Visa inloggningsformulär
Artiklar

Pallen på medeldistansen i Radvanice

Succé för killarna på medeldistansen

Mitt i semestertider håller Sveriges juniorer ställningarna på Junior-VM i Tjeckien. I den tuffa terrängen gör löparna en strålande laginsats och springer hem fina placeringar. På gårdagens medeldistans var alla tre killar på pallen från Sverige!

Publicerad 2013-07-04 17:17 (Uppdaterad 2013-07-08 13:57)

0 kommentarer

JVM inleddes i måndags i Tjeckiska Odolov. Långdistans stod på programmet och de svenska tjejerna var de som för dagen var de som bäst höll ihop. Lisa Risby vann den 7,1 kilometer långa banan på 60.40, 47 sekunder snabbare än näst bästa svensk Sara Hagström.  Lisa var  berättade efteråt att hon gillade terrängen då hon älskar backar. Ekaterina Savkina från Ryssland slutade trea 54 sekunder efter Lisa. Av övriga tjejer slutade Hilda Forsgren på 14 plats och fjolårssegrare Frida Sandberg kom på 16 plats.

De svenska killarna hade det idag lite svårare att komma in i matchen på den långa och tuffa banan som mätte 9.9 kilometer. Bästa svensk blev Anton Johansson som slutade sexa 3.43 efter segrande Piotr Parfianowicz Polen. Niklas Aldén kom nia och Jens Wängdahl tia, 4.48 respektive 4.54 efter polacken.

Medeldistansen utanför Radvanice blev en stor svensk triumf! Killarna hade vaknat till på riktigt och efter tre snabba och stabila lopp blev pallen helt blå/gul! Emil Svensk vann med en sekund tillgodo på Anton Johansson och ytterligare 8 sekunder före Jens Wängdahl. Niklas Aldén och Ludvig Åhlund slutade tia och elva på dagens 3.6 km långa bana.

Även om ”tjejpallen” inte var helt blå/gul visade de nordiska tjejerna att de kan det här med medeldistans. Den 3 kilometer långa (korta) banan vanns av danska Miri Thrane Ødum före måndagens segrare Lisa Risby och Mathilde Rundhaug från Norge blev trea. Finska Anna Haataja slutade fyra 46 sekunder efter danskan. Storfavoriten Frida Sandberg slutade tia 1,59 efter och Sara Hagström kom tolva 2.12 efter segraren.

Fredagens sprint såg först ut att ge två ytterligare guld till Sverige. Lisa Risby och EMil Svensk ledde båda med 17 sekunder inför sista varvet. Lisa läste dock fel och tog de sista kontrollerna i fel ordning och Emil bommade med trötta ben bort sig. Bästa svenskar blev istället Frida Sandberg på en 6 plats 26 sekunder efter segraren och Niklas Aldén, 38 sekunder efter. Hilda Forsgren slutade nia, 29 sekunder efter.  Vann i damklassen gjorde Heidi Mårtensson, Norge och Florian Schneider, Schweiz tog hem guldet hos killarna.

Dubbelt upp för hemma-nationen

Mästerskapet avslutades, som vanligt, med en stafett. Det var rörigt och många överhoppade kontroller och felstämplingar. Felstäplingar som även drabbade de svenska tjejernas förstalag. Frida Sandberg fick till ett kanonlopp på andra sträckan och skickade ut Lisa Risby i ledning, dock ovetandes om att laget redan var diskvalificerade efter strul på förstasträckan. Tjejerna i andralaget visade då framfötterna och med två debutanter i laget knep de en bronsmedalj efter att även Norges förstalag blivit diskvalificerade. I laget sprang Andrea Svensson, Hilda Forsgren och Tilda Johansson. Vann gjorde Tjeckiens tjejer efter en rafflade slutstrid med Finland.

Även de Tjeckiska killarna var laddade inför att springa stafett och gjorde de med bravur. Deras andra stäckslöpare, Adam Chloupek, var snabbast av alla och sedan kunde slutmannen föra in laget till guld.

Efter att Anton Johansson missat lite på första sträckan sprang Jens Wängdahl och Emil Svensk i stortsett felfritt och laget slutade trots allt på en fin silverplats 1.16 bakom hemmanationen. Ryssland slutade trea, 4.07 efter segrarna. Killarnas andralag slutade på 9 plats.

Våra juniorer åker hem med totalt två guld, fyra silver och två brons i bagaget. 2014 går JVM  i Bulgarien.