Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Digital kartritning med GPS

Sören  2015-03-01 21:41
Tekniken utvecklas för vad gäller möjligheter till digital kartritning direkt i fält.
Program som fungerar bra för det är t.ex. OCAD, Momap och Open orienteering och GPS-mottagare samt datorplattor finns det en hel uppsjö av.

Det skulle vara kul att höra erfarenheter från andra om vad som fungerar bra.
Jag använder OCAD på Windowsplatta och GPS av märket Q-starz 818X. Tycker det för det mesta fungerar riktigt bra med lägesfel på ca 2-5 m, men är nyfiken på om det finns ännu bättre GPS i 1000-kr klassen.

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Andreas Oxenstierna 2019-12-06 18:22 #202
Enligt appen GPStest ligger jag på en noggrannhet 1-4 meter med mobilen Motorola Moto X4, som stödjer Galileo men inte dual-frequency.
Med GPStest ser man exakt info (inkl dual-freq mm) för alla synliga GPS-satelliter
Andreas Oxenstierna 2019-12-06 18:18 #201
Den stora begränsningen med alla mobiler/paddor är antennen. En dedikerad GPS-enhet har alltid bättre antenn.
Om vi ska prata noggrannhet <1 m måste man vara medveten om att noggrannheten i det svenska nationella koordinatsystemet (SWEREF 99 TM) inte är högre. De lokala koordinatsystemen finns för att komma ner till den mm- noggrannhet som krävs för byggen osv.
MF 2019-12-06 12:40 #200

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2019-12-05 22:23:

Är det stor skillnad i noggrannhet mellan att använda GPS i telefonen/paddan jämfört med en Garmin Glo (eller för den delen någon av de andra lösningarna som diskuteras här), eller är det slöseri med pengar att skaffa en?
Fikafredrik 2019-12-06 11:37 #199

Svar till inlägg av JAWS, 2019-12-05 13:00:

Intressant! Ja, ett jordplan och stolpe i ryggsäcken får kanske bli nästa steg i projektet. Hade hoppats slippa det, men det verkar onekligen som det kan ha avgörande inverkan på noggrannheten.

Uppdatering: Har hittat en app som klarar NTRIP 2.0: "U-Droid Center for u-blox". Och den funkar! Kostar 125kr och verkar inte 100% stabil tyvärr, slutar uppdatera ibland. Men vad gör man inte för vetenskapen! Har bara testat ute på tomten, men fick RTKFix faktiskt. Svårt att säga något om absolutnoggrannheten efter ett kort test, men det verkar väldigt lovande. Får testa att mäta in samma punkter flera gånger på olika dagar och se om de flyttar på sig. Ska testa i skogen också vid tillfälle men har inte så stora förhoppningar att det ska funka där.

Erik A: Jag har funderat på om det kunde vara en lösning men har inte kollat närmare på det. Är inte helt säker på att det ens är tekniskt möjligt eftersom Lantmateriets DGNSS bara har "code bias corrections", ingen bärvågsinformation. Och detta stöds inte av RTCM 3. I alla fall enligt det svar jag fick från Lantmäteriet när jag frågade. Men jag har verkligen inte koll på hur det funkar själv.

Zerb: Va? Kan man göra det så enkelt för sig? Varför då? :)
Nej, i ärlighetens namn är ju detta mest för att det är kul, eller intressant i alla fall, eller kanske mest frustrerande när man tänker efter... Nyttan vid kartritning är nog begränsad. Eller?
Zerbembasqwibo 2019-12-05 22:23 #198
Tror inte detta skrämmer bort några från kartritning... :)

För de som vill köra enkelt: köp en Garmin Glo 2, koppa mot din androidtelefon och sätt igång med OpenOrienteering mapper. Du kommer långt på det. :)
Erik A. 2019-12-05 13:31 #197

Svar till inlägg av Fikafredrik, 2019-12-04 12:26:

Med str2str som ingår i open-source-paketet rtklib så kan du konvertera en RTCM2-ström till en RTCM3-ström. Då behöver du visserligen ha med dig en enhet i skogen som kan köra detta verktyg, t.ex. en Raspberry Pi. Skall sägas att jag aldrig har provat själv...
JAWS 2019-12-05 13:00 #196
Bra Fredrik! Själv köpte jag en F9P från Sparkfun, i princip identisk lösning och kostnad som ditt kit men Ardusimple's lösning verkar ha några bättre grejer för framtida utbyggnad.

Det stora problemet med precisionen är ju egentligen antennlösningen, trots dual-frekvens så måste/bör man se till att ta bort oönskade signaler (t.ex. markstudsar) vilket gör att oavsett GNSS-produkt så blir antennen ändå den klumpigaste delen om precision önskas.
En antennplatta på minst 10cm diameter rekommenderas av u-blox: https://cdn.sparkfun.com/assets/0/c/0/1/c/AntennasForRTK_WhitePaper__UBX-16010559_.pdf
"...Low cost patch antennas must be used with an appropriate ground plane for any high precision application...".
En ny telefon kan med en sk Chokering komma ned till cm precision: https://insidegnss.com/researchers-achieve-1-2-cm-accuracy-with-commercial-smartphone/ , problemet i testet är att chokeringen säkert väger 5kg...

Jag tog en 10cm stålplatta (nedklippt cirkelsågsblad...) som antennbas ovanpå ett teleskoprör (ClasOhlsons teleskoppaddel...) som sen sitter i en enkel ryggsäck med Powerbank och GNSS'en. Fika behövs ju oxå.

Hoppas nu bara att det kommer en NTRIP 2.0-klient till Android, för jag missade också det i protokollhysterin.

Sen kanske precisionen på nån centimeter inte behövs för kartritning, men det känns på något sätt tryggt att veta att stigen i alla fall inte flyttar sig 5m på tillbakavägen.

Nu väntar jag bara på nya fältandroidplattan från Samsung (Active Tab Pro 10.1") sen blir det ritning.
Fikafredrik 2019-12-04 12:26 #195
Jag har tagit en för laget och införskaffat en u-blox ZED-F9P genom Ardusimple.com.
Det här kitet: https://www.ardusimple.com/product/simplertk2blite-bt-case-kit/ (men utan plastlådan, den fanns inte när jag beställde).
Det ska vara en av de billigaste (just nu 324 Euro ink. skatt och frakt) lösningarna som tar emot i princip alla varianter och frekvenser från olika GNSS-system. Med bluetooth-kortet till får man en någorlunda smidig lösning. Inte så enkel och kompakt som en Garmin GLO, men en liten låda med en sladd upp till en en antenn på huvet. Som kan drivas av minsta sortens powerbank. Inget lödande, bara att plugga ihop. Men en del inställningar måste man fixa genom u-blox programvara. Förhållandevis enkelt om man är van att pilla med såna grejer, inställningsfiler finns att hämta på ardusimples hemsida.

Executive summary: Det är inte värt pengarna.

Min tanke var att den skulle gå att använda tillsammans med Lantmäteriets korrektionstjänst: https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/GPS-geodesi-och-Swepos/Swepos/vara-tjanster/oppna-data/
Genom att blåtandskoppla simpleRTK2Blite med en Androidtelefon med internetanslutning, och skicka korrektioner till enheten, skulle man i teorin få bättre än 1m noggrannhet. Och förhoppningsvis en ganska robust lösning även i svåra förhållanden.
Det visade sig att jag skulle läst på lite mer om det i förväg. Lantmäteriets tjänst sänder ut korrektioner i RTCM 2.3-format över NTRIP v1.0. ZED-F9P kan inte läsa RCTM 2.3 utan bara RCTM 3.3
Lyckligtvis har jag hittat en gratisttjänst som sänder korrektioner i RTCM 3-format som F9P kan läsa och använda. (http://epncb.oma.be/_networkdata/data_access/real_time/map.php)
Väldigt få stationer i Sverige, och kanske inte optimalt placerade. Men ändå.
Fast då kom nästa problem... EUREF sänder ut korrektioner via NTRIP 2.0. Och jag har inte hittat en Android-app som hanterar något annat än NTRIP 1.0....

Så, om jag bär med mig datorn ut kan jag få in korrektioner och dra nytta av dom. Men det blir så klart en ohållbar lösning.

Även helt utan korrektioner ska noggrannheten teoretiskt vara <1.5m. Så jag hoppas på att den i alla fall i ska ge märkbart bättre noggrannhet än t.ex Garmin GLO. Men det återstår att se, har bara gjort ett enkelt test mot en Garmin GLO än så länge. Återkommer när jag testat mer.

En nackdel är att antennen är större och framförallt tyngre än jag räknat med. Det kräver att man har något stabilt att fästa den i på huvudet, det går inte bara att stoppa in den under en mössa eller buff som det går att göra med en Garmin GLO. Jag har använt en enkel pannlampshållare i resår, funkar dugligt men inte jättebra.

Jag hoppas fortfarande att jag ska få till korrektionen på något smidigt sätt. Då kanske, kanske blir det värt de extra pengarna och besväret med den klumpiga antennen. Men just nu är det inget jag kan rekommendera.
Stefan K 2019-11-14 21:23 #194

Svar till inlägg av Andreas, 2019-11-14 08:51:

Det är just det jag inte lyckas hitta - om man kan dela positionen via bluetooth. Kanske är det en anledning för att lära sig skriva connect-iq-appar, för att kunna lösa just det för mig själv ;-).
Andreas Oxenstierna 2019-11-14 08:56 #193
Det verkar åtminstone en Bluetooth-GPS som stödjer Galileo, se https://blog.francis-fustier.fr/sv/recepteur-gps-bluetooth-pour-iphone-et-ipad/
Galileo-diskussion se http://www.orienterare.nu/t/2738
Jag använder själv Motorola X4 med inbyggd Galileo-GPS som ger mycket bra noggrannhet - om man kommer ihåg att hålla den högt ...
Andreas 2019-11-14 08:51 #192

Svar till inlägg av Stefan K, 2019-11-12 14:35:

Vet inte om din 935 eller 245 kan dela position i realtid via bluetooth (har hört att det funkar med 920XT), men om de kan det finns det en chans att du kan använda http://www.ocad.com/wiki/ocad/en/index.php?title=GPS#COM för att ansluta den. Om det inte funkar kan du testa att dela position med din smartphone.
PS 2019-11-12 15:44 #191

Svar till inlägg av Fikafredrik, 2019-11-12 15:20:

Jag tror at det var "HP" som tipsade om USB-GPS:er. Jag tyckte det lät besvärligt men efter att ha kört det ett tag så tycker jag inte att man störs speciellt mycket av kabeln. Det finns nog betydligt mer att välja på om man skippar kravet på Bluetooth. Anledningen till att jag bytte var annars främst att jag tyckte Bluetooth var så instabilt på Windows.
Fikafredrik 2019-11-12 15:20 #190
Jag har googlat en del på blåtands-gps. Och det enda jag kan hitta som möjligen skulle kunna vara ett snäpp bättre än Garmin GLO är Bad Elf GNSS Surveyor. https://bad-elf.com/pages/be-gps-3300-detail
Men den kostar 600 USD...
Och av de tester jag sett osäkert om den verkligen är signifikant bättre t.ex GLO i skogen. (På öppna ytor verkar den angivna noggrannheten på 1m stämma.)
Verkar inte finnas något under det priset som ger bättre noggrannhet än GLO. Baserat på mina google-skills. Skulle vara intressant att hör om nån känner till nått annat.
Stefan K 2019-11-12 14:35 #189
Jag har fått tillgång till en Surface Pro-tablet som kör windows och tänkte se om jag kan få ocad att fungera bra på den. Är det någon som lurat ut om man kan använda sin Garmin Forerunner (935 eller 245) på något sätt för att dela position över bluetooth till plattan och OCAD? Tanken är att jag skall slippa köpa en GLO för att testa hur det funkar. En lättare, och en semiavancerad googling gav mig inga ledtrådar till om jag kunde lösa det.
Sören NP 2019-10-21 17:17 #188
Jag använder Garmin Glo sedan några år och tycker den fungerar bra med rätt så bra precision. Har ingen koll om version 2 är bättre än version 1.
Sören NP 2019-10-21 17:17 #187
Jag använder Garmin Glo sedan några år och tycker den fungerar bra med rätt så bra precision. Har ingen koll om version 2 är bättre än version 1.
Mats Carlsvärd 2019-10-21 14:15 #186
Vad är senaste nytt när det gäller bra gnss-pryl att använda vid kartritning på windowsplatta med ocad? Vad finns som tar Galileo, som jag hört ger bäst exakthet? /Nybörjare
Zerbembasqwibo 2019-06-25 09:57 #185

Svar till inlägg av insider, 2019-06-25 09:42:

Enligt min googling bara 1 timmes länge batteritid, nu 13 timmar, samt en prenumeration på nån mjukvara (som du inte behöver).

https://blog.ja-gps.com.au/2018/12/garmin-glo-2-vs-glo-1-australian-release/

Enligt forest-it.se tar den även "emot gratis korrektion från SBAS (EGNOS)." Oklart om det är nytt? Men där står det också 12 timmar så ja.

Garmins hemsida nämner inte nåt om EGNOS, utan enligt specarna är det bara batteritiden som skiljer dem åt.

Och dessutom står det "Android-enheter behöver en GLO 2-aktiverad app för att komma åt GLO 2 funktioner." I manualen står inget om det. Garmin GLO kräver ingen Garmin-app, det går med andra appar.

Men köp en och testa, 1000 kr ungefär.
insider 2019-06-25 09:42 #184
Nu finns Garmin Glo 2. Har den modellen några fördelar jämfört med gamla Garmin Glo? Någon som vet?
Zerbembasqwibo 2019-03-26 15:30 #182

Svar till inlägg av Reviderarn, 2019-03-26 14:35:

GPS-knappen finns bara i Android-versionen. För att få in en "mock GPS" rekommenderar jag appen "Bluetooth GPS".

Vill du få dit GPS-knappen i en windows kan man ställa in en parameter så att Androidversionen körs. Hur var det nu... det står i nån av alla trådar här, minns inte just nu. Kan kolla på OOMs sida för issues lite snabbt.
Reviderarn 2019-03-26 14:35 #181
Jag ritar med Open Orienteering Mapper på en Surface Pro - har ritat utan GPS men vill köpa mig en. I OOM på datorn hittar jag ingen funktion för GPS i rullgardinerna, är det någon som kan guida mig i detta? Garmin GLO ser ju ut att vara ett bomfritt val så det är i den riktningen jag löper just nu. Tacksam för snabba svar.
Zerbembasqwibo 2019-03-16 10:37 #180

Svar till inlägg av Pojke18, 2019-03-16 09:40:

Också nyfiken, även om jag bara försökt med OOM. Fick till slut in GPS-signalen, men inte över till OOM även om det borde funkat i Windows enligt utvecklarna.
Pojke18 2019-03-16 09:40 #179

Svar till inlägg av insider, 2019-03-12 09:44:

Du skulle inte vilja dela med dig hur du löste det?
Amatören 2019-03-16 08:38 #178
Ser att det kommit en ny Garmin GLO 2, vad är skillnaden mot originalet?
insider 2019-03-12 09:44 #177

Svar till inlägg av Pojke18, 2019-03-11 21:14:

Jag kör Ocad på en Windows 10-platta och Garmin Glo. Funkar utmärkt.
Amatör 2019-03-12 08:54 #176

Svar till inlägg av Pojke18, 2019-03-11 21:14:

Säkert strul m Windows 10, superkrångligt operativsystem. Men vilken programvara ska du använda i enheten?
Pojke18 2019-03-11 21:14 #175
Läste att Garmin Glo skulle vara bra. Men den verkar inte funka till Windows 10..? Eller?
Marknaden 2019-01-30 11:05 #174
Låt nån göra det åt dig? Säljer inte kartritare denna tjänst?
PS 2019-01-30 10:52 #173

Svar till inlägg av Thomas B, 2019-01-30 10:28:

Det beror på ...
Om det finns ett koordinatsystem angivet så ska det vara markkoordinater och om det är en gammal fil från tiden innan man kunde ange koordinatsystem så skulle det med lite tur kunna vara markkoordinater i något system. I så fall bör du försöka ta reda på vilket system det är och välja detta. Därefter kan du transformera till det system du vill ha. Om det inte är koordinater i något givet system så bör du ändå försöka ta reda på vilket system grundmaterialet var gjort i och försöka passa in manuellt så gott det går i detta system, därefter göra en transformation till det system du vill ha (SWEREF 99 TM ?) och slutligen justera (tex med gummidukstransformation) mot ett nytt grundmaterial (tex intensitetsbilder och kurvbild från laserdata). Inte helt enkelt att svara kort på alltså ...
Thomas B 2019-01-30 10:28 #172
hur georefererar man en karta för att den ska ligga rätt digitalt? Anger man markkordinater i ocad?
Dans K 2018-12-14 08:39 #171
Garmin GLO är kungligt
Andreas Oxenstierna 2018-11-30 12:27 #170

Svar till inlägg av Ny kartnörd, 2018-11-29 23:03:

Se http://www.orienterare.nu/t/2738 inlägg 2 och 6
Ny kartnörd 2018-11-29 23:03 #169
Tips på någon gps mottagare?
PS 2018-06-13 16:09 #168
Vid närmare eftertanke så är det nog tyvärr ganska osannolikt att det kommer att fungera. En förutsättning är att det finns drivrutiner och även om Android (?) är baserat på Linux så är det nog inte riktigt så enkelt är jag rädd.
PS 2018-06-13 15:59 #167

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2018-06-13 13:35:

"Current consumption: max. 80 mA" ( http://www.navilock.de/produkte/G_61840/merkmale.html?setLanguage=en )
Om den drar så mycket så är det ju inte försumbart för en telefon. Vill man kunna koppla in ett externt batteri samtidigt så blir det ju dessutom komplicerat eftersom de slåss om samma port. Det finns visserligen USB-hubbar som matar baklänges om man kopplar dem till ett externt batteri men det är egentligen emot USB-standarden så det är lite på egen risk ...
PS 2018-06-13 13:57 #166

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2018-06-13 13:35:

Jag var lite orolig för att det skulle påverka datorns batteri negativt men hittills har jag inte märkt någon avgörande skillnad. Har dock inte gjort några "vetenskapliga" tester och en telefon har ju betydligt mindre batteri. Om jag kommer ihåg och hinner så han jag testa om den alls funkar mot min gamla Note-3:a (den bästa telefon jag haft).
PS 2018-06-13 13:54 #165

Svar till inlägg av Nav, 2018-06-13 13:30:

Den är dyrare utan att jag kan se att den är bättre i något avgörande avseende. Dessutom framgår det inte om man kan ställa ner uppdateringshastigheten lägre än 10Hz. Med en annan GPS upplevde jag att det sög kraft ur datorn om man hade den för högt ställd. Jag valde därför avsiktligt den något billigare modellen.
Zerbembasqwibo 2018-06-13 13:35 #164
Hur mycket ström drar de där från devicen? Om jag nu lyckas tjuvkoppla Android-fånen till dessa kommer de väl äta upp batteritiden raskt?
Nav 2018-06-13 13:30 #163

Svar till inlägg av PS, 2018-06-13 09:14:

https://www.kjell.com/se/sortiment/mobilt/gps-och-tillbehor/gps-mottagare/navilock-nl-8002u-gps-mottagare-p96431 är ännu bättre. Många inställningsmöjligheter med u-blox.
1 2 3 4 5 6 7

Senast kommenterat

Fredag 26/4

21:51

-Arrangemangsreklam-

978

 

16:19

Maraton tider!

39

 

12:36

10-mila från 2024

1749

 

Torsdag 25/4

08:07

Sverigelistan

408

 

Måndag 22/4
Söndag 21/4

21:45

Livelox feedback

256

 

Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Onsdag 10/4
Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4
Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng