Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Jenny och Erik tog SM-guld i medeldistans.

Överraskningar under andra SM-helgen

På medel-SM vann Erik Rost åter guld medan Jenny Johansson gjorde en guldartad comeback. I stafetten vann Lidingös damer och Rehns herrar, men ett misstänkt regelbrott har fått tråkigt efterspel.

Publicerad 2011-09-20 16:35 (Uppdaterad 2011-09-20 16:38)

 3 kommentarer

Blött och tungt på Medel-SM


Vem kunde ana att IFK Göteborgs Jenny Johansson skulle göra en sådan härlig rentré och ta hem guldet i Medel-SM, samtidigt som Malungs Erik Rost skulle upprepa fjolårets sköna vinst på samma distans? Båda fick sitta länge i årets ledarsoffa, men en efter en föll favoriterna ifrån och till slut stod det klart att de båda vunnit. Helena Jansson, Leksand, gjorde ett dåligt vägval före varvning och med några missar efter densamma gled guldet henne ur händerna. Detsamma gällde IFK Göteborgs nyförvärv för hösten, Audun Weltzien (tidigare osloklubben Tyrving) som ledde ganska så klart vid varvningen, men som sedan gjorde ett parallellfel på en lite längre sträcka och försvann som både guld- och medaljkandidat.

Helena fick alltså nöja sig med silver medan Eva Jurenikova, Domnarvet, tog brons. Bland herrarna var det en superglad norrman i Jonn Are Myhren, Lidingö, som bara en sekund efter Rost tog silver. Bronset gick till Emil Wingstedt, Leksand.

Om nu segrarna i seniorklasserna var lite otippade så var dagens kanske största överraskning att Jens Wängdahl, Nyköping, inte vann H18-klassen. Jens som vunnit både O-ringen överlägset och en medeldistans i Silva Junior Cup med hela 3.59 för några veckor sedan. Men efter att ha läst fel på en kontroll efter varvning irrade han runt i nästan tre minuter innan han kom tillbaka till densamma och förstod vad han hade gjort. Nu blev det en tredjeplats. Vann gjorde istället Magnus Glännefors från Söders, 1.34 före Emil Svensk, Tuna.

I D20 fick Emils klubbkompis, Tove Alexandersson, lite revansch efter förra veckans silver och plockade nu guldet med 2.26 ner till silvermedaljören Hanna Axelsson-Meyerson, Linné. Bronset gick till Ida Lindqvist, Leksand.

I D18 dominerade ungdomarna. 15-åriga Andrea Svensson, Finspång, vann med 21 sekunder före 16-åriga Sara Hagström, Falköping. Amilia Björklund, Sävedalen, sprang in på bronsplats.

I H20 verkar det som om Albin Ridefelt har hittat formen efter ett ganska tufft år. Han följde upp förra veckans guld på Lång-SM med ytterligare ett guld på medeln. Linnékillen vann med 14 sekunder före Martin Regborn, Hagaby, som också haft en jobbig säsong. Brons blev det för Johan Högstrand, Markbygden.

Trollhättans SOK stod som arrangörer. Väntad detaljrikedom och rolig orientering blev det, men betydligt tuffare än vad många hade förväntat sig.

Rörigt vid varvningen
Annars var dagens snackis varvningen, framför allt i D/H18. Denna var kanske inte helt genomtänkt från banläggarens och bankontrollantens sida. Löparna kom in från ett annat håll än på kvalet dagen före och med ett kartbyte där banans andra del inte syntes på den första kartan fanns det inget skäl att misstänka att sistakontrollen skulle ligga alldeles bredvid varvningskontrollen. När båda var markerade med samma kontrollföremål på kartan - ett kryss - samtidigt som sistakontrollen var det första man såg när man kom ut på ängen vid arenan, var det många som fick problem.

De som hade läst kartan på väg in mot varvning vek snyggt upp mot varvningskontrollen utan att bry sig om sista. De som läste kontrolldefinitionen insåg sitt misstag när de kom fram till sistakontrollen (kontrollkod 155) och vinklade då snabbt upp mot varvningskontrollen (60) med några sekunders tidstapp. Men allt för många gjorde tyvärr inget av detta utan stämplade sistakontrollen, kom in i målfållan och förstod trots detta inte att de stämplat vid fel kontroll. När man väl insåg att det var fel fålla fick man syn på varvningsfållan dit man tog sig efter att ha hoppat över målfållans snitsel och i vissa fall även ett reklamplank. En del stämplade då vid varvningskontrollen, men många gjorde det alltså inte, trots att varvningskontrollen låg 5-10 meter från bordet med ny karta.

Ett annat problem var att många inte förstod att bordet med nya kartor utgjorde själva kartbytet. Det såg nämligen ut som ett vätskebord, vilket resulterade i att löparna sprang förbi och i en del fall till och med så långt som fram till den nya startpunkten cirka 150 meter längre fram. Men då alltså utan karta.

Så snart alla D/H18 passerat såg man till sätta extra snitsel och skyltning för att undvika problemet för kommande klasser. Tyvärr drabbades fortfarande en del och det finns all anledning att se över varvningen noga för kommande arrangörer.

Lidingös damer överlägsna i stafetten ...


Söndagens SM-stafett, som arrangerades av Vänersborgs SK i Onsjö precis söder om Vänersborg, dominerades klart av ett lag på damsidan, IFK Lidingö SOK. Redan på första sträckan ordnade Signe Søes en ledning på tio sekunder som sedan Annica Gustafsson och Annika Billstam kunde dryga ut rejält. Segermarginalen till silvermedaljörerna, Stora Tuna med Tove Alexandersson på den sista sträckan, blev nästan fyra minuter. Bronset tog Eva Jurenikova för Domnarvet.

... men tråkigt efterspel på herrsidan
I herrstafetten såg det ganska så öppet ut vid varvningen på den sista sträckan där fem lag var ihop - Lidingö, Malung, Södertälje-Nykvarn, Rehn och Linné. Men sedan blev det omkastningar och först mot mål var Jerker Lysell för Rehns BK som varit starkare än Graham Gristwood, Södertälje-Nykvarn, mot slutet. SNO bärgade silvret och där bakom följde sedan Mats Troeng som ordnade bronset som slutman för OK Linné.

Annars blev det ett lite tråkigt efterspel även på stafetten. Detta eftersom H21-segrande Rehns BK hade med Jonas Vytautas Gvildys som redan sprungit de litauiska mästerskapen - något som inte är tillåtet enligt de svenska reglerna. Anmälningar har nu kommit in till förbundet (se annan nyhet), men frågan är om mästerskapen i Litauen är officiella mästerskap eller inte. Dessutom, om de skulle visa sig vara inofficiella, som till exempel är fallet med vår USM-stafett i Sverige, kvarstår ändå frågan om Rehns BK kan anses ha gjort sig skyldiga till regelbrott. Även Järla Orientering, sjua i H21 och Södertälje-Nykvarn, tvåa i H20, borde vara föremål för granskning efter att de har lagmedlemmar som deltagit vid annan nations stafettmästerskap. I Järlas fall är det Anders Holmberg som ska ha deltagit utom tävlan i schweiziska stafettmästerskapen och för Södertälje-Nykvarn är det Andreu Blanes Reig som sprang i seniorklass på spanska mästerskapen. De svenska reglerna säger nämligen ingenting om klassen utan använder bara begreppet "motsvarande mästerskap". 

Juniorklasserna
I H20 vann Stora Tuna före Södertälje-Nykvarn och Hagaby och i D20 Södertälje-Nykvarn före Bredaryd och Tyr. I Tunas lag sprang i tur och ordning Emil Svensk, Anton Sjöqvist och Joakim Svensk. I Södertäljes D20-lag sprang inledde systrarna Jönsson Hellstadius, Frida och Jaenette, medan Ausrine Kutkaite avslutade.

Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Johan 2011-09-20 21:08 #3
Måste berömma banläggaren på medeldistansen, det var länge sedan jag sprang så krävande banor, precis som det ska vara! Tråkigt om all uppmärksamhet ska gälla en varvningskontroll...
Redaktionen Orienterare.nu 2011-09-20 20:29 #2
Nej, du har kanske rätt. Samtidigt var det många drakar som man kanske trodde skulle prestera bättre. Men nu har i alla fall Rost visat att han verkligen är en av de stora.
Lobo 2011-09-20 18:43 #1
Rost var väl ingen överraskning. Seger på O-ringen och precis utanför medalj förra helgen, dessutom regerande mästare på distansen!

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng