Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Sverigekartan v2

Stefan K  2021-12-11 14:01
Jag har i andra sammanhang hintat att vi tittat på nästa version av Sverigekartan på https://kartor.gokartor.se/ Istället för att gå off topic på tråden om nya områden på kartan tänkte jag fråga efter lite input och tankar från er här.

En av anledningarna till att jag vill generera en ny version är att vi lärde oss en del på vägen med kartan om hur man borde göra. Därför har jag velat göra om kartbilderna framför allt på västkusten så de har samma set upp som resten av landet. Exempelvis:
* hur stigar från olika datakällor representeras (på västkusten är OSM-stigar röda, lantmäteri svarta. Det var perfekt ur perspektivet när det bara var jag själv som använde kartan men när den sprids till fler insåg jag att det var mer förvirrande)
* användandet av meridianer - på ostkusten ligger linjer mot norr med i zoomnivå 14 och 15. Så man får med det i exportfunktionen. På västkusten är inte det med.

Saker som kommit upp som jag vill använda i version 2 är även
* användande av nya datakällor - ex diken och markfunktighetskartan som Skogsstyrelsen tagit fram
* fler lager från open streetmap
* mer öppen data från de kommuner som öppnat upp för det, ex Gävle och Stockholm, förutom Göteborg som redan används.

Det jag inte lyckats hitta en lösning på är:
* tillgång till fastighetskartan
* tillgång till den gamla laserdatan
Då båda dessa änsålänge kostar alldeles för mycket pengar off the shelf

Jag skall försöka komma på ett strukturerat sätt för användare att rösta och ge input till vad som är viktigast att ta med - ett projekt som det här har ju inte oändligt mycket timmar till utveckling så någon slags prioritering behövs göras.

Men jag vill börja med två saker:
1. Ny data kommer laddas ner från OpenStreetmap, förmodligen någon gång i julledigheten. Tidigast 20 december. Troligare någon vecka senare.

Har ni saknat ert hus, er favoritstig eller liknande på kartan - gå in i open streetmap och lägg till det nu. Då kommer det komma med i den datan som är grunden för nästa version.

2. Finns det data från ex open streetmap som ni saknat som vi borde fånga upp i nästa version? Jag har ex lagt till processer för bryggor, löparbanor, lite features på golfbanor och idrottsplatser. Men har ni mer exempel på saker som vi borde hänga på - skriv ned dem nedan.

Och, som alltid - vill du bidra på något sätt så säg till. Det finns alltid behov av hjälp, exempelvis med att titta på vilka datakällor man kan använda, hur man på bra sätt kombinerar data från olika källor etc. Inte så mycket datakkraft i nästa omgång då vi inte kommer generera om kurvorna - vilket är det som tagit mest tid hittills. Utan mer titta på datan och sedan skriva script som spottar ut kartan.

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Cred 2021-12-13 23:51 #14
Måste bara ge cred till ett fantastiskt arbete, för som alltid med sådant här är det inte bara att gör den roliga delen, det är mycket att ta reda på vad gäller avtal och administrativa delar. Fantastiskt att det finns de som tar på sig det för ideella projekt och kul att flera bidrar utifrån sina kunskaper.
Stefan K 2021-12-13 14:16 #13

Svar till inlägg av PS, 2021-12-13 13:25:

Ja, jag har frågat om det gamla datat och haft samtal med deras geodatasupport idag också. Jag väntar på ett mail för att få det konfirmerat men jag tror de kom fram till det här:

Den gamla laserdatan är nästan alltid utköpt som engångsköp, då kan de som köpt ut den - klubb eller individ, använda det inom egna verksamheten så länge man har kvar datan. Är man osäker på hur sitt avtal ser ut och inte har kvar det så kunde de gräva fram köpeavtalet. Detta blev jag lite förvånad över då jag likt Peter L läst om årslicenser.

Men, en sak som de då funderade på om man får dela med sig. Och isåfall hur. Datan som sådan får man inte dela. Det tänkte jag också var självklart. Men de var inne på att man inte heller fick dela med sig av den färdiga behandlade produkten. I detta specifika fall - om någon köpt laserdata så skulle de inte kunna göra en pusselbit av kartan och sedan dela med sig av den till mig för att slå ihop med resten.

Det sista har jag mailat och bett få svar på så de får tänka igenom det. Jag förstår att det är en långsökt jämförelse men om man inte får dela med sig av en färdig kartprodukt på andras plattformar så skulle man ju inte heller kunna lägga upp sin klubbs karta på livelox eller Omaps.net om den är byggd på laserdata eller annan köpt geodata från lantmäteriet.

Men jag erkänner att jag inte är superkunnig i lantmäteriets licensmodeller så jag kan ha fel, och det är därför jag ofta ringer deras support så jag tänker rätt. Vilket jag gjorde ett par gånger och såg till at vi fick kicka igång projektet som använder den fria laserdatan på rätt sätt. För den var det inga problem att återpublicera behandlad kartdata så som vi gjort.
PS 2021-12-13 13:25 #12

Svar till inlägg av Stefan K, 2021-12-13 07:16:

Frågade du om det gamla datat? Det nya är väl CC0 och då kan du göra precis vad du vill med både datat som sådant och härledda produkter. Med det gamla datat är det betydligt snårigare.
Stefan K 2021-12-13 07:21 #11

Svar till inlägg av Peter L, 2021-12-13 06:56:

Och bra att du påminner. Tack. Det är lätt att glömma licensmedel för den gamla datan. Det måste ske på rätt sätt.
Stefan K 2021-12-13 07:16 #10

Svar till inlägg av Peter L, 2021-12-13 06:56:

Ja Peter, det ska kollas upp. Speciellt den årliga licensen. Jag har tidigare frågat om publicering online och fått klartecken. Men det är värt att dubbelkolla. Som jag minns att de svarade så får man använda och behandla data när man köpt den, och sedan publicera sin behandlade produkt online. På samma sätt som riktiga orienteringskartor får ligga publicerade online.
Peter L 2021-12-13 06:56 #9

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2021-12-12 17:34:

Såvida LMV inte ändrat avtalet för gamla laserdata så tror jag man ska kolla en extra gång på det, tror inte det är helt självklart att en klubb får släppa härledda produkter från det hur som helst. Dessutom blir detta troligen att klassas som publicering online vilket kräver ytterligare licens i tillägg till själva dataavtalet.
Tidigare var också skrivningen i köpeavtalet att klubben ska betala avgiften för data årligen till lantmäteriet för att få behålla rätten att använda data (och härledda data ur datat). Så beroende på när man köpt data så kan licensen vara olika.
Stefan K 2021-12-12 20:11 #8

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2021-12-12 17:34:

Det ska vi fixa - dvs sida med cred till rätt personer / klubbar. Jag har redan fått ett bidrag ikväll sopm hjälper till att utöka kartan med inköpt laser.
Zerbembasqwibo 2021-12-12 17:34 #7

Svar till inlägg av Stefan K, 2021-12-12 16:21:

Toppen, jag tror en klubb jag är med i kan bidra med ett gäng friköpta rutor! Credda klubbarna så löses licensfrågan.

Men fråga LM om de vill ge ett kompispris, de kan få stå med som guldsponor på nån "om"-sida.
Stefan K 2021-12-12 16:21 #6
Två svar, varav en är delvis besvarad.

1. Den laserdata som släpps fri nu täcker vad jag tror vi kan säga den skogsbeklädda delen av landet. Den sponsras till viss del av skogsnäringen - och har då släppts fri. Stora delar av fjällen är inte med i den nya fria laserdatan.

2. Det komer enligt lantmäteriets planer dröja tre-fyra år innan hela Sverige är skanant och släppt med nya datan. Vissa delar kommer tyvärr få vänta rätt länge på att det finsn öppen laserdata.

3. Lantmäteriet vill själva släppa mer data fritt, men får inte tillskott i budget för att då täcka bortfall av inkomst som de har idag. I ett samtal jag hade med dem i höstas så sa en tjänsteman att det är inte troligt att en regering på sista året innan ett val väljer att ge extra tillskott till Lantmäteriet. Ej heller en nytillträdd regering i deras nya budget. Gissningen är att det då dröjer ett tag.

Så en poäng med att köpa in den gamla laserdatan är att kunan både täcka in fjällen och korta ner tiden till full Svergiekarta med kanske tre/fyra år.

Vad kostar det då?`

Jag gjorde ett försök att förstå licensmodellen och jag tror jag landade på ca 100 KSEK för resterande laserdata i Sverige. Ungefär lika mycket till om man ville köpa loss fastighetskartan för hela Sverige - och då få bättre planbildsdata. Detta är kostnaden för idéella föreningar. Företag har faktor 10 på det. Det är aldeles för mycket pengar för en privatperson (iallafall för mig) att lägga ut själv på ett roligt projekt, Jag tror även det är för mycket för att kunna motivera att man skall ta från ex en förbundsbudget.

Men, det kan ju vara så att jag tolkat kostnaderna fel, eller att det skulle gå att hitta en pragmatisk lösning med lantmäteriet.
Lalle 2021-12-12 15:26 #5

Svar till inlägg av Stefan K, 2021-12-12 12:59:

Vad kostar det att köpa in kvarstående data?
Björn opel 2021-12-12 15:06 #4

Svar till inlägg av Fundering, 2021-12-12 13:45:

Det nya täcker inte hela Sverige och kommer inte göra det heller
Fundering 2021-12-12 13:45 #3
Varför köpa gamla laserdatat när det finns nytt gratis?
Stefan K 2021-12-12 12:59 #2

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2021-12-11 23:04:

Crowdfunda för laserdatan är en tanke som är intressant. Fram till nu har tiden gått åt till att ta hand om den fria datan. Men nu skulle det gå att accelerera karframtagnignen om bara data fans.

Den andra frågan - om laser redan finns. Det går att lösa. Jag har fått samma fråga från ett par klubbar och privatpersoner. Vi har byggt upp en process/metod för hur man kan generera kurvor mm själv med kartapullautin, och sedan ladda upp det till mig för att sätta ihop med resten. Har man även köpt loss fastighetskartan så kan ju även det användas för att göra kartan ännu bättre.

Jag skall skriva ihop hur man går tillväga. Så kan det ju hjälpa till en del också för att utöka kartan.
Zerbembasqwibo 2021-12-11 23:04 #1
Härligt!

Crowdfunda till att köpa det gamla lasret?
Gör en lösning så att klubbar som redan köpt kan göra processen själva, för produkten man gör får väl publiceras på gokartor?

Senast kommenterat

Tisdag 9/8

21:03

U10-mila

117

 

18:59

O-ringen 2020

1368

 

18:39

Covid efter O-Ringen?

25

 

Måndag 8/8

22:34

Eventor nere igen...

708

 

21:18

-Arrangemangsreklam-

828

 

12:05

EM

95

 

Söndag 7/8

08:32

SOFTs Eventbolag?

47

 

Lördag 6/8
Fredag 5/8
Torsdag 4/8

18:01

Sjätte etappen

140

 

Onsdag 3/8
Tisdag 2/8
Måndag 1/8

20:02

Sjätte etappen

1

 

Söndag 31/7

09:20

6e Etappen 2022!

8

 

Lördag 30/7

13:34

World Games

21

 

Onsdag 27/7

10:20

O-Ringen TV

9

 

Söndag 24/7
Lördag 23/7
Fredag 22/7
Torsdag 21/7
Onsdag 20/7
Tisdag 19/7

20:52

SM sprintstafett

209

 

Måndag 18/7
Söndag 17/7
Lördag 16/7
Fredag 15/7
Onsdag 13/7
Måndag 11/7

18:52

Jobb för orienterare

206

 

Lördag 9/7

10:40

Bränder i världen

10

 

Fredag 8/7

13:54

Silly Season 2022

221

 

Onsdag 6/7

19:38

Woc 2022

396

 

Måndag 4/7
Söndag 3/7
Lördag 2/7

11:34

Tjoget 2022

30

 

Onsdag 29/6

09:55

Trädgårds-OL

2

 

Söndag 26/6

23:11

Jukola 2022

265

 

21:52

Smålandskavlen

333

 Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng