För knappt två veckor sedan beslutade kommunstyrelsen i Åre kommun enhälligt att kommunen ställer upp med den finansiering som behövs för att ett O-ringen ska komma till kommunen. Därmed var det sista frågetecknet på vägen mot ett O-ringen Åre 2021 uträtat och O-ringens styrelse beslutade i torsdags att tilldela Åre arrangemanget. O-ringen har tillsammans med kommunen precis haft en presskonferens och informerat om arrangemanget. Presskonferensen föregicks av avtalstecknande mellan O-ringen AB, Åre kommun och ett antal funktionärsföreningar.
Det är totalt elva föreningar som tecknat avtal om att bidra med funktionärer. Dessa är Frol IL, OK Skøynar, SK Freidig, Stjørdals-Blink OK och Wing OK från Norge, och Frösö IF, Fältjägarnas IF, Järpens SK, OK Storsjön, Åre OK och Östersunds OK från Sverige. Bland dessa klubbar sticker Åre OK ut, då föreningen bildades så sent som i februari.
Det är unikt i O-Ringens historia att ta in utländska klubbar som funktionärsföreningar. Den enda gång det hänt är första O-ringen 1965 då tävlingen avgjordes i Skåne och Danmark. Det är något som har bedömts nödvändigt då distriktet Jämtland/Härjedalen bara har totalt cirka 1000 orienterare och det då skulle krävas att man mangrant ställer upp för att fylla de lika många funktionärsposterna. Med stöd från Norge, framför allt under tävlingsveckan och veckan före, kommer pressen på distriktets orienterare att bli mindre.
Magnus Johansson flyttade för knappt ett och ett halvt år sedan från Vaxholm till Åre och har sedan dess engagerat sig i arbetet med O-ringen och har dessutom hunnit grunda Åre OK.
Magnus, hur är förutsättningarna för orientering i Åre med omnejd?
– Här finns fantastiska möjligheter! Säsongen är ju såklart kortare mot vad orienterare i södra Sverige är vana vid. Det är vanligtvis först i maj som snön töat bort så mycket att det går att springa i skogen obehindrat, och det är inte ovanligt att det redan i november är så mycket snö att det blir för tungt att springa i skogen igen. Men när det väl är barmark är orienteringen väldigt fin. Skog finns det gott om, men i avsaknad av klubb med regelbunden verksamhet så har det inte uppdaterats några kartor här på mycket länge, med undantag för de kartor som Vålådalens 3-dagars underhåller och använder.
Så, hur är terrängen då?
– Nu har jag inte hunnit testa all terräng i omgivningarna ännu, men de områden jag hunnit springa i är väldigt varierande. På sina håll gles blandskog med bra sikt och undervegetation som inte är mer än blåbärsris. På andra håll är det tuffare med både sämre sikt och mer tunglöpt vegetation. Stora myrar har vi såklart på många ställen och kuperingen gör sig påmind överallt. Finast är det såklart uppe på fjällen. De som sprang O-ringen i Sälen har säkert en bild av hur fjällorientering är, men det stämmer inte helt med hur det ser ut i Åredalen. I Sälen var fjällen stora flacka höjder med detaljer bara på sidorna. Här är det mer detaljer även uppe på fjällen, vilket gör orienteringen svårare, men i mina ögon också roligare. Det går inte att bara ta sikte en kilometer bort och springa dit, man måste orientera på vägen också.
Finns det risk att det blir spårsnö?
– Det är klart att det kan komma snö även i juli, men det gäller mest höglänt terräng och är väldigt ovanligt.
Vilka arenor kommer det bli?
– Det är inte bestämt än. Enligt den tidsplan som ligger så ska val av arenor ske under 2018. Däremot har vi ju såklart tagit fram ett antal förslag på platser där vi tror att det kommer bli bra arenor och bra orientering. Innan man kan ta något beslut så behöver vi dels kolla på det avtalsmässiga med markägare och andra intressenter, dels se så att terrängen verkligen fungerar för alla de banor som behövs på ett O-ringen. Här har vi gott stöd från O-ringen AB som ju har erfarenhet av vad som krävs. Vi har förslag på arenor för totalt nio etapper, så vi har lite att plocka av. De här förslagen ligger från Duved i väster till Järpen i öster. Alla arenaförslagen ligger i anslutning till terräng som vi tror kan ge riktigt fin orientering, men det är helt olika terrängtyper.
Det var kul med fjällorientering i Sälen, men det berodde nog lite på att det var exotiskt. Blir det inte tjatigt med fjällorientering nu igen?
– Det finns såklart en risk, men jag tror inte det. Fjällorientering här är som sagt inte samma sak som fjällorientering i Sälen. Vi kommer heller inte att ha lika mycket ren fjällorientering här, för flera av de möjliga arenorna finns det inget fjäll tillräckligt nära och för en del arenor är det fjäll som ligger tillräckligt nära för starkt kuperat för de flesta banor.
Vid O-ringen i Sälen så valde de flesta att bo i stugor och skidlägenheter, kommer det bli samma upplägg i Åre?
– Ja, grundtanken är såklart att vi ska utnyttja det stora antal bäddar som finns i området. Vi har fått feedback genom O-ringen AB från fjolårets deltagare på vad som var mindre bra med årets upplägg och vad som behöver förändras. Det är egentligen två saker som jag tycker är viktiga i det arbetet: Vi behöver se till att priserna inte rusar iväg för mycket, många tyckte att fjolårets boende blev väl dyrt. Vi vill också få till så att klubbar kan bo ihop, eftersom många precis som jag tyckte att det blev tråkigt när klubben var utspridd på flera olika stugområden.