Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Fyra hemmabyggen i nattmörkret

Det har på senare år och efter xenonlampornas inträde kommit ett antal hemmabyggda pannlampor. Kan vem som helst verkligen tillverka en pannlampa, vilken teknik är bäst och hur mycket kostar det? Alternativet presenterar hur fyra hemmapulare gjort.

Publicerad 2008-04-18 00:17  

 7 kommentarer

Sedan reglerna förra året släpptes fria avseende pannlampans styrka har hemmabyggena blivit allt fler. Teknikintresserade orienterare har anammat det som MTB-cyklisterna redan gjort, att bygga sina egna lampor.

Hemmabyggen kom på allvar förra året

Vi såg det redan förra året på Natt-SM när Erik Öhlund stormade in till målet med ett ljussken utan dess like. Vi hann på vårkanten även stifta bekanskap med Kleist-lampan och även andra hembyggen i kontrast till vanliga halogenlampor och xenonlampor från exempelvis Lupine och Mila.

Så kanske har ditt batteri till halogenlampan sett sina bästa dagar? Är det så och du funderiar om det inte är dags för en ny pannlampa av modernt snitt. Men är det värt alla sparpengar på en pannlampa för 5000 kr eller att bygga den själv för max halva priset?

Står sig egentligen hemmabyggena mot de väl etablerade lamptillverkarna? Kan man lita på att ett hemmabygge ska hålla hela långa natten i hällregn? Ska man ha en LED eller xenon? Frågorna är oftast många och svaren inte helt enkla.

Om du är lite händig så är det inte speciellt svårt att bygga dig den där pannlampan du suktar efter. Vi ger dig lite fakta om de två olika teknikerna, xenon och LED, samt presenterar lite fakta och information om pannlampsbygge genom att beskriva fyra hemmabyggda pannlampor.

De första xenonlamporna krånglade en del. Vi såg slockande lampor på tävlingarna vilket ledde till att tillverkarna fick reklamationer. Allt eftersom tekniken förfinas blir också kvaliteten bättre men xenonpionjärerna har nu tagit upp en ny tråd, diodlampor (LED). Lupine, Mila och uppstickaren Petzl erbjuder nu även LED-lampor till försäljning. Lupines värstingversion är inte gratis och erbjuder ett rejält ljus. Mila sägs också erbjuda rejält med ljus medan Petzl ligger något lägre än de andra både i prisklass och ljusstyrka.

Xenon

Xenonlampa eller gasurladdningslampa (med xenongas) som man också kan kalla den. Xenon är ett grundämne och en ädelgas. På 1930-talet hade Harold Edgerton provat sig fram med blixtlampor till höghastighetskameror genom att fylla glasröret med xenon och sända en hastig elektrisk ström genom det. Edgerton lyckades att generera en blixt på runt en mikrosekund med sina experiment. Hans experiment låg sedan till grund för ytterligare utveckling av xenonlampan.

På 1940-talet efter experimentstadiet såg xenonlampan dagens ljus första gången. Det är med dagens ljus är en sanning eftersom man använder dessa blixtlampor i solsimulatorer eftersom vitbalansen stämmer bra överens med riktigt hårt solljus. Förutom användningsområdet pannlampor kan man även hitta xenonlampor i filmprojektorer och bilstrålkastare.

För att få xenonlampa lysa så fint i skogen krävs det förstås ett batteri och en ballast. Ballast är ett så kallat drivdon som skickar högspänning till lampan.

Här nedan ger vi exempel på två hemmabyggen byggda på xenon-tekniken.

Peter Löfås, Stora Tuna OK
Lampa: HID, 35W Xenon
Utrustning: Ballast + lampa köpta i kit, helsats, 2 lampor + 2 ballaster
Pris: Helsats kostar strax över 1000 kr men det går även att köpa halvsatser
Batteri: Har testat både Li-Ion och LiPo batterier, båda från batteryspace.com, 11.1V, 8.4Ah resp 6.4Ah. Fördelen med LiPo är att de klarar ett strömuttag uppåt 80A medan Li-Ion inte klarar mycket mer än 10-15A.


Huvudställningen, modifierad från en Mica.

Ljusbild för Löfås-lampan.


Peter Löfås:
Monteringen är relativt enkel, iallafall på det sättet jag har gjort.. Det stora problemet är att hitta en lämplig huvudställning med bra reflektor som går att modifiera, den gråa-Silva-ställningen funkar inte då reflektorn där är för "grund" och ger en alldeles för bred ljusbild.

Med en Mica SL huvudställning blir det lagom spridning på ljuset (~60 grader) och man får ett ganska enkelt bygge.
Det enda man egentligen gör är att montera ur befintlig insats i reflektorn och ersätta med den HID lampa man har, denna kan monteras på lite olika sätt men jag valde att använda epoxy för enkelhet.
Batteri och ballast fästes sedan på en sele på ryggen eller i en camel-back.

Inköpsställen
Kit från xenonkungen.se



Erik Öhlund, Ulricehamns OK
Lampa: MegaLight-Xenon, 45W
Lumen: 3200
Utrustning: HID Komplett med reflektor och ballast.
Pris: Det kostar ca 6500 kr i lösa delar
Batteri: Li-Jon på 14,4 Volt, 6,2Ah. Lampan brinner över 2,5 timmar , så batteriet kan göras lättare för dom som vill ha kortare brinntid (billigare med). Vikt: ca 970 gram


Erik på Natt-SM 2007 då han visade upp hemmabygget för första gången, men höll det väl gömt efteråt.


Erik Öhlund:
Jag tycker det är en balans på vad för lampa man önskar. Själv har jag försökt konstruera en lampa där prestanda har varit fokus. Inte nödvändigtvis pris eller "enkel teknik". Jag tycker att många jämför fel när man adderar lummen på Led lampor för att få en total summa, det är inte så att mätvärderna är direkt gemförbara när man säger tex 2000 lumen från en lampa eller 2000 lumen från 6 lampor.

Jag har dock en idé att bygga en ny träningslampa med en (alt 2) 1120 lumen LED med poly-ion batteri på en vanlig sele, detta för att se om jag kan få en pannlampa som i storlek är som en liten mobiltelefon, med prestanda/vikt förhållande som är överlägsen existerande lösningar. Bra lampa för skidåkare och vägpass på vintern.

Inköpsställen
Lampan kan hittas på MegaLight

LED

LED står för Light Emitting Diode, alltså en lysdiod. är en diod som utstrålar inkoherent monokromatiskt ljus vid en elektriskt framåtriktad spänning. Effekten är en form av elektroluminiscens. Färgen beror på halvledarmaterialen som används, och kan vara inom såväl det ultravioletta som det synliga eller infraröda spektrumet. Den första lysdioden med synligt ljusspektrum utvecklades 1962. (Källa: Wikipedia)

Diodens självklara fördel mot xenonlamporna är att den är mindre och har längre livslängd. I förhållandet lumen/watt står sig xenon fortfarande väldigt bra även om LED knaprat in på sistone.

Fredrik Pettersson har nyligen byggt klart sin andra LED-lampa och delar med sig av några tips till dig som funderar på att bygga LED.

Att tänka på:
* Att köpa dioder på stjärnor då det underlättar montering, lödning samt att det är enklare att få en bra kontaktyta till kylflänsen
* Använd någon form av kylpasta mellan kylfläns och dioderna.
* Underskatta inte kylningen. Varken av dioderna eller drivkretsen. Även om drivkretsen har en effektivitet på 90 % så innebär det att du ska kyla bort 2 W i värme om du har 20 W effekt på lampan.
* Underskatta inte svårigheten i att bygga ett chassi som klarar av att tappas i marken, stångas med grenar och ett ordentligt spöregn.

Idag finns det ordentligt starkare dioder än de hemmabyggda exemplaren nedan som är byggda på dioder som heter Seoul P4. Dels så finns det en diod från Osram på 1120 lumen och en på runt 1000 lumen från Seoul. Men räknat på lumen/watt slår det dock inte de små P4-dioderna som än så länge verkar vara det enklaste att bygga på. Den stora Osram-dioden kräver hög spänning (24.5 V) så det återstår att se om någon vågar bygga någonting på den.

Skribenten ställde en fråga till Fredrik om just Seoul P7-dioden som en starkare diod än de mindre och vilka dioder man ska bygga på idag.

- Vad gäller Seoul P7 (11 W-dioden) så har jag inte sett den live ännu. Jag hade dock hoppats att det skulle komma dioder med samma framspänningsfall och strömuttag som P4:orna fast med högre effektivitet. P7:an har ju inte så mycket bättre effektivitet utan egentligen bara mycket mera bättre lumen/ytenhet (man säger så).

Det kommer nog att komma skulle jag tro. Dock så kan man ju konstatera att om man vill bygga en väldigt effektsstinn lampa med lysdioder så går det att göra redan idag utan att använda 10 dioder eller liknande.

Vilken diod som är bäst att bygga på idag är en knepig fråga då det händer så mycket och vi inte riktigt sett hur mycket optik/reflektorer som kommer fram inom kort till P7:an.

I dagsläget skulle jag nog säga att de dioder som har framspänningsfall på ca 3.7 V och som matas med typ 1000 mA eller mindre är de bästa då det finns ett stort utbud av optik/reflektorer och drivkretsar. Sedan om man väljer att bygga med få hårt drivna P4:or eller jättemånga P4:or som jobbar i sitt mest optimala intervall är nog en smaksak och beror nog lite på hur bra chassi man kan få ihop.



Fredrik Pettersson, Linköpings OK
Dioder: 4*3,5W, Seoul P4-dioder.
Driver: Taskled MaxFlex v2
Linser/optik: Khatod PL50106 Batteri: LiPo 11.1 V 5000 mAh samt ett mindre batteri på 2200 mAh
Utvecklar: ca 1200 lumen
Pris: Totalkostnaden för min lampa inkl laddare och lilla batteriet blev ungefär 1200 kr. Det som inte ingår där är lite småkostnader för chassi och liknande. Då ingår inte heller ngn form av huvudställning då jag använde en gammal och inte heller batterisele. Räknar man in alla små kringköp så slutar det iaf på god marginal under 1500 kr.


Konstruktionen med sina fyra dioder.
Bygget klar och här är resultatet.


Fredrik Pettersson:
Konstruktionen är baserad kring en Intel standard Pentium III kylfläns som är svarvad rund och sedan har flänsarna kapats till för att möjliggöra infästning på en helt vanlig huvudställning från en gammal MILA-lampa. Röret har sedan ett inre alu-rör som håller fast optiken och ett yttre som skyddar linsen mot slag. Konstruktionen är tätad med liquidsole och ordentligt med krympslang. Drivkretsen är inbyggd i en mindre apparatlåda från Elfa och tryckknappen kommer även den därifrån.

Drivkretsen är av typen boost-regulator och måste ta en inspänning som är lägre än den som behövs för att driva de dioder man tänkt seriekoppla. I mitt fall föll det bäst ut att köra med 11.1 V-batterier. Man vill dock hålla skillnaden mellan in och utspänning ganska liten för då får man högst effektivitet i drivkretsen och man får dessutom mindre inström och den kan vara en begränsande faktor om man har tänkt att köra mycket ström ut till dioderna.

Kan nämna att lampan inte använder den normalt rekommenderade 1000 mA för P4:orna utan trycker på 1200mA. Det ger en synbar skillnad i ljusstyrka och min lampa lyser starkare än Wilma, och skillnaden mellan min på 1200mA och Betty (där Betty är ngt starkare) är väldigt liten. Vid 1000mA är det såklart hugget som stucket mellan min och Wilma. Drivkretsen har också en skillnad mot en Buckpuck (som HP använder nedan reds. anm) då det går att styra effekten genom knapptryckningar. Vilket innebär att jag kan köra min lampa på effektlägena 350, 500, 700, 1000 och 1200mA. Dessutom finns överhettningskydd, batterivarningar och cut-off på drivkretsen så man inte riskerar att förstöra sitt fina LiPo-batteri.

Inköpsställen
Dioder - Leds
Drivkrets - Taskled
Optik/linser - Optomarket
Batteri och laddare - Hobby City




Henrik Persson, Tullinge SK
Dioder: 3*3,5W, Seoul P4-dioder.
Driver: Luxdrive Buckpuck, 1000 mA.
Batteri: 14.8 V, 2600 mAh, Li-Ion.
Utvecklar: 720 lumen
Vikt: batteri 170 gram, lampa ca 300 gram
Pris: ca 2200 kr


Huvudställning samt kylfläns med dioder innanför höljet. På bakdelen strömbrytare med drivare.
Två utomhusbilder samt bild på själva lamphuset med de tre linserna för dioderna.


Henrik Persson:
Lampan bygger på tre dioder som limmats mot en kylfläns. Limmet är ett kombinerat lim och kylpasta som man köper till datorprocessorer. Till dioderna sätter man linser till varje diod som gör att ljuset minskar i vinkel och skjuter iväg längre.

Som hölje för hela lamphuset valdes ett 50 mm VA-rör från Bauhaus. Kylflänsen sågades till och borrades hål i för att passa på befintlig mjuk huvudställning från Mila.

Drivare och strömbrytare sattes på bakdelen av huvudställningen i en gammal filmburk. Nya snygga resårband införskaffades. Burken på baksidan liksom de nya resårbanken nitades samt limmades fast med smältlim.

Ljusbilden blir kanske inte lika stark som xenon men märkbar stor skillnad mot halogen. Har provat lite olika linser men föll för ett par klara linser med vinkel på 6-17 grader. Det gav en relativt bra ljusbredd och lik den som var på den gamla halogenlampan. Uppskattar det lilla lamphuset och lampan känns smidig. Batteriet på ryggen känns knappt.

Inköpsställen
Dioder, diodhållare, linser, kylfläns - Led Tech
Drivare, strömbrytare, kontakter - Elfa
Lamphus - Bauhaus
Kablage samt kylpasta/lim - Kjell & Co
Batteri - Batteryspace.com

Pannlampsleverantörer

Färdigbyggda fabrikslampor
Petzl - http://en.petzl.com/ultra
Mila - http://www.mila.se
Lupine - http://www.lupine.de
Light & Motion - http://www.bikelights.com

Reflektorn

nyheter@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Yngve Pettersson 2008-04-24 17:54 #7
Led Dioder: 4*3,5W avger en hel del värme. Praktiskt test inomhus +22 och efter ca 5-10 min på effekt 1000 mA, mättes en temp till ca +55 grad på både drivkrets och kylfläns/lins för dioder. Har testat 65 min nattlöpning +5 grad utan problem (drivkrets tempvarn. inställd på 60grad).
Kanonbra lyse nu tycker jag som H55 att det är kul med nattol igen.....
... 2008-04-24 13:00 #6
kl>> led lampor blir inte jätte varma..men tillräckligt varma för att det inte ska isa igen på glaset
PS 2008-04-21 09:02 #5
Lupine ägare>> De har redan börjat men än så länge bara på några lyxmodeller när det gäller helljus.
kl. 2008-04-20 02:17 #4
och LED avger ju mindre värme,så på vintern isar/snöar billycktorna igen
Lupine ägare 2008-04-19 22:34 #3
Kul sammanställning för hemmapulare!

När ska bilindustrin börja använda LED i strålkastare? Eftersom Xenonljuset sitter i många bilar blir det billigare. Men LED borde komma snart eftersom det innebär lägre effekt per lumen och därmed minskad bränsleförbrukning.
J 2008-04-18 08:36 #2
Figge << "Underskatta inte svårigheten i att bygga ett chassi som klarar av att tappas i marken, stångas med grenar och ett ordentligt spöregn." Jo, tack. En ordentlig stångning senare är jag ju en lampa fattigare... =/
yo 2008-04-18 08:26 #1
Dagens mening - "är en diod som utstrålar inkoherent monokromatiskt ljus vid en elektriskt framåtriktad spänning. Effekten är en form av elektroluminiscens."

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng