Visa inloggningsformulär
Artiklar  

SOFTs organiationsutredning ute på remiss

Svaga slutsatser i SOFTs utredning om framtiden

SOFT fick i uppdrag från FM 2012 att göra en organisationsutredning med svar på frågor kring kommersialisering, SOFTs arbetsuppgifter och regionsindelning. OL Alternativets Sven Lundbäck ger sina personliga reflektioner på utredningens rapport som är ute på remiss.

Publicerad 2014-01-12 11:46 (Uppdaterad 2014-01-12 17:14)

 8 kommentarer

Jag, Sven Lundbäck, var en av de som initierade frågorna genom några artiklar som publicerades på Alternativet.nu (nu Orienterare.nu) och ställde frågor om kommersialisering, och vad SOFT-kansliet gör, och borde göra. Det ledde vidare till motioner som lämnades in från OL Alternativet genom Göteborgs OF.

Rapporten som nu är på remiss innehåller många bra resonemang, men slutsatserna är svaga.

Kommersialisering

Rapporten säger att det är upp till klubbarna hur kommersialiseringen ska fortgå, om den ska fortsätta. Samtidigt som SOFT säger detta har man gjort ett AB av O-ringen.

Klubbarna i sin tur köper in fler och fler tjänster, exempelvis sekretariat är vanligt idag medan det igår var mest kartritning som var aktuellt. Klubbarna har också gett sig in på marknader där det finns mycket pengar, stora motionsarrangemang eftersom SOFT effektivt förhindrar en kommersialisering av orientering genom att anmälningsavgifterna är reglerade.



Sven Lundbäck, här på 25manna, reflekterar över utredningen från SOFT


Ska man på allvar låta klubbarna avgöra hur kommersialiserade våra tävlingar ska bli måste också anmälningsavgiften bli helt fri.


Jag hittar inte den slutsatsen i rapporten.

Jag tror inte SOFT eller rörelsen (än) vill släppa anmälningsavgiften helt fri, och då kan man heller inte säga att det är upp till klubbarna. Det är upp till SOFT.
Vi kan titta på fler begränsningar, idag måste en tävling arrangeras av en SOFT-ansluten förening. Det är ytterligare en sak som talar mot SOFTs slutsats att det är upp till klubbarna att kommersialisera eller inte. Man kan inte annat än att själva arrangera. Möjligen kan man ta in arrangemangskonsulter som sköter arrangemanget åt klubben. Men ska vi då åter falla tillbaka på 110 kr anmälningsavgift och räkna på en hygglig inkomst för arrangemangskonsulten kommer man nog snabbt fram till att det endast är intressant på större tävlingar.

Om vi leker med tanken att tävlingar arrangeras på detta sätt kommer vi inte se några småtävlingar. Frågan är om SOFT verkligen tycker att det är upp till klubbarna att avgöra om det bara ska arrangeras stora tävlingar? Vi kan ju stryka orientering i flera distrikt på en gång i så fall.
Tittar man på de kommersiella arrangemang som frodas och som ses som förebilder så bygger de mig veterligen i princip allihopa sin framgång på att ha tillgång till billig arbetskraft (typiskt 50 kr/tim utan skatter, arbetsgivaravgifter, som utbetalas till klubben) genom att anlita, just det, ideella klubbar!

Alla kan inte bli kommersiella för att detta ska funka. När klubbarna börjar ta fullt betalt för sina arbeten kommer ingen ha råd att göra en svensk klassiker längre.

 Vidare kan man fundera om SOFT är helt neutral till om klubbar bolagiseras. Måste bara reglerna skrivas om, så är det ju lätt. Jag har själv inte mer koll på vad det skulle innebära, men SOFT borde väl ha någon åsikt om det?

En sista fundering är träningsverksamheten. Skulle det vara OK för SOFT om träningar börjar bedrivas kommersiellt med de avgifter som i så fall skulle uppstå. Jag kan tänka mig att om träningsverksamhet ska driva sig själv helt och hållet måste kartorna bli mindre och förmodligen endast på de mest attraktiva områdena för träning. Det skulle inte gå för klubbar att hålla nybörjarträningar billigt.

Så slutsatsen i rapporten anser jag är felaktig: SOFT vill inte alls släppa beslutet om kommersialiseringen till klubbarna.
Man kan ju utgå från nån slags princip som nån slags strategi: Om man vill att den som gör saker ska vara bra på det ska man göra det ofta. Det som exempelvis tar fram regler ska göra det ofta, och det bör göras utan vinstintresse, det vill säga SOFTs boll.

SOFT kan ju åtminstone våga säga att man inte vill ersätta alla klubbar med motsvarande företag: då skulle också SOFT i dagens format försvinna.

Fördelning av arbetsuppgifter

En annan fråga var vad SOFT skulle göra och vad distrikten ska göra. Där konstaterar man att SOFT gör vissa saker och föreslår att konsulenter borde samordna sig mer med förbundet. Men några riktlinjer som stöd till vad SOFT borde göra, en röd tråd, det saknar jag.



Nåt litet förslag kan man väl börja med, jag har själv en liten lista på saker som SOFT kan tänkas göra, som inte bör vara så kontroversiell.

- Regelverk
- Tävlingsprogram
- Stora sponsorer
- Landslag
- SM
- Svensk cup
- Generella markfrågor

Sen kommer några frågor som inte är lika självklara, men som FM borde besluta om. Ungefär som en verksamhetsplan som ska spikas på årsmötet i en förening. Men för att kunna bestämma borde det läggas ett förslag, eller åtminstone ska vi väl börja diskutera det. Och denna diskussion saknar jag också i rapporten.

Sen tycker jag att det finns några ej självklara saker om SOFT verkligen ska styra. Frågan måste inkludera kommersiella aktörer.

- O-ringen (Vill man mer än bara ha del av vinsten? Ska man verkligen äga O-ringen, då man inte äger 25-manna eller 10-mila som är nästan lika viktiga?)
- Tävlingsadministrativt program (Vad är det som gör att man ska ha det, när man inte äger nåt kartritningsprogram? Eller stämplingssystem, som ju borde vara lika viktiga.)

Det saknas funktionskrav på det som kommersialiserats, t ex hur gör en ny aktör för att få ett stämplingssystem godkänt? För mig en gåta och säkert för de företagen som inte ens försöker nu (så vi får ha kvar de två dyra systemen utan uppfriskande konkurrens). 

Ska man vara mer kontroversiell kan man ifrågasätta skolsatsningar (skolan är ju själv skyldig enligt läroplanen att lära ut nån form av orienteringskunskap) eller Naturpasset? Ska det inte vara mer fritt för klubbarna att göra de upplägg som de själva vill? Och nu när hittaut.nu ägs av en klubb och ändå stöttas av SOFT, borde inte då nån annan klubb få ta över inkomstkossan Naturpasset, och ytterligare andra klubbar kan ta över andra bra koncept och driva dem? 

Frågorna om fördelningen av arbetsuppgifter hänger som ni ser tätt samman med strategi för kommersialisering, vilken uppenbarligen hittills saknats.

Dessa ej självklara delar tycker jag att rapporten kunnat ge förslag på argumentation och slutsatser på.

Sanningen om framtiden

Avslutningsvis vill jag också ifrågasätta en annan "sanning" som använts lite för flitigt som just en sanning, bland annat i denna utredning. Jag pratar om framtidsanalysen som Kairos Feature gjort åt RF och som man kan hitta igen i RF-material, men också i olika SOFT-material. Slutsatserna i den (dyra?) utredningen används flitigt för att få valuta för pengarna? 

- Urbanisering
- Individualisering
- Kommersialisering
- Syns du inte så finns du inte



Urbanisering: Ja, det är väl ingen stor nyhet att många flyttar in till städer. Det borde få SOFT att fundera om man vill stötta glesbygden eller iaf ha kvar lite trevliga tävlingar där som storstadsmänniskorna kan besöka då och då?

Individualisering: Ska man se på vilka tävlingar som är populärast är knappast detta en relevant slutsats för orientering. Vi är ju under 1% av Sveriges befolkning så det som gäller generellt behöver inte alls gälla för orienteringen. Jag menar att vi kanske inte alls är individualister utan vi kanske går mot strömmen och ser stortävlingar med mycket folk samt de stora stafetterna som det roligaste? 

Kommersialisering: Bara döda fiskar flyter med strömmen. Ja, vi har en politik som reducerar många värden till enbart monetära. Det är en synd att man tappar sådana som byggt upp idrottsrörelsen och den idealism som till stor del än driver orienteringen. Men om vi då inte ska flyta med strömmen ska vi antingen genom SOFT och beslut på exv FM simma på fortare än de andra, och då kommersialisera idrotten fullt ut.

Eller så ska vi se att vi är mer intresserade av andra värden, och då bestämma oss för det. För vem är det som tror att vi inte kan förändra samhället?

Syns du inte så finns du inte: Floskeltoppens vinnare? Eller nåt som någon som älskar argumenten kring att orientering måste in i TV/OS...? Jag har inget mer att säga om den.

Nedan syns en bild från remissdokumentet som ska visa på urbaniseringen genom befolkningens demografiska fördelning.



Marknaden behöver regleras 

Ska man "sälja ut" något, det vill säga låta "marknaden" sköta något på kommersiella villkor, bör man göra det för att det är saker som man inte har kompetens att göra (nåt som inte har med orientering att göra direkt) eller sånt som görs så sällan att det inte är försvarbart att ha den kompetensen inom SOFT.

Då måste man dock skriva ner krav och följa upp. En marknad funkar bättre med regler, dels generella regler som i mångt och mycket redan finns i samhället, men sen på projektbasis måste krav ställas. Det gäller vanligtvis även inom en organisation, men lite annorlunda är det dock om det sker internt inom SOFT, eftersom man kan ta in resurser från föreningarna där alla jobbar ideellt.

Jag hoppas att man hinner justera slutsatserna och att man ser att detta nog inte är slutstationen utan detta är starten på diskussionen om orienteringens kommersialisering, men först efter att den planlöst redan börjat.

Sven Lundbäck, OL Alternativet




Här finns utredningen på Svenska Orienteringsförbundets sida

Här är några av debattartiklarna från 2011:
Vägval mot framtiden - kommersialism eller idealism?
Vägval mot framtiden - Va i helvete har dom för sig i banken efter 3? - Vad ska SOFT göra och vad kan andra aktörer göra.
En del ledares åsikter presenterades i Vägval mot framtiden - Vad tycker "SOFT"? 

Sven Lundbäck

sven.lundback@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Pelle S 2014-01-27 20:27 #8
Jag har inte tittat på SOFT-dokumenten förut. Men nu gjorde jag det och gav mig naturligtvis på kartorna först. I texten framhålls Malung som Sveriges orienterartätaste kommun - ojdå, är Skogsmårdarna så många? Men det visar sig vara Sälens IF som redovisat 938 medlemmar. I praktiken har man ingen tävlingsorienterare.

Grundas slutsatser och funderingar kring framtiden på sådana uppgifter kan det ju barka vart som helst. Malung är ju i verkligheten en kommun med åldrande och tynande OL-verksamhet (dock ett par nya löpare i ungdomsklass 2014).

Tänk nygammalt:
Ideella krafter är en absolut nödvändighet om vi ska kunna bibehålla den bredd som krävs för att få fram den elit som möjligen kan vinna på kommersialisering. Vi behöver mångfaldiga antalet aktiva i junior- och seniorklasserna för att kunna hålla oss med ett landslag i framtiden. För att nå dit behövs många ideellt arbetande ledare ("talangscouter") med breda kontaktytor bland föräldrar och ungdomar, inte professionella personer som ska ha "råämnena" levererade till sig.

Minska deltagarantalet på SM och USM och på OL-gymnasier radikalt. Lägg de frigjorda resurserna lokalt på att sporra och utveckla dem som inte nådde målet att få delta på mästerskapen eller kom in! Då kanske t o m Sjumanna,Tiomila och Sålandskavlen överlever.
PP 2014-01-15 11:13 #7
Det står ingenstans, jag läste hans text så dock...

Ett kryphål i reglerna... genom att då ha dusch på arenan och ta 10 000kr / person för att nyttja den kommer man alltså runt problemet med att erbjuda dusch på nivå 1-2 tävlingar där duschen är svår att tillgodose.. Bra tips!

Erbjuder man inte dusch måste man dock erbjuda ett gratis alternativ inom rimligt avstånd. Alltså bättre att ha 1 duschmunstycke och en dunk med 20l varmt vatten på arenan men ta hutlöst betalt för att få nyttja det..
Anonym 2014-01-15 10:17 #6
Var står det att han är negativ till "kommercialisering"?

Varför skall dusch vara gratis? - se http://www.orientering.se/ImageVaultFiles/id_43012/cf_78/Tavlingsregler_version_2_0.PDF Kap 5.6
PP 2014-01-15 08:28 #5
Detta är komplicerat och utredningen har bara delvis tagit sig an detta...

Det är lätt att jämföra med andra idrotter som t.ex. vanliga löplopp där arrangörerna gladeligen tar 300kr för en start och då enbart erbjuder en stitlad bana, tidtagning och lite vatten efter målgång. Självklart är det lockande att snegla på dessa. Men då skall man komma ihåg att medel-motions-löparen troligen inte springer fler än 2-3 sådana lopp på ett år och betalar dessa själv.

Om vi orienterare i medel skulle springa så få tävlingar per person skulle deltgarantalet troligen sjunka ännu mer på våra tävlingar. Om man då vill ha motsvarande antal startande som i dag eller mer på våra tävlingar måste vi nog acceptera att anmälningsavgiften inte är så mycket högre än idag, att springa 15-20 tävlingar per år och betala 300kr/tävling är kanske fortsatt inga gigantiska summor för den enskilde, men de klubbar som fortsatt betalar anmälningsavgiften åt medlemmarna kommer få det tufft och behöva flytta delar av utgifterna till sina medlemmar.

Jag delar inte Svens synpunkt att kommercialiseringen är något negativt, om det finns komerciella krafter som kan hjälpa klubbar att arrangera och göra det mer effektivt än klubben själv så bör det vara bra genom att man kan avlasta klubbmedlemmar ideellt arbete som kan användas till bättre saker istället, fixa träningar, hjälpa ungdomar, arrangera löplopp man tjänar pengar på... Komerciella krafter som tar sig an delar av arrangemangen kanske t.o.m. gör att fler klubbar vågar ta steget och arrangera en tävling, om man får hjälp med de delar man känner att man inte klarar själv..

Jag tror vi skall vara lite restriktiva med att höja anmälningsavgifterna bara... en sak som alls inte belyses är möjligheten att istället ta specifikt betalt för de saker som kostar och skapar mervärde..

Varför skall dusch vara gratis? Förboka dusch för 20kr eller betala 50kr på plats
Vill du att dina sträcktider skall redovisas, ja, det kostar 20kr det också...






FF 2014-01-14 15:15 #4
Jag tycker inte det var svaga slutsatser. Jag åker ännu mindre till Fredriksberg och tävlar om det är dubbelt så dyra anmälningsavgifter. Blir min familj däremot erbjudna herrgårdshelg med historiskt långpass i gruvdriftens spår och lokal matsafari samt släktforskning till paketpris kanske jag lättar rätt kraftigt på lädret. Särskilt om alla jag känner åker dit också, individualist som jag är. Orsaken till att jag vet att jag är individualist är för att jag känner till historien, men de flesta nuförtiden vet nog inte vad det innebär att inte vara individualist pga att de är så renodlade sådana redan.
Reflektion 2014-01-13 10:53 #3
Märkligt sätt att recensera utredningen. Utgångspunkten tycks vara att finns en motsättning mellan SOFT-nivån, distrikt och förening. SOFT är inte och kan inte vara någon form av motpart, någon som man ska förhandla med. Till skillnad från en enskild förening ska SOFT ta tillvara och säkra alla föreningars uppfattningar. Det handlar om att göra kompromisser etc och detta är ju lite grann av folkrörelsens dilemma.

Utredningen har uppenbarligen försök att känna av uppfattningar och strömningar och sedan redovisat detta. Sedan är det en annan sak ifall man tycker att det ska vara på det ena eller andra sättet.

Tar man inte ställning till exv "kommersialisering" i vilken form det än är så är det ju en form av ställningstagande. Man har uppenbarligen inte funnit eller upptäckt tillräckligt med argument för att stödja det ena eller andra.

Problemet med den här typen av utredningar är att den görs och drivs av personer som är mer eller mindre starkt involverade i organisationen man är satt att utreda. Sannolikt finns det personliga intressen eller särintressen som bevakas. Sannolikt allra bäst om utredningen gjordes av en extern aktör som vågar ifrågasätta " heliga kor" och inte har någon bindning till organisationen.
G 2014-01-12 20:16 #2
Intressant, motion 20 & 21 har man hanterat genom att fråga dagens struktur om den vill ändra sig och nöjt sig med svaret att man inte vill ändra på sig. Ingen analys. Däremot har man analyserat en massa frågor som man inte ombetts utreda. Slutligen ger man ett antal goda exempel som inte har någon koppling till dagens organisation. Hade jag skrivit motionerna som startade detta arbete så hade jag skickat in dem igen med uppmaning att verkligen utreda frågorna. Frågan i motion 18 väljer man att inte tycka någonting om, eller snarare, man tar ställning men försöker påstå att man inte gör det, precis som Sven säger.
Anonym 2014-01-12 19:19 #1
Var inte alternativet med i utredningen och delaktiga i slutsatserna? Förslag: koordinera er.

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng