Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Kritik mot de svenska VM-kartorna

Att kvalitén på karttrycket inte höll på långdistansen i VM är de flesta nog överens om. Men även kvalitén på kartritningen har fått kritik i efterhand.

Publicerad 2016-09-04 19:20 (Uppdaterad 2016-09-04 19:40)

 26 kommentarer

På den internationella orienteringssidan World of O tas kvalitén på VM-kartorna i Bohuslän upp i en artikel. Och då är det inte den bristande tryck- eller papperskvalitén på långdistansen som synas. Istället är det bristen på att följa de internationella standarder för kartritning som vi har kommit överens om.

Artikeln belyser ett antal kartexempel och ger också förslag till förbättringar. Sidskaparen och tillika artikelförfattaren Jan Kocbach har själv varit ute för att bilda sig en uppfattning av terrängen.

Bland kommentarerna syns bland annat Thierry Gueorgiou och den schweiziske landslagslöparen och världsmästaren Fabian Hertner. Fritt översatt från engelska skriver Fabian:
- Det är egentligen otroligt hur
A) kartritarna till internationella tävlingar helt enkelt kan strunta i de internationella standarder som finns
B) IOF-kontrollanterna inte rättar dem enligt dessa standarder och
C) hur dessa standarder uppenbarligen är mer förslag än regel.

Han fortsätter.
- Jag som aktiv tränar och förbereder mig för kartor ritade efter normen. Att ge mig en karta på VM som är ritad enligt en godtycklig standard, eller till och med ingen standard, får inte hända och borde garanteras att inte hända av IOF:s kontrollantsystem.

Även Thierry Gueorgiou är kritisk. I det fallet handlar det om att kartritaren till långdistansen inte presenterades officiellt förrän bulletin 4 en vecka före tävlingen och att han inte ritat någon av träningskartorna.
- Det största problemet är att ingen av de träningskartor arrangörerna erbjöd var ritade av en av kartritarna. Vi kan alltid hävda att det var samma för alla, men enligt mig ska det inte vara så.

Även signatur Atis är kritisk till kartorna.
- Egentligen handlar det om regler och att ingen är skyldig att känna till en viss kartritare och hans stil. Kartnormen är grejen. Och således har alla möjlighet att hoppas att kartan kommer att ritas baserad på kartnormen. Roten till problemet är det farliga i att vissa grundprinciper i kartografi åsidosätts. Det verkar ske överallt i orienteringsvärlden, det är inte första gången här på VM. När orienterare accepterar detta, kommer det att bli problem. 

Signatur "o-zeugs" kommenterar.
- Det största problemet med årets VM-kartor var inte det överdrivna användandet av hjälpkurvor utan bristen på grafisk generalisering som står beskrivet i kapitel 2.4 i kartnormen. Det fokuserar på kartors läsbarhet genom att ange vissa minimimått och mellanrum, samt användningen av korrekt symboluppsättning.

Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Myran 2017-02-04 19:27 #26
Jag hade gärna velat höra orden/skriften från kartritaren själv. Det finns omständigheter som inte har redovisats på ett objektivt sätt (ännu).
Per 2017-02-04 18:08 #25
Håller med, som f.d orienterare kunde jag inte ens med glasögon (+1.5 som ger mig normalsyn) urskjlja detaljer i kartorna på långdistansen! Då är det nog dags att tänka om och gå tillbaka till 80-talet när läsbarheten var betydligt bättre på kartor i skala 1:15000
Suck 2016-09-20 20:17 #24
Trycket borde man kunna lösa med att låta tex 3 olika tryckerier trycka kartorna och sen granska dem mot varandra för att se vilket tryck som håller bäst kvalité.
Lite kuriosa...
Är ju lite skrämmande att man med hjälp av paint, skärmklippverktyget och liveolx kan klippa ihop kartan och skriva ut hemma på en 1000kr skrivare för att få bättre kvalité än på våra tävlingar.
Zerbembasqwibo 2016-09-19 16:43 #23
Eller WC. http://okvaal.com/maps/show_map.php?user=oystein&map=429
norrmann 2016-09-19 16:12 #22
Zerbembasqwibo, kommentaren for Tyrkia er relevant den dagen landet skal arrangere VM !
Det er DET som dikuteres nå.
PS 2016-09-06 19:58 #21
Zerbembasqwibo>> Till det finska kontot kan du lägga:
* För små ytor'
* Felaktig användning av berg i dagen
Analys 2016-09-06 16:58 #20
Om nu orientering vill vara en världsidrott ska kanske de internationella förbundet utse typ 3 "certifierade" kartritare som reser runt världen. Gubbar och gummor som kan våra internationella normer på sina fem fingrar och är ansvariga för kartan under mästerskapet. Utan lokala glasögon och utan eget hittepå. Men med ett internationellt tänk. Kartan havererar numera efter varenda mästerskap p g a den lokala prägeln. Hur jävla svårt ska det vara att kunna följa de regler och normer finns. Internationell orientering bör inte vara one man show. Någon typ av kvalitetssäkring för tryck och inplastningen bör även finnas. Själva kartan är liksom det centrala för vår sport. Plus korrekt tidtagning.
Zerbembasqwibo 2016-09-06 10:23 #19
Det vore intressant med en sammanställning av olika länders svaga sidor:

Typ,
Sverige - dubbla hjälpkurvor, grov redovisning av grönområden
Finland - överdriven anändning av hjälpkurvor
Turkiet - http://www.antalyaofest.com/images/page/stage-2november-01-tuesday-gebiz-aksu-4615997.jpg Trippla hjälpkurvor, och fläcktyfus
http://www.antalyaofest.com/images/page/stage-1-october-31-monday-titreyengol-sorgun-5380376.jpg

:)
EriOL 2016-09-06 09:54 #18
ml>> Det är korrekt att det gjordes en upphandling av kartritningen till VM i Strömstad. Nu hittar jag inga spår av den på nätet (har nog försvunnit i SOFTs hemsideuppgradering), men jag vill minnas att ett viktigt kriterium var stor erfarenhet av att rita i västsvensk terräng. Eftersom de flesta kartritare med denna stora erfarenhet har ett typiskt "västsvenskt" sätt att rita så tror jag denna formulering hade större påverkan på hur slutresultatet blev än priset. Med andra kartritare från andra delar av Sverige eller världen hade det kunnat bli helt annorlunda, men om det blivit bättre eller sämre får vi aldrig veta.
ml 2016-09-06 09:11 #17
Hörde ett rykte att VM-arrangörerna hade en upphandling av kartritare där främsta urvalkriteriet var pris. Låter konstigt, men skulle inte förvåna mig.
2011 2016-09-06 08:04 #16
Det var väl en del kritik och omritningar här också har jag för mig: http://oktisaren.se/kartor/show_map.php?user=ColmM&map=461
1981 2016-09-06 08:03 #15
Kartritning är ingen exakt vetenskap, det är istället varje kartritare som skapar sin bild av verkligheten. Det ligger i betraktaren att avgöra vad som är snygtt, bra, dåligt mm. Normen möjliggör en likformighet. Så denna diskussion om kartan var tillräckligt bra eller ej känns väldigt subjektiv och möjligen inte helt relevant då vi aldrig kommer att ha samsyn på det. Dock är det två saker jag tycker är väldigt märkligt:

1.) Trycket och kvaliteten på det. Det minsta man kan förvänta sig är väl att IOF inför någon form av kontroll och checklista inkluderat vem som ska göra vad.

2.) Två versioner av kartan där medeldistans avgjordes, en version användes på VM och en annan på publiktävlingen. Hur tänkte man där?
nybörjare 2016-09-06 07:22 #14
Ett problem är ju som sagt att det verkar som att kartritare från alla länder har ett eget hittepå angående normen. Jag vet inte om svenska kart ritare är sämre eller bättre än andra.
Analys 2016-09-06 00:10 #13
Har IOF undr demokratiska former slagit fast ett antal regler/normer för hur man ska rita en karta är det väldigt konstigt att svenska kartritare har ett eget hittepå. I Sverige mäter vår 400-metersbana 397 meter. Det passar oss bättre. Typ. Är det 60 medlemmar i IOF numera. Sverige 1. Övriga världen 59. Dags att kamma kalufsen och lyfta blicken och ge alla deltagande nationer en sportslig chans.
nybörjare 2016-09-05 23:17 #12
Analys> Det ligger helt klart något i det men om man pratar om normen. Är verkligen de andra så mycket bättre?

Hur norm riktig är fölgande karta?
http://www.gustavbergman.se/doma/show_map.php?user=Gustav&map=1379
Hade den klarat den svenska kart kontrollen med tanke på storlek på ytor?

De svenska kartorna har ju också fått mycket kritik för för många hjälpkurvor. De använder inte spesiellt få hjälpkurvor i Finland heller.

Jag tror att det viktiga är att få till en bättre kontrol av viktiga kartor och en norm som är bättre med tanke på storlek på ytor, mått som går på läsbarhet och bättre förklaring på hur man ska använda höjd- och hjälp kurvor.
Zerbembasqwibo 2016-09-05 23:00 #11
Analys> Absolut korrekt! Självgodhet existerar endast i Sverige!
Analys 2016-09-05 22:38 #10
Kan vara så att vissa svenska kartritare och vissa svenska tryckerier är väldigt självgoda. Vill vi vara en internationell sport bör man kanske lyfta blicken och förstå att världen är något större än den egna bakfickan. Ok jag tycker en sak, men i vår lilla värld har man demokratiskt bestämt något annat och tagit fram regler för hur en karta ska ritas för att göra sporten så rättvis som möjligt oavsett vilken nation man representerar och oavsett i vilken nation mästerskapet avgörs. Luddiga tryck av karta. Say no more.
Kjell Larsson 2016-09-05 21:25 #9
Hade väl aldrig kunnat tro att man till ett VM använder ett tryckeri som inte behärskar att trycka orienteringskartor. Vi har ju i över 45 år haft privata tryckerier som levererat bra jobb.
Jag känner inte till detaljerna, men vad hade hänt om någon nation protesterat mot karttrycket på långdistansen? Hade tävlingen blivit ogiltigförklarad? Att kartan inte gick att läsa är väl anledning nog för något sådant.
Så var vi där igen... 2016-09-05 20:05 #8
Det var det jag var rädd för! Att du inte var ironisk alltså.

VM går i Sverige kanske vart 15:e år snitt, det är IOFs viktigaste tävling och utses under konkurrens både nationellt och internationellt. Under den tiden Sverige har arrangerat 3 VM har jag sprungit långt över 1000 OL-tävlingar från SM till minsta distriktstävling i alla väder från stekande sol till ösregn och snö, aldrig, ALDRIG har min karta sett ut som den som jag såg på bild i annan tråd - från den tävling detta decenium som har högst prestige på svensk mark. Att bara ursäkta detta men en dålig sändning papper, det håller inte.

Sen gillar jag inte det svepande resonemangen om svenska kartritare. Som asd skriver nedan har man en annan syn i Finland och jag tror inte Norrmännen är eniga med oss heller, "full fart på dålig kart", var väl en norsk slogan en gång i tiden när man skulle österut. I alla tre fallen handlar det om en form av hemmablindhet som kan ta sig riktigt tråkiga uttryck om man fortsätter i tangentens riktning (säger inte att du är där). Att säga vilket land som har de bästa kartritarna låter sig helt enkelt inte göras så enkelt.
asd 2016-09-05 18:50 #7
Jag som en finsk har alltid (för över 10 år jag har orienterat) fått hörä när vi åker till svenska tävlingar att akta oss med kartorna för de är inte så bra som i Finland. Och detta är från många coachar. "De är bara ritna nästan korrekt och högdkurvorna kan vara hur som helst och inte exakta." Finska kartor är ju de bästa i världen ;)
volmar yxhull 2016-09-05 14:39 #6
Jag var absolut inte ironisk, men kanske var jag väl kortfattad och kanske lite för kärnfull i mitt inlägg. Jag tycker verkligen att den framförda kritiken inte är i nivå med de eventuella brister som kanske fanns på kartorna och jag står definitivt för att vi i Sverige har världens bästa kartritare, du som inte tycker så. vilket land har då det istället?, jag kan inte se var i världen i så fall. Däremot har vi kanske den mest utmanande terrängen att rita i.
Och angående undermåligt utlänskt offsettryck, så menade jag ofoget att trycka fyrfärgstryck, med rastrerade tex gula ytor, det är ju nästan sämre än vad tex Bertil Lundkvist får ut på sin skrivare
så var vi där igen... 2016-09-05 11:44 #5
volmar yxkull-> Ironi måste vara tydlig, annars blir det pannkaka. Efter att ha läst ditt inlägg två gånger vet jag fortfarande inte om du är ironisk eller inte. Svårt att svara på det du skriver då.
Herr Ofog 2016-09-05 10:32 #4
Det märkliga är att ett VM-arrangemang verkar falla utom (eller egentligen mellan) all kartkontroll. Den svenska gäller inte, eftersom det inte är ett SOFT arrangemang, och den internationella finns inte eller fungerar inte.

En artikel som redogör för hur detta är tänkt att fungera vore intressant att läsa!
Nja 2016-09-04 23:06 #3
Bäst i världen på kartritning? Det verkar vara en uppfattning som främst delas av svenska kartritare. Även om vi kanske delvis kan skylla på IOF, som inte har något "Eye of a needle", så faller en stor del av ansvaret på den svenska arrangören.

Att flera internationella elitlöpare reagerar på detta är givetvis en viktig fråga att diskutera på ett svenskt orienteringsforum!
TNH 2016-09-04 22:14 #2
Våra kartirtare visar väl gång på gång att de är långt ifrån bland de bästa i världen?
Otur med en sändning papper, till VM? I det här fallet hade det nog varit att föredra att trycka kartorna i Tjeckien, de verkar ha betydligt bättre koll än de som tryckte kartorna nu.
volmar yxhull 2016-09-04 20:29 #1
Jag tycker det räcker med klankande på VM arrangörerna och deras kartritare nu, varför försöka lägga ännu mer ved på brasan efter att detta redan tröskats av gnälliga kartmuppar en gång i o-snack. Visst det fanns kanske en och annan brist i kartbilden här och där, men det gör det alltid på kartor och det var väl bättre med lite för mycket grejer på kartorna än för lite som i buskaget förra året i Skottland. Nej heder åt våra svenska duktiga kartritare som ännu en gång visat att vi är bäst i världen på kartritning.
Sen var det förmodligen en olycklig tillfällighet att vi fått en dålig sändning papper till just vm-kartorna, att inte tryckeriet som ägs av en gammal bohuslänsk elitlöpare skulle förstå hur man trycker kartor verkar osannolikt, man hade i alla fall inte fallit för frestelsen och nyttja billig Tjeckisk "fuloffset"

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng