Visa inloggningsformulär
Eftersnack  

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Undrande 2021-06-01 07:46 #18579
Ja det är väl bara att konstatera att vi ser hett olika på det här och så kan det få vara. I slutändan kommer det nog att synas i deltagarantal och därmed också i ekonomiskt utbyte av arrangemangen hur orienterarna föredrar att det ska vara, oavsett vad valet visar sig bli.

Jag har framfört vad jag tycker och tror inte att fortsatt diskussion leder oss vidare så detta får bli mitt sista inlägg i den här diskussionen.
zyx 2021-06-01 00:59 #18578

Svar till inlägg av Undrande, 2021-05-31 23:21:

"Det blir jobbigt att diskutera när du nödvändigtvis måste spetsa till allt hela tiden. "
För att citera dig i tidigare inlägg: "Det blir bättre för.....ingen! "
Men för ett mer sakligt motargument så är bättre beroende på perspektiv. Som exempel på tävling där bara skulle vara violett(?)/blå och uppåt.
- Är det bättre ur ett vinstperspektiv? Troligtvis inte
- Är det bättre sett till nedlagt jobb? Beror väl på vilken del av arrangemanget du kollar på. Banläggningsmässigt kanske (för mig skulle det vara lättare eftersom jag vill göra bra banor för alla och minimera antalet klasser per kontroll/sträcka och fler klasser kräver mer jobb). Starten kanske om du behöver ha en istället för två. Servering blir väl ungefär lika mycket jobb före och efter.
- Är det bättre ur löparperspektiv för de som vill ha svåra banor utanför ledstångsnät? Ja, även de kortare banorna kan då hamna utanför ledstångsnät och därmed göra det intressantare för dessa löpare.

Att alltid köra med vinstmaximering och "alla ska med",alltid, synsättet känns väldigt tråkigt när det finns så mycket roligare saker man skulle kunna göra med orienteringen. Därför var det kul med en tävling som Obygdshelgen som gjorde något annorlunda med bra orientering i intressant terräng. Det fanns 2 stigar hela kartan. Det blev definitivt "bättre" för alla löpare som var där som jag pratat med, än om man lagt det i ett närområde med hela klassutbudet.
Ej elit 2021-06-01 00:01 #18577

Svar till inlägg av Undrande, 2021-05-31 23:21:

Ditt inlägg #18564 fick mig att reagera en del.

Men okej, din familj tävlar ett 10tal helger per år. Jag kan i princip bara se fördelar med att det skulle finnas HD60+ långdistans ibland. Din familj åker bara på ett tiotal tävlingar per år så diverse andra tävlingar kan vara vad som helst utan att de påverkar er eftersom ni inte dykt upp på dem oavsett upplägg.

Att samma tävling skulle vara åt alla är väl en utopi numera, sporten går helt åt andra hållet. Och att ge allt åt alla kräver ännu mer kraft; funktionärer mätta i antal och timmar, fler personer med ansvar och ledande ställning.

Tror det totalt går åt mindre kraft att arrangera specialtävlingar åt grupper ibland så att de får något riktigt bra anpassat för dem (och då både fått riktigt bra banor och är nöjdare och lugnare med sämre banor och terräng på de stora gemensamma tävlingarna) jämfört med om varje tävling ska uppnå detsamma åt alla.

Pandemin bjöd på riktigt fin terräng och banor, men med färre deltagare, betydligt mindre krav på parkeringsplatser, ingen TC, ingen marka, ingen dusch. Hur många av de tävlingarna hade gått att dimensionera upp till precoronatävling? Hade det ens gått att arrangera på samma plats? Om det vore möjligt - hade arrangörerna ens tänkt tanken? Personmängd x 2 eller 3 och även minskad startintervall med typ 2 eller 3. Faktor 5-6 eller nåt i belastning?

Men om man nu kan arrangera dessa för färre antal deltagare - är det då okej att sätta deltagartak med fullt klassutbud men inte med bara en del av klassutbudet? Är först till kvarn om 400 platser HD10-80 gånger 10 tävlingar mer okej än 3 gånger HD10-18, 3 gånger HD18-21E och 4 gånger HD60+? Framförallt när de senare alternativen är lättare för arrangören och leder till färre kontroller, banor, löpstråk, krav på tertäng etc för samma pengar(bortsett skillnader med ungdom och elitklass)?

Och om det fortfarande finns de stora sammanhållna tävlingarna där alla möts? Där ni som gör 10 starter per år som sammanhållen familj kan dyka upp som vanligt?
Undrande 2021-05-31 23:21 #18576

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-05-31 20:36:

Det blir jobbigt att diskutera när du nödvändigtvis måste spetsa till allt hela tiden. Naturligtvis kan jag göra någonting bara för mig själv, men som det nog är i de flesta familjer så är det svårt att få tiden att räcka till för att göra allt man vill göra. Kan man då åka på en tävling tillsammans så blir det både orienteringstävling och tid med familjen. Att åka iväg själv på en tävling "hamnar på ett helt annat konto". Då handlar det om min egen tid istället för att göra någonting med familjen och då prioriterar jag troligtvis någonting annat än orientering.

Självklart hänger jag med på aktiviteter bara för dottern ibland. Familjen är högt prioriterad. Dock föredrar jag aktiviteter som vi båda får utbyte av framför dem där jag får följa med som en statist. Det är roligare att göra saker tillsammans än att titta på. Därmed är valet enkelt, orienteringstävlingar som erbjuder tävlingsklass för oss båda lockar mer och andra väljs bort om båda alternativen finns.

Vi tävlar definitivt inte varje lördag och söndag. Snarare max ett tiotal tävlingar per år eftersom vi även har mycket annat som tar upp vår tid. Varför skulle jag då välja de tävlingstillfällen där arrangören av någon outgrundlig anledning inte orkar eller vill erbjuda tävlingsklasser för alla? Nej, inte så länge det finns riktiga tävlingar att välja på i alla fall.

Det är oftast inte på något sätt omöjligt att åstadkomma bra banor för alla åldrar och kunskapsnivåer på en och samma tävling. Det är där energin bör läggas istället för på små skitarrangemang med ett fåtal anmälda och obetydlig vinst för arrangören. Annars blir ju alla tävlingar av närtävlingskakaktär isället. Små enkla arrangemang som snarare liknar träningar. De har också sin plats, men en riktig orienteringstävling med många klasser och många deltagare är någonting helt annat. Tänk tävlingarna vi hade på 80-90 talet med ännu fler klasser och många fler deltagare än vad som är vanligt idag. Det är så jag vill att tävlingarna ska vara, inte mindre och enklare.
PS 2021-05-31 22:03 #18575
Nu måste väl i alla fall SVT sluta betala för sändningsrättigheter för hockey-VM.
* Liten sport utan direkt internationell spridning. Klart sämre än tex orientering.
* De bästa spelarna ställer inte upp på VM vilket innebär att det är en lågstatusturnering.
* Sverige lyckas inte ens ta sig till slutspel.
Visst kan de visa nästa år igen men i så fall borde förbundet betala sändningsrättigheterna.
Ej elit 2021-05-31 20:45 #18574
Resonerar många andra i orienteringsfamiljer likadant? Gör inga vuxna någonting utan sina barn (och även sin mamma/pappa?) varvat med någonting som bara gör för barnens skull? Hur ser livet ut mellan tävlingssäsongerna? Behöver en orienterare tävla exakt varje dag en klubb arrangerar en tävling? Kanske borde man som familj testa att bara tävla en dag per helg för att upptäcka att det finns annat i livet än att tävla i orientering? Lite balans i livet. Om inte annat så se till att barnet gör någonting annat än bara orienterar under tävlingssäsongen! Låt mamma ta bilen till en orienteringstävling så att pappa och dotter kan göra någonting tillsammans hemma.
Ej Elit 2021-05-31 20:36 #18573

Svar till inlägg av Undrande, 2021-05-31 19:18:

Så du kan inte tänka dig att starta ett lopp som inte har barnklass samma dag (vasaloppet?), delta på något som bara är för dig (kompis 50års fest, middag med vännerna på stan, valfri aktivitet där inte barn är med) eller ställa upp på något happening endast för din dotter (ungdomsserie orientering, löplopp endast för barn åt dottern, dansuppvisning som dottern har, köra dottern till något som bara är för hennes skull) utan kommer alla helger välja aktiviteter som ni båda har lika mycket glädje av? Har din klubb någonsin långpass på helgerna som endast är på svart nivå? Har du någonsinn deltagit utan din dotter? Isåfall varför?
Ej elit 2021-05-31 19:48 #18572

Svar till inlägg av Undrande, 2021-05-31 19:18:

Inte alls svårt att förstå.
Men är det så svårt att förstå att alla inte behöver springa varje tävling?
Om 200 äldre skulle få två långdistanser skapade med dem i fokus per säsong, skulle världen gå under då? Om Gun av 7 tävlingshelger, 14 lopp åker på en "egen" tävling 2 av de 14 gångerna? Och skulle få känna på obanad långdistans med orientering hela banan istället för att harva i stigtäta områden på sin 2,5km långa bana varje gång?
Ej elit 2021-05-31 19:38 #18571

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2021-05-31 19:00:

Tror inte att totala summan intäkt är det enda man vill maximera.

Utöver att kunna erbjuda ett fint arrangemang så betyder en mindre (färre klasser och banor) tävling mindre behov på funktionärsstyrka! Varför arrangerar klubbar motionsorienteringar, veteranorienteringar och ungsomsserier? Ingen intäktsmaximering där inte!

Och ingen ser skillnaden i workload på att banlägga typ 5st 2-4km blå/svarta långdistansbanor och bjuda in till veteranlångdistans + öppen 7 + ev öppen 5 jämfört med att börja arrangera nationell långdistans HD10-80?

Har själv hjälp till på en ungdomsserie och det var betydligt mindre jobb än en hel nationell tävling. Mindre pengar in såklart, men färre arbetstimmar lagda och till på köpet fick ungdomarma terräng vald efter att ge bra banor åt just dem.

Seriöst så är det nästan så att man själv skulle kunna banlägga lite blå banor i ett fint obanat område utan stigar, ta en promenad på 5km och hänga ut samtliga kontroller + SI och sedan skapat en jättebra långdistans åt äldre löpare. Arbetet till att kunna erbjuda samma sak på nationell långdistans vill jag inte ens tänka på! H21 långdistans ska ut i skogen, gröna, vita och gula banor ska läggas och har behov av ledstänger.
Undrande 2021-05-31 19:18 #18570
Nej men om en tävling erbjuder H45 för mig och en annan tävling erbjuder D12 för dottern åker vi troligtvis inte på någon av dem utan gör någonting annat istället. Svårt att förstå?

Dessutom är det trevligt att umgås i alla åldrar och roligare med tävlingar med många deltagare i många olika klasser. Klubbgemenskapen går över åldrarna i en väl fungerande klubb. En tioåring kan mycket väl springa till start med "Gun 80 år". För att vi över huvud taget ska få med de nytillkomna barnfamiljerna kräver det att någon av de mer rutinerade "drar med" dem ut. Hur ska det fungera om de inte ens kan delta på samma tävling?

Jag har inte skrivit någonting om att jag kräver något förbud eller hårdare styrning av vilka klasser som måste finnas, vad får du det ifrån? Däremot är jag övertygad om att tävlingar som gör avsteg från klassindelningen där för många klasser saknas automatiskt kommer att bestraffas av deltagarna genom lågt deltagarantal. Själv väljer jag oftast bort i övrigt bra tävlingar hos en av grannklubbarna p g a att de brukar göra det enkelt för sig med klasser i tioårsintervall istället för fem. Det blir för stor skillnad mellan löparna och banlängden blir för mig alldeles för lång. Då finns i alla fall en klass för mig, gör det inte det blir ju valet ännu enklare.

Vill någon klubb arrangera någon typ av specialarrangemang, typ vildmarkstävling, där de omöjligen kan erbjuda klasser för alla av en eller annan anledning så får de gärna göra det för mig. Jag tror dock att de hade tjänat på att försöka inkludera alla om det är möjligt.

Zerbembasqwibo 2021-05-31 19:00 #18569

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-05-31 18:36:

Är du säker på att du inte slåss mot en väderkvarn nu...?

Som du noterat (?) vill de flesta klubbar maximera INTÄKT och därför arrangerar man med fullständig klassindelning: men du har också noterat att alla inte gör det. Dvs de gör lite som de vill redan? Eller så missar jag helt vad din upprördhet beror på.
Ej Elit 2021-05-31 18:36 #18568
Mamma Maria bor söder om Stockholm. Maria har tre barn. Ett befinner sig på OLGY eksjö, ett på Chalmers i Göteborg och ett i Umeå. Marias Morföräldrar bor i Vallentuna norr om Stockholm. Det är viktigt att hålla ihop orienteringsfamiljen och därför måste alla tävlingar ha fullt utbud av HD-klasser?
Ej Elit 2021-05-31 18:26 #18567
Och vidare på orienteringsfamiljer -
Många duktiga barn går på OLGY. Pappa Per 50 år bor i Norrköping och dotter Amanda 17 år studerar på OLGY i sandviken. Det är april. Per och Amanda kommer troligtvis inte tävla på samma tävling. Per har inget behov av HD18 på sin tävling för att hålla ihop familjen och Amanda har inget behov av HD50 åt pappa Per på sin tävling.
Ej Elit 2021-05-31 18:19 #18566
Och måste Gun 80 år alltid åka på samma tävling som sin son Per 50 år och barnbarn Ella 15 år? Hur många pensionärer bor med sina barn idag, ingen väl? Gun + eventuell partner har med all säkerhet egen bil, Per + eventuell partner likaså?
Ej Elit 2021-05-31 18:04 #18565

Svar till inlägg av Undrande, 2021-05-31 17:43:

Man behöver såklart inte göra så på varje tävling. Men varför skulle klubbar som vill inte kunna få arrangera så? Och inte säkert att nästan lika många dyker upp - man kan sätta ett maxtal. Var Obygdshelgen så hemsk? Snarare var den väl väldigt uppskattad av många. Är en veteranorientering (som oftast inte erbjuder alla färger grön-svart) så hemska? Är de mer okej för att de inte är tävlingsklasser utan bara närtävlingar?

Tack och lov så arrangerar klubbar tävlingar så som de vill inom ramen för tävlingsreglerna, undantaget om man tar på sig uppdraget att arrangera något åt SOFT eller sitt distrikt.

Så vad finns det för skäl till att klubbar inte skulle få arrangera tävlingar med endast vissa HD-klaaser, med utgångspunkt att vanliga tävlingar är iallafall delvis för arrangerande klubbars skull. Om klubbar inte ska få arrangera det de vill utan typ SOFT ska bestämma vad som ska arrangeras för att maximera lycka är det väl lika bra att styra hårdare det som arrangeras? Som att SOFT kan bestämma vilka datum vilken distans ska arrangeras, som t.ex neka klubbar arrangera medeldistans och istället kräva en långdistans. Kanske tvinga klubbar arrangera fast de inte vill, klubbar är ju tydligen tvingade till det i gymnastik enligt en här på forumet. Kanske läge att tvinga klubbar att arrangera B-klass - det kan ju aldrig skada utövarna att möjligheten finns, och om bara utövarnas behov räknas så ska vi absolut ha dem, alltid!
Undrande 2021-05-31 17:43 #18564
På vilket sätt skulle det bli bättre att arrangera tävlingar som inte erbjuder tävlingsklasser för alla? Jag förstår inte.

Det blir sämre ekonomi för arrangören p g a färre orienterare som har möjlighet att deltaga med färre klasser. Samtidigt blir arbetsinsatsen bara marginellt mindre.

Det blir också sämre för många deltagare som inte har möjlighet att tävla i deras vanliga tävlingsklass.

Det blir sämre sammanhållning i klubbarna då inte alla åker tillsammans på samma tävling

Det blir sämre för familjer som brukar åka på tävling tillsammans och nu måste välja om barnen eller föräldrarna får tävla eftersom inte alla klasser erbjuds på samma tävling

Det blir bättre för.....ingen!
2021-05-25 19:40 #18563

Inlägget är raderat

2021-05-25 18:39 #18562

Inlägget är raderat

zyx 2021-05-25 14:49 #18561

Svar till inlägg av Tyvärr, 2021-05-25 13:33:

Jo, så kan det ju definitivt vara. Märks även på klubbens träningar där det är fler som kommer om träningarna ligger nära.
Problemet för min del är att hitta dessa 'vildmarksarr' och sedan känna att det är värt att resa dit när det är i andra distrikt. Bor tyvärr i fel distrikt för denna typ av tävlingar.
Tyvärr 2021-05-25 13:33 #18560

Svar till inlägg av ...., 2021-05-25 12:55:

så är du och zyx i minoritet. Vår klubb har varierat mellan 'vildmarksarr' och tätortsnära de senaste åren. Trots bättre terräng och mer utmaningar på vildmarksarrangemanen är antalet deltagare dubbelt så många på tätortsarrangemangen.
.... 2021-05-25 12:55 #18559

Svar till inlägg av zyx, 2021-05-25 12:09:

Fast problemet är nog inte att man söker områden som är lätta utan att man inte får tillgång till de som är långt ute i skogen alternativt arrangerar där det är lättast att få tillgång till mark/arena. Tycker det var intressant förra hösten med småskaliga arrangemang utan dusch med högt OL-värde
zyx 2021-05-25 12:09 #18558

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-05-25 11:21:

Jag håller med. Utan att veta riktigt hur det ser ut i övriga delar av landet så skulle jag gärna komma ut till mer tävlingar som är i obanad terräng där man inte behövt göra någon anpassning till lättare banor orienteringsmässigt, men att det inte behöver vara en elittävling i andra anseenden.
Ej Elit 2021-05-25 11:21 #18557

Svar till inlägg av ml, 2021-05-25 10:55:

Iallafall en anpassning åt olika håll ibland skulle nog vara bra.
Tänker också på att det skulle gå att optimera bra korta banor åt veteraner, även på långdistans. Mycket skulle bli lättare om man inte behövde erbjuda alla HD-klasser + öppna.

Långdistans 2-4km blå med utbrutet mål, maximal orientering i obanad vildmark? Sen kan man väl erbjuda öppen 7, 8 och kanske även 5 också till de som inte är tillräckligt gamla. Men skulle nog gå att få till betydligt bättre långdistanser för HD60 om man inte samtidigt behövde banlägga för H21 långdistans eller vit D10. Finns som ingen anledning till att yngre inte skulle kunna få dyka upp på en veterantävling, men de skulle kunna få finna sig i att banorna inte är lagda för dem, och att det är öppen 7/8 eller väldigt förkortad H21 långdistans de får tävla i.
.... 2021-05-25 11:13 #18556

Svar till inlägg av Ej elit, 2021-05-25 10:33:

Håller med i mycket.
Men alla måste ju finna sin väg i hur de ska göra bäst. Att styra saker uppifrån brukar inte funka. Men att kavla upp ärmarna och göra det lilla extra brukar ge resultat. Entusiasm smittar.
ml 2021-05-25 10:55 #18555

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-05-25 10:26:

Jag tror att vi skulle utveckla orienteringen om vi hade mer kategori-indelade tävlingar. Då kan också Blåbärs OK arrangera en Veteran+motionstävling samma dag som Hallons OK arrangerar en ungdoms/junior tävling. Mer likt hur andra individuella idrotter gör.

Kanske blir det då också mer vanligt att "icke frälsta" orienterare kommer med sina barn/ungdomar till tävlingarna.
Ej elit 2021-05-25 10:33 #18554

Svar till inlägg av ...., 2021-05-25 10:16:

Folk gör till stor del det som förväntas av dem, och som folk som är lika dem gör.

Om normen är att alla ska tävla så tävlar många.
Om normen och förväntningarna är att ha samling vid klubbstugan för samåkning så gör folk troligtvis det. Om ingen annan klubb gör så finns det ingen direkt anledning att ha det så. Om alla andra klubbar i distriktet skulle ha samkörning och dra ut stora delar av ungdomsgrupperna + vuxna motionärer till tävling skulle nog sista klubben också göra det.
Ej Elit 2021-05-25 10:26 #18553

Svar till inlägg av ml, 2021-05-25 10:08:

Kapa bort motion och veteran från samma tävling gynnar väl ingen? Känns som absolut sämsta kombinationen. Vad vinner du på det?
Men enbart barn/ungdom + motion för dessa finns redan ibland, ungdomsserier.
Enbart elit (ingen publiktävling) kanske inte går ihop ekonomiskt? Men eliten kanske skulle kunna springa på lördag och resten på söndag?
Motionsorientering som närtävling har inte blivit någon direkt hit.
Åldersspärra veterantävlingar gör väl ingen lycklig?
.... 2021-05-25 10:16 #18552

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-05-25 09:45:

Fast båda bygger ju på att föräldrarna är intresserade av att barnen ska spela match/tävling.
Finns inte det intresset så kommer inte barnet till ngn match ändå.
Tror du har en nobel tanke men kom ihåg att de flesta ledare är föräldrar eller aktiva som har hamnat där för de har barn i samma ålder. Det blir mer och mer krav på ledare och risken är att det kommer bli total ledarbrist i framtiden.

ml 2021-05-25 10:08 #18551
Intressanta inlägg och tankar från er.

Något som finns i andra idrotter, men inte (eller bara undantagsvis) inom orienteringen är dedikerade tävlingar för kategorin. Dvs vi samlar ungdom, junior, elit, veteraner och motionärer på samma ställe vid samma tidpunkt. De flesta är sig närmast och sätter sitt eget deltagande i fokus.

Hur skulle orienteringssporten se ut om vi hade mer renodlade tävlingar. Jag tänker främst att vi tar bort motionärer och veteranklasserna på tävlingarna. ("ramaskri")

Är man på tävlingen utan att deltaga så kommer man stötta på annat sätt.
Ej Elit 2021-05-25 09:45 #18550

Svar till inlägg av ...., 2021-05-25 07:26:

Ingen skillnad. Men hur många ickeidrottande föräldrar kör sina barn till orienteringstävlingar (riktig nationell helgtävling, inte ungdomsserie, inte sprint) i någon större utsträckning som är jämförbart med orienteringsfamiljer? Och hur många barn får regelbundet chansen till samåkning likt det veteran beskriver? Återigen då framförallt till vanliga skogstävlingar på helgerna, inte enstaka tävlingar under året.

På en fotbollsmatch är andelen väldigt hög, och även om varenda barn kanske inte är med på match så är alla barn som är med på fotbollsmatch där utan att deras föräldrar tävlar. Hur ser siffrorna ut inom orientering? Skulle gissa på att minst 80-90% har en förälder som själv startar, och sen även en del barn som är på tävling för att föräldrarna vill tävla, inte att föräldrarna åker till tävling för barnets skull.

Om helgtävlingarna var uppbyggda så att lördagen var stafett med 7 sträckor för HD12 så skulle man ha incitament från alla plan att få ut "alla". Och föräldrar skulle ha incitament att få ut sina barn dit, och om inte varenda förälder kan köra så kanske ickeorienterarföräldrarna kan ställa upp för varandra? Eller så skulle det bli värt för klubbar att betala någon som ledare under tävling, eller så skulle det ses som en naturlig del av ideelt arbete. Som det sett ut har det inte funnits incitament, och nu när kortklasserna är borta finns det väl ännu mindre incitament att få ut de sämre, de tävlar ju inte ens på riktigt, eller gör dåliga lopp i HD och vem vill tävla då?

Ja, många barn slutar med idrotter. Skillnaden är att i en del andra idrotter har de iallafall varit tävlingsaktiva fram tills att de slutar, eller i unga år även om de skulle tävla mindre som äldre. I orientering blir större delen barn aldrig speciellt tävlingsaktiva.
veteran 2021-05-25 08:11 #18549
Når jag började orientera på slutet av 50-talet var det inte vanligt att föräldrarna skjutsade oss ungdomar om de inte själva orienterade. Vi cyklade till den demensamma samlingen och åkte med de bilar som hade ledig plats. Man lärde känna alla medlemmar över generationsgränserna. Det är något sam saknas i de flesta klubbar idag.
.... 2021-05-25 07:26 #18548

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-05-25 00:46:

Vad är det för skillnad med de som kör sina barn till en fotbollsmatch i distriktet och tittar på matchen och en förälder som kör sitt barn till en orientering och tittar på?

För övrigt så slutar den stora massan i lagsporter i junior-åldern också precis som i orientering. Det är ett generellt idrottsproblem.
Ej elit 2021-05-25 01:28 #18547

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-05-25 00:46:

Och på tal om skattepengar är det kanske lättare att få såna om fokus är på barns (gärna med sämre socioekonomisk status) utövande av idrott (helst inte rikemanssport) istället för familjers privata nöjen? En diskussion om brist på fotbollsplaner eller simbanor åt barn låter bättre än vad familjer eller 45-åriga vuxna vill göra på sin fritid.
Ej Elit 2021-05-25 00:46 #18546
Svar till dysfunktionell från coronatråden:

Funktionellt ur vilket perspektiv? Om man tillhör en orienteringsfamilj och vill orientera så absolut! Men resten då? Vad förlorar sporten på att familjerna löser det mesta, och det är främst de som vill tävla oavsett så inget annat behövs? Hur många klubbar har någon form av organiserad samåkning till tävling, eller organiserat samboende på tävlingar? Inget ont om familjerna, men om sporten, iallafall på tävling och ganska mycket runt omkring, ska bygga på föräldrar och hela familjer så kan det bli svårt med återväxten. Försöker systemet som helhet ens motivera icke-orienterarföräldrar att köra ut sina barn till tävlingar (mitt svar är nej)?

Utöver rena orienteringssläkten finns det väl nu en del folk, främst män eller gubbar (?) som är aktivt tävlande utan att eventuella barn är det. De existerar nu - men tillkommer det nya i samma grad? Och barn från orienteringsfamiljer och OLGY verkar också lägga av. Vilka ska orientera i framtiden? Att sälja naturpass är en bra inkomstkälla men vad hjälper det om man inte har aktiva utövare på träning och tävling, exempelvis klubbmedlemmar?

Sen finns det i alla möjliga sporter föräldrar som stöttar sina barn (minderåriga men även myndiga) i deras idrottsutövande utan att själva vara tävlingsaktiva, eller ens ha varit det i sporten det gäller. I orienteringen "krävs" det att föräldrarna själva också ska vilja orientera! Hur många tävlingsaktiva tappar orienteringen på att föräldrar som skulle vara villiga att göra detta (görs i andra sporter...) inte tänker tanken att göra det för sina barn, för att rasta dem vid klubbstugan är det som krävs, förväntas och är normen?

Tänk om TC hade en gruppering icke-orienterande föräldrar som kunde ha gemenskap med varandra och underhålla sig med konversationer eller vad föräldrar på bollsportlagmatcher, gymnastik, simning, ridning, tennis, pingis och gud vet vad gör? Det är sporter där föräldrarna inte ens kan tävla på plats hur mycket de än skulle vilja. Och ändå så kör folk sina barn dit! (Eller organiserad samåkning med klubben för barnen)
2021-05-23 11:59 #18545

Inlägget är raderat

Jonni 2021-05-22 21:54 #18544
2021-05-22 13:13 #18543

Inlägget är raderat

naryM 2021-05-21 22:31 #18542
Som av en händelse sökte jag på energi som vi verkligen behöver just nu.
Alltså positiv energi. Det finns också energislukare runtikring oss i verkligheten och sociala medier. Det innefattar forumet orienterare.nu.
En tänkvärd skrift som ger en uppmaning till eftertanke i var man själv befinner sig i sitt eget sinnestillstånd.
https://metromode.se/halsa/6-tecken-pa-att-du-ar-en-energitjuv-det-har-kan-du-gora-at-det/
2021-05-15 17:09 #18541

Inlägget är raderat

SOFT 2021-05-15 10:46 #18540

Svar till inlägg av Medelpad, 2021-05-15 10:23:

tilläs alla anmälda att starta.
1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 473
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng