När SOFT tog beslutet om att införa jämlika segrartider för damer och herrar ställdes frågan till Finska Orienteringsförbundets representant och tekniske expert Heikki Peltola. Heikki berättar att man inte kommer att ändra sträckornas beräknade tider i Venlakavlen
- "Jukolakavlen kan inte jämföras med en vanlig orienteringstävling, där det finns många olika åldersgrupper och konditionsnivåer", påpekar han. De beräknade tiderna för de kortaste sträckorna baserar sig på att det också ska vara möjligt för D16 och D18 eller äldre kvinnliga orienterare att delta i stafetten. Att göra om sträckornas beräknade tider till längre i Venlakavlen skulle också ställa ännu mera krav på arrangemanget. Venlakavlen ordnas traditionellt på lördageftermiddagen och ska avslutas före Jukolakavlen. Om man hade två tävlingar på gång samtidigt, skulle det vara tekniskt mycket krävande och inte så givande för publiken, avslutar Heikki.
Damerna gjorde sitt inträde i tävlingen redan år 1951 och då fick kvinnorna en egen tävling och från 1978 har Venlakavlen arrangerats. Jukolakavlen (Jukolan viesti) är världens största orienteringsstafett som årligen arrangeras under den andra veckan i juni, någonstans i Finland utifrån en plan som Kaukametsäläiset lägger. Kaukametsäläiset är föreningen som äger alla rättigheter för kavlen. Namnet på och upplägget av stafetten har hämtat inspiration i boken "Sju bröder" av Aleksis Kivi.
Årets tävlingshelg kommer att avgöras i byn Raippo ett par mil söder om Villmanstrand. Tävlingsområdet ligger inte allt för långt från den plats där "Gräns-Jukola" avgjordes 1989. Ett år då det var många svenska framgångar med bla Tullinge, Stora Tuna, IFK Södertälje, Sundsvalls OK och Malmby IF som var 5:e svenska klubb precis utanför topp 10 med 7 min efter segern i Venlakaveln. I Jukolakavlen, förlåt herrklassen, kunde vi hela natten se en tät strid där Tullinge satte färg genom leda långa natten och NTHI som till slut drog längsta stråt i en omtalad spurt före Angelniemen och IFK Södertälje. Hela tolv svenska herrlag lyckades 1989 komma bland de 25 bästa lagen i mål och det var inte klubbar som Ravinen, Orion, Lidingö eller IKHP, vilka i stället krigade runt placering 30. 1989 var de svenska framgångsrika klubbarna Ockelbo, Sundsvall, Hagaby, Linköping, Hedströmmen, Gävle, Trollhättan, IFK Göteborg, Majorna, Stora Tuna och tidigare nämnda Tullinge samt IFK Södertälje.
Vilka blir årets framgångsrika svenska klubbar?