Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Avståndsbedömning, stegning, GPS

Öh..  2017-03-12 23:14
Fram till 80-talet, på den tiden när kartorna var grova och kartskalorna små, var kompassgång och stegning fundamentet i OL-teknik. Men används stegning öht idag? (Och då menar jag av elitorienterare). Om så är fallet, hur ofta och på hur långa sträckor?

Kan man lägga träningar i avståndsbedömning för ungdomar utan att passera via en så gammaldags teknik som stegning? Mtp att det i SOFT tävlingar är tillåtet att använda GPS klockors avståndsmätning borde man inte lära ut och träna på det istället? SOFT har idag stegningsövningar som tips i sin idébank för övningar om avståndsbedömning.

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Gubbe 2017-03-21 13:38 #22
I den mån jag visat nybörjare hur man orienterat har kompassgång varit viktig. Här är jag, dit ska jag som någon skrev nedan. Har också märkt att nybörjare har svårt med riktning och oftast springer lite på chans och tar det som det kommer.
FF 2017-03-17 17:14 #21
Avstånd och kartnormen hänger ihop på något konstigt sätt i hjärnan. Måste ha med neuronnätet att göra. På en uppförstorad karta sköter det sig helt själv i huvudet, t.ex. Kroppen förväntar sig se målet när man sprungit en viss bit. Så känns det.
cec 2017-03-15 13:51 #20
Fördelen med att använda sig av moment som stegning är att man tvingas fokusera på var man verkligen vill ta sig. En av de största anledningarna till att misstag uppkommer är just att man inte har ett tydligt mål på sträckan utan " tar det som det kommer". Med stegning så har du redan motiverat för dig själv " 300 meter till höjden med branten". Här är jag, dit ska jag!
Topp 100? 2017-03-15 12:48 #19
Jag ligger topp 100 på Sverigelistan, ser mig som elitlöpare och använder stegning kanske 4-5 tävlingar om året. Jag har lärt mig det av min far och gör det utan att det tar större fokus eller framförallt när jag uppfattar att stegningen kommer ge mig mer information än kartan.

Hur många fler av dagens elitlöpare stegar?
Anna 2017-03-15 12:44 #18

Svar till inlägg av Öh.., 2017-03-14 13:39:

Glömde svara på: " Är stegningen ett tillfälligt stöd som senare omvandlas till magkänsla?"

Ja, jag tror att om du börjar med det som ung kan det nog underlätta din avståndsbesömning som äldre. För mig är det nog - dessvärre kört.
Anna 2017-03-15 12:42 #17

Svar till inlägg av Öh.., 2017-03-14 13:39:

Stegräkning tar ingen större fokus från mig. I mitt fall är det oftast att jag kollar riktningen och vet att om 200 meter ska jag ha en tydlig höjd till höger om mig och sedan sätter jag av. Under tiden jag springer räknar jag och håller koll på kompassen, that's it. Men en säkrare orienterare behöver säkert inte hålla på att räkna steg, men för mig är det ett fantastisk bra hjälppmedel, särskilt när jag är osäker.
Ninoliin 2017-03-14 15:51 #16
Stegning är ett stöd. En HD10 som springer på stig behöver inte hålla koll på så mycket annat. För en gul deltagare som siktar mot en höjd anser jag att springa mot nordöst och räkna till 200 är lättare än att läsa på punkthöjder, konstiga höjdskillnader eller ett plotter av sankmarken.

Sen kan stegning mycket väl vara svår att förena med noggran finorientering och intensiv kartläsning. Men isåfall har nog den svarta personen nog med kunskap för att avgöra vad som funkar bäst för denne. Om Gustav Bergman inte vill stega ska jag inte tvinga honom, han har nog koll endå.

Jag kontrar dig med en fråga. Tar inte fipplande med gpsklocka och användade/tittande av den fokus från en vinglig HD11?? Vips koncentrerae sig barnet på klockan och där försvann både tumgrepp, fokus och minnet att det var en höjd man skulle sikta mot.

Och till sist så har vit och gul ingen användning av exakta avstånd. Ska du på svart pricka en sten mitt i ingenstanns så visst. Men då gul innefattar saker som gena mellan två ledstänger eller sikta mot tydlig höjd spelar exakta meter ingen roll alls.
Öh.. 2017-03-14 13:39 #15
Hur kan man stega utan att det tar fokus från annat? Kan ni räkna steg och läsa kartan samtidigt? Är stegningen ett tillfälligt stöd som senare omvandlas till magkänsla? Om SOFT tillåter GPS användning varför skulle man då inte kunna lära sina HD10or att mäta och kolla på GPS klockan istället?
Ninoliin 2017-03-14 12:07 #14
Man ska ABSOLUT lära småttingar att stega. Sen är inte användandet av det så som aj skriver.

Stegning på lätta banor uppfattar jag (vuxen nybörjare) för att ha koll på hur långt man sprungit in i skogen när man lämnar ledstången. Tänk på att gul-orange endast har grov kompass/riktning, inte hitta sten mitt i ingenstanns så som aj skriver. Stegning på gul/orange kan vara mycket användbart om man ska springa 200m in i en skog mot en (tydlig) höjd. Då springer man glatt in och så ska berget komma vid runt 200. Kommer inte berget är man nog på fel ställe. Också användbart om man sticker in i skogen och tappar bort sig. Att veta om man sprungit in 100 eller 400m kan vara användbart när man ska läsa in sig. Säg det till en 11åring som står och gråter 150m från ledstång.

Aj, jag håller delvis med dig om stegning. Faktum är att kontrolltagning i detaljfattig terräng ingår på violett nivå. Man kan alltså absolut lägga en kontroll vid en sten 300m i terräng utan mycket alls att läsa på. DÄREMOT stödjer jag inte supernoga kompassgång i områden med alltför dålig sikt. Hur bra kartorna än är är de inte helt exakta, och att bomma en kontroll med på grund av 10m vid sidan av den efter 300m rå kompass ser jag inte som acceptabel baläggning förutom på kanske HD21E.
Pelle S 2017-03-14 12:04 #13

Svar till inlägg av AJ, 2017-03-13 20:37:

Bra skrivet AJ!
Karta och kompass och den egna kroppens förutsättningar att bedöma höjd-, avstånds- och riktningsskillnader är det alla borde lära sig! Det är faktiskt för dessa grundläggande orienteringskunskapers skull som vi har orientering som obligatoriskt i skolan.
När ska man lära sig stega?
Svaret är: När man lärt sig springa en längre bit i jämn fart - kanske efter ett par år sedan man börjat med orientering.
Stegning stör till skillnad från de flesta andra metoder inte fokuseringen.
Rent praktiskl lär man sig stegning genom att köra all intervallträning inte med klocka utan med stegning. Man lär sig då att automatstega vid löpning. (För egen del hade jag som senior ca 92 dubbelsteg/minut.)
Anna 2017-03-14 12:01 #12

Svar till inlägg av Öh.., 2017-03-13 21:56:

Jag ansvarar bara för min egna två barn, så jag talar inte som tränare, men mina tankar kring ämnet är följande:

Barnen är knappt 9 och drygt 10, en springer alltså HD10 och "ska" springa HD12, men är inte riktigt där ännu Jag har nyligen lärt dem att stega och det har hjälpt dem otroligt mycket även om det blir ett extra moment att hålla reda på. De använder det om de inte har ett "naturligt stopp" innan kontrollen, t ex en kontroll som ligger utefter en stig. Med deras snabba ben springer de ju gladeligen en km extra om de missar en sådan kontroll, (deras avståndsuppfattning verkar vara nedärvd från den ömma moderna som inte heller kan skilja på 200 meter och 1000 meter).

Någon skrev att dagens kartor är så tydliga och detaljerade att man inte behöver stega idag. problemet är bara att naturen inte alltid är lika tydlig, diket kanske är delvis övervuxet av buskar och lätt att missa, beståndsgränsen kanske är tydlig för mig, men inte alls lika tydlig för ett barn osv. Då hjälper stegningen dem attt i alla fall börja leta i rätt härad.
Öh.. 2017-03-13 21:56 #11
Noterar att ingen ryckt in till stegningens försvar mer än AJ som tycker man kan använda det till "flera hundra meter in i detaljfattigt område". (På en sådan sträcka låter det för mig som att man även skulle kunna ha god nytta av en GPS klocka med avståndsmätare)

Hursomhelst:

I SOFTs utvecklingstrappa är avståndsbedöming på gul nivå, och rekommenderad träningsmetod i idébanken är stegning.

Vad tycker ni? Ska man lära HD12or stega? När på en bana ska de i så fall använda det? De kommer i alla fall inte möta sträckor där de ska pricka en sten "flera hundra meter in i detaljfattigt område" . Eller är SOFTs rekommendationer obsoleta i detta fall?


AJ 2017-03-13 20:37 #10

Svar till inlägg av Ninoliin, 2017-03-13 20:20:

Stegning och noggrann kompassgång är två tekniker som anses gamla och mossiga. Men med de exakta kartorna vi har idag där varje punkt kan mätas in exakt även långt från andra kända objekt ges möjligheten att åter premiera de som behärskar teknikerna utan att det ropas SLUMP!

Det är fullt tillåtet att använda syftkompass, lägger man sen till stegning så är det inte slump att träffa rätt på ex en liten sten flera hundra meter in i ett detaljfattigt område, det är skicklighet.

Så värför inte lägga in kontroller när tillfälle ges som kräver kompass och stegning?? Det är tillåtna hjälpmedel och är kartan korrekt är det inte slump. Att sen en del stönas och springer med tumkompasser/hanledskompasser är väl deras problem när dom står där inför en riktig kompasssträcka.
Ninoliin 2017-03-13 20:20 #9
Hm okej, säger väl 50m då.

Hoppas däremot för guds skull att man inte börjae lära ut gps-användning på träningar! Orientering sker med karta och kompass. Punkt. De som vill kan nog googla hur man använder gps, och ja, jag vet att det är tillåtet. Men jag hoppas man lägger krut på kompassgång och noggran finorientering istället för gps.
Ninoliin 2017-03-13 20:17 #8
100m sikt behöver inte vara en omöjlighet! Det är skillnad på att kunna se en punkthöjd eller urskilja ett berg 100m bort!

Sen beror det självklart på terräng, men iallafall stockholm/nacka/södertörnsterräng brukar ha god sikt sett till växtlighet ivägen. Om sikten skyms av småkuperad terränf har man ju saker att läsa på ;)
PS 2017-03-13 20:13 #7

Svar till inlägg av RL, 2017-03-13 13:36:

Har du verkligen känsla för hur mycket 100 meter är? I så fall måste du vara van vi öppen tallskog utan speciellt mycket småhöjder. I den mesta skogen jag springer i är det ganska sällan jag kan fästa blicken vid något 100 meter bort samtidigt som jag springer. Om det inte är träd så är det småhöjder i vägen. Det finns en del större områden där det går men där kan det å andra sidan röra sig om betydligt mer än 100 meter så jag vet inte riktigt vad den informationen är värd.
Phytagoras 2017-03-13 18:15 #6

Svar till inlägg av RL, 2017-03-13 09:58:

Fel, fel, fel.
Givetvis kan man få GPS:en att visa absoluta avståndet från en given startpunkt.
nybörjare 2017-03-13 13:58 #5

Svar till inlägg av RL, 2017-03-13 13:36:

Var är det normalt att se så långt? Där jag orienterat så tror jag att det är rätt ovanligt att man kan se 100 m bort. Det är ju tillräkligt med lite kupering eller tätt skog för att man inte ska se så pass långt.
RL 2017-03-13 13:36 #4

Svar till inlägg av PS, 2017-03-13 10:25:

Håller med dig, men mitt tankesätt innebär inte att det är fri sikt åt alla håll och inget hindrande, men ungefär 100 meter fram brukar man kunna fästa blicken på något utmärkande i terrängen eller på stigen. En van orienterare skapar sig en naturlig känsla för hur långt man har sprungit i kombination med kartläsningen, men för att komma till den kunskapen får man ta till lite knep på vägen. ETT av dom i min värld är 100-meterstanken!
PS 2017-03-13 10:25 #3

Svar till inlägg av RL, 2017-03-13 09:58:

Oj, jag måste springa väldigt mycket i onormal terräng inser jag nu. 100 meters sikt klassificerar jag som väldigt öppen skog.
RL 2017-03-13 09:58 #2
GPS avståndsmätning visar bara hur långt du sprungit, kompassgång visar bara i vilken vinkel du skall springa i förhållande till var du är. Att blint lita till "dumma" tekniska hjälpmedel gör dig inte till en bättre orienterare, snarare att du stannar på en lägre nivå i utvecklingstrappan. I nybörjarundervisning försöker jag så länge som möjligt undvika att träna ren kompassgång och absolut inte stegning. Eftersom kartorna är så bra och detaljrika i dag är en passad karta och tumgreppet fullt tillräckligt. I "normal" terräng ser du ungefär 100 meter framåt, dvs 1 cm för de som har 1:10000 del och det tankesättet försöker jag implementera hos nybörjare.
Visst finns det områden där man kan dra fördel av GPS avståndsmätning och kompassgång men det anser jag är undantag och undantag skall inte styra grundutbildningen.
PS 2017-03-13 09:09 #1
Om du börjar använda GPS i ungdomsträning så får du nog börja med att skaffa en massa GPS-klockor för utlåning. Om vi ställer krav på att ungdomarna ska ha GPS-klockor för att känna sig välkomna på träningar så tror jag att vi utesluter väldigt många potentiella framtida elitorienterare.

Senast kommenterat

Fredag 26/4

08:47

Maraton tider!

32

 

08:07

10-mila från 2024

1748

 

Torsdag 25/4

08:07

Sverigelistan

408

 

Onsdag 24/4
Tisdag 23/4

21:39

-Arrangemangsreklam-

977

 

Måndag 22/4
Söndag 21/4

21:45

Livelox feedback

256

 

Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Torsdag 11/4
Onsdag 10/4
Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4
Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2
Måndag 12/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng