Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Vägval mot framtiden - Va i helvete har dom för sig i banken efter 3?

Det närmar sig förbundsmöte och här kommer en serie artiklar som diskuterar vägvalet som svensk orienterings skall göra mot framtiden. Det handlar om stora frågor, och förhoppningsvis leder det till debatt och motioner som senare kan ligga till grund för beslut som styr vår verksamhet några år framöver. Vart vill vi gå?

Publicerad 2011-09-26 22:27  

 0 kommentarer

Hasse och Tage (Wikipedia-länk för de unga... http://sv.wikipedia.org/wiki/Hasse_och_Tage) skrev en revylåt med texten "Va i helvete har dom för sig i banken efter 3?" Det kan man parafrasera till "Va i helvete har dom för sig på SOFT-kansliet efter 3?" Hur många finns det där, och vad gör de? Ska de göra det som gör, eller skall någon annan göra det? Här skall inte grävas i detaljer utan det gäller principerna för vad som skall göras på kansliet och vad som skall göras på nåt annat sätt.

Nivån kan väljas. Idealismen, blandningen eller kommersialismen kan dominera verksamhetsplaneringen.

Idealisternas kansli är, ett ganska stort kansli som är allgörare, de är idealister som jobbar stenhårt oregelbundna tider, de styr ett landslag, de kontrollerar Elitserien, de har central mediaservice, de kollar kartkvalitéer, de skapar rankingsystemsregler, skriver andra regler, fixar sponsorer på central nivå, bevakar allemansrätten och bidrag från staten, de lobbar hos skogsföretag för ett mindre "kalhyggesvänligt" skogsbruk och de ser till att samla in skatter för att erbjuda orienterare bra tjänster i form av tävlingsdatasystem och liknande. Det finns även distriktsförbund där det finns nån enstaka anställd men fler som jobbar ideellt och i klubbarna är det i princip bara "gratisarbetere".

En annan nivå, är ungefär som idag då man lite leker affär, man säljer tjänster till orienterare i sitt eget förbund, och man köper in (enligt vilka upphandlingsregler?) utveckling av diverse saker, och har en liten shop faktiskt där man kan köpa snitslar och sånt.

En mer kommersiell nivå, är att man slimmar kansliet till ett minimum, man drar in skatter i mindre utsträckning och låter klubbarna köpa resten. Man kan välja att köpa saker från SOFT's butik, eller från vilken kommersiell aktör som helst. Exempelvis kan man välja OLA eller annat program för tidtagning. SOFT måste sätta mer specifika regler för exempelvis  hur hur ett stämplingssystem skall funka så det är lätt för andra nya aktörer att med den nya RFID-tekniken lättare konstruera nya konkurrenskraftiga stämplingssystem. Kansliet kommer bestå av mestadels duktiga inköpare; de är bra på att skriva kravspecifikationer på de tjänster och varor som skall upphandlas. De är bra på att skriva kommersiella avtal, och de är framför allt duktiga på att följa upp att de får det som verkligen beställs. Mer som är kommersiellt är marknadsföring och sponsorfrågorna, som kanske sker centralt? Skall O-ringen kanske drivas av ett företag som ägs av SOFT?

Det är oavsett ganska få personer som är såna här inom den "idealistiska världen", man kan jämföra med statliga myndigheter som har ungefär samma problemställning med att inte vara bara beställare utan man blandar staten och kapitalet. Man måste nog mer leta inom industrin för att hitta såna här, och man måste nog betala dem mycket mer än dagens kanslister för att locka dit dem från företagen?

Men hur skall kansliet jobba? Skall de göra allt själva eller skall de vara upphandlare? Och vad gör de efter kl 3?

Vilken väg skall vi välja?

Sven Lundbäck

sven.lundback@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng