Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Är SOFT för stort

Claes  2021-05-29 21:01
I helgen pågår Riksidrottsmötet där specialförbunden har beslutat att RF-organisationen skall bli mindre till förmån för förbunden. Kanske är det dags att göra samma revolt inom orienteringen?

I en enkel sökning på idrottsstatistik.se kan man se att SOFT har en stor omsättning i förhållande till andra sporter, både handboll och gymnastik omsätter ungefär lika mycket men skillnaden är att de förbunden har MÅNGA fler medlemmar. Självklart är det vanskligt att jämföra rakt av men det säger ändå någonting.

SOFT's årsredovisning ger inte så många detaljer men man kan konstatera att de stora pengarna kommer in från arrangemangen och går till personalavgifter. De lite större arrangemangen har idag en hög skatt till SOFT - över 40% av anmälningsavgifterna (O-Ringen betalar såklart inte så mycket eftersom det ägs av förbundet...). Är avgifterna rimliga med tanke på det ideella arbetet som eldsjälarna lägger ned? SOFT har idag över 20 anställda, jämförbart med ex. Friidrottsförbundet och Simförbundet, även de med mångdubbelt fler medlemmar.

Noterbart är också att flera delar av förbundets tjänster bör vara självfinansierade, ex. Skogssport-journalisterna, Hittaut-ansvarige och Eventors utveckling (eftersom det sålts utomlands).

Även om förbundets kostym skulle krympa med ett par miljoner så får varje enskild klubb kanske inte överdrivet mycket pengar "tillbaka". Men 20 000 kr per år för en halvstor klubb räcker ändå till en nyreviderad karta eller gratis fika på klubbkvällarna!

Dessutom kan man störa sig något enormt på den utökade reklamen på Eventor med hemsk pop-up reklam (förutom att det skall hoppa i 3 sek innan reklamen har laddat klart). Är det rimligt med tanke på de höga arrangemangsavgifter vi ger för att SOFT skall upprätthålla vårt IT-system?

Vad säger ni - borde SOFT krympas till förmån för föreningarna?

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Telma 2021-06-02 19:30 #24
Du skriver att till 40% av anmälningsavgiften går till SOFT, men du glömmer att ungefär hälften av detta går tillbaka till specialdistriktsförbunden i form av SOFT-bidrag. Detta gör att det blir en omfördelning av vinsten på stora arrangemang, en del går tillbaka till deltagarnas distriktsförbund.

I mitt distrikt vet jag att SOFT-bidraget används till att stötta klubbarna , vi har ingen anställd. Pengarna går till subventionering av ungdoms- och juniorläger, USM, utbildning och träffar, elitstöd till klubbar, bidrag till samverkansprojekt mellan klubbarna m.m. Jag tror att det bidrar till verksamheten i mitt distrikts klubbar.
och.. 2021-06-01 17:47 #23

Svar till inlägg av madcap, 2021-06-01 14:41:

Du har nog inte hängt med i mitt resonemang... Angående kartor handlade det inte alls om kostnad utan ”beställakompetens” och underhåll för detta. Många Föreningar har ju pengar att rita kartor för men ingen som orkar beställa kartan markägarkontakter osv.. min analogi handlar ju helt enkelt om mark och kartfrågor för SOFT motsvarar simhallsfrågor för simförbundet. Därutöver: avgifterna för och antställda tränare gör att föreningar bygger upp kanslier som kan sköta mycket administrativt och inte behöver lika mycket stöd som orienteringen
madcap 2021-06-01 14:41 #22

Svar till inlägg av och..., 2021-06-01 11:29:

Jag är inte riktigt med på vad du menar. Många klubbar får kommunala bidrag för att framställa kartor, vilket jag tycker är att likställa med stödet som t ex simklubbar får i form av tillgång till simhall. Jag tror dock inte att kartorna skulle bli bättre för att vi flyttar kompetensen kring att rita orienteringskartor från SOFT till kommunerna. För inte menar du väl att simklubbarna har kompetens kring att bygga simhallar?

Att höja avgiften i en förening för att ha råd att anställa tränare är väl upp till varje förening att göra om man vill?

Jag saknar just inte något stöd från distriktsförbundet där jag är verksam, trots att det i princip bara är styrelsen som bidrar där. Det de gör handlar mest om att samordna mellan klubbarna, t ex kring tävlingsprogram och lite kring ungdomsverksamhet. Finns det någon verksamhet du saknar i "ditt" distriktsförbund?
och... 2021-06-01 11:29 #21
Min känsla är att orienteringen jämfört med andra idrotter i samma storlek har ganska svaga klubbar och framförallt jämfört med lite större idrotter svaga distriktsförbund. I många andra idrotter har man höga avgifter med vars hjälp man kan ha anställda tränare och administrativ personal.

Dessutom tillhandahåller de flesta kommuner de största idrotterna med anläggningar (tänk simning och friidrott) med kommunanställd personal som sköter hela den biten. Orienteringen får fixa sina anläggningar själva. Och det är bara genom att samla det på förbundsnivå som vi kan jobba effektivt med det. Tror inte simförbundet har anställda experter på bygge och renovering av simhallar, men jag kan ha fel.
madcap 2021-06-01 10:23 #20
Lite av de du efterfrågar finns redan:

Skogssport har krav på sig att ge överskott till förbundet.

Hittaut finansieras till stor del av avgifter från deltagande orter. Minsta avgiften en hittautort betalar är 5000 kr. Med 89 aktiva orter i år ger det 445 000 kr in. Det blir dock betydligt mer då många orter har högre avgift (den baseras på antal invånare på orten). Det ska täcka lön till ansvariga men såklart också drift och utveckling av webbsida och appar. Om det blir ett överskott eller underskott av hittaut vet jag dock inte.

För övrigt tycker jag att de tjänster som förbundet erbjuder oss medlemsföreningar är rimliga. Oavsett det handlar om Eventor, landslag, planering av tävlingskalender, SM, programvaran OLA, arbetet med tävlingsregler, kartfrågor, markägarfrågor eller stöd för t ex ungdomsversamhet så är det sådant som jag tycker är fullt rimligt att tillhandahålla centralt.

Så nej, jag tycker inte vi behöver krympa SOFTs centrala verksamhet.
xx 2021-05-31 16:53 #19

Svar till inlägg av ToreH60, 2021-05-31 11:50:

I vår kommun bygger bidragen på LOK-stödet. Alltså antalet sammankomster och deltagare på dessa. Finns det kommuner som bygger bidraget på antalet medlemmar?
Surfer 2021-05-31 15:27 #18
Exempel på knepig redovisning är Sverigelistan. Hur inaktiv ska man vara för att inte få vara med där?
ToreH60 2021-05-31 11:50 #17
Det rimliga är att om man inte betalat medlemsavgiften på 2 år stryks man ur medlemsregister. Det borde vara kommunen som kontrollerar att detta efterlevs. Det är kommunen som ger olika former av hjälp, stöd och bidrag till föreningarna och då borde kommunen ansvara för att fördelningen av resurser blir rättvis. Jag tror orientering och ridsport är dom stora förlorarna med nuvarande resursfördelning från kommunen, även om jag tror att orientering kanske inte heller sköter medlemsregistren perfekt. Om orienteringsklubbarna känner på sig att medlemsregistret är för stort vågar man inte "kasta sten i glashus" och driva frågan mot kommunen, men det tror jag orientering och ridsport förlorar på.

Alternativet är att inte räkna antalet medlemmar och istället räkna antalet tränande och tävlande. Det förlorar orientering på eftersom vi tränar enskilt och inte rapporterar träningspass till klubben. Endast organiserad träning kommer då med i statistiken.

Antalet medlemmar är ett bra system om kommunen ser till att siffrorna är riktiga.
ToreH60 2021-05-31 10:20 #16
Jag upptäcker att det finns en medlemsavgift på 200kr. Jag hade i min kassabok lågt ihop den med träningsavgiften 4000kr per termin. Tränar man även sommar och vinter blir träningsavgiften 12000kr/år.
Rytmisk gymnastik är visserligen det minsta gymnastikförbundet men siffrorna är orealistiska.
Jag tror det är så att idrottsföreningar vill visa för kommunen att dom är stora för att få bidrag och lokaler. Fd medlemmar som inte betalar medlemsavgift låter man därför vara kvar i medlemsregistret för all framtid.

Jag tror att räknar man antalet tävlande är det bara fotboll, ishockey och ridsport som har fler tävlande. Det är därför motiverat att SOFT har en stor verksamhet.
och.. 2021-05-30 10:59 #15

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-05-30 10:32:

RF pratar väl om medlemmar, inte aktiva? Tror att många orienteringsklubbar har en faktor 2 eller 3 i förhållandet medlemmar/aktiva. Det tror jag är i det lägre spannet jämfört med andra idrotter.
Ej Elit 2021-05-30 10:41 #14

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-05-30 10:32:

Och lite googling på korpen ger
"Korpfotboll är mer eller mindre världskänt. Vi har 10 000-tusentals korpfotbollsspelare runtom i Sverige som varje år både spelar och tränar. "

Så TIOtusentals. Inte många många HUNDRAtusentals. Hur många vuxna utövare kan riktiga klubblag tänkas ha? Inte mer än korpen väl?
Ej Elit 2021-05-30 10:32 #13

Svar till inlägg av PS, 2021-05-30 10:01:

Känns väl som att siffrorna är orimliga oavsett.

Om alla tänker tillbaka på sin barndom alternativt vad ens eventuella barn, barns kompisar och vuxna kompisars barn gör nu i nutid? Och hur många av vuxna som fortfarande utövar sporten kopplat till en klubb?

Om jag räknar snällt så kanske var tredje barn i min klass höll på med fotboll i ålder 7-15 år. Hur många barn i den åldern finns det? 1 miljon? Så 300 000 utövare. Hur många på gymnasiet utövade fotboll? 0 (!!!) i min klass vad jag vet. Hur många i vuxen ålder? Någon enstaka ytlig bekant som spelar korpen enligt vad jag sett på facebook...

Om barnen är 300 000 så ska vi fortfarande hitta 700 000 15+.
WOK 2021-05-30 10:29 #12

Svar till inlägg av ToreH60, 2021-05-29 23:35:

Ja, tränar man så många pass i veckan springer det iväg.

Hos är Täby Gymnastik den stora aktören.
1 tusenlapp per termin och tränad timme.

"Terminsavgift för gymnastik en timme per vecka är 1000 kronor. Tillkommer medlemsavgift 200 kronor och licensavgift på 150 kronor per läsår (ingen licensavgift i föräldrar/barn grupper)

Terminsavgift för gymnastikgrupp som tränar en och en halv timme per vecka är 1500 kronor
Tillkommer medlemsavgift 200 kronor och licensavgift på 150 kronor per läsår.

Terminsavgift för gymnastikgrupp som tränar två timmar per vecka är 2000 kronor
Tillkommer medlemsavgift 200 kronor och licensavgift på 150 kronor per läsår. "En administrationsavgift upp till 59 kr per betalning tillkommer vid bokning.
PS 2021-05-30 10:01 #11

Svar till inlägg av ToreH60, 2021-05-29 23:35:

Den där prisbilden känner jag inte alls igen från den gymnastikförening där min systerdotter är ledare. Det är otroligt många barn som håller på med olika former av gymnastik och i de flesta verksamheter, även vår, så står väl barnen för de stora volymerna.
Claes 2021-05-30 09:31 #10

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-05-29 21:24:

Självklart menar jag inte att personalen är det stora problemet inom SOFT, de gör säkert ett jättebra jobb osv. Jag tror också att SOFT är mycket mer effektivt än ex. RF men tycker fortfarande att frågan om SOFTs storlek är berättigad.

Som jag skrev är det svårt att jämföra mellan idrotter rakt av, gymnastikförbundet är nog "medlemsdopat", och orienteringen har mycket mer aktiva medlemmar som tävlar. Kanske är det bättre att titta på antalet aktiva men någon sådan statistik är svår att göra.

Arrangemangsavgiften var bara ett exempel på något som bör diskuteras mer än det gör, hur mycket pengar som går till förbundet jämfört med föreningen. Självklart är en avgift bra då SOFT tillhandahåller Eventor, Ola, utbildningar och mark/miljölobbying, etc. Samtidigt är 40% en hög siffra. Ett exempel är att i många verksamheter liknande orientering kostar marknadsföring 15-20% av omsättningen medan våra arrangemang sällan betalar något utan endast lägger in i Eventor - gör det att vi inte når nya deltagare i tillräckligt hög utsträckning? Typiskt en sådan sak som är intressant att lyfta upp när vi pratar om hur vår idrott organiseras ekonomiskt.
och... 2021-05-30 09:05 #9
Är inte en stor del av gymnastikförbundets verksamhet "barngympa". Små barn som lär sig stå i kö och plågas i tid med alla dessa djävulsredskap. Har aldrig fattat varför men i alla fall för några år sedan var det fortfarande en extremt populär verksamhet som lokala gymnastikföreningen höll. När vi hade barnverksamhet för 5.-7 åringar på hösten försvann 75 % alla barn sista träningen för då hade gymnastikföreningen börjat och dök man inte upp blev man av med sin plats till någon i den långa kön.
xx 2021-05-30 08:14 #8

Svar till inlägg av Organisateur, 2021-05-30 04:07:

Tore tyckte det var orealistiskt att gymnastikförbunder hade 220000 medlemmar eftersom det var så dyrt att vara medlem. Så jag visade att det inte alls behöver vara så dyrt. Tror inga föreningar har så dyr medlemsavgift. Dock kan det säkert vara jättedyrt att träna. Så det kan säkert vara många (tex föräldrar) som är medlemmar utan att själva vara aktiva.
Organisateur 2021-05-30 04:07 #7

Svar till inlägg av xx, 2021-05-30 00:49:

Kanske klagar du på ToreH60's ordval, men det tillkommer ju minst 2×1225 (upp till 2×4400) i terminsavgifter årligen.

Vad nu exemplet bidrar till vet jag inte... men frågan om SOFT's ev för storhet måste väl inkludera även OF:en.
xx 2021-05-30 00:49 #6

Svar till inlägg av ToreH60, 2021-05-29 23:35:

200 kr kostar det att bli medlem i första klubben jag googlade fram
https://www.stockholmrg.se/terminsavgiftm.m/
ToreH60 2021-05-29 23:35 #5
Tillägg: I rytmisk gymnastik betalar man medlemsavgift 8200kr/år vilket går till tränararvode. Det finns bara betalda tränare. Tränaren har en grupp med omkring 4-10 gymnaster. Dottern tränar 15 tim/v varav ca 10 tim är med tränare. Med så dyr medlemsavgift är det otänkbart att vara medlem om man inte är aktiv. Förutom denna avgift tillkommer resor, hotell, internationella tävlingar, sommar och vinterträning.

Om jag inte skulle vara skadad skulle jag ha lika stora utgifter i orientering, men mina utgifter är till största delen bensinpengar.
ToreH60 2021-05-29 23:13 #4
Jag tittade på Riksidrottsförbundets pdf Idrotten i Siffror från 2010. Dessa siffror är skumma, kan inte stämma med verkligheten.
Riksidrottsförbundet påstår sig ha 3,3 miljoner medlemmar, varav 2 miljoner är medlemmar. 3,3 miljoner innebär att var 3:e svensk är medlem i en idrottsförening, och siffran 2 miljoner var 5:e svensk - oavsett ålder! Siffrorna är orealistiska.
Fotboll har 1 miljon medlemmar, dvs var 10:e svensk oavsett ålder är medlem i en fotbollsförening! Orealistisk siffra.
Gymnastik har 220 000 medlemmar! Gymnastikförbundet har fyra grenar varav en, rytmisk gymnastik - har jag kännedom om pga dottern håller på med det. Imorgon är det online-tävling Riks-tävling dvs för hela Sveriges gymnaster. Dom är 10 i seniorklassen som dottern tävlar i. Dom kan max bli 15. Om samtliga tävlande gymnaster i alla åldrar i Sverige skulle vara med på en tävling skulle det bli 100 tävlande.

Den troliga förklaringen till dessa enormt överdrivna siffrorna är att medlemmar aldrig tas bort ur medlemsregister hur många år det än gått sedan dom slutade vara medlemmar.

I rytmisk gymnastik är anmälningsavgiften till tävling 250kr och gymnastikförbundet tar hela anmälningsavgiften. Detta gör att arrangören tar 50kr i inträdesavgift från föräldrar för att få in några pengar, och så säljer man fika. Detta gör att föreningarna inte vill arrangera tävling. Gymnastikförbundet tvingar klubbarna att arrangera tävling. Tävlingsprogrammet blir otroligt litet, ca 10 tävlingar - totalt per år i hela Sverige. Gymnasterna får fylla ut med tävlingar i andra länder.

Jag skriver detta för att ge lite perspektiv på trådskaparens siffror.
Aktiv 2021-05-29 22:40 #3
Det intressanta är väl antalet aktiva, inte antalet medlemmar. Jag har ingen statistik, men jag har svårt att tro att det finns fler aktiva friidrottare eller simmare än orienterare i Sverige t.ex.
RF 2021-05-29 22:38 #2
Tror det är väldigt långsökt att göra den tolkningen, SOFT är nog "OK" effektivt medan RF har växt till en central koloss med mycket lite stöd till SFen. Mig veterligen har aldirg någon riktig organisationsöversyn gjorts på RF - en omorganisation är nödvändig. Ta bara distriktsförbunden som inte klarat av att omformas till större regioner? Egna separata administrationer, tror absolut att SOFT är extremt mycket effektivare, hoppas snarare att SOFt behöver expandera på marknadssidan i takt med ökade sponsoravtal!
Ej Elit 2021-05-29 21:24 #1
Tänker du på någon specifik aspekt eller i ett mycket bredare perspektiv?

Bara en sådan sak att SOFT väl skulle kunna sparka några personer, men det betyder inte automatiskt att skatten till SOFT skulle minskas. Finns annat än löner ett förbund kan spendera pengar på. Är problemet snarare att skatten på tävlingar är för hög, att den borde minska? Borde klubbars inbetalningar till SOFT minska, och sen får SOFT anpassa sig till det, där säga upp personal är en lösning? Är problemet att SOFT styr för mycket? Att RF styr SOFT för mycket? Finns så många fler aspekter än antalet anställda. De tre tjänsterna på SOFT som diskuterats betalas inte av SOFT och är såvida inte ett ekonomiskt problem. Men de tjänsterna påverkar nog orienteringen ändå.

Senast kommenterat

Lördag 18/9

18:32

SM-lång 2021

63

 

Fredag 17/9

22:53

Silly Season 2022

11

 

Torsdag 16/9
Onsdag 15/9
Tisdag 14/9

15:38

Smålandskavlen

191

 

15:31

Kvinnliga röster

7

 

14:47

Eventor nere igen...

594

 

Måndag 13/9

15:39

JWOC 2021 TURKEY

102

 

Söndag 12/9

22:18

-Arrangemangsreklam-

775

 

Lördag 11/9
Fredag 10/9

08:08

Jobb för orienterare

177

 

Torsdag 9/9
Onsdag 8/9
Tisdag 7/9
Måndag 6/9
Söndag 5/9
Lördag 4/9

22:21

O-ringen 2020

981

 

Fredag 3/9
Torsdag 2/9

09:23

Jukola 2021

512

 

Onsdag 1/9

12:54

SM ultralång

274

 

Tisdag 31/8
Måndag 30/8

13:01

SM-Staffet

79

 

Söndag 29/8

13:56

VSM kartan

11

 

Lördag 28/8

23:45

SM medel

53

 

Torsdag 26/8

17:23

Sträcktidsskrivare

16

 

Tisdag 24/8
Måndag 23/8
Fredag 20/8

08:38

Jukola/Venla-quiz

1

 

Torsdag 19/8

22:08

25manna ställs in

73

 

Onsdag 18/8

15:50

Världscupen Idre 2021

253

 

Måndag 16/8


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng