Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Teknik

Alfons  2016-08-15 10:55
Är det någon som har förslag på olika teknik övningar man kan göra?

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Zerbembasqwibo 2016-08-19 16:24 #26
FÅR MAN ANVÄNDA GPS?
På träning får man använda GPS och då kan det vara ett hjälpmedel för att lära sig orientera. På tävling är det inte tillåtet att använda GPS som hjälpmedel. Dock bärs GPS utrustning idag men mer för att kunna följa tävlande live och analysera loppet efteråt.

http://www.orientering.se/fragor-och-svar/

Jaså... men nu var vi tillbaka i detta med anvisningarna... suck.

6.6 Tekniska hjälpmedel
I tillägg till vad som tas upp i tävlingsreglerna får även lyse, t ex pannlampa, användas vid behov.
Vardagsutrustning som glasögon och andra synhjälpmedel, samt konventionella armbandsur, anses inte som tekniska hjälpmedel och får användas fritt. Till samma kategori räknas även pulsklockor, höjdmätare, avståndsmätare, stegräknare samt navigationsutrustning (t ex GPS-enheter) som varken kan visa en orienteringskarta eller har funktioner som styr den tävlande att hålla en rak kurs.

Men det är ju korrekt: Reglerna säger att SOFT får skriva anvisningar som säger annat än reglernas "7.4.2 OL
Tillåtna tekniska hjälpmedel under tävling är karta, kompass och
kontrollbeskrivning. "

i och med denna skrivning:

"7.4. Tekniska hjälpmedel och annan utrustning
7.4.1 Allmänt
SOFT kan godkänna andra tekniska hjälpmedel än de som anges nedan
och utfärdar då särskild anvisning om dessa. "

Så därför skriver man i anvisningarna att GPS får användas om den inte visar en karta eller önskad löpriktning i sin display.

Det står alltså fel på orientering.se.
Pelle S 2016-08-19 15:54 #25
Är det sant? Får man ha avståndsmätare med sig? Jag trodde att alla typer av GPS med display var förbjudna. En tillåten display är klockan - och den kan faktiskt vara värdefull för avståndsbedömning över längre distanser, eftersom de flesta känner till sin kilometertid i olika terränger. Det måste uppenbarligen ske en regeländring om GPS är tillåten. Vi sysslar ju med en kvalificerad idrott och inte med skattjakt! Dags för mullestämpeln!
Nisse 2016-08-19 15:27 #24

Svar till inlägg av AB, 2016-08-19 15:12:

Lär ungarna kolla efter höjdkurvor och andra delajer istället för att stega, såvida du inte bor på Gotland.
AB 2016-08-19 15:12 #23

Svar till inlägg av Phytagoras, 2016-08-19 14:53:

Men det känns som fusk! Möjligt att det är tillåtet (eller det står ju att det är det), men jag vill i alla fall att ungarna ska klara sig utan det. Dessutom vill jag inte uppmana till att föräldrar ska behgöva köpa GPS-klockor till ungarna.
Phytagoras 2016-08-19 14:53 #22

Svar till inlägg av AB, 2016-08-19 14:28:

Läs! Stegning är inaktuell metod. Använd GPS klocka
AB 2016-08-19 14:28 #21

Svar till inlägg av Pelle S, 2016-08-19 10:34:

När tycker ni att man ska börja med stegning. Jag är vuxen-nybörjare som har stor nytta av det då min känsla för avstånd är fullkomligt värdelös. 100 meter? 00 meter? Ingen aning när jag är "uppe i det". Samma sak upplever jag med mina barn (egna samt de får andra i klubben) som jag har råkat bli tränare för. De är mellan 7-11 år. Men jag tror att de har svårt att komma ihåg att räkna steg också: det är ju ganska mycket annat de ska i huvudet. Eller är det bara att pressa in det också? Gäller mest för dottern som nu börjat springa gula banor och då krävs det, tycker jag.
Phytagoras 2016-08-19 13:25 #20

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2016-08-19 13:16:

Håller med. Min taktik är att uppmana alla att använda GPS så SOFT till slut inser det idiotiska i regeln.
Zerbembasqwibo 2016-08-19 13:16 #19

Svar till inlägg av Phytagoras, 2016-08-19 12:55:

Jag hade kunnat spara några minuters bomtid på mitt senaste framträdande. Med en rutin att trycka mellantid vid VARJE kontroll så hade jag kunnat inse ett "kartfel" och inte vikit in för tidigt från en ledstång. Jag misstänkte det ju för jag har ju ändå ett visst uns av rutin, men tydligen kan man göra nybörjarmisstag även om man börjar klättra uppåt i klasserna...

Men varför kör jag inte med denna rutin då? Nej, jag anser att regeln är helt felaktig. Självklart borde det vara förbjudet att ha en digital stegometer, även en analog borde vara förbjuden (sån där man har på jobbet när man är med i den årliga "ta flest steg"-tävlingen som nån överenergisk går sig skadad på för att vinna en handduk med företagets logga på).
Phytagoras 2016-08-19 12:55 #18
Varför stega när det finns GPS klocka med av SOFT godkänd avståndsmetod att tillgå.
Vet att flera "motionärer" skulle tjäna många bom-minuter och att några praktiserde det flitigt på 5-dagars.
j 2016-08-19 12:43 #17

Svar till inlägg av PE, 2016-08-19 12:05:

Håller med. Även jag själv (som aldrig varit världselit) orienterar bättre idag.
Stegning skulle säkert kunna vara bra i vissa extrema terrängtyper. Men jag tycker inte det är något att lägga tid på att träna.
PE 2016-08-19 12:05 #16

Svar till inlägg av j, 2016-08-19 10:56:

Jag skulle vilja hävda att tidigare generationer bommar mindre än de gjorde tidigare. Det beror på att kartorna stämmer mer idag. Därför går det också lite fortare idag på en ol-bana fast löpkapaciteten inte är högre.

Det roliga är och se när kartan inte stämmer så bra. Då visar det att tidigare generationer bommar mindre än dagens världselit.

Man blir alltså bra på det man tränar.

Stegning har det inte hållts på med i världseliten sedan tidiga 80-talet skulle jag gissa. Det springs på så många olika skalor så man är mer van att springa på känsla och uppskatta hur långt man kommit på kartan än att mäta exakt avstånd och stega.
j 2016-08-19 10:56 #15

Svar till inlägg av Pelle S, 2016-08-19 10:34:

Jag hävdar att dagens världselit bommar mindre än det någonsin gjorts av tidigare generationer. Bättre kartor och bättre tekniker tror jag är orsaken. Men håller de verkligen på med stegning?
Pelle S 2016-08-19 10:34 #14

Svar till inlägg av Mikael, 2016-08-19 07:28:

Det saknas en viktig komponent i alla inläggen: Avståndsbedömning. En grundläggande kunskap är att kunna fastställa hur långt man ska springa och utan kartstöd hur långt man faktiskt sprungit. Dvs att kunna mäta eller skatta avstånd på kartan i alla skalor och att kunna stega i alla terränger. Inte minst viktigt är detta i "alpin" terräng med långa sluttningar och i grönområden. Där stämmer ju inte den genomsnittliga steglängd som man har i "normalskog". Ett bra tips är att ALLTID stega vid träning - t o m vid vägintervaller. (En bra biprodukt av detta är att man kan köra t ex treminutersintervaller utan att använda klocka:)
j 2016-08-19 08:11 #13

Svar till inlägg av Mikael, 2016-08-19 07:28:

Kartminne tycker jag i första hand handlar om att träna upp förmågan att förenkla orienteringen. Du kan inte komma ihåg alla smådetaljer i huvudet, därför tvingas du automatiskt att förenkla. Samma beteende bör man använda när man orienterar med karta. Men det kanske var så du också menade? Jag tror dock man ska vara försiktig med att läsa kartan för lite. Då är det bättre att träna upp förmågan att läsa kartan i hög fart.
Mikael 2016-08-19 07:28 #12
Först några reflektioner kring Tores inlägg.

Kartminne räknar åtminstone jag som förmågan att att komma ihåg "kartan" utan att titta på denna igen. Det hänger visserligen för min del ihop med hur väl jag lyckas översätta kartan till en mental bild av terräng. Men även om det är relaterad är det två olika saker.

Att kunna översätta kartan till verklighet och tvärtom är viktigt för alla redan från början. Kartminne är mycket mer av en optimeringsfråga. Kan man titta på kartan mer sällan kan man springa snabbare plus att orienteringen ofta blir enklare om man kan lägga mer fokus på att hålla upp blicken.

Riktningskänsla tycker jag också är en optimering snarare än grundläggande del i tekniken. Vi har ändå med oss en kompass som är ganska bra på det här med riktning. Men framförallt i bökig terräng är det mer effektivt att ha en bra "intern" kompass.

Att teknikträning ska bedrivas utan misstag håller jag heller inte med om. Jag tycker snarare att man ska pusha sina gränser tekniskt lagom mycket på varje pass. Lagom nivå tycker jag är om man klarar större delen av passet bra men bara med en riktigt bra insats klarar att göra det perfekt.

Precis som Alle skrev är här analysen viktig. Har man tiden rekommenderar jag att ibland jogga om de delarna som gick sämre och verkligen analysera vad som feltolkades, varför och om det finns något rimligt sätt att undvika det nästa gång.

Kör man olika specialövningar tycker jag det är viktigt att fundera ut varför man kör dessa. Några exempel:

Kurvbild: Kompassen hamnar i fickan. Det är läsa kurvor, inte att hålla riktning som är poängen.

Korridor: För min del är detta en framförhållningsövning. Har man det som syfte bör korridoren inte gå rakt långa stunder och den bör svänga där det finns något att orientera på. Har man ett annat syfte kan det finnas andra krav.

Kompassträning: Syftet är att nöta in så att du vet att om du går kompass kommer du dit du hade tänkt. Detta går att köra på två sätt tycker jag. Dels genom att lägga en vanlig bana med ganska långa sträckor där det går att följa sträcket utan massa avbrott. Dels kan man vita ut ett område på kartan (inte massa sjöar, stora branter osv) och så drar man ett antal sträck fram och tillbaka och springer detta.

Kompassträning MÅSTE utvärderas med GPS. Att du kommer fram rätt duger inte som utvärdering då man kan "råka" kompensera genom att springa fel åt olika håll. Ser det ut så har du inte koll utan det är bara en fråga innan du driver åt samma håll två gånger i rad och bommar stort. När du går kompass ska sträcket vara limmat hela vägen.
Alle 2016-08-17 21:45 #11
Jag håller delvis med Tore H55 även om jag tycker att han överdriver lite.

Ska man verkligen försöka förbättra sin orienteringsteknik anser jag att mer fokus bör ligga på att analysera hur man orientererar, hur man kan förbättra detta och verkligen nöta in denna teknik. Att bara springa massa olika teknikövningar med olika fokus utan att tänka efter tror jag inte man blir speciellt mycket bättre på utan då kan man lika gärna springa vanliga banor.

Dock har man analyserat att man är dålig på exempelvis riktning ut från kontroll kan det såklart vara bra att nöta kontrollplock. Likadant för andra moment såklart, men eftertanke istället för att bara lägga en kurvbild bara för att det är bra att springa kurvbild tycker jag man bör satsa på. (Detta gäller när man uppnått en viss förmåga, till ungdomar/nybörjare tycker jag att man kan lägga lite olika varianter för att de ska få testa på)

Vid träningar på välkänd karta kan det däremot vara bra att göra det svårare/ roligare genom att lägga olika teknikövningar.

Detta är naturligtvis bara mina egna åsikter och jag har inget mer än egna erfarenheter att basera på
1981 2016-08-17 17:08 #10

Svar till inlägg av Öh..., 2016-08-17 16:27:

Håller med!

Jag förstår inte heller.! Ex. Teknik träning behövs inte om man har många kartor?
Öh... 2016-08-17 16:27 #9
Håller inte alls med Tore H55. Teknikträning handlar för mig om att köra pass där man övar olika delar av "teknikpaletten". Exvis vägval, fartanpassning, bomminimering, löpning man mot man, löpning i högre fart, kurvbildsförståelse mm. När man lägger en bana försöker man ju variera utmaningarna så mycket som möjligt för området (inom respektive nivå).

Exvis om man vill lära ett gäng 10-åringar att gena/snedda kan man ju inte bara springa en massa random vita banor där det kanske finns 1-2 möjligheter att gena snedda pr bana och de konsekvent springer runt. Lägg istället en bana med 10-12 kontroller där det går att gena/snedda på alla och ge instruktion att de SKA gina/snedda varje gång och vips har du en teknikträning där du övar gena/snedda.
Sven 2016-08-16 22:13 #8
Det här dök upp på SVT idag, lite nybörjarskola med Helena Jansson, Gustaf Bergman och Jacob Hård:
http://www.svt.se/sport/orientering/hard-mot-eliten/
Davidsson 2016-08-16 17:59 #7

Svar till inlägg av Bertil Åkesson, 2016-08-16 15:25:

Underbart! Tack för att du delade med dig av denne öänk. Helt perfekt!
Tacksam 2016-08-16 15:49 #6

Svar till inlägg av Bertil Åkesson, 2016-08-16 15:25:

Tack!
Bästa inlägget på länge.
Bertil Åkesson 2016-08-16 15:25 #5
Om man vill göra teknikträningar i OCAD har jag satt ihop en anpassad symbolpalett som kan underlätta. Den finns här: http://www.svenskorientering.se/Distrikt/vastergotlandsorienteringsforbund/Ledare/TeknikovningariOCAD/ .Där hittar man också en liten manual som beskriver hur symbolerna kan användas.
Anna 2016-08-16 08:17 #4

Svar till inlägg av Tore H55, 2016-08-15 17:53:

Jag ställde inte ursprungsfrågan, men måste bara tacka för ett mycket intressant och bra svar.
Tore H55 2016-08-15 17:53 #3
Teknikträning är egentligen ett sätt att utnyttja närområdets kartor bättre. Teknikträning behövs inte om man har väldigt många kartor i närområdet och med väldigt olika terrängtyper.
Har man t.ex bara en karta med en terrängtyp i närområdet måste man dels tvinga sig att springa på delar av kartan man normalt inte gör med korridor-ol, linje-ol. Eller linje-ol i en avmaskad korridor.
Har man bara en terrängtyp kan man träna de moment som krävs i andra terrängtyper.
Teknikträning är till för att få tillräcklig variation och utmaning i ett känt område, ett klassiskt problem runt klubbstugan. Hur få folk till träningen när alla känner till varenda prick på kartan.

Har man obegränsat med kartor och obegränsat antal terrängtyper är det bara att rita in en bana och springa.

Det är också viktigt att veta vad teknikträningen ska leda till.
Den grundläggande orienteringsförmågan är kartminnet, dvs konsten att översätta kartbild till terrängbild, och riktningskänslan.
Till det behövs en långt driven teknik där varje moment görs rätt. Vad som är rätt är individuellt. Enligt min teknik gör Thierry Guergiou helt fel. Då blir frågan, vem är bäst, jag eller Thierry Guergiou? Slutsatsen är att tekniken är individuell och måste passa till personen.

Orienteringsträningen ska träna kartminnet, riktningskänslan och drilla tekniken.
Det man underskattar med teknikträning är hur stor mängd som behövs.

Har man bara en karta i närområdet behöver man kanske träna teknik 100ggr/år på samma karta, det ska vara utmanande och givande varje gång, och dessutom träna alla terrängtyper. Då måste uppfinningsrikedom vara stor när det gäller teknikträningarna.

En sak jag brukar tjata om är nivån på tekniken. Thierry Guergiou är en förebild när det gäller nivån. En sekunds bom är en bom. Tekniken ska genomföras perfekt. Det innebär att man inte ska nöja sig med en halvbra teknik. Man ska träna, och träna, och träna och inte nöja sig förrän tekniken sitter perfekt.
O-training.net 2016-08-15 11:23 #1

Senast kommenterat

Onsdag 24/4

18:36

Sverigelistan

405

 

18:11

10-mila från 2024

1733

 

Tisdag 23/4

21:39

-Arrangemangsreklam-

977

 

Måndag 22/4
Söndag 21/4

21:45

Livelox feedback

256

 

Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Torsdag 11/4
Onsdag 10/4

23:57

Maraton tider!

31

 

Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4
Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2
Måndag 12/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng