Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Tullinges ungdomslag på 10mila

Tullinge SK en av de största

Stockholmsklubben Tullinge SK har länge varit en av Sveriges största, så även på ungdomssidan. Här är deras berättelse om vad som gjort deras verksamhet så framgångsrik.

Publicerad 2012-06-15 14:10 (Uppdaterad 2012-06-15 19:18)

 5 kommentarer

Alltid varit stor klubb
Med ett flertal Tiomilasegrar i bagaget, både på herr- och damsidan, är Tullinge en mycket meriterad klubb. Redan på 80-talet, när de största segrarna skördades, hade klubben en gedigen ungdomsverksamhet och en stabil grund i den stora klubben. Sedan dess har man hållit kvalitén uppe och dominerat på ungdomssidan i Stockholmsdistriktet under 90- och 00-talet.

Många ungdomsledare
- En av nycklarna är att vi hela tiden fyllt på med ungdomsledare, både föräldrar och juniorer som vi lärt upp. Vi har varit många ledare och då hinner man se alla barnen och kan anpassa träningen efter dem, berättar Mats Fryxell; ordförande i Tullinge SK.

Han berättar även om en ny idé som man provat denna vår: Träsktroll - en kvällsaktivitet för de lite yngre barnen för att väcka intresset för lek i skogen. Detta har blivit en succé med över 60 deltagande barn, varav många tagit steget in i orienteringsverksamheten och varit med på ungdomsserien efteråt.
- Man måste våga prova nya saker, testa idéer och utveckla verksamheten, tror Mats Fryxell och ger många exempel på nya och spännande idéer som testats i klubben.
Samtidigt ägnar man mycket tid åt annat än orientering, för att lära känna varandra på ett annat plan och se värden som annars inte kommer fram. Bland annat besökte man skara sommarland och åkte go-cart (se bild).

Aktiviteter utanför orienteringen
I den stora ungdomsgruppen lägger man mycket tid på att svetsa samman kompisgäng så att även de lite mindre intresserade håller sig kvar, då fortsätter ungdomarna upp till högre åldrar. Det svåraste är att få barnen att fortsätta upp till juniorålder eftersom steget är stort från 16 till 18. I Tullinge jobbar man med detta genom en grupp för de som är mellan 15-18, så att de yngre kopplas ihop med juniorverksamheten successivt innan det är dags att ta steget. På så sätt får även de äldsta ungdomarna en extra utmaning.

En hel del cykling i klubben
I klubben har man också jobbat mycket med Mountainbike och har på så sätt fått en del nya medlemmar från det hållet, samtidigt som gamla medlemmar fått extra energi till cyklingen. I samband med detta arrangerar man en av Sveriges största cykeltävlingar: Lida Loop, som är en del av långloppscupen och drar över 1300 startande och bidrar till en stabil ekonomi i klubben, något som Mats Fryxell menar är mycket viktigt för att man ska kunna genomföra alla roliga projekt i klubben.

En ny klubbstuga
Navet i verksamheten är den nya klubbstugan vid Brantbrink, där man varje tisdag har klubbträning med mellan 100-150 deltagare. Tanken inför framtiden är att man ska ta steget från bra ungdomsverksamhet till en lika bra verksamhet på både dam- och herrseniorsidan.

Anette Önerud

anette.onerud@alternativet.nu

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Kommentarer

Q 2012-06-30 23:22 #5
Tullinge vad jag vet har duktiga elitlöpare, men inte i lika stor bredd som duktiga löpare på ungdomssidan. Bara för att nämna några; systrarna lönqvist, Jonas Nordström, Markus Adolfsson, Emelie Pettersson samt Rebecka Heinrup, med många fler.
Till skillnad från storklubbarna som Södertälje eller Lidingö som värvar duktiga löpare såsom sädertäljes Leandersson & Börjeskog till Billstam och gänget i Lidingö.

Dessa tre klubbar (tullinge,Södertälje,Lidingö), tullinge som bara håller kvar sina egna löpare samt en eller två utlänningar i topplaget på 10 mila. Södertälje gör ett mellanting, duktig ungdomsverksamhet het med Jonas Borg som har gått ut i tät på 25 manna bland annat och hellstaduis på damsidan, men dem värvar också stora och lovande talanger för att komma bra på stora kavlar, detta tack vare samarbetet med Scania.
Sen Lidingö, en klubb full med medaljer och eliter men ingen ungdom. Kan inte kolla på någon riktig ungdom som blivit elit i Lidingö.

För att svara på din fråga , så har tullinge elit löpare men inte i tillräcklig stor bredd för att komma i allraste toppen. Men senast; på jukola: så låg tullinge som bäst 12a, och unge Tobias Forsén som bara är 18 år kämpade på och tappade bara från 13 till 19 , då han bland annat sprang med Mats Haldin från Halden. tullinge slutade senare på runt 40 den helgen eftersom brist på bredd.

Men framtiden ser ljus ut, med många bra löpare och Tullingr kommer att komma top 3 i Ungdomens 10-mila i år och nästa år då dem kommet ha samma lag två år i rad nu.
Sune 2012-06-29 20:34 #4
Ungdomsverksamhet i mängd i all ära, men varför lyckas man aldrig få fram några elitlöpare av dem?
M 2012-06-20 14:57 #3
Tack för flertalet intressanta artiklar om framgångsrika klubbar. Nu är det väl bara för oss andra att ta efter...
FF 2012-06-19 12:08 #2
Klas Bringert>>Bringa klarhert i det gärna den som har tid och resurser. Borde ha ganska stort värde för hela sporten att sprida exempel på olika tillvägagångssätt. När man väl har resurser på plats dvs ideellt arbete, är det ju bra att försöka utföra det så effektivt som möjligt. Men det ska ju vara kul för dem som gör det också annars blir det ju inget alls.
Klas Bringert 2012-06-18 10:57 #1
Tack för intressanta och inspirerande artiklar om framgångsrika satsningar i Östra och Mellersta Sverige! Vore intressant att även få läsa om hur klubbar i Västra, Södra och Norra Sverige jobbar för att utveckla svensk orientering!

Senaste artiklarna

Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
Onsdag 7/3
Torsdag 6/7
Torsdag 15/6
Onsdag 14/6
Torsdag 8/6
Söndag 30/4
Onsdag 5/4
Tisdag 28/3
Tisdag 21/2
Fredag 2/12
Fredag 16/9
Söndag 4/9
Tisdag 2/8
Måndag 20/6
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng