Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Vad är riktig sprintorientering?

Jakob  2017-07-26 09:55
I tråden om O-Ringen 2017 Arvika läser jag om elitsprinten som enligt vissa inte var en "riktig sprint".

I vår har jag dels varit kartritare/banläggare för en inomhusorientering och dels varit kartritare för sprint-DM och även sprungit spintstafett-SM (där vårt lag var sist i mål :) ). I samband med vårt DM diskuterade vi (jag, banläggare och bankontrollant) om hur en sprintbana ska vara.

Detta är skrivet i frågan:
"Sprintdistansens profil är hög fart och snabba beslut

Sprintdistansen genomförs i områden som är rika på planbildsdetaljer, gärna i eller i anslutning till bebyggelse, park eller liknande."

"-Deltagarens förmåga att läsa och förstå kartbild i relativt komplex miljö ska testas, samtidigt som varje delsträcka ska planeras och genomföras i hög fart. Den tävlande ska kunna behöva planera en eller flera sträckor i förväg.
-Hög fart ska krävas under hela loppet. Kontrollpunkten ska inte vara en utmaning i sig, utan det är den tävlandes förmåga att välja och genomföra den bästa vägvalslösningen mellan kontrollerna som är det viktiga.
-Terrängtyper som är så kuperade att deltagarna tvingas gå längre sträckor bör undvikas."

http://www.svenskorientering.se/tranatavla/tavlingsformerochdiscipliner/disciplinernassararter

Banorna på vårt sprint-DM blev relativt enkla och banläggaren fokuserade på att åstadkomma vägval istället för banläggarfällor. Banorna på sprintstafett-SM var betydligt svårare men ändå långt ifrån lika svåra som inomhusorientering.

Vad är egentligen riktig sprintorientering? Är det viktigaste att löparen hela tiden ska kunna springa i hög fart eller är det att hitta det bästa vägvalet i komplex miljö?

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

JoB 2017-08-25 11:03 #43

Svar till inlägg av karraz, 2017-08-15 22:00:

Jag får tro dig när du säger att det inte var er avsikt att gillra en fälla eller lura löpare, men utfallet blev ändå just detta. När en sådan stor mängd löpare på ett eller annat sätt missar både information på kartan och i verkligheten blev det inte riktigt bra. Det tror jag är nyttigt för oss alla att reflektera över och lära av för kommande arrangemang.
Om ett hinder inte är tillräckligt tydligt på karta och i terräng är det oerhört lätt att 1) missa informationen på kartan och 2) missa informationen i verkligheten.
Är det inte tydligt i verkligheten räcker det att löparen t.ex. springer och tittar kartan eller att en annan löpare "skymmer" hindret när det passeras.
Jag fick inse och acceptera att hindret verkligen varit där när jag passerat, utan att jag sett det... det var extra surt att inse då jag läst PM innan och tyckte mig vara förberedd på just detta dessutom;)
Men åter till kärnan; jag tycker inte sprint är en tillräckligt mogen distans (eller om vi löpare överlag inte är mogna för sprint) ännu och med de små marginaler som finns är det stor risk för både medvetna och omedvetna fel, därför MÅSTE det vara supertydligt.
Sen är det troligen så att folk (medvetet och omedvetet) fuskat i alla tider men att i skogen är det lättare att komma undan med det.
Zerbembasqwibo 2017-08-15 23:47 #42

Svar till inlägg av PS, 2017-08-15 18:18:

Just så. Om en sprintarrangör misslyckas med att göra det i princip omöjligt att oavsiktligt göra regelbrott, på byggda eller befintliga hinder, så kanske fler slutar att springa sprint?

Vi kan väl mäta på nästa NM och kompensera för andra faktorer?

I ett av de nordligaste distrikten har man informerat klubbarna och påmint om reglerna, på förekommen anledning.

karraz> Kan man inte göra en riktad intervju/enkät med några av de diskade? Lite om hur de ser på ansvar att följa reglerna och hur spridd kunskapen är om exv blå/gul snitsel, läsa PM, förbjudna hindertecken i sprint? Fast vad skulle det ge? Målet är väl i detta fall att sprida kunskap om sprintreglerna.
karraz 2017-08-15 22:00 #41

Svar till inlägg av JoB, 2017-08-15 10:55:

Jag är självklart ödmjuk inför hur det blev i fredags och tänker inte hävda i sten att vi som arrangörer inte har gjort något "fel". Exempelvis håller jag med om att det där lila strecket vid trappen inte blev tillräckligt tydligt. Det blev inte bra. Där borde vi har gjort annorlunda på något sätt (även om Livelox inte visar fullt ut hur det såg ut för löparna - klippta ringar t ex syns inte där).

Men jag kommer fortsätta hävda att löparna bär ett betytdligt större ansvar än vi som arrangörer gör. Jag är genuint besviken på att så många faktiskt har fuskat - för det är vad det handlar om - jag har stått där och sett med egna ögon hur väldigt många helt enkelt har struntat i det man har sett framför sig i form av en avspärrning och sprungit rakt igenom för att dettah har varit kortaste vägen till kontrollen.

Sedan kan man ju göra misstag som löpare (som du gjorde). Det har jag också gjort på sprint. Och det hedrar dig att du tog konsekvenserna av ditt misttag och diskade dig självmant. Det borde fler ha gjort.

Däremot håller jag inte alls med dig när du antyder att vi skulle ha gjort detta för att medvetet försöka lura folk till att göra misstag som innebär diskning - att gillra en fälla. Det vi har gjort syftar enbart till att skapa vägval som annars inte fanns. Inget annat. Punkt.
Du sprang H35 och gjorde ditt misstag mellan K6 & K7. Utan stoppet i trappen finns inget vägval - det är bara rakt på. Med stoppet finns två helt olika vägval som inte är alldeles självklart att bedöma vilket som är snabbast i tävlingsfart. Det är den enda och enkla förklaringen till bocken vid trappen.

Jag är också medveten om att vi har missat personer som borde ha varit diskade. Det var aldrig vår tanke att ha speciellt utsedda "diskningsfunktionärer" vid dessa passager. Jag och övriga personer var där som kontrollvakter med uppgift att hålla ett litet öga på passagerna om någon mot förmodan skulle komma att passera våra avspärrningar. Jag kunde inte i min vildaste fantasi drömma om att det skulle var så många som kom att passera avspärrningarna (av misstag men i allt för stor utsträckning med berått mod), så vi fick snabbt ställa om och fokusera på detta istället. Tyvärr. Och missade ett antal personer längs vägen - som inte hade samma känsla för fair play som du. Jag trodde i min enfald att fler skulle läsa det vi skrivit i PM, fler skulle ha koll på kartan och fler skulle respektera tävlingsreglerna. Men i all bedrövelse får man komma ihåg att 90% av deltagarna trots allt klarade detta på helt rätt sätt. Det är viktigt att poängtera.

Slutligen - bocken vid trappen. Jag kan inte säga emot dig när du hävdar att den flyttades under tävlingens gång. Det var i alla fall ingen funkionär som gjorde det. Och den kan inte ha flyttats mer än typ 2 dm i sidled för när jag ställde ut den häftade jag fast snitselbandet ("slipsen" som syns i bilden) i en bräda bredvid trappen. Och när jag tog in bocken efter tävlingen satt snitselbandet fortfarande fasthäftat i brädan.
Som sagt, det är möjligt att den blev flyttad en aning. Men även du finns på foto när du springer i trappen - och både du och bocken syns i samma bild :)
PS 2017-08-15 18:18 #40

Svar till inlägg av Men?, 2017-08-15 17:18:

Min tolkning är nog att han (jo jag tror mig veta att Zerbembasqwibo är en "han") menar att man i möjligaste mån bör undvika banläggning som som ökar risken att sådant här sker.
Men? 2017-08-15 17:18 #39

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2017-08-13 23:10:

"Men sen är det ju bara diska alla som bröt mot reglerna. MEN, tror ni de är så sugna på att springa mer sprint? " skrev du. Jag tolkar det som att du vill att man ska ta hänsyn till att löparens motivation eventuellt kan påverkas negativt av en sådan diskning och att man därför eventuellt borde bortse från regelbrottet. Ja, jag tycker att det verkar som att du inte vill beivra regelbrott.
insider 2017-08-15 11:36 #38

Svar till inlägg av JoB, 2017-08-15 10:55:

All heder åt dig och alla andra som diskade er själva!
Men jag tycker arrangören kunde ha underlättat för löparna genom att rita ett större förbjudet område vid trappan och kanske också dragit en blågul snisel ett längre stycke.
JoB 2017-08-15 10:55 #37
Jag tillhör de som sprang NM-sprinten i fredags och jag tillhör även skaran diskade löpare. Jag diskade mig själv efter målgång när jag gick igenom min karta och upptäckte att jag sprungit både upp och ner på den trappen med förbjudet "lila streck" ovanför.

Jag tar helt och hållet på mig min regelöverträdelse själv och därmed konsekvens att diska mig själv. Däremot kan jag tycka och tänka att det var att göra det onödigt svårt för sig själv som arrangörer att konstruera dessa hinder.

När ett hinder väl ska konstrueras anser jag att det måste vara jättetydligt (övertydligt), både på karta (tryck och "uppehåll" i ringarna etc) och i verkligheten. Jag är helt övertygad om att arrangörerna inte hittat och kunnat diska alla som sprang där då det var ca 3-4 st andra som sprang där när jag gjorde det (varav en annan i H35 som finns kvar i resultatlistan...;))

Den funktionär som användes till att stå vid passagen och fota för kommande diskningar kunde istället stått där och släppt igenom förbipasserande allmänhet vid en heldragen snitsel i midjehöjd istället för att fota? Nåväl, det är min åsikt.

Jag tror inte heller vi är mogna vad gäller sprint varför det krävs övertydlighet när vi konstruerar hinder för att öka svårigheten. Att inte försöka locka folk till regelöverträdelse är dock tydligt beskrivet i sprintanvisningarna. I just detta fall anser jag att arr. inte riktigt tänkt ur det perspektivet.

Sedan avslutningsvis till karraz: På din bild ser över bocken i trappan hör till saken att den flyttades under tävlingens gång. Inledningsvis stod den på ena sidan så det var en ganska bred passage (när jag passerade) för att sedan flyttas in i mitten igen under pågående tävling. Jag reflekterade aldrig över nån bock, såg den inte, så jag var tvungen att fråga funktionären som stod där efteråt för att reda ut mitt sinnestillstånd...:) Du får väl kolla det själv om du vill. Men på din bild håller jag med om att det ser tydligt ut...
Zerbembasqwibo 2017-08-13 23:13 #36

Svar till inlägg av PS, 2017-08-13 22:12:

Jag har också sett "veteran" klättra över en gärdesgård på sprint. En anekdot som inte bevisar nåt.
Zerbembasqwibo 2017-08-13 23:12 #35

Svar till inlägg av SM Veteransprint 2016, 2017-08-13 21:10:

Har ej läst det du syftar på, men i det fallet är det ju solklart att det är 100% löparens fel/problem. Ingen skugga kan falla på en arrangör i ett sånt fall.
Zerbembasqwibo 2017-08-13 23:10 #34

Svar till inlägg av Men?, 2017-08-13 19:17:

Vi ska beivra regelbrott, har nån påstått nåt annat?
PS 2017-08-13 22:12 #33

Svar till inlägg av SM Veteransprint 2016, 2017-08-13 21:10:

Det enda som biter på somliga är nog avstängning. Det är nog det värsta som skulle kunna hända för somliga och bara vetskapen om att de riskerade detta skulle kanske få dem att både lära sig reglerna och följa dem. Jag tror att det finns många som lever efter devisen "fusk som inte upptäcks är tillåtet". Den inställningen kanske rent av är första tecknet på senilitet.
SM Veteransprint 2016 2017-08-13 21:10 #32

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2017-08-13 14:48:

Läs gärna inlägg i Skogssport ang SM sprint för veteraner.2016 Trots opasserbart staket på kartan följt av opasserbar häck forcerade löpare både staket och häck. Staketet var 1,80 m högt från början. Inget onarturligt/påhittat hinder. Följa regler??
MA 2017-08-13 20:11 #31

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2017-08-13 14:48:

Om de som inte ser kartan nu vill springa sprint så får det väl vara mer sprint på pensionärs-ol så kan det läggas svåra, utmanande banor på mästerskap.
Men? 2017-08-13 19:17 #30

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2017-08-13 14:48:

Så vi ska låta bli att beivra regelbrott för att man inte ska tappa sugen. Då slutar vi med fri- och straffsparkar i fotboll också tycker jag. Jösses
Höken 2017-08-13 18:30 #29
Regler skall följas punkt. Oavsett hur komplicerade det är.
Förr var det lärarna som läxade upp och höll ordning. Idag är det föräldrarna som läxar upp lärarna. Ser vi likheter inom det i sprinten idag?
Zerbembasqwibo 2017-08-13 14:48 #28

Svar till inlägg av MA, 2017-08-13 09:01:

Om det ska bli rättvist och inget strul ska man ha det så enkelt, jag menar inte lätta vägval, men inte ha avspärrningar som i verkligheten inte är helt avspärrade etc. Varje ställe man måste snitsla är en potentiell jurygrej.

Men sen är det ju bara diska alla som bröt mot reglerna. MEN, tror ni de är så sugna på att springa mer sprint?

Om arrangörer gör banor som är lätta att inte fuska på, dvs superdupertydligt allt som är förbjudet och inga skumma saker, då kommer löparna att klara av att inte fuska. Man måste väl hjälpa dem att inte mygla? Då kan det bli roligare, även då för de som följer regler 100% även om det inte är tydligt.

Det är inte lätt att arrangera sprint, själv skulle jag dra mig för det igen. Möjligen som KM eller VM men allt däremellan ställs det så höga krav på rättvisa och man har inte resurserna för det.
Bra idé! 2017-08-13 14:31 #27

Svar till inlägg av MA, 2017-08-13 09:01:

Så tycker jag man kan göra på riktig orientering också. Fota av exepelvis olika typer av hyggen och visa hur de redovisats på kartan.
MA 2017-08-13 09:01 #26

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2017-08-13 08:22:

Om man nu accepterar att sprint ska vara enkelt och bara köras i hög fart, ja. Men då kan man väl köra alla banor som på Rocklunda. Eller så försöker man göra det roligare, tycker inte det är för mycket begärt att kräva att deltagarna läser PM och att de kan reglerna. Även om de inte ser kartan så ser de väl att de springer över en snitsel, det får de väl ha koll på?

Jag tycker Bagheera-labyrinten på o-ringen i år bjöd på mer ol-värde än många sprintar. Karraz, nästa gång du kör tycker jag faktiskt att man kan fota ett av hindren (eller ett exempel) så deltagarna i PM kan se hur det ser ut även med snitsel på marken. Den som då fuskar och går med med den gärningen måste verkligen få sova dåligt!
Jakob 2017-08-13 08:27 #25

Svar till inlägg av sladek, 2017-08-13 07:23:

Bra! Det brukar vara klagomål från äldre att de inte ser och även om 1:4000 är större än 1:7500 så är symbolerna mindre än på en uppförstorad karta.
Zerbembasqwibo 2017-08-13 08:22 #24

Svar till inlägg av karraz, 2017-08-13 08:11:

Men mitt argument om att som arrangör hålla det så enkelt som möjligt stämmer väl?
karraz 2017-08-13 08:11 #23

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2017-08-12 22:50:

Fast det där med hög fart stämmer ju inte som argument. Lite generaliserat - de som på riktigt höll hög fart (seniorlöparna) hade inga problem att hantera hindren. Endast någon enstaka löpare var på väg mot min passage men väjde med god marginal och sprang rätt väg runt. De flesta som passerade hindert höll ju inte högre fart än att jag kunnat hänga på i rask promenadfart/lugn joggfart.

Utifrån mångas agerande tror jag att det helt enkelt handlar om brist på respekt för tävlingsreglerna och/eller ett ointresse att ens försöka lära sig och ta till sig de specifika sprintreglerna. För de flesta diskade rörde det sig om en situation där man i löpriktningen kunde se kontrollen och då sprang man rakaste vägen utan att bry sig om att det faktiskt var ett stopp på vägen - det gick ju enkelt att passera ändå. Är helt övertygad om att ifall det varit ett befintligt riktigt stängsel på den aktuella platsen och någon boende exempelvis passerat och lämnat en grind öppen så hade flera av de diskade personerna passerat även då. Då hjälper det inte heller med en större kartskala.

Sedan ska vi inte enbart skylla på "gubbarna". Det var nästan hälften kvinnor/damer/tanter/tjejer. Och inte bara äldre löpare - även en handfull HD16-löpare. Så problemet är större än att bara gälla den äldre generationen.
08 2017-08-13 07:37 #22

Svar till inlägg av Surfer, 2017-08-12 23:00:

Jo, nog finns det kontrollanter på SCC, Centrums teamsprint, DM och Slottssprinten. Det är dock också lite som Karraz nämner, vi är vana att springa (& arrangera) sprint. Dessutom hålls det inte på så mycket med konstgjorda hinder.
sladek 2017-08-13 07:23 #21

Svar till inlägg av Hur svårt kan det vara, 2017-08-12 21:12:

Det jobbas för fullt ned en revidering av Issom, där det bla föreslås 1:3000 för äldre.
Zerbembasqwibo 2017-08-12 23:10 #20

Svar till inlägg av ähh, pollett, 2017-08-12 23:05:

Gummorna då?
ähh, pollett 2017-08-12 23:05 #19

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2017-08-12 22:50:

Gubbarna ser för fan inte!
Surfer 2017-08-12 23:00 #18

Svar till inlägg av karraz, 2017-08-12 21:49:

På liveloxkartan var det svårt att se den förbjudna trappan med violett streck. Jag hade föredragit att öppningen hade ritats bort samt ev också trappan. Annars kan jag inte förstå hur veteraner kan missa staketen på den luftiga kartan i det tempo de springer i? Antingen ser de inte kartan, eller vart de springer alternativt är de helt ointresserade att lära sig reglerna vid sprint.
På VM var det väl några bl.a. Hubman som sprang över en förbjuden snitsel.
Tyvärr finns det bara ett alternativ att undvika tveksamheter och det är att bygga de förbjudna staketen så höga att de inte går att klättra över.
Jag gissar att det inte att SCC inte har några kontrollanter ute på banorna.
Zerbembasqwibo 2017-08-12 22:50 #17

Svar till inlägg av karraz, 2017-08-12 17:34:

KISS - som man säger på internet. Gör så lite special som möjligt för att undvika sånt här.

Det betyder, kan man inte få till en heldragen snitsel eller fysiskt hinder, då bör man undvika det. Så nej, jag tror inte man är mogen detta, men ändå bör man inte använda det. Det ska vara HÖG fart, och man ska inte nånsin tveka om man får eller inte får passera. Jag kan tycka att heldraget, och en grindvakt som öppnat för allmänhet vore bättre, men så klart drar säkert mer funktionärer.

Och det ultimata svaret på frågan om man är mogen, nej, nej, nej, på sprint kan man inte bara kasta sig iväg längs strecket vilket man allt som oftast kan på "vanlig" orientering. Men tjötar man på med såna här hinder i fem år till så kanske det trillar ner nån pollett vad sprint handlar om?
Stark 2017-08-12 22:15 #16

Svar till inlägg av karraz, 2017-08-12 21:49:

Till vissa löpare försvar kan väl ändå nämnas att i vissa klasser döljde kontrollringen det dit ritade röda strecket. En flytt av den kontrollen hade nog varit smart.
karraz 2017-08-12 21:49 #15

Svar till inlägg av Hur svårt kan det vara, 2017-08-12 21:12:

Men oavsett kartskala - borde det inte vara rimligt att även äldre löpare regagerar när man möter en bock med blå-gul snitsel som i princip står ivägen i en smal passage vid en trappa. Speciellt med tanke på att detta specifikt stått beskrivet i PM? Jag köper inte riktigt argumentet om kartskala......

När det gäller att rita hinder som staket/mur alternativt violetta streck så säger väl reglerna att det ska vara just staket/mur. På sprint-sm i Sundsvall för två år sedan ritades motsvarande hinder med violetta streck - och då blev det ett väldans liv om just det här på O:et :)

Sedan kan jag väl tänka mig att SCC funkar bra utifrån att det i o m detta arrangemang och andra liknande finns en vana och allmän kunskap om sprintregler på ett helt annat sätt. Jag kan inte påstå att det kryllar av bra sprintarrangemang i exempelvis Medelpad och så är det nog i många andra norrlandsdistrikt också.
Hur svårt kan det vara 2017-08-12 21:12 #14
Förstora kartorna för gubbarna så finns åtminstone någon chans att de springer rätt.
PE 2017-08-12 20:27 #13

Svar till inlägg av karraz, 2017-08-12 17:34:

Provisoriska hinder tycker jag ska tydliggöras med violetta stopp/streckad för att förtydliga. Då visar man tydligt att har är det stopp. Att markera det med staket kan vara förödande då äldre kanske inte ser dessa och det finns inget som är svårpasserat på vägen. Nu var det svarat staket så man borde reagerat men ser man inte det som opasserbara staket så spelar det ingen roll om det verkligen inte dyker upp ngt som man inte kan passera. Men de borde diskat sig själva efteråt.
Lantis 2017-08-12 19:53 #12

Svar till inlägg av 08, 2017-08-12 18:03:

Är det inga stockholmare som genar genom förbjudna områden eller har ni inte nog med funktionärer som kontrollerar?
08 2017-08-12 18:03 #11

Svar till inlägg av karraz, 2017-08-12 17:34:

Sthlm City Cup fungerar lysande, och då är varje enskild deltävling mer än dubbelt så stor som Norrlandsmästerskapens sprint. SCC är dessutom inte bara en breddtävling, utan även en ungdomstävling och elittävling på samma gång.

http://www.stockholmcitycup.se/
karraz 2017-08-12 17:34 #10
Efter gårdagens Norrlandsmästerskap i sprint undrar jag om det ens är möjligt att arrangera breddtävlingar i sprint på ett rättvist sätt - o m man med rättvist menar tävling där deltagarna respekterar tävlingsreglerna och undviker förbjudna passager och om så ändå sker självmant anmäler sitt "fusk" i efterhand.

Tävlingen kördes i ett ganska typiskt svenskt miljonprogramsområde där det mesta handlar om att springa höger eller vänster om stora hus. Dock finns ett stort parkeringsgarage i två plan där vi valde att skapa tre hinder för att på så sätt klura till det en aning. Två heldragna tjocka "staket" samt en trapp som stängdes. Hindren byggdes i praktiken av bockar, stakkäppar och heldragen bred blågul snitsel. Tyvärr hade vi lite oregelbunden trafik förbi dessa hinder (handikapparkeringar osv) varpå vi inte fick/kunde stänga av helt och hållet utan båda de större hindren (staketen) hade en två meter bred öppning där snitseln låg längs marken. Inte heller trappen fick vi stänga helt och hållet i o m de boende som måste kunna komma till och från sin parkering. Se bilder nedan samt tävlingen på Livelox.

https://goo.gl/photos/udcQNg89Ysi1Mtox5
https://www.livelox.com/Events/Show/27447

I PM fanns följande text (samt de sedvanliga anslagen om sprintregler i PM och vid start:
"Ett antal provisoriska avspärrningar och förbjudna områden finns i tävlingsområdet. Dessa finns för att göra orienteringsmomentet mer komplicerat. De provisoriska avspärrningarna berör inte de kortaste ungdomsbanorna.
Förbjudna områden är som vanligt markerade med violett raster på kartan.
Provisoriska avspärrningar är markerade som icke passerbara staket på kartan. I terrängen är de markerade med blå/gul snitsel. Snitseln kan ligga på marken då allmänheten ska kunna passera.
Ett provisoriskt staket är markerat med ett violett sträck för att vara tydligt. I terrängen är detta markerat med blå/gul snitsel."

Hur gick det då? Inte speciellt bra (vilket ni väl kanske redan har räknat ut).

När vi summerar tävlingen är det ungefär 20 personer blivit diskade. Yttreligare ca 5 pers som självmant har diskat sig och ca 5 pers som vi inte kunnat identifiera som borde vara diskade. Utöver det knappt 10 personer som sprungit igenom hindret och kommit några meter in - upptäckt sitt misstag och seedan vänt tillbaka och gjort rätt. Dessa har vi valt att "fria". Vi hade knappt 500 startande och eftersom de yngsta ungdomsbanorna inte berördes av detta område blir kontentan att drygt 10% av deltagarna är diskvalificerade pga regelöverträdelse. Det känns ganska nedslående.

Eftersom jag själv satt och bevakade en av de tre passagerna kan jag dra några ovetenskapliga slutsatser gällande de som blivit diskade: 1. Medelåldern är ganska hög 2. Inga seniorer, endast en junior. 3. Jag misstänker att det finns distrikt där det springs en hel del "riktig" sprint (då menar jag sprint på sprintrekad karta, inte uppförstorad "vanlig" karta), och andra distrikt där det förmodligen inte förekommer.
Bland de som blivit diskade finns en hel del väldigt skilda beteenden. Förvånandsvärt många har sprungit förbi fullständigt ovetande om att de ens har passerat någonting avvikande (i det här fallet ett ganska konstigt snitslat hinder av bänkar och bockar mitt på en asfalterad gång vid ett hyreshus). Finns även en hel del ögontjänare som kommit fram till hindret, stannat, funderat, kollat kartan - och sedan sprungit rakt igenom. Slutligen är det tack och lov väldigt många som sprungit rakt mot hindret, stannat upp i sista stund, sett väldigt fundersamma ut men sedan sprungit runt och gjort rätt. Så hade jag hoppats att betydligt fler skulle ha gjort.

Man kan tycka mycket om huruvida vi ska skapa provisoriska hinder eller inte på sprinttävlingar. I det här fallet gjorde vi ju uppenbarligen bedömningen att det var motiverat- att det blev klurigare orientering därigenom. Men det är egentligen en annan diskussion - när du som deltagare kommer till tävlingen är det din skyldighet att respektera tävlingsreglerna och förutsättningarna. Och med facit i hand, så undrar jag om bredden är mogen för denna typ av sprint. Det hade nog varit bättre med traditionell höger-vänster-om husen-sprint.......



Löpning 2017-07-26 23:50 #9

Svar till inlägg av Jakob, 2017-07-26 19:29:

Ja
Jakob 2017-07-26 19:29 #8
En tjusning med orientering är att det inte alltid är den mest löpstarka löparen som vinner. Även den som är bäst i världen kan bomma 3 minuter så att någon annan vinner en enskild tävling. Om banorna är enkla blir det däremot alltid den mest löpstarka som vinner. Är det detta som blir problem med vissa sprintbanor?
Zerbembasqwibo 2017-07-26 18:40 #7
Har man slutat sträva efter att lägga sprint-SM i den så kallade "SM-veckan"? Det var väl rätt så styrande, men är vad terräng man kan få fram.
OlOf 2017-07-26 16:45 #6

Svar till inlägg av TG, 2017-07-26 14:19:

Håller också med om att det är önskvärt med flera typer av terräng för sprint eftersom det blir mer utmanande eftersom det kräver olika kvaliteér och tempoväxling. Skog tror jag man ska undvika så mycket som möjlig eftersom det lätt kan bli slumpartat när vegetation och löpbarhet är väldigt avgörande (vilket kan vara svårt att kartera rätt). Park ger an bra avlastning för ge lite andrum och kunna trycka på i löpningen, det är också bättre att ha publik i parker där man ev. ser mer av tävlingen och det finns mer plats än på trånga gator. Bostadsområden kan ha väldigt olika karaktär men ofta krävs det staket för att få till bra orientering där, skiljer sig också om man menar villaområden eller lägenhetshus.

Arvika tycker jag hade stor potential till bra sprintorientering men det sabbades till stor del av en långa förstakontrollen (där man kunde läsa in) och att banläggaren inte vågade lägga svårare kontroller genom staket.

SM i Örebro hade en bra avvägning där den stora delen gick i bra bostadsområden (delvis också lite park) oh avslutningen gick i mer fyrkantig traditionell stad. Örebro-SM i år hade också en bra avvägning av korta och långa kontroller för att störa rytmen för löparna.
Perry 2017-07-26 14:25 #5
Tidigare har oringen sprinten varit mer av en uppvisningstävling för eliten.
Nu när även juniorerna har sprint bör kvalitén säkras upp.
TG 2017-07-26 14:19 #4
En av mig egen uppskattning av Sprint-SM senaste åren (1-5, 5 är bäst).
En 5:a på bana betyder att man gjorde det bästa möjliga av terränglådan.

2011. Terräng: 4. Bana: 3
2012. Terräng: 2. Bana: 3
2013. Terräng: 4. Bana: 2
2014. Terräng: 3. Bana: 4
2015. Terräng: 3. Bana: 2
2016: Terräng: 2. Bana: 3
2017: Terräng: 3. Bana: 4 (känsla av labyrint-OL).

Bäst terräng har alltså varit Visby och Göteborg.
Bäst banor med tanke på terrängen enligt mig i Uppsala och Örebro.
Sen har det varit lite blandat bostadsområden, parkområden, skog och fyrkantig stadsmiljö.

Enligt mig vore det kul att ha en mix av minst två av dessa områden. Man får en naturlig variation. Fyrkantig stadsmiljö gör att man "måste" lägga in massa stängsel får att få det svårt. Och det skulle jag helst undvika.
Tänk att börja med någon kontroll skog för att löparna ska komma in i kartan. Om man måste ha park ska man ha det på slutet in mot mål så att man kan pusha ur det sista. Mitt på banan bli det bara tråkigt.
Bostadsområden är väl inte jättekul alltid, men kan finnas schyssta (ex kval Sprint_Sm 2014).

Kanske borde man från SOFTs sida titta nga när man utser arrangörer till Sprint-SM så att det verkligen finns terräng rolig nog att lägga sprint i?
För O-Ringen är väl skogsetapperna det viktigaste, så det är nog inte alltid det finns den roligaste terrängen för sprint nära, så det får väl bli mer som en uppvisningsetapp.
1

Senast kommenterat

Fredag 26/4

16:19

Maraton tider!

39

 

12:36

10-mila från 2024

1749

 

Torsdag 25/4

08:07

Sverigelistan

408

 

Tisdag 23/4

21:39

-Arrangemangsreklam-

977

 

Måndag 22/4
Söndag 21/4

21:45

Livelox feedback

256

 

Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Onsdag 10/4
Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4
Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng