Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Vad är O-Ringens syfte?

Pappa  2018-07-15 20:39
När man grundade 5-dagars så fanns ett tydligt syfte, ett syfte som inte existerar idag. Med anledning av de känslor, sponsorsdiskussioner, boendeproblem, landslagsavhopp, konkurrens med andra tävlingar och annat som diskuteras om O-Ringen. Vad är nutidens eller dagens huvudsakliga skäl, syfte och mål till att SOFT fortsätter att driva på med O-Ringen och dess fortsatta existens?

Är det;
a) Säkerställa en stabil intäkt till SOFT
b) Vidmakthålla en tradition
c) Få in externt kapital i orienteringsvärlden

Vad är överordnat allt annat?
Varför arrangerar vi O-Ringen med SOFT som ägare/huvudansvarig?

Behövs O-Ringen i ett framtida orienteringssverige?

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

5dagars 2018-07-18 23:55 #57
Ni som kallar det arena: Globen är det Ullevi är det Frends är det.....
Vi håller till på en åker, ett fält en öppen yta. Kallar jag TC
5dagars 2018-07-18 23:55 #56
Ni som kallar det arena: Globen är det Ullevi är det Frends är det.....
Vi håller till på en åker, ett fält en öppen yta. Kallar jag TC
Zerbembasqwibo 2018-07-18 23:42 #55

Svar till inlägg av KJ, 2018-07-18 23:36:

Jag ritade en preO-karta en gång. Har svårt att se att kostnaden ska bli så stor, området är ju så litet! Eller vad stödjer du din uppfattning på?
JoB 2018-07-18 23:39 #54

Svar till inlägg av karraz, 2018-07-18 22:43:

Man kan ju med lätthet enkelt konstatera att o-ringen innehåller bra mycket mer än bara 5 fotorienteringsetapper numera. Och varje arrangemang tarvar sina timmar. Jag är ytterst tveksam till om det är rätt väg att gå, att utöka med fler ”tävlingar, klasser, grenar” etc. Jag kan givetvis ha fel men jag är skeptisk...
Oo 2018-07-18 23:37 #53
Det går inte att jämföra Oringen med andra flerdagars i europa. Oringen är nåt helt annat, det är mer som en festival som pågår dagarna i ända i 6-7 dagar än som bara fem ol-tävlingar. Ni som säger att ni väljer bort Oringen för att det finns andra likadana fast bättre arrangemang i Europa, det är inte jämförbart. För de allra flesta är en stor del av Oringens dragningskraft att "alla" andra är där. Sen kan man diskutera vilket som är bäst/roligast/mest prisvärt osv av olika flerdagars, men man ska veta att det är väldigt skiljda typer av upplevelse.
KJ 2018-07-18 23:36 #52

Svar till inlägg av karraz, 2018-07-18 22:43:

Ja det är en förlustpunkt för O-Ringen. Däremot förmodligen inte så stor som du får det att låta som. Arenorna och service för PreO är väldigt avskalad. Men det finns som du säger en stor kostnad i kartritningen.
karraz 2018-07-18 22:43 #51
Misstänker att det är ett känsligt ämne, men varje år undrar och ifrågasätter jag varför PreO är med under O-ringenveckan. Skulle vara väldigt intressant att veta hur stora kostnaderna är för specialritade kartor som i princip bara används en gång någonsin, hur många funktionärstimmar som läggs på detta och fr a hur totalkalkylen ser ut om vi nu prissätter preo-timmar på samma sätt som övriga arrangemangstimmar. Tvivlar starkt på att den lilla skaran deltagare bär sina kostnader och än mindre genererar något överskott. Har jag rätt eller har jag fel?

Jag inser självklart att O-ringen är oerhört viktigt för utövarna själva, men i det stora undrar jag om vinningen är så stor egentligen. Jag är på O-ringen varje år men märker absolut ingenting av PreO ändå. Det är ju oftast egna kartor, tider och arenor - det enda jag märker är att det står om det i programtidningen.

Mycket av senare års utveckling har ju handlat om att kapa det totala antalet funktionärstimmar. Fjolårets inte helt lyckade försök med wifi och liveresultat i s f resultatskärmar motiverades ju med detta. Och även om detta totalt sett ör en droppe i havet sett till det totala antalet funktionärstimmar (om det hade lyckats) så är jag helt positiv till att genomgående försöka effektivisera arrangemanget som hur man än gör och utvecklar alltid kommer vara ett mastodontjobb att genomföra.

Mot den bakgrunden har jag svårt att se just PreO som en helig ko. Antar att det är just SOFT's ägardirektiv som kräver PreO. Att bolaget O-ringen AB behåller detta på marknadsmässiga grunder tvivlar jag starkt på.
Zerbembasqwibo 2018-07-18 21:26 #50

Svar till inlägg av 1982, 2018-07-18 10:41:

OOCup har flyttat ut från Slovenien, där det tidigare alltid gick. De fokuserar på spännande områden, klurig, plottrig OL. Enkelt arrangemang i övrigt. De har tagit steget utomlands, mest för att arrangörerna var LESS (att man kan bli det...) på Slovenska terrängen... En dag kanske de kommer till Sverige, då kommer O-ringen få tänka om. Men som det står att O-ringen ska vara störst, inte bäst eller vackrast. Dock är ju kvaliteten mycket viktig, fallerar den kommer man minska. Men å andra sidan är ju fallhöjden enorm, jag menar, vad är världens näst störa orienteringstävling? 25-manna? Men fem dagars orientering då, då är det långt ner till nästa.

Så ska O-ringen tänka helt utanför boxen, då måste nog SOFT nästan ge en rakare order om ändring av konceptet tror jag.
1982 2018-07-18 10:41 #49

Svar till inlägg av C, 2018-07-18 09:31:

här en länk till internationella programmet som man kan börja kolla på;
http://cal.worldofo.com/

såg förresten att OOCUP som jag kan rekommendera, i år går i Frankrike, istället för Slovenien. Känd för att bjuda på riktigt utmanande orientering!!
C 2018-07-18 09:31 #48

Svar till inlägg av SG, 2018-07-18 08:24:

Skulle hemskt gärna få tips om flera flerdagarstävlingar utomlands som kostar mindre än ett O-ringen? Är det så billigt att resa?
Gubbe 2018-07-18 09:05 #47
Jag håller med SG, och drog själv samma slutsats redan på 80-talet.

Men jag tror att O-ringen nog fyller samma uppgift för orienteringen i Sverige (kanske också internationellt) som Vasaloppet, Vätternrundan m fl. för att sprida intresset utanför de redan aktiva. Lika som Jukola i Finland. Och för de unga kan det vara en upplevelse lika som Gothia Cup för fotbollen. jag tror att den här typen av massmöten har en dragningskraft på många sätt som om man använder den rätt är positivt för orienteringen i stort.

Den andra frågan om SOFT ska vara med kan ju vändas på två sätt. För att driva O-ringen i framtiden så tror jag bolaget är en god förutsättning, och oavsett vem som äger bolaget så kommer det att finnas vinster och krävas deltagaravgifter. Om det går tillbaka till orienteringen är det bra, om det sker via SOFT eller på annat sätt kan kanske justeras, men är det något dåligt med att det finns en intäkt till SOFT i sig? Kanske om man ser det från det andra hållet och mera månar om SOFT som svensk orientering, så kan det finnas en fara i om SOFT blir beroende av O-ringen så att man drabbas om den plötsligt inte längre ger intäkter. Vi kanske redan är där idag och i så fall måste man ju först ändra på SOFT och deras verksamhet innan man ändrar O-ringen?

Men i stort så är ju både SOFT och O-ringen en del som vi alla "äger" inom orienteringen i Sverige, och vi har ju möjlighet att styra en del via de årsmöten som finns.
SG 2018-07-18 08:24 #46
Intressant diskussion.
Efter runt 300 etappstarter har vår familj börjat välja bort O-Ringen till förmån för andra flerdagarstävlingar utomlands. Främst för att våra barn (och vi) får mycket mer upplevelse och utbildning för mindre insats i kalendertid och pengar. I början på 80-talet när vi själva var unga så var 5-dagars ett av få alternativ och O-ringens arrangemang var förgångare i mycket. Alla var med och ens idoler sprang samt spexade även på scen under kvällarna.

Det är inte riktigt så längre, orienteringsvärlden har förändrats. Numera är världens bästa löpare inte bara nordbor samt kartorna, terränger och genomförandet av tävlingar kan vara grymt bra även utanför Sverige.

En annan del är ekonomi, personlig ekonomi, då O-Ringen numera för nästan alla är självfinansierat utan klubbsubvention och vi i vår familj får möjlighet att deltaga på flera andra flerdagarstävlingar till samma kostnad som ett O-ringen.

Tror det kan finnas ett O-Ringen i framtiden, men personligen osäker på om SOFT ska vara huvudman till arrangemanget. Ligger O-Ringen som ett ”blött täcke” över svensk orientering och hämmar svensk orienterings framtid? Det vore kanske nyttigt för framtida elilöpare och svensk orientering i allmänhet om även förbundet kunde ge mer utrymme till internationellt tävlande. Kanske en modell är att O-ringen arrangemanget börjar vandra ut i EU?

Slutligen, jättebra att fundera över det egentliga syftet till att driva detta arrangemang och om SOFT ska ha ha O-Ringen som stor intäktskälla. Historien om Facit, Ericsson, Kodak och Nokia är kanske något att ha med sig i bakhuvudet.
KJ 2018-07-17 14:31 #45

Svar till inlägg av Henrik Boström, 2018-07-16 11:34:

Kan ju lägga till lite fakta från O-Ringens egna hemsida...

"O‑Ringen är världens största orienteringsäventyr; en position som ska behållas och utvecklas."
Står det på sidan "Vad är O-Ringen". Vad det innebär är svårt att tolka men såhär lyder ägardirektiven:

Ägardirektiv
SOFT:s ägardirektiv (2015-04-22) till O-Ringen AB anger att O-Ringen ska:

+ Erbjudas med högsta kvalitet för alla: ungdom, bredd och elit i orienteringslöpning, MTB-orientering och precisionsorientering
+ Vara en attraktiv mötesplats och ett fullgott semesteralternativ för Sveriges och världens orienterare i alla åldrar
+ Spridas runt om i landet för att uppnå hög attraktivitet hos deltagarna och ett långsiktigt gott ekonomisk resultat
+ Vara en plattform för utveckling av orienteringsrörelsen i Sverige och i världen
+ Marknadsföra orienteringssporten i Sverige och världen och skapa rekrytering genom att bredda deltagandet
+ Ge ökad avkastning. Avkastningen ska fördelas rättvist (”fair”) mellan alla parter (funktionärsföreningar, partners, leverantörer och ägare)

Länkar till dessa:
http://www.oringen.se/213/arsneutrala-sidor/om-oss/vad-ar-o-ringen.html

http://www.oringen.se/213/arsneutrala-sidor/om-oss/vad-ar-o-ringen/o-ringen-ab.html
Arr2 2018-07-17 10:05 #44

Svar till inlägg av Arr, 2018-07-16 16:25:

Hallands 3-dagars - en arena för alla tre etapperna.
Eskilstuna Weekend - en arena för alla tre etapperna.
Arr 2018-07-16 16:25 #43

Svar till inlägg av Undrande, 2018-07-16 16:14:

Samarrangemang är redan vanligt bland klubbar. En arena. Medel lördag, lång söndag.
Undrande 2018-07-16 16:14 #42
Jag tror att det är en av de viktigaste parametrarna som skall kommuniceras så alla fattar galoppen med rationalisering.
Tyvärr är det sämre ställt på tävlingar och klubbar i allmänhet med det.
Så se, läs o hör alla klubbledare.
Undrande 2018-07-16 16:12 #41
Jag tror att det är en av de viktigaste parametrarna som skall kommuniceras så alla fattar galoppen med rationalisering.
Tyvärr är det sämre ställt på tävlingar i allmänhet med det.
Så se, läs o hör alla klubbledare.
Henrik Boström 2018-07-16 12:48 #40

Svar till inlägg av Undrande, 2018-07-16 12:39:

Föreningarna behåller samma ersättning som tidigare. Ersättning per h går alltså upp i takt med att antalet ideella timmar minskar.
Undrande 2018-07-16 12:39 #39
Henrik Boström; "Och för att vara tydlig; vi har inte dragit ner på antalet arenor för att spara pengar, utan för att spara ideella insatser."

Innebär det att det blir mindre flis till de föreningar som gör det ideella arbetet för pengar fördelas väl efter nedlagda timmar eller hur ser den nyckeln ut?
Henrik Boström 2018-07-16 11:34 #38
Jag går inte i debatt här, men bidrar så att diskussionerna utgår från fakta, och här kommer några faktapunkter kring O-Ringens utveckling de senaste åren:
• O-Ringens utveckling 2015–2017 (gällande deltagare, deltagarnöjdhet, avkastning och ideell insats): http://www.oringen.se/download/18.401f868b16483a1c380bbfef/1531730678559/O-Ringen%20AB%20-%20Utveckling%202015-2017%20v180306.pdf
• Vi har idag arrangörsorter klara fram till och med 2022 och vi har fler arrangörsorter som vill göra O-Ringen åren 2023–2025 än vi har möjliga år. För bara fyra år sedan (2014) såg det helt annorlunda ut på den här fronten
• O-Ringen Värmland 2017 fick det högsta betyget (från deltagarna) gällande ”terräng, banor och kartor” som vi uppmätt sedan mätningarna startade 2008

Med det inte sagt att vi inte kan bli bättre och göra än mer. Men de mätetal vi idag följer och jobbar med är alla på väg åt rätt håll. (Fråga till er: har vi missat något mätetal av vikt? Hör av dig till mig så börjar vi mäta även det, och kanske rent av börja agera utifrån det. Ett mätetal som ”är på tal” är ”funktionärsnöjdhet”. Vi har ingen anledning att tro att funktionärer är vare sig mer eller mindre nöjda idag än förut, men vi vet inte. Och det är väl om inte annat en anledning till att börja mäta det.)

Vad gäller ”antalet arenor” så var snittet före 2014 ca 3,8 arenor. Åren 2015–2020 är snittet ca 2,8. Så ja, där har det skett en förändring; det är ”idag” i genomsnitt en arena mindre än ”förut”. Jag tar mig här friheten att citera ansvarig för bygg 2015 kring detta ”om något år framöver får för sig att ha fyra arenor igen; be dem ringa mig så ska jag få dem på bättre tankar!”. Och för att vara tydlig; vi har inte dragit ner på antalet arenor för att spara pengar, utan för att spara ideella insatser. Vi är också väldigt noga med att inte dra ner på antalet arenor på bekostnad av terräng, banor och kartor. Givet deltagarenkäterna verkar vi har lyckats med det.

Slutligen. Vi tar tacksamt emot idéer på hur O-Ringen kan utvecklas än mer och bättre. Ta tillfället i akt och stoppa någon av oss som jobbar med O-Ringen nu i Ö-vik:
http://www.oringen.se/213/arsneutrala-sidor/om-oss/kontakt/medarbetare.html

Tveka inte, för längre än så behöver vägen från idé till möjlig utveckling/förändring inte vara. Jag kommer, om du stoppar mig, lyssna med stort intresse. Tack för att du tog dig tid att läsa detta och tack på förhand för att du tar dig tid på plats och pratar med oss! I den kontexten tar jag gärna diskussionen/debatten.
Tack Oringen! 2018-07-16 09:52 #37

Svar till inlägg av OP, 2018-07-16 09:32:

Det har jag inte tänkt på, annat än som självklart, i huvudsak långdistans. Hade förstås önskat 5 långdistans. Idag förfaller ju fler och fler arrangörer till tråkdistansen mellanmjölk.
Nisse 2018-07-16 09:51 #36

Svar till inlägg av Vård, 2018-07-16 09:09:

Här också ett oringen på 90 talet där man bytte arena. Varför då kan man fråga?

Först sprang man fin skog.
http://www.domarstigen.se/doma/show_map.php?user=palmis&map=1247

Sedan skulle man åka till Västerås och springa närområde.
http://www.domarstigen.se/doma/show_map.php?user=palmis&map=1248
Nisse 2018-07-16 09:43 #35

Svar till inlägg av Vård, 2018-07-16 09:09:

Här är ett exempel på en 5-dagars etapp på 80-talet.
http://www.domarstigen.se/doma/show_map.php?user=palmis&map=1046

Jämför gärna med förra året så ser du vilken fantastisk utveckling till det bättre.
http://www.centrumkartor.se/show_map.php?user=a95henhe&map=1952

Jag tror att oringen i Kolmården nästa år kommer slå 80 talet med hästlängder när det gäller terräng och banor.
Xxxx 2018-07-16 09:42 #34

Svar till inlägg av Vård, 2018-07-16 09:34:

Misstänkte att du känner honom väl... ;) Och längre ner hyllar du ju Hallands 3-dagars som körde 3 dagar på samma arena och karta... Hur var kartan tyckte du förresten? Terrängen?
Vård 2018-07-16 09:34 #33

Svar till inlägg av Xxxx, 2018-07-16 09:21:

Startar en tråd för att gnälla?
Har väl inte startat någon tråd.
Kan absolut fråga honom då jag känner honom väl.
OP 2018-07-16 09:32 #32

Svar till inlägg av Vård, 2018-07-16 09:09:

Om de minskar antalet arenor kommer de få kritik för det snabbt som bara den. De kommande två åren är också planerade med 3 olika arenor.
Fler vilodagar kommer ge färre deltagare pga semester och val, så det ser jag ingen risk med.
Sprint med 15000 pers tror jag ingen vill ge sig på, det måste vara väldigt begränsat med lämpliga områden där det kan funka.
Minskning till 4 etapper, se punkt 1.
Vad gäller tidtagning för ungdomar så uppfattar inte jag att det finns något sådant driv från O-ringen, de ligger väl snarare i andra ändan av spektrumet med ganska mycket fokus på tävling.

Jag tycker det är föredömligt att de har kvar 4 långdistansen (3 för eliten), på hur många andra ställen är det bara 20-40% medeldistans?
Nisse 2018-07-16 09:26 #31

Svar till inlägg av Vård, 2018-07-16 09:09:

Du verkar inte tänka klart. Lönsamhet är nödvändig för att någon skall vilja arrangera oringen överhuvudtaget.
Det är inte alls nödvändigt att byta arranena om man tävlar i stora fina skogar i Värmland eller har fjäll runt om som i Sälen.
Flera oringen jag sprang på 80 och 90-talet så bytte man arena till ett tråkigt område med långa transportsträckor och hyggeslöpning.
Xxxx 2018-07-16 09:21 #30

Svar till inlägg av Vård, 2018-07-16 09:09:

Det har ju egentligen gjorts väldigt få förändringar sen de första åren så jag förstår inte varför du startar en tråd för att gnälla över O-ringen, för det är väl trådens enda syfte? Tror Peo B är väldigt nöjd med hur det utvecklats. Du kan fråga honom annars.
Vård 2018-07-16 09:09 #29

Svar till inlägg av Nisse, 2018-07-15 22:43:

Vad är nästa steg?
Samma arena alla etapper? Billigt och bra
Flera vilodagar? Jobbigt att springa flera dagar i rad
Sprint? Jobbigt att springa långt
Minska till 4 etapper? Enklare för arrangören
Ingen tidtagning i ungdomsklasserna? Är ju farligt för ungdomar att tävla

Det var nog inte så Peo o c/o tänkte sig det hela...
Annan Pappa 2018-07-16 00:39 #28
O-ringen innebär för mig en mängd trevliga saker - så länge det håller för ett stort antal människor tycker jag det räcker som syfte. Här är några

a) Det överlägset bästa stället för unga orienterare att möta och lära känna folk i sin egen ålder utanför distriktet. Jag var där för 30 år sedan, mina barn är där nu - det verkar funka lika bra
b) Härlig klubbgemenskap under avslappnade former
c) Proffsiga arrangemang, bra kartor, oftast bra terräng och utmanande banor
d) En rolig möjlighet för oss tävlingssugna i alla åldrar att få en riktigt bra värdemätare på hur man ligger till i sin åldersklass
Xxxx 2018-07-15 23:58 #27

Svar till inlägg av !!, 2018-07-15 23:53:

Vad har det med O-ringens syfte att göra? Och på vilket sätt var kartorna (eller du kanske menade kartan?!) kanon?
!! 2018-07-15 23:53 #26
Över 2000 deltog i Hallands 3-dagars och bodde till stora delar på Arenan. Inget dumt alternativ. Å kartorna var kanon.
Xxxx 2018-07-15 23:49 #25

Svar till inlägg av Pappa, 2018-07-15 23:23:

Men vi vet ju syftet ända sen första 5-dagars: att helt enkelt ha ett riktigt roligt arrangemang! Och det har överlevt och drar massor med folk varje år. Det räcker väl mer än väl? Hade det gått med brakförlust och intresset dalat kraftigt så kunde man ju diskutera dess framtid, men knappast nu. Du och din familj behöver ju bara vara med om ni gillar det, annars finns ju massor med andra arrangemang att springa.
!! 2018-07-15 23:48 #24
Bussningen gör att det går att använda små ytor för TC och då nära bra terräng. Gör buss obligatoriskt.
Myran 2018-07-15 23:38 #23

Svar till inlägg av Pappa, 2018-07-15 23:23:

Respekterar ditt inlägg när du funderar på det sättet.
De senaste årens O-Ringen arrangemang har det varit mer än 40 olika deltagande länder.
Respekt.
Det tycker jag är en bra mätsticka som ger bra signaler om intresset för O-Ringen globalt sett.
Och för att återvända till den övergripande frågan om vad som är överordnat allt annat ser jag ett helt annat perspektiv på.
Zerbembasqwibo 2018-07-15 23:31 #22

Svar till inlägg av Skogstokig, 2018-07-15 23:10:

För jag utgick från att du var ironisk??
Zerbembasqwibo 2018-07-15 23:30 #21
Pappa> a) och b) men även d), det är en häftig upplevelse, inte bara en tradig tradition. Och det är en tuff utmaning som ger samma träningsmorot för ickeelit som 10-mila/Jukola/SM ger för elit.

Det låter som att du har en annan tanke om detta, vad ska komma EFTER O-ringen?
Zerbembasqwibo 2018-07-15 23:28 #20

Svar till inlägg av Skogstokig, 2018-07-15 23:10:

Men... nära på alla distrikt arrangerar ju O-ringen nån gång: så det är O-ringens fel att allt var bättre förr?
Pappa 2018-07-15 23:23 #19

Svar till inlägg av Myran, 2018-07-15 22:55:

Jag är väldigt delaktig, men behöver inte gå in i replik på varenda kommentar. Jag är pappa i en djup ”troende” orienteringsfamilj med runt 350 starter årligen i allt från veteran, elit och ungdomsklasser. Jag är fundersam om varför vi har O-Ringen i denna tid, att den uppfyllde ett behov på fars tid i slutet av 60-talet råder det ingen tvekan om då man hade syfte att starta upp en elittävling likt etapploppen på cykel.

Jag är inte säker på att O-Ringen är utvecklande för våra ungdomar, junioer eller svensk orientering, speciellt som ett arrangemang inom SOFTs ansvar. Om vi inte vet eller kan definiera O-Ringens egentliga syfte, det syfte som är överordnat alla andra syften, ska vi ha kvar arrangemanget?

Myran 2018-07-15 23:20 #18

Svar till inlägg av Farsan, 2018-07-15 23:10:

Skönt att veta ;)
Då står det helt kart att vi har en annan och mer skeptisk fadersgestalt som är väldigt frågvis.
1

Senast kommenterat

Fredag 19/4
Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

10:35

-Arrangemangsreklam-

974

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Torsdag 11/4
Onsdag 10/4

23:57

Maraton tider!

31

 

Lördag 6/4

20:13

Livelox feedback

253

 

Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4

07:41

10-mila från 2024

1714

 

Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Måndag 25/3
Torsdag 21/3

22:18

Sverigelistan

395

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2
Måndag 12/2
Söndag 4/2

15:59

Gap year in Sweden

0

 

Lördag 3/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng