Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Skogsbranschen krisar, men skogsskövlingen fortsätter?

Öh..  2012-10-23 09:38
Alla delar av industrin som är beroende av råvaror från skogen är inne i djup kris, ändå märker inte vi som vistas i skog och mark några tecken på att den stadigt uppskruvade takten på kalhyggesavverkningen skulle dämpas.

Är det någon som kan förklara sambanden?

Som jag förstått krisar bl a sågverken för att de har kostnader i SEK och intäkter i Euro. När Euron dyker så blir det tufft.

Massaindustri och småhusbyggare krisar för att efterfrågan minskar.

Det jag undrar är hur detta slår mot skogsägarna. Borde inte värdet på deras skog sjunkit tillsammans med Euron? Borde inte de i så fall hålla igen med avverkningarna? Om jag hade stora tillgångar knutna till Euro skulle jag inte sälja av när Euron är på all time low.

Kommer skogsägarna att exportera råvaran till andra länder (Finland) om svenska sågverk och massaindustrier slår igen? Dvs Sverige blir som ett råvaruexporterande U-land där förädlingen sker i andra länder, (ironiskt nog orsakat av den starka valutan som beror på att vi är en av de starkaste ekonomierna i världen).

Borde den allomfattande europeiska krisen inte generellt minska behovet av skogens råvaror eller kan Kina m fl hålla uppe efterfrågan precis som för järnmalmen.

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/varsta-krisen-pa-40-ar-drabbar-sagverken_7603958.svd

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Zerbembasqwibo 2013-12-23 13:40 #653
Glöm heller inte att dagens trakthyggesbruk bygger på antagandet att vi fortsatt kommer ha tillgång till, och billig, olja.
Mupp 2013-12-23 13:33 #652

Svar till inlägg av old, 2013-12-23 12:03:

Ganska bra svarat måste jag erkänna. Jag håller med om att landsbygden också är döende, och det är ett problem. Och jag vill absolut inte att skogen ska vara ett museum för storstadsbor. Man ska kunna leva av skogen, och framförallt leva i skogen.
En stor del av problemet är den orimliga motsättningen mellan landsbygd och miljövård. Det är närmast tragiskt att miljövård har fått så dåligt rykte bland folk i landsbygden. Känns som att det beror på både missuppfattningar av folk som bor där och en del ogenomtänkta beslut av miljö-politiker. Men det måste finnas en rimlig linje, som gör det möjligt för folk som bor på landsbygden att leva av naturen utan att förbruka den. Det gäller massa olika saker som fiske, jakt, skoteråkning, strandskydd, djurhållning osv.

Men när vi pratar skogsbruk så måste folk inse att det idag inte gynnar landsbygden så mycket som de som jobbar med skogsbruk påstår. De stora bolagen bidrar knappt med några jobb alls till landsbygden. Läste nånstans att skogsnäringen i Jokkmokks kommun bara sysselsatte en bråkdel av vad turismen gjorde förra året. Och de stora pengarna blir inte kvar på landsbygden heller.

Sen kan jag bara konstatera att jag absolut inte håller med om att vi har alldeles tillräckligt med skog för att alla ska kunna hitta sina smultronställen. Det är nästan omöjligt att hitta ett vackert skogsområde utan tecken på skogsbruk som är tillräckligt stort för att kunna röra sig några minuter utan att komma till ett hygge eller ungskog. Avsatt skog runt städer gäller väl bara de allra största städerna. Oftast brukas skogen ända in på husen. Inom 1 km från där jag bor finns sju större hyggen, några grönområden och en 100m bred remsa med gallringsskog. En fläck (några hektar) med fin skog finns 2 km bort, mitt i slagfältet. Inte vad jag skulle kalla tillräckligt.
old 2013-12-23 12:03 #651

Svar till inlägg av Mupp, 2013-12-23 01:33:

Jag kan ju tycka att ditt synsätt är för smalt. Lyft blicken och se det orimliga i att vi inte ska ta till vara på våra naturresurser. Vi får ingen urskog, men även om andelen riktigt njutbar skog har minskat så har vi, i vårt skogsrika land, alldeles tillräckligt för att alla ska kunna hitta sina smultronställen. Dessutom är ju mycket skog kring städer avsatta för friluftsändamål.
Jag tror också att det, åtminstone i privatägd skog, kommer att bli större inslag av någon form av blädning framöver. Det finns mängder av skogsägare som också är intresserade av en vacker skog.
Något döende landskap har vi definitivt inte. Däremot har vi en döende landsbygd, eftersom förutsättningarna har försämrats, bl.a. beroende på dom med din inställning; att landsbygden ska vara ett museum och ibland rekreationsplats för de i den förorenade storstadens boende miljömupparna.
v A 2013-12-23 10:32 #650

Svar till inlägg av Mupp, 2013-12-23 01:33:

Kan man få en hänvisning till trovärdiga siffror hur mkt av intäkten som (private) skogsägaren, entreprenören, transportören sågverket/pappersmassafabriken och återförsäljaren får? Vem blir fetast av naturens gratiskaka som markägaren säger sig "äga"? Eller är det bankerna igen som drar största russinet?
Mupp 2013-12-23 01:33 #649
Det är ditt synsätt som är för smalt bara. "Att markägarna inte ska få avkastning.." Lyft blicken och se det orimliga i att en lite grupp människor ska kunna leva på att massakrera sveriges skogslandskap. För det är det som händer nu, en ren massaker. Inget kretslopp som vissa påstår. Nej, det som växer upp kommer aldrig bli likt det som förut växte. Vi har inte gått ett varv i cykeln än. Det som nu är gammalt och huggs må kanske ha varit hugget nångång för flera hundra år sen (99% har) men det har knappast varit nermosat av skördare, definitivt inte markberett och planterad i raka rader. En skog som höggs på 1800talet kan bli vettig igen, det är dessa vi kallar gamla nu. En skog som planterats på 2000talet lär aldrig stå mäktig och vacker igen. Våra referenser flyttas fram. Om hundra år kallas ett 50årigt monoplantage för vacker urskog av folk som vandrar där. Och vi som lever nu kan nog knappt drömma om hur medeltidens djupa skogar sträckte sig orörda och vilda ända upp till fjällen. Men visst, skogsbolagens aktieägare är säkert glada. Och bankerna i de länder där pengarna hamnar. Vi andra sörjer vårt döende landskap.
PS 2013-12-22 21:42 #648

Svar till inlägg av Skogsbranschanalysen, 2013-12-22 20:34:

Tja, det verkar ju finnas massor med folk här som tycker att markägarna inte ska få avkastning på sin skog med nuvarande metoder så de kanske är beredda att betala en rejäl slant för att få springa i skogen. Själv tycker jag nog att nuvarande system känns bättre. Det bästa tror jag hade varit om skogen sköttes gemensamt (några av de bäst skötta skogarna är häradsallmänningar och liknande) men det är vi några hundra år för sent ute för att påverka.
Skogsbranschanalysen 2013-12-22 20:34 #647
Härligt. Bästa julklappen. Tack. Informerar du branschen om att dom inte behöver stänga sågverken och pappersmaskinerna? Hur gör vi med naturmupparna? Dom tycker vi ska hantera skogen smart och med ansvar som man gör i flera andra länder. Dom tycker den svenska skogsbranschen är väldigt enkelspårig och monoinriktad och anpassad för stordrift och skördemaskiner. Svensk pappersmassa är ganska iskall idag eftersom det finns något som heter internet. Spinkiga svenska granar gör inget sågverk gladare. Kan det finnas andra värden i skogen som skogsbranschen ännu inte upptäckt? Och som branschen kan tjäna pengar på? Vad tror du?
Magnus H 2013-12-22 19:14 #646

Svar till inlägg av Heja eskil, 2013-12-21 15:24:

99% av skogsmarken i Götaland har varit påverkad av skogsbruk sedan väldigt, väldigt länge. Drömterräng, vad är det? Storstammig granskog utan hindrande underväxt? Eller är det den lite glesare halvöppna skogen från tiden då korna släpptes ut på skogen?

Det blir mer och mer skogsmark, alla fd brukade utmarker där det gick kor eller slogs hö är numera skogsbeklädda, ofta självsått. Alla murar och staket som kunde inbjuda till ledstångsorientering försvinner så sakteliga, stigar och vägar mellan gårdar försvinner. Skogstorpen själva läggs ner. Sverige håller på att tas över av skogen.

Skogsbranschen tycks förresten ha återhämtat sig, passa på att avverka lite i vinter alla ni som har skog.
Heja eskil 2013-12-21 15:24 #645

Svar till inlägg av Lättlöpt skogsmark, 2013-12-21 13:59:

Ja, men problemet är ju att det är jämnt utspritt över hela Sverige. En slumpmässigt utvald karta har alltså mindre än 30% vettig terräng. Det blir ingen vidare tävling på ett sånt ställe.

Det är ju därför klubbar lägger massa tid på att leta och identifiera områden att rita karta på. Det man främst letar efter är större sammanhängande områden som är så lite påverkade av skogsbruk som möjligt. Tyvärr är det sällan dessa områden som har den mest intressanta kurvbilden osv, men det är ändå det bästa alternativet. Ofta får man nöja sig med ~50% ok skog, det är så bra man kan få.
När jag gått igenom all skog inom en radie av tre mil från den stad jag bor i så finns det 4-5 ställen som duger att rita karta i, resten är i princip bara skit, eller för små fragment. Men det finns hundratals områden som kunde varit riktig drömterräng om det inte huggits sönder. Dessutom försvinner områden varje år, utan att det hinner växa upp några nya. Man blir riktigt frustrerad och arg när man ser det.
Zerbembasqwibo 2013-12-21 14:12 #644

Svar till inlägg av Lättlöpt skogsmark, 2013-12-21 13:59:

Det vore ju fantastiskt bra om dessa 231 tusen kvkm "bra skog" överlappade den intressanta orienteringsterrängen, och även att dessa kvkm:ar inte är allt för splittrade. Nu är ju inte all mark i Sverige lika plottrig som Dalaskogarna vilket gör att chanserna för stora sammanhängande områden ökar i andra delar av landet.

Men nånstans i en i övrigt ointressant terräng kan ju faktiskt gröna/gula/vita områden ge en intressantare orienteringsövning, men som sades tidigare, det är kanske mest eliten som uppskattar sånt.
Lättlöpt skogsmark 2013-12-21 13:59 #643

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2013-12-21 12:57:

Betyder det att om vi räknar försiktigt så har vi bara 25% av 23,1 miljoner hektar = 231 000 km2 bra orienteringsskog i Sverige? Det blir trångt om saligheten!
http://www.slu.se/skogsstatistik/arealer
Zerbembasqwibo 2013-12-21 12:57 #642

Svar till inlägg av Heja eskil, 2013-12-21 01:22:

Precis en sån skala försökte jag göra. Om du dessutom då slumpar ut dessa på de olika markägarna och räknar med nån slags "blur" i kanterna av "skitområdena" för där vill man heller inte lägga banorna, så blir det ännu mindre än 30% som är dugligt/ok/"kul" skog.
Heja eskil 2013-12-21 01:22 #641
Normal brukad skog lever idag i säg 70 år.
År 0-5: Hygge. Krigszon, deprimerande att se och ännu värre att springa. Helt värdelöst. Alla banläggare undviker hyggen.
År 5-20: Ungskog. Tjock trädmur, vad många kallar "skitterräng". Kan öka svårigheten på kontrollerna och gillas därför av några elitlöpare. För alla andra banor blir banläggaren lynchad om denne inte undviker dessa områden.
År 20-30: Röjningsskog. Grönraster. Brukar få omdömet "bökig" terräng. God sikt så inga svårigheter. Rakt igenom värdelös.
År 30-40: Uppväxande skog. Börjar bli löpbar men inget som löparna kallar för "fin" direkt.
År 40-50: Gallringsskog. Nya körvägar och ris på marken. Sikten ökar ytterligare. Går att löpa runt rishögarna men fortfarande kallad "ful" eller i bästa fall "ok, men tråkig" terräng.
År 50-70: Nu börjar det likna nåt. De mest akuta spåren av skogsbruk syns inte längre och en oinsatt löpare kan rentav tro det är naturlig skog. Men alla är överens om att något saknas, inte den där "drömterrängen".
År 70: Skogen död, tillbaka till krigszon igen.

Slutsats:Ok terräng i 20/70=knappt 30% av omloppstiden. Alltså ca 30% av ytan som är duglig för orientering i ett genomsnittligt område. Men aldrig riktigt fin.
lorenz 2013-12-20 19:36 #640

Svar till inlägg av Anonym, 2013-12-20 19:01:

vi är väl snabba
en karta tar väl bara ett år att göra med de underlag vi har
Anonym 2013-12-20 19:01 #639
Då får vi vara snabba. Tiden mellan sista gallring och kalhygge krymper i samma takt som finanserna för skogsbranchen försämras. Ut med skiten. Snabbt.
lorenz 2013-12-20 18:28 #638
bra att det huggs så vi får in råvara till våra industrier
skövla kan var bra då det går att komma fram med stora maskiner så det går fort
vi får väl vara på ådan skogar som ä efter sistagallring
Skogshuggaren 2013-12-20 17:20 #637
Alla är förmodligen överens om att Sverige aldrig haft mer "skog". Fler och fler är emellertid överens om att den så kallade skogen aldrig någonsin varit så trist och tråkig och präglad av monokulturens skogsåkertänk anpassad för skogsindustrins jättemaskiner. Vill vi ha det så? Vart tog branschens vackra prat om levande skogar vägen?
Timmermannen 2013-12-20 17:09 #636

Svar till inlägg av skövling..., 2013-12-20 16:17:

7.2.2 Virkesförråd
Definition 14 kap. 3 § FTL
--- Med virkesförråd avses summan av virkesförråden av
barrträd och lövträd per hektar uttryckt i skogskubikmeter. För
värdefaktorn virkesförråd skall finnas högst nio klasser.
Värdefaktorn virkesförråd avser virkesförrådet per hektar av
samtliga trädslag. Det uttrycks i hela skogskubikmeter. Med
virkesförrådet uttryckt i skogskubikmeter avses enligt 10 §
SKVFS 2004:11 fast volym stamvirke ovan stubbe inklusive
toppar och bark.
I virkesförrådet ingår endast volymen av växande träd som
uppnått 1,3 meter i höjd ovan marken.
sture 2013-12-18 18:08 #634
jag kör med tummis!!
skiter i grader
PS 2013-12-18 17:12 #633

Svar till inlägg av veteran, 2013-12-18 13:35:

När hade du senast någon praktisk nytta av siffrorna på kompassen? Någon plojtävling eller något?
veteran 2013-12-18 13:35 #632

Svar till inlägg av PS, 2013-12-18 11:18:

Det är opraktiskt att gradera kompassen i radianer eftersom det blir decimaler. Silva har kompasser med 1000*radianer. Det brukar kallas militärstreck. Före 2007 var ett varv 6300 Svenska streck. Senare 6400 liksom i NATO. I Sovjet och Finland är ett varv 6000 streck. Silva har slutat tillverka kompasser med nygrader.
PS 2013-12-18 11:24 #631

Svar till inlägg av PS, 2013-12-18 11:18:

Genomslag vid sidan av det som var lagreglerat kanske jag borde ha skrivit.
PS 2013-12-18 11:18 #630

Svar till inlägg av veteran, 2013-12-17 08:49:

Goner (nygrader) har väl aldrig fått något genomslag att tala om men om du vill vara riktigt modern så borde du väl använda SI-enheten radianer.
analysen 2013-12-17 22:51 #629
Är gud inblandad överlämnar vi detta till SOFT och nästa konfaläger tycker jag.
analys 2013-12-17 22:46 #628
Kollade lite och det var någon som jämförde böndernas monokultur på åkern med skogsbranschens monokultur. Det vi bönder tar fram är ändå något vi behöver för att kunna överleva och till och med orka springa en orienteringsbana. (Iofs barkbröd finns. Dagens lunch på Sveaskog?) Även Rocky i tisdagens DN har uppmärksammat hur gud numera kör runt i skogen med sin åkgräsklippare och lämnar stubbar och djupa hjulspår och lämnar lite kulisser. Heja Rocky!
Zerbembasqwibo 2013-12-17 21:25 #627

Svar till inlägg av sture, 2013-12-17 17:19:

Ledsen att meddela, men skjut inte budbäraren, inte ens norr är åt samma håll längre!
Pål Hollender 2013-12-17 20:40 #626

Svar till inlägg av Analys, 2013-12-16 23:49:

Den där dieselduschen du tjatar om hela tiden skadar troligtvis naturen mindre än bananerna du köper i markan.
sture 2013-12-17 17:19 #625

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2013-12-17 09:33:

hoppas att Norr ligger åt samma håll nuförtiden också
Zerbembasqwibo 2013-12-17 09:33 #624

Svar till inlägg av veteran, 2013-12-17 08:49:

Moderna kompasser har inga grader alls: http://s3.pji.nu/product/standard/800/392116.jpg

Det är rätt uppenbart vem som har svårt att hänga med här! :)
veteran 2013-12-17 08:49 #623

Svar till inlägg av Analys, 2013-12-16 23:22:

När jag började orientera för 55 år sedan hade en hederlig Silvakompass 400 (ny-)grader. Lantmätarna använder fortfarande nygrader, men vi orienterare har vänt utvecklingen bakåt till gammalgrader. Har vi svårt att hänga med utvecklingen?
sture 2013-12-17 06:51 #622

Svar till inlägg av Analys, 2013-12-16 23:49:

nog kommer jag i vår
håll utkick på tävlingarna för då kommer jag upp i riktiga hastigheter
jag skiter i kodsiffran
Analys 2013-12-16 23:49 #621
Håller med. Varför ska just vi behöva tänka längre. Fram för fler dieselduschar och Stureplansjeepar i naturen. Här kommer vi! Skit i Filippinerna och stormen Sture (han kommer nästa vecka, eftersom han saknar Sven och Ivar som försvann förbi som uppfriskande virvelvindar). Blir bra detta. Ses vi på Arenan? Glöm inte kolla kodsiffran. Håll hårt i kompassen.
Pål Hollender 2013-12-16 23:36 #620

Svar till inlägg av Analys, 2013-12-16 23:22:

Haha, starkt att poängtera att någon skrivit ett omoget inlägg genom att skriva något ännu mer omoget tillbaka, hur tänkte du där?

Om vi återgår till miljön så säger jag att planeten jorden är körd, vad säger du då?
Analys 2013-12-16 23:22 #619
Det var ett mycket synnerligen moget svar. Imponerad. Snälla du, tänk ett varv till. (360 grader om du äger en hederlig Silva-kompass. Ta ett extra varv för säkerhets skull. Finns ju missvisning som kan spöka i hjärncellen.)
old 2013-12-16 21:22 #618

Svar till inlägg av analys, 2013-12-16 18:51:

Absolut. Vi ska inte rita kartor där kartritaren inte kan åka kollektivt, åtminstone inte utan straffavgift. Tyvärr begränsas urvalet av områden, särskilt som kollektivtrafiken dras ner mer och mer på landsbygden. Men det är kanske inte där vi ska orientera. Det finns ju sprint i den miljövänliga sta´n. Och det är väl där vi alla bör bosätta oss. Hos miljöextremisterna.
På Hollender 2013-12-16 19:36 #617

Svar till inlägg av analys, 2013-12-16 18:51:

Man kan ju lägga ner sporten också, det måste väl vara det absolut bästa?
analys 2013-12-16 18:51 #616
Vi svenska orienterare ska kanske inleda med att börja göra våra tävlingar mer anpassade till verkligheten. Kollektivtrafik till TC, inga dieselduschar i skogen (man kan faktiskt duscha hemma, torrt ombyte, fungerar i övriga orienterarvärlden utom Sverige), tiodubbel P-avgift för alla som kör stadsjeep till TC, motsvarande rabatt för elbilar. Vad pysslar förbundets arrangörscoacher med? När världen går under har vi i alla fall rätt snitselfärg till miniknat.
Ironikern 2013-12-16 17:47 #615

Svar till inlägg av sven är min vän, 2013-12-16 00:17:

Jag vill tacka dig för din ödmjuka analys av det som har hänt och för din fantastiska människosyn den rimligtvis bottnar i. Helt rätt att skogsägarna får lära sig en läxa av naturen. Du kanske även skulle passa på att skicka en hälsning till Filippinerna när du ändå håller på. De borde väl också har lärt sig en rejäl läxa. De borde sluta vara så fattiga och se till att bygga riktiga hus istället för en massa slarvigt hopsatta plåtskjul. Så kanske de klarar sig bättre nästa gång.

Än en gång - stort tack för din ödmjukhet och medkänsla med de drabbade (skogsägarna).
sven är min vän 2013-12-16 14:51 #614
Är medveten om att det är provocerande att påstå att stormar skulle föra med sig något positivt. Det var meningen också. Jag menar såklart på lång sikt, inte tre år som LL skrev, snarare 30. Då hinner stormfällda träd som inte tagits reda på förmultna och hindrar inte längre så mycket.
Även om många områden som blåst ner blir markberedda och planterade som vanligt så är det ju ändå sak samma som om de blivit huggna istället. Och det är worst case scenario. De områden som inte hinns med blir mer naturliga och variationsrika på lång sikt än om de fått stå kvar och sen huggits som vanligt. De stora förlorarna är givetvis skogsägarna, och där kan jag tycka lite synd om enskilda personer. Men bolagen, typ SCA som i klippet, har jag noll respekt för så de får gärna åka på en smäll.

Och nej det är inte bara planterad skog som som blåser ner, men den är klart mer känslig och överrepresenterad. Speciellt granplantage i södra Sverige. Efter Gudrun konstaterade skogsstyrelsen att det var just granplantagen som var problemet, de naturliga lövskogar som stått där tidigare klarade sig mycket bättre.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 18

Senast kommenterat

Lördag 18/5

21:57

Träningsläger

3

 

18:49

Livelox feedback

259

 

11:15

Stafettligan

431

 

Fredag 17/5

19:17

Eventor nere igen...

863

 

Torsdag 16/5

15:11

Jobb för orienterare

234

 

09:59

Stafettligan #4

41

 

Onsdag 15/5

12:39

10-mila från 2024

1949

 

Tisdag 14/5

17:20

Venla 2024

12

 

16:43

JVM 2024

4

 

Måndag 13/5

17:00

Jukola 2024

2

 

Söndag 12/5

14:36

Barku shoes?

17

 

Lördag 11/5

14:34

Orienteringsvideos

8

 

Fredag 10/5
Torsdag 9/5

08:25

webbTV 10mila

67

 

Onsdag 8/5

11:30

-Arrangemangsreklam-

980

 

Tisdag 7/5

14:21

10-mila höjdpunkter

24

 

Måndag 6/5

15:11

10-Milakartor

17

 

Söndag 5/5
Fredag 3/5
Torsdag 2/5

18:30

Fri minutstart

130

 

07:07

Sverigelistan

440

 

Tisdag 30/4
Måndag 29/4
Söndag 28/4
Fredag 26/4

16:19

Maraton tider!

39

 

Måndag 22/4
Fredag 19/4
Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 



Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng