Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Återväxt inom orientering

Kings  2021-09-19 22:52
Hur ser orienteringens återväxt ut i landet?
Tittar man på årets dm, sm (juniorklasser), usm så ser det väldigt tunt ut i många distrikt i mitt tycke. Har inga vetenskapliga bevis utan bara en spontan känsla.Har jag tagit på mig fel glasögon de från 90 talet ?
Är det Corona relaterat eller började det innan eller är jag ute och cyklar?
Går orienteringen sotdöden till mötes isf om det fortsätter?

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Ej Elit 2021-10-21 21:00 #98

Svar till inlägg av SG, 2021-10-21 19:58:

Det kanske är så det ser ut nu, men ingenting behöver egentligen vara så som du skriver. Den offensiva stegen är dock rolig läsning, länkarna till den verkar vara brutna men den går att hitta. Att på orange förbereda sig inför tävlingar med kartstudier och skriva träningsdagbok om hur orienteringen fungerar kanske inte är det bästa sättet att få återväxt. Men att som 13-16åring utveckla sin orienteringsteknik genom banläggning och kartritning skulle kunna ge återväxt på andra områden.

Men gällande färg och tävlingsklass verkar man anse att mentala aspekter eller att inte vara redo inte finns, eller är något man enkelt tar sig över med vilja och hjälp. Meningen är inte att klanka ner på vad Marcus skriver om att ge stöd, utan mer att belysa att det är inte alltid det bara är att ge stöd och så löser det sig. Bättre stöd och uppföljning (resurskrävande) på teknikträningar skulle nog vara ett lyft för många, men det löser inte allt. Framförallt inte om det ska uppnås vid en bestämd ålder för att få hänga kvar i tävlingaklass, istället för i en takt löparen och ens tränare sätter upp. Individuell utvecklingsplan utan krav på att matcha färger vid ålder vore väl däremot en dröm. Då kan det också gå i den takt löparen vill. Vissa är ambitiösa, vissa vill utvecklas men i lugn och ro, andra vill mest lalla runt men kan väl få nåt moment att tänka på ibland. 6 månader på att kontrollera utgångsriktningen från kontrollerna.

Om man tänker på gymnastik så finns det mer tydliga fall på när folk inte är redo. Vem vill stå med ett gäng barn med krav på att klara bakåtvolt för att kunna tävla "på riktigt" året de fyller 11? Kanske bakåtvolt på 10cm bred bom i brösthöjd året de fyller 13 eller 15? I orienteringen är risken att skada sig allvarligt minimal, men bara för att barnen inte skadar sig eller ens är rädda betyder det inte att aspekterna inte existerar. De bara syns inte på samma vis, och är inte lika allvarliga. Att ta körkort är också en sak som inte alltid är så lätt för alla, hur mycket man än vill.
SG 2021-10-21 19:58 #97

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-21 19:00:

Utvecklingstrappan är enligt min synpunkt inte bara färger på svårighet, utan innehåller även utökad geografi var man tränar/tävlar, utökad kunskap om terrängförståelse och kontinuerligt förbättra sin tävlingserfarenhet.

Jag tror det också hänger ihop med tappen runt 11 år då man börjar tävla i distriktet samt kanske granndistriktet och träna mer än en dag i veckan.

Sedan vid 15 års ålder så är det högre kvalitet på träningar, många börjar på OLGY och ungdomarna börjar åka på tävlingar i hela Sverige.
Ej Elit 2021-10-21 19:00 #96

Svar till inlägg av Marcus H., 2021-10-21 17:44:

Intressant att se en del siffror, även om man egentligen visste eller kände på sig hur det är.

Ett citat

"Det största tappet sker under året då barnen är 13 år, 41% är borta året då de fyller 14. Övriga stora tapp är när de är 15 och 11 år. De flesta slutar alltså det året de går upp en svårighetsnivå."

Det är faktiskt intressant att det är ett steg upp på färgstegen som leder till tapp. Om folk i allmänhet tröttnade borde de lägga av även som 12-åringar och 14-åringar. Det är väl såklart bra att ge extra stöd till de som går upp, men återigen varför måste alla upp vid bestämda åldrar? Även om man försöker stötta så mycket man kan, och löparen till och med är mottaglig för hjälpen, så är resurserna inte obegränsade och att hinna 70% på vägen efter att ha investerat mycket tränarresurser är ju totalt bortkastad tid om löparen sen ändå lägger av. Sen har vi då också gruppen som inte är redo att utvecklas just då eller som kanske till och med får negativ nytta av att man satsar hårdare och mer på att träna upp dem i tid. Det kan nästan bli som ett tidigarelagt OLGY och något som verkligen får ungdomen att inse att det är läge att lägga av.

I någon tråd listades de klubbar som hade flest deltagare på USM. Finns det några från de klubbarna här som, utan att nämna några barn i fråga, kan ge ett hum om hur många av deltagarna som kommit in som 10+ och med föräldrar utan tidigare orienteringsvana?

Jag tänker också på hur analysen väldigt tydligt visar på tävlandets betydelse, men att mycket förslag sen handlar om det sociala utanför tävlingarna. Om betydligt fler dök upp ute på tävlingarna får man ju två till sociala tillfällen, lördag + söndag på tävling, per vecka, under tävlingssäsong. Det är ju något som tävlande barn redan får nu, och icke-tävlande inte får. Sen kan man ytterligare addera förlängd tävlingssäsong norrut och/eller söderut samt sommartävlingar för de som håller på med sånt.

Men ja rent allmänt får man tänka på att verkligheten för tävlingsaktiva är inte 1 gång/vecka = tisdagsträning, utan 3ggr/vecka. Och sen också alla från andra klubbar i samma klass man lär känna på tävling.
Marcus H. 2021-10-21 17:44 #95
Har skrivit ner en del funderingar här. Bygger på dataanalys under 11 år. https://frolundaol.se/nyheter/vilka-barn-slutar-och-vilka-stannar-inom-orienteringen/
Hmm 2021-10-19 09:42 #94

Svar till inlägg av succesiv progression, 2021-10-19 01:03:

Tror du är något på spåren här. Det är ofta så att 16 års banorna är mer tekniska än juniorbanorna, alltså fler kontroller per km.
succesiv progression 2021-10-19 01:03 #93
Jag vet inte om det har med återväxt att göra men en sak jag minns från min ungdom var att jag tyckte att svårigheterna på banorna ökade litet väl snabbt mellan 12-16 år. Redan i 17-18 år har man nått i stort sett maximal svårighet, sedan ökar bara banlängden. Om man då som på den tiden började som nybörjare i 12B och tog sig till 16A var det svårt att dels klara ökningen i svårighet och dels förbättra flytet/farten på den nya svårighetsgraden. Till skillnad från nu så var ju inte konditionen begränsande.

Jag kan tycka att man kunde vara litet långsammare i svårighetsökningen, säg 2 års förskjutning (så man först i 19-20 når full svårighet). Då finns det mer tid för de duktiga att träna fart och flyt på lättare banor när de är yngre, och de nya får mer tid på att arbeta ikapp att klara svårigheten. Längden kan vara samma som nu. Sedan beror det givetvis en del på terräng också hur man upplever det (uppvuxen efter mellannorrlands kust).
Hmm 2021-10-18 16:57 #92

Svar till inlägg av Pappa, 2021-10-18 14:29:

Ja, håller helt med. Den typen av träning borde ju gå att göra med karta också?
Alltså det behöver ju inte vara exakt gul svårighet, utan kontroller som gör att man styrs till olika typer av terräng.
Pappa 2021-10-18 14:29 #91

Svar till inlägg av Hmm, 2021-10-18 11:01:

Jag tänker enkelt och lekfulla sätt att bygga upp konditionen. Till exempel att man gör en snitslad bana i skog, tarzanbana med naturliga hinder som finns i skogen eller en bana där man tar tid på olika moment som att springa i sankmark, hygge och stig.

Jag syftar inte på intervaller eller annan specialiserad snabbhetsträning, utan helt enkelt naturlig konditionsträning nära relaterad till orienteringslöpning.
Ej Elit 2021-10-18 14:08 #90

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-18 13:58:

Sen kan man fundera på hur sporten skulle sett ut om man arrangerade stafetter istället för medeldistanser, och vad raka sträckor hade kunnat ge de lite sämre.
Ej Elit 2021-10-18 13:58 #89

Svar till inlägg av Hmm, 2021-10-18 13:26:

Intervallerna läggs väl på vinterhalvåret när det är snö i terrängen? Men ja det kan inte vara intervaller som ungdomars och sämre vuxnas orienterande hänger på. Intervaller kan man springa själv om man vill.

Men för den större massan är det väl nån typ av terränglöpning med inte så tekniskt krävande orientering som skulle passa bra. Om man nu springer efter någon i terrängen kan man ganska snabbt fatta terrängens stora drag, toppen på höjder, stora branter, mossar, åsar osv.

Jag håller med dig om att springa i terräng, men där är ju tävlingsklasserna helt fel. Vilken bana ska du sätta någon på som nu blivit stark på att springa i terräng och främst klarar grovorientering?

Gul är egentligen jättetrist, vad du får göra är utöver stig är typ att gena mellan ledstänger med kompass eller springa typ 200m med kompass/finorientering mot nåt objekt med säker uppfångare nära. Ofta blir det bara 50m mot en höjd från stigen. Det går att dra lättorienterade sträckor på 500m genom terräng, med stor, tydlig kontrollpunkt, banan får klassas som orange men du kan inte riktigt ta HD14banan för då är det punktobjekt och finorientering in till alla kontroller.

Idealet för 13+ vore väl att börja med löpstyrka och grovorientering i obanat och sen får finorienteringen komma när den kommer. Om det nu fanns sånt på tävling skulle klubbarna kunna ha grovorienteringsträningar och springaiskogenträningar och sen nåt extra finorienteringsmoment för de som satsar i HD-klass.
Hmm 2021-10-18 13:30 #88

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-18 13:11:

Alltså det jag menar är att styrka, kondition och teknik är beroende av varandra och att de flesta har väldigt liten användning av sitt VO2max.
Hmm 2021-10-18 13:26 #87

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-18 13:11:

Alltså bättre ungdomar har byggt upp sin styrka och balans under kanske 5 år mellan 10 till 15 år genom att springa tävlingar.

Är du en ny ungdom och tränar teknik har du inte en chans att klara svart bana bara genom att springa långsammare. Man måste ha benstyrka, balans och kunna ta sig över stenig terräng genom mossar och samtidigt väja grenar med armarna.
Det spelar ingen roll om du går, du bara fastnar mer i mossen.

Jag håller med om stakning och menar att det är samma med orientering, Om nya ungdomar får chansen att träna ett par gånger i veckan att springa i terräng så kommer de bli starkare, sedan kan man lägga på tekniken eftersom.
Det roliga är att jag tror att många skulle bli bättre av att träna på långa gula banor även bland de som inte är absolut elit. Mycket bättre än av att spring 4*4 minuters intervall.
Ej Elit 2021-10-18 13:11 #86

Svar till inlägg av Hmm, 2021-10-18 12:39:

Men vad är det för skillnad på att en sämre löpare tränar och tävlar? Du säger att en duktig löpare får styrkan av att tävla, men vad är det för speciellt med det? Det man inte klarar på träning klarar man inte på tävling, eller? Även sämre tränar väl? Om de nu går på träningarna så borde de bygga balans och styrka som passar för gång.

Grejen med stakning är att du snabbt kan bygga upp en styrka som gör att du orkar staka ett par km, bara genom att få lite hjälp med hyffsad teknik och sen staka så gott det går ett par gånger i veckan i några veckor.

Klart styrfart är bra, men om du inte vet vart du ska eller var du ska stanna hjälper inte ens styrfarten. Sen finns kompass och planka borde kunna få folk att gå rakt om de bara använder den.
Hmm 2021-10-18 12:49 #85

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-18 11:14:

Jag menar att 4*4 är bara bra om du behöver få bättre VO2 max snabbt, de enda som har nytta av det är slöa äldre elitkllöpare som tränat för lite och vill snabbt komma iform tll vårens medeldistans.

För de flesta är det viktigare att få in så mycket träning som möjligt i den fart och terräng som man vill tävla i än att ha ett högt VO2max.
Tex är det mycket bättre att springa tex 4 *10 minuter. Tex 4 * 2km gula slingor med vila där några går i svårare terräng och några på stig.
Hmm 2021-10-18 12:39 #84

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-18 11:28:

Alltså jag menar att även om man går så behövs styrka och balans för att klara en svart bana,
Tävlar man 10-20 ggr om år så får man det gratis och glömmer att de som är nya inte har det automatiskt.
Hmm 2021-10-18 12:35 #83

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-18 11:28:

Jag håller inte alls med dig. Min slutsats efter att ha sett ett antal ungdomar på för svår bana är att om man inte har bra kondition/styrka så har man svårt att hålla riktningen, det spelar ingen roll hur bra du teoretiskt är om du inte orkar terrängen.
Det är lite som när man försöker få någon som är väldigt svag att åka med rätt stakteknik. Klarar man bara staka 20 m så spelar det inte så stor roll att man gör det med rätt teknik.
Ej Elit 2021-10-18 11:28 #82

Svar till inlägg av Hmm, 2021-10-18 11:09:

Alltså det är väl först när du måste sakta ner för att du inte orkar springa framåt som det finns riktig mening i att träna kondition. Om du ändå måste sakta ner ordentligt för att orientera så får du vila, och vinsten att orka springa snabbt är inte så stor om du ändå inte kan orientera snabbt och kontrolltagning och bommar snor tid. Dålig fysik kan du hantera genom att välja en kortare bana. Alltså är det bakvänt att nu försöka få folk att vilja springa långt. Så länge som orienteringen begränsar kommer folk i allmänhet vilja ha kortare och kortare banor.
Ej Elit 2021-10-18 11:14 #81

Svar till inlägg av Hmm, 2021-10-18 11:09:

Men vad vinner du på att träna kondition om inte löparna klarar banan tekniskt i hög fart? Det är där det skaver för många sämre. Det börjar väl redan på gul bana om man inte klarar att springa genom kontrolltagningar eller läsa kartan i farten riktigt. Med korta, intensiva sträckor på 200-300m är det tufft även om duktiga vuxna glatt kan prata om hur lätt sträckan är med ledstänger, uppfångare och korta sträckor. I stafettsammanhang kanske löparen blir en kanon, men inte på individuell medeldistans.

4x4 är egentligen utmärkt träning (kanske undantaget barn), men om det inte kombineras med lugn löpning på 30 eller 60 minuter och med möjlighet att kunna hålla fart tekniskt på tävling är det ju helt bortkastad träning.
Hmm 2021-10-18 11:09 #80

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-18 09:59:

Ja, jag tror också man inte skall glömma bort att folk i gemen har dålig kondition och att de ungdomar som kommer nya till sporten inte alltid är de som har tränat massa annat.
Jag tror tex inte löpträning ala 80-tals träning i klubbarna skulle funka idag.

Jag tror mer på att ibland dra upp längderna och lite enklare banor är något man glömmer i klubbarna.
Eller att man lägger in löpträning som moment i teknikträningen.
Hmm 2021-10-18 11:01 #79

Svar till inlägg av Löparbanan, 2021-10-18 10:39:

Man kan ju tänka sig att om man är lite äldre så kan man hålla sig kvar i eliten genom att köra 4*4 intervaller, teknik och tävla på helgen.
Men kanske ett dåligt upplägg för få in fler i sporten.
Hmm 2021-10-18 10:54 #78

Svar till inlägg av Löparbanan, 2021-10-18 10:39:

Jag vet inte faktiskt, men det har ju även varit ju någon slags trend att man skulle springa typ 4*4 och HIIT även bland motionärer.
Problemet med den träningen är att man försöker få bättre VO2 max på liten träningstid, men VO2 max är ju sällan begränsande. Det är mer en effekt av att man tränar.
Så hela utgångspunkten att få så högt Vo2max som möjligt är konstig, speciellt för motionärer.
Löparbanan 2021-10-18 10:39 #77

Svar till inlägg av Hmm, 2021-10-18 09:47:

Är det inte för att yttersta eliten kör intervaller på hårt underlag som andra kopierar det ner till 15-års ålder?
Ej Elit 2021-10-18 10:21 #76
Ingenting gott kommer nog av att den sämre halvan löpare deltar på dessa banor, och att klubbars verksamhet handlar om att lära barn och unga att tävla på dessa banor.

En H14
https://www.livelox.com/Viewer/Gladodubbeln-medel/H14?classId=393177&leg=1&tab=legView

En D16
https://www.livelox.com/Viewer/Tivedsmedeln-Osjonas/D16?classId=391085&leg=6&tab=legView

Syftet är inte på något vis att klaga på arrangören, men sporten skulle behöva tänka på för vem dessa banor är till för. De duktigaste löparna, absolut, men resten då? Var är flytet? Möjligheten till flyt? Hur många års träning krävs för att kunna få tekniskt flyt om man kommer in lite senare i sporten?
Ej Elit 2021-10-18 09:59 #75

Svar till inlägg av Hmm, 2021-10-18 09:47:

Men det är väl så att med de finorienteringstunga banorna vi har nu, och medeldistansen till på köpet, så blir det teknikträning man tränar. Om en HD12, HD14 eller HD16 ska ha en chans att ta sig runt en medeldistans måste tekniken sitta och de lite sämre kommer då fastna i gång och långsamhet för det är det enda sett de hittar på.

Folk måste få springa och de sämre måste ha banor där de kan springa trots att de är sämre tekniskt och/eller fysiskt! Annars finns det ingen mening med att träna kondition, och ingen direkt motivation till det heller. De som blir kvar är sen också de som är OK med att det gick långsamt, det går som inte att vilja springa snabbt och för sig själv motivera att man lägger 60 eller 80 minuter på 3,5km orange, eller 60+ minuter i HD16 medeldistans. Som om något skulle bli bättre av att man ber denna löpare träna kondition, löparen är nog medveten om att hen inte kan orientera snabbt. Så de som blir kvar är bara de duktiga, för så många kring 18 är tycker väl inte det är kul att gå runt i skogen.
Hmm 2021-10-18 09:47 #74

Svar till inlägg av Löparbanan, 2021-10-18 09:41:

Klassisik intervallträning är nog inte det som behövs för att träna upp styrka och kondition för skogen.
Man kan ju tänka sig att man springer en lite längre gul/orange bana med enkla kontrollpunkter men med blandad terräng.
Banan kan ju vara typ några kilometer längre än det man tävlar på. så en H16 springer kanske 8 km och en junior 12 km.
Ej Elit 2021-10-18 09:47 #73

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-18 09:43:

Men om många löpare ska springa stafetter kan det såklart finnas intresse från klubben att träna kobdition med alla. Nu handlar orientering om att duktiga ska självförverkliga sig på finorienteringsbanor och då är det teknikträning man får erbjuda. Om man hade fler löpare vars mål var att springa grovorienteringsbanor i hög fart så skulle man kunna styra träningarna åt det.
Ej Elit 2021-10-18 09:43 #72

Svar till inlägg av Pappa, 2021-10-18 09:31:

Och varför har eliten inklusive duktiga HD16 bra kondition då?
Det går att ta eget ansvar för sin kondition om man vill, det är superlätt. Om klubben har teknikträning på tisdagar så kan man ta en egen löprunda på torsdag, och under icke-tävlingssäsong har man hur mycket tid som helst. Klubbar kan inte göra allt, och satsning på teknik är kanske det mest effektiva användandet av resurser.

Har vi inte snarare hamnat i något läge där folk bara dyker upp på tisdagsträningar, om ens det, och inte har någon som helst motivation att satsa på sin kondition? B-klass eller varför inte en stafettliga kanske skulle vara motivationen till att springa snabbt? Alltså om man redan är långt efter i HD16/HD18 eller deltar i öppen så finns det som ingen anledning att träna kondition för att bli lite bättre.
Hmm 2021-10-18 09:41 #71

Svar till inlägg av Pappa, 2021-10-18 09:31:

Det här är en ganska intressant fråga, innan 2000-talet hade ju klubbarna mycket ren löpträning och ganska lite teknikträning, ändå tycker jag mig se att man inte kommer till svart nivå med lika många löpare idag med all teknikträning som klubbarna erbjuder.
Jag har en liten teori om att man faktiskt behöver ganska bra kondition och styrka för att lära sig svart bana. Är man för svag så klarar man inte att hålla rak kurs utan vimlar runt och missar.

Jag tror även att man inte ser det här om man har barn som vuxit upp med orientering, men kanske missar man även med dessa hur viktigt styrka och kondition är.
En fundering är tex om teknikbanornas längd har minskat med fler teknikträningar. Alltså ju mer teknik man tränar desto kortare banor. På 80-talet var ju 10 km teknikträning inte ovanligt, medan nu är det ofta 5 km.
Löparbanan 2021-10-18 09:41 #70

Svar till inlägg av Pappa, 2021-10-18 09:31:

Intervallträning till döds. Alla gillar det utom de som varje gång ligger sist? Spring i cirklar så blir allt bra?
Pappa 2021-10-18 09:31 #69

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-18 08:53:

Av den enkla anledningen att vi i klubbarna i stort sett bara lägger banor, kontroller och fokuserar på teknik. Jag har insyn i flera klubbar och upplägget ser likadant ut, klubbträningar är teknik och/eller OL-banor med skärmar. Jag tror man borde införa mer "trailrunning" som klubbträningar och hitta roliga övningar som testbanor m.m.
St efan 2021-10-18 09:16 #68

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-18 09:00:

Lika som att motivera arbetslösa att klippa sig genom att minska bidragen.
Ej Elit 2021-10-18 09:00 #67

Svar till inlägg av Pappa, 2021-10-18 07:34:

Hela tävlingssystemet just nu förutsätter att de lite sämre ska bli motiverade av att vara dåliga, och skärpa till sig och bättra sig och bli duktiga så de kan ta del av det roliga (läs springa tävlingsklass, eller ha flyt i tävlingsklass sett till teknik eller kondition). Det kan inte vara så man motiverar sämre minderåriga och yngre vuxna att stanna kvar och utvecklas, men tyvärr är det sporten ser ut. Att "ramla ur" tävlingsklass till öppen klass är väl heller inte så optimalt för en 15-åring, eller 17-åring, eller 21-åring. Lika bra att lägga av och det verkar folk göra.

Öppen klass kan vara bra för diverse 35+ som vill mysa runt i skogen, orienterar för deras barn gör det, eller har haft en otrolig tävlingskarriär och uppnått allt de velat och nu bara vill njuta av att orientera. För 15-34 som kommit via ungdomsverksamheten är dock öppen ett totalt feltänk.
Ej Elit 2021-10-18 08:53 #66

Svar till inlägg av Pappa, 2021-10-18 07:34:

Och varför har ungdomarna då inte motivation att träna upp sin kondition? Varför motiveras dessa inte att träna? Det behöver inte handla om elitsatsning och att klara milen på 40 på platt underlag, utan bara om allmän kondition. Klara milen på 60 minuter, eller kanske 50 minuter. Men då nämner du också en aspekt om kartläsning och finorientering, som enligt dig bromsar de med sämre kondition. Om kartan var lättare att tolka, eller snarare behovet att tolka kartan, ha tät kartkontakt och finorientera var mindre, skulle de med sämre kondition klara av detta i farten och då slippa sakta ner till gång. Ett ytterligare argument för att dra ner på finorienterandet för lite sämre löpare. Om man sen kan springa runt hela banan blir man kanske mer motiverad att träna kondition för att kunna springa ännu snabbare, istället för att den motivationen ska komma från att man måste sakta ner till gång i skogen. Positiv uppmuntran att springa ännu snabbare istället för "om du minnsan tränar mer så kanske du inte behöver sakta ner till gång".
Pappa 2021-10-18 07:34 #65

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-18 00:23:

Fast jag tror inte största utmaningen är orienteringstekniken och svårighetsgraden, utan konditionen har större betydelse för om ungdomarna stannar eller ej. De som har riktigt bra kondition kan gå ned lite i fart för att få större trygghet i kartkontakt, däremot om du knappt klarar att springa 5 km på 30 min så är det svårt att gå ned i fart utan att gå.
Ej Elit 2021-10-18 00:23 #64

Svar till inlägg av PS, 2021-10-17 23:38:

Så ska man vara lite hård borde kanske HD16 vara för svart för att tvinga fram en tanke bland löpare och föräldrar om man vad man vill med sitt orienterande nu och framöver. Tillräckligt svårt för att man inte ska kunna ta sig runt banan med halvdanna kunskaper utan styras över till b där man har större chans att hitta hållbarhet och långsiktighet i sitt orienterande. Sen ska det alltid finnas chans att utvecklas senare, och om det nu inte går att erbjuda fler violetta banor så får de/den befintliga väl erbjudas som öppna eller b+ istället.

Just när lite sämre löpare gått upp i HD16 och kanske även USM utan att klara eller vilja en elitsatsning är det ganska känsligt för vad man än gör är det som ett visst misslyckande, gärna kombinerat med att nån kompis börjar på OLGY. Men det har väl mer att göra att b-klasser/k-klasser inte längre finns och det på nåt vis är känsligt med tävlingsklass.
Ej Elit 2021-10-18 00:12 #63

Svar till inlägg av PS, 2021-10-17 23:38:

Vi kan skippa den biten, det kom ur att någon skrev om tappet från HD16 till HD18.

Det viktigaste är dock att ha något åt dem som inte klarar svart, inte har flyt på svart eller av någon annan valfri anledning vill springa en lättare bana men fortfarande tävla på samma vis som de i nuvarande tävlingsklass. Orange b-klass alltså,och andra färger om det finns utrymme för det, som gul som kan passa en 13-åring osv.

Gällande HD16 och fylla 17 är det olyckligt att det inte finns violett att tillgå längre, och här behöver inte samma argument eller förklaringar som för b-klass gälla. Men att kasta upp alla HD16 i HD18 är kanske inte lösningen, och vill man inte göra det så går det inte att ha kvar dem på violett genom öppen bana.

Om b-klass på sikt skulle etablera sig kanske det skulle bli fler som väljer att stanna kvar på orange som 15-åringar och då blir inte urväxten från HD16 lika dramatisk, eftersom man redan är i orange b. Men för de som kanske vill fortsätta utvecklas uppåt från orange som överåriga är det olyckligt att det inte finns violett som brygga. Varför tävlar HD16 på violett istället för svart? En lite svagare 17-åring eller 40-åring kanske skulle ha betydligt större nytta och glädje av violett i sin utveckling jämfört med väldigt duktiga HD16 som klarar allt du sätter framför dem?
PS 2021-10-17 23:38 #62

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-17 10:55:

Jag hänger fortfarande inte med i ditt resonemang. Om man inte har flyt på svart bana så kommer man inte heller ha det på violett eftersom det är samma typ av orientering. Skillnaden ligger bara i hur lätt det är att reparera misstag dvs hur mycket tid det kostar när man tappar flytet.
Ej Elit 2021-10-17 20:47 #61

Svar till inlägg av Ej Elit, 2021-10-17 20:23:

Eller ja några seniorer brukar det finnas, juniorer kan det dock vara tomt på.
Zerbembasqwibo 2021-10-17 20:41 #60

Svar till inlägg av Fel spår, 2021-10-17 20:33:

Regelverken kring att orientera? Hur påverkar det möjligheten att starta förening? Möjligen jämställdhetskrav gör att en slumpmässigt vald styrelse svårare kan bli en reell.
Fel spår 2021-10-17 20:33 #59

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2021-10-17 19:58:

Jag tänkte nog mera på regelverken inom orienteringen.
1 2 3 4 5

Senast kommenterat

Onsdag 24/4

23:55

Sverigelistan

406

 

23:30

10-mila från 2024

1734

 

Tisdag 23/4

21:39

-Arrangemangsreklam-

977

 

Måndag 22/4
Söndag 21/4

21:45

Livelox feedback

256

 

Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Torsdag 11/4
Onsdag 10/4

23:57

Maraton tider!

31

 

Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4
Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2
Måndag 12/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng