05

EM

95

 

Söndag 7/8

08:32

SOFTs Eventbolag?

47

 

Lördag 6/8
Fredag 5/8
Torsdag 4/8

18:01

Sjätte etappen

140

 

Onsdag 3/8
Tisdag 2/8
Måndag 1/8

20:02

Sjätte etappen

1

 

Söndag 31/7

09:20

6e Etappen 2022!

8

 

Lördag 30/7

13:34

World Games

21

 

Onsdag 27/7

10:20

O-Ringen TV

9

 

Söndag 24/7
Lördag 23/7
Fredag 22/7
Torsdag 21/7
Onsdag 20/7
Tisdag 19/7

20:52

SM sprintstafett

209

 

Måndag 18/7
Söndag 17/7
Lördag 16/7
Fredag 15/7
Onsdag 13/7
Måndag 11/7

18:52

Jobb för orienterare

206

 

Lördag 9/7

10:40

Bränder i världen

10

 

Fredag 8/7

13:54

Silly Season 2022

221

 

Onsdag 6/7

19:38

Woc 2022

396

 

Måndag 4/7
Söndag 3/7
Lördag 2/7

11:34

Tjoget 2022

30

 

Onsdag 29/6

09:55

Trädgårds-OL

2

 

Söndag 26/6

23:11

Jukola 2022

265

 

21:52

Smålandskavlen

333

 Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng