Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Masstart inom orienteringen

Oscar H  2020-12-13 22:25
Har varit bänkad framför skidskyttet senaste helgerna och något som slagit mig är avsaknaden av jaktstart/masstart inom orientering. I skidorna är det vanligt och många uthållighetsidrotter har knappt individuell start. Efter att ha läst på så förstår jag att detta diskuterades kring 2011 inför nytt VM-program men man gick inte vidare och prolog + jaktstart har gjorts på världscupen senaste åren med varierande (mest negativt) resultat.

Det som gör mig lite förbryllad är ju att stafett fungerar så bra samtidigt som individuell mass/jakt trycker ihop löparna så mycket. Problemet tror jag är att gafflingen ger för lite utslag, oftast finns bara 2 gafflar. Här är två metoder som borde testas enligt min mening:

1. Stafettliknande upplägg med tre gafflar, och löparna springer slingan tre gånger. Slingorna kan vara ca 2 km och ha minst 3 gafflade kontroller, då blir det 27 alternativ. Avslutningen är gemensam ca 2 km. Banorna måste dock läggas så att det blir intressant att springa i samma område 3 gånger.

2. Kontrollplock (likt runners choice), upplägget är att löparna kommer till en sektion där det finns ex 10 kontroller i ett mindre område och man väljer i vilken ordning man springer (valet görs antingen innan start eller när man kommer till sektionen för att man inte skall kunna hänga). Antagligen finns det fler än 10 alternativ vilket kan sprida ut löparna mer än slinga/diamant. Man kan med fördel ha flera sektioner kontrollplock på en bana.

Dessutom finns runners choice från knockoutsprinten men jag har svårt att se det fungera i skogen, dels blir det orättvist kring vegetation/underlag och ger liten effekt om det är 1-2 av 20+ kontroller. Dessutom ger det bara några få olika gafflingar precis som slingor/diamant

Vad tror ni om masstart/jaktstart inom orienteringen, skulle man kunna utveckla ett fungerande koncept?

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Bjorn_G - bättre förr 2021-02-03 11:47 #134

Svar till inlägg av Nina., 2021-02-03 10:33:

Skidornas långloppscircus har 100-åriga rötter i Vasalopp+Finlandialopp+Birkebreinere och motsvarande i mellaneuropa som vuxit sig stora nog att bära den verksamheten finansiellt. Det underlaget finns inte nu i orientering, det som mest liknar är oringen. Att långlopp fungerar så pass bra för bredden beror på att det är fantastiskt mycket vilsammare att åka långa platta lopp jämfört med att åka traditionella längdtävlingar. I orientering är smärtan omvänt födelad, det är vilsammare att springa medeldistanser som är så svåra att man måste ta det lite försiktigt...
Bjorn_G - bättre förr 2021-02-03 11:40 #133

Svar till inlägg av Tore H60, 2021-02-03 11:15:

Som jag ser (tillbaka) på det var Rodhenloppet så skoj att jag längtade hem den helgen. Den tävlingen fyllde väl nugefär samma roll som ert ultralång-KM. Ett liknande masstartslopp till kunde varit ungefär lika intressant veckan innan(? efter?) Jukola. Men ett sånt masstartslopp hade helt säkert brutit mot vårdatumstopp... Troligtvis hade jag inte varit intresserad av fler än så.
Nina. 2021-02-03 11:40 #132

Svar till inlägg av Tore H60, 2021-02-03 11:15:

Svårt att säga då man inte vet vilka andra som skulle ställa upp. Skulle tro att just kunna få passande sällskap runt banan är viktigare än om banan var lite för lätt eller svår orienteringstekniskt, eller lite för kort eller för lång bara man orkar runt. Likaså skulle jag kunna tänka mig att starta en lång gul eller orange på ultra - man kan ju alltid springa "vanlig" tävling ibland också och då välja svårighetsgrad mer noga. Det viktigaste för de som inte är riktigt duktiga (dvs kommer inte starta lång svart bana) är nog att orka orientera mentalt runt banan och då skulle jag säga att ha längre sträckor med grovorientering där man kan vila hjärnan varvat med bitar av svårare orienteting och kontrollplaceringar.

Om man lämnar gul bana så kan man ju dra en 2km sträcka över eller längs riktigt tydliga höjdformationer där kontrollen antingen sen sitter högst upp på en gigantiskt höjd - eller kanske 300-500m från en väldigt hög höjd så att man om man vet vad man håller på med kan göra ganska avslappnad orientering fram till höjden men sedan även få svårare finorientering och så. Likaså att man ganska enkelt kan klara av att orientera runt banan genom att följa riktigt tydliga stora drag i terrängen och hoppa mellan dem, vilket dock inte är det snabbaste - men att man enkelt kan ta sig runt.

Sen tror jag inte man ska ha för många åldersklasser, låt folk starta det dem vill. Jämför typ löpning där du kan välja mellan halvmara och mara, eller vasaloppet där du har 30, 45 eller 90km att välja mellan. Sen kan man sortera per ålder.
Tore H60 2021-02-03 11:23 #131
På ultralång-KM är våra KM-regler att den som fullföljer längst bana, och om flera springe samma bana: Bästa tid, blir ultralång-KM-mästare. H40+ hade 10-års klasser och två startande oavsett bana krävdes för att klassen skulle räknas. Vi gjorde dock undantag för ungdomar och juniorer, endast en startande behövdes, om den fullföljde.

Det ska vara klassiker inte klassisk.
Tore H60 2021-02-03 11:15 #130
Jag kunde inte hålla mig borta så länge>>
Nästa steg i debatten (som jag ser det) är att fråga dom som skrivit här, Hmm, Nina, Björn G m.fl. hur en tävling skulle se ut om tävlingen skulle passa dom perfekt. Fråga två.är hur ofta och när på året den tävlingen skulle ske.
Vi kommer att få olika svar.
Sedan kan dom som skriver diskutera sinsemellan och komma fram till förslag på hur den tävlingen ser ut.
I min klubb har vi ett populärt ultralång-KM med gemensam start för respektive bana i november. 2019 tror jag det var 60 deltagare och banlängder 6-10-14km. Vi har också ett internt klassisk- pris för deltagande i samtliga dessa under året: 10mila, KM, 25-manna och ultralång-KM. Det är ett uppskattat pris.
Nu lämnar jag debatten.
Nina. 2021-02-03 11:02 #129

Svar till inlägg av Tore H60, 2021-02-03 10:44:

Du är inget saboterande troll.

En aspekt med ultror och halvutror av olika slag är kanske att det som lite sämre deltagare går att satsa till den grad man vill, kunna finna njutning i det och känna sig bra, samt fortfarande då kunna tävla precis som de allra bästa gör.

Det måste vara betydligt enklare att träna upp sig för att lunka 2-5+ timmar i en takt som passar en själv och vara nöjd med det, än att märka att man inte klarar av att slå in sig i eliten i orientering och typ som junior inte så framgång på SM eller som senior inte vara där uppe. Är lite som jag i D21, jag är bara för dålig och typ alla som är för dåliga faller bort. Sen kan man jämföra med vasaloppet (den långa på 90km) som har sån otroligt stor spridning på vilka som ställer upp. Istället för som orienteringen att ingen åker över 6 timmar ställer upp så har man en gigantisk massa som kravlar sig runt på 6-10timmars åktid eller vad maximitiden nu är innan man fastnar i repen.
Hmm 2021-02-03 10:54 #128

Svar till inlägg av Tore H60, 2021-02-03 10:44:

Alltså du har helt rätt i din analys att de bästa har ett schema där man inte kan stoppa in mer tävlingar utan att det passar övriga värdetävlingar.
Det är som Charlotte Kalla skulle slänga in Marcialonga i uppladdningen.
Tore H60 2021-02-03 10:44 #127
Trådskaparen Oskar H frågar om man kan utveckla ett koncept på mass-start/jaktstart Inom orienteringen. Mitt svar är att eliten kommer även i fortsättningen att satsa på elitens värdetävlingar, bredden kommer att satsa på allt, både träning och tävling, nybörjarungdomar kommer att satsa på sina tävlingar osv.

Dock säger Hmm något som får mig att tänka till. I senaste inlägget sista meningen säger Hmm att vi har för få seniorer och att orsaken är att vi kört det vanliga spåret för länge. Det har Hmm rätt i.

Jag tittade på Livelox O-ringen 2019 klass Lätt 10km. Banan såg rolig och utmanande ut för rätt kategori orienterare. 23st sprang banan och dom som tog sig runt förtjänar en eloge, det var bra gjort.

Jag inser att jag är ett saboterande troll i denna nyskapande debatt. Vi förlorar ingenting på att utveckla mass-start och vi kanske vinner juniorer, seniorer och andra som annars skulle lämna sporten. Jag tackar för mig i denna debatt.
Bjorn_G - bättre förr 2021-02-03 10:41 #126

Svar till inlägg av Tore H60, 2021-02-02 23:06:

Innan jag flyttade norrut så var Rhoden-natt en av de roligaste tävlingarna i hemmadistriktet. Givetvis var det ingen elitsenior som hade tävlingen som säsongsmål, men den kvällen tävlade vi definitivt. Det hade aldig varit samma sak om vi sett det som träning/träningstävling.
Hmm 2021-02-03 10:40 #125

Svar till inlägg av Nina., 2021-02-03 10:33:

Ja, det är ju något sådant som behövts i orientering ganska länge, det är ju ganska tydligt nu att det är runt 20 st herr-seniorer som satsar på orientering som Tore beskriver det. Det ser man på resultatet på lång-SM.
Dessa 20 har troligtvis sitt schema redan fullt när det är en vanlig säsong. Så att få in fler värdetävlingar på dessa 20 personer vad gäller stafetter eller masstart eller ultra tror jag bara är destruktivt för både sporten och deras resultat på VM.
Nina. 2021-02-03 10:33 #124

Svar till inlägg av Hmm, 2021-02-03 10:08:

Kan orienteringen på sikt på fram en "ski classic" likt längdskidorna har? Om man inte vet vad det är så googla. En långloppscupp runt i europa som fullkomligt struntar i vad den "vanliga" längdskidåkningen håller på med och deras tävlingar går samtidigt som världscup och VM osv.
Hmm 2021-02-03 10:08 #123

Svar till inlägg av Nina., 2021-02-03 10:01:

Precis, det är det här som är problemet att man vill att samma personer skall åka runt och tävla alla tävlingar. Så man lägger ett schema där allt skall passa in.
Det blir överambitiöst för de bästa och för lite utmaning för de som inte är med i landslaget men tränar seriöst.
Tyvärr har man nog kört för länge på det spåret så det är svårt att backa ur då man nu har för få seniorer.
Nina. 2021-02-03 10:01 #122

Svar till inlägg av Tore H60, 2021-02-02 23:06:

Eliten behöver inte starta de fåtal tävlingar som skulle ha masstart. Vi kan inte bygga vanliga tävlingar efter eliten som redan som det är nu mest deltar i SL och andra elittävlingar och åker runt till de tävlingar som passar dem.

Och om säg Uppsala skulla ha en masstartstävling så får väl uppsalas elit åka och tävla på SL om den går den helgren, eller i Stockholm, i Gävle, i Västmanland eller något annat distrikt.
Hmm 2021-02-03 09:50 #121

Svar till inlägg av Tore H60, 2021-02-02 23:06:

Just masstart och start och mål på olika platser är något man saknar i dagens orientering.
Långlopp i skidor är ju populärare än distanslopp, speciellt för folk som är lite äldre.
Hmm 2021-02-03 09:34 #120

Svar till inlägg av Tore H60, 2021-02-02 23:06:

Jag kan tycka att just mass start passar bra på ultra-tävlingar och att dessa kanske borde ha andra tävlande än de som satsar på VM.
Det blir ju tråkigt om det är samma personer som vinner alla distanser. Banlängden på ultra har ju blivit så kort att den är ointressant.
Förövrigt tror jag du missar en grupp. Det finns många som gillar att träna mycket och långt som går över och tävlar trail och ultra i löpning då orientering ofta nationellt blivit en ganska VO2 max krävande idrott med förhållandevis kort tävlingstid.

Så 30 km ultra med masstart med delar av banorna i stig rik terräng tror jag skulle kunna vara en tävlings form som skulle ge ganska många startande. Gärna med start och mål på olika platser.
Det ultra-SM som finns nu är ju mer en förlängd långdistans än ett ultralopp.
2021-02-03 00:11 #119

Inlägget är raderat

2021-02-03 00:11 #118

Inlägget är raderat

2021-02-02 23:29 #117

Inlägget är raderat

Tore H60 2021-02-02 23:06 #116
Re Nina>> Varför mass-start lämpar sig bättre som träning än tävling?
Svar: På tävling vill man ju tävla, vill vara i form och prestera bra. Problemet är att mars och maj-aug är grundträningsperioder för eliten. Dom dagsformtoppar till "värdetävlingarna" men övriga tävlingar tar dom som träning och är de måttligt nedkörda av tung träning. Då är det mer rättvist att kalla det träning. Mass-start är ett bra träningspass vid rätt tillfälle för rätt kategori. Men mass-start kommer inte att vara målet för eliten - såvida trådskaparen Oskar H inte lyckas med att skapa ett koncept som slår igenom.

Bredden tränar ofta så lite, t.ex varannan dag, att dom alltid är i form både på träning och tävling. Bredden tar allt som tävling, från minsta träningstävling till stora tävlingar.

För bredden finns det ingen vinst med att mass-start blir träning istället för tävling, tvärtom är det bättre om det är tävling. Men för eliten är det orättvist att kalla det tävling samtidigt som eliten tränar så mycket dom orkar och oftast är i medel-form.

Ta t.ex. Gustav Bergman. Han springer träningstävlingar och då vinner han inte. Ibland är träningstävlingen "del i ett långpass". På mindre tävlingar på t.ex. våren är landslagsorienterarna inte överlägsna. Dom kanske vinner med 1 minut över en distriktselit. Men när det blir SM utklassar dom samma distriktselitare.
Jag tycker man ska låta elitarna få träna och kalla det träning när det ändå inte är tävling för dom.
Hmm 2021-02-02 15:44 #115
Jag tror att banorna för masstart och ingen gaffling skall vara annorlunda.
Det sämsta är att lägga masstart i bra terräng med öppen sikt och svåra kontroller, då kommer de löpstarka bara komma ikapp vid varje kontroll.
Det måste också vara enklare att dra ifrån på sträckorna, vilket gör att stig-rika områden med tät skog och enkla kontroller är bra för masstart. Då kommer de bästa kunna orientera ifrån de längre bak.
old 2021-02-02 14:42 #114

Svar till inlägg av PE, 2021-02-02 07:24:

1994 i Vårgårda användes Tranemometoden som utvecklades vid Lång-SM i Tranemo 1991. Som jag ser det är det en mycket bra gaffling där alla måste orientera mycket själva trots att det är mycket kontakt med andra löpare.
Nackdelen är att det är svårt för publik att följa tävlingen eftersom det kan skilja mycket mellan varven, så man vet inte ställningen innan löparna går ut på det sista ogafflade varvet.
Jag var förresten ban- och kartkontrollant vid båda tillfällena.
Det går att få en mycket stor mängd olika gafflingsalternativ så man behöver inte använda alla.

Kuriosa: I Tranemo fick nästan alla löpare en egen gaffling. Kommer inte ihåg om antalet varianter var 72 eller 96 eller... Dock var det två löpare som hade samma och dessa verkade ha varit tillsammans under hela tävlingen.
ToyBoy 2021-02-02 14:26 #113
Nu känner man sig gammal när man minns en del (?) av det som omgärdade världscupen i Idre 2002. Samnanfattning:

Premiär för Ultralångdistans, 2.5h i segrartid, med masstart i Idre, ogafflat. Marknadsfördes som tufft, vägvalsrikt och utslagsgivande.
Som en knorr hade IOF lag ttill det här med grindar/gates. Enligt reglerna skulle man efter halva loppet, tidsmässigt, plocla av 25% av startfältet. Vid nästa gate efter 3/4 av loppet skulle ytterligare 25% av löparna bort. Minst 50 löpare skall dock alltid få fortsätta.

Nya Zeeland protesterade redan innan mot att gaterna låg tidigare i Idre, vid toppen av skidbacken "chocken" efter typ 35-40% av banan istället för halvvägs. Lite kontroversiellt också redan innan: om det kan vara en taktik att inte bränna krutet för tidigt i ett ultra-lopp, är det då bra att stressa de som ligger längst bak med att de riskerar att plockas av? Dessutom var det färre anmälda till Idre än man tänkt, ca 70 stycken så 25% av fältet var nästan alla efter plats 50... Man gjorde iallafall nån form av förändring i antalet man tog av.

Största kontroversen under & efteråt var dock inte gaterna i sig. Istället hade man bara satt ut en stämpelenhet på den 4e kontrollen.
Man körde med EMITs traditionella "pusselbit" att stämpla med. Det var världselit, ogafflat, 70 löpare och ca 15 minuter in på banan. Hands upp alla som tror att det är tillräckligt för att undvika kaos?
Ansvaret lades nog till sist på kontrollanten och arrangör gemensamt men det spelar kanske mindre roll. Några hann stämpla innan kaoset utbröt, halvt slagsmål enligt uppgift och då går det ju inte snabbare att stämpla med EMIT utan tvärtom. Ett antal löpare stod och resonerade om vad som var bäst och kom fram till att det sportsliga var att hoppa över kontrollen o springa vidare, några av dem ändrade sig vände sen tillbaka och stämplade ändå. Ett 15-tal löpare imål saknade stämpel från kontroll 4, däribland Carsten Jörgensen som gick imål på fjärde plats. Arrangören godkände dem ändå eftersom de gjort fel själva och man höll prisutdelning.

Norska laget protesterade, deras löpare hade enligt uppgift stått kvar och väntat ,juryn diskade de 15 löparna inklusive Carsten. Många missade världscuppoäng. Många, både drabbade löpare och de som kom undan, var upprörda av förståeliga skäl.


Nina. 2021-02-02 11:55 #112

Svar till inlägg av Tore H60, 2021-02-02 10:55:

Motfråga på det sista - varför kan det inte få vara tävling? Vad blir bättre av att man lägger masstart på en träningstävling? Att den inte får nationell status (jämfört med om den gått som stor tävling eller klass på större tävling)? Att folk mer aktivt måste söka fram tävlingen i eventor? Att den kanske inte läggs på en helg? Att den inte ses som ett hot mot lottad starttid?

Faktisk publik får man typ aldrig på en tävling. Typ alla som tävlar är där för sin egen eller sina barns skull. Är nog mycket få som åker till en orienteringstävling bara för att agera publik på TC.
avh 2021-02-02 11:08 #111

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2021-02-01 22:11:

Berätta om 'grind' för oss som inte minns..
Tore H60 2021-02-02 10:55 #110
Ni har helt fel fokus på debatten om mass-start.
När man planerar säsongen har man vissa mål och resten av tävlingarna är träning som ska leda till det målet, samt att "övriga tävlingar" ska vara så kul i sig att om man gör dåligt resultat på den viktiga tävlingen som var målet ska man åtminstone kunna känna sig nöjd med "övriga tävlingar". De flesta elitare har SM, 10-mila och Jukola som mål. Många "breddare har O-ringen och 25-manna som mål. En del har DM som mål och en del går in för mindrebtävlingar eller nöjer sig med lokala träningstävlingar som mål. Nybörjarungdomar kan ha lokala ungdomstävlingar eller sprint-tävlingar som säsongs-mål.

Det innebär att mass-start är väldigt intressant för vissa vid rätt tidpunkt på året. Mass-start kommer dock att konkurrera med många andra tävlingar med liknande upplägg. Vissa delar av Sverige, framförallt Stockholm med kringliggande distrikt, har kavlar som erbjuder bra träning in för 10-mila. I andra delar av Sverige som inte har vårsäsongen fylld av kavlar är mass-start väldigt intressant för elitare inför 10-mila. Före Jukola är mass-start intressant. Före 25-manna är bredd-inriktad mass-start intressant för många.

Vid andra tidpunkter på året och för andra kategorier orienterare är mass-start inte intressant.

En sak som nämndes nedan är - varför måste det vara tävling.
Träningstävlingar är alltid intressanta för alla kategorier orienterare på alla tider på året. Mer profilerade träningstävlingar som mass-start är också intressant, och kan ju även ge värdefull träning.
Mass-startens plats i orientering är inte att locka publik utan att ge bra träning vid rätt tillfälle på året.
PE 2021-02-02 07:24 #109

Svar till inlägg av Ånnaboda 1992, 2021-02-01 21:45:

92 funkade hyfsat eftersom det var 3 gafflade slingor i skog med sikt som inte var så god.

Skulle vilja tipsa om gafflingen på L-SM (Ultra) 94 i Vårgårda. Den var "längsgafflad" , med tre varv, dvs det var bara kontroller som besöktes max två ggr vilket gjorde att man inte fattade när det bytte förrän man kom på varv 3. Blev ganska mycket egen orientering för täten.
Men jag tror att personer nuförtiden blivit bättre att springa masstart och nyttja varandra. På 90-talet ville man mer försöka komma iväg själv. Det går nog inte på samma sätt nu.
Zerbembasqwibo 2021-02-01 22:11 #108

Svar till inlägg av Ånnaboda 1992, 2021-02-01 21:45:

-92 får nån annan svara på. 2002 var inte felet masstart: det var "grind" som var en dålig idé.

Men ja, du har säkert rätt i att -92 var det en tävling med masstart som inte var kul (gissar jag att du menar). Men kan man dra en generell slutsats utifrån den? Du får utveckla.
Ånnaboda 1992 2021-02-01 21:45 #107

Svar till inlägg av 1982, 2020-12-14 11:21:

"1992 den 9 maj arrangerade Hagaby årets första World Cup-tävling i Ånnaboda. Det blev en tävlingsmässig fullträff med gemensam start enligt Hagabymodellen och med Göran Hedberg som den drivande i detta stora arrangemang."
Kanske kan man fråga Marita Skogum, Jocke Ingelsson et.al. hur det upplevdes av löparna? Hur var det i Idre Fjäll 2002 med herrarnas 27,5 km? Fråga Mattias Karlsson, och helst någon som blev avhängd oxå...
Och vad tyckte publiken vid arren?
Oscar H 2021-01-31 23:45 #106

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2021-01-31 21:18:

Skönt med inlägg i ämnet!

Ultralång-SM brukar väl genomföras med masstart? Som du säger spelar längden en stor roll för att det inte skall bli långa tåg av löpare. Ultralång kommer nog sannolikt inte slå igenom som distans men vad kan man lära av ex. banläggning till masstart på kortare distanser? En kombination av flera gafflingsmetoder används ju ofta, har dock dålig koll på hur mycket de spelar in i slutresultatet. Troligtvis är det ju ändå för lite tekniska utmaningar för att på riktigt separera löpare rättvist, blir väl aldrig mer än 2-3 gafflar. Långa sträckor spelar nog in men det kan vara svårt att lägga på kortare banor och löpare vågar väl inte chansa om klungan drar åt ett annat håll.
Se 2021-01-31 23:43 #105
Zerbembasqwibo 2021-01-31 21:18 #104

Svar till inlägg av Coachen, 2021-01-31 14:52:

Bra inlägg i #101.

Jag är nyfiken på Ultralång-SM 2021, som ju är det uppskjutna 2020. Det ska avgöras med masstart. Vi får väl dels se hur tävlingen kommer utveckla sig: antingen som en de av masstartens belackare tror: ett tåg som sedan får avgöras på upploppet, eller på nåt annat sätt där (långa?) sträckor på banan samt banornas längd gör att det inte är spurten som avgör vem som segrar. Blir det nån mer djup analys/enkät, mer än Eventors?
Coachen 2021-01-31 14:52 #103

Svar till inlägg av Elit, 2021-01-31 13:25:

1) Svar på ditt nu anmälda inlägg.

Resten är tips till alla, elit som andra.
Elit 2021-01-31 13:25 #102

Svar till inlägg av Coachen, 2021-01-31 12:43:

Varför riktar du ditt inlägg till mig?
Coachen 2021-01-31 12:43 #101

Svar till inlägg av Elit, 2021-01-31 11:51:

Inte upprepning i sig, möjligen om innehållet haft fel fokus? Jag har inte gett dig abuse, bara svarade på din fråga.

Tips till alla (jag tror att ni har hört det förut av andra):

Försök att driva en konstruktiv diskussion i sakfrågan.
Ställ konstruktiva frågor och var intresserad av svaret.

Undvik att diskutera personen som skriver utan fokusera på innehållet, det kan uppfattas som grund för abuse annars.
Att ställa frågor som bara punkterar en konstruktiv diskussion är inte vänligt.
Att ställa frågor bara för att stoppa upp diskussionen med ovidkommande detaljer om formuleringar är inte givande.
Försök att förstå inläggen och be om förtydliganden för att diskussionen skall bli bättre, inte för att klaga på skribenternas ordval, eller ämnesval.
Intresserar ett inlägg inte dig, undvik då inlägg som riskerar att trasha tråden, ignorera det istället, och gör alla bedömningen att det är ointressant så får det inget genomslag. Vill flera diskutera samma sak så låt dom hållas (abuse är inte nödvändigt bara för att man inte delar åsikterna om ämnets relevans).

Det är många nick här nu som använder en likartad vokabulär och teknik för att klanka ned på utvalda skribenter på ett sätt som inte främjar diskussionen (många uttalar ju dessutom en önskan att tysta den). Om du inte vill stoppa diskussionerna så undvik att kopiera de sämre inläggens ton, strategi eller innehåll. Fokusera på sakfrågan och innehållet.

Elit 2021-01-31 11:51 #100

Svar till inlägg av Coachen, 2021-01-31 10:37:

Då är inte det skälet tii abuse
Coachen 2021-01-31 10:37 #99

Svar till inlägg av Elit, 2021-01-31 08:56:

Igen = upprepar samma sak flera gånger på varandra
2021-01-31 08:56 #98

Inlägget är raderat

Läsare 2021-01-31 08:01 #97

Svar till inlägg av Elit, 2021-01-31 07:58:

Hann ej läsa men du kanske gjorde personangrepp igen först?
2021-01-31 07:58 #96

Inlägget är raderat

2021-01-30 23:22 #95

Inlägget är raderat

1 2 3 4 5

Senast kommenterat

Tisdag 30/4

00:28

Sverigelistan

418

 

Måndag 29/4

23:26

Fri minutstart

83

 

Söndag 28/4
Fredag 26/4

21:51

-Arrangemangsreklam-

978

 

16:19

Maraton tider!

39

 

12:36

10-mila från 2024

1749

 

Måndag 22/4
Söndag 21/4

21:45

Livelox feedback

256

 

Fredag 19/4
Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Onsdag 10/4
Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4
Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng