Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Pridefestivalen i Stockholm

Sexualitet - känslig fråga inom idrotten

I dagens samhälle blir det allt vanligare att komma ut som något annat än heterosexuell, men inom idrotten är det fortfarande tabu i många kretsar.

Publicerad 2013-04-11 11:25 (Uppdaterad 2013-04-11 11:25)

 20 kommentarer

Redan från början delas barnen upp mellan tjejer och killar och normerna är så djupt rotade att det blir svårt för individer att bryta sig loss och kräva den respekt och de möjligheter alla ska ha rätt till inom idrottsvärlden.

Undersökning på uppdrag av RF

Enligt en undersökning från RFSL (Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande), på uppdrag av RF (Riksidrottsförbundet), som publicerades i början av 2013 påvisas att andelen hbtq-personer (homo-, bi-, trans- eller queer) inom idrotten är mindre än andelen i samhället generellt. Något som skulle kunna tyda på att dessa känner sig mindre välkomna där. Samtidigt uppger de hbtq-personer som är aktiva inom idrotten att det på många håll är svårt att bli respekterad och att kunna känna sig trygg.

Andelen svår att fastställa

Det är svårt att säga exakt hur många som är hbtq, men undersökningar visar att mellan 5-10 % identifierar sig som hbtq, medan uppåt 20 % har eller har haft dragningar i den riktningen. Historiskt sett har avvikande sexuella läggningar inte betraktats med blida ögon, men under slutet av 1900-talet har de fått upprättelse på många plan. I Sverige slutade man 1979 att betrakta det som en sjukdom, 2003 blev det möjligt med samkönad adoption och 2009 möjligt med samkönat äktenskap.

Uppdelade från födseln

Inom idrotten delas utövarna upp från början mellan de biologiska könen; separata tävlingsklasser och inom lagidrotter förekommer bara lag med spelare av samma kön. Samtidigt har flera sporter etablerat sig som en sport bara för killar, eller bara för tjejer. Exempelvis ishockey betraktas av de flesta som en killsport med machoideal, medan dans eller ridsport är för tjejer och ses som feminint.

För den som inte identifierar sig med sitt biologiska kön kan dessa uppdelningar utgöra en stor blockering mot att kunna idrotta. Både för den som är öppen med sin läggning och inte tillåts agera efter den, och för den som inte vågar berätta och blir fast i en obekväm situation.

Könsneutrala klasser
Inom orientering finns alternativet att springa öppen bana, vilket ger en könsneutral möjlighet. I Storbritannien finns tävlingar där endast svårighetsgraden finns som etikett på klasser i mindre tävlingar - ungefär som bara öppna banor, men med anmälan i förväg - vilket fungerar bra. 
I Sverige finns det ungdomsledare som förespråkar gemensamma klasser för barn upp till 12 år eftersom den fysiska skillnaden är betydligt mindre än skillnaden mellan tekniska kunskaper. På så vis skulle barn inte känna sig kategoriserade från början.

Höjdhopparen Kajsa Bergqvist är en av få elitidrottare som kommit ut som homosexuell.
Dock efter avslutad karriär.



Att hamna i fel kategori

Omklädningsrum kan vara en mardröm för hbtq-personer eftersom de kan känna sig som att man befinner sig i fel omklädningsrum, som att man smygtittar på de andra eller att de andra känner sig obekväma. Samtidigt kan jargongen bland de som byter om eller är med i laget räcka för att någon inte ska våga komma ut. Killar förväntas vara tuffa och tjejer ska sminka sig eller prata om killar. Orden "bög" eller "flata" används ofta i negativ bemärkelse inom idrotten och i samband med beskrivning av någon som är svag eller på annat sätt sämre i sammanhanget.

Föreningar och individers inställning och bemötande är viktigt

Svårigheterna för hbtq-personer har visat sig vara störst inom lagidrotter, men bör likväl tas på allvar även inom sporter som orientering. Arrangörer bör fundera på hur tävlingar och annat kan göras tryggare för trans- och queerpersoner; exempelvis genom att erbjuda duschar och omklädning i separata bås, utan att på något sätt peka ut den som väljer att använda dessa. Det är också viktigt att tränare och ledare redan från början är öppna för olika typer av sexualitet och markerar att negativ jargong eller otrevligt bemötande inte är accepterat, varken från barn eller vuxna.

Ett bra sätt att hitta vägar som fungerar för alla är att sluta ta för givet att alla barn och vuxna är "norm-personer" och istället lämna lite utrymme för individer att få vara annorlunda och ändå passa in.
Helt enkelt fråga: "Hur vill du ha det?"

Vi orienterare bör var och en fundera på hur vi tillsammans formar idrotten och hur vi bemöter de som inte följer normen. På så vis kan vi erbjuda en sport där alla är välkomna och kan känna sig trygga.

Artikeln är baserad på en undersökning från RFSL:

http://www.rfsl.se/public/idrottsrapport.pdf

Anette Önerud

anette.onerud@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Illuminatisupreme 2018-05-28 03:08 #20

Inlägget är anmält för granskning

Illuminatisupreme 2018-05-28 03:08 #19

Inlägget är anmält för granskning

Illuminatisupreme 2018-05-28 03:08 #18

Inlägget är anmält för granskning

Eva Emanuelsson 2013-04-24 22:04 #17
Det är bra med diskussion för då händer det saker, kanske något för oss att ha på tävlingarna som alternativ http://www.dn.se/sthlm/sodra-latin-far-konsneutralt-omkladningsrum
Skogskarl 2013-04-19 22:09 #16
Medlemmarna i Skogskarlarna är en minimal del av antalet orienterare. Vi styr inte orienteringsrörelsen men vi stöder den. high har uppenbarligen inte ansträngt sig med att ta reda på vad Skogskarlarna gör.
high 2013-04-19 21:30 #15

Inlägget är anmält för granskning

Skogskarl 2013-04-19 19:39 #14
high skriver "snarare att organisationer som skogskarlarna skrämmer. Hemliga sekter med helt okänd agenda" och low skriver "Detta gör att det är extra beklagligt att det finns en skämtjargong med undertoner av homofobi inom denna sammanslutning.".
Jag är skogskarl sedan 1989 och känner inte igen mig i beskrivningarna. Skogskarlarna är ingen hemlig sekt. Jag har inte hört någon skämta med underton av homofobi. Den som vill veta sanningen kan läsa "Sagan om Skogskarlarna 1930-1980" av Bertil Nordenfelt. Det finns senare uppdateringar. Den finns givetvis inte att köpa i vanliga bokhandlar men be någon Skogskarl att skaffa den åt dig. Eller sök på Google. Det finns mycket att läsa på nätet.
low 2013-04-19 17:19 #13
Sorry om jag också möjligen bidrar till spridning av felaktigheter. Aprilskämtet som det skrevs om stämde dock med bilden jag har av vissa skogskarlar varför jag spann vidare på den tråden.
Anonym 2013-04-19 15:36 #12
Nu var det väl inte skogskarlarna som skämtade, utan - om man hårddrar det - en representant för orienterarcommunityn orienterare.nu
BjornG 2013-04-19 13:35 #11
Z> ...och det läser jag som någon typ a sarkastisk ironi över hur inrotade vi är.
Zerbembasqwibo 2013-04-19 11:41 #10
matteus> Dags att stanna upp. Skogskarlarnas åsikter eller skämtlynne vet vi väl inget om, i alla fall inte genom att läsa på Alternativet (förlåt, Orienterare.nu)? Det enda som är i närheten av det är väl signaturen Maltes humor, som vi kunde läsa så här?

Malte 2013-04-01 14:49 | #5034

"Skogskarlarna har idag startat en ny sektion som heter Skogsklara, en intressegrupp för alla Skogskarlar som är gay och bi.
Det har inom sporten och speciellt hos Skogskarlarna funnits ett behov att samla alla orienterare som på TC saknar regnbågsflaggan som enande symbol.
Kontakta gärna din lokala Skogskarlarna organisation aå berättar dom mer."


Välkommen tillbaka till ämnet!
matteus 2013-04-19 09:47 #9
Konstig diskution i forumet om Skogskararnas åsiket i homofrågan. Den s.k "hemliga sekten" är endast begåvad med prostataproblem som sin enda merit under bältet. För övrigt könslös och politiskt likriktad intresseklubb i alla frågor.
low 2013-04-18 22:40 #8
high>> Orienteringens motsvarighet till Illuminati med andra ord. Skämt åsido, men det borde vara allmänt känt att det inom Skogskarlarna finns en del "tunga namn". Detta gör att det är extra beklagligt att det finns en skämtjargong med undertoner av homofobi inom denna sammanslutning. Jag vill dock fortfarande hävda att Skogskarlarna inte kan anses representera Svensk orientering i stort. Dock obekvämt att Skogskarlarna tynger ner rörelsen när beslut kring HBTQ-frågor ska fattas av SOFT. För om det är något som indikerar att vi inte är fläckfria attitydmässigt så är det ju Skogskarlarnas aprilskämt.

Det bästa är väl helt enkelt att arbeta med folks attityder inom klubbarna. Sen är det säkert enorma skillnader mellan olika klubbar. Kan tänka mig att en klubb som Centrum OK inte alls är särskilt jobbig att vara med i som HBTQ-orienterare. Problemen finns nog mest i klubbar med överdriven machokultur och i klubbar som till största delen består av konservativt lagda kärnfamiljer (eller varför inte bara friskt skojande skogskarlar?). Många gånger kan det nog också vara jobbigare att vara medlem i en glesbygdsklubb än i en storstadsklubb, detta utifrån mina erfarenheter att HBTQ-personer som bor i glesbygden oftare verkar tycka det är jobbigare att "komma ut" än HBTQ-personer i storstäder.

Vill fortfarande betona följande: Innan man tar några större beslut om arrangemang eller liknande som inte är baserade på något faktaunderlag alls bör man stanna upp och tänka till. Tror verkligen man hade kunnat få ut mycket av en enkät. Orienteringsrörelsen skiljer sig ju från många andra idrottsrörelser, och RFSL:s undersökning har ju haft intentionen att vara generell.
high 2013-04-18 15:49 #7

Inlägget är anmält för granskning

jj 2013-04-16 17:17 #6
Jag gissar att problemet är störst i de klubbar där medlemmarna består av familjer med mamma, pappa och barn. Då är det möjligt att man inte känner sig lika välkommen om man inte har den läggningen.
Men i den klubbar med många juniorer/seniorer som ännu inte bildat familj tror jag det är lättare att känna sig välkommen.
Men allt handlar väl egentligen om den där normen som folk pratar om.
Jag skiter i normen. Alla är lika normala. Och alla är välkomna till min klubb.
Bara dom är orienterare. Dte är ju liksom det vi gör i klubben - orienterar.
Sen struntar jag i om folk hejar på fel lag, handlar på en annan affär, är rikare än mig, har andra kläder.
Det spelar ingen roll för mig. Vi umgås i klubben just för att vi är orienterare.
Självklart för mig. Och jag förstår inte riktigt varför vi ska ha en diskussion om det.
Jag har inte hört någon som klagat...
Ove 2013-04-16 16:04 #5
Eva,
Är det inte bättre att de som inte vill duscha efteråt och "vara mer privata" använder våteklut istället än att alla måste göra det?

För övrigt så känner jag inte igen diskussionen att inte alla skulle vara välkomna i orienteringssporten. Åtminstone inte i de klubbar jag varit med.
Eva Emanuelsson 2013-04-16 11:22 #4
Det är nog bra om vi var och en funderar men ännu bättre om vi i föreningarna är tydliga och ytterst i förbundet att alla är välkomna som de människor vi är. Jag förstår inte problemet och har har nog alltid opponerat mig mot den sk normen. Ser oss alla som orienterare, tror att känsla av att vara fel kan finnas hos oss alla. Är själv van att kliva in i herrduschen naken men förstår att det inte uppskattas av alla karlar vilket jag respekterar. Så numera avstår jag från att duscha om väntetiden i duschkön med kyla bidrar till mer sjukdom än hälsa. Jag har kamrater som helst skulle byta om enskilt i eget tält, det saknas och då går orientering som aktivitet bort vilket vi kanske borde tänka på. Den norm vi har i dag är att exponera sig inför alla och det kanske är OK när jag mår bra men livet går upp och ner, ärr finns både på kroppen och i själen som kan behöva en mer privat sfär. Då kanske våteklut är bättre för oss alla?
low 2013-04-12 18:37 #3
Dys>>
Att man skämtar om "Skogsklara" visar ju bara på vilka unkna tankemönster som finns hos vissa människor inom orienteringen. Sen är det viktigt att komma ihåg att Skogskarlarna mer är en sorts sektliknande del av orienteringssfären än något som kan sägas representera Sveriges orienterare i stort. I takt med att HBTQ-personers ställning i Sverige stärks tror jag att HBTQ-personer inom orienteringen successivt kommer känna sig mer och mer accepterade. Ledares och vuxnas värderingar tror jag dock är väldigt viktigt, varför det med fördel hade kunnat finnas information om detta i samband med ledarutbildningar och liknande.

Artikeln har en del bra tankar och sätter fingret på några dilemman som finns. Separata omklädesrum för personer som är osäkra på sin könsidentitet är dock något som bara skulle skapa problem för arrangörer. Då ser jag hellre att man har det som på vissa tävlingar i Tyskland, där man i vissa fall har gemensamma omklädesrum. Tror dock inte många skulle uppskatta gemensamma omklädningsrum, varför man nog ändå borde fortsätta ha det som idag. Vi föds alla nakna, och även om man är hetero-, homo-, bi-, trans- eller asexuell tror jag det största hindret mot att duscha med folk som har samma biologiska kön som en själv sitter i huvudet och går att tänka bort bara man vågar vara kritisk mot sina egna normer. Och då säger jag inte att hindret mot att duscha med folk av det andra biologiska könet inte sitter i huvudet.

Ett alternativ är ju att ha med sig lite varma kläder som man kan dra på sig efter utfört lopp och sedan duscha hemma.

Som författaren skriver så finns det könsneutrala klasser i form av de öppna motionsklasserna. I ung ålder är skillnaden mellan pojkar och flickor relativt små, och där spelar det kanske ingen större roll hur man delar in klasserna. När de unga blir äldre så bör det dock finnas en indelning om man vill att kvinnor ska kunna ta medaljer på tävlingar. Det enklaste sättet är då att dela in folk utifrån deras biologiska kön, i och med att det biologiska könet påverkar ens fysiska utveckling mer än ens sociala kön. Sen kan man efter utfört lopp socialisera med dem som har ens egna upplevda sociala kön. Och om man nu har ett stort behov av att tävla mot personer som har samma sociala kön som en själv så är de öppna banorna ett bra alternativ.

Tror ändå att det är bra att tänka på följande: Om man vill ta reda på om det finns några särskilda behov som HBTQ-orienterare har är nog det bästa att göra en enkätundersökning eller liknande. Jag som heterosexuell kan omöjligen veta hur det känns att vara HBTQ-orienterare. Sen tror jag det är farligt att se HBTQ-personer som något exotiskt, det riskerar bara att skapa alienering. Vi är alla människor och i grunden ganska lika varandra. Det enda jag vet är att Svensk orientering är en liten rörelse som måste hålla ihop. Man måste respektera allas problemformuleringar samtidigt som man inte får krångla till det i onödan för arrangörer. Ett bra mål är att försöka fokusera på att så många som möjligt ska känna sig välkomna inom orienteringen. Sen kommer nog alltid någon vara rädd för pensionärerna i tights som springer runt i skogen, men såna förluster är svåra att undvika.
Dys 2013-04-12 11:39 #2
Undrande>>
Den 1:a april i år skrev signaturen Malte på eftersnack att:
"Skogskarlarna har idag startat en ny sektion som heter Skogsklara, en intressegrupp för alla Skogskarlar som är gay och bi.
Det har inom sporten och speciellt hos Skogskarlarna funnits ett behov att samla alla orienterare som på TC saknar regnbågsflaggan som enande symbol.
Kontakta gärna din lokala Skogskarlarna organisation aå berättar dom mer."

Jag antar att det var menat som något slags skämt. Vem som ska skratta förstår jag emellertid inte. Det ser snarare ut som ett exempel på det föråldrade förhållningssättet och tydliggör varför den här diskussionen behövs.
Undrande 2013-04-12 09:41 #1
Skulle inte Skogskarlarna komma med något eller har jag drömt?

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng