Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Nya orientering.se lanserad

Svenska Orienteringsförbundet har lanserat nya orientering.se och låter förbundssidan byta namn till svenskorientering.se.

Publicerad 2016-04-16 00:09 (Uppdaterad 2016-04-20 09:50)

 9 kommentarer

- Nya orientering.se samlar all information som orienteraren behöver. Redan tidigare har vi haft mängder av bra material på webben, men nu för vi samman allt på ett och samma ställe och skräddarsyr en sida som gör det enkelt för alla att hitta sin orientering, säger förbundschef Susanne Söderholm till svenskorientering.se, som blir den nya adressen för Svenska Orienteringsförbundet.

Kärnan på nya orientering.se är en kartfunktion, Hitta orientering, där alla aktiviteter, kartor och kurser finns samlade. Informationen hämtas från befintliga system, såsom Eventor och Omaps. 

- Vi har också infört en tydlig och smart kategorisering av aktiviteterna, ”Orientering stad” och ”Orientering terräng”. Många vill uppleva vildmarkskänsla och rejäl natur och söker därför orientering längre ut i terrängen, berättar projektledare Tomas Stenström.

Än så länge finns inte så många kartor inlagda i Omaps, som ersatt Kartbanken, men man får hoppas att det här ger ett incitament för att ladda upp sina kartor till tjänsten.

Likaså verkar en del klubbstugor ligga fel. Positionen ändras enkelt i Eventor av klubbens administratör.

Vad tycker du om den nya sajten? Vad saknas? Vad kan bli bättre? Hur skulle du vilja se att den utvecklas?


Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Omuppen 2017-06-08 14:17 #9
900 "riktiga" kartor är väl inte helt värdelöst, även om det kan bli bättre? Kartbanken har jag för mig hade några hundra till bara. Är nog inte Omaps fel att det inte är fler kartor inlagda.
Stefan 2017-02-13 10:17 #8
Tycker uppdelningen i en "proffssida" och en "nybörjarsida" splittrar orienteringsförbundet på webben. Speciellt som det perfekta och väletablerade namnet/adressen "orientering.se" går till den mer innehållslösa av de två.

Ett klart misslyckande verkar tjänsten "omaps" vara. Förutom att stäla det etablerade anamnet ifrån "wordofO"´s världsomspännande karbank, så verkar inte många klubbar ens lägga in sina kartor alls på den svenska siten. De som gjort det har ofta enbart lagt in sina nyaste kartor man vill ha in försäljningsintäkter för.

Jag älskar gamla nostalgiska kartor som påminner om vår orienteringshistoria och sportens höjdpunktsår. Det är dessutom jättekul att jämföra hur terrängen och kartutvecklingen förändrats. För att finna dessa får jag gå till WordofO istället för mitt egets förbund. Tråkigt.

Gamla kartor går knappast längre att få tag på ens i klubbstugornas källare efter alla år av utrensning. Förbundet borde vara den plats där historien skulle kunnat bevarats.

Palmqvist kartbank på Doma/WorldofO är alltså det bästa jag funnit men har någon några fler tipps?
Tomas Stenström, projektledare nya orientering.se 2016-04-21 11:52 #7
Se inlägg från mig om nya orientering.se i tråden "Ny hemsida för svensk orientering" i O-snack.
Mona 2016-04-16 19:22 #6
Inga nyheter någonstans. Klickade runt men siten verkar bara vända sig till folk som inte är orienterare. Känns det bra? Nej inte så värst!
nybörjare 2016-04-16 15:09 #5
Nu fungerar det bättre. Verkar som att google kart appen fungerar dårligt på min dator men google maps är långsam på den också.

Grundläggande information som är bra att ha på en plats men ibland kanske lite väl lite information.

Navigeringen på sidan gillar jag inte alls. För stora knappar och nödvändigt att ofta använde tillbaka pilen för att gå vidare. Jag skulle helt klart föredraget en sida med klick bara länkar i menu form i vänster marginalen.
nybörjare 2016-04-16 14:43 #4
Är det bara jag som har problem med skript som hänger sig på sidan och att den är rätt långsam?

Innehållet har jag inte klarat att se igjenom på grund av problem med sidan men första intrycket är att allt är för stort på den.
j 2016-04-16 13:26 #3
Jag tror det är rätt tänkt att satsa på göra orientering mer tillgängligt nya. Men jag tror det är ett stort misstag att inte också satsa på målgrupperna redan frälsta orienterare samt orienteringssupportrar på samma sida. Kommer det verkligen att hända tillräckligt mycket på orientering.se för att man ska besöka den mer än en eller ett par gånger? Har man väl kommit in i sporten så hittar man nog bättre sidor.
Nej, satsa på en enda riktigt bra orienteringshemsida. En sida som är fullmatad med spännande information och nyheter. En sida som man vill gå in på varje dag för att uppdatera sig om vad som har hänt eller är på gång i orienteringssverige/världen.
Friidrottsförbundet har kanske lite andra resurser. Men det är inte utan att man blir lite avundsjuk på deras nyhetsflöde: http://www.friidrott.se
ml 2016-04-16 10:15 #2
Tror målgruppen går till Google först och tar det därifrån.
Tex
"Orientering Ekerö", så hamnar man på http://www1.idrottonline.se/MalaroSOK/
"nybörjarkurs orientering malmö", rakt in på http://www.mok.nu/
"lära sig orientera", pekar på pdf:n http://www3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_131071/cf_69694/L-r_Dig_Orientera.PDF


Ska bli intressant att ta del av träffar, besöksstatistik och hur många som direkt gått vidare till SOFTs officiella sida, dvs använt länken till http://iof2.idrottonline.se/svenskaorienteringsforbundet
Zerbembasqwibo 2016-04-16 01:06 #1
"Syns man inte så finns man inte" skrev SOFT i en utredning för nåt år sen, en text från Kairos Feature som återanvändes i olika idrottssammanhang som spaning i framtiden. Nu är vi där!

Grafiskt "snygg" hemsida. Innehållet kan jag dock beskriva i en kommentar:

* Frågor och svar
4 st

* Hitta orientering
En karta som visar klubbstugor, kartor, tävlingar.

* Förbundet
4 siffror och fem länkar till nya förbundssidan

* Så funkar orientering
Kort introduktion i 8 punkter med några länkar vidare till mer info

Inget direkt fel även om jag ogillar scrollomanin, men känns det inte lite tunt med fakta? Eller är detta kanske rätt nivå för del målgrupp som sidan har?

Jag tror att Susanne avsåg mer bra info från den gamla sidan, men samtidigt blir det väl grötigt om allt för mycket flyttas med. Nå, nån i nya målgruppen är väl bättre lämpad att uttala sig. Redan inbitna hittar väl sin orientering via klubbhemsida/fb eller eventor med datumsortering på.

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng