Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Orientering som tv-sport

Hen  2015-05-21 23:05
Nu har jag grunnat färdigt.
Är verkligen orientering en tv-sport? Frågan ställde jag mig i kylan på arenan vid söndagens långdistanstävling i Bjursås. Finns det en publik som velat se det jag fick uppleva i regnet? Nej jag tror inte det. Om, vad skulle isåfall locka?

Varför strävar orienteringen efter den här tv-hysterin? Ger det så mycket pengar eller är vi behov utav publicitet?
Jag tycker vi håller på att förstöra sporten om vi strävar efter att synas och anpassar oss för media. Bevara och låt orientering vara den fina sport det är. Vi hör hemma ute på långa banor ute i vildmarken där tv-kontroller inte finns.
Prioritera bra banor i bra terräng och välj inte arena för pengar och lätt marknadsföring. De som bryr sig om orientering är antingen på plats eller följer på annat sätt, Svensson hemma i soffan sappar bara förbi om tv-rutan är full med skogsmullar , lovar.
Lägg energin på att istället lära ungdomarna i klubbe att orientera. Och även fast fotboll sänds dygnet runt med stjärnor att se upp till väljer inte barn fotboll för den sakens skull. Om någon tänkte mothugga med att orienteringen behöver synas med sina stjärnor, så är det inte därför barn tycker orientering är roligt.

Förlåt att jag trampat några av er på tårna. Men vore kul och se vad ni andra tycker!?

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

OL-Karlsson 2015-05-24 01:11 #40
Ingen orientering i SVT under hela 2016, halva budgeten är redan intecknad efter melodivinsten.
OlOf 2015-05-23 21:36 #39
Det är oftast arrangören/IOF som gör produktionen, det tycker jag är bra eftersom man kan få mer påkostade och profesionella sändningar om man gör det själv. Tror också att webb-tv som man betalar för, som vid 10 mila kan bli bra men då måste det blubilligare och fler sändningar. Dessutom skulle det behövas ett "paktepris" då mak kan köpa flera sändningar på samma gång

Kommentatorerna är väldigt viktiga, men jag tycker också att de har varit bra senaste åren.

Orientering sänds inte ofta i TV, eftersom det är dyrt att sända och få som tittar. VM har sänds flera år, men även EM och världscup. Fler TV-sändningar skulle behövas, och jag tror att det inte behöver varaså dyrt om man tänker efter. Jag tycker att SOFT+O-Ringen+IOF+10-Mila, mfl. ska skapa en samarbetsgrupp som köper in hårdvara,som kameror och GPS-sändare, så blir det billigare om man inte behöver hyra. Dessutom borde man göra en mer enhetlig grafik,m.m.

Tycker även att SVT borde vara mer glada för att få gratis TV-sändningar och man skulle kunna skicka team och ha ex studioprogram
Croneman 2015-05-23 20:19 #38
Linjär tv är nog på väg att spela ut sin roll. Allt fler kollar via webben, vilket öppnar nya möjligheter för egenproducerade grejer. SVT för orienteribgssporten har varit marknadsföring, så då gäller i stället att satsa på marknadsföring av sporten och egna webbsändningar. Gillade skarpt tiomila för ngt år sedan. Då hade man en Rit-Ola i sändningen som smart och enkelt förklarade GPS-spåren för oss tittare. Typ hur det danska tjejlaget (som vann) skickligt enbart tog säkra vägval. Överbefolkade SVT bör nog satsa på små svenska ursporter som orientering. Skattepengarna räcker inte till rättigheter att låtsas dansa med dom stora på världsarenan.
TV-fan 2015-05-23 19:23 #37

Svar till inlägg av OL-Karlsson, 2015-05-23 19:00:

Det finns ju en kvinnlig orienterare som jobbar på SVT sportens webbredaktion också.
OL-Karlsson 2015-05-23 19:03 #36

Svar till inlägg av Nybörjare, 2015-05-23 18:44:

Jag får be sign. Nybörjare om ursäkt men jag hade redan börjat på mitt inlägg och såg inte ditt. Du har naturligtvis rätt i det du skriver.
OL-Karlsson 2015-05-23 19:00 #35
Det kommer ju fram många bra tankar och ideer om hur en TV-produktion ska utformas och vad som är bra och mindre bra. Nu återstår bara det enklaste och det är att få något TV-företag intresserat. C-more, Viasat eller TV4-gruppen? Skulle inte tro det, i de här företagen finns inget intresse för de "mindre" sporterna. Då återstår SVT och här saknas det inte personal men däremot pengar. SVT kan säkert göra ett studioprogram med ett par "experter" och en programledare där Tiomila analyseras och då ett par dagar efter tävlingen. Kanske kan någon av de kvinnliga medarbetarna, i stället för att åka till Kanada och USA för hockeyintervjuer, bege sig ut till Tiomilaarenan och ställa sina meningslösa frågor där istället. Nu försiggår Tiomila utomhus så jag hyser inget hopp om den där kvinnliga medarbetaren.
Nybörjare 2015-05-23 18:44 #34
Angående pratet om SVT.

Om man ser på de idrotterna som sänds regelbundet i tv så tror jag att att det ofta är förbunden som ordnar eller sköter produktionen. Det är ju inte så att SVT, NRK, BBC, etc sänder runt egna film team för att sköta produktionerna för alla del tävlingar av världscupen i längd eller alpint. Man köper produktionen av någon och eventuellt så gör man någon egen och sälger den till andra för någon av tävlingarna.

Swix skiclassics har ju blivit rätt stort i media på bara några år och en orsak till detta tror jag är att loppen som är med måste göra en tillräkligt bra tv produktion som sen skiclassisk kan använda och sälga vidare.

Min slutsats är att om man vill se orientering i tv så är det IOF, SOFT eller arrangörerna som måste stå för sändningen och att man inte ska hoppas att svt ska sända en massa tv team till tävlingarna. Det bör vara mycket lättare att få de att sända en färdig produkt jämfört med att få de att göra hela produktionen.
O-rolig 2015-05-23 18:23 #33

Svar till inlägg av Nybörjare, 2015-05-23 18:03:

Nästan allt hänger på kompetenta och trevlig kommentator och bra resultatuppföljning. Det räckte med att G-bg varvet hade halvtaskig resultatgivning för att man skulle tröttna och bli irriterad, vilket också märktes på kommentatorerna. Ljudet är alltid viktigare än bilden! Det finns ju några duktiga kommentatorer (speakrar) för ol, eller hur? De skulle göra all skillnad i TV!
Nybörjare 2015-05-23 18:05 #32
Hur ofta sänds orientering i tv? Jag tror jag har sett det en gång och det var från falu EM.
Nybörjare 2015-05-23 18:03 #31

Svar till inlägg av Alan Ladd, 2015-05-23 16:39:

Folk tittar för att de vill veta hur det går och att det är eller kan bli spännande.

Vasaloppet, sykkel och säkert många andra sporter visar att man kan få många trots att det inte alltid händer något om folk är intresserade och man har ok kommentatorer som kan göra en lång sändning intressant med runt om kring prat.
Alan Ladd 2015-05-23 16:39 #30
Hur kul var Göteborgsvarvet? Tradigt rakt igenom, kommentator sändning, allt. Tittar folk? jag vet inte. Vasaloppet tittar folk på. Där händer heller inte mycket.

Jag tror tempo är ett felspår.

Vi behöver en Plex och så tevetid, länge och långsamt.

Sen tror jag alla andra småsporter också drabbats av dessa oändliga studieprogram om ishockey och fotboll. När visade man pingis senats? Vi borde gå samman och protestera mot denna enfald SVT producerar.
O-rolig 2015-05-23 16:01 #29
Jag tycker absolut att ol är en sport som lämpar sig för TV! Vi tyngs tydligen fortfarande av personer som ser ner på vår sport.
Jfr. med intervallstart på skidor som drar massor av TV-tittare, det är ju samma tävlingsform som ol, ta t.ex. VM i Falun 10 km damer som eg. var avgjort redan när Kalla passerade vid 5 km, ingen klankade ner på den sändningen!
Tänk positivt: tävlingsformen är enkel att fatta: kortast löptid vinner, alt. först i mål. Bygg på med ol.sportens särart, ol.momentet, A och O är som alltid att tekniken, tidsredovisningen av tider fungerar, mellantider och måltider och naturligtvis kompetenta kommentatorer. skogskameror och GPS-kartor. Lägger man sedan på naturaspekten och utmaningen att springa i "obanad skog". Vilken fantastisk sport ol. är! En utmaning är att renodla i stället för att krångla till TV - produktionerna. Lita på att det är en spännande och proffsig sport!
OlOf 2015-05-22 23:02 #28
Skönt att kritikerna verkar ha tappat intresset för denna tråd! Då får man chans att utveckla! Finns en bra sida om hur orienteringen kan bli bättre i tv, http://orienteering-tv.net/.

När det gäller GPS tycker jag att den har funkat bra för det mesta (då undantar jag GPS:en från sprinten på VM i Italien, den var helt katastrofal). Jag tror att på ex. stafett kan det vara roligt att se i realtid, men de brukar inte ha det så mycket har jag upplevt. Det är vanligare på de andra distanserna att de kör replay med 3-4 löpare, och sedan går live en kort stund med en, medans de andra visas i synk med live-löparen. Den tycker jag är bra! Också roligt att se replay på misstag!!

Jag tror exakt som många andra påpekar att dagens teknik gör att vi kan få tv i vildmarken.

Jag hittar inte någon film från JWOC 13, har någon länk till det om det finns?

Drönare tror jag också är en häftig teknik som kan komma att göra bra entre inom orienteirng. Tror dock inte att vi ska ha 100st drönare som följer varje löpare. Men massstarter (stafett) samt några klipp från öppna områden kan vara kul att se. Tror dock inte att de kommer göra extremt genomslag och ta över andra kameror på marken. Drönar-filmen från Jukola var riktigt bra, mer sådant vill vi se!

När det gäller lönsamhet är det inga sporter i Sverige som tjänar pengar på TV-sändningar, förutom ishockey och fotboll (enligt Per Forsberg i Oringens podcast), så att tjäna pengar på själva sändningen är uteslutet. Däremot tjänar man mycket mer pengar från sponsorer om sponsorerna blir erbjudna del i tv-sändning. Dessutom blir sporten mer synlig och lockar fler utövare om folk fattar vad orientering är.

För att få ännu mer synlighet räcker det kanske inte att locka orienterare och zappare till sändningarna, men med lite reklam för sändningarna (som SVT har mellan programmen) och sammandrag från tävlingarna på kvällen samt puffa för sändningarna i sportnytt så tror jag att fler tittar på orientering i tv.

Ska också bli roligt vad SVT kan koka ihop från orienteringen på sprint-sm (sm-veckan) i Sundsvall i slutet på juni
Myran 2015-05-22 18:29 #27

Svar till inlägg av PS, 2015-05-22 16:12:

Se där, då har vi samma uppfattning ;)
Jag tycker kombinationen med en viskande röst från en skogsspeaker inlagt till en GPS kartbild är nog så spännande en orientering kan bli anno 2015.
Tekniken 2015-05-22 17:03 #26

Svar till inlägg av Ox, 2015-05-22 16:21:

Ja! Heja tekniken!

Bara en tidsfråga innan drönare blir standard i en orienterings-TV produktion. Kanske tidigare än vi anar? T.ex. tror jag det skulle passa utmärkt redan på VM 2016 bland de Bohuslänska klipporna och berghällarna... får gåshud när jag tänker på det.
Ox 2015-05-22 16:21 #25
Här var filmen jag tänkte på från Jukola 2013:
https://vimeo.com/68754873
Det fanns tydligen en film från förra året också:
https://vimeo.com/98326112
Ox 2015-05-22 16:16 #24
Jag har tänkt lite på det här med drönare, är det nånting för orienteringssporten? Skulle det kunna funka? Man har alltså en flygande drönare med kamera som följer löparna. Det blir dock svårt i tätbevuxna områden...Jag kom helt plötsligt bara och tänka på en film från starten på Jukola för något år sen som filmades med en drönare. Mäktigt var bara förnamnet!
PS 2015-05-22 16:12 #23

Svar till inlägg av Myran, 2015-05-22 14:42:

Däremot såg jag sändningen från kavlen i Finland tillsammans med mina måttligt OL-intresserade föräldrar och vi tyckte alla att det var intressant. Där kan jag dock inte påminna mig att de hade GPS i realtid några längre tider i bild utan det var antingen korta inspel hur det såg ut just nu eller uppspelningar av vad som hänt lite tidigare. Det är så man måste göra om det ska vara intressant för "vanligt folk".
PS 2015-05-22 16:07 #22

Svar till inlägg av Myran, 2015-05-22 14:42:

Jag tittade på det i efterhand. Möjligen kan det vara spännade i realtid för de allra närmast sörjande under förutsättning att det är man mot man i ett avgörande skede. För en allmänt idrottsintresserad är det antagligen som att se målarfärg torka. På ett individuellt lopp är det så även för mig.
Erfaren 2015-05-22 15:05 #21

Svar till inlägg av Tekniken, 2015-05-22 14:11:

Det var Plex Pettersson som gjorde orienteringen så stor på 80-talet!
Henke 2015-05-22 14:59 #20
Med dagens teknik är det väl lättare att få till tv-kontroller än varvning och samtidigt behålla bra banor och terräng?
Myran 2015-05-22 14:42 #19

Svar till inlägg av PS, 2015-05-22 14:30:

Då tyckte du väl också det var tråkigt att se när Gustav Bergman avgjorde på VM stafetten?
PS 2015-05-22 14:30 #18

Svar till inlägg av Tekniken, 2015-05-22 14:11:

Direktsänd GPS är bland det tråkigaste som finns. Ska man visa det i bild så ska det vara med några minuters fördröjning så att man kan öka hastigheten.
Myran 2015-05-22 14:26 #17

Svar till inlägg av Tekniken, 2015-05-22 14:11:

+1;)
Tekniken 2015-05-22 14:11 #16
Med förfining av GPS-tekniken och ständigt ny teknik som gör det möjligheten att placera en kamera i princip vart man vill i vildmarken förstår jag inte dina argument över huvud taget?

Det finns idag ingen motsättning mellan bra orienterings-TV och bra banläggning. Utan TV blir det oftast fler varvningar och därmed (i de flesta fallen) sämre banläggning & monoton terräng. Nästan viktigast är en bra producent och bra kommentatorer.

Att barn inte väljer fotbollen på grund av att de ser sporten i media är ju ren lögn. Hela mitt P10 lag 1995 var ju någon i VM-94 laget varenda träning och rast. Ibland några sekunder om året kunde man skymta Jörgen Mårtensson i TV-rutan, vilket betydde oerhört mycket för mig då mina vänner inte kunde förstå att jag tillslut valde orienteringen före fotboll.

Mer media = mer intresse = mer pengar = fler orienterare (i.a.f. inte färre)
Nybörjare 2015-05-22 13:09 #15
Problemet med orientering är ju att det är en rätt stor sport som nestan inte alls syns i media. Därför tycker jag att det är bra om man försöker få ut den i media då jag tror att man kan få till spännande sändningar.

Problemet är ju att man först måste visa det på tv, sen måste man få folk att se på sändningarna vilket kan vara svårt (jag vet själv att jag inte sitter och slö tittar på tv på dagtid på helgerna och ser bara enstaka program som jag vet om i förvägen), sen måste man få opp intresset så att folk tycker att det blir spännande.

Det är inte omöjligt men svårt att få till när orientering som tv sport har ett rykte om att vara helt värdelöst.

När man väl sänder så måste man också få till bra sändningar.
Nybörjare 2015-05-22 12:56 #14

Svar till inlägg av BjornG, 2015-05-22 08:49:

Var inte de kompromiserna snarare för att få publik till tävlingarna och logistiken i samband med det mer än att få till bra tv sändningar?

Rundning inne på stadion är ju något som gör det mycket svårare att få till bra banor i villmark och det gäller ju framförallt om man har tävlingen på en skidstadion.

Jag skulle tro att det med dagens teknologi skulle gå att få till bra tv sändningar av tävlingar som går mitt ute i villdmarken. Om man vill ha några tusen som ser på tävlingen på plats så behöver man mycket mer logistik med parkering och annat.
avh 2015-05-22 12:28 #13

Svar till inlägg av BjornG, 2015-05-22 11:41:

Börja i andra änden istället: sändningen från Tjeckien var den allra bästa tv-sändningen av orientering jag sett (och jag är tillräckligt gammal för att ha sett både ditt och datt inom det området). Det går verkligen att visa orientering på ett bra, spännande och intresseväckande sätt.
Och fortsätt sedan: detta måste gå att utveckla.
Jag tror att BRA tv-sändningar från Bohuslän nästa år är oerhört viktiga - tänk om vi berättar för våra icke-orienterande vänner (om vi har några) att VM just håller på i Strömstad, och de inte ens kan skaffa sig en uppfattning om det...
Mycket att lära av tjeckerna!
BjornG 2015-05-22 11:41 #12

Svar till inlägg av JwocTV, 2015-05-22 11:22:

Lite svag grund för det argumentet när hela banan är inom 1.5 km från målet?
JwocTV 2015-05-22 11:22 #11
JWOC 2013, Tjeckien. Ett bra exempel där de hade sändning i Tjeckisk rikstelevision med banor som inte påverkades negativt på något sätt av det mediala. Med dagens teknik är det mesta möjligt och det är genomförbart att ha TV-produktioner även i bra terräng utan att negativt påverka banläggning.

Länk till karta: http://www.jwoc2013.cz/upload/live/JWOC2013_middleF_M20A.jpg
BjornG 2015-05-22 08:49 #10

Svar till inlägg av OlOf, 2015-05-22 08:22:

Hur var det med VM i Trondheim? Vildmark eller kompromisser för TV-tillgång?
Trött4 2015-05-22 08:44 #9

Svar till inlägg av OlOf, 2015-05-22 08:22:

Är det tack vare sponsorerna vi kan göra bättre kartor, arrangemang och utveckla sporten?
OL-Karlsson 2015-05-22 08:31 #8
Jag tror inte att de kommersiella TV-kanalerna är intresserade av att sända orientering. Reklamvärdet och tv-mässigheten är inte till orienteringens fördel. SVT-sporten har inte ekonomiska möjligheter, där dras man fortfarande med en stor personalstyrka som mest gillar att sitta i en studio och prata om sport. Då återstår bara för SOFT att betala för produktion och sändning.
Per 2015-05-22 08:28 #7

Svar till inlägg av SOFT, 2015-05-21 23:13:

Du menar IOF?
OlOf 2015-05-22 08:22 #6
Grejen är just att vi inte syns om vi inte har tv-satsningar, medieanpassat m.m. Om barn inte vet vad sporten är för något och vad den går ut på spelar det ingen roll hur mycket vi satsar på skolorientering tror jag. Dessutom måste skolorienteringen ha en bra orienteringsklubb att bygga vidare på i närheten, så att man kan fortsätta orientera.

Tävlingarna i Bjursås var riktigt bra och roliga tyckte även jag. Dessutom tror jag inte att man behöver kompromissa. Med dagens teknik kan man ha TV-kontroller ute i vildmarken, och det är kanske de tv-bilderna människor vill ha för att bli intresserade av sporten. Arena tror jag faktiskt inte att man väljer utifrån tv eller media. Det är mer praktiska saker som tillgång till allmän dusch, så arrangören slipper bygga egen (som i Säter i helgen), parkeringsytor så att alla kan komma till arenan som exempel.

Mer TV gör att orienteringen blir mer uppmärksammad, vi får fler sponsorer, och akn därmed också göra bättre kartor, arrangemang och utveckla sporten, det är det samhället vi lever i idag.
Mm 2015-05-22 08:06 #5
Instämmer med "Hen"! Mediafokus drar vår idrott i fördärvet.
Myran 2015-05-22 07:20 #4

Svar till inlägg av Surfer, 2015-05-22 06:48:

Surfa rätt om du ska surfa!
Läs inlägget en gång till ;)
Surfer 2015-05-22 06:48 #3

Svar till inlägg av Myran, 2015-05-22 00:41:

Gick det att följa Bjursås tävlingen via TV!?
Vilken kanal?
Det missade jag helt?
Myran 2015-05-22 00:41 #2
Jag kom, jag frös och jag överlevde. Kunde plocka av långkalsongerna i Örebrotrakten.
Håller inte med ett dugg på din utläggning.
Terrängen och banorna i Bjursås var mycket bra. Kan faktiskt tänka mig att besöka Dalarna igen. Fantastiskt roligt att få användning av alla nerpackade persedlar, tänk så många resor man har asat med sig tröjor, långkalsonger, kängor, regnkläder mm. i onödan.
Mer orientering i TV rutan!
SOFT 2015-05-21 23:13 #1
Aj, mina tår! Alla 10!
1 2 3 4

Senast kommenterat

Söndag 18/4

22:19

VM 2021 i Tjeckien

22

 

21:59

Svartnatta

42

 

18:19

O-ringen 2020

924

 

Lördag 17/4
Fredag 16/4
Torsdag 15/4
Onsdag 14/4

19:43

SM ultralång

260

 

Tisdag 13/4
Måndag 12/4
Lördag 10/4
Torsdag 8/4

21:16

Normaltid året runt

262

 

14:10

U-10-mila.

149

 

Onsdag 7/4

20:26

10Mila 2021

172

 

Tisdag 6/4

07:42

-Arrangemangsreklam-

745

 

Torsdag 1/4

08:33

Silly Season 2021

289

 

Tisdag 30/3
Söndag 28/3
Lördag 27/3
Fredag 26/3

11:19

Fusk

54

 

Torsdag 25/3

20:33

RÄDDA DINA PENGAR

295

 

16:20

Eventor nere igen...

357

 

Onsdag 24/3

06:01

Sm-natt

98

 

Tisdag 23/3
Måndag 22/3
Fredag 19/3
Tisdag 16/3
Måndag 15/3
Söndag 14/3
Onsdag 10/3
Fredag 5/3
Torsdag 25/2
Tisdag 23/2
Söndag 21/2

22:36

Sverigelistan 2020

565

 

Tisdag 16/2
Lördag 13/2

13:49

digital preO

5

 

Söndag 7/2

22:34

Airtrim vs Lungplus

2

 

Lördag 6/2
Fredag 5/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng