Motivering
Under det senaste decenniet har Ulf lett utvecklingen av det tävlingsadministrativa systemet OLA som har gett svenska orienteringarrangörer stor hjälp och många möjligheter. Detta har lett till en påtaglig och bestående förändring för orienteringssporten. Vid sidan av detta har han tagit fram det internetbaserade analysverktyget Runoway som blev ett nytt sätt för de aktiva att analysera orientering. Ulf gjorde även en stor insats under SM 2012 där han var högst delaktig i resultat- och teknikarbetet.
Priset delades ut på måndagen vid en enkel ceremoni invid ån i Gävle där Ulf bor och arbetar. Anette Önerud, ordförande i OL Alternativet, delade ut priset och gjorde en intervju med pristagaren.
Fakta:
Ulf Bergqvist
Ålder: 36år
Bor: Gävle
Civilstånd: Fru och två barn (5 och 7år gamla)
Klubb: Gävle OK
Yrke: IT-konsult på Sogeti (utvecklar databaser mm.)
Orienterat hela livet
Sedan nio års ålder har Ulf varit fast i orienteringen och först när han själv fick barn blev det en liten nedtrappning. Intresset har legat både på utövandet och administrationen vid arrangemang. Hans största idrottsliga merit är ett silver på Natt-SM 2004 i H21, men sitt största avtryck inom sporten har han gjort som utvecklare av program för allt från tidtagning och vägvalsanalys till förvarningskontroller och speakersystem.
Alltid varit intresserad av programmering
- Jag började intressera mig för datorer redan som barn, när pappa hade en massa konstiga datorer. Men ingen av dem hade några spel, så då började jag programmera egna spel, berättar Ulf, om bakgrunden till sitt stora intresse för programmeringen.
- Ganska snabbt insåg jag nyttan av programmering även inom orientering och började skapa mindre program, bland annat ett som räknade ut poäng till en träningstävling.

Nya tidtagningssystem kräver nya metoder
När Sportident gjorde entré bestämde sig SOFT för att själva utveckla ett tidtagningssystem, främst för att anpassas till den stora tävlingen O-Ringen, och det skulle vara klart 2002. Men det företag som tog projektet kom inte riktigt överens med förbundet och produkten blev aldrig klar. Vid det laget kom Ulf Bergqvist in i bilden, nyutexaminerad civilingenjör i datateknik och med stor erfarenhet av både programmering och orientering. Hans arbetsgivare tog på sig jobbet och Ulf fick sköta utvecklingen.
- Det blev en bra deal för alla inblandade. Programmet fick i stort sett göras om från början och det blev mycket jobb för att hinna klart till O-Ringen. I praktiken handlade det om över 200 % arbetstid, men med samma lön som tidigare, berättar Ulf.
Verktyget blev klart och det kallades OLA. Sedan dess har programmet uppdaterats genom åren och det finns tillgängligt gratis för nedladdning i Eventor för den som behöver det för tävlingar. Till en början var det gjort för stora tävlingar, men med tiden har det anpassats för att fungera även till mindre arrangemang som klubbmästerskap och närtävlingar.
Analysverktyg som bröt ny mark
OLA används numera av majoriteten av klubbarna i Sverige och har gjort arbetet med tävlingsadministrationen enklare överallt. Men det verktyg Ulf är mest nöjd med att ha utvecklat är trots allt Runoway, ett internetbaserat analysverktyg för vägval där varje tävling automatiskt fanns tillgängligt med resultat och sträcktider och möjlighet att rita in sitt vägval och jämföra med andras. Detta var det första i sitt slag och väckte mångas intresse.
- Det var egentligen inte för att jag ville använda programmen själv, utan snarare för att det var roligt att utveckla dem, säger Ulf om sin egen drivkraft till projekten genom åren.
Andra verktyg har tagit plats
Runoway lanserades redan år 2000 och hade uppskattningsvis över 100 000 inritade vägval vid dess nedläggning 2010. Att projektet lades ned berodde till största del på att Ulf själv inte längre hade tid och kraft att driva den allt mer populära tjänsten, och på att källkoden börjat bli förlegad och uppdateringar skulle kräva en hel del jobb.
- Det känns lite tråkigt att projektet rann ut i sanden, tycker Ulf och berättar att han egentligen väldigt gärna skulle fortsätta på det spåret och göra bättre grafik och kanske möjlighet att koppla huvudkamerafilmer till GPS-spår och analysera.
Det finns numera många olika verktyg på marknaden, exempelvis Opath, MapandCoach, 3d-rerun och RouteGadget, och Ulf ser både för- och nackdelar med dem.
- Jag har än så länge inte sett det ultimata analysverktyget och jag tror att det i framtiden kommer att finnas mycket mer, menar Ulf och funderar gärna på möjliga steg i utvecklingen.

Studier och arrangemang gav utveckling
Ulf studerade på Universitetet i Linköping och var då engagerad i arrangemanget 43kavlen. Han tror detta är en viktig nyckel till många av hans utvecklingar.
- Vi hade samma tävling varje år och fick chansen att utveckla långsiktigt. Det blir mycket bättre än att ha en stor tävling vart tionde år och sedan lämna den vidare, säger Ulf och berättar om bland annat en förvarningsfunktion som togs fram. Den gick ut på att varje förvarnat lagnummer i en stafett ropades ut till de väntande i växlingsfållan. Varje nummer hade blivit inspelat i förväg både på svenska och engelska. Programmet användes sedan på ett flertal andra stafetter.
Skötte tekniken på SM 2012
Just nu har han inget projekt igång, men under 2012 blev det mycket jobb med SM där han hade ansvaret för tekniken under sju tävlingsdagar. Det blev en hel del arbete, kanske främst med liverapportering och radiokontroller. Det gjordes till och med en uppdatering av OLA som numera är tillgänglig för alla. Efter SM gjorde han en presentation inför SOFTs tävlingscoacher så att de i sin tur kan hjälpa andra arrangörer att utvecklas.
Stort tack och stora möjligheter
Med tanke på att den nya tekniken som används idag bara funnits i drygt tio år är allt ganska nytt och det finns mycket kvar att göra. Ulf har varit en av de som lagt grunden till tekniken inom orientering och hans arbete har varit en förebild för många andra utvecklingar.
Man kan fortfarande ana en hel del ogjort programmerande hos Ulf och vi kan nog se fram emot många fortsatta projekt från hans sida. Från OL Alternativets sida vill vi uppmuntra till detta med en summa på 5000 kronor till fortsatt utveckling.
Tack Ulf Bergqvist för att du bidragit till att förbättra svensk orientering!
