Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Dags för sommartävlingar

Sommartävlingar att se fram emot

Efter en Jukola/Venla-helg i regn och lera blickar vi fram emot förhoppningsvis sköna och soliga sommartävlingar.

Publicerad 2016-06-20 19:53 (Uppdaterad 2016-06-21 13:45)

 11 kommentarer

Halden vann Venla efter att Mari Fasting avgjort på sistasträckan. Göteborg-Majorna var bästa svenska lag på en femte plats och slog därmed klubbrekordet. I Jukola vann Koovee före Lidingö, där Fredrik Bakkman plockade in mycket av det stora försprång som Oleksandr Kratov gett Koovee på sträckan innan.

Men det är nog inte resultatet de flesta kommer att minnas från årets tävling strax söder om Lappeenranta i sydöstra Finland, nära gränsen till Ryssland. Inte heller nummerlapparnas värdelösa kvalité, där arrangörerna nu lär få ett mastodontjobb att städa upp i skogen efteråt. Nej, istället kommer nog de flesta att minnas 2016 års Jukola som en regnig, geggig och terrängmässigt vresig historia. Därför blickar vi nu framåt och spanar in vilka sommartävlingar som erbjuds och vilka som sticker ut.

[ Vill du snacka Jukola/Venla, besök tråden i O-snack. Vill du se fina bilder, besök den här sidan.]

Sommartävlingar

De flesta har antagligen bestämt sig för vilka tävlingar som gäller i sommar. För er övriga kan den här artikeln måhända ge inspiration till att dra iväg på en och annan sommartävling istället för utlandssemester eller sommarstugan.

3 skåningar och en dansk
Helsingborg har redan smygstartat och valde i år att tidigarelägga sitt Tre skåningar och en dansk till Jukola/Venla-helgen. Tävlingarna, som är en mix av skog och sprint, lockade runt 700 deltagare per dag.

Idreveckan
Dagen efter midsommardagen drar Idreveckan igång. Först ut är som vanligt långdistansen på det klassiska kalfjället mellan Nipfjället och Städjan. Idre 3-dagars går vid Burusjön där inbjudan beskriver terrängen som detaljrik till mycket detaljrik på de två inledande etapperna. Låter misstänkt med vad som kanske är en av Sveriges svåraste orienteringsområden - sluttningen på Nipfjällets södra och sydvästra sida ner mot Burusjön. Den tredje och avslutande etappen lovar trolsk vildmark i ett naturreservat med många blöta hängmyrar mellan långa åsar. Hela tävlingsområdet ska bestå av en sluttning, vilket tyder på att etappen avgörs lite längre norr ut, fortfarande mellan Burusjön och Nipfjället.
Månadsskiftet juni-juli
Helgen därefter finns det tre flerdagarstävlingar att välja på - Grövelsjöorienteringen, Vålådalens 3-dagars och Eskilstuna Weekend.

Springer man Idres 3-dagars kan en idé vara att stanna ett par dagar och åka några mil upp till orienteringen i Grövelsjön som består av en lång och en medel som garanterar hyggesfria marker. Medeldistansen går i ett detaljrikt område med myrmarker. I Grövelsjön erbjuds även träningspaket som ett perfekt komplement i sommarens uppbyggnadsperiod. 


Terrängen kring Grövelsjön

Vålådalen startar med en kvällssprint på fredag inne i mysiga Åre by vid Åreskutans fot och fortsätter därefter med två tävlingar i klassiska Vålådalen vid Ottfjället.
På lördagen är det medeldistans i kuperad Vålådalsterräng med hängmyrar och
fjällnära skog. Avslutningen på söndagen är en något förlängd långdistans på Ottfjället.

Eskilstuna Weekend öppnar i år med en medel i stadsnära terräng, alldeles i anslutning till Eskilstuna samhälle. Övriga två etapper har tagit sig ner mot Svalboviken, strax väster om Hälleforsnäs där kanske flera av er sprang ett Tiomila på 90-talet i relativt flack, sönderskuren och läcker hällmarksterräng. Enligt inbjudan blir det något mer kuperat i Svalboviken, och ibland till och med stark kupering. Orkar eller hinner du inte springa alla tre dagarna kan vi rekommendera lördagens tävling som samtidigt utgör publiktävling till Ultralång-SM


Veckodagstävlingar i början av juli
Ravinens 3-kvällars, den enkla och populära veckotävlingen i Nackareservatet i Stockholm, fortsätter sitt framgångsrecept med fri minutstart i alla klasser. Det blir lång, medel och åter lång med utgångspunkt från Ravinens klubbstuga, mitt emot Hellasgården vid Källtorpssjön.

En annan tävling som provar veckodagsstuket är småländska Tjust 2-dagars, vilken består av två separata långdistanser tisdag-onsdag. Till skillnad från Ravinens tävling går den andra etappen mitt på dagen, trots veckodag. Inbjudan ger minimalt med information om terrängen - detaljrik skogsmark, måttlig kupering, god framkomlighet - men det finns en filmsekvens som kan ge både inspiration mer information om vad det är frågan om. Spana också in måndagskvällens närtävling vid Sandviksbadet på Gränsö utanför Västervik, vilket blir nån form av prolog. Tävlingen hittas i programmet i Eventor (välj att inkludera närtävlingar).

Helgen 9-10 juli
Helgen den 9-10 juli kan man välja mellan Gotlands 2-dagars, Vittjärvs 2-dagars i Boden eller Havs-OL utanför Karlshamn i Blekinge.

Gotlandstävlingarna går vid Torsburgen, den märkliga men mäktiga fornborgen på östra Gotland. Enligt inbjudan verkar en del banor även gå upp på själva fornborgen som reser sig 70 meter över havet och som har en yta av 1,2 kvadratkilometer. Som vanligt bjuder 2-dagars på medel på lördagen och lång på söndagen.

Vittjärvs tävlingar går på det detaljrika Gruvberget, ett av träningsområdena till O-ringen i Boden för er som minns det.

Havsorienteringen i Blekinge går mellan Karlshamn och Ronneby. Här bjuds det in till kustterräng med rejäla höjdskillnader mot havet, detaljrika höjder med
dramatiska bergformationer, delvis ädellövskog och luriga ”tätingar”. Inbjudan innehåller flera förslag på utflyktsmål, bland annat Eriksberg, Sveriges största safaripark. Vill man istället ha mer orientering kan man springa sprintorienteringen ute på Tjärö på lördagseftermiddagen. Se Eventor för mer information.

Mitten av juli
Veckan därpå, nu är vi inne i mitten av juli, arrangerar Andrarums IF en 3-kvällars på Österlen. Vi pratar måndag, tisdag och onsdag.

Gotland fortsätter med sitt anrika 3-dagars som den här gången går vid Gardestugan öster om Lickershamn och där jaktstarten avgörs på torsdagen efter två medeldistanser tisdag-onsdag. Klassisk Gotlandsterräng väntar, till skillnad från i fjol då både 2-dagars och 3-dagars avgjordes ute bland tallskog och sanddyner på Fårö. Låter Gotland lockande, kolla inbjudan så står det hur du som vanligt får en mycket förmånlig idrottsrabatt på båten.


Gotlands 3-dagars

På helgen i samma vecka drar Hallands 3-dagars igång strax utanför Väröbacka och med Fjärås, Rigor och Löftan som arrangörer. Det blir en medel, en lång och en jaktstart på vad som ser ut att vara den klassiska kartan Öaknalten, i så fall med mycket fin terräng.

Veckan före O-ringen
Veckan därpå, alltså veckan före O-ringen i Sälen, finns en 2-dagars skärgårdssprint i Roslagen och Morokulien 2-dagars i västra Värmland, precis på gränsen till Norge.

Den förstnämnda, Skärgårdssprinten, har ett ganska missvisande namn. Tisdagens sprint går inte i skärgården utan vid Lommarbadet inne i Norrtälje, medan onsdagens tävling går i skärgården men inte är någon sprint utan en medeldistans. Medeldistansen går förresten vid Urö, vilket dock inte är en ö utan en halvö. Tyvärr saknas terrängbeskrivning på inbjudan. Det framgår inte heller om det är möjligt att anmäla sig till en av etapperna, men provar man i Eventor ser det ut att fungera. Å andra sidan går man då miste om prispengarna om man tillhör D/H21.

Morokulien 2-dagars går torsdag-fredag samma vecka och kan med sina två medeldistanser fungera som den perfekta uppvärmningen inför O-ringen eftersom O-ringen börjar först på söndagen. Dessutom går nästa års O-ringen alldeles i närheten (andra Morokulien-etappen är till och med grannkarta till tredje O-ringen-etappen).

O-ringen i Sälen
Gör som snart 16 000 andra. Har du inte bestämt dig än så är det inte för sent. Det går att anmäla sig fram till den 20 juli.

Hällens 3-dagars 1-3 augusti
Hällens 3-dagars har etablerat sig med sitt enkla koncept - endast tävlingsklasser för seniorerna och resten som öppna klasser. De två första etapperna, en medel och en lång, går på samma ställe som Stigtomtakavlen 2015, för er som var med då. Alltid klurig orientering och ofta väldigt öppet och fint. Den sista dagen går på moränåsar några kilometer öster om Stigtomta.

Medeltidskampen - ny 3-etappstävling på Gotland, 6-7 augusti
Som sommartävling får även nya Medeltidskampen räknas. Den avgörs som en 3-etappstävling vid Etelhem, alldeles vid Sigvalde träsk, en av de trevligaste badsjöarna på Gotland och konceptet är lite annorlunda - man klämmer in två medeldistanser på lördagen och en långdistans på söndagen. Så missar du Gotlands 2-dagars eller 3-dagars får du alltså en ny chans i augusti. 

VM:s publiktävlingar
Ok, sommaren är kanske redan över. Samtidigt blir VM-veckan på hemmaplan i Bohuslän om två månader något av en semestervecka för många, både med hejande på våra landslagsstjärnor och med solbadande på västkusten. Dagarna är 20-28 augusti. Har du ännu inte bestämt dig finns det möjlighet att anmäla sig sent. Gå in på VM:s hemsida för inspiration.

Vad springer du?
Vilken eller vilka tävlingar ser du själv mest fram emot i sommar och varför?


Länk: Tävlingsprogrammet i Eventor

Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Kommentarer

KJ 2016-07-26 20:58 #11
Eskilstuna 3-Dagars och Ok Hällen:s 3-dagars är givet varje sommar...
mmm 2016-07-20 20:32 #10
Ingen Öaknalt och fin terräng på jaktstarten i Halland 3-dagars inte. Knökigt som bara den...
gg 2016-06-27 16:14 #9
sprintscotland.co.uk
PS 2016-06-25 23:03 #8
Mr Crowley>> Att 25-manna helt skulle sakna inslag av taktik stämmer inte. Det är i och för sig ganska små saker man har att spela med men ändå förvånas man varje år av hur vissa klubbar tar ut lagen. Jag tänker dock inte avslöja något :-)
Mr Crowley 2016-06-22 17:14 #7
En bra tävling för mig är mer än bara karta, terräng och bana enligt min åsikt. O-ringen eller Jukola är väl inte en höjdpunkt för många enbart pga själva loppen utan pga allt runtomkring.

Saker som gör tjoget roligt är spänningen och taktiken som är svår att matcha i andra stafetter. 25manna som också är en breddstafett har noll inslag av taktik.

Vädret brukar vara bättre än på de flesta andra stafetter också. Åtminstone temperaturen.

Sen är man väl olika. Jag förstår inte tjusningen med 25manna som många längre norrut gillar. I år står jag nog över den tävlingen.
Gafflat 2016-06-22 15:59 #6
De som gör att alla söderläningar pratar så gott om Tjoget är väl för att ni i klubben gör en grej av de, tävlingen i sig suger ju. Bara raka sträckor, vem kom på de?!
Wtf 2016-06-21 17:19 #5
Tjoget är sommar tävlingen som gäller.
Mr Crowley 2016-06-21 10:11 #4
Varför är inte Tjoget med? Sommarens roligaste tävling.
TEE 2016-06-21 09:21 #3
Den mest givna sommartävlingen är Tjoget.
gsb 2016-06-21 08:23 #2
5-dagars i Wales, Crosoe 2016, ser jag fram emot. Går samtidigt med O-ringen.
Terrängfen verkar vara riktigt häftig!
EriOL 2016-06-20 22:18 #1
Det som lockar mig mest är nog faktiskt Järnbärarnas 2-dagars vid Gillersklack 20-21 juli. Terräng som inte använts sedan 70-talet...

Senaste artiklarna

Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
Onsdag 7/3
Torsdag 6/7
Torsdag 15/6
Onsdag 14/6
Torsdag 8/6
Söndag 30/4
Onsdag 5/4
Tisdag 28/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng