Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Bra stämning på arenan

10mila 2018

Nynäshamn bjöd på ett fint och ovanligt svårt 10mila. Espoon suunta vann ungdomstävlingen, Järla damstafetten och IFK Göteborg Tiomilakaveln

Publicerad 2018-04-30 22:15 (Uppdaterad 2018-04-30 23:35)

 3 kommentarer

Ungdomar

Efter första sträckan låg Tisaren i topp med nära minutens ledning. Nu följde två sträckor där man får dubblera löpare. Inför sista sträckan skiljde det bara tre sekunder från ledande Nydalen till jagande Espoon Suunta. Efter en dramatisk slutsträcka mellan två jämnstarka lag kunde finska laget från Esbo till slut ta hem segern med drygt 10 sekunders marginal. Bästa svenska lag blev IK Hakarpspojkarna på fjärde plats.

1. Espoon Suunto 1.33.49
2. Nydalens Skiklub 1.34.01
3. OK Lokomotiva Pardubice 1.35.04

Damer

Järla tog hem segern, men laget tappade på den första sträckan. Avståndet fram till IFK Göteborg var hela sju minuter. Avståndet var i det närmaste intakt en bit in på den tredje, raka, sträckan. Misstag i täten och en stark insats av Sara Sjökvist i Järla innebar att Nackagänget var i täten efter tre sträckor:
- Jag försökte vara drivande i min klunga och jag tyckte att vi höll ett bra tempo i den grupp som jag sprang. När vi kom ikapp Göteborg blev jag fundersam, men jag misstänkte att vi var med i den absoluta täten. Från den näst sista kontrollen och in höjde jag tempot, säger Sjökvist som började sent med orienteringen, hon har sin idrottsbakgrund som löpare.
Ut på den sista sträckan var Järla femma, drygt en minut bakom ledande IFK Göteborg. Men vårens vassaste svenska löpare på hemmaplan, Karolin Ohlsson, gjorde ett verkligt kanonlopp och kunde ta sitt Järla till seger:
- Det känns helt overkligt. Det var fantastiskt att springa i mål som vinnare med det här gänget. Det kanske bara händer en gång i livet och då gäller det att verkligen njuta och suga i sig.


1) Järla (Stina Haraldsson, Emma Klingenberg, Sara Sjökvist, Elin Hemmyr Skantze, Karolin Ohlsson), 283.41
2) IFK Göteborg (Ingjerd Myhre, Anna Närhi, Elin Månsson, Kirsi Nurmi, Sara Hagström) +3.56
3) Halden (Kine Hallan Steiwer, Eva Jurenikova, Jo Shepherd, Hollie Orr, Elena Roos), +3.59

Herrar

IFK Göteborg tog hem segern. OK Linné hade efter långa natten ett rejält slagläge. Publiken tvingades se Mats Troeng bomma enormt mycket, i livesändning med både GPS-trackning och kameraman i hasorna. Först var det spännande med sedan blev det nästan för mycket. IFK Göteborgs Jens Wängdahl fånga upp Linné på sjätte sträckan.


- Jag kom in i orienteringen på ett bra sätt. Jag blev lite förvånad när jag mötte Linnés Mats Troeng på väg ut från en kontroll. Och vad jag förstår så hängde med på fel gaffling, säger Wängdahl som gjorde sitt första Tiomila i IFK Göteborg, tidigare Nyköping.
Efter sju sträckor var IFK Göteborgs ledning över sex minuter. När natten sedan övergick till gryning kunde IFK:s avslutningstrio Max Peter Bejmer, Fredrik Bakkman och Eskil Kinneberg, lugnt och säkert föra sitt IFK Göteborg till sin tredje seger på de fyra senaste åren.
OK Linnés Albin Ridefelt var ett tag endast två minuter bakom Kinneberg på slutsträckan:
- Jag öppnade lugnt för att komma in i loppet. Men så gjorde jag ett misstag och jag blev lite stressad av det. Men jag hittade tillbaka till min rytm igen. Och mot slutet kändes det ganska lugnt, säger Kinneberg som för andra gången kunde springa i mål på en slutsträcka. Senaste gången det hände var 2015. Han sprang dessutom niondesträckan förra året när IFK vann på ”hemmaplan” i Partille.
OK Linné gjorde en mycket stark insats och blev tvåa i Tiomila för andra året i rad. 


1) IFK Göteborg (Morten Jarvis Westergård, Fredrik Edén, Anders Carlsson, Johan Högstrand, Jonas Pilblad, Jens Wängdahl, Vetle Ruud Bråten, Max Peter Bejmer, Fredrik Bakkman, Eskil Kinneberg), 702.04
2) OK Linné (Vincent Coupat, Jakob Andersson, Niklas Aldén, Rassmus Andersson, David Lingfors, Mats Troeng, Jan Troeng, Lucas Basset, Miloš Nykodým, Albin Ridefelt), +2.28
3) Koovee (Joni Hirvikallio, Lauri Sild, Kenny Kivikas, Topi Anjala, Jarno Parkkinen, Jani Lakanen, Tim Robertson, Oleksandr Kratov, Timo Sild, Daniel Hubmann), +6.06

Arrangemanget

Alla var nog överens om att hårdgjord yta på arenan, inomhusdusch och sovsal nära målet inte påverkat terrängvalet. Det var en av de tuffare orienteringsutmaningarna på länge och det uppskattades nog av många, trots det stora antalet bommar det föranledde.
Synd var att bastun uteblev. Men den var placerad mitt mellan två hus så det var inte konstigt att den blev stoppad av brandmyndigheterna.

Arrangemanget var välplanerat och inga fadäser på tävlingsdelen förekom. Så klart blev det en del köer och ont om vatten stundtals, men vi får tacka arrangörerna för en fin tävling och så ses vi igen i Östra Göinge nästa år!

Sven Lundbäck

sven.lundback@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Jonas C 2018-07-18 16:20 #3
Är det någon som fiskat upp en dubjacka av misstag i duschen?
Supporter 2018-05-01 19:12 #2
Riktigt fin Tiomilahelg!
Myran 2018-04-30 23:08 #1
Stort Grattis till alla segrande lag i 2018 års 10MILA!
Konceptet 10MILA har hittat tillbaka med det mesta som profilerar just 10MILA.
Bra terränglåda, genomtänkt banläggning, fokus på alla tävlingsklasser, gedigen mediaproduktion som var värt varenda krona, tack! 3D-grafiken eller känslan av 3D höll hög klass.

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng