Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Återväxt inom orientering

Kings  2021-09-19 22:52
Hur ser orienteringens återväxt ut i landet?
Tittar man på årets dm, sm (juniorklasser), usm så ser det väldigt tunt ut i många distrikt i mitt tycke. Har inga vetenskapliga bevis utan bara en spontan känsla.Har jag tagit på mig fel glasögon de från 90 talet ?
Är det Corona relaterat eller började det innan eller är jag ute och cyklar?
Går orienteringen sotdöden till mötes isf om det fortsätter?

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Ej Elit 2021-10-17 20:23 #58

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2021-10-17 19:59:

Varför strök man då ungdomarnas kortklasser, de som rakt av delade banor med ungdomarnas huvudklass med samma färg? Man hade kunnat öppna upp de klasserna för alla åldrar och kanske även slå ihop H och D för att ha färre klasser att hantera, istället rök alla K delvis med hänvisning till att arrangörerna inte ville ha för många klasser. Om man hade gjort det hade man haft HDgul, HDorange och HDviolett på befintliga banor, och det hade fortfarande blivit en minskning med 3 klasser. Det hade verkligen varit en fin rektangel, men hetsen från att de duktigaste ska tävla strikt ålders och könsindelat (rimligt) appliceras väl på b-löpare där det knappt finns några aktiva längre, och det ses som otänkbart att en 16-årig tjej ska delta i samma b-klass som en 17-åring pojke, där pojken aldrig ens fick starta i H16K ens när det fanns, av någon anledning, som att ensam startande i H16K eller 0 startande i H16K hade blivit kränkta av att en 17-åring, eller 21-åring, eller 50-åring, startat i samma klass. Men det är väl snarare någon som bestämmer som inte vill låta överåriga tävla (tävlingsklass/k/b) på lättare banor. Den största kränkningen är väl att inte ha någon klass alls utan hänvisas till öppen, och det är bara att sortera resultatlistan för medelsvår 3km eller svår 3km så ser man att dessa öppna klasser inte tilltalar yngre. Det är veteraner som startar, återväxten eller snarare deltagandet-16 och juniorer är nära 0, ibland faktiskt 0. Ett par seniorer finns det ibland.
Zerbembasqwibo 2021-10-17 19:59 #57

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-17 11:32:

Som arrangör är man väl mest intresserad av hur många banor som krävs, antalet klasser är ointressant i praktiken.
Zerbembasqwibo 2021-10-17 19:58 #56

Svar till inlägg av Fel spår, 2021-10-17 10:48:

Nja... vad har blivit svårare nu? Är väl samma som för 20 år sen tycker jag. Normalstadgarna är ju nära på identiska.

Enda som är jobbigare nu är väl bankerna som inte gärna vill ha föreningskunder längre (är swedbank ens sponsor längre till RF?). Det går ju utan bank, lite trixigare bara.
Ledare 2021-10-17 18:23 #55
Ingen som har utmaning att det kommer 13-15 åringar in i verksamheten bara för att de egentligen vill höja sitt betyg i Idrott? Vi har haft flera äldre senaste åren som kommit, men när de sedan fått sitt betyg i skolan så försvinner de ur vår verksamhet.
Ej Elit 2021-10-17 11:32 #54

Svar till inlägg av Mr Crowley, 2021-10-17 11:19:

Detdär är väl helt onödigt i början, belastar arrangören mycket, och skapar ingen gemenskap bland de få b-klassare som finns just nu.

Jag hade tänkt mig nåt i stil med en enda bana, HDorange, som alla åldrar och kön får springa. Om man kan tänka sig totalt 3 banor så att HDgul och HDviolett också kan finnas är det väl toppen. Och sen får dessa vara det som finns på var fjärde tävling, 1 dag varannan vecka.

Man har nyligen strykit alla K, det lär inte vara rimligt att införa massvis med nya unika klasser, och till vilken nytta just nu? Det borde vara av yttersta vikt att folk springer samma bana så de får motstånd, sällskap, någon att diskutera banan med efter målgång, folk att känna igen vid starten osv, folk att mäta sig mot.
Ej Elit 2021-10-17 11:19 #53

Svar till inlägg av Mr Crowley, 2021-10-17 11:10:

Jo jag är påläst, men man får ju utgå från den verkligheten vi har nu.
Om man verkligen la så svårt man får skulle väl majoriteten av löpare passa bättre i b-klassen (eller HD12-16K då alltså) och det hade inte varit så populärt vid införandet. Kanske skulle det till och med behövas en C då...

Men en diskussion som skulle behöva föras är hur man ska banlägga åt sämre löpare i klasser som inte är huvudtävlingsklasser åt duktiga. Kanske skulle man till och med behöva släppa fokuset på färg och helt tänka fritt i hur banan borde läggas. Framförallt för lite äldre personer kanske t.ex uppfångare inte behövs på samma vis som vad som är ett absolut krav på gul bana, bara som exempel. Du når ju en punkt bland äldre löpare där du i förväg kan lära dessa att vända tillbaka till var de kom ifrån, något som inte fungerar på en 11-åring utan där du måste ha rena stopp för att våga skicka ut barnet med gott samvete.
Mr Crowley 2021-10-17 11:19 #52

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-17 11:07:

Angående b-klass på varannan tävling: En lösning kan vara att på varannan tävling ha b-klass för 35, 45, 55 och 65 och varannan gång ha för 40, 50, 60 och 70-åringar. HD21B bör finnas varje gång. För ungdomar kan det väl finnas för 12, 14 och 16 varje tävling. För juniorer kanske man antingen kan ha 18 varannan gång och 20 varannan gång eller en ren 17-20B?

Skulle man införa b-klasser kommer det antagligen vara ganska svalt intresse i början eftersom många i målgruppen redan slutat springa men efter några år borde intresset ha byggts upp och förhoppningsvis fått fler ungdomar/juniorer/seniorer att fortsätta.
Mr Crowley 2021-10-17 11:10 #51

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-17 10:55:

Jag håller med i det du skriver om flyt i orienteringen. Vet inte om jag skrivit något om det som går emot det du skriver.

Däremot vet jag inte riktigt om du är helt påläst på skillnaderna mellan violett och svart eller röd och violett. Iaf inte om det är svårighet enligt boken. Orange/röd svårighet är inte så lätt. Och skillnaderna mellan violett och svart finns nästan bara i teorin. Väldigt sällan som det är riktigt svarta banor.
Ett problem är dock att många banläggare lägger lite för lätta banor utifrån vilken svårighet det egentligen ska vara. Violett blir ofta till stor del orange/röd och orange blir halvgul.
Ej Elit 2021-10-17 11:07 #50
Men sporten har fastnat i något tänk att en sak ska vara så bra och uppfylla alla aspekter, men det fungerar inte så! Alltingen blir inget bra och allting bara halvdant eller så blir det bra för vissa men dåligt för andra. Man skulle behöva acceptera att allt inte passar alla och att man kanske inte kan ge allt samtidigt, men att man kan ge olika saker vid olika tillfällen.

Exempelvis gällande hängning så går det att göra "trista" tävlingar med långa startmellanrum som kanske dödar det sociala lite, men om man samtidigt inför fler stafetter så kan man vara väldigt social där istället. Det går att varva osocial vildmarksorientering med stafetter och i allmänt mer lättilggängliga tävlingar på typ idrottsplatser.

Likaså skulle det kanske räcka om varannan tävling hade b-klasser eller att det iallafall fanns nåt system för att se till att det finns ibland. Man kanske inte alltid kan få exakt det man vill, men om man vet att man får de i typ 50% av fallen eller iallafall regelbundet så är det lättare att acceptera något sämre eller mindre passande ibland.

Kanske någon typ av b-klasscup där man satsar på att dra ihop b-klassare inom rimlig restid på några timmars radie? En start varannan vecka kanske räcker, antingen räcker det helt och hållet eller så fyller man i med öppna klasser de 3 andra tävlingsdagarna innan nästa b-klasstävling.
Ej Elit 2021-10-17 10:55 #49

Svar till inlägg av Mr Crowley, 2021-10-17 10:30:

Bara för att man klarar en orange bana med flyt betyder det inte att man klarar en svart bana med flyt, och det är just flytet som kan vara viktigt. Men många verkar tycka att "klara banan" är det enda viktiga. Hur deltagandet på banan kändes är minst lika viktigt som hur långt ifrån segraren man var. Just att ens deltagande handlar om att "ta sig runt" utan flyt är också ett utmärkt vis att få folk att lägga av. Då slår du ut alla som ville få ha flyt och springa på och känna sig duktiga. Framförallt bland lite yngre och seniorer är det nog svårt att övertyga dem att de är duktiga när de bommar och fastnar, eller måste sakta ner mycket, när de har vanliga konditionsidrotter som konkurrerar dår de kan springa på tills de spyr istället.

Sen är det också banläggningen inom respektive färg med att mer grovorientering och mindre krav på finorientering och tolkande av kartan vore bra för flytet på banor som inte är till för duktiga ungdomar. Den vuxna som vill ha det svårt kan öva upp sig till svart och delta i HD18-HD21 som ju ska vara så svårt det går. Duktigaste barnen springer HD10-HD16. Öppna banor kan ha annan typ av banläggning. HD14 och öppen orange (och b-klass) borde definitivt ha olika typ av banläggning.
Fel spår 2021-10-17 10:48 #48
Det är på tok för svårt att starta en ny idrottsförening idag. Regelverket är galet för unga naiva entusiaster. Alternativet blir istället privata initiativ som frekvent dykt upp med snarlika aktiviteter till vår verksamhet.
Ej Elit 2021-10-17 10:43 #47

Svar till inlägg av PS, 2021-10-17 10:18:

Jag tjatar inte hela tiden om violetta banor, må hända att jag tjatar om orange b-klass men det var inte det det handlade om nu. Att man som 17+ inte kan delta på en violett bana är någonting helt annat än att det inte finns orange b-klass. Som 15+ finns det iallafall en orange öppen bana att springa, det är bara en tävlingsklass som inte finns. För 17+ finns ingen violett bana, varken som tävlingsklass eller som öppen bana.

En orange b-klass skulle kanske kunna locka en 17-åring som trots allt deltagit i HD16, eftersom samma tävlingsmomentet finns kvar och kanske är man glad över att det är lite lättare. Men att erbjuda orange öppen bana till någon som trots allt tävlat, låt säga varit duktig i HD14 och trots allt klarat HD16, kanske till och med USM, nja på det.

Erbjud orange b-klass
Erbjud violett öppen bana

Är två olika saker. Erbjud överårig violett tävlingsklass (b+??) kanske inte är rimligt även om det med obegränsade resurser vore bra.
Mr Crowley 2021-10-17 10:30 #46

Svar till inlägg av PS, 2021-10-17 10:18:

Jag tror också orange/röd svårighet är lämpligt för b-klass eller vad man nu ska kalla klasserna för den grupp Ej elit pratar om.
En äkta violett bana är väldigt svår. Det är inte många sträckor på en vanlig HD21-bana som håller blå/svart svårighet. Mest är det violett och faktiskt en del orange/röd också om man tittar noga.

Här är exempel på hur orange/röd svårighet egentligen ska vara: https://www.svenskorientering.se/globalassets/svenska-orienteringsforbundet/forening/bou/checklista-orange-rod-2014.pdf
Svårare än så här tycker jag inte man ska lägga det i "b-klass".

Jag håller med Ej elit om att det saknas klasser för HD17+ som inte vill träna så mycket. Men jag skulle nog sträcka mig till att även HD15-16 som inte tränar så mycket har det ganska tufft idag avseende svårigheten.

Sporten idag är väldigt triangelformad vilket SOFT säger sig vilja komma ifrån och få det mer rektangelformat. Men då krävs vuxenklasser med lättare svårighetsgrad. För att man ska tycka att orientering är roligt och vilja fortsätta så tror jag man måste känna att man har lite flyt i sin orientering och klarar att ta de flesta kontrollerna på sin bana ganska bra. Att behöva leta flera minuter efter de flesta kontrollerna roar inte så många.
Sen ska banorna inte vara för lätta heller så klart men orange/röda banor är inte så lätta. Klarar man att springa en sån bana utan misstag så klarar man att ta sig runt en HD21-bana ganska hyggligt.
PS 2021-10-17 10:18 #45

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-17 00:19:

Min poäng är att du tjatar hela tiden om violetta banor fast emellanåt lyser det igenom att det är röda banor du är ute efter. Vill man uppnå något så gäller det att argumentera noggrannt för annars kommer man aldrig att få någon förståelse för det problem man ser. Skillnaden mellan en äkta violett bana och en blå eller svart bana är så oerhört liten att du aldrig kommer att att få speciellt många pålästa med dig på vuxenklasser med violett svårighetsgrad. Vad som många saknar är nog snarare de gamla B-klasserna men de var röda.
FM 2021-10-17 06:30 #44
Vem plockar ihop Ej elits argument och sätter ihop en bra motion? Poänger han hen gott om. Också förslag på lösning!
Ej Elit 2021-10-17 00:19 #43

Svar till inlägg av PS, 2021-10-17 00:01:

Det handlar inte om att ta upp en HD21 och noga granska den via banläggarboken för att se om man kan stämpla den som lättare än vad den borde vara. Men även om man vill göra det så brukar HD16 iallafall vara betydligt enklare än HD21 eller HD18, och det är den verkligheten löparna lever i. Banläggningen i allmänhet mår inte så bra just nu med för lätta banor inom respektive färg där folk sen blir ledsna om den gula verkligen var gul, den orange var så svår den fick vara osv. Det är dock en annan diskussion.

Vad i din kommentar kopplar ens till det jag skrev? Att genom påstå att svarta banor i praktiken är violetta så motsvarar dessa HD16 för 17+ och därför finns det i praktiken violetta öppna banor? Men medelsvår 3km är orange och inte violett, svår 3km är ofta nåt konstigt kontrollplock och svår 5km är längre än HD18, så det finns fortfarande inget som ens motsvara HD16 eller violett i öppna klasser. Att svår 3km sen ofta är kontrollplock på långdistans är också illa för en 17+ som vill springa långdistans men det är så få i den åldern som startar den klassen så det gör ingen direkt skillnad i praktiken, utöver att vara en till sak som får folk att lägga av.

Har någon någonsinn föreslagit att de nuvarande åldersklasserna för vuxna ska gå från svart/blå till röd? Eller menar du att det är jätteilla att erbjuda typ b-klass som är röd? Isåfall varför?
PS 2021-10-17 00:01 #42

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-16 23:13:

Hur många tävlingar på året har ens H21 och D21 banor som är svårare än violett nivå. I vissa distrikt kanske det är vanligt men om man tittar runt lite på Livelox efter en vanlig helg så blir man ju bara deprimerad. För den som gör lite forskning över gamla kartor så kan det inte vara speciellt svårt att hitta violetta banor oavsett vad klasserna råka heta för ofta är det tekniskt omöjligt att lägga något svårare. Det är värre om man vill ha röd nivå i tävlingsklass.
Ej Elit 2021-10-16 23:13 #41

Svar till inlägg av H60, 2021-10-16 20:39:

Friidrott är elitinriktat, löplopp på 5km, 10km eller halvmarathon är inte det. Det finns väldigt många som springer milen på över 60 minuter.

Orienteringens motionsklasser är inget vettigt alternativ för 15+ som inte kommer elitsatsa. Det finns inte ens en violett bana som väl är det minsta man kan kräva om man ska försöka få en medelmåttlig eller dålig HD16 att dyka upp på våren som 17-åring efter sin första termin på gymnasiet! Det minsta man borde kunna kräva av tävlingssystemet är att personen kan ha försummat sin orienteringsutveckling och komma tillbaka och tävla på samma nivå som innan, gamla trygga (?) 3,5/4,5km violett eller vad det är, men så går det inte att ge löparen en violett bana ens i öppen klass! Om man vill hitta ett sätt att slå ut icke-elit är detta ett utmärkt vis. Löpare som inte känner glädje i att elitsatsa eller öva upp sig på svart nivå och tävla mot elitsatsande i HD18, ska springa öppen klass trots att man ett halvår tidigare var på USM och lekte duktig, och måste gå ner på orange som man lämnat i HD14, eller springa en kort blå kontrollplock, eller en svart öppen bana som på medeldistans är längre än vad HD18 tävlar i, då Svår5km är 5km på medeldistans.
H60 2021-10-16 20:39 #40
Jag undrar om det finns nån idrott där man tycker det är roligt att tävla i 18-21 års klasserna om man inte har elitambitioner? Där blir skillnaderna väldigt stora. I sin sista friidrottstävling blev mitt barn varvad tre gånger på 3000m, och på en långdistans var det svårt att ens komma i mål. I orientering finns i alla fall motionsklasser lyckligtvis som alternativ.
H60 2021-10-16 20:39 #39
Jag undrar om det finns nån idrott där man tycker det är roligt att tävla i 18-21 års klasserna om man inte har elitambitioner? Där blir skillnaderna väldigt stora. I sin sista friidrottstävling blev mitt barn varvad tre gånger på 3000m, och på en långdistans var det svårt att ens komma i mål. I orientering finns i alla fall motionsklasser lyckligtvis som alternativ.
Reflektion 2021-10-16 08:32 #38
Känsla att det är en halvering av antalet löpare för varje tävlingsklass de går upp i?

I dag är det 400 st 15-16 åringar i tävlingsklass på Daladubbeln.

Samtidigt är det 352 st 17-20 åringar som tävlar på antingen Sprint-SM eller Daladubbeln. Av dessa 352 löpare är 55 st H20 och 37 st D20 på SM.

Dvs 46 st löpare per födelseår för 20-åringar, medans 200 per födelseår för 15-16 åringarna och drygt 100 per år för 17-18.
madcap 2021-09-23 13:27 #37

Svar till inlägg av ToreH60 , 2021-09-23 12:54:


I vår klubb har vi lagt upp våra motionsorienteringar i en serie (går att skapa lätt i Eventor), där vi delar ut totalpris till den som vinner respektive klass över säsongen. Det har sporrat några att vara med mer. Till nästa säsong ska vi också marknadsföra möjligheten att vara med utan att få sin tid i resultatlistan (endast "Deltagit") lite extra, då vi insett att en del potentiella deltagare skräms bort av resultatlistan.
madcap 2021-09-23 13:26 #36

Svar till inlägg av ToreH60 , 2021-09-23 12:54:

SOFT-avgiften är sedan länge ersatt med en arrangemangsavgift som baseras på den totala intäkten från anmälningavgifter (exklusive tillägg för efteranmälan) för ett arrangemang. Det gör alltså ingen skillnad om klubben kallar sitt arrangemang för närtävling, distriktstävling eller nationell tävling. Däremot styr ju valet av tävlingskategori vilka avgifter klubben får ta av sina deltagare.

Arrangemangsavgiften blir procentuellt högre ju högre intäkt ett arrangemang genererat: https://www.svenskorientering.se/globalassets/svenska-orienteringsforbundet/trana--tavla/tavlingregler-och-anvisningar/20181118_arrangemangsavgiften_2019.pdf). Det gör att närtävlingar med låg anmälningsavgift och inte så många deltagare inte behöver betala så mycket, ibland inget alls. Avgift börjar tas tas ut på belopp över 2500 kr, men eftersom avgifter under 100 kr efterskänks blir det i praktiken så att intäkt upp till 3300 kr är utan arrangemangsavgift.
ToreH60 2021-09-23 12:54 #35
I t.ex. Norrbotten och Västerbotten är det ofta 10-20 mil till distriktstävling eller granndistriktet. I södra Sverige är det vanligt att man tävlar i distriktet men inte åker till andra distrikt. Detta gör att det för många blir få tävlingar per år.

Som komplement finns det ofta lokala träningsserier.

På -90-talet tror jag det var försökte man höja nivån på träningsserier och träningstävlingar genom att införa begreppet närtävling - och samtidigt beskatta närtävlingar med SOFT-avgift så begreppet närtävling dog direkt. Arrangörerna tjänade mer pengar på att arrangera träningstävlingar och träningsserier.

Det pågår en motstridig kamp mellan SOFT att tjäna pengar på mindre arrangemang som därmed kväver mindre arrangemang.

Ska lokala träningsserier utvecklas måste SOFT-avgiften vara låg, t.ex 5kr/deltagare (tror det är 20kr idag, ej säker). För dom pengarna får man kalla sig närtävling - och - SOFT inrättar en separat Sverigelista för närtävlingar. Kalla den "Motionsserien". Hur man utvecklar det närmare vet jag ej.

Effekten blir ett högre status på träningsserier och träningstävlingar som blir ett bra komplement mellan klubbträning och tävling.

Sverige
madcap 2021-09-22 07:33 #34

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-09-21 16:21:

Det handlar inte alls om vilka klasser som finns att välja på, utan om att det normalt är 10 mil enkel väg till närmsta tävling för den här deltagaren. Hon och hennes familj har inte tidigare varit tillräckligt hängivna orienterare för att välja att spendera 20 mil i bil en lördag eller söndag för att få springa 2 km orientering. Hade det gått en tävling för ett eller två år sedan i närområdet hade hon troligen velat testa redan då, kanske i en öppen klass, kanske i inskolning, kanske i sin åldersklass.
Gunnar v 2021-09-21 20:33 #33

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-09-21 16:21:

Har du läst ordentligt vad du kommenterar denna gång?
Ön 2021-09-21 20:14 #32

Svar till inlägg av veteran, 2021-09-21 16:07:

Anders Gärderud och Jerka Andersson (TV-sportens hockeyexperts pappa) cyklade ToR Lidingö - Mälarhöjden för att träna orientering med MIK.
Ej Elit 2021-09-21 16:21 #31

Svar till inlägg av madcap, 2021-09-21 16:14:

Hade det funnits en b-klass med deltagare hade hon kunnat få uppleva detdär flera år tidigare. Hon kanske är en lycklig överlevare som äntligen blev tillräckligt bra? Vad har ni vunnit på att hon sprungit lokala motionsorienteringar istället för b-klass fram tills nu? Eftersom hon nu var redo men fortfarande långt efter hade hon kanske inte varit redo för ett år sedan? Tänk de som lägger av innan de får uppleva det hon upplevde?
madcap 2021-09-21 16:14 #30
Som aktiv i en klubb i ett litet distrikt med långt avstånd till tävlingarna fick jag för ett par veckor sedan vara med om något som verkligen rörde mig. En av klubbens ungdomar som varit med på nästan alla träningar de senaste åren, liksom våra lokala motionsorienteringar, fick höra att det skulle arrangeras DM medel och lång i vår närhet. Hon blev superpepp på att springa och ville absolut springa åldersklass. Tidigare har hon nästan alltid haft uppföljare med på träningarna. Vid sista tillfället innan DM frågade jag om hon var laddad att få tävla och fick ett rungande jaaa tillbaka.

Så kom tävlingsdagarna, hon sprang själv båda dagarna, var ganska långt efter i tid räknat men hade tagit alla kontroller och var hur nöjd och glad som helst över att äntligen ha fått springa riktiga orienteringstävlingar och klarat av det helt själv. Som klubbledare blev jag otroligt rörd av att se hur glad hon blev och hur mycket hon gillade att springa tävling, trots att själva tävlingsmomentet nog egentligen är helt oviktigt för henne. Där tror jag vi har en person som kommer att bli kvar ett tag i sporten, om vi i klubben kan fortsätta att stimulera och kanske underlätta att ta sig till tävlingar utanför hemkommunen.

Vi har såklart fler ungdomar som är med på träningar och klubbaktiviteter, men den innerliga glädjen från en som nyss vågat kliva ur komfortzonen och tävlat för första gången ger så mycket energi tillbaka.

Så vad om återväxten i landet? Ja, härifrån har vi i alla fall fått till en ny tävlande i år.
veteran 2021-09-21 16:07 #29
När jag var ungdom cyklade vi till träningarna inte bara till klubbstugan utan också till träningstävling långt från stan. I dag har ungdomarna bättre cyklar med växlar. Föräldrarna behöver inte skjutsa i bilen.
Många här efterlyser lättare tävlingsklass. Dags att föra in B-klasser igen?
Ej Elit 2021-09-21 14:39 #28

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-09-21 14:31:

Om sporten sen främst består av familjer som har orientering som huvudintresse kanske man som grupp får tunnelseende eftersom man endast befinner sig i orienteringsvärlden, och inte får "input" från hur det är i andra idrotter.
Ej Elit 2021-09-21 14:31 #27

Svar till inlägg av Per Sundberg, 2021-09-21 13:44:

Värt att nämna är att det är frivilligt att vara på klubbträningarna... Medlemsavgiften per år är väldigt billig också, det är inte som att det egentligen är tisdagsträningarna man betalar för. Att tisdagsträningen sen blivit det som ungdomarna dyker upp på är en annan sak. Det finns säkert många som gillar att träna en vardag. Om man vill tävla går det ju inte att ha klubbtävlingar på en helg under tävlingssäsong.

Men något är väldigt konstigt då sämre löpare mest bara är på träningarna, bara en viss grupp främst de bästa tävlar, och sen vill man sälja naturpass till en tredje grupp icke klubbanslutna?

Men sett till barn - i typ alla andra tävlingsidrotter sitter vuxna på läktaren och dricker kaffe när medan barnen tävlar. Detta gäller både individuella idrotter och lagidrotter. Detta finns inte riktigt inom orienteringen, och de föräldrar som är på tävling har ju fullt upp med att tävla själva och är inte direkt sällskap till en ickeorienterande förälder som söker någon att sitta på läktaren och dricka kaffe med, så som man gör i typ alla andra idrotter.

Det skulle behövas en kaffedrickande läktargrupp åt ickeorienterande föräldrar. Bara för att ens barn orienterar betyder det inte att föräldern vill. Hur skulle det se ut i andra sporter om föräldrarna behövde tävla i pingis, simning, gymnastik, fotboll eller hockey bara för att ens barn gör det???

I många andra sporter är det sen både träning på vardagar, kanske flera vardagar, + tävling på helgerna och man får glatt se till att sitt barn tar sig till allt. Så det fungerar i andra idrotter, varför då inte i orientering?

Nej, det har nog blivit så att sporten i stort bara består av orienterande familjer och då kommer det mesta kretsa kring det. Miniknat och barnpassning, att tävlingarna ska passa alla åldrar och att äldre får nöja sig med dåliga banor för att någons barn ska starta samma tävling, och fullt fokus på åldersklass är väl symtom på detta.
.... 2021-09-21 14:24 #26

Svar till inlägg av Per Sundberg, 2021-09-21 13:44:

Fast vi har ett gäng som hellre bara är med på veckoträningarna än tävlar på helgerna. Det sociala och det fysiska drar mer än att lägga en hel helg på att åka iväg utan familjen. :)
PS 2021-09-21 14:19 #25

Svar till inlägg av Per Sundberg, 2021-09-21 13:44:

Det är nog inget fel med veckoträningar. Det jag tror får många att ledsna är att det finns för dålig acceptans för att svänga över från elitsatsning till att träna för att må bra.
08 2021-09-21 14:14 #24

Svar till inlägg av Per Sundberg, 2021-09-21 13:44:

Bra tänk. Har hört att en klubb i distriktet har lagt ned allt kring träning för juniorer och seniorer, utan fokuserar enbart på tävlingsupplägget eftersom inga löpare bor hemma på orten.
Per Sundberg 2021-09-21 13:44 #23

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-09-21 12:02:

Det kanske är så att klubbarna ska byta fokus när det gäller träning och tävling.
Modellen kanske är att profilera OL som sporten där du INTE måste vara med på en massa träningar vardagskvällar som kräver skjuts och familjeengagemang, anpassad mathållning och försummad läxläsning. Istället kanske klubbverksamheten ska koncentreras till lördag - söndag med tydlig tävlingsinriktning en av dagarna. Ungdomsserier , klubbmatcher o dyl. när det inte finns vanliga tävlingar inom rimligt avstånd.
Mer likt bollsporterna med den skillnaden att deltagarna slipper nöta passningsspel och straffslag under veckorna! M a o mindre påfrestning för familjelivet och mera plats för annat än idrott!
Dessutom ökar möjligheten att få med föräldrarna antagligen om de slippoer flänga runt under arbetsveckan.
Galet tänkt? Eller kanske tänkvärt?
Ej Elit 2021-09-21 12:35 #22

Svar till inlägg av PS, 2021-09-21 12:27:

Men det är något som skulle lösas av att det fanns folk som tävlade på olika nivåer och med olika ambitioner, något som inte finns idag eftersom det bara finns 1 tävlingsklass per ålder och sen öppen klass att välja på. Vad du egentligen har att välja på är att vara olika grader av dålig mot elitsatsande/SM-löpare i HD21, eller öppen klass. Inte så kul för någon som vill tävla med lite mellanmjölksambitioner.
PS 2021-09-21 12:27 #21

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-09-21 11:34:

Nja, det finns många exempel på väldigt duktiga som har lagt av. De som är bra och väldigt elitfixerade även efter gymnasiet blir nog oftast kvar men den grupp so känner att det finns annat i livet men som, med måttlig träning, skulle kunna hänga kvar som viktiga kuggar i sina klubblag, verkar inte längre finna någon större glädje i detta utan lägger av. I viss mån har det nog alltid varit så men jag tycker det verkar ha accelererat.
Ej Elit 2021-09-21 12:16 #20

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-09-21 12:02:

Sen verkar sporten gå mot att bygga på att man har en aktivt tävlande familj. Man kan prata om kollektivet men sett till tävlande är det vardera familj för sig själv. I vilken annan idrott bygger barnens tävlande på att deras föräldrar vill tävla samtidigt?
Ej Elit 2021-09-21 12:02 #19

Svar till inlägg av Sir B, 2021-09-21 11:43:

Även om man kommer utifrån behöver det inte vara dramatiskt att tävla om man ser att "alla" gör det och på olika nivåer. Det gäller kanske främst 15+ åringar som kommer in i sporten, där det nu främst är duktiga som tävlar då resten sorteras bort. Men även bland 10-12-14-åringar är det många som inte tävlar, trots att de regelbundet är med på träningarna! De barnen vars föräldrar trots allt kör dem till klubbträningen på en vardag, men inte till tävling på en helg. Dessa föräldrar skulle kanske behöva bli tillsagda/ombedda att köra sitt barn till tävling på en helg, något de kanske inte gör för att de upplever att ens barn inte ska, bör eller förväntas tävla. Jämför med lagidrotter där det är naturligt att ha match på en helg och att försöka få sitt barn dit, antingen själv eller med hjälp av någon annan.
1 2 3 4 5

Senast kommenterat

Onsdag 24/4
Tisdag 23/4

22:39

10-mila från 2024

1719

 

21:39

-Arrangemangsreklam-

977

 

18:33

Sverigelistan

399

 

Måndag 22/4
Söndag 21/4

21:45

Livelox feedback

256

 

Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Torsdag 11/4
Onsdag 10/4

23:57

Maraton tider!

31

 

Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4
Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2
Måndag 12/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng