Visa inloggningsformulär
Artiklar  

NIU i Eksjö läggs ned, trots bra verksamhet

Enligt ett styrelsebeslut av SOFT från 23:e januari får NIU i Eksjö inte möjlighet att söka om nytt tillstånd för NIU-verksamhet. I Eksjö ställer man sig mycket kritiska till beslutet.

Publicerad 2014-01-30 16:38 (Uppdaterad 2014-01-31 08:58)

 18 kommentarer

Certifiering av gymnasieverksamhet
I dagsläget har svensk orientering två s k RIG (riksidrottsgymnasium) och elva s k NIU (nationell idrottsutbildning). Beteckningen innebär en certifiering från RF (Riksidrottsförbundet) och ett litet finansiellt bidrag till RIG.
För att få bli NIU krävs en ansökan som först ska godkännas av respektive specialidrottsförbund (SOFT) och sedan skickas till Skolverket. Ansökande gymnasium måste uppfylla ett antal krav rörande tränare, utbildning och kvalitet.

Vid senaste styrelsemötet hos SOFT (den 23:e januari 2013) togs beslutet att inte låta Eksjö ansöka om NIU-certifiering och istället upprätta verksamhet på nya platser för att sprida verksamheten geografiskt. En ny NIU-verksamhet kommer att starta i Mark, i Västergötlands distrikt (5 mil sydöst om Göteborg).

Även Örkelljunga kommer att läggas ned till förmån för en satsning i Sundsvall.
Beslutet understöddes av en utredning från SOFT-kansliet från bland annat Ingegerd Lusensky och Susanne Wiklund Björk.

På Eksjö gymnasium är man mycket kritisk till beslutet. Eleverna har själva ifrågasatt saken med ett brev till SOFT. Utdrag ur brevet:
"Eksjö NIU har en stor fördel jämfört med övriga NIU-verksamheter i Sverige eftersom det är sammankopplat med RIG-verksamheten i Eksjö. Fördelen innebär att NIU eleverna har samma kvalité på träningar, läger, tränare m.m. som RIG-verksamheten. Detta medför att NIU har nästan identiska möjligheter att nå världstoppen som RIG-eleverna. Många av eleverna på NIU-verksamheten i Eksjö är elever som precis missade en RIG-plats. Detta leder således till att statusen, nivån och kvalitén på Eksjö NIU är hög."

"Eftersom ni ansåg att vi skulle vara en för stor grupp har vi elever diskuterat frågan. Ingen av oss elever kunde komma med några negativa anledningar med storleken på vår grupp. Vi anser däremot att vi har fördelar med att vara en stor grupp. Det finns alltid någon att träna med, plugga med, umgås med, ingen behöver vara ensam."

"
Den andra motiveringen vi fått höra är att ni vill ha en större spridning av NIU-verksamheten i Sverige. Beslutet ni tog var att lägga ner NIU-verksamheten i Eksjö och Örkelljunga och starta upp ett i Sundsvall och ett i Mark. Vi tycker beslutet om Sundsvall är väldigt bra eftersom det är tunt med NIU-verksamheter norrut i Sverige. Däremot undrar vi hur Mark kan vara ett bättre geografiskt val än vad Eksjö är. Idag finns redan NIU i Göteborg och Jönköping samt RIG-verksamhet i Eksjö. Att starta upp ett gymnasium i Mark förbättrar väll knappast den geografiska spridningen hos alla NIU-verksamheter i Sverige? Vi vill betona att vi tycker inget ont om de möjligheter som Mark skulle erbjuda. Men eftersom vi idag redan har en mycket väl fungerande NIU-verksamhet i Eksjö, vilken fortfarande bidrar till likadan geografisk spridning, ser vi det som onödiga resurser på att lägga ner ett NIU och starta upp ett nytt NIU så nära. Hur mycket kommer inte det att kosta ekonomiskt och arbetsmässigt?

Att ha fyra orienteringsgymnasier inom 20 mil kallar vi knappast för geografisk spridning." 


I ett svar från SOFT skriver man bland annat följande förklaring:
"Idag har ni fyra tränare, ett RIG har åtminstone tre tränare på 30 elever. Enligt Riksidrottsförbundet så ska det vara en tydlig skillnad på RIG och NIU. Det ni skriver om att ni har i princip identiska möjligheter, RIG och NIU i Eksjö känns förstås bra för er, men är inte vad som menades när de två olika utbildningsformerna skapades.
SOFT-styrelsen anser det viktigt att där det är möjligt så ska RIG-miljön renodlas. Vi tycker vidare att det är viktigt att många kommuner är med och bidrar till svensk orienterings utveckling. Vi har analyserat hur många möjliga sökanden som det är till RIG och NIU de kommande åren och kommit fram till att vi maximalt kan ha elva RIG/NIU inom orienteringslöpning. Annars blir kvalitén för ojämn."


Bristande argument för nedläggning
I dagsläget finns det NIU-gymnasier som redan har problem med att fylla sina platser, samtidigt som Eksjös NIU har långt fler sökande än vad som får plats. Tydligt är att verksamheten spelar större roll än den geografiska platsen. Att lägga ner Eksjös väl fungerande verksamhet till förmån för Mark blir därför antagligen inte en likvärdig ersättning. Samtidigt spelar det lokala stödet från Eksjös kommun en stor ekonomisk roll i sammanhanget som knappast kan förväntas överföras till en ny ort.

Det andra argumentet: att RIG och NIU inte ska finnas på samma plats, menar eleverna på Eksjö inte är ett problem. Tvärtom anser de att det är en fördel för alla berörda parter eftersom de kan dra nytta av varandra i många olika situationer.

En långsiktig satsning
Från Svenska orienteringsförbundets sida ingår detta i en långsiktig plan med målet att ha 25 olika elitmiljöer runt om i Sverige, med högskolor och/eller gymnasier. Syftet med den geografiska spridningen är för att främja orienteringen i stort. Men frågan är om en satsning måste utesluta en annan? Måste en väl fungerande verksamhet bort för att ge plats åt en annan?

Nyhet från Orientering.se om beslut kring NIU



Anette Önerud

anette.onerud@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Västgöta-Bengtsson 2014-02-16 20:08 #18
stig larsson kommer visst från Borås och där är dom lite sega i huvvet.
Däremot har dom ett bra fotbollslag, 2 SM-guld 2006 och 2012.
EEEEEEEELFSBORG!!!
Fast... 2014-02-16 17:17 #17
...signatur "stig larsson" verkade ju inte inse det...
Bengt-Arne Bengtsson 2014-02-16 15:38 #16
Helt riktigt, förbundet startar inte upp eller driver några skolor. Det gör våra kommuner.
Det behövs inga retoriska frågor föf att inse det.
Anders B 2014-02-16 13:55 #15
Jo, men min retoriska fråga syftade på att förbundet oftast inte själva startar upp eller driver några skolor.
stig larsson 2014-02-16 13:43 #14
Anders B, det var bara ett exempel förstår du väl.
Alternativet Mark har jag svårt att se som en bättre geografisk spridning på verksamheten.
Varför inte Gotland, Visby? Där finns ju inget NIU..
Anders B 2014-02-13 13:45 #13
Skulle SOFT starta upp verksamheten där då eller vad menar du?
stig Larsson 2014-02-13 12:21 #12
Mycket märklig motivering. Sprida verksamheten gografiskt och samtidigt knö in ett mellan Göteborg och jönköping. Det stämmer väl inte. Varför inte starta upp verksamhet i t.ex Karlstad eller någon annan ort där det saknas NIU och samtidigt är ett bra upptagningsområde.
Q 2014-02-08 22:07 #11
Olustig > Du refererar alltså till nyheten på orientering.se.
Kanske har det med meningen som följer efter att göra; "Finns med som förslag som NIU skidO i Vision 2020". Dvs. RIG 2014-2017, men därefter kan det omvärderas och ev tillföras NIU i skidO?
Olustig 2014-02-07 13:50 #10
Man skulle lika gärna kunna skriva att Eksjö fortsätter som RIG, men man väljer formuleringen Eksjö fortsätter som RIG 2014-2017. Och vad händer efter det?
Q 2014-02-07 12:51 #9
Olustig/lustig > Vad antyder det? Menar ni i styrelsens ursprungliga utlåtande eller i styrelsens svar på elevernas brev?
Har försökt lusläsa, men hittar inget mellan raderna som antyder det.
Magnus H 2014-02-07 10:57 #8
Enligt dagens Borås Tidningar, så tackar Mark nej till NIU av ekonomiska skäl.
Olustig 2014-02-01 20:22 #7
Jag gör samma tolkning mellan raderna som lustig. Och det verkar ju klokt att lägga ner den verksamhet som är populärast och som flertalet uttrycker har den bästa helhetslösningen för elever och föräldrar...
lustig 2014-01-31 23:57 #6
Det låter klokt att sträva efter en geografisk spridning orienteringsgymnasium, men jag har svårt att förstå varför man i sådant fall lägger ner Örkelljunga och startar ett nytt i Mark. Då blir det snarare en ökad centralisering när det enda orienteringsgymnasiet i sydvästra Sverige försvinner.

En skola i Sundsvall låter lite mer rimligt, men varför lägga ner en så väl fungerande verksamhet som NIU Eksjö har.

Är Mark extremt duktiga på att lobba eller har jag inte förstått att geografiks spridning betyder en centralisering

Förresten, är det bara jag eller antyds det i styrelsens kommentar att Eksjö RIG försvinner efter 2017?

Mats 2014-01-31 14:21 #5
j>> Om benämningen orienteringslöpning är ny för dig så vet jag inte var du har levt de senaste 100 åren. Inte på moder Jord i alla fall. Däremot har folk börjat använda "fotorientering" på senare tid vilket låter hur fjantigt som helst.
PS 2014-01-31 09:48 #4
j>> Jag har aldrig hört någon ifrågasätta att man skrivit OL men nu när de slutat förkorta och skriver ut vad det betyder så verkar det som om många börjar ifrågasätta ordet. Märkligt!
Språkfascisten 2014-01-31 09:25 #3
Det är nödvändigt att kalla den grenen något annat än bara "orientering" när den jämförs med övriga grenar. Annars kan den lätt förväxlas med idrotten "orientering". I ovanstående artikel skulle det till exempel kunna innebära att gymnasierna erbjuder "orientering" och alltså har elever i alla fyra grenarna.
j 2014-01-31 09:10 #2
Jag fastnar för något helt annat i texten än diskussionen om Eksjö. Det är ordet "orienteringslöpning". Är det så vi ska säga nu? Det är för mig i så fall betydligt mer upprörande än NIU:s vara eller icke vara i Eksjö. Man kan väl inte bara ändra namn på en idrott hur som helst? Det tror jag inte har stöd hos orienterarna.
O-snack 2014-01-30 16:47 #1
Kolla tråden om Eksjö NIU på O-snack. Ingen tvekan om att många ruskar på huvudet åt detta märkliga beslut! Styrelsen verkar i alla fall inte ha stöd ute hos orienterarna i det här fallet.

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng