Visa inloggningsformulär
Eftersnack  

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Pokkolokko 2010-12-08 14:58 #1213
Ulf S >> På 50-talet så hade en stor del av befolkningen familj och jobb redan vid 20-25-års ålder, hur många har det nu?
Tror du på allvar att man blir stjärna i orientering om man prioriterar andra aktiviteter, eller har man blivit dittvingad av pappa?
Tycker du att sporten borde anpassa sig efter dom som är intresserade av den eller dom som helst vill därifrån?
Ulf S 2010-12-08 13:41 #1212
Pokkolokko >> "Skulle också vilja tillägga att det kanske är helt fel att anpassa sporten efter snorungar och invandrare som ändå inte har något större intresse av att hålla på."
Tja, vad vet du? Den där snorungen kanske är en riktig talang, kanske en blivande stjärna. Om han inte vill hänga på TC större delen av helgen, så menar du kanske att han inte verkar vara av det rätta virket? Tror du verkligen att det är ett vettigt kriterium?
Ulf S 2010-12-08 13:34 #1211
Pokkolokko >> "Ville bara informera om att de aldrig funnits en generation som unnat sig så mycket fritid genom väldshistorien."
Verkligen? Hur mycket mer fritid har dagens ungdomar jämfört med
70-talets ungdomar menar du?
Som en liten hint kan jag tillägga att jag (som är född på slutet av 50-talet) knappast hade några läxor under gymnasietiden och den "extra ledigheten" (jämfört med dagens gymnasister) lade vi inte på att arbeta på fälten.
Jag anar också tanken att du anser att tävlingsorienterandet inte bör beaktas som "fritid", utan någon slags arbetsplikt för lata ungdomar... Jag hoppas verkligen inte att du har något ansvar för ungdomsverksamheten i din klubb. Men det är nog ingen risk, då jag gissar att du är lite för ung för att få ett sådant ansvar. 80-talist som tycker att 90-talisterna är lata och bortskämda?
Pokkolokko 2010-12-08 12:50 #1210
Ulf S, Snorungen>> Skulle också vilja tillägga att det kanske är helt fel att anpassa sporten efter snorungar och invandrare som ändå inte har något större intresse av att hålla på. Sporten kanske inte blir så stor men det blir trevligare för dom som har lust att tillbringa en solig dag i skogen istället för att stressa runt på massa annat.
Pokkolokko 2010-12-08 11:24 #1209
Ulf S >> Jag blev inte provocerad, jag ville provocera. Ungdomarna får göra hur dom vill.
Ville bara informera om att de aldrig funnits en generation som unnat sig så mycket fritid genom väldshistorien.
Ulf S 2010-12-08 10:50 #1208
Pokkolokko >> Jag tror minsann att du är en riktig surgubbe som helt tappat kontakten med din egen ungdomstid. Hur tusan kan du bli så provocerad av att någon tycker att det är slöseri med tid att tillbringa en massa tid på TC och hellre skulle göra något annat?
Jag antar att när du växte upp, i en låda på motorvägen, så tränade du 10 pass i veckan och sen tillbringade du hela helgen på härdande tävlingar...
Pokkolokko 2010-12-08 09:37 #1207
snorungen>>Hur många timmar i veckan lägger du på dataspel och TV?
Tycker alltid det är roligt att höra att ungdomar är stressade och har lite tid och sen spelar dom bort 30h i veckan på TV och dataspel, eller sitter på ett café går och shoppar och gör nada.
Skulle faan skicka hela bunten till arbetsläger i Kina så får ni se hur mycket tid ni har.
GöringsitterpåLångbrosjukhus 2010-12-08 01:42 #1206
mds>> Det var det bästa jag hört på
länge!Mera två tre och fyrsamhet. Vi
är starka tillsammans. Kollektivet
framför individen, litegrann så iallfall. OrienteringsSocialism - är det något
att satsa på? Jag är inte ironisk. Jag
gillar människor och att umgås.
Gruppvis.
mds 2010-12-07 15:49 #1205
Masturbera mera! Eller satsa på dig själv.
Så verkar tidens ton vara. Kul? Neeeej, roligare vara två. Minst.
Mad Man 2010-12-07 09:11 #1204
snorungen >> En förutsättning för din argumentation är att man har möjlighet att ta sig till tävlingen själv. Diskussionen kring samåkning uppstog inte för att det var något slags tvång att samåka, utan det i vissa fall är en nödvändighet för att kunna komma ut till en tävling.

Sporten kan inte förlora deltagare på att erbjuda dessa samåkning.
snorungen 2010-12-07 01:52 #1203
Ulf S>>  Ja, det jag menar är att alla behöver inte göra på samma sätt. När jag blir pensionär(om jag fortfarande orienterar då) kommer jag förmodligen att ha all tid i världen att att lägga en hel söndag på orientering. Och jag kommer nog uppskatta det mycket mer än jag gör nu att komma hemifrån och träffa lite folk. Men blir så trött på att de flesta äldre inte verkar fatta att vi yngre har lite andra prioriteringar i livet och att vi inte har deras tid.
Ulf S 2010-12-07 00:19 #1202
snorungen >> Jag har full förståelse för dina synpunkter. Jag är förvisso själv ingen ungdom (utan en sån där 50+:are), men jag tror att ni andra som romantiserar den där tiden i det förgångna (med sammanhållningen, samåkningen och livet utan stress) får ta och acceptera att tiderna och samhället har förändrats. De flesta människor, och familjer med barn i synnerhet, har en massa *andra* saker för sig på helgerna. Det är tajt nog som det är.
Samordning är nog bra, jag tror att det kan vara ett sätt att lättare få med de som inte har orienterande familj, men tro inte att det är lätt.
Och sluta att gnälla över att vi som orienterar inte *alltid* har klubbens bästa för våra ögon, och är så förbaskat själviska att vi som utövare av en individuell sport faktiskt också kan sätta oss själva eller vår familj före klubben. Med *den* gnälliga intoleransen är risken stor att ni bara påskyndar sportens förtvining och död.
Nån som vet mer 2010-12-07 00:03 #1201
Snorungen>> Du har så sjukt rätt! Kunde inte sagt det bättre själv! Vi ungdomar och juniorer vill inte sitta och uggla på en blåsig, regnig åker medan äldre stofiler diskuterar meningslösa saker, resultat från -76 och väder sinsemellan. Folk(äldre) inom orienteringen har svårt att se utanför sin inavlade orienterarvärld, och inse det faktum att det finns en värld utanför att sitta på en blåsig åker och långsamt tråka med sina inavlade vänner. Slutsatsen är enkel; sluta samåk med klubben, väx upp och vägra ta med gamla och långsamma orienterare till tävlingen. Och vips har du sparat en halv dag då du kan kika på högklassiga tv-serier samt pimpla årgångswhisky!
Zerbembasqwibo 2010-12-06 22:16 #1200
Now we're talking! Skönt läsa era rader, folks!

Börja inte bygga altanen i fel ände.
Du kommer hem, till ditt stora feta hus, som byggt för 14 ungar bara för 50 år sen. Här skall altanen var, fan vad najs vi kan ta en red bull o vodka på fredagarna, de där varma, de där två på den svenska sommaren, lite rosé och snittar av Polarbröds senaste och GRILLA! Med kategori-A-grannarna. Nu när vi äntligen rivit ner de fruktansvärt omoderna gardinerna från 2006 kan vi fokusera på altanen. Bara den blir klar, så ska vi NJUTA av livets sötma! Bara de där förbannade impregnerade plankorna tätt tätt skruvade med torx 8 på varje bräda, Byggmax har billigt, men nej nej, kvalitet ska det va! Hur ska vi annars kunna njuta av livet? Bara altanen blir klar, då, kan jag ta vara på dagen!

Orientera mera.
apropå inavlad medelklass 2010-12-06 22:03 #1199
Pål Hollender >> apor? Inte alls. Försökte visa på att mentaliteten med en skog som öppnar möjligheter för kontemplation, rekreation är sällsynt i de flesta människors tänkande, även de från Europa.

Lite Thåström: "de e dom som är normala(?) å vi som är dom konstiga". Eller möjligen tvärtom ?
SkogsKalle 2010-12-06 20:27 #1198
>> Snälla, du har väl egen termos med kaffe
med dig. Att köpa för 5 kr av arrangörerna är
på tok för dyrt.
snorungen 2010-12-06 20:13 #1197
Vi ungdomar vill inte sitta hela jävla dagen på tc å uggla. Finns inget värre än att behöva komma till tc 2h innan start när det spöregnar och sedan behöva dra fötterna efter sig tills man ska starta.
Och trots att man springer den längsta banan av alla i klubben och dvs är ute längst tid så får man ändå sitta å vänta på någon 50+:are i klubben som först ska fika i 100 år för att sedan studera resultatlistan in i minsta detalj. Gärna kolla igenom resultaten i alla klasser 2 gånger. Efter det så kanske man kan börja tänka på att åka hem.
Sen när man väl sitter i bilen så kommer det inte på frågan att hålla tillåtna hastigheten, näee helst 20km/h under tillåtna.

DET är varför man inte vill ha nån jävla samåkning om man har möjlighet att ta egen bil. Då slipper man slösa bort hela söndagen och kan göra något vettigt på eftermiddagen, tex träna ett extra pass eller ligga hemma i soffan å käka chips å kolla fotboll.
Sirius 2010-12-06 18:34 #1196
Vilken kille den där Albin - ordnar själv ett weekendläger för halva svenska eliten. Hatten av!
hfd 2010-12-06 18:28 #1195
Har länge försökt få till lite samlingskultur i klubben men det kommer alla möjliga skäl till varför man inte kommer; "det blir så stressigt, ännu en tid att passa..." Nej, det blir EN tid att passa sedan är samlingstiden anpassad efter aktiviteten så det innebär ingen extra stress, "Bilen är full..." Nej, bilen är NÄSTAN full dvs fyra av fem. Just den där sista platsen kan vara viktig om man vill samåka, "Det är ju aldrig någon som kommer på samlingen ändå..." Nej just det. Och inte fan blir det bättre av att DU inte heller då dyker upp
osv
Så här låter det i Svennebananland. Hur är det hos dig och din klubb?
ppgö 2010-12-06 16:28 #1194
bättre förr>> Jag tror du har en bra synpunkt här...
Idag skall det bannemej jäktas som skjutton, tiden på TC skall minimeras till varje pris.. Kommer man till TC tidigare än 60 min innan start så har man misslyckats, och är man kvar längre än 60min efter målgång är det ett ännu större misslyckande..

Som tur är har arrangörerna nu börjat posta hem ev. priser så då slipper man även vänta på prisutdelning.. För fy, tänk att få lov att vara kvar på tävlingen för att få sitt pris!!

Varför är det såhär?
Tja, en anledning är nog att man försöker få många nybörjar-föräldrar att skjutsa själva så vi andra svenska kärnfamiljer kan fylla vår egen Volvo med 4 personer....

Dessa nybörjarföräldrar är nog mer än glada att minimera tiden på tävlingen, vilket gör att deras ungdomar får samma innställning....

Nej, mer gemensamma resor (gärna storbuss) tror jag skulle gynna det totala deltagarantalet på våra tävlingar (förutom att det även är bra för miljön!)
bättre förr 2010-12-06 16:16 #1193
Jag började tävla som 13-åring i slutet av 50-talet. Yngsta klassen var YP (H14). Det var bara tävlingar på söndagarna. Lottning (manuell) skedde vanligtvis på onsdag kväll. Startlistorna skrevs ut på maskin och duplicerades. Det fanns inget internet och startlistorna skickades inte ut till klubbarna. Vi hade gemensam avfärd till tävlingarna. Det var inte många som fick skjuts av sina föräldrar. Vi cyklade till samlingen och fördelade oss i de äldres bilar. Man lärde känna de äldre i klubben och de lärde känna ungdomarna. Det var god gemenskap.
hsd 2010-12-06 15:03 #1192
"Du är kallad till match ..." Hur ofta föranklar vi inom orienteringen - vuxen, vets, ungd eller elit - och använder denna enkla metod?
Nej, istället ska vi skriva upp oss på en lista och sen slutar det ändå med att UK ska ringa o tjata.
Pokkolokko 2010-12-06 12:46 #1191
Ulf S , Göran>>Det är inte svårigheten i skogen som är problemet, det är hela systemet med invecklade klubborganisationer där man måste få tag i olika personer och hitta olika webplatser för att överhuvudtaget komma till en tävling, man måste sen kunna läsa en karta och köra bil för att komma till tävlingen eller träningen.
Jämför fotboll där man går ner till sin vanliga IP och det står en tränare som skjutsar en till och från matchen som han också har anmält till + att alla ens kompisar också är där ger också en trygghet.
Friidrott är lite svårare men där kan man ofta åka kommunalt och det finns ofta en tränare på plats som ser till att man kommer rätt.
Ulf S 2010-12-06 12:00 #1190
Pokkolokko >> Behovet av skjutsande föräldrar behöver inte vara så mycket större än inom fotboll eller friidrott. Om klubben har någon form av samordning, alltså. Vidare så är ju det problemet detsamma för alla ungdomar utan orienterande föräldrar.
Så himla komplicerad är inte sporten. För att klara orientering på vit bana krävs egentligen bara grundläggande förmåga att läsa karta. Om man klarar det, och får tillfälle att träna och tävla lite så är inte heller nästa steg speciellt komplicerat. Däremot upplevs ofta sporten som lite "udda" (men det gäller ju även för svenskar).
Jag tror inte heller att de här konstiga förortsbarnen skulle ha några problem att umgås med den "vita medelklassen", varesig de har termosar eller inte.
Men som jag skrev tidigare, våra egna erfarenheter från att ha verksamhet riktad till dessa ungdomar har inte givit mycket i form av nya aktiva. Så nånting är det som inte funkar...
Göran 2010-12-06 11:00 #1189
Pokkolokko> "att det är en komplicerad idrott som tar många år att förstå vad det egentligen går ut på"

Hur tänker du nu?

Jag började orientera vid 8 års ålder och behvde inte så många minuter på mig att förstå vad orientering gick ut på.
Pokkolokko 2010-12-06 10:43 #1188
apropå inavlad medelklass >> Har själv kört träningspass med invandrare i skogen utan några problem. Afrikaner är ofta hårdare än svenskar när det kommer till farligheter. Problemet med orientering ligger i att man måste ha föräldrar som ställer upp och skjutsar till avlägsna platser + att det är en komplicerad idrott som tar många år att förstå vad det egentligen går ut på + att det inte är så kul att vara ensam invandrare bland massa vita medelklassfamiljer med kaffe termosar.
öh.. 2010-12-05 22:14 #1187
apropå inavlad medelklass >> Läste för c:a tio år sedan i DN eller SVD om ett integrationsprjekt i en av kommunerna söder om Stockholm. Grundtanken var liknande den som i projekten typ "OL till förorten". Ett av inslagen var grattis båtresa ut i skärgården. Ingen ville vara med.
Pål Hollender 2010-12-05 19:52 #1186
apropå inavlad medelklass >> Tillhör du den kategorin av människor som fortfarande tror att det bor apor i förorten?
apropå inavlad medelklass 2010-12-05 18:16 #1185
Vuxna/barn från betongen måste få följande att verkligen fastna inuti huvudet innan OL blir aktuellt:
Allemansrätten - du möter inte ett hagelgevär om du ger dig ut
Vargar och ormar - äter inte upp dig
Svampplockning - man gör det
Vilse - du dör inte om du råkar snurra till det
Småknytt å fulalver - finns inte i skogen
Ensamhet - är inte ångestframkallande

Jag känner en holländare som skulle fira midsommar. Han hakade på tre glada svenska vänner som fyllde båten och stävade ut i skärgår´n. Framåt em kom de till en arkipelag och båtar överallt. Holländar´n såg fram emot en trevlig kväll, öppnade en öl och ... såg vännerna styra mot en ö där inga andra båtar fanns! Vännerna (jublande) "Vad skönt det är att få vara för sig själv" är ett skräckmantra han fortfarande drar upp med darrande stämma.
Ulf S 2010-12-05 12:49 #1184
Så klart! >> Jodå, det finns klubbar som satsat långsiktigt på denna typ av områden, åtminstone i mitt distrikt (Göteborg) och "min" förort (Angered). Men utbytet är inte stort.
Att i flera år lägga resurser och tid, och inte få några nya aktiva som är kvar efter ett år håller inte i längden.
Pål Hollender 2010-12-05 02:38 #1183
s >> Så klart! >>  Bra pojkar, lite mer hets såhär i "2år efter Jürgentid" har varit mycket efterlängtat från min sida!
Bartoli 2010-12-05 00:09 #1182
inavel i 20 25 år, nja den har nog funnits
mycket längre. visst lite nytt blod kom
de nog till under expantionsårtiondena
70- och 80 talet,
Men i stort sätt så är dagen oleare en
produkt av 50 och 60 talet, TYVÄR!
s 2010-12-04 18:35 #1181
Så klart!>> Är du så patetiskt naiv att du tror att invandrargrabbar skulle börja med orientering?
1: Orientering förutsätter ett förhållningssätt till naturen som man inte har i större delen av världen. I de flesta länder är inte skogen en källa till rekreation och friluftsliv utan bara brist på civilisation. Min svåger är från Italien, och hans favoritsyssla på helgerna är att sitta på ett cafe i glada vänners lag. Skulle jag föreslå en skogsutflykt skulle han tro att jag var sjuk i huvudet. När jag frågade om han inte skulle kunna tänka sig att flytta ut på landet svarade han: "Landet? Där bor bara bönder!"
2: För invandrare är idrott ett sätt att komma upp sig i samhället och tjäna pengar. Därför vill unga invandrargrabbar bli Zlatan eller proffsboxare, inte Emil Wingstedt.
kl. 2010-12-04 18:04 #1180
ml>> nää,det är nog någon annan.
Det okände donatorn har begärt att
endel av pengarna skall reserveras till
ungdomsarbetet i distrikten i Sydöstra
Finland och till föreninarna SK Vuoksi
och Olavin Rasti.
Vore den okände Heikki ,så skulle det
nog vara Sydvästra Finland som skulle
ha få ta del av fyrket .
ml 2010-12-04 16:58 #1179
Kjell Larsson >> Härligt med anonyma skogsbönder, eller så kan det vara denna herre...
Timo Veikko Peltola S 19.4.1946 Lieto. V Veikko Antti Peltola ja Paula Mirjam Virtanen. P 1968– valtiotieteiden maisteri Katariina Helena Toivonen.

URA. Ylioppilas Turun lyseosta 1965; ekonomi Turun kauppakorkeakoulusta 1969.

Kesko Oy:n tutkija 1965–1969; Turun Saippua Oy:n (Unilever) laskentaekonomi 1969–1971; Huhtamäki Oy:n Jalostajan tuotepäällikkö 1971–1972; Fyens konservesfabrik A/S:n tuotepäällikkö 1973–1974; Jalostajan markkinointijohtaja 1975–1981; Polarpakin johtaja 1981–1983; Huhtamäki Oyj:n toimialajohtaja 1983–1986, varatoimitusjohtaja 1986–1989, toimitusjohtaja 1989–2004, hallituksen jäsen 1984–2005, pj. 1993–1999.

Kymmenen suunnistuksen Suomen mestaruutta; kolme Jukolan viestin voittoa; veteraanien maailmanmestaruus 1987, 1998.

Jäsenyydet ja muut luottamustoimet: Vakuutusosakeyhtiö Pohjolan hallintoneuvosto 1992–1997; Aamulehti-yhtymä Oy:n hallintoneuvosto 1992–1998; Kansallis-Osake-Pankin hallintoneuvosto 1993–1994; Elintarviketeollisuusliiton vpj. 1993–1995; Teollisuuden ja Työnantajien hallitus 1993–1996; Keskinäisen eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen hallintoneuvoston vpj. 1994–2000, pj. 2000–2007, jäsen 2007–2008; Merita Oyj:n hallituksen pj. 1995–2000; MeritaNordbanken Oyj:n / Nordea Ab:n hallitus 1998–, vpj. 2002–; AvestaPolarit Oyj:n hallitus 2001–2002; Instrumentarium Oyj:n hallituksen pj. 2002–2003; TeliaSoneran hallitus 2004–; Neste Oil Oyj:n hallituksen pj. 2005–; SAS Ab:n hallitus 2005–; AW-Energy Oy:n hallituksen pj.

Suomen Kulttuurirahaston hallitus 1989–1995, hallintoneuvosto 1995–2007; Suomen Suunnistusliiton liittovaltuuston pj. 1993–.

Majuri 1996.

Kunnianosoitukset: Vuorineuvos 1999. Kauppatieteiden kunniatohtori Svenska handelshögskolan 1994, Turun kauppakorkeakoulu 2000.

Fallen 2010-12-04 16:56 #1178
Man körde nåt sånt i Örebro för ett antal år sedan. Det gick
kanonbra tills det att man skulle in i skogen på andra sidan
vägen. Inte en enda dök upp! När man frågade varför ingen
kommit på träningen skrattade man bara - "Är ni dumma eller,
där finns minor och livsfarliga djur, det vet väl alla!?"
OdenXT 2010-12-04 16:40 #1177
Så klart!>> Jag är övertygad om att i din klubb så är det du som driver
dessa frågor!
Mad Man 2010-12-04 11:19 #1176
Så klart!>> Jag är övertygad om att alla klubbar som har miljonprogrammet i sitt upptagningsområde har försökt/försöker det.
Tävlande H40 2010-12-03 23:46 #1175
Så klart! >> Finns det något sådant försök som har kommit ens i närheten av någon slags framgång?
Så klart! 2010-12-03 23:18 #1174
Skulle Svensk stolt orientering ha ambitionen att göra något bra (detta är samma sak som dess medlemmar/utövare/klubbar) så borde det vara att INTE curla runt sina egna medelklassungar utan styra stegen mot Rinkeby/Fittja/Lina/Akalla/Ronna/Kista/Husby och liknande läskiga ställen.
Då skulle vi kanske få se lite andra ansikten i sporten och inte bara denna självdestruktiva inavel som nu varit gällande i typ tjugo-tjugofem år.
Men detta är tyvärr lite för mycket rocketscience för vår stolta sport.
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng