Visa inloggningsformulär
Artiklar  

OK Linnés framgångsrecept

Från sammanslagningen 1995 har OK Linné gått från liten träningsklubb till en av Sveriges största elitklubbar. Här är deras berättelse om vad som tog dem dit.

Publicerad 2012-06-06 08:12 (Uppdaterad 2012-06-09 10:49)

 0 kommentarer

Sammanslagningen blev starten
Uppsalaklubben OK Linné bildades 1995 efter en sammanslagning mellan IK Fyris och OK Fyrismalm eftersom konkurrensen om löparna börjat bli för stor. Utöver dessa två klubbar fanns IF Thor och Upsala IF i staden.

Båda de sammanslagna klubbarna hade en historia med framgångar och de hade liknande tankar och mål inför framtiden samt samma geografiska upptagningsområde – något som gjorde att sammanslagningen fungerade bra.

- Vi kan varmt rekommendera andra klubbar till detta, hälsar OK Linné.

 

Det fanns mycket energi
Redan från början var det en stor klubb med många ungdomar och erfarna ledare, och med energi från sammanslagningen fick verksamheten fart. Målet var att nå toppen, men först ville man bli bäst i Uppland.

En direkt effekt av sammanslagningen var att löparna tyckte att det var roligare att åka 10-15st på värdetävlingar runt om i landet, istället för runt fem personer som tidigare, och viljan fanns bland många.


Man satsade på kvalité 

Träningarna blev välbesökta och det satsades mycket tid och resurser på just dessa, det blev nyckelordet de första åren och det kunde komma upp emot 100 personer på en och samma träning redan på 90-talet. Tisdagarna blev klubbens gemensamma träningsdag och framgång mättes i hur många som deltog på dessa träningar. I övrigt försökte man att inte ha för många träningar, utan satsade mycket på de tre som genomfördes varje vecka för att hålla kvalitén uppe.

- Vi hade i princip telefonkedjor kvällarna innan en träning för att dra igång folk som inte varit med på ett tag, berättar ordförande Henrik Boström som själv var junior under klubbens första år.


Startade hemsida tidigt 

Klubben var också väldigt tidig med att etablera sig på internet, redan 1995 hade klubben nyheter, löparpresentationer och månadsprogram på sin hemsida.

- Än idag har vi en av orienteringsveriges mest utvecklade hemsidor, och planen är att höja nivån ytterligare ett steg till 2013. Det ingår som en del i vårt varumärkesbyggande arbete som påbörjades under våren, utvecklar Henrik Boström.


Anställde tränare 

Linné tog tidigt initiativet att anställa en tränare för den stora grupp löpare som nu dragits till klubben, tyvärr fungerade det inte som man tänkt sig och tränaren sades upp efter ett år. Men eftersom gemenskapen fanns kvar fortsatte klubben att växa. Istället fyllde man på med ledare bland löparna.


Elitmiljön intresserade studenterna 

Samtidigt började allt fler studenter komma till klubben och man införde konceptet träningsmedlem så att de kunde vara med på träningarna utan att ”känna kravet” att byta klubb. En annan stor fördel med det konceptet var att de kunde engageras i verksamheten och blev en tillgång på flera sätt. Efter ett tag bytte sedan vissa av dessa till klubben och man blev ännu starkare. Några bytte aldrig.

 

De viktigaste milstolparna:

- Bygget av klubbgården (1992)

- Sammanslagningen (1995)

- Att verksamheten byggdes från grunden med träningar och gemenskap (1995-2002)

- Träningsmedlemsskapet (utan krav på övergång, men med krav på att hjälpa till med verksamheten) (1999)

- Arbetet med att bygga en elitorganisation (2002-)






En av 2000-talets största 

Idag är klubben en av Sveriges största med över 700 medlemmar. Man har 14 löpare rankade under 100, varav en, Annika Billstam, är etta. OK Linné har totalt 54 rankande löpare och ställde fyra herrlag, sex damlag och fem ungdomslag på 10milas startlinje. Löpare från klubben har vunnit SM individuellt och i stafett, men ännu har man inte vunnit varken 10mila eller Venla/Jukola.Däremot har både OK Fyrismalm och IK Fyris segrar i 10mila.

 

I år kom både herr- och damlaget på fjärde plats på 10mila. Att vinna 10mila eller Venla/Jukola har växt fram som en självklar vision i takt med att elitverksamheten blivit starkare, men det satsas också mycket på att ge löpare det stöd och de träningsmöjligheter som behövs för att lyckas på internationell nivå.


Ungdomarna i fokus inför framtiden 

Planen inför framtiden är att fortsätta satsa på träningar och ännu mer på ungdomsverksamheten som redan har ca 150 aktiva barn och ungdomar.

- Vi vill verkligen satsa på att behålla de ungdomar vi har i verksamheten, inför i år har ungdomssektionen tagit fram nya tankar och målsättningar för att motivera både ungdomar och ungdomsledare, det känns spännande att se hur det utvecklar sig, säger Henrik.

 

På längre sikt har Linné en vision om att ha 2 damlöpare och 3 herrlöpare som fostrats i OK Linné i sina förstalag på 10mila. På så sätt integreras ungdoms- och utvecklingsverksamhet med målet att vinna, något Linné tror kan ge positiva verkningar för hela klubben. I år sprang två Linné-fostrade löpare i herrlaget och en i damlaget.

 

Linné sammanfattar sina erfarenheter sedan 1995 i två huvudpunkter:

1.      En bra elitorganisation kommer inte på köpet bara för att man har många elitlöpare. Det är t ex lätt att räkna hur många minuter som saknas till att vinna 10mila, men att förstå vad som behövs för att komma dit är inte lika lätt. När Linnés löpare står på startlinjen är deras mål att de ska veta vad som krävs och att de är redo för det. Det ser de som en stor utmaning.
- Det har lagts ned väldigt mycket bra arbete under många år för att komma dit vi står idag.Samtidigt måste vi fortsätta att utvecklas, att sitta med armarna i kors håller inte i längden, säger Henrik

2.      Linné uppmanar till långsiktighet och delaktighet.De menar att de tog många år (>10 år) att bygga det de har idag. Det är viktigt att det är många som bidrar till verksamheten, såväl ledare/arrangörer som aktiva och elitlöpare. Eldsjälar är bra men det får inte vara för få av dem, arbetet måste spridas på många personer för att det ska vara långsiktigt hållbart. Att en person är tävlingsledare för 9:e gången på klubbens vårtävling inger stabilitet för arrangemanget i fråga, men det är inte det bästa för imorgon menar Linné.Då är det bättre att tre personer har varit tävlingsledare tre gånger var. Det tar tid att bygga stabilt.
- Kommer inte folk och tränar tillsammans, tar en fika och umgås efteråt så är det här man ska börja sitt arbete, säger Henrik

 

För framtiden ser Linné två huvudområden att fokusera på:

1.      Det viktigt att bygga varumärket OK Linné. Det gör det lättare att få medvind i hela verksamheten, alltifrån ökade sponsorintäkter till fler medlemmar och ökat deltagarantal på arrangemang.Uppsala är en stor stad med mycket idrott, men med rätt marknadsföringsvägar kan Linné såklart nå framgång som klubb och som sport. Här ser Linné en utmaning för framtiden och har därför tillsatt en marknadschef. En helt ny del i deras organisation

 

2.      När kommer brytpunkten för ideellt arbete? Finns den? Linné har lyckats bygga en stor och väl fungerande organisation helt på ideell basis. De har normalt 50-80 löpare som tränar de dagar ungdomar, juniorer, seniorer och veteraner har aktiviteter. Rekordet under våren är drygt 120 personer. Att bara få kartor utskrivna till alla är en stor post såväl organisatoriskt som ekonomiskt. De genomför fyra-sex klubbträningar i veckan beroende på säsong. Två är teknikträningar med uthängda skärmar. De arrangerar årligen minst en vårtävling, en hösttävling, ett löplopp, hittaut.nu och en multisporttävling. De arrangerar SM 2014 och troligen 10mila 2015. Det kräver mycket av en klubb för att få allt det att snurra.
- Den klassiska strukturen ”en ordförande, en kassör och en sekreterare” räcker helt enkelt inte till längre.Då vi har höga ambitioner är det naturligt att frågan om ideellt arbete tas upp, avslutar Henrik

 

 


Anette Önerud

anette.onerud@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng