Visa inloggningsformulär
Artiklar  

OK Ravinens ungdomar

Den framgångsrika ungdomsklubben Ravinen

Sveriges största ungdomsklubb bygger sin verksamhet på klubbgemenskap, planering, information och öppenhet.

Publicerad 2012-06-07 07:59 (Uppdaterad 2012-06-09 10:52)

 3 kommentarer

En klubb med historiska meriter

Med sin myllrande skara röd-blå-vita ungdomar och en växande ung elit är Nackaklubben OK Ravinen tillbaka i rampljuset efter ett par decennier i skuggan. För bara tio år sedan var situationen en helt annan och klubben bestod mestadels av åldrande seniorer som just skaffat egna barn. Allt sedan början av 80-talet hade man levt på den stabila grund som lagts fram till dess och som gett otroliga resultat. Klubben vann 10mila 1977, -79 och 81, samt damkavlen 1979, -80 och -81. SM-guld strömmade in, och vid ett tillfälle kom samtliga fyra i det svenska stafettlaget på NOM från Ravinen. Efter detta låg tonvikten på eliten och när dessa försvann minskade verksamheten. Klubben har alltid haft ett flertal topp-löpare och varit en stor klubb med slagkraftiga stafettlag, men för att återigen kunna växa gjorde man under 2000-talets början en helomvändning och började satsa från grunden – på ungdomarna.

 

Kvalité, gemenskap och information

I denna nysatsning gjordes kraftiga omorganisationer och man la under några år ner mycket tid på att få igång verksamheten i rätt riktning. Några av de saker man tog fasta på var att hålla hög kvalité på träningar, låta alla vara med på sina villkor, och att informera. Att hålla god kvalité innebar bland annat att det alltid finns kontroller uthängda, banor i rätt svårighetsgrad och bra kartor att tillgå. Man nöjde sig inte med tillräckligt utan gjorde det lilla extra för att göra träningarna bra. När man sedan säger att alla får vara med på sina villkor är tanken att alla alltid får följa med, oavsett om de platsar i laget får de följa med och heja, för det är roligt med ett stort gäng och även de lite sämre kan bidra med andra saker till gruppen.

 

- Information är A och O, säger Ann Bergman, en av de drivande i Ravinens ungdomssatsning. Hon tycker att något av det viktigaste är att all information finns tillgänglig för alla och att man inte knoppar av grupper som kör sin egen grej på annat håll med egen information. Ravinen har alltid jobbat för att klubben ska fungera som en enhet och på den gemensamma torsdagsträningen deltar alla vid informationen, innan man delar upp sig. Detta syns även på hemsidan där hela klubbens nyheter finns på ett ställe, tillsammans med den gemensamma aktivitetskalendern.

- På så sätt kan även en tioåring veta att eliten ska springa SM, och eliten vet hur det går på ungdomsserien. Det skapar gemenskap, säger Ann Bergman.

Helheten har varit ledordet och allting är anpassat för att fungera tillsammans, exempelvis finns ett klubbgemensamt träningsprogram som fungerar för alla, från nybörjar till elit, där alla träningar klubben håller finns med och är öppna för alla.

 

Engagerar många ledare

Idag har klubben en tydlig struktur med huvudansvariga och undergrupper – allt samordnat i en ungdomskommitté med god planering och täta kontakter.

- En viktig faktor, tror ledaren Pär Westblad, är att ledarna idag är så många att arbetsbördan inte blir för tung för den enskilde individen. På så vis orkar man fortsätta och hålla kvalité.

Att klubben kan ha så många ledare beror till stor del på att man lyckats engagera föräldrar till de nya barnen och fått tillgång till nya resurser. Dessa nya barn, med icke-orienterande föräldrar, är i sig en viktig faktor till framgången. De har lockats till klubben genom skolorienteringsprojekt och omfattande nybörjarkurser. Vid ett tillfälle hösten 2011 hade klubben över 40 barn i den gröna gruppen.

 
Att behålla de nya familjerna

För att ytterligare förstärka bandet till de nya familjerna har man arrangerat föräldrakurser så att även dessa får upp intresset. Där ligger nyckeln till att de ska återkomma även efter vinterns uppehåll. När föräldrarna också vill ut i skogen kommer hela familjen iväg på träningar och tävlingar. I det närmaste upptagningsområdet (som är gemensamt med Järla) känner de flesta till orientering och man är positivt inställd. I den ständigt växande förorten börjar sporten bli allt mer populär.

 

Störst i Sverige

I Riksidrottsförbundets statistik över utdelningen av Lokalt aktivitetsstöd (LOK) under 2010 talar siffrorna sitt tydliga språk. Som enda orienteringsklubb i Sverige kvitterar Ravinen ut över 100 000 kronor, medan nästföljande Tullinge noteras på 83 000 kronor, därefter Nyköping på 70 000, och sedan dalar summorna snabbt. Visst tyder detta inte bara på en stor grupp ungdomar utan också på ledare som är duktiga på att redovisa närvaro, men det är uppenbart att Ravinens ungdomsgrupp står i en klass för sig.

 

Idag börjar de första ungdomarna från satsningen att nå seniorålder, ett gott exempel på detta är 22-åriga Gustav Bergman, landslagsman som just nu är rankad etta i Sverige. Därefter återfinns ett antal lovande juniorer som Assar Hellström, Emil Granqvist och Ida Kallur som kommit ur den stora ungdomssatsningen. Där bakom väntar ytterligare generationer av starka ungdomar som bara väntar på att få ta klivet upp i rampljuset.

Anette Önerud

anette.onerud@alternativet.nu

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Kommentarer

Melker Eriksson 2012-06-07 22:38 #3
Man blir glad att läsa om en sund idrott med en sund ungdomssatsning. Jag blev så förtvivlad tidigare i veckan när debatten rörde Hammarby fotboll som pekar ut sex-sjuåringar och kallar det för ungdomssattsning mot elitnivå. I Jönköpings OK följer vi Ravinens exempel.
2012-06-07 08:07 #2

Inlägget är raderat

Anette Önerud 2012-06-07 08:07 #1
Tilläggas bör kanske att även jag som skribent är en produkt av den stora ungdomssatsningen. Ett exempel på vad satsningen på bredd kan medföra...

Senaste artiklarna

Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
Onsdag 7/3
Torsdag 6/7
Torsdag 15/6
Onsdag 14/6
Torsdag 8/6
Söndag 30/4
Onsdag 5/4
Tisdag 28/3
Tisdag 21/2
Fredag 2/12
Fredag 16/9
Söndag 4/9
Tisdag 2/8
Måndag 20/6
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng