Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Den vita sporten

Ahmed  2016-02-11 20:29

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Myran 2016-02-13 23:58 #40

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2016-02-13 09:55:

Jaså.
Jag började just på en fortsättning som kom av sig pga den sena timmen. Återkommer när det undermedvetna har processat klart.
Zerbembasqwibo 2016-02-13 19:29 #39
Nu har jag dragit upp lite skidspår i parken så att ungarna i höghusen kan börja åka skidor!
PS 2016-02-13 19:16 #38
Jag tror att det är dömt att misslyckas att försöka locka invandrarbarn till orienteringen i någon större utsträckning och det bygger jag dels på hur jag själv resonerat och dels på vilka som dyker upp spontant på nybörjarkurser. Jag har provat på massor med olika idrotter och sporter i skolan och andra sammanhang och trots att jag tyckt att de flesta av dem har varit roliga så har jag aldrig ens haft en tanke på att fortsätta med dem regelbundet. Jag har också noterat att av dem som kommer på nybörjarkurserna så är det nästan alltid så att föräldrarna haft en positiv upplevelse av orientering även om de ofta själva bara provat i skolan eller några gånger på annat sätt. Jag tror helt enkelt att man präglas väldigt tidigt av omgivningen vilka typer av aktiviteter som är vettiga att ägna sig åt långsiktigt. De där integrationsaktiviteterna som vissa klubbar ägnat sig åt kanske alltså ger utdelning i nästa generation men en snabbare metod är nog att försöka få med unga vuxna på tex löpträningar. Det är ganska osannolikt att de själva utvecklas till "fullblodsorienterare" men chansen är ganska god att deras barn dyker upp så småningom.
low 2016-02-13 17:56 #37
Spännande diskussion det här. Nu är det väl iofs inget fel på vita idrottsutövare, men man kan ju ändå fråga sig varför det är så få "icke-vita" som sysslar med orientering (och många har ju varit inne på det innan), frågan är kopplad till integration samt representation, och jag har några högst generella tankar om det:
– Det är en väldigt nordisk sport som barn och föräldrar från t.ex. Mellanöstern inte känner till.
– Det är en svårtillgänglig sport. För att spela fotboll krävs bara en boll.
– Det är en oglamourös sport, och då tänker jag inte bara på uteduschar i mars.
– Du kan inte tjäna pengar på orientering (i princip).
– Orientering upplevs av vissa som töntigt (inte enbart p.g.a. fula klubbdräkter).
– Orientering upplevs av vissa som sekteristiskt.
– Att orientering i sig är en vit sport kan leda till att vissa inte känner sig välkomna (en ond cirkel med andra ord).

Observera att många av dessa punkter även är applicerbara på vit arbetar-, medel- och överklass. Även här finns således mycket att tjäna på att göra orienteringen mer tillgänglig och mindre töntig och sekteristisk. Att orienteringen sen alltid kommer vara något svårtillgänglig, oglamourös och ekonomiskt olönsam får vi nog leva med! Jag tror personligen på klubbar med tydlig och välkomnande kommunikation som gör det enkelt för folk att komma ut och springa en orienteringsbana och inskolas i klubbens tränings- och/eller tävlingsverksamhet.

Över till integrations- och representationsfrågan. Om man vill locka nya målgrupper krävs riktade, medvetna och genomtänkta insatser som spänner över en längre tid. Det räcker inte bara att klubbens pensionärer traskar in i en förortsskola och delar ut kartor med banor som ungdomarna kan springa. Några särskilda problem man måste övervinna är dels okunskapen om orientering – jag tror det naturliga är att föräldrar skickar ut sina barn på sporter de känner till (och som kanske kan skapa ekonomiskt betingade drömmar). Föräldrar och barn måste bli entusiastiskt inställda till orientering. Sedan så är tillgänglighetsfrågan ett problem. Många nyanlända har rätt svajig ekonomi, och då kanske man inte har råd med en bil man kan skjutsa med till tävlingar och träningar. Där måste klubbar i så fall ha fungerande samåkningslösningar. Jag tror (och hoppas) dock inte att rasism ska vara något hinder, min känsla är att de flesta orienterare är rätt toleranta och öppensinnade.

Sen berördes frågan tidigare om orientering är en bra sport för integration. Den är också relevant. Personligen tror jag att lagsporter är de mest tacksamma integrationssporterna p.g.a. att de förutsätter någon sorts kommunikation. Dessutom så är det viktigaste enligt mig att så många som möjligt av de nyanlända kommer ut på meningsfulla aktiviteter så smidigt som möjligt. Här kan orienteringens osmidighet vara ett problem. Orienteringens osmidighet riskerar att göra att många ideella timmar läggs på integrationssatsningar med dåligt utfall (se t.ex. beskrivna integrationssatsningar tidigare i tråden). Då kanske det bästa i så fall vore att dessa ideella timmar lades på mer "smidiga" sporter som t.ex. fotboll, basket och boxning.

Borde vi bedriva integrationssatsningar? Det tycker jag, för jag tror att även nyanlända kan börja älska orientering lika mycket som jag, men då orienteringen är en rätt liten sport som behöver varenda motionär den kan komma åt får klubbarna inte heller glömma sitt ordinarie rekryteringsarbete. Sen bör klubbarna fundera: om vi ska satsa på integration, har vi en vattentät plan för en orienteringsintegrationsverksamhet, eller är timmarna mer effektivt spenderade om klubbaktiva istället jobbar på flyktingboenden eller spelar fotboll med nyanlända.

Sen finns det såklart icke-vita som redan är väl integrerade i det svenska samhället men av olika skäl väljer bort orientering. Jag tror att denna grupp är betydligt lättare att nå och nås på ungefär samma sätt som den vita medelklassen: genom att göra orientering roligare, tillgängliggöra den och skapa ett öppet och välkomnande klimat. Så att dessa människor känner att: orientering är som löpning, fast roligare.

Alla behövs för att orienteringsrörelsen ska växa.
Zerbembasqwibo 2016-02-13 15:11 #36

Svar till inlägg av veteran, 2016-02-13 14:56:

Bra inspel.

Nåt att reflektera över "Snabb och bättre integration av asylsökande och flyktingar krävs i länder som Sverige för att stoppa ökad främlingsfientlighet" säger FN.

http://www.svd.se/fn-varnar-for-svensk-framlingsfientlighet/om/svenskt-flyktingmottagande

Kan det finnas resurser från samhället att göra det via OL?
veteran 2016-02-13 14:56 #35

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2016-02-13 14:25:

Sikta på nästa generation. Invandrarnas barn som föds i Sverige. De kommer förhoppningsvis att leka i skogen (om förskolorna vågar ta med dem dit utan hjälp av GPS-barnvakt som kränker barnens integritet). Om vi orienteringsklubbar hjälper skolorna med övningar av hög klass kan vi nog locka några både med och utan invandrarbakgrund till vår sport..
Zerbembasqwibo 2016-02-13 14:25 #34

Svar till inlägg av Jakob, 2016-02-13 13:45:

Ja precis, det är frågan, och det är frågan i samhället i stort också. Jag tror inte att orienteringen kan säga sig vara en sån särskilt speciell del av samhället att den inte kommer påverkas av en frånvaro av integration.

Sen kan vi så klart välja om vi vill ändra nåt eller inte, mängden motioner till årets FM visar väl en väldigt liten förändringsvilja?

Nu har vi ju mycket nyligen infört den nya grenen sprint, varför inte låta den få fortsätta utvecklas genom som Karraz skriver i närområden, för många av de redan inbitna vill ju dit? Där kan en bra mötesplats finnas och då kan även orienteringen slippa vara så segregerad.

Men jag brukar också säga så här: om inte folk vill, då ska man inte tvinga dem! Men klart att vi borde visa på verktygen som finns för att få en bra social och idrottslig verksamhet att funka, visa på hur en (idrotts)ledare hanterar grupper, och hur man rent praktiskt gör. Sen måste så klart nya ledare in, men det gäller väl oavsett grupp man vänder sig till.

Nå, jag har också varit med i integrationsprojekt och så klart, alla ungar gillade att vara med, pipet är ju en höjdare. Sen blev det inget mer med det, så om det ska vara nytta med såna projekt måste man ha nån annan ingrediens, och jag tror att som i många andra idrotter att det gäller att få med föräldrarna på tåget!

Nya spännande utmaningar för karraz och Jakob, som ju knappt lägger en enda timme på orienteringsarrangemang... ;) Nä, så var det ju inte, men frågan är om ni kan offra nån del av det ni gör på att få till en integration. Det gäller ju att tänka långsiktigt och större än sin egen lilla box.

Så, då slipper även jag, dvs jag instämmer i att så klart är det behagligast att inte ändra på något. Det ligger väl i de flesta människors natur. Gäller att tillsammans orka klättra över tröskeln!
Jakob 2016-02-13 13:45 #33

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2016-02-13 09:55:

Man brukar säga att om det enda verktyg du har är en hammare så ser alla problem ut som spikar. Bara för att du är orienterare och gärna vill arbeta med integration så betyder det inte att det nödvändigt att du är en bra idé att arbeta med integration inom orienteringen. Som karraz skriver vore det möjligt att göra om orienteringssporten till något mer lättillgängligt men då måste man börja med att fråga sig om det är det vi vill? (Den frågan aktualiseras egentligen redan av "Idrotten vill".)
karraz 2016-02-13 12:23 #32

Svar till inlägg av SuneDanielsson, 2016-02-12 15:46:

Jag gillar inte tonen i ditt svar, men det är väl ganska symptomatiskt för det allmänna tonläget i dagens debatt gällande invandring och integration. Det finns inget utrymme för sansade och konstruktiva samtal - bara hårda ord och beskyllningar.

Jag påstår inte att orienteringsrörelsen inte ska göra någonting i sammanhanget men jag hävdar samtidigt att det är naivt att tro att vi om vi bara engagerar oss ska få en uppsjö av nya ungdomar med invandrarbakgrund aktiva i våra föreningar. Exemplet nedan från Vänersborg är väldigt talande och vi har liknande erfarenheter från några trevande försök vi gjort i min klubb för något år sedan. Orientering (liksom längdskidåkning) är väldigt komplicerade idrotter. Om du kanske aldrig har sett snö är steget långt till att dra ut i ett skidspår med skidor och stavar. Om du kommer från en miljö där skogen är full av minor och annat farligt är det ganska långsökt att du helt plötsligt i Sverige ska tycka att idrottande i skog är världens grej.

Om vi ska lyckas (och om målet är mer än att bara då och då erbjuda en rolig sysselsättning åt sysslolösa barn/ungdomar - nämligen fler tävlingsaktiva) behöver vi troligtvis förändra vår idrott en hel del. Betydligt mer sprintorientering, tävlingar/träningar i rena närområden (inte minst ur tillgänglighetssynpunkt då det i stora delar av landet är helt nödvändigt med bil för att ta sig ut till terrängen) osv. Frågan är om det är det vi själva vill?
Om man för ett ögonblick släpper den rådande flyktingsituationen och tänker på allt fantastiskt ideellt arbete som läggs ner runtom i landet för att ge barn, ungdomar och vuxna en meningsfull fritidssysselsättning inom orienteringsrörelsen så kan jag inte annat än känna stor ödmjukhet och stolthet. Och det finns ingen anledning att skämmas över att vi kanske inte släpper allt vi har för händerna och kastar oss in i första bästa integrationsprojekt. Det vi gjorde igår är minst lika viktigt och värdefullt idag även om det för det mesta rör sig om verksamhet som mestadels "vita högutbildade medelinkomsttagare" och deras barn tar del av.

Glöm inte att det dessutom finns väldigt, väldigt många människor i samhället som idag inte alls är engagerade inom det ideella föreningslivet. Där tror jag lösningen finns. Refugees Welcome känns som ett bra exempel. Utan att veta så får jag känslan att många av dem som engagerade sig där är vanliga svenskar som tidigare inte gjorde "någonting" (dvs inte var föreningsaktiva etc) men kände att man ville hjälpa till i en besvärlig situation. Att ännu fler hjälper till tror jag är den stora lösningen - inte att vi som redan idag är djupt engagerade inom det ideella föreningslivet jobbar ännu mer.

Så ja - i någon mån tror jag att lösningen ligger i att "någon annan" gör mer än idag.
Zerbembasqwibo 2016-02-13 09:55 #31

Svar till inlägg av Myran, 2016-02-12 21:20:

Mycket bra inlägg Myran, nog ett av dina bästa, och med tanke på hur många du skriver så ... bra betyg helt enkelt.

Vi kan inte säga att "någon annan" ska sköta integrationen, vill vi ha ett fungerande samhälle, dags för förändring och att vi gör något.
åhå 2016-02-12 23:44 #30

Svar till inlägg av W, 2016-02-12 23:22:

Vi har gjort samma erfarenhet.
Vi valde att göra det på en nationell tävling där miniknatet låg strategiskt med hänsyn till ett "invandrartätt" bostadsområde. Miniknatet tilläts göra multipla starter (utom tävlan) och vi hade gott om priser som tilltalar barn. Totalt hade vi närmare 90 starter fördelat på 27 olika barn där "invandrarbarnen" valde att starta ett flertal ggr. Nog om det.
Det här ska inte bedömas på en enskild företeelse. Det är uppföljningen därefter som räknas. Utmaningen ligger i att tillvarata intresse och engagemang vidare i föreningsarbetet.
W 2016-02-12 23:22 #29
I Vänersborgs SK fanns ett projekt där man åkte till Vänersborgs områden med mest invandrare och lät barn testa på sprintorientering. Ett gäng ungdomar anordnade och instruerade barnen. De ville knappt gå därifrån för det var så kul. Trots reklam för klubben då målet var att "locka" nya ungdomar med invandrarbakgrund in i sporten så blev resultaten 0 nya trots att det kanske var ett 100-tal som tyckte det var roligt. Vi pratade med föräldrar och delade ut papper om hur man går tillväga för att testa sporten i staden.

En bra idé, väl utförd men ett dåligt resultat. Varför?

Myran 2016-02-12 21:20 #28

Svar till inlägg av Jakob, 2016-02-12 16:16:

Du har fullkomligt rätt i att vi generellt har problem med återväxten inom svensk orientering.

Lösningen ligger inte endast på lokal nivå utan behöver ett kraftfullt understöd från RF och SOFT.
Allt ifrån idébank till hur vi via bidrag kan på ett positivt sätt kan befrämja en positiv utveckling av nytillkommande i svensk orientering.
Integrationen är prio ett politiskt och varför ska idrottsrörelsen stå som statister och passivt följa händelseutvecklingen från den statiska plattformen vi fram till igår har klamrat oss fast vid?

Kommunen där vi är verksamma i har sedan slutet av 1950-talet haft en positiv arbetskraftsinvandring. Det är en hyfsat bra kommun som har skött integrationsproblemen/utmaningarna på ett acceptabelt sätt. Bostadsområden kan inte utpekas som segregerade. Motsättningarna från Balkankriget delade dock Serber/Kroater/Bosnier i olika läger som tedde sig i vardagslivet att de lokala fiken blev "åsiktsinriktade". Men så är det inte nu.

Den sista flyktingvågen ställer nya krav på samhället. Idrottsrörelsen kan med stor hjälp av ekonomisk bidrag göra stor hjälp och skillnad i integrations-införlivandets framåtskridande. Det är i skolan, på schemalagd tid vi kan göra oss synliga och ge fler ungdomar möjlighet till en aktiv och meningsfull fritidssysselsättning. Om endast ett fåtal tycker att skidor eller orientering är en meningsfull och utmanande idrott så har iaf ämnet hamnat på alla elever i svenska grundskolans utbildningsagenda.

Som sista fras vill jag nämna en berättelse från en arbetskamrat i verkligheten där jag lever och verkar.
"Figge" som är född i Sverige (med svenska föräldrar) och har bott på orten i hela sitt liv.
Figge brukar gymma ett par ggr i veckan på ortens gym-badhus. Varje torsdag badar han bastu som avrundning efter ett rejält gym-pass. För en vecka sedan berättade Figge en historia som fick mig att vakna ur törnrosasömnen.

Figge bastade som vanligt och han är en mycket social och sympatisk person som är lätt att kommunicera med, utstrålar positiv energi och är levnadsglad. I bastun kom han i samspråk (engelska) med en syriansk man som hade bott i Sverige i 14 månader. Det framkom att Figge var hans första kontakt (ej tjänstemän/kvinnor) verbalt med en lokal inföding på 14 MÅNADER!

Vi i idrottsrörelsens sitter i förarsätet. Det är dags att vi tar vårt ansvar nu!
PS 2016-02-12 19:15 #27

Svar till inlägg av nybörjare, 2016-02-12 16:26:

Nej, de tror antagligen inte att de är elitidrottare men det finns en kategori som har ungefär samma "jag-fokus" som om de vore elitidrottare och den kategorin kostar nog oftast mer än de smakar.
Personligen tror jag inte att man ska fundera så mycket på vilka grupper man ska vända sig till utan i stället hela tiden tänka på att man utformar sin verksamhet på ett sätt som gör det möjligt för så många som möjligt att delta så mycket som möjligt. Lyckas man med det så ökar man möjligheten att dra folk från många olika grupper. Det är väl i grunden det som SOFT menar med "ökad tillgänglighet" men ibland tycker jag att man använder det mantrat för saker som inte har så mycket med tillgänglighet att göra. Rena motionärer behöver ju tex inte nödvändigtvis enkelt kunna springa i "tävlingsklass" när det finns andra klasser.
Sonny 2016-02-12 18:53 #26
Den här tråden verkar ju skicka dubbla budskap. Var det avsiktligt iscensatt av trådstartaren? Det här kommer att balla ur totalt så jag struntar i att göra fler inlägg här.
Nisse 2016-02-12 18:16 #25

Svar till inlägg av John Doe, 2016-02-12 17:59:

Ja om pengarna ökar de lokala resurserna så är det bra men allt för ofta går pengarna till elitverksamhet och då har man tappat resurser. Den lokala idrotten handlar ju mer om tid än pengar.
John Doe 2016-02-12 17:59 #24

Svar till inlägg av Nisse, 2016-02-12 16:46:

Vi arrangerar ett meningslöst löplopp för att dra in pengar till klubben. Dessa pengar bekostar klubbens anställda tränare som bland annat arbetar med ungdomarna. Så för mig känns inte det löploppet så meningslöst. Det är bra att få in pengar till vår idrott.

Men jag håller med dig om att det behövs fler småtävlingar på vardagar och helger på kort avstånd .
Nisse 2016-02-12 16:46 #23

Svar till inlägg av nybörjare, 2016-02-12 16:26:

Nej, de tar resurser då orienteringsklubbar arrangerar meningslösa löplopp istället för orienteringstävlingar.
nybörjare 2016-02-12 16:26 #22
Varför bryr du dig? Jag tvivlar också på att de tror att de är elitidrottare och det är nog mest dina fördommar som visar sig.

Varför inte bara vara glad att folk rör på sig och för in lite pengar till idrotten?
Nisse 2016-02-12 16:19 #21

Svar till inlägg av nybörjare, 2016-02-12 16:12:

Jag vet inte vad det är för fel då jag inte är psykolog men de tror att de är elitidrottare.. Det var bättre när de spelade golf och tennis.
Jakob 2016-02-12 16:16 #20
Jag har uppfattningen att orienteringen har problem idag, primärt med återväxten, för att man under lång tid varit för dålig på att rekrytera nya orienterare. En stor andel av klubbarna har inte tillräckligt med aktiva medlemmar för att ha en grundläggande bra verksamhet. Samtidigt är integrationen en central fråga för Sverige. Jag tror dock att det är en riktigt dålig idé att tro att orienteringen ska satsa på rekrytering av invandrare (för att lösa problemen med återväxten). Dels tror jag att det är ett mycket resurskrävande sätt att rekrytera orienterare (räknat som ideellt arbete per ny orienterare) och dels tror jag att det är ett mycket resurskrävande sätt för integration (räknat som ideellt arbete per invandrare som blir engagerad i en förening). Min bedömning är att den orienterare som primärt vill arbeta med integration gör större nytta i en annan förening än i en orienteringsklubb.
nybörjare 2016-02-12 16:12 #19

Svar till inlägg av Nisse, 2016-02-12 16:04:

Vad är det för fel på gubbar i kompressionstights och gubbar från östermalm som åker vasaloppet?
Nisse 2016-02-12 16:04 #18

Svar till inlägg av karraz, 2016-02-12 14:50:

Ettt exempel är ju när det kostar 500:- att springa ett löplopp så det bara är medelålders med jobb som springer. Även om det finns 100 ungdomar i höghuset bredvid som skulle slå gubben med kompressiionstight så har de inte råd att vara med.
SuneDanielsson 2016-02-12 15:46 #17

Svar till inlägg av karraz, 2016-02-12 14:50:

Någon annan får integrera dem! Någon annan idrott får integrera dem! Något annat land kan väl integrera dem!

Rubba inte en enda cirkeljävel för mig!
Nisse 2016-02-12 15:15 #16

Svar till inlägg av karraz, 2016-02-12 14:50:

Jag tror inte heller man aktivt skall leta nya målgrupper. Men om man lägger lokala kvällstävlingar och att man kan anmäla sig på plats, då kan de som är intresserade får en chans att prova på. Man behöver ju inte göra sporten mer otillgänglig än vad som behövs.
Dessutom kan ju det vara bra för de som inte har tid på helgen att kunna fortsätta med idrotten. Om orientering och Swedish league blir samma sak så är det illa ute.
karraz 2016-02-12 14:50 #15
Nu ska jag svära i den svenska integrationskyrkan - men handlar det inte om att hitta vår huvudsakliga målgrupp/kundgrupp där vi har störst möjlighet att rekrytera nya utövare/medlemmar? Där tror jag att både vi och längdskidåkningen gemensamt finner vår huvudmålgrupp någon helt annanstans än bland nyanlända.

I min klubb t ex har vi begränsade resurser i form av ledare osv och utrymmet för att dra igång något nytt projekt i syfte att aktivera/integrera nyanlända flyktingar är litet. Vi har fullt upp med den nuvarande/löpande verksamheten. Och i den mån vi gör en satsning vill vi såklart att utfallet ska bli så bra som möjligt - där mätparametern är nya tävlingsaktiva medlemmar/ungdomar.

En grannklubb i ett annat distrikt har en historik av att testa olika idéer för att locka nya utövare bland grupper utanför det normala "vita medelsvensson-kollektivet". Egentligen aldrig något som slog väl ut. Till slut gjorde man en helomvändning och bestämde sig för att enbart satsa på att rekrytera nya "vita medelsvenssons" - vilket har gett väldigt bra resultat. Från att vara en döende klubb utan ungdomar är det nu en relativt vital klubb med massor med ungdomar och verksamhet.

Vad jag vill säga är att - hur otidsenligt det än må låta - det kanske är just bland högutbildade välavlönade svenskfödda personer vi även fortsättningsvis kommer lyckas bäst med nyrekrytering. Vi behöver bara bli fler "vita medelsvenssons" som orienterar. Orientering är ju trots allt en ganska komplicerad idrott där vi inte bara rekryterar barn/ungdomar utan där vi är lika beroende av att få med oss deras föräldrar som gärna bör ha bil för skjutsning ut i skogen osv.
nybörjare 2016-02-12 14:50 #14

Svar till inlägg av Nisse, 2016-02-12 14:31:

Det är lättare att fixa snö i februari än i november och det är nog på hösten som mer seriösa skidåkare gärna vill ha tillgång till konstsnö eller skidtunnlar än senare på sesongen då det förhoppningsvis finns natursnö någonstans i närheten.

Men det är också klart att man skulle kunna få till bra mycket bättre tillbud i stockholm än vad som finns nu men jag tvivlar dock på att man klarar att få igång någon stor aktivitet bland ungdommar om det enda som finns i närområdet är en konstsnö slinga på någon km under hela sesongen.
Nisse 2016-02-12 14:31 #13

Svar till inlägg av nybörjare, 2016-02-12 13:51:

Jag tror inte det blir några nya skidåkare bland ungdomar, men lte fler Östermalmsgubbar som åker Vasaloppet kanske. Men sådana finns det ju redan för många av.
Slottssprinten visar väl just det att det nästan alltid funkar att fixa snö om viljan finns.
Sonny 2016-02-12 14:05 #12
nybörjare 2016-02-12 13:51 #11

Svar till inlägg av Nisse, 2016-02-12 13:22:

Slottsprinten kan väl få en del nya skidåkare genom sin publisitet.

Jag har väl inte heller någon tro på skidtunlar men konstsnö funger inte heller alltid då det behöver vara relativt kallt för tillverkning av snö (med de vanliga metoderna iallafall) så en del sesonger fungerar det dårligt. Lagra snö över sommaren verkar dock fungera bra och det får vi nog se mer och mer av.
Nisse 2016-02-12 13:51 #10

Svar till inlägg av Myran, 2016-02-12 13:34:

Ingen aning, men det hade ju varit bättre att köra sprinten på Järvafältet och haft konstsnö där hela året.
Myran 2016-02-12 13:34 #9

Svar till inlägg av Nisse, 2016-02-12 13:22:

Vad kostar kalaset ,som är utanför slottet alltså?
Nisse 2016-02-12 13:22 #8
Istället för att plöja ner pengar i skidtunnlar så borde pengarna gå till snökanoner. I Stockholm gör man skidspår runt slottet, det blir ju massor av nya skidåkare där.
Nisse 2016-02-12 13:17 #7

Svar till inlägg av ..., 2016-02-12 12:41:

Ja, det byggs ishallar för miljarder men några snökanoner för längdåkning verkar oändligt dyrt. Det är egentligen skandal. Skidförbundet kan ju inte gjort speciellt mycket heller.Roligare att köpa en dyr valla-buss till landslaget kanske.
Myran 2016-02-12 13:12 #6

Svar till inlägg av ..., 2016-02-12 12:41:

Eller mer tillgång att låna utrustning. I södra Sverige behöver vi mer rullskidor + stavar och asfalterade (grusfria) cykelvägar.
... 2016-02-12 12:41 #5

Svar till inlägg av Nisse, 2016-02-12 12:23:

Se till att det finns snö i hela Sverige på vintern är nog det första kriteriet som behövs för att få folk att åka skidor mer.
Nisse 2016-02-12 12:29 #4
Fler lokala tävlingar där man kan anmäla sig på plats är ju något som måste finnas. Är det 10 mil till tävlingen och alla åker varsin bil så är det inte är så lätt.
Nisse 2016-02-12 12:23 #3
Man borde inte titta på hudfärg eller etnicitet utan börja med att få med andra grupper än högskoleutbildade medelsvenssons. Allt annat bli ju någons-lags fix för dåligt samvete vilket aldrig brukar vara hållbart i längden. Kostar skidorna och vallan 20000:- så kanske man måste börja där. Det kanske skall vara förbjudet att valla skidor på ungdomstävlingar med annat än grön. blå, röd.
2016-02-11 21:59 #2

Inlägget är raderat

Otb 2016-02-11 20:47 #1
Intressant artikel och jämförelse. Det finns säkert många löpartalanger bland t ex flyktingar. Vissa kan nog ha överdriven respekt för skogen och djuren, men vi kan säkert hjälpa dem att komma över den. I alla fall inte samma höga tröskel som att man aldrig sett snö eller stått på skidor. Alla borde förresten se "Trevligt folk" om somaliska bandyspelare i Borlänge.
1 2 3

Senast kommenterat

Tisdag 30/4

16:25

Sverigelistan

428

 

16:00

Fri minutstart

113

 

Måndag 29/4
Söndag 28/4
Fredag 26/4

21:51

-Arrangemangsreklam-

978

 

16:19

Maraton tider!

39

 

12:36

10-mila från 2024

1749

 

Måndag 22/4
Söndag 21/4

21:45

Livelox feedback

256

 

Fredag 19/4
Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Onsdag 10/4
Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4
Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng