Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Swedish League här för att stanna?

Seniorernas Elitserien och juniorernas Silva Junior Cup blev 2012 Silva League som tre år senare blev Swedish League. Är tävlingen här för att stanna? Vad kan bli bättre?

Publicerad 2016-04-24 23:16 (Uppdaterad 2016-04-24 23:39)

 44 kommentarer

Precis som på Medel-SM i Stockholm i höstas dubblerade Ravinen-paret Helena Jansson och Gustav Bergman på dagens medeldistans i Swedish League i Göteborg. Tävlingen var den fjärde i årets liga och med tre deltävlingar kvar leder en annan duo - GMOK-löparna Lina Strand och Johan Runesson. Johan som vann lördagens långdistans jämte Helena som alltså fick en dubbelseger med sig från helgen.

Hade det varit jaktstart efter de fyra första deltävlingarna hade Lina gått ut i ledning 1.24 före Nadiya Volynska, medan Johan startat hela 5.42 före Gustav. Nu blir pressen stor på Helena och Gustav på de två nästkommande deltävlingarna för att komma ikapp inför jaktstarten.

Swedish Leauges framtid

Men den här artikeln fokuserar inte på vilka som vinner eller leder. Den belyser istället en liga som fått både ris och ros genom åren, ända sedan juniorerna hade sin Skogssport cup på 80- och 90-talet och seniorerna fick sin Elitserien år 2000.

Årets tävlingsprogram är tuffare än nånsin. Det finns inte mycket plats till återhämtning eller tuff träning och en del av landslagslöparna har valt att stå över ligan, eller åtminstone delar av den. Även Natt-SM i Blekinge förra helgen fick stryka på foten sett till konkurrensen, åtminstone på seniorsidan.

Är det så här Swedish League ska se ut eller kan den med små medel göras ännu mer attraktiv?

Kan den formas annorlunda för att locka hela Sveriges orienteringselit, som är ett av huvudsyftena eller är det en utopi?

Värdegrunden

Varför finns Swedish League? Så här står det på hemsidan:

"Swedish League ska sätta deltagarna i fokus och ska användas som ett verktyg för att synliggöra orienteringen i media.

Swedish League ska på ett mångsidigt sätt vara en upplevelse för både löpare, media, klubbledare och övrig publik.

Tävlingarna ska genom sitt upplägg locka de bästa elitlöparna på plats, framförallt de svenska, men ligan ska också vara attraktiv för utländska elitlöpare. Detta görs genom spännande tävlingsområden med kartor och banor av högsta kvalité och som utgår från distansernas särarter.

Tävlingarna ska vara direkt förberedande för landslagslöpare inför internationella mästerskap. De blir därmed bra observationstävlingar för landslagsledningen.

Tävlingarna ska fungera som utveckling för löpare strax utanför landslaget och/eller har ambitionen att nå en landslagsplats. De ska också vara ett utmärkt tillfälle för andra duktiga elitlöpare att utvecklas."

I tillägg till ovanstående ska ligan också utveckla orienteringsarrangörer. En del i det är att ha en stor geografisk spridning i landet. 

Lever man upp till värdegrunden och syftena?

Går det att forma ligan för landslaget, samtidigt som man vill locka eliten där bakom?

Konceptet

Endast tre helger på våren har till syfte att få en kompakt liga med högt fokus under kort tid. Elitserien och Silva Junior Cup avgjordes under hela året, vilket troligen ökade statusen att kora den bäste orienteraren sett över hela året, men som samtidigt gjorde ligan utdragen och inte lika het när det skulle dra ihop sig på senhösten.

För att minska ner antalet helger med värdetävlingar, går det att ha som ambition att alltid kombinera med en SM-tävling, till exempel låta Natt-SM ingå som deltävling eller åtminstone låta Natt-SM gå ihop med en söndagstävling i ligan? Alternativt, då förutsättningarna tillåter, låta Ultra-SM utgöra ligapremiär på våren? 

Banläggningen

Banor av högsta kvalité utlovas enligt syftena på hemsidan. Här har det varit snålt med gaffling ibland. Dessutom i kombination 2 minuters startmellanrum på långdistansen. Sedan kan man i sammanhanget fråga sig, var finns moralen hos löparna (herrlöparna) som inte alltid verkar tycka det är något problem att samlöpa? Ligger hela ansvaret på banläggaren?

Områdesvalen

Bra observationstävlingar för landslagsledningen, står det i syftet. Ändå valde seniorlandslagets ledning en extra observationstävling dagen före premiären i år.

Likaså är det JVM-tester senare i maj, vilket betyder ytterligare en värdetävlingshelg för juniorerna i det redan digra programmet. Räcker inte ligan till för observation? 

Uttagningskriterierna

Det är en svår ekvation att få ihop SL-tävlingarna med WRE och samtidigt gynna svensk orienteringselit på lång sikt. Speciellt svårt blir det då 50 löpare tas ut på världsranking medan endast tio tas ut på svensk ranking.

Att köra WRE på andra tävlingar medför ännu fler värdetävlingar. Kan ett alternativ vara att utöka kvoten som tas ut på svensk ranking?

Frågan är om det tänktes på ovanstående när antalet startande i år minskade från 90 till 70. Om det var för en tätare tävling borde det inte göra något om tävlingsdjupet blir 40 minuter längre eftersom de bästa ändå startar mot slutet. Eller så minskar man ner andelen som tas ut på världsranking?

Hemsidan

Swedish League och SM fick nya hemsidor under fjolåret. Var det bra? Eller är det bättre att låta sidorna ligga som avdelningar direkt under förbundets hemsida som tidigare?

Vad tycker du?

Vad tycker du som deltagare? Hur kan ligan utvecklas?

Har Swedish League-tävlingarna det där värdet som efter SM gör dem till de roligaste och viktigaste individuella tävlingarna på året för dig som elitlöpare?


Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Janne N 2016-05-11 23:10 #44
Håller med dig i allt, Stark, men man ser här vad olika man kan tycka om orientering. Hörde om en Hestrakille som snackade med en arrangör på söndagen och beklagade honom att han bodde "i den här skiten". Själv skulle jag förmodligen aldrig sysslat med orientering om jag hade bott i Borås.
Beträffande "arena"-fjantandet så tycker jag det är j-igt skönt om vi kan hålla oss borta från asfalt, "arenor" och köpcentrum (sprint undantaget) och satsa på att behålla den unika sport som vi har och dess särart. Vill vi få publik utanför våra egna led så är det bra TV/nät-sändningar och marknadsföring av GPS-produktioner som gäller.
Stark 2016-05-09 14:36 #43
Part i målet eftersom jag är Gästrike men... En av Vårens absolut bästa tävlingar tycker jag att det var. Tuff, svår och varierad orientering. "blöta stenar och hällar" skärp dig, man får anpassa utrustningen efter underlaget. All orientering är inte rakt fram på Tallhed... även om man kan tro det när man ser Bergmans framfart.... imponerande
Nisse 2016-05-09 14:13 #42
Orolig>>Jag tror inte du behöver vara orolig, du kan lugnt stanna hemma och låta andra springa. Det var många som uppskattade terrängen och tävlingen.
Orolig 2016-05-09 13:58 #41
Grusgropsarenan var inget att bjuda in och visa upp vår sport i för media. Lika bra att de inte kom. Ska SL vara en värdetävling måste arenan ha betydligt högre standard. Tyvärr för Ockelbo o Gästrikland så höll inte terrängen heller måttet för god orienteringspropaganda för oss övriga tävlande. Kommer att gratulera de jag träffar som i stället sprang andra tävlingar lö-sö. Tänk om det varit regn o blöta stenar o hällar!
Jodå 2016-05-09 09:48 #40
Trollet 2016-05-08 22:03 >> Vi blir i och för sig allt mer uppmärksammade i media. Men Swedish League verkar inte vara intressant nog på riksnivå. Än.
Zerbembasqwibo 2016-05-08 22:25 #39
Dagens SL-final. Arena nere i en grusgrop = flashigt? Jojo. Konserter nere i ett nedlagt kalkbrott är ju då exklusivt.
Analys 2016-05-08 22:03 #38
Kloka ord som presenteras här. Vi blir allt färre och blir allt mindre uppmärksammade i media. Flashiga Arena-produktioner enligt den modell som förbundet presenterat under ett decenium är med facit i hand tydligen inte en lösning för framtiden.
Josefine 2016-05-08 20:41 #37
Lägg ner skiten när ni inte når ut till media! Varför är det så himla svårt att få ut denna sport i tv, för att nå ut till en större publik. Är denna sport så ontressant för Svensson i en förort? Varför går det inte att få spänning i rutan, nu när jaktstarten även nått till orienteringssporten?
Petter 2016-05-03 07:51 #36
Min spontana reaktion efter att ha läst artikeln:
Det finns förutom silva league:
1. Vårstafetter+Storstafetter
2. Världscup+Internationella mästerskap
3. O-ringen+Andra tävlingar som är stora som inte bör krocka med silva league (om det till exempel går i granndistriktet)
4. Vanliga (elit)tävlingar (+SM,DM)
5. Läger, träning, och förberedelse (Till exempel tävling utomlands, också)

OK, det finns mycket att göra som elitorienterare. Men det verkar som att motionärerna tycker att Silva League är stort. Men tyvärr är svenska cupen stor i sverige, jag undrar m den ens fanns på 1980-talet?
stjärnpodden 2016-04-29 21:07 #35
https://stjarnpodden.wordpress.com/2016/04/27/mans-varupplagg/
SG 2016-04-28 13:41 #34
Längdskidornas Intersport Cup kan jämföras med Silva League
http://ta.skidor.com/CupFiles/8f2a3ce7-b2f6-478a-9d23-cd4241265968.pdf

En skillnad dock är att landslaget inte är med på Skandinavisk cup eller Intersport cup
nybörjare 2016-04-28 10:26 #33
Det kan vara intressant att se på hur man gör i andra idrotter. I skidåkning åker de bästa WC och kanske något annan tävling, de näst bästa är med i skandinavisk cup (och jag gissar nationella cuper) och resten är med i nationella cuper.

Så de bästa är inte med i nationella cuper förutom i undantagsfall och tävlar inte väldigt mycket på hemmaplan.

I orientering verkar det som alla bör vara med på presis allt.
Nisse 2016-04-28 10:26 #32
Berest elitledare>>Jag förstår det, men om du vill att det skall vara fler löpare på den lokala tävlingen så är det enklaste sättet att du anmäler dig till den lokala tävlingen. Det blir absolut inte fler löpare på lokala tävlingar av websändningar SL.
Berest elitledare 2016-04-28 10:20 #31
Nisse, väldigt tråkigt att läsa dina påhopp. Jag avstår från att svara.
Nisse 2016-04-28 09:47 #30
pk>>Ja om klubbarna tvingar folk att springa SL så förstår jag att det blir färre på andra tävlingar. Lösningen är kanske inte att lägga ner bra tävlingar för att det finns knäppa ledare i klubbarna.
pk 2016-04-28 09:41 #29
Nisse>> Det står väl i de flesta löparkontrakt att man ska deltaga där.
Nisse 2016-04-28 09:33 #28
Berest elitledare>> En fundering är ju om varför alla åker på SL. Kan det vara så att om du som elit-ledare hade stannat hemma och sprungit den lokala tävlingen så hade ett antal av klubbens juniorer också stannat hemma och sprungit. Då hade kanske bara de seniorer som egentligen behövde konkurrensen fixat sin resa själv åkt dit.
Nisse 2016-04-28 09:27 #27
Berest elitledare>>Jag tycker att SL behövs för att juniorer och seniorer som inte får springa landskamper och inte åker till Portugal på läger skall ha bra tävlingar i Sverige.
Jag förstår inte varför man måste ha webbsändningar på de tävlingarna.
Jag förstår inte varför det är så viktigt att alla de bästa skall vara med på alla tävlingar. De som inte är bäst får ju inte åka på VM, landslagsläger så de har ju inte lika pressat schema.

Det känns som om du tycker att det inte är värt något om inte du och alla de bästa är med på tävlingen. Jag tror tvärtom att det är viktigt att det finns tävlingar med lagom bra konkurrens där det inte hänger massa journalister, elit-ledare och hetsar. Där kan juniorer och seniorer utvecklas på tuffa banor. Förhoppningsvis kan de uppskatta att de blev 30:e utan att någon elitledare står och säger att det var ett skitresultat.
ml 2016-04-27 22:02 #26
Mycket god tanke av ledare, blev nyfiken och därefter skärrad om hur det ser ut.

Nästa helg (om 8 dagar) är det SL i Gästrikland, hur påverkas tävlandet i resten av Sverige av detta och att drygt 1000 löpare springer i Ockelbo.

Visserligen runt 4 dagar kvar till anmälan för resp tävling går ut, men ändå bara en och halv vecka till tävlingshelgen. Känns som skrämmande läsning. Var är alla? Status just nu:

LÖRDAG 7 Maj
Haninge SOK = 70 anm
Hökensåsracet = 145 anm
Närkekvartetten, dag 3 = 196 anm
Roslagshelg = 130 anm
Ändå något Åmåls OK = 68 anm
Skellefteå OK = 41 anm

SÖNDAG 8 Maj
Haninge SOK = 196 anm
OK Nipan = 22 anm
Ängelholm 500 Sprint = 18 anm
Lagadalskampen FK Finn = 106 anm
Närkekvartetten, dag 4 = 202 anm
OK Orinto = 219 anm
Björkforskampen = 76 anm
Stigsökarträffen = 69 anm
Roslagshelg = 115 anm
Berest elitledare 2016-04-27 20:52 #25
Mourinho åker ju på alla bortamatcher.
Nisse 2016-04-27 20:21 #24
Berest elitledare>>Varför måste ledare åka runt på alla tävlingar? För de som inte har körkort kan jag förstå att de behöver skjuts men resten klarar sig väl ändå. Måste ni ha ledare så borde ni ju kunna turas om.
Berest elitledare 2016-04-27 18:34 #23
Elitserien startades en gång i tiden för att svenska landslaget var för dåligt på klassisk/lång distans. Elitserien/Silva League/Swedish League verkar inte ha gjort svenskarna bättre. De senaste åren har det dessutom skett en europeisering av tävlingsprogrammet, inte minst genom WRE-standardiseringen som jag tycker verkar funka. Säsongen börjar numera i februari i Portugal. Programmet är mastigt och jag tror att de bästa löparna gör klokt i att stå över vissa helger, vilket urholkar prestigen i ligan.

Men jag tror att den stora effekten av Swedish League är att juniorer (och halvbra seniorelitare) knappt springer några tävlingar alls på hemmaplan längre. Alla verkar åka på Swedish League-tävlingarna. De små tävlingarna blir mindre. Samma jobb, men mindre intäkt för arrangörerna.

Förr kunde en halvbra junior känna sig ganska nöjd med resultatet på en regional tävling. Nu får den stora massan storstryk varenda helg. Hur många stannar i sporten efter sådana utskåpningar helg efter helg, år efter år?

Slutsatsen är alltså att Swedish League utplånar de mindre arrangemangen och att halvbra löpare som skulle kunna fylla ut ett 10milalag slutar.

Mitt förslag är att dra på fullt ös EN tävling på våren. På VM handlar det ju om att vara bra EN dag. Avsätt ordentligt med prispengar, fixa tv-sändning (på webben om inte annat) och allt annat som hör till. Ska det vara en liga så koppla på POM, O-festivalen och kanske någon tävling till (enbart långdistanser givetvis). Ge elitlöparna andrum, ge klubbarna några fria helger till att springa stafett och andra småtävlingar, ge kassörerna färre resefakturor och ge oss ledare en resfri helg att pusta ut.
Kjell Larsson 2016-04-27 13:40 #22
Vid LS i Brösarp hade det inte gått att ha mål vid skolan båda dagarna. Rv 19 är alldeles för trafikerad för att passera. En möjlighet hade naturligtvis varit att bygga en bro över vägen.
Att köra långdistansen öster om vägen var inte lämpligt eftersom terrängen inte är tillräckligt bra där. Fast det hade förstås sparat en väldig massa arbete om man kunnat ha samma mål.
En sak som påverkade sprinten var att Brösarps antikmässa arrangerades samma helg. I vanliga fall hålls den sista helgen i mars men flyttades nu två veckor p g a påsken. Därför kunde man inte utnyttja hela Brösarp för banorna.
Nisse 2016-04-27 10:27 #21
OlOf>>Internet, gemensam start och annat tjafs införs av folk som glömt bort vad orientering är. Alla kompromisser på terräng är av ondo och gör att arrangören tappar fokus. Plötsligt håller man på och kollar GSM täckning istället för att få de bästa banorna.
Sprint-orientering är ju en publik-sport, men skogs-orientering bygger på myter om den ensamma hjälten kamp i vildmarken.
OlOf 2016-04-27 10:12 #20
Nisse>> Självklart kan jag förstå att elitlöparna blir trötta när det är värdetävling varje helg, men att ha en Swedish League som lockar eliten är bra för de själva också, då de får träna på mästerskap fler gånger, och tävla mot yttersta eliten. Swedish League bör också kunna vara VM/JVM/Världscup/EM-uttagning (toltalresultatet), då lär eliten springa alla Swedish League etappen.

Att det är bra banor i krävande terräng utgår jag ifrån att det är redan, eftersom det är Swedish League.

Jag tycker att tävlingarna i Bjursås var väldigt bra terräng och bra banor, men samtidigt måste vi kunna hitta värdig terräng på andra (mer tillgängliga) platser.

Om man tar Brösarp som exempel så tror jag att man skulle kunnat ha samma arena för båda dagarna (vid skolan). Om man tittar på den gamla kartan av området så ser man att det är möjligt att springa över vägen, in till TC. http://eventor.orientering.se/Documents/Event/25830/1/Gammal-karta

I Kungälv så tror jag att man skulle ha kunnat ha arenan på fotbollsplanerna på vänsterdelen av kartan. https://goo.gl/maps/vcdUGG7sv9E2 Även om det hade blivit ganska mycket stigning till start för motionsklasserna så är det inte omöjligt. Om man hade placerat tävlingen där så hade det troligtvis varit bättre internetmöjligheter, närmare parkering, möjlighet att åka tåg till tävlingarna?!, mfl.
1207 2016-04-27 09:46 #19
Nisse> Håller med helt och hållet.
Några få tävlingar under året av SL-stuk, dvs nivå 1 (tror jag?) med "garanterad" konkurrens, ban- och kartkvalitet, dit eliten i landet kan söka sig. Och övriga hugade förstås, för att det ska bli bra ekonomi i arrangemangen. Skippa karantän och annat jobbigt, skippa storbildskärm mm. som fördyrar.
I övrigt får det gärna vara fler arrangemang av karaktären tränings-OL, men även om dessa går i närområden ska förstås fokus vara på bana, karta och terräng. I övrigt så enkla arrangemang som behövs för att fler ska vilja/orka arrangera.
Nisse 2016-04-26 15:14 #18
OlOf>>Jag tycker det viktigaste för SL är att det finns kvalitetssäkrade tävlingar med bra konkurrens, elit-banor i krävande terräng. Då kan juniorer och unga seniorer resa till dessa och veta att de får möta bra konkurrens och bra banor.
Om tävlingarna går långt ut i skogen på fin terräng så kommer också det komma andra löpare som vill springa i den fina terrängen. Bjursås ifjol är ett bra exempel på detta.
Är man skicklig marknadsförare så tror jag fina fotografier från skogarna i Bjursås säljer bättre till nya orienterare än varvningar i någon förort.
Nisse 2016-04-26 15:01 #17
OlOf>>De flesta bra som inte springer gör det eftersom det blir det för många tävlingar om man också springer i landslaget.
Varför skall man då göra SL som om det var jätteviktigt, de som är i landslaget kommer ändå bli slitna och inte vilja springa.
Det blir ju en devalvering om man har karantän och fältmåltider nästan varje helg.
OlOf 2016-04-26 13:21 #16
Jag tycker att Swedish League ska ha "det lilla extra", för att kunna vara attraktivt för löpare. Swedish League ska vara som ett SM, fast på våren. Natt-SM bör ingå i Swedish League för att komprimera programmet lite.

Genom att höja statusen på tävlingen lite, med karantän, fältmåltid ingår, live-kamera från målet (även i skogen om det finns möjlighet), varvningkontroll för alla elit, m.m. skulle tävlingen få högre status. Man skulle även behöva få in fler löpare i varje elitklass (80 normalt, 90 max i HD21)(70 normalt, 80 max i HD18-20), och systemet med underklass och deltagarurval bör reformeras för att löparna ska få kontinuitet.

Utöver detta bör Swedish League användas som en språngbräda för att sprida orienteringen. Arrangörerna bör göra en reklamkampanj i närliggande orter för att locka icke-orienterare att besöka och springa. Man bör även tänka på val av arena för att det ska vara tillgängligt för besökare, och inte vara en gömd sport långt in i skogen.

Swedish League borde även användas som plattform för att hitta nya sponsorer och få in sponsorpengar till tävlingen. Att sedan bjuda in riksmedier som SVT, SR; TV4, DN, Aftonbladet, mfl. är ett plus, och man bör föröka få dit de genom att locka med bra möjligheter för pressen att följa tävlingen.
Josefine 2016-04-26 10:08 #15
Varför lockar inte Swedish League utländska topplöpare? Något måste vara fel! Jag vill se de absolut bästa och inte ibland de bästa i denna lilla ankdamm!
Junis 2016-04-26 08:35 #14
ml>>Om man inte vill tävla runt klubbstugan varje helg då? Om man inte har något motstånd i sin närkrets då? Jag vill tävla mot Sveriges bästa orienterare i min ålder. Kalla mig ung och dum eller vafan som helst, men om jag ska åka runt i mitt distrikt och tävla i samma terräng och springa i en klass med 5 deltagare, ja då lägger jag nog av med en gång.
Ung H21a 2016-04-26 07:51 #13
Jag tycker det är bra med en tät liga, och som i år att det bara är tre helger. Men jag tycker att det skulle kunna vara lite mer avstånd mellan helgerna, så att säga. Annars blir det mycket tävling i rad och då får det mig att stå över en helg istället, även fast jag gärna skulle vara med på allt.
mmm 2016-04-25 18:07 #12
SL fördärvar för alla andra arrangörer på våren. Låt eliten tävla på "vanliga" tävlingar i stället. Lokalt så får iaf orienterarna och orienteringen mycket mediaplats. Rikspress och TV är inte intresserade.
Nisse 2016-04-25 16:17 #11
OL-Karlsson>>Första frågan som man borde ställa sig, varför skall man synas i TV?
Är inte TV är ett utdöende media och därför ser det lika dant ut som för 30 år sedan eftersom de som tittar vill att de skall se lika dant ut.
OL-Karlsson 2016-04-25 15:48 #10
Bilden i media på en vinnande orienterare har sett likadan ut i minst 30 år. En bröstbild, en glad nuna och en eller två armar i luften med knuten näve. Dags för mediaträning!
ml 2016-04-25 12:30 #9
Z, Emelie har nog fått mer TV-tid än hela orienteringslandslaget under de senaste 3 åren.

Nisse, hänger inte riktigt med ditt resonemang att juniorerna skulle skippa orientering. Tror snarare att en juniorserie under SM-tävlingar och stora gemensamma tävlingshelger skulle vara riktigt bra. Nu är SL anpassat till seniorer när de har tid mellan mästerskap och landslagsläger.
Z 2016-04-25 11:58 #8
Emelie Forsberg, har jag aldrig hört talas om innan.
Nisse 2016-04-25 11:13 #7
Emelie Forsberg har 37.000 följare på twitter och syns inte speciellt ofta i massmedia.
Thierry har 4.500 följare.
https://twitter.com/tinaemelie?lang=sv
Nisse 2016-04-25 10:58 #6
Jag upplever att de som springer i juniorklasserna tycker att det är kul med SL.Risken med att skippa SL är att juniorerna skippar orientering. Många distrikt har ju ingen vettig lokal tävlingsverksamhet och då måste man ut och åka ändå.
Läser ungdomar Aftonbladet eller Expressen? jag tror inte de bryr sig om vad som händer i massmedia överhuvudtaget. De läser väl bloggar och kollar resultat i Eventor.
Hur många läsare har våra orienteringsstjärnor, där finns nog ditt business-case för framtiden.
ml 2016-04-25 10:35 #5
Förr skrev Dagens Nyheter om orientering, det gör man inte längre och de har inte uppmärksammat SL med en endaste rad.
Senaste artikeln i DN: http://www.dn.se/sport/hoga-mal-for-orienterarna-i-em/

En gång i tiden så var Aftonbladet huvudsponsor av 10-mila, men numera syns det inte mycket i den tidningen. Senaste notisen i Aftonbladet var: http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttsport/sport/article22623302.ab

Expressen hade en gång i tiden en sportchef som var orienterare, men jag vet inte om vi fick ut så mycket via den koncernen ändå. En av de senaste artiklarna i Expressen är från förbundsmötet http://www.expressen.se/sport/janssons-kritik-jag-ar-arg-och-ledsen/

Ibland dyker det upp lite om orientering i SVT, vet inte om det beror på att det finns ett helt Jukola-lag på redaktionen. Enskilda reportage dyker upp i rutan då och då, som tex Gunilla Wikström som gjorde ett inslag inför avslutningen i fjol för SVT Gävle-Dala.

Det jag vill säga är att det känns som om SL inte alls når ut till media och med tanke på alla kostnader som förbund, distrikt, klubbar och deltagare har för dessa tävlingar så borde det kanske till en affärsanalys kring det hela.

Om vi inte når utåt (tex via media) så är det kanske mer värt för idrotten och orienteringens framtid att framgångsrika elitlöpare tävlar på hemmaplan i vanliga tävlingar. I affärslivet pratar man om affärsstrategi och business case. Vårt bästa business case är kanske att lägga ned och flytta affärsstrategin till att komma närmare ungdomarna samt lokala sponsorer. Syns vi inte så finns vi inte, men om vi varken syns nationellt eller lokalt så är vi illa ute på sikt.

PE 2016-04-25 10:30 #4
Reservinsättningen måste fungera mycket bättre och ha stor fokus på tävlingsdagen.
Tar man poäng(?)/placerar sig topp 20(?) på en tävling så borde man få chans att springa E1 vid nästa tävling.

Mer luft i tävlingsprogrammet.

Bra att man kommer till olika delar i Sverige.

Ska man analysera de tävlingar som varit så var sprinten ointressant och medeln ruskigt intressant. Långarna hamnar i mitten med lite mer pluspoäng till Göteborg även om 15.000 delen var lite väl plottrig och dambanan lite väl oteknisk men med många bra långsträckor.
E2-löparen 2016-04-25 10:25 #3
E1 löpare>> Vad skulle få tävlingarna att lyfta enligt dig? Vad saknas i dag?
E1 löpare 2016-04-25 09:03 #2
Swedish L. har inget speciellt. kan lika gärna åka till en mindre tävling i distriktet och få exakt samma sak.
E2-löparen 2016-04-25 08:40 #1
Jag håller med om att Swedish L. är här för att stanna. WRE-uttagningen är väl inte världens mest genomtänkta, men med lite puts bör den funka. Röstar för att utöka antalet startande igen. Man kan inte kräva av gänget bakom landslaget att åka utomlands för att skaffa sig bra världsranking. Enda tillfällena man har nu för att plocka poäng är i E2-klassen på SL-tävlingarna. Det är inte så många tillfällen.

En sak jag saknar är produktionen. Den där enkla produktionen. Ett par kameror vid en kontroll, GPS-uppföljning och bra analytiska kommentatorer. Det räcker. Lär av Stigtomtakavlen med Per Öberg och Tobbe Svensk som speakers. Hyra in dom?

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng