Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Vem ska få delta på SM?

Nya SM-regeln får stark kritik

Vid årsskiftet trädde den nya regeln om representation vid SM i kraft. Den innebär att löpare numera inte får tävla i något annat lands mästerskap om de vill delta på Svenska Mästerskapen, oavsett distans. På många håll höjs kritiska röster till detta.

Publicerad 2013-02-18 21:26 (Uppdaterad 2013-02-18 21:26)

 45 kommentarer

Tävlingsregel (TR) 3.4.1

”Det är inte tillåtet att under samma kalenderår tävla om nationellt mästerskap både i Sverige och i annat land. Det betyder att du under samma år inte får tävla om exempelvis SM i ultralång i Sverige och i ett nationellt långmästerskap eller stafettmästerskap i annat land. Detta oavsett vilket mästerskap som kommer först och oavsett vilken typ av distanser det gäller. Observera att deltagande ”utom tävlan” inte är tillåtet enligt TR 3.4.3. Alltså, endast deltagare som tävlar om mästerskapet får starta.”

 

SM för svenskar

Tanken med införandet är att SM ska bli en tävling för de som faktiskt bor och tränar i Sverige. Den som väljer att delta har prioriterat de svenska mästerskapen framför alla andra länders mästerskap, och med denna nya regel hoppas man slippa löpare som endast kommer till Sverige för att springa SM och sedan reser hem igen – något som ansetts vara ett problem.


Risk för diskning i efterhand

Nu tror många att detta kommer resultera i sena diskvalifikationer och att resultatlistorna inte blir slutgiltiga förrän vid årsskiftet, eftersom en löpare kan vinna SM under våren, och sedan springa mästerskap i ett annat land på hösten och bli diskad i efterhand för detta. Detta blir möjligt eftersom de flesta andra länder tillåter deltagande, antingen i ordinarie klass eller utom tävlan – varav båda medför diskning i Sverige.




Utländska mästerskap är bra träning

Tidigare har många svenskar valt att springa utländska mästerskap av olika anledningar. Ofta är dessa tävlingar av hög kvalitét och i intressanta områden.

”När jag har sprungit utomlands har jag gjort det för att få bra träning i en ny terrängtyp, och för att träna i VM-relevant terräng, jag bryr mig inte om jag blir tjeckisk mästare eller liknande.” säger William Lind, svensk landslagslöpare från Malungs OK Skogsmårdarna, som tror att den nya regeln kommer att ha negativ påverkan på svensk orientering. "Drar man det till sin spets kan jag i framtiden behöva välja mellan att förbereda mig på bästa sätt inför VM, eller att tävla om SM-medaljer."


Svenska och utländska löpare blir begränsade

Risken finns nu att svenska löpare missar chanser till bra träning inför stora internationella tävlingar, eller bara chanser till rolig och utvecklande orienteringsträning för den som tycker om att resa. Samtidigt innebär den nya regeln en begränsning för de svenska löpare som springer för utländska klubbar där man kräver att elitlöparna deltar på de nationella mästerskapen. Även för utländska löpare bosatta i Sverige blir det problem när hemlandet använder nationella mästerskap som uttagningstävlingar till landslaget.


Negativa effekter för alla

Den uppenbara effekten av den nya regeln är att färre löpare, både svenska och utländska, kommer att delta på SM. Samtidigt som de som faktiskt väljer att delta blir begränsade i sin utveckling som orienterare.




Begränsning krävs, men inte såhär

”Det bör finnas en regel som gör att du inte kan plocka nationella medaljer hur som helst”, tycker Lina Strand, svensk landslagslöpare, och tillägger: ”men den ska inte tvinga svenskboende utlänningar att välja allt eller inget. Det kan ta död på de mindre ländernas nationella orientering om deras stjärnor väljer att springa i Sverige.”

Många löpare från mindre länder väljer redan att flytta därifrån, att sedan hindra dem från att springa mästerskapen gynnar inte orienteringen i stort. Hon tycker dock att man bara ska kunna bli en nations mästare på varje distans, men att det ska finnas tillåtelse att springa tävlingen, utan kamp om medaljer.


Stafetter är undantag

Lina Strand, som själv tävlar för den svenska klubben Göteborg-Majorna, tycker att SM-stafetten bör omfattas andra regler: ”Då är det klubben som tävlar (förslagsvis med sina 3 bästa löpare) och det är klubben som vinner. Reglerna tillåter ju att jag tävlar för en svensk klubb och kan även tävla för en utländsk klubb när jag är i det landet, så vad jag som individ väljer ska inte spela någon roll i stafettsammanhang - där deltar klubben och ur stafettsynpunkt så borde det vara av arrangörens intresse att klubbarna ställer upp med sina bästa lag.”


Alternativa regler

På orienterare.nu har detta diskuterats flitigt. Signaturen Regelnisse föreslår att  arrangören erbjuder öppna SM-klasser som startar före, alternativt efter, de ordinarie SM-klasserna, men med samma banor.

William Lind föreslår att alla svenska medborgare ska få delta, att övriga kan ansöka hos SOFT om dispens, och resten får delta utom tävlan – med tillägget att varje utländsk deltagare ökar antalet i finalen för att inte ta platser från rättmätiga finalister.

En kompromiss kan också vara att svenska medborgare får delta på SM och i andra länder, medan resten endast får delta på antingen det ena eller andra.


Förändring tidigast 2015

Tydligt är att den nya regeln inte fallit i god jord, kanske behövs det bara en finputsning, men nu är det den som gäller fram tills något annat eventuellt beslutas på förbundsmötet 2014 – och som träder i kraft tidigast säsongen 2015. Vi har god tid på oss att utvärdera resultatet och att motionera för en ny regel – som kan gynna orienteringen på lång sikt.

Anette Önerud

anette.onerud@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Zerbembasqwibo 2013-09-04 22:58 #45
Wow..... "Soft" är "hard"denna gång!

http://orientering.se/Nyttfranforbundet/DiskadeochvarnadeSM-deltagare/
J Balck 2013-09-04 18:57 #44
Såg nyhet från SOFT idag att man har diskat i efterhand.

Personligen tycker jag detta känns pinsamt för orienteringen.
normann 2013-03-19 20:04 #43
Bare for å understreke det, selvklart skal svensker og Sverige selv få bestemme over sine mesterskap-men signatur S, jeg tycker du skal ta dine argumenter over at bara svenker skal få taevla, uansett klubb til de store lagidretter som Ishockey og Fotball. Mulig de ikke deler ditt syn....
LL 2013-03-12 17:22 #42
en som undrar>> Läs mer på denna länk: http://www.oryantiring.org/public/File/Yarisma_Talimatlari/2013_2.kademe/2.%20kademe_Antalya_2013.pdf
för att förstå att det endast är turkiska löpare som deltar i turkiska mästerskapen, medan både turkarna och andra deltagare deltar i Antalya o-days.
FF 2013-03-11 13:00 #41
Visst det blev knas. Den som kan något av Ulf Lundell får starta, kör vi från 2015.
Ulf S 2013-03-11 10:52 #40
en som undrar >>
Du får väl kontakta det turkiska förbundet om du vill ha resultaten från det turkiska mästerskapet.
Annars kan du läsa resultatlistorna från Antalya O-days för relevanta klasser och sortera bort alla som inte är markerade som "TUR".
S 2013-03-10 13:54 #39
Jag tycker att SM-reglerna är fel från början. Det är SVENSKA mästerskapen och då borde bara svenskar få tävla, oavsett klubb!
S 2013-03-10 13:54 #38
Jag tycker att SM-reglerna är fel från början. Det är SVENSKA mästerskapen och då borde bara svenskar få tävla, oavsett klubb!
en som undrar 2013-03-07 12:37 #37
LL>>O-snack-tråden du hänvisade till sa mig ingeting, iaf inte när det gäller det jag frågade om. Dessutom får jag väl erkänna att det inte står ngt om turkiska mästerskap på resultatlistorna. Dock är det synd att dom inte har publicerat mästerskapresultaten, lr är det bara jag som inte kan hitta dom?
PE 2013-03-07 07:50 #36
Hur svårt kan det vara: Som i all idrott handlar det om moral. Bestäm vilket mästerskap du ska springa och gör det. Ingen ska behöva sitta och leta efter vem/vilka som brutit mot regeln. Hur resonerar ni? Man fuskar tills ngn upptäcker en? Förhoppningsvis så belyses regeln och alla följer den= inga diskningar behöver göras.

Lägg energin på att få upp moralen bland löparna!
LL 2013-03-01 15:06 #35
en som undrar>> Tillägg: resultatlistan du har sett är resultatlistan från Antalya O-days. Det är inte resultatlistan från de turkiska mästerskapen!
LL 2013-03-01 15:05 #34
en som undrar>> Svaret på din fråga finner du i O-snack-tråden: http://www.orienterare.nu/T/1411
en som undrar 2013-03-01 12:38 #33
Borde det inte framgå av resultatlistan om någon deltar utom tävlan? Tittar man på resultaten från Turkiet så ser det inte ut som om den svenska eliten har deltagit utom tävlan.
forts oklart.. 2013-02-27 19:38 #32
huvudfrågan är väl om man ska kunna diska i efterhand?
Kanske... 2013-02-27 18:51 #31
... kan reda ut en del:
http://www.orientering.se/Nyttfranforbundet/ForutsattningarforSMochSilvaLeague/
norrmann 2013-02-25 20:24 #30
Når blir prisutdelingen for SM i 2013, på Idrottsgalan i Januar 2014? Først da har man oversikten.....
91:an 2013-02-25 17:45 #29
ledare >> I så fall får han inte tävla om mästerskapet i Norge. Om han gör det blir han diskad i Sverige i efterhand (troligen iaf, beroende på hur bra han går och vem som uppmärksammar det).
ledare 2013-02-25 16:07 #28
Men då kan ju exempelvis Öystein Kvaal Österbö springa SM i Sverige och sedan NM och inget kommer hända?
Ol-erik 2013-02-25 16:00 #27
Vad är problemet. Läs reglerna. Ska man gnälla ska man ha torrt på fötterna.
Det är på SM man inte får springa utom tävlan. Att springa utom tävlan i andra länders mästerskap regleras INTE, det är upp till respektive land / arrangör.


Tävlingsregel (TR) 3.4.1

”Det är inte tillåtet att under samma kalenderår tävla om nationellt mästerskap både i Sverige och i annat land. Det betyder att du under samma år inte får tävla om exempelvis SM i ultralång i Sverige och i ett nationellt långmästerskap eller stafettmästerskap i annat land. Detta oavsett vilket mästerskap som kommer först och oavsett vilken typ av distanser det gäller. Observera att deltagande ”utom tävlan” inte är tillåtet enligt TR 3.4.3. Alltså, endast deltagare som tävlar om mästerskapet får starta.”

Konklusion: Läs på först, gnäll sedan
mao 2013-02-25 15:19 #26
så får vi inte se följande löpare på SM?
RASSMUS ANDERSSON OK Linné
JOSEF NORDLUND OK Linné
BORIS GRANOVSKIY OK Linné
ROSS SMITH OK Linné
CHRISTIAN HJALMARSSON IFK Lidingö SOK
FREDRIK JOHANSSON IFK Lidingö SOK
FILIP DAHLGREN IFK Lidingö SOK
NICOLAS SIMONIN IFK Lidingö SOK
OYSTEIN KVAAL OSTERBO IFK Lidingö SOK
KENT OHLSSON Södertälje-Nykvarn Orientering
FREDRIK EDÉN OK Kåre
OLLE BOSTRÖM Järla Orientering
OLA MARTNER Göteborg-Majorna OK
WILLIAM LIND Malungs OK
JESPER LYSELL Rehns BK
JOHAN ARONSSON OK Tisaren
GUSTAV BERGMAN OK Ravinen
JOHAN RUNESSON Göteborg-Majorna OK
ERIK ROST Malungs OK Skogsmårdarna
OLLE KALERED OK Denseln
MARTIN VISTER Järla Orientering
ERIK PETTERSSON OK Denseln

Dys 2013-02-25 12:18 #25
Insatt> "Detta [diskningar i efterhand] blir möjligt eftersom de flesta andra länder tillåter deltagande, antingen i ordinarie klass eller utom tävlan – varav båda medför diskning i Sverige."
Från artikeln ovan.
Har du eller artikelförfattaren missförstått reglerna?
BjornG 2013-02-25 11:15 #24
Insatt, du måste menat: "De deltar utom tävlan om det turkiska mästerskapet. Assymetriska konstigheter."
Insatt 2013-02-25 10:11 #23
De deltar utom tävlan om det turkiska mästerskapet. Inga konstigheter.
Volt 2013-02-24 21:21 #22
http://www.orienteering.org.tr/userfiles/antalya_o_days_2013/day3_official.html
Här är löparna som sprang den aktuella tävlingen. Hoppas dom inte får springa om det var ett turkiskt SM, men SOFT kommer garanterat att vika sig.
Norge 2013-02-24 20:52 #21
Hva gjør SOFT nå som hele svenske landslaget har løpt Tyrkisk nasjonalt mesterskap?!!

Se skriften lengst ned på kartet: http://www.o-team.it/doma/show_map.php?user=alessio.tenani&map=50
asdf 2013-02-24 01:22 #20
Lyssna på Vegard..
Smålänning 2013-02-22 07:01 #19
Jag tycker SOFT gjorde en bra genomgång inför fm av vad som gällde inom OL i olika länder och vad som gällde inom ioika idrotter i Sverige (se handlingarna till förbundsmötet). Deras rekommendation var SM för svenska medborgare och för personer folkbokförda i Sverige och sedan inga begränsningar av vad dessa personer sedan sprang för andra mästerskap.
Att vid sittande bord formulera regler under högt tempo som gjordes vid fm och där ledamöter inte fick tid tänka igenom konsekvenserna ordentlig är vansinne. Sätter en smålänsk enkrona på att regeln kommer att slå rekord i antal motioner och ändras efter nästa fm.
skurre 2013-02-22 00:03 #18
märklig artikel.

alla jag pratat med tycker att regeln är bra. de flesta tycker att regeln skulle vara ännu tuffare och bara tillåta svenska medborgare att delta.

hur kul vore sm i längdskidor om northug kom till sverige och vann alla tävlingar? en enkel liknelde som william, lina och anette borde kunna köpa.
J Balck 2013-02-21 08:54 #17
Kan lägga till att finlandssvenska ordet "bör" har exakt samma betydelse som rikssvenskans "ska".
J Balck 2013-02-21 08:52 #16
En regel som kan innebära diskningar i efterhand är inte en genomtänkt regel, men som Per är inne på så finns det många beroenden.

Kan passa på att flika in med finska regelverket (som jag tycker vi borde ha kopierat)

19.2 Deltagande
19.21 Deltagarna i FM-tävling bör i anmälningsögonblicket vara tävlingsorienterare (se 1.223).
19.22 Deltagare på individuell distans i FM-tävling bör vara finländsk medborgare, som representerar förening tillhörande IOF:s medlemsförbund, eller sådan utländsk medborgare, som representerar SSL:s medlemsförening. I FM-tävling representerar man samma förening som i allmän tävling.
19.23 Medlemsförening i SSL får delta i stafetttävlingen. Laget bör sammansättas av orienterare med representationsrätt i föreningen (se 2.2), av vilka högst en får vara utländsk medborgare.
19.24 Deltagande i FM-tävling begränsas inte av personens deltagande i övriga länders mästerskapstävlingar.
Ol-Anders 2013-02-20 13:19 #15
Är det egentligen så stark kritik som rubriken påstår?
Är det egentligen inte så, att de flesta bedömare tycker att regeln är vettig, kanske med mindre justeringar?
Per Sundberg 2013-02-20 11:31 #14
Problemet att få till en bra regel om vem som får delta i SM har två underliggande problem.

1. Det saknas internationella regler om föreningsbyte.
I Norden har vi sedan OL var en i huvudsak nordisk sport regeln att utomnordiska löpare inkl danskar firtt får byta mellan en nordisk klubb och en eller flera utomnordiska klubbar. Numera är inte Danmark, Ryssland, Frankrike osv orienteringsmässiga u-länder. Specialregeln bör därför tas bort. Min syn på detta är att de nordiska länderna gemensamt bör gå fram med ett förslag i stil med Norges regel att tillåta byte till eller från en förening vid kalenderårsskifte samt en gång inom kalenderåret. Med den regeln klarar man även byten mellan t ex individuellt medlemskap i ett nationsförbund och medlemskap i en förening av nordiskt snitt eftersom det då inte går att pendla mellan det individuella medlemskapet och föreningen.

2. Ett nationellt mästerskap kan (liksom bofinken) se ut hur som helst.
De nordiska förbunden bör verka för att alla nationella OL-förbund kommer överens om att indela de nationella mästerskapen i två kategorier - öppna eller slutna. Vid slutna får bara löpare delta som vid mästerskapstillfället tävlar som individuell medlem eller för förening (eller motsvarande) i landet. Därutöver kan det nationella förbund som så vill ställa krav på medborgarskap eller stadigvarande bosättning. Ett öppet mästerskap avgör vem som är bäst i landet, ett slutet avgör vem som är landets bästa.

Världsrankingpoäng ska inte kunna räknas vid slutna mästerskap.
För Sveriges del skulle man dessutom med lätthet kunna omvandla elitseriefinalen alternativt Oringens förstaetapp till ett öppet SM.
FBD 2013-02-19 18:35 #13
Utom tävlan-grejen blir väldigt i tävlingar med kval samt i stafetten. Dvs det är bara natt och ultralång som utom tävlan är en möjlig lösning. Dessutom kan det sportsliga med utom tävlan deltagare ifrågasättas (de kan ju fortfarande påverka resultatet).
Att SM är svenskt mästerskap, men frågan är ju vad svenskt betyder i detta sammanhang. Varianten med nationella mästerskap samtidigt i alla länder är ju bra lösning i teorin, men blir mycket svårt att genomföra i praktiken.
Frågande 2013-02-19 13:14 #12
Inom till exempel längdskidåkning förlägger länderna sina nationella mästerskap vid samma tidpunkter. Svenskarna tävlar om SM, norskarna tävlar om NM osv. Är det inte så inom orienteringen, så borde det väl vara så. Norskar åker hem och tävlar i NM, svenskarna tävlar om SM osv. I artikeln uttalar Lina Strand: "Det kan ta död på de mindre ländernas nationella orientering om deras stjärnor väljer att springa i Sverige. Många löpare frän mindre länder väljer redan att flytta därifrån. Att hindra dem från att springa mästerskap gynnar inte orienteringen i stort." De sista meningen gäller väl att de hindras från att springa SM? Om de små ländernas orientering ska gynnas måste väl deras orienterare åka hem och springa sitt lands mästerskap så deras orienterare under eliten får möta landets bästa.
gsb 2013-02-19 12:48 #11
@AA: Jo, om DM i Norrbotten går på våren och Blekinge på hösten, bara att byta till klubb i det distriktet ;-).
Men jag håller med om att SM ska vinnas av en svensk medborgare. På nåt vis ligger det i namnet.

@TR: precis.
AA 2013-02-19 12:11 #10
gsb>> ja men du kan inte sen åka till Blekinge och tävla om DM där också.

Att som endel förespråkar, möjlighet att springa SM utom tävlan, känns väldigt konstigt. Det är ju ingen träningstävling utan den viktigaste tävlingen som årligen hålls i Sverige. Vill man springa samma bana som SM har avgjorts på så får man väll göra upp med arrangören att få en karta och springa på eftermiddagen när alla SM-löpare gått i mål så man inte påverkar SM-tävlingen.
TR 2013-02-19 12:09 #9
3.4.6 Endast den som representerar en SOFT-förening inom berört distrikt har
rätt att tävla om mästerskapstecken vid DM-tävling, men alla som uppfyller
kraven i 3.4.1, 1:a och 2:a styckena har rätt att delta i tävlingen.
gsb 2013-02-19 10:55 #8
@jl: I princip håller jag med, men liknelsen med DM håller inte:
Jag får delta i DM i Norrbotten, så _stockholmare_ jag är, om jag representerar en Norbottens-förening.
jl 2013-02-19 09:43 #7
är det inte självklart att SM betyder Svenska mästerskap. En tävling som är till för att kora sveriges bästa orienterare? Vilka som är med utom tävvlan må vara en sak, men i tävlingen skall endast svenskar räknas. Så gör man i de flesta sporter (inte alla).
i friidrott verkar tävlingen vara öppen för tävlande för svenska klubbar men i resultatlistan för SM räknas bara svenskar.

Mitt förslag: Alla som representerar svensk klubb får deltaga men endast svenska medborgare kan räknas in i SM-resultaten. Så gör vi ju numera med DM, där resonemangen borde var detsamma. En stockholmare får gärna ställa upp på Dm i Norrbotten men kan inte gärna bli distriksmästare. Självklart för mig men tydligen inte för alla.
Inte naiv 2013-02-19 07:12 #6
Det är nog löparens ansvar att ha koll på vilka tävlingar han/hon springer och enda sättet att stävja det är att diskvailficera de som brutit mot reglerna.

lätta 2013-02-18 22:57 #5
lätt vore det om regeln var att endast de som får representera sverige i vm/em får delta i SM (alltså de som har rätt att representera sverige = svenska medborgare) Fast det skulle nog få motstånd från utländska löpare bosatta i sverige... Jag förknippar i alla fall att SM är till för att hitta bäste svensk (och som får chansen att mäta sig mot landslagskaptenernas val till mästerskap/hjälpa landslaget formas).
Hälsig 2013-02-18 22:15 #4
Synd att Rehns motion inte gick igenom. Känns ju lite trist att vi skall ha en Sverigedemokratisk inriktning i Svensk Orientering. Vi blir ju ett land som blir mindre attraktivt för internationella löpare, deltagandet sjunker totalt på SM och nivån sjunker även på sikt då konkurrensen inte blir lika hård.
Steve 2013-02-18 22:04 #3
Som vanligt har löparna bra och vettiga åsikter men beslut verkar tas av idioter, suck.
FBD 2013-02-18 22:02 #2
En enkel (?) förbättring vore att säga att man inte får ha sprungit motsvarande mästerskap i annat land sen det senast hölls i Sverige. Som exempel, vill man springa stafett-SM får man inte spriåungit stafettmästerskap i något annat land sen föregående års stafett-SM. Därmed skulle efterskottsdiskningarna inte kunna ske. Medför dessutom att kunna springa stafett och individuella mästerskap i olika länder vilket jag kan tänka mig leder till att man springer stafettmästerskap i det land den klubb man springer tiomila/jukola för, medan individuella mästerskap springer man i det land man är medborgare.
1981 2013-02-18 21:38 #1
Vilka var det som röstade igenom den här regeln? Det är ju som gjort för att det ska bli diskningar i efterhand.

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng