Visa inloggningsformulär
Artiklar  

SOFT utreder anmälan om regelöverträdelse

På O-Ringen i Sälen noterade tävlingsledningen en person som fuskade. Personen diskvalificerades och ärendet är även anmält till SOFT som nu utreder frågan. Tills vidare har klubben stängt av löparen.

Publicerad 2016-08-02 20:58 (Uppdaterad 2016-08-02 21:24)

 25 kommentarer

Det handlade om en löpare som i falsk namn sprang sin bana innan denne senare sprang i sitt eget namn. Det ledde till långt framskjutna placeringar på tävlingarna. Dock uppdagades fusket då löparen i fråga på en etapp inte stämplade ut med sin fiktiva löpare, och tävlingsledningen började leta efter en försvunnen löpare. 


I samband med detta noterade tävlingsledningen att löparen hade fuskat, och diskvalificerade löparen. O-ringen anmälde även det inträffade till SOFT då de ansåg att överträdelsen av regelverket var grovt.

OL Alternativet har frågat SOFT om deras kommentar till det inträffade och deras svar är följande:

"SOFT har fått en anmälan från O-Ringen om en grov överträdelse av regelverket. O-Ringens Tävlingsledning diskvalificerade en deltagare i H55K då de ansåg sig ha bevis för att han skaffat sig otillåtna fördelar under etapp 1-4, genom att ha vistats i tävlingsområdet före sin start. Överträdelsen kommer att utredas och tas upp för behandling på förbundsstyrelsens möte i september."

Med tanke på diskussionen efter detta ber vi alla att agera respektfullt och låta SOFT och arrangören styra den fortsatta hanteringen efter vårt gemensamma regelverk. Vidare bör även respekt visas mot drabbad klubb som också direkt har tagit avstånd från alla regelöverträdelser genom att säga att allt fusk är oacceptabelt. Styrelsen har begärt att få ta del av tävlingsledningens utredning för att hantera ärendet inom klubben och har även begärt att få ta del av medlemmens redogörelse. 

Ikväll meddelar klubben på sin hemsida att löparen inte får representera sin klubb under den tid utredningen pågår, och inte heller delta i tävling eller uppvisning tills vidare. Man avslutar med att konstatera det tragiska i det inträffade för alla inblandade parter, och hur de kan stödja löparen som individ. Det görs alltså skillnad på sak och person.

Klubbens information.

Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Kommentarer

NN 2016-09-16 13:18 #25
http://www.svenskorientering.se/globalassets/svenska-orienteringsforbundet/forbundsinfo/styrelsemoten/styrelsens-sammantrade-nr-816-regelarende.pdf
? 2016-08-23 12:01 #24
S'son>> men det var ju inte så svårt att lista ut eftersom det var de klasserna som man kunde genomföra ngt sådant eftersom det är fri starttid.
S'son 2016-08-20 10:09 #23
Kortlöpare>Man kan ju undra varför man ska springa kort, om man ändå kör dubbla pass...?
Kortlöpare 2016-08-11 01:03 #22
Starkt att klara av banan två gånger dagligen. Ingen straff för nytänkandet.
kl. 2016-08-08 22:11 #21
old>Läs:#14.
old 2016-08-08 21:24 #20
Zerbembasqwibo> Läs #11.

kl.> #11 var en allmän åsikt som inte var kopplad till något särskilt fall och inte heller ett direkt svar till dig.
kl. 2016-08-08 20:52 #19
old> men nu skrev jag inte mitt inlägg till dig, utan till: "Rolf Gabrielsson H70K" som verkar vilja antyda att den person han anger har gjort nåt fel. Eftersom inget svar erhållits,så kanske Rolf själv hör till de personer "som ej reagerar på korrekt sätt" utan går in på ett forum och klagar.
Hur 2016-08-08 20:32 #18
Ja hur många (utöver några finnar med kunskap om bakgrunden) hade egentligen tänkt tanken fullt ut att det fanns fusk att anmäla?
Att det var fantastiskt osannolikt att lyckas så bra kan man ju tänka, men hur kan man ens tänka sig att någon lägger ned så mycket på att fuska på det omständliga viset i H55K?

Och är det en strid värd att ta utan indikation på hur det gått till?
Hur vet man att O-ringen kommer att kolla alla möjliga alternativ som man inte själv ens anat?
Zerbembasqwibo 2016-08-08 20:06 #17
old> Behöver man inte ens bevisa att man misstänker? Räcker att man tror att man misstänker att nån brutit mot en regel?

Hur> I efterhand är det ju folk som kommer på att de sett saker som var lite skumma, med tidigare diskuterad löpare, som att denna utan tävlingskläder (dock ej naken, det är också otillåtet) setts vara på väg mot start men väldigt långt innan denna senare tävlade. Så klart var det skumt, men det fanns väl nån naturlig förklaring... och det gjorde det!

Men man kan ju inte anmäla ALLT sånt. Då blir det jobbigt.
old 2016-08-08 18:45 #16
Man behöver inte ha bevis för att anmäla misstanke om fusk till tävlingsledningen.
Tävlingsledningen har troligen bättre förutsättningar att utreda.

Just i detta fallet kunde kanske en anmälan redan på tidigare O-ringen lett till att tävlingsledningen upptäckt att samma person anmält två personer från olika länder och funderat på orsaken.
Hur 2016-08-08 18:13 #15
Du hade ju en omöjlig sträcktid att utreda.

Så då skulle man alltså i detta fall komma och säga att tiden är omöjlig?
Troligen var väl inte fusket sånt att han faktiskt inte sprang banan med pinnen, så det blir ju lite svårt att utreda för sträcktiderna lär väl vara korrekta?

Om jag förstått rapporteringen rätt så nekar han fortfarande, och vem har då bevis att göra en anmälan på?
Att lista ut att han sprungit 2 ggr krävs ju lite misstag från löparen, som ju till slut fällde honom, inte att någon anmäler utan att veta hur det gick till?
old 2016-08-08 11:40 #14
Hur> Jag skrev med anledning av kl. :s kommentar: "Och vad menar du att han (eller de övriga i H55K som förstod att det inte hade gått rätt till) borde ha gjort?"

Själv anmälde jag på en etapptävling utomlands i sommar till tävlingsledningen att en person (visste inte vem, men av sträcktidsremsan framgick hur långt efter bästa sträcktid jag var) hade omöjligt snabb tid till första kontrollen. Eftersom det var startstämpling återstod bara möjligheten att personen inte passerat startpunkten. Tävlingsledningen utredde och personen blev diskad.
madcap 2016-08-08 08:46 #13
Rolf Gabrielsson H70K>> Är det ett problem att någon vinner även i Kortklass? Jag förstår inte varför så många verkar tycka att man inte ska kalla kortklass för tävlingsklass eller att det inte ska delas ut priser där. Alla har självklart rätt att tycka vad de vill om vilken klass som är "riktig" tävlingsklass eller mest ära i att springa, men jag förstår inte varför man missunnar oss som springer i kortklassen känslan av att vi också springer tävlingsklass (vilket för mig inkluderar att vinnaren får pris, även om jag inte har en chans att få det priset själv).

Den som inte tycker att kortklassen är tillräckligt ärofull kan ju helt enkelt välja en annan klass.

Jag tror att den aktuelle fuskaren inte fuskat för att få pris. Jag vet inte vad för priser som delades ut i år, men ett konsthantverk av en lokal konstnär kan man med största sannolikhet köpa för samma pengar som startavgiften. Äran däremot skulle ju vara kvar även om man tog bort priset.
Hur 2016-08-07 23:28 #12
Old> Det var ju en dokumenterat snabb person, så det kan ju vara svårt att bara genom tiden påstå att det är fusk?
Och om man inte listat ut hur det gått till kan det vara svårt att anklaga någon bara för att vara "för bra"?

Vad menar du argumentet för att anmäla fusk?
Eller tror du att någon känt till det men hållit tyst av någon obegriplig anledning?

Det gäller ju H55 kort, det kan hända att de övriga inte bryr sig om resultatet tillräckligt för att klaga på att andra motionerar fortare än de gör. Tills dess att omfattning och upplägg blir helt känt pga fuskarens egna misstag som avslöjar hur det gått till.
old 2016-08-07 22:18 #11
Har man goda grunder att misstänka ett allvarligt fusk är det väl närmast en plikt att anmäla detta till tävlingsledningen för utredning.
kl. 2016-08-07 21:44 #10
Rolf Gabrielsson H70; Hur vet du att inte Lennart Agén inte reagerade? Och vad menar du att han (eller de övriga i H55K som förstod att det inte hade gått rätt till) borde ha gjort?
Rolf Gabrielsson H70 2016-08-06 22:37 #9
TEORI; Prestige och status kan bjudas på... men stimuli att vinna etapp- och slutseger elimineras...
Teori 2016-08-06 09:25 #8
Jag tror inte det är främst för prisernas skull en "elit" springer K-klass utan det är väl främst för ärans skull. Det är ju även lite prestige och status i att vinna eller placera sig bra i K-klass även om folk verkar förkasta detta. Man blir säker uppmäksammad i lokalpressen för det distrikt man springer i om inte annat.
Rolf Gabrielsson H70K 2016-08-05 22:22 #7
KORTKLASSER; Har genom åren förekommit synpunkter på att duktiga orienterare springer kortklass på 5-dagars, detta av olika anledningar... En del kanske för att vinna etappriser eller totaltseger... FÖRSLAG; Slopa priser för etapp- och totalseger i ALLA vuxna kort- , direkt- och motionsklasser.... Då löser sig detta problem med "prisjägare"... Vi andra "vanliga" springer O-Ringen varje år utan att aspirera på varken etapp- eller totalseger...
Då skulle det exempelvis kanske inte vara så intressant för Sune från Tullinge SK att springa kortklass i framtiden....

FUNDERING: Märkligt att Sunes klubbkompis Lennart Agén inte reagerade... som även han sprang H55K i Sälen... när han stryk av Sune med hela 5:28 på etapp 2... och blev snuvad på etappvinsten....
Ru Dnuk 2016-08-04 11:27 #6
Ja, bäst man förbereder sig för e fängelsevistelse då.
BjornG 2016-08-04 11:17 #5
Det finns ju andra brottsrubriceringar...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Falsk_tillvitelse
Ru Dnuk 2016-08-04 11:05 #4
Ja, det kanske var att ta i. Men för att förhindra framtida liknande fusk kanske man måste ha med sig legitimation till starten :)

Dessutom 2013 ser det ut som att den misstänkte kanske sprungit i en persons namn som faktiskt finns. Vad är det då? Identitetsstöld?

Men enklast för att få reda på det är det ju att fråga personen i fråga om han var med i O-Ringen 2013.
BjornG 2016-08-04 09:40 #3
Påstår du att man behöver visa upp ett personbevis eller pass för att anmäla sig till 5-dagars?
Eller är det bara så att du tar i för allt vad tygen håller utan att bry dig om vad det är du antyder?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Urkund
Ru Dnuk 2016-08-04 09:01 #2
https://sv.wikipedia.org/wiki/Missbruk_av_urkund
Bobby 2016-08-03 19:41 #1
Man får dessutom inte springa i någon annans namn.

Senaste artiklarna

Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
Onsdag 7/3
Torsdag 6/7
Torsdag 15/6
Onsdag 14/6
Torsdag 8/6
Söndag 30/4
Onsdag 5/4
Tisdag 28/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng