Visa inloggningsformulär
Artiklar  

O-Ringen vill förenkla för arrangörer

O-Ringen AB lanserar idag ett projekt för att göra tävlingsarrangemangen lite enklare att genomföra för klubbarna. Man vill samla in förslag på tekniska lösningar på vanliga problem och sedan förverkliga något eller några av förslagen för att till sist göra lösningarna tillgängliga för hela orienteringsrörelsen.

Publicerad 2014-05-08 19:26  

 52 kommentarer

Det ställs allt högre krav på arrangörerna av våra tävlingar. I synnerhet om man ska arrangera någon av alla våra värdetävlingar, till exempel Silva League, O-Ringen eller någon av de stora stafetterna, blir kraven från deltagare, publik och förbund högre och högre för varje år.

I takt med att kraven ökar blir det också svårare att hitta föreningar som vill ställa upp och arrangera dessa tävlingar, och för föreningarna blir det svårare och svårare att hitta medlemmar med rätt kompetens för att axla många av de roller som krävs för ett arrangemang. Nu vill O-Ringen AB göra något åt saken och lanserar idag ett projekt som syftar till att hitta och genomföra lösningar på vanligt förekommande problem och svårigheter inom det tekniska området. Företaget ställer upp med resurser för att genomföra lösningarna, men ber nu om tips på olösta problem och möjliga, ännu ej genomförda, lösningar på dessa problem. Man tar sig dock rätten att själv välja vilka av de föreslagna problemen man vill hjälpa till att lösa.

Vi ställde några frågor till Henrik Bengtsson, IT-chef på O-Ringen AB.

Hur kommer det sig att ni lanserar den här projektet?
- Vi som arrangör av världens största orienteringsäventyr vill förenkla och förbättra både för arrangörer och deltagare. O-Ringen AB tror att om vi kan hjälpa till att göra detta så kommer vi kunna göra vår idrott mer lättillgänglig och intressant för nya personer också.

Vad hoppas ni inom O-Ringen AB få ut av projektet?
- Ett av våra mål är att förenkla genomförandet av O-Ringen så att evenemanget kan genomföras på mindre antal funktionärstimmar och därigenom kunna erbjudas på nya orter.
- Dessutom vill vi att bra idéer tas om hand och blir verklighet. Om vi kan hitta saker som underlättar för oss själva så kommer de säkert underlätta även för andra arrangörer. Om det blir lättare att arrangera orienteringar så tror vi på ett ökat deltagande.

Vad för typer av problem är det ni har tänkt er att lösa?
- Vi är öppna för idéer här. Hela projektet syftar till att ta tillvara den enorma mängd idéer som vi tror finns ute bland våra idrottare, så att låsa sig till ett specifikt område har vi inte velat. Däremot är inriktningen på teknik, men teknik kan användas inom alla områden så vi ser väldigt brett.

Om man är en arrangör som sett en svårighet eller ett problem, men inte själv har lösningen, kan ni hjälpa till även då?
- Självklart, jag tror att vi tillsammans kan se lösningar på ett problem om man tillåter att det är högt i tak och att man inte låser in sig. Vi vill ta tillvara den kraft som finns i att vi alla tänker olika och vi tror på att alla intressenter bidrar till att gemensamt ta oss framåt.

Vilka resurser har ni för att genomföra lösningarna?
- Som arrangör av världens största orienteringsäventyr så är vi antagligen den organisation som har de bästa resurserna i världen för att hjälpa till med dessa frågor.


Läs mer på O-Ringens hemsida

Magnus Johansson

magnus@madcap.se

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Årets julklapp 2014-11-25 15:41 #52
Kan man inte få in en standardlösning för kontrollstämpling i dessa aktivitets-/träningsarmband?
Anonym 2014-08-14 22:10 #51
Tror att någon självregistrering skulle vara bra vid både starten och målet. Vid starten kan man "anmäla" att man kommit till starten sedan kan det finnas någon tv-skärm som talar om när man man ska gå in. Du sköter sedan resten själv. Vid ungdomsstarten kan det stå en funktionär som hjälper dem yngsta. Vid målet går man till en dator och stämplar ut, då kan man se om man blivit godkänd, och så skriver en skrivare ut tiderna Det skulle spara mycket folk som står och tar hand om start/mål på dem stora tävlingarna På oringen är det säkert 100 personer som bara har hand om start/mål. Om man tog bort den personalen skulle man uppskattningsvis spara knappt 500 h arbetstimmar. Då skulle det bara behövas någon person som hjälpte till om något blev fel. Typ en person vid start och en person vid utstämplingen.

Att man gör mer och mer själv, självbetjäning tror jag kan göra att det behövs mindre folk, och det kan flyta på smidigare. Självbetjäning kan också användas vid tex. Markan, direktanmälan, parkeringsavgift, parkering, m.m.
Johan 2014-07-13 19:58 #50
I dag på Hallands 3-dagars var det väldigt många i H10 och D10 som startade en minut före sin starttid. Dock inte alla tyvärr. Detta berodde väl på otydliga/felaktiga instruktioner av funktionärerna. Jag klandrar inte dem allt för mycket för detta. Så kan det bli ibland när den mänskliga faktorn är inblandad. Men det är lite kasst att vi inte har standardiserade rutiner som förhindrar sånt här på våra tävlingar. Även om inte alla har startstämplig så kunde ju checkenheten placeras framme vid kartorna istället. Vi kunde också ha stämplig vid startpunkten. Då säkerställer man ju även att alla passerar den.
Dessa saker kan någon gärna få fundera lite på. Känns lite b att det är så här när det är så exakt i alla andra delar av tidtagningen.
Løken 2014-07-06 17:59 #49
Ser ut som om o-ringen nå blir en gedigen rekrutteringsplass for sykkelorientering - en sport hvor utstyret koster minst det tidobbelte, og som dermed er tilsvarende interessant for sponsorer. Denne kombinasjonen kan fort påvirke utviklingen av fot-o-ringen mer enn noe annet.
MS 2014-07-01 22:54 #48
Gjør buss obligatorisk inn til alle etappene. Opprett egne sentrale parkeringsplasser for de som ikke bor i o-ringen staden og for publikum. Det brukes samme parkering for hele uken. Denne parkeringen bør være gratis. Fra parkeringsplassene kjøres de til etappene. Alle som deltar må betale for buss. Legg bussavgift inn i deltager prisen. Alle andre kan forhåndsbestille buss eller kjøpe billett av funksjonær ved parkering.
Kun presse, vip, og funksjonærer får parkere på etappen.
Med dette slipper man trafikk kaos. Det er også mer trafikk sikkert. Etappene trenger ikke å finne så store parkeringsplasser.
Under Vinter OL i Lillehammer ble det noe lignende benyttet. Publikum måtte bruke buss inn til arena.
GPS för alla 2014-05-23 19:56 #47
http://oringen.se/orter/skane2014/nyhetsarkiv/nyheter2014/gpsforalla.4317.html
Zerbembasqwibo 2014-05-21 10:06 #46
madcap> Om O-ringen kan ta fram ett koncept på hur man arrangerar bussning till vettigt pris för arrangören kommer i alla fall min klubb få oerhört mycket större möjligheter att arrangera tävlingar på fina områden, som idag ligger "för långt in i skogen" för att kunna ha tillräckliga parkeringsytor! Så även där är det till nytta, absolut!

Tänk dig en jättestor låda, och så tänker du utanför den! ;)
matteus 2014-05-21 09:59 #45

Jag vill kommentera Sig. Bitter och måste delvis hålla med om påståendet att vi orienterare gärna tar egna beslut och vägval. Kanske är det därför vi tycker om den här sporten. ;- )

- Tänker närmast på att O-ringen Ab skulle erbjuda arrangörer någon typ av "projektledare".
Dessa skulle ge råd och överföra dokumenterade erfarenheter sedan tidigare år samt monotorera arrangörernas löpande arbete. En grupp på 4-5 personer med kunskap inom sitt speciella givna ansvarsområde, t.ex uppbyggnad av C-ort / Tc , teknik, trafik, m.m.
madcap 2014-05-21 09:48 #44
matteus>> Jag håller med om att trafikkaos är tråkigt. Sättet att lösa det på borde vara att subventionera bussarna till arenan ännu mer, och att se till att bussningen fungerar. Om färre deltagare tar bilen blir det inte lika många fordon på vägarna och inte lika många bilar som ska ta tid på sig att parkera och parkeringsytorna behöver inte vara lika stora. Det borde dessutom vara så att det går åt färre funktionärer för att hantera bussningen än för att hantera stora parkeringar, vilket ju är en förenkling för arrangören.

Det här är ju dock inget som vi som arrangerar vanliga tävlingar har någon nytta av, inte heller är det något som löses med en teknisk lösning, så det hör väl inte riktigt hemma i den här tråden.
arrangör 2014-05-21 08:26 #43
Analysen >Varför kan man erbjuda bättre orientering om man slopar kravet på dusch? Det måste väl gå att transportera en tank med varmvatten till rimligt avstånd från målet.
Zerbembasqwibo 2014-05-20 22:43 #42
2014-05-20 22:08 | #39 > OK, men det tror inte jag.

Bitter> Du kan ju se på kartan http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/Naturreservat/Lugnet/folder.pdf att placeringen av duschar inte är i konflikt med naturreservatet.

Jag tror inte att duschens placering eller utformning är det stora miljöproblemet. Det är att alla tar bilen till tävlingen.
Analysen 2014-05-20 22:32 #41
Slopar vi kravet på dusch kan vi direkt erbjuda mycket roligare orientering. Vad vill vi ha? En ren orienterare och dålig orientering. En skitig orienterare och bra orientering? Vill vi ha både och måste vi höja startavgifterna med ett par hundra kronor.
Bitter 2014-05-20 22:18 #40
I exemplet Lugnet är det så att området är ett naturreservat. Miljöminister C går nog i taket om man börjar bygga en massa duschar och toaletter för att tillfredsställa vilsna orienterare som ändå röstar på Miljöpartiet. Skitsmart av arrangörerna i Falun att använda grejerna som finns för att visa omvärlden att man har något hum om vad som är bra för miljön. Respekt.
Anonym 2014-05-20 22:08 #39
Nu tror jag arrangören får betala feta pengar till kommunen för att utnyttja modern logistik och miljöbra anläggningar. Var nog ett medvetet val. Även orienterare bör ta andra hänsyn än rent orienteringstekniska. Kanske den bristen på omvärldsinsikt som är på väg att döda sporten?
Zerbembasqwibo 2014-05-20 21:49 #38
Bitter> Så, ditt konkreta förenklingsförslag är....?

2014-05-20 21:44 | #37> Om jag var involverad i en orienteringstävling på Lugnet skulle jag också förlägga duschen inomhus i befintliga anläggningar, men inte för miljön eller kvaliteten i första hand, utan för att man förmodligen sparar en hel drös med funktionärer och besvär samt pengar för transport av varmvatten i en tankbil eller via separata värmare istället för genom befintlig infrastruktur.
Anonym 2014-05-20 21:44 #37
Har vi centralt bestämt om det ska vara 26,7 grader eller 26,8 grader i duschen, den dusch som allt fler intelligenta och moderna personer screenar med tanke på kvalitet, renlighetskrav och av hänsyn till natur och miljö? Extra årsstämma? I Falun i helgen hänvisade man orienterare till en sporthall med tanke på kvalitet och miljöaspekten. Tycker det var bra initiativ.
Bitter 2014-05-20 20:39 #36
Grejen är att det inte funkar att föra över information eftersom väldigt många orienterare, speciellt i de äldre dominerande årgångarna, tror sig exakt vet hur en tävling ska genomföras. Orienterare läser inte tävlingsreglerna. Orienterare läser inte PM. Orienterare gör som man tycker själv är bäst.
EriOL 2014-05-20 17:40 #35
PS>> Om det var en typisk Södertörnshöjd så är det nog snarare så att den sorterats bort eftersom den tolkas som en sten. Överhuvudtaget så är det i stort sett omöjligt att hitta stenar på lantmäteriets laserdata, även i de fall där de är 3 meter höga. Rimligtvis borde de ju finnas i grunddatat men det verkar inte som att man vill lägga ner jobb på att sälja ett särskilt "stenlager" när snåla orienterare är de enda som är intresserade.

matteus 2014-05-20 13:54 #34

Bra att O-ringen Ab kommit till samma slutsatts som tidigare funktionärer efterlyst i många år.

Varför uppfinna hjulet på nytt varje år när det finns en massa bra kunskaper att föra över till nästa års arrangör. Konsten är att ha rätt personer som kan samla upp dessa och föra dem vidare på ett pedagogiskt sätt. Här ligger Jukola-kavelns arrangörer långt före.

Jag hoppas att O-ringen Ab tar sig en riktig funderare över trafiklogistiken tills i sommar så vi alla slipper det trafikkaos som Halmstad lyckades ställa till med. O-ringen-arrangemang på en ort med många övriga semesterfirare samt undermålig trafiklösningen som i Simlångsdalen kan sluta med långa bilköer som bekant.
Anonym 2014-05-20 01:16 #33
Kartdiskusjonen kommer egentlig alfor sent. På ett tidspunkt hadde "vanlige" folk et forhold til turkart, i målestokk 1:25 eller 1:50. Da var det enkelt å forholde seg til o-kart i 1:20, og jeg mener at man aldri diskuterte konsekvensene av at o-kartene ble spesialkart, med visualisering som krever avansert grovsortering. Er det egentlig enklere for en nybegynner å begynne på et kart som er overlesset av detaljer, enn på et turkart? Spesialiseringen dro også med seg temporære tegn for vokst som gjør at de fleste mindre løp blir arrangert på kart som er direkte misvisende siden grønt har blitt gult og vice versa i løpet av vinteren. Postbeskrivelsen trenger flere symboler fordi tegnene ligger så tett, og du skal faktisk konkurrere ganske hyppig for å kjenne tegnene. I tillegg kommer et stk ekstra utstyr i form av løse postbeskrivelser, som jeg faktisk ikke skjønner vitsen med i det hele tatt. Det var faktisk en fin kognitiv øvelse å pugge postbeskrivelser og koder underveis. Alt dette har økt avstanden til turorientering. Da parkorientering ble erstattet med sprintorientering, forsvant også argumentet om at sprint hadde lav terskel for nybegynnere. Du skal kunne man tegn og regler for å holde stor fart, eller unngå å bli bli disket
Kartdiskusjonen kommer for sent fordi det ikke lenger er en selvfølge at "vanlige" folk har en fast forestilling om kart, bruker de ikke gps?

Jeg løp selv på mitt første moderne o-kart i 1971, og opplevde det som en ny og morsom verden - postene lå der de skulle. Men i ettertid ser jeg at navigasjonsevnen ble en teknikk - klarer ikke å forklare det annerledes - og at de gamle kartene krevde mer kunnskap om forholdet mellom kart og terreng,og at jeg faktisk er like imponert over de som aldri bommet på slike kart som jeg er over en viss franskmann.

Det er mulig dette er en nostalgidiskusjon, men jeg mener at kartnormen i orientering er et fritt valg, og at sporten skal passe seg for å bli for spesialisert - ordet "kontorarbeid" er ikke særlig sex i en sport som i Norge bruker slagordet "vilt, vakkert og rått", uten at jeg ser sammenhengen med et stadig større fokus på sprintorientering.

Jeg ser at O-ringen skal ha tre nostalgiløp. Hvorfor ikke lage en egen classic-klasse med fem slike løp, og lytte til responsen?
PS 2014-05-19 23:34 #32
För övrigt rekade jag karta i ett område i lördags och hade en kurvkarta med 0.5 meters ekvidistans som bakgrundsbild på datorn. När jag kom till ett litet höjdparti så hade jag plötsligt väldigt svårt att få ihop det. Det fanns tre relativt små men höga och branta bergsknallar i området (1.5-2 meter över resten av höjdpartiet) men där den högsta av dem låg fanns ingenting på min kurvkarta. Förmodligen har alla laserstudsar från den sorterats bort som antingen växtlighet eller bebyggelse eller något annat. Hur som helst så lär ju en automatgenererad karta bli ganska konstig i ett sådant fall. Jag har sett fler liknande saker men detta var nog det extremaste med tanke på att skogen där inte ens var speciellt tät.
PS 2014-05-19 23:22 #31
Løken>> Du pratar om de bästa kartorna från 70-talet men eftersom jag var med redan på den tiden så vet jag att de allra flesta kartorna var dåliga åtminstone i Sverige. Det är nog närmast den nivån jag tänker på. Norrmännen var ju tex måttligt imponerade av Tiomilakartorna (även) på den tiden. Så sent som inför VM i Sverige 1989 så gällde väl devisen "Full fart på dårligt kart".
FF 2014-05-19 15:22 #30
Otb och Løken, är det alltid 40 år dvs om 6 år är vi inne på 80-talskartor, eller är det bara 70-talskartor man får när man automatgenererar?
Otb 2014-05-19 13:17 #29
Tack för svaret PS. Googlade på "automatgenererad karta" och hittade då följande tråd här: http://www.orienterare.nu/T/1400 där det finns många intressanta inlägg om just den punkten.
Kartkvalitet som i mitten på 70-talet är inte så tokigt, håller med Løken. Det finns säkert en bra utvecklingspotential också så jag tycker det är klart intressant.
Løken 2014-05-19 12:55 #28
Om man går 40 år tilbake, så havner man ikke i steinalderen, men på justerte og korrekte kart, dog noe grovere enn i dag. Kartene varte også i flere år siden man ikke tok med vokst og hogst.
Det kunne være vanskeligere å beregne veivalg, det kunne være vanskeligere å finne postene, men sporten hadde en grad av uforutsigbarhet som skilte den fra baneløping. Stort sett var det de beste som vant dengang også - de beste hadde en kart og terrrengforståelse som var imponerende, vanskelig å lære bort, basert på intuisjon, altså summen av erfaring. Et kart vil alltid være en abstraksjon og forenkling av terrenget, og vi står helt fritt til å velge om vi skal løpe med en flagrende duk i A2 eller et mer håndgripelig kart.
PS 2014-05-19 11:11 #27
Outside the box>> Har du sett de automatgenererade kartorna från Jukola-området? Hur mycket avdrag på tiden skulle du vilja ha i motprestation för att springa med en sådan karta jämfört med den riktiga kartan? Svaret på den frågan kan nog ge en indikation på hur stor förändring det vore och då ska man ändå ha klart för sig att de kartorna ändå till viss del bygger på information som nog är rekad av finska kartmyndigheter. Jag skulle vilja påstå att med den teknik som finns idag så vore det att gå tillbaka ca 40 år i tiden att använda en sådan karta. Man slipper visserligen skevheter men massor av information saknas eller felaktig.
Drönarn 2014-05-18 08:25 #26
Vi drönare skulle kunna bidra med mycket för TV-produktionen. Vi kan förflytta oss snabbt och behöver ingen människa på plats.
Løken 2014-05-17 19:27 #25
Gratulerer, nå er dere i gang.
Outside the box 2014-05-17 11:04 #24
Framtiden?
1. Kartan - hur dålig karta skulle det bli om man helt skippade fältarbetet? Skulle orienteringen bli en annan sport?
2. Banan - skulle men tekniskt kunna lösa det så att armbandet man har på sig ger grön signal när man är på rätt koordinat? I så fall behövs ingen kontrollutsättning.
3. Kartan - mindre cirklar vid kontrollerna, inga angivelser behövs. Naturligtvis är kartan i material som inte behöver någon plastficka.
4. Starten - automatisk avläsning av starttid och starter sker var 15:e sekund, självklart inte i samma klass. Armbandet ger grön signal när man får starta.
PS 2014-05-15 14:19 #23
Hellre batterier i handen än batterier skogen eller som i EMIT-fallet batterier på båda ställena. I övrigt är det väl inga större fel på EMIT. Så länge man har en frisk bricka så fungerar det ju alldeles utmärkt i exempelvis Finland. Det viktiga är att det finns något sätt att avgöra hur mycket som finns kvar i batteriet och om systemet drar mycket ström så bör enheterna vara laddbara. Om löparenheten är sammanbygd med annan funktionalitet som tex GPS så bör den vara konstruerad så att all annan batterislukande funktionalitet automatiskt stängs av om batterinivån sjunker under en viss nivå. Stämplingssytemet ska prioriteras över allt annat. Om man använder NFC så bör dessutom målenheter och eventuella startenheter vara aktiva, dvs de ska innehålla klockor vars tid överförs till löparenheten vid stämpling.
auty 2014-05-14 18:06 #22
Robin > Kräver ett batteri i handen. (?) Liknar inte det emit?
Robin 2014-05-14 11:29 #21
Vad sägs om kontrollenheter som använder sig av NFC teknik? Inget batteri på kontrollen behövs.
PS 2014-05-12 14:20 #20
madcap>> Batterilösa enheter i skogen har den stora fördelen att man som arrangör inte behöver bekymra sig om ifall batterierna kommer att räcka för alla som springer. Extra intressant är deta om man hyr utrustning som man får väldigt sent.
Att utrustningen ska vara lätt är förstås för att det ska vara lätt att placera ut den och det är en fördel om den är så billig (och diskret) att man vågar ha den ute under natten utan att den drar intresse till sig från klåfingriga civilister. På en tävling måste man förstås kontrollera på morgonen men om utrustningen är billig gör det ju inte så mycket om man får komplettera med en eller annan kontroll som försvunnit.
Ska man använda samma utrustning på träning så är detta ännu intressantare. Vi har sällan eller aldrig SI på våra ungdomsträningar eftersom det skulle bli alldeles för dyrt om vi inte både sätter ut och plockar in kontroller i omedelbar anslutning till träningen. Enheterna verkar vara alldeles för intressanta även om tjuvarna inte har en aning om vad de ska ha dem till.
Løken 2014-05-12 14:06 #19
Takk for opplysningen, og jeg blir vel heller ikke særlig overrasket over at svenskene verner om sine regelnisser - det er jo de som har bygd landet. I Norge har vi jo bare hatt flaks (oljen).
(Det hadde vel ikke vært så vanskelig for et kundeorientert arrangement å endre navnet - i B-klassen? Når tre funksjonærer har tid til å gjemme seg bak et tre, så har de i hvert fall ressursene. Men jeg er enig i at det finnes mer orättvisa diskninger enn denne.)
Zerbembasqwibo 2014-05-12 13:22 #18
Løken> Per definition tävlar man inte i Öppna Motionsklasser/challenge etc. Därav min kommentar. "Tävlingsorientering" är endast på de tävlingar som kallas Tävling (och inte motionsarrangemang) och då bara i de klasser som kallas Tävlingsklasser. Det är alltså mest en lek med ord för att komma runt den regel som RF (?) har att man måste vara klubbmedlem för att delta. SOFT har detta i sina regler:
"Vid tävling får endast medlem i förening ansluten till SOFT eller annat förbund inom IOF delta. Vid närtävlingar samt i motionsorientering får även annan tävlande delta"

Fint att du är en av de som får avgöra vilka delar av regelverket som måste följas! Synd att inte de tre funktionärerna fått med dig på (den långa) listan med namn som har detta privilegium!

Tills dess att du på FM övertygat regelnissarna om att ändra regeln så att man i "B-klass" (finns ej men du menar säkert motions?) får springa i vems namn som helst så bör du väl följa regeln tycker jag.
Løken 2014-05-12 12:31 #17
"På en svensk tävling FÅR man inte tävla som klubblös."

Dette var helt ukjent for meg (mente aldri å være anonym, for øvrig.) Jeg har hørt løpere skryte av hvor enkelt det er å registrere seg som klubbløs på svenske Eventor, i motsetning til på den norske, og jeg har lest om faren for at klubbløse i Sverige har blitt for mange, men det har stoppet under 5% - hva er saken her, er reglene endret den siste tiden - hva med direktanmälan?
Hvordan har denne debatten vært i Sverige? I andre mosjonsidretter har vel kommersielle arrangører invitert inn alle, uten å se på foreningstilhørande? Hvis O-ringen skal vise vei, så har de vel en holdning om hvordan o-arrangører skal forholde seg til voksne mosjonister, turorienterare og challenge-segmentet - er det fritt fram på direktanmälan, eller lurer de store arrangementene dere til å tro at sporten er i stor framgang?

Jeg skrev for øvrig ikke om bestemte tekniske løsninger, men dere er vel frustrerte i Sverige når det ble kluss både i Silva League og Tio - da er vel NOE for komplisert? Og hvis arrangørene skal fortsette å være rigide (DET er de i O-ringen - jeg ble selv fysisk overfalt av tre funksjonærer fordi jeg løp på en kamerats navn i en B-klasse!?), så må også løperne være kritiske til arrangørene - og da har vi det gående med protester, klaging og krav om annulering.
FF 2014-05-12 12:30 #16
Många förbättringar av allt det befintliga, tror jag på. Tre konkreta saker:
- en datorvan människa tillika inbiten orienterare måste utan problem och med trygghet kunna köra en hel tävling från ax till limpa mha OLA utan utbildning. Borde inte det vara möjligt? Gör att fler orienterarindivider blir trygga med att arrangera. Ringar på vattnet.
- bygga bort all typ av SPOF (single point of failure) i all form av konfiguration av sekretariatet. Det bör vara möjligt.
- Kodsiffror utskrivna och tejpade på enheter är ett trist extrajobb (men jag kommer inte på någon bättre lösning)
- Kartutskrift på vattenfast papper, färdigsorterat med klass på baksidan av varje karta, och packat i en fin vädertålig låda, märkt med batchnummer som ska stämma med banläggningsprogrammet. Kan ju levereras buntad med en likadan fin vädertålig lösning för definitionerna med samma batchnummer. Samma nummer kan man kanske importera till OLA också så man kan kolla att banorna som är definierade i OLA är de utskrifter som finns på startplatsen. (Jag jobbar inte med den här biten så vet inte egentligen vad som redan finns)
Zerbembasqwibo 2014-05-12 11:23 #15
madcap> Jag är novis på OLA, men modernt gränssnitt saknas (har för mig man inte kunde lägga en del saker på skärm två etc? Minimera fönster o sånt?) och varför ska användaren måste svara på frågan om Databas? Skydda användaren från sånt utan låt det ske i bakgrunden...

Det som saknas, hrm. Lättare kanske säga så här: billigare enheter (du kan sätta ut fler, behöver inte flytta dem mellan dagarna på flerdagars), färre varianter av programmeringsfunktioner (måste man kunna byta nummer på dem? låt alla alltid vara i "träningsläge").

Anonym norrman 2014-05-12 00:03 | #13>
"Mest interessant at gammeldagse stiftklemmer i det hele tatt blir nevnt. Det viser vel hvilken frustrasjon som råder rundt elektronikken?" > Nej, det visar att någon är ironisk eller möjligen att någon enstaka kan tycka att det är för krångligt med elektronik. Men de är knappast de som skriver på en sån här extremt elektronisk sajt. Men, det kan likväl vara många som är frustrerade på elektroniken. Min uppfattning är att de också är frustrerade på en mängd andra saker.

"Må kartet være så detaljert"> Här kanske O-ringen kan vara föregångare vilket de också var i Boden 2013 då kartkontrollanten tvingade fram en (mycket sen) omritning av en etappkarta som inte bedömdes hålla måttet (även om den nya kartan inte heller följde ISOM fullt ut). Om man har som mål en karta som är läsbar, med lägesriktighet samt formriktighet är att följa ISOM ett mycket bra verktyg att få hjälp med hur mycket man måste sålla bort (men man får inte hjälpa att sålla bort info, det måste kartritaren fortfarande göra) för att uppnå dessa tre mål.

"Må vi legge så stor vekt på postplassering og postbeskrivelser som innfører en rekke arbitrære tegn for nybegynnere?" > Har väl inget med teknik att göra, men sant, man kanske ska välja kontrollpunkter där man i princip inte måste läsa definitionen för att förstå vad man ska leta efter i ringen. Less is more?

"Må vi ha en uforståelig og utilgjengelig resultatliste?"> ?

"klubbløse"> På en svensk tävling FÅR man inte tävla som klubblös. Man får dock ställa upp i motionsorientering (som utgörs av Öppen Motionsklass på en vanlig tävling).
madcap 2014-05-12 09:25 #14
Vad gäller stämplingssystem så tror jag inte att det skulle vara en förenkling att gå tillbaka till stiftklämmor. Förr krävde sekretarietet på en tävling massor av folk, idag krävs ganska få personer men de måste ha högre kompetens inom det tävlingsadministrativa system som används. Jag tror inte att någon arrangörer skulle gå tillbaka till gamla OLTADM bara för att man går tillbaka till stiftklämmor, så då hamnar man istället i en situation där man behöver både mycket folk och högre kompetens.

Armband med eller utan batterier, batterilösa enheter i skogen och allt vad som nämns här, hur skulle de göra det enklare för arrangörerna? Vad är det som saknas i dagens system?
Anonym 2014-05-12 00:03 #13
Mest interessant at gammeldagse stiftklemmer i det hele tatt blir nevnt. Det viser vel hvilken frustrasjon som råder rundt elektronikken?

O-ringen er verdens største o-arrangement, og et sted å begynne hvis o-sporten skal utvikle seg gjennom demonstrasjon for andre. Derfor er det bra at de prøver å ta ledelsen i forenkling, som vel egentlig betyr endring? Men det er lite visjonært å endre masselogistikken, da jobber man jo delvis med problemer som O-ringen er alene om. Spørsmålet er om de nødvendige endringene må begynne i mindre skala.

Må kartet være så detaljert, må vi egentlig markere vokst og hogst i nordisk terreng?

Da varer kartene kortere, og risikoen for feil øker – også blant de beste. Kan ikke sportens merkevare være at den er mindre forutsigbar enn friidrett? Min påstand er at moderne o-kart er mest interessante for H50, mens nybegynnere bare blir forvirret av et overlesset kart.

Må vi legge så stor vekt på postplassering og postbeskrivelser som innfører en rekke arbitrære tegn for nybegynnere?

Var ikke o-sportens utfordring å finne postene (kontrollene)? Hvor vanskelig er det egentlig å bruke en regel om minst 100 meter mellom hver post? Med grovere kart kommer dette av seg selv, og jeg er fullstendig klar over at jeg beskriver en sport som likner på 70-tallets o-sport. (Men jeg sitter som sagt med en følelse av at utviklingen i kart og løypelegging har betydd mest for veteranene, og mindre for nybegynnere og elite.)

Må vi ha så mye disking?

Er ikke utfordringen å gi løperne en god opplevelse? I Danmark har de en klagemur som faktisk har dette fokus. Arrangørfeil, teknikkbrudd og opplagte misforståelser skal ikke nødvendigvis gi disk.

Mitt forslag er å innføre to sett med regler, ett som gjelder for elite og ”premierte”, altså toppen av resultatlisten, mens man bruker mer storsinn når det gjelder resten. Også på elitenivå er det faktisk mulig å innføre rettferdig tidsstraff.
Eksempel: Hvis løperen klipper på riktig post foran øynene på publikum, eller en annen løper på samme post - men ikke blir registrert, så er det et minutt tillegg i skogsorientering og 15 sek i sprint.
Jeg kan gi flere eksempler, men jeg mener at de siste store eliteløpene understreker hvor vanskelig det er å skjerme både arrangør og løper. Derfor er det på tide å innføre en jury som går for skylddeling, og som prøver å sette sammen en resultatliste – i hvert fall for den nedre delen av resultatlista.

Må vi ha en uforståelig og utilgjengelig resultatliste?

Valg av teknisk løsning kan jeg ikke uttale meg om, men det er typisk o-sporten å legge seg i den teknologiske forkant, og dermed dra med seg mange bugs. I 2012 delte for eksempel SOFT ut en pris til en teknisk innovatør for en løsning som ikke lenger er kompatibel. Jeg har ikke lyst til å vurdere Eventor, siden den nå er godt innarbeidet, men jeg savner den gamle resultatlisten. Det var en offentlig kunngjøring som gjorde deg stolt. Resultatlisten bør være leselig for andre enn o-løpere, for mormor, altså uavhengig av browser og script. Der kunne o-sporten vært for snart tyve år siden, men har landet på et internt analyseverktøy.

I Norge har vi i tillegg et stort problem med å kommunisere innbydelsen slik at vanlige folk forstår den. På de største o-løpene i Norge er det INGEN klubbløse, men på dette punktet har tydeligvis svenskene gjort en bedre jobb, så jeg dropper dette punktet her.
Zerbembasqwibo 2014-05-11 22:41 #12
Dags att lyfta fram de seriösa alternativen till EMIT och SportIdent. Och dessutom kräva att SOFT skriver ner funktionskraven på ett system som ska godkännas. Den mest intressanta faktorn är väl hur ofta en stämpling får misslyckas? Vad är rimligt för att inte få för dyrt system? 1 på 100 000 eller 1 på 1 miljon känns som lägsta nivåerna.
PS 2014-05-11 22:20 #11
Lars>> Du förordar alltså ett system som har dyra batteridrivna stämplingsenheter där dessutom löparenheterna är dyra och batteridrivna. Känns som det sämsta från två världar.
PS 2014-05-11 22:14 #10
Glömde skriva min signatur.
Anonym 2014-05-11 22:13 #9
Supporter>> Kul skämt att skriva "Apple" och "standard" i samma mening. Det är vad jag kallar fin ironi :-)
Lars 2014-05-10 21:40 #8
Åke, http://www.emit-uk.com/content/2012/12/21/how-use-emit
OdenXT 2014-05-10 19:00 #7
Stämplingssystem är redan klart:
http://www.orientering.se/Butik/Materialarrangemang/
Kontrollkort och stiftklämma finns att köpa hos SOFT.
Låt sen varje deltagare göra sin egen stämpelkontroll så är det klart!
B 2014-05-10 18:49 #6
Men även med ett rfid/armband så blir det ju som sagt batterier som kan krångla.
Fördelen är förstås stor, inte minst för att det blir löparens problem att sköta batteriet och ett dåligt batteri sabbar bara för en löpare och inte en hel klass/tävling. Utom hyr-armband för den som inte har där ändå arrangören måste kolla batteri.
Högre kostnad kan man nog ta som regelbunden tävlande om det dessutom byggs in bättre funktionalitet, men ju högre kostnad desto fler hyr-armband är väl förväntat, och det kan ju både vara bra och ett problem?
Supporter 2014-05-10 18:20 #5
Jag tror på ett armband liknande t ex Nikes ( http://sportpryl.se/nike-fuelband/ ) med inbyggd GPS och touchfree stämpling. Med en enkel display som tillåts även vid mästerskap. Och att det blir ett armband som man "alltid" har på sig. Förmodligen bör man därför samarbeta med stora leverantörer som Apple och hitta en standard som kan byggas in i olika smarta armband.
Åke 2014-05-10 17:07 #4
PS>> Lösningen jag ser på det är att ha rfid-taggar ute vid kontrollerna. Då skulle istället det man stämplar med bli dyrare och kräva batteri. Kanske skulle man kunna ha det på armen som en klocka och fungera likt EMIT touchfree.
PS 2014-05-09 23:07 #3
Om man ska bidra till att utveckla ett nytt stämplingssystem så ska det vara ett som verkligen underlättar för arrangörer av alla sorters arrangemang dvs även träningar. Enheterna man sätter ut i skogen bör alltså vara lätta, billiga (så att man vågar ha dem ute länge på träningar) och helst utan batterier (mindre strul).
Zerbembasqwibo 2014-05-09 17:08 #2
Kartritning.
Kontrollutsättning.
TV-produktion.
Stämplingssystem.
madcap 2014-05-09 12:33 #1
Vilka problem är det arrangörerna vill ha hjälp med? Jag tänker att de delar som kräver a) speciell kompetens, b) mycket folk, c) mycket tid, eller d) kostar mycket är det som man borde ersätta med enkla, billiga och stabila tekniska lösningar.

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng