Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Farligt att träna för mycket?

40+  2015-02-03 14:41
Farligt att träna för mycket? Hur ser ni på det? En dansk undersökning varnar för överdriven träning.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/jogga-mattligt-och-lev-langre

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Lar S 2021-07-23 09:59 #38

Svar till inlägg av ToreH60, 2021-07-22 23:21:

Tack Tore för dina resonemang som ger mig mer kunskap och förståelse. Och instämmer om detta med ödmjukhet, något man får på köpet, inte dumt. Sedan tror jag att lag som har bra laganda eller är en bra grupp också kan vara ödmjuka, kanske inte på riktigt samma sätt som i individuella sporter, men ödmjukhet tillsammans är också finemang. Det är små marginaler, oavsett nivå. 🙂
Patient 2021-07-23 08:23 #37

Svar till inlägg av Förmaksfladder, 2021-07-23 00:47:

Även om det startar i höger förmak så påverkar det allmänt hela blodcirkulationen i hjärtat.och kroppen inklusive vänster förmak.
Förmaksfladder 2021-07-23 00:47 #36
Jo, allt detta är nog riktigt ock sant, men förmaksfladder är ju en rundgång i höger förmak, finns då risk för blodpropp i hjärnan. Det känns som man buntar ihop allting och sätter in läkemedel för säkerhets skull?

ToreH60 2021-07-22 23:21 #35
Tack "Förmaksfladder" för att du uppmärksammade det och "Patient" för svaret. Jag har aldrig hört talas om förmaksörat i vänster förmak men när jag googlar stämmer det att detta orsakar propparna.

1177 visade vilken info 1177 har, även om jag vill ha min vinkling på det.

Så jag hade fel.

En sak man lär sig av individuella idrotter är att man är en medelmåtta som alla andra med bra och dåliga sidor. Man lär sig att det är lika naturligt att ha fel som att ha rätt. Hur bra man än är i orientering eller hur dålig man än är finns det alltid någon som är bättre eller sämre. Och vinner man VM så vet man att det bara tillfälligt man är bäst. Går det dåligt har man bara sig själv att skylla och går det bra är det bara man själv som har gjort det. När man startar på en tävling vet man bara vilken kapacitet man har jämfört med dom andra. Sedan går det som det går och man får vara nöjd om man gjort en bra prestation även om någon annan har presterat bättre.
Man blir ödmjuk inför sig själv och andra.

Det här tror jag bara man lär sig av individuella idrotter. I lagsporter kan man gömma dig bakom laget och skylla på dom andra.
1177 2021-07-22 22:09 #34
1177 brukar ha lagom avancerad information om det mesta. Inget ersätter en läkare såklart.

https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/hjarta-och-blodkarl/hjartrytm/formaksflimmer/
Patient 2021-07-22 21:56 #33

Svar till inlägg av ToreH60, 2021-07-22 16:40:

Angående blodproppar så finns det ett bihang i vänster förmak som kallas förmaksörat. Det är som blindtarmen. Ingen vet egentligen varför det finns där. Men vid flimmer då blodet inte pumpas runt ordentligt kan det ansamlas blod i detta öra och bilda proppar som alltså kan fara upp till hjärnan.
ToreH60 2021-07-22 16:40 #32
Re Förmaksfladder>> Tjaa...du har rätt. Jag har fått lära mig exakt som du skriver att förmaksflimmer innebär att rundgång av elektriciteten i höger förmak och proppen bildas i höger förmak. Då borde proppen åka till lungorna och fastnar där, och inte ge stroke.
Jag har tydligen en lucka i kunskaperna. Kanske någon annan kan rycka in och förklara.

Du undrar om du missat något angående propprisk. Man pratade inte så mycket om det förr, före omkring 2012 så allmänheten kände inte till det, bara läkarna. Nu pratar man däremot mycket om det och allmänheten börjar känna till det.
Förmaksfladder 2021-07-22 15:23 #31
Fråga: Jag har fått beskrivet att förmaksfladder är en felaktig elektrisk rundgång i höger förmak. Proppen borde då bildas där? Men det är ju vänster kammare som skickar blodet till hjärnan. den eventuella proppen vid förmaksfladder borde alltså fastna i lungorna. Troligen har jag här missuppfattat något.

Det här med propprisk är helt nytt för mig. Är det allmän kunskap som jag helt missat?
ToreH60 2021-07-22 13:17 #30
Nu börjar jag bli gammal. Orden föll fel i munnen. Hjärtkapacitet är på läkarspråk vänsterkammarfunktion och inte cardiac output.
ToreH60 2021-07-22 13:14 #29
Re hjärtfladder:
Hjärtfladder=Förmaksfladder=Nästan samma som förmaksflimmer.
Fråga: På träningsklockor hos kompisar ser du ofta oregelbunden puls.
Svar: Det är ofarliga extraslag (VES). Skillnaden på ofarligt - farligt förmaksflimmer är dels att förmaksflimmer påtagligt försämrar konditionen. Jag vet inte om förmaksfladder försämrar konditionen. Konditionen blir plötsligt som en 90-åring. Man får ofta avbryta träningen och sätta sig ned. Kan gå och kanske långsam jogg. Flåsar vid minsta ansträngning för det blir för lite syre till kroppen. Förmaksflimret går ofta över av sig självt. Om det inte gör det behöver man söka läkare inom 24 timmar. Efter ett dygn finns risk för hjärtsvikt och då försämras situationen.

Det finns en viktig aspekt till på förmaksflimmer. När jag under min verksamma tid fick en patient med förmaksflimmer var min första fråga: Och vilken hjärtkapacitet (cardiac output) har patienten? En idrottare har mycket bättre hjärtkapacitet än otränade och klarar att ha förmaksflimmer upp till i runda slängar 80 års ålder. Jag minns en 90-årig kvinnlig orienterare som gick veterantävlingar med gåstavar. Jag trodde hon inte skulle få hjärtsvikt pga hennes bakgrund som aktiv orientetare hela livet, men jag fick fel. Efter 2v kom hjärtsvikten och en annan läkare gav mediciner mot det. Så äldre orienterare har tyvärr inte så bra hjärtkapacitet. Yngre som haft hjärtinfarkt kanske har sämre hjärtkapacitet, numera är behandlingsmetoderna för hjärtinfarkt så bra att det är sällan hjärtkapaciteten försämras.

Den andra viktiga aspekten på förmaksflimmer är risken för stroke. Den beror på att när förmaken flimrar blir blodet stillastående och det kan bildas proppar. Förmaken måste stå stilla ett tag, åtminstone några minuter. OBS att vissa har blodkoagulationensrubbningar som gör att dom lättare får blodproppar. Blodproppen som bildas i det flimrande hjärtat finns ofta kvar så länge förmaket flimrar men när hjärtat börjar pumpa normalt igen riskerar proppen att släppa och åka till hjärnan där det blir stroke. Proppar som bildas i ben, armar och mage åker till lungorna och fastnar där.

2017 var jag stafettläkare i Sävsjö i Småland. En läkare där hade undersökt stroke i Jönköpings län och funnit att förekomsten av insjuknande i stroke sjönk proportioneligt med insättande av blodförtunnande medicin (Eliquis, Waran eller liknande) (inte Trombyl, acetylsalicylsyra, det är för svagt.). Statistiken har också visat att dom som har konstant, kroniskt, förmaksflimmer har låg risk för proppar. Det är dom som har förmaksflimmer ibland och normal hjärtrytm ibland som är i riskgruppen.

Många orienterare får förmaksflimmer. Den teori man har är att det är dom som hade bra kondition som unga. Då för dom stort hjärta. När dom blir äldre och tränar mindre förslappas hjärtat och det blir förmaksflimmer. Den teorin kan bara stämma delvis för om den stämde skulle det vara en naturlag att alla idrottare skulle få förmaksflimmer som äldre och fotbollsspelare skulle vara värst utsatta eftersom dom lägger av totalt med idrott.

Orienterare med förmaksflimmer har det trist. Ingen behandling verkar tillräckligt bra. Alla jag känner till har antingen lågt av eller är långt nere i resultatlistorna.

När det gäller förmaksflimmer är alla läkare duktiga på det och ju yngre läkare desto bättre är dom. Det jag var bättre på än yngre var bredden i kunskaperna. Det som yngre läkarna kan det kan dom bättre än mig men det finns mycket dom ännu inte lärt sig.

Sammanfattning: Har man oregelbunden puls och konditionen inte påverkas är det ofarliga extraslag. Förmaksflimmer gör att man plötsligt får så dålig kondition att man inte kan springa. Hjärtfladder, förmaksfladder är kanske ett mellanting, men isåfall inte lika farligt.
Det finns fördelar med blodförtunnande medicin (Eliquis, waran) som man inte tänker på. Cancer avslöjas direkt för minsta lilla cancer blöder av blodförtunnande medicin. Äldre som får blodförtunnande medicin, Eliquis, waran, upplever att dom tänker bättre, upplever bättre blodflöde i hjärnan.
Nackdelen är att Eliquis är dyr för landstinget och waran är arbetsbelastande för landstinget.

Jag har lämnat arbetet som läkare för gott, mestadels pga hela sjukvården är ett sjunkande skepp pga dålig styrning och dålig ekonomi. Om man gör en lista på de fel som finns i sjukvården kommer inget att åtgärdas för det finns ingen ansvarig för felen, ingen som kontrollerar hur det funkar och ingen som styr. Allt "faller mellan stolarna". Jag kommer aldrig tillbaka till sjukvården.
Hjärtfladder 2021-07-22 10:52 #28
Hittade en gammal intressant tråd. Hoppas "Tore" fortfarande är aktiv. Gissar att det numera är Tore H60. Jag har sedan många år, med intervall om några år besökt vårdcentralen för att be dem undersöka min hjärtarytmi. Har bara fått till svar att det inte är något att oroa sig över, tills en dag då jag undersöktes av en sådan där baktalad stafettläkare. Han skickade mig till akuten där jag togs omhand av ännu en stafettläkare. Denne läkare skickade omgående EKG kurvorna till en hjärtspecialist. På några röda sekunder hade jag diagnosen hjärtfladder. Jag skulle omgående äta blodförtunnande medicin inför vidare vårdplanering. Läkaren sa också att jag haft tur som klarat mig utan stroke så länge.

Fråga: Jag gissar att detta är vanligt bland 50+are. Men hur stor är risken för stroke hos sådana som mig, mycket vältränad orienterare, om jag får säga det själv? När jag tittar på mina tävlingskompisars pulsklockor tar jag mig för pannan. Ser ofta ut som mina värden. Men jag har inte hört om någon orienterare som fått stroke.
Pumpen 2015-02-23 14:06 #27
Det som är värt att notera inom konditionsidrotter som orientering, skidor etc är den stora andelen, jämfört med icke tränande, med arytmiproblem. Gäller främst de med många års utövande och ofta män (?). Hjärtflimmer, waranbehandling, elkonveteringar och även s.k. ablation dvs värme/kylbehandling inne i hjärtat verkar förekomma i något/några i de flesta klubbar. Detta skulle vara intressant höra vad doktor Eklund säger om samt min undran är om inte dessa problem var en stor del av den aktuella studien?
s 2015-02-23 11:37 #26

Svar till inlägg av OL-Karlsson, 2015-02-05 11:11:

Det s.k. "Thomas Eriksson-syndromet" efter skidåkaren som vann VM 1982 och vaknade upp sjuk dagen efter. Det var det enda han presterade på den nivån under hela karriären.
Räven 2015-02-08 12:48 #25

Svar till inlägg av Skidförbundet, 2015-02-07 21:59:

Otroligt korkat att sälja sig till den typen av sponsorer. Men det har ju hållt på ganska länge så man har en ordentlig byk att tvätta. En hel hop förutom Grip lär få plats där.

Den där kulturen man sa finnarna hade ligger snubblande nära.
Skidförbundet 2015-02-07 21:59 #24
Det rekomenderas av förbundskaptenen för svensk längdskidåkning. RF och SOK protesterar och tar avstånd.
Myran 2015-02-07 21:14 #23

Svar till inlägg av Skidförbundet, 2015-02-07 20:37:

Om det här är ett uttalande från skidförbundet så råder det förmodligen anarki inom förbundet. Dags för roundup, nya vägval och normer!
Skidförbundet 2015-02-07 20:37 #22
Svenska skidförbundet rekommenderar kosttillskott (från förbundets sponsor förstås) för att nå framgång. Å andra sidan gillar Skidförbundet också McDonlands och Red Bull. Vad tycker vi om det. Har svårt att se 5-milakungen käka på snabbmatsrestaurang. Hamburgare, piller och Red Bull är tydligen framgångsreceptet för svensk längdskidåkning. Norskarnas stora stjärna tog i ett olyckligt sammanhang iofs en stänkare för mycket men är tveksam om han är så omdömeslös en gång till att han följer det Svenska skidförbundets kostråd.
Zerbembasqwibo 2015-02-06 19:08 #21

Svar till inlägg av Tore Eklund, 2015-02-05 00:37:

Frågan är om inte detta var ett av dina allra bästa inlägg här!

Som pensionär kanske du är sugen att jobba å orienteringens hälsovägnar?
Zerbembasqwibo 2015-02-06 19:02 #20

Svar till inlägg av OL-Karlsson, 2015-02-06 11:13:

Om man haft ett exceptionellt bra liv, behöver det vara så långt då?
1981 2015-02-06 13:04 #19

Svar till inlägg av Nisse, 2015-02-06 10:56:

Att inte känna efter och inte periodisera har ju visat sig vara ett vinnande koncept?
OL-Karlsson 2015-02-06 11:13 #18
Tack till "1981" och "Nisse" för bra synpunkter. Jag fick en annan fundering; Hur är det med livslängden för före detta elitidrottare. Min känsla är att f.d. elitidrottare sällan uppnår exeptionellt hög ålder. Nu finns det säkert undersökningar gjorda på detta men jag hittar inte någon just nu.
Nisse 2015-02-06 10:56 #17

Svar till inlägg av 1981, 2015-02-06 10:51:

Precis och efter 25 år känns det aldrig bra så det är en kort period man vet hur man skall träna. Tror inte på konceptet att känna sin kropp och det verkar också som många nuförtiden kör med periodisering för att låta kroppen återhämta sig vare sig den vill eller inte.
1981 2015-02-06 10:51 #16

Svar till inlägg av OL-Karlsson, 2015-02-05 11:11:

Du har plötsligt fått uppleva ngt som varit känt länge.
Viruset är redan i din kropp och kroppen kraftsamlar för att slå ner det och du får extra energi. Kroppen har dock ännu inte gett signaler till kroppen att den är sjuk, typ ont i svalget eftersom det får man när viruset och kroppens försvar har den stora sammandrabbningen. Tar du ut den energin till att prestera mer så kan du räkna med att det inte finns ngn energi att slå ner viruset.

Därför är det viktigt att lära känna sin kropp och kunna slå av på takten när det plötsligt känns bra fast du är mitt inne i en tung period eller är nedtränad. Lär man sig det och har lite reserv kan man hålla sig frisk under långa perioder. Tyvärr så kan det dröja 15-20 år innan man lärt sig det och bäst före datumet är passerat...;)
Myran 2015-02-05 19:44 #15

Svar till inlägg av Tore Eklund, 2015-02-05 00:37:

Det var ett läsvärt inlägg som gör att man reflekterar till både sig själv, släkt och vänner. TV 4 kontrade ju med ett inslag med Evy Palm för att få en slags motvikt till den danska studien. Det intressanta är ju att veta hur studien uppfattas av expertis i andra länder. Angående din avslutande text " Om en person däremot är orolig för sjukdomar räknas det juridiskt sett som sjukvård och ingår i landstingets uppdrag. Då ingår prov-kostnad och läkarbesök i priset."
Ett bra påpekande som i praktiken innebär att du bör få en remiss av distriktsläkare till vidare undersökning i ditt eller närliggande landsting. Belastningstester, ultraljud, EKG mätning och provtagningar genomförs här antar jag.
Årets arrangör? 2015-02-05 18:58 #14
www.fonus.se

Vi skapar skräddarsydda ceremonier.
json 2015-02-05 16:39 #13
Jag tror det är viktigt att lyssna på kroppen. Träna hårt när det känns bra, ta det lugnt när det känns mindre bra. Vila när man är förkyld. Och släng pulsklockan åt h-e.
Ox 2015-02-05 16:13 #12

Svar till inlägg av OL-Karlsson, 2015-02-05 11:11:

Det kallas formtoppning
Hawkeye 2015-02-05 12:04 #11

Svar till inlägg av OL-Karlsson, 2015-02-05 11:11:

Instämmer!
OL-Karlsson 2015-02-05 11:11 #10
Efter många år av måttlig träning har jag lagt märke till ett konstigt fenomen. Plötsligt en dag går träningen så mycket bättre, allt känns lätt och tiderna förbättras avsevärt. Lika säkert är att dagen efter blir jag förkyld eller sjuk på annat sätt. Det är som att mina jägar- och samlargener, från forntiden, i förväg vet att jag ska bli sjuk och just därför får jag den där extrakraften. Lika säkert är också att förkylningen eller sjukdomen blir mycket allvarligare och mera långdragen om jag tränat dagen före utbrottet. Nu kan det här vara något dom bara surrar runt i mitt tänkande, men vem vet?
Mårten 2015-02-05 07:05 #9

Svar till inlägg av Tore Eklund, 2015-02-05 00:37:

Intressant, men som erfaren läkare, kan du säga något om statisyiken bakom den danska undersökningen och /eller liknande studier?
Tore Eklund 2015-02-05 00:37 #8
Jag är nyligen pensionerad distriktsläkare, springer H55 (tidig pension).
Detta är känt sedan tidigare studier. Kunskapsläget just nu är följande:

Motion Svettig och icke-svettig (dvs promenader) förbättrar blodcirkulationen under och en stund efter idrotten. Den förbättrade blodcirkulationen gör att det blir mer syre till kroppen. Syret förbättrar funktionen i alla vävnader i kroppen. Alla sjukdomar läker bättre. Åldrandet motverkas. Men det är en korttids-effekt dvs under träning och en kort tid efter. Ju mer man tränar desto mer syre till kroppen. När man för statistik ser man att effekten är positiv upp till ungefär nivån promenader eller jogging 30 min 3 gånger i veckan. Över den nivån blir det endast en liten positiv förbättring.

All träning är en belastning på kroppen och men ser i studier att kommer man upp i hög träningsmängd ger belastningen mer problem än den positiva effekten av syret.

Vilken effekt detta beror på beror på ålder mm.

Detta väcker nästa fråga: Är det farligt för mig att idrotta?
I arbetet som distriktsläkare möter man dagligen ungefär denna frågeställning dvs man frågan: Vilken är risken för mig att dö av hjärt-kärlsjukdom?

Man gör då såhär:
1) Ärftlighet: Om man har ärftlighet för att modern eller fadern fått åderförkalkningssjukdom före 60 års ålder - räknas det som tidig hjärt-kärlsjukdom. Om dom fått hjärt-kärlsjukdom över 60 års ålder är det normalt eller om en mer avlägsen släkting fått tidig hjärt-kärlsjukdom, så räknas det också som normalt.
2) Man går in i tabeller för: Ålder-kön-Tobak-Kolesterolvärde-blodtryck.
Då får man fram en siffra på hur många procents risk det är för personen att dö av hjärt-kärlsjukdom inom 10år. Risken för sjuklighet (men att man lever) är 10 ggr större.

Nästa steg blir att prata med patienten om vad man ska göra åt det.
Det vi läkare har order om att säga nu är att vi ska tala om för patienterna att det är farligt att sitta stilla. Om man har ett stillasittande jobb ska man ta en bensträckare var 30 min. För sitter man för länge minskar blodcirkulationen och då minskar syret till kroppen och all läkning av sjukdomar försämras. Nu anser man att stillasittande är lika farligt som rökning. Stillasittande arbete kan inte kompenseras av att man idrottar på fritiden.

Vi läkare har också order om att tala om för folk att det finns två studier där man jämfört medelhavskost (lite rött kött. Man får äta fågel och fisk. Vegetabiliska oljor och mycket grönsaker) med svensk husmanskost. Båda dessa studier fick avbrytas efter halva tiden för det var 80% skillnad på hjärt-kärlsjukdomar till medelhavskostens fördel. Dvs det var inte etiskt att tvinga folk att äta husmanskost när man fick tydliga tecken på att medelhavskosten var mycket bättre. Det intressanta var att det inte bara var hjärt-kärlsjukdomarna som minskade hos de som åt medelhavskost. Det visade sig att alla sjukdomar minskade hos de som åt medelhavskost.

Hur kan man då förklara det?
svar: Dietisterna säger att man ska äta ett halvt kilo grönsaker inkl frukt per dag. Det innebär en stor portion grönsaker till maten och tre frukter dagligen.
Jag har på mina 21 år som distriktsläkare inte träffat en enda svensk (förutom vegetarianerna) som äter dessa mängder grönsaker. Däremot äter invandrarna från medelhavsländer, t.ex Turkiet, Syrien, Irak, mycket grönsaker, det finns nog många invandrare som kommer upp i dessa mängder grönsaker.

Det som grönsaker gör är att dom innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och det gröna i grönsakerna är klorofyll som gör om koldioxid till syre. I den processen bildas nitrater som förbättrar blodcirkulationen med 10%. Därför användes t.ex Ruccola på medeltiden som potensmedel för att förbättra blodcirkulationen. (Jag undrar bara hur mycket Ruccola man måste äta...)

Alla vet att "vitaminer håller en frisk".
Det som man inte tänker på är att vitaminer, mineraler, antioxidanter och nitrater förbättrar kroppens läkning och motverkar alla sjukdomar.

Detta är kunskapsläget idag. Dvs man ska motverka stillasittande och äta medelhavskost.

I arbetet som läkare uppkommer frågan: Kan jag idrotta och hur mycket.
Svar: Under 40 års ålder behöver man bara utreda dom som har ärftliga hjärtsjukdomar. Tyvärr vet inte alla att dom har det. Det upptäcks ibland tyvärr försent.
Över 40 års ålder gör man riskvärderingen enligt ovan och pratar om ej stillasittande och medelhavskost.
Sedan har vi gruppen som har hjärt-kärlsjukdomar, cancer eller andra sjukdomar och vill idrotta. Där finns hela skalan från låg risk till hög risk och man får utreda så bra man kan med t.ex remiss till hjärtläkare och hålla koll på proverna.
Det är dock många fler som får rädsla för att idrotta när dom får hjärt-kärlsjukdomar. Andelen "psykologiska hjärtinvalider" är 20% av de som fått en hjärtinfarkt, visar statistiken.
Vi läkare har också en rädsla för att säga till folk att träna efter en hjärtinfarkt för även om det går bra för många så är man som läkare alltid rädd att man ska ha fel och någon av ens patienter dör.

Sedan är det tyvärr så att hjärt-kärlsjukdomar kommer ofta som en blixt från klar himmel. Hjärtinfarkter är att det funnits en skrovlighet i hjärtats blodkärl, det bildades en propp, proppen lossnade och täppte till blodkärlet i hjärtat och man får en akut oväntad plötslig hjärtinfarkt.
Det finns också andra hjärt-kärlsjukdomar där man dör knall och fall, eller något som också är vanligt är att en morgon vaknar man inte. Det hade då blivit en hjärtinfarkt under natten, statistiskt sett oftast på sen-natten omkring kl 05.

När det gäller frågan - hur mycket kan man belasta kroppen med träning, finns det ingen som vet. Vi läkare brukar säga att man ska successivt öka belastningen och träna på den nivå man känner att kroppen klarar. Men det finns ingen statistik på det.

En sista kommentar: Många patienter gör misstaget att ringa till vårdcentralen och säga att dom vill ha en hälsoundersökning.
Gör inte det för ordet hälsoundersökning betyder juridiskt sett något helt annat för landstinget än vad patienten tror. Det man ska säga är att man har en oro för sjukdom och precisera vilka sjukdomar man är orolig för.
Juridiskt sett är "hälsoundersökning" när t.ex ett företag bestämmer sig för att alla på företaget ska undersökas för något. Hälsoundersökning ingår därför inte i landstingets uppdrag och man får betala full-pris för prover och läkarundersökning.

Om en person däremot är orolig för sjukdomar räknas det juridiskt sett som sjukvård och ingår i landstingets uppdrag. Då ingår prov-kostnad och läkarbesök i priset.
-30 2015-02-04 20:31 #7

Svar till inlägg av Brunost, 2015-02-04 20:09:

Ja, det är tragiskt att utövare och ledare sjunkit så lågt. Ibland känns det skönt att få tillhöra en sport befriad från våtdrömmande ledare med töntiga sportjournalister i sitt följe.

Tyvärr tror jag inte norska skidcirkusen sköter sig bättre. Men normännen har nog en vettigare syn på kost och motion än vi, så liknande tönterier skulle troligen inte fungera där.
Brunost 2015-02-04 20:09 #6
Skidåkarna i landslaget tränar hårt, äter på Donken, fyller på med kosttillskott i pillerform och avslutar med några burkar Red Bull. Detta rekommenderas implicit i debattartikel i dagens Expressen undertecknad av förbundskaptenen i längdskidåkning samt tillverkaren av aktuella lyckopiller. Skidförbundet har helt förblindats av sponsorernas pengar. Tyvärr för Skidförbundet blir det nog en norsk tjej som är uppväxt på brunost som tar gulden i Falun.
40+ 2015-02-04 19:51 #5

Svar till inlägg av Anonym, 2015-02-03 17:51:

Känns ju inte seriöst att dra några slutsatser av två dödsfall bland de 40 man lyckats vaska fram bland de hårt tränande. Vad dog de av? Kan ju var vad som helst, cancer?

Det gick knapast heller att se någon kurvavvikelse vid hårdare träning. Man fick en förbättrad överlevnad av träning men att den började gå tillbaka vid hårdare träning var svårt att urskilja i detta material. De låter ju logiskt att hård träning kan innebära risker, men datan i detta material tycker inte jag inte kunde verifiera en sådan teori.

Ska man komma någon vart med en studie bör man åtminstone ta med ålder, skade- eller dödsorsak, och träningsintensitet. Speciellt viktigt är att kontrollera träningsintensiteten i gruppen man kalla hårt tränande. Det är förstås också intressant att undersöka vad som händer när man lägger av.
Realist 2015-02-04 10:10 #4
Gissar att om man regelbundet tränar mer än 5 ggr i veckan så behöver man viloperioder och läkarkontroller. Tror att för få ledare är medvetna om vilka risker man utsätter sig för med elitidrott.
Yxskaftet 2015-02-04 07:54 #3
Självklart, frågan är bara; Vad är för mycket? Och för vem?
hello 2015-02-03 21:55 #2
Jag tror inte att det finns någon som har påstått att elitidrott är nyttigt. Så det är väl ingen nyhet. Sen att det skulle vara så att människor som har utfört hård träning länge skulle löpa samma risk som stillasittande människor är ju svårt att sia om.

Jag vet inte hur dessa olika grupper är matchade med varandra, men det var ju inte målet med studien att jämföra dessa grupper (de som tränade lite hårdare jämfört med de som var stillasittande) varvid fler studier som studerar långtidseffekter av hård fysisk träning behövs.

Senast kommenterat

Tisdag 27/7

22:42

U-10-mila.

238

 

Måndag 26/7

12:24

Jukola 2021

101

 

Söndag 25/7

08:41

-Arrangemangsreklam-

763

 

Lördag 24/7
Fredag 23/7

18:27

Sommartävlingar 2021

88

 

17:19

Plastficka eller ej?

30

 

Onsdag 21/7

14:23

Silly Season 2021

343

 

Tisdag 20/7

00:22

Familjelottning

58

 

Onsdag 14/7

12:36

VM 2021 i Tjeckien

573

 

Söndag 11/7

18:19

Apple watch

3

 

Torsdag 8/7

15:27

Dobbskor

4

 

12:57

Coronabidrag från RF

37

 

09:26

Eventor nere igen...

376

 

Onsdag 7/7
Tisdag 6/7
Måndag 5/7
Lördag 26/6

18:11

Männens revir

1543

 

Fredag 25/6
Fredag 18/6
Onsdag 16/6

20:35

Jobb för orienterare

176

 

Söndag 13/6
Lördag 5/6
Fredag 4/6

17:28

digital preO

6

 

Onsdag 2/6

19:30

Är SOFT för stort

24

 

Onsdag 26/5

20:00

Jukola 2011

187

 

Måndag 24/5
Fredag 21/5

19:12

GPS-klocka

184

 

Torsdag 20/5
Onsdag 19/5

20:41

Sprint-EM 2021

246

 

Måndag 17/5
Onsdag 12/5

08:29

Bästa startklockan?

36

 

Tisdag 11/5
Lördag 8/5

14:25

VJ Supra Spike

5

 

Torsdag 6/5

17:04

10Mila 2021

176

 

15:55

Bilbo B!

34

 

Måndag 3/5

21:24

Svartnatta

220

 

Söndag 2/5

21:30

SM LÖV

4

 Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng