Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Vinter i Götet

Bli bäst i världen i Göteborg!

Göteborg, landets andra största stad och Sveriges framsida. Staden som utsetts till Årets Idrottsstad två år i rad placerar sig på kartan med framgångsrika lag och idrottare i de allra flesta sporter. Den snöfattiga staden utmärker sig t o m med att ha en av de största klubbarna i Vasaloppet.

Publicerad 2014-04-01 12:15  

 0 kommentarer

STADEN

Göteborg, landets andra största stad och Sveriges framsida. Staden som utsetts till Årets Idrottsstad två år i rad placerar sig på kartan med framgångsrika lag och idrottare i de allra flesta sporter. Den snöfattiga staden utmärker sig t.o.m. att ha en av de största klubbarna i Vasaloppet.

Orienteringsdistriktet Göteborg består av 20 klubbar där i princip alla har varit med och fostrat en eller flera namnkunniga löpare genom åren. Under SM 2013 var det totalt 8 olika göteborgsklubbar med löpare som gick hem med SM-löv.

TERRÄNGEN

Göteborg är staden som bjuder på ständigt tuff, men varierad terrängtyp. Min valda sanning är att man blir riktigt stark och bred orienteringstekniskt av att träna i Göteborgsterräng. Det är kuperat, undervegetation och en blandning av väldigt detaljerade partier till mer detaljfattigt. I Göteborg kan man också hitta vildmarkslik terräng väldigt nära staden. Skogsområdena Delsjöområdet (Oringen etapp 3, 2004) och Änggårdsbergen (Junior-VM medeldistans 2008) är två områden man kan löpträna och orientera i dagligen nästan oavsett var i Göteborg man bor.

Närheten till allt, fastän det är en storstad (i svenska mått mätt) är en av fördelarna jag själv ser med Göteborg. Jag kan komma ur staden snabbt och på en halvtimma ta mig till kartor en bit utanför (SM-områdena medel, lång, ultralång, natt och stafett 2013) samtidigt som det finns flera riktigt tekniska och utmanande kartor som jag når med buss eller spårvagn inom stadsgränserna. Dessutom finns det välritade sprintkartor lite här och där.





TRÄNINGEN

Träningsmöjligheterna på karta är således oändliga utan att du behöver lägga mycket tid på att resa. Utmaningen för Göteborg just nu är att samordningen med just OL-teknikträningar kan bli bättre. I dagsläget byggs nästan hela träningsverksamheten i Göteborg kring klubbarna själva. Det finns en Elit-OL-miljö med en teknikträning i veckan (dagtid under vintern) som visserligen håller hög kvalité och är ett bra komplement till klubbarnas träningar, men min bild är att det kan bli mycket bättre om resurserna fanns och om man valde att satsa mer på det. Det gör också att det, vad jag vet, inte finns något uttalat samarbete mellan högskola/universitet och OL-elit-miljön, än. Jag hoppas och tror dock att det inte dröjer allt för länge innan det kommer en lösning som kan underlätta för de som vill studera och samtidigt satsa. I dagsläget är det upp till var och en att på bästa sätt lösa sin egen situation.

*Efter att texten skrivits har det blivit officiellt att Göteborgs OF tilldelats bidrag till att starta igång projektet ”Utvecklingsmiljö Göteborg”. I dagsläget finns det en tydlig plan för genomförandet, men mer information kommer allteftersom. Läs mer på: www.orienteringgoteborg.com.

Träningarna under veckan är därför upp till klubbarna och löparna själva, men klimatet är öppet. Tävlar man inte för en Göteborgsklubb är man ändå välkommen att delta i träningsutbudet hos elitklubbarna. Studentföreningen Chalmers OL är också ett komplement till den vanliga klubbverksamheten där alla, både göteborgare och ickegöteborgare, förenas under en och samma klubb. Göteborgs OF har alltid gemensamma stafetträningar regelbundet inför 10-mila, Jukola och SM och en nattcup under vintern.

För mig som elitlöpare är god träningsparring otroligt viktigt för min utveckling. Vi har en öppen Facebook-grupp ”Spontanträna i Götet” där man kan söka träningssällskap på allt från hårda intervaller till lugna distanspass och alternativpass. Jag har i de allra flesta fall fått napp och på så sätt också fått ut ännu mer av de träningspassen som jag behöver göra utöver det fasta träningssmörgåsbordet som min klubb erbjuder mig varje vecka. Många klubbar har också gemensamma träningar då och då för att det ska bli fler deltagare som matchar varandra.




Trots öppenheten är det självklart att det finns en tävlingsrivalitet elitklubbarna emellan, vilket också är viktigt för utveckling. Göteborgs tre storklubbar IFK Göteborg, Sävedalens AIK och Göteborg-Majorna OK har radat upp topplaceringar både i stafett och individuellt, nationellt och internationellt de senaste åren. Hade vi inte haft den sparringen från varandra, viljan att visa den andra klubben att vi är bäst, hade det varit svårt att hålla den höga nivå över tid som alla klubbarna har gjort.

Göteborg är staden som arrangerade SM 2013, kommer att arrangera Euromeeting 2014, ligger nära och har stora likheter med terrängen på VM 2016 och arrangerar 10-mila 2017. Göteborg har framtiden för sina fötter vilket har lockat och kommer att locka många hungriga elitlöpare; löpare som redan är etablerade i landslag och andra som knackar på dörren. I dagsläget är det nästan en tredjedel av Sveriges seniorlandslag som antingen tävlar för en göteborgsklubb eller bor och tränar i Göteborgsregionen. Vill man prestera i den här typen av terräng krävs ordentlig träning både fysiskt och mentalt, annars är det lätt att det blir platt fall i en tuvmosse eller stå hjälplöst vid ett brantparti och varken ta sig upp eller ner.

Min satsning

Mitt stöd i min satsning kommer i dagsläget i princip enbart från min klubb, Göteborg-Majorna OK. Här får jag möjlighet till att vara med på 6 klubbträningar varje vecka, chansen att snabbt besöka sjukgymnast när det behovet finns och ett kontinuerligt samarbete med en mental rådgivare. Detta utbud är nog dock inget unikt bland elitklubbar i orienteringssverige idag där allt mer ansvar för elit- och landslagslöpare hamnar hos klubbarna själva. En, på ett sätt, tuff situation som kräver personer med stort hjärta. (Tack för att ni finns!)

En stor fördel är att det i Göteborg under vintern ofta är barmark när större delen av Sverige har snö. Detta gör att det går att träna mycket högkvalitativ orientering hela vintern. I Skatåsområdet finns det också långa sträckor med elljusspår varför ett långt tröskelintervallpass går att avverka lätt utan att behöva springa varv på varv på en och samma slinga. (Om man som Fredrik J inte kör ett pass som är 4 varv på grus8:an…) Just grus-8:an är en omtalad slinga för Göteborgsbor. Testlopp går flera gånger om året på den prestigefyllda distansen. Kan man av någon anledning inte springa kan man alltid ställa upp på rullskidor. Ja, i Göteborg åker vi rullskidor på grus.

Så, även om det i dagsläget inte finns en lika uppbyggd miljö kring en OL-högskola i Göteborg som det finns i Dalarna, så är träningsutbudet varje vecka enormt och öppenheten oss löpare emellan stor. Västkustterrängen är framtiden med ett hemma-VM som hägrar drygt 2 år bort. Där tänker jag ta chansen att försöka bli bäst i världen. Vad ska Du göra?


Lina Strand
linastrand.wordpress.com





Lina's tips:

Kartor(utöver 2013 års SM-områden) i Göteborg:

Bostäder. Om du ska bosätta dig i Göteborg, så börja samla ködagar:

Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng