Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

HD10 och HD12 försvinner?

karraz  2017-11-13 21:39
Tydligen ligger det ett förslag inför förbundsmötet nästa år att helt plocka bort tävlingsklasserna HD10 och HD12. Om förslaget går igen ska det gälla fr o m 2019.

Är det bara jag som undrar om det har brunnit på allvar för SOFT som ens tänker tanken? Finns det ingen som har egna barn, har haft egna barn eller själv har varit barn? Hur ska det ens vara möjligt att rekrytera nya barn om det ack så viktiga tävlingsmomentet plockas bort?

Kan i o f bara tala för mig själv och se till mina ungar. Men det är inget snack om att sonen som nu är 8 år gammal kommer lägga av med orientering om han ska tvingas "tävla" mot skuggade barn - både tjejer och killar i olika åldrar t o m 2022 i den nya klassen U3.

Har inget mot att U-klasserna utvecklas - men rör inte tävlingsklasserna för alla de barn som älskar att tävla. Känns som att vi är endast ett ödesdigert beslut från att vara en tävlingsidrott till att vara ännu en mulle-verksamhet (inget ont om Mulle i övrigt).

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

2017-11-16 09:23 #209

Inlägget är raderat

Erik A. 2017-11-16 08:41 #208

Svar till inlägg av P, 2017-11-16 08:07:

Förslaget tillför ju inga möjligheter för de som inte vill tävla (nåja, att springa gul eller orange bana med skugga vore väl nytt). Den enda effekten är att de barn för vilka tävlingen är en viktig del i idrotten kommer att fokusera på en annan idrott.

Observera att det faktiskt finns barn som älskar att tävla, precis som att det finns vuxna som gör det.
P 2017-11-16 08:33 #207

Svar till inlägg av SG, 2017-11-16 08:10:

Det har mina också.
SG 2017-11-16 08:10 #206

Svar till inlägg av P, 2017-11-16 08:07:

Alla mina barn har sprungit 10-års klassen från 8 års ålder och U-klass före det.
P 2017-11-16 08:07 #205
Och då kommer vi ju tillbaka till frågan om hur vi som föräldrar och ledare bemöter barnen när de springer U-klass gentemot att springa HD10-12.
Om vi ser till de faktiska skillnaderna mellan att springa en U2 och HD10 så kommer jag endast på följande:
-Fri starttid som kan leda till klunglöpning
-Öppet för skuggning och kompislöpning

Nej, jag har inte tagit upp åldersskillnader, kön eller resultatlistor. Inget av detta påverkar ju på något sätt ett barn som är ute och springer. Det påverkar kanske helheten, men låt oss återkomma dit om en stund.

Den första punkten kan naturligtvis påverka upplevelsen för barnet negativt men dels så kan ju en aktiv startpersonal fördela ut det något jämnare och dels så tror jag faktiskt inte att barnen upplever det på samma negativa sätt som vi vuxna.

Det sportsliga med skuggning då? Tja det kan ju upplevas orättvist, men det jag försöker peka på här är ju det enskilda barnets upplevelse och om man vill springa själv så får man ju det. Jag upplever det på kommentarerna (från er andra vuxna) som att det mer handlar om en resultatlistegrej det också.

Och då till resultatlistorna....
Borde vi inte kunna få våra yngsta att inte fokusera på resultatet utan istället prestationen? Det är ju hela grejen med den här motionen. Jag är fortfarande inte för förslaget, men det finns ju något där som de pekar på ändå. Prestationen påverkas ju inte av hur de andra springer, vilka de är eller om de har någon med sig. Kan vi som vuxna inte förmedla glädjen i att hitta en kontroll, lusten med att vara i naturen och förstå den och känslan av att övervinna banans svårigheter då ligger problemet där. Att vi enbart klarar att peka på en tidssorterad lista i efterhand.

Ja, jag älskar resultatlistan, winsplit och livelox. Tävling är roligt. Också. Grunden måste ju komma från glädjen i att springa.

Jag tror att vi nu ser det som naturligt att 7-8 åringar bor springa U-klass. Förändringar sätter tankar och känslor i gungning. Om några år kanske vi har landat i att HD10 springer U-klass eller något annat som känns helt naturligt.

Jo 2017-11-16 08:02 #204
Jag tror nu att Tävlingsklasserna
bör behållas.
Camilla 2017-11-16 07:53 #203

Svar till inlägg av Duh!, 2017-11-15 22:49:

Mina barn skiljer också mycket på U-klass och tävlingsklass. För dem ligger skillnaden i att behöva en skugga jämfört med att klara sig själv i skogen. Något de som små strävar efter och känner sig väldigt stolta över när de behärskar. Det är inte själva tävlandet som de i början ser som målet med att gå upp i tävlingsklass utan tillfredsställelsen i att klara sig själv i skogen. Sedan har de blivit bitna av tävlandet och nerven i det och gillar tävlandet för tävlandets skull! Arma barn..
PS 2017-11-15 23:49 #202
Det slog mig plötsligt en sak. Om detta förslag genomförs så är det väl bara en tidsfråga innan någon skriver en sida som laddar ner resultaten från U-klasserna och översätter dem till åldersindelade klasser. För att en sådan tjänst ska vara laglig så krävs rmodligen tillstånd av de löpare som redovisas frågan är om någon kommer bry sig.
"Morsan" 2017-11-15 23:27 #201

Svar till inlägg av Farsan, 2017-11-15 22:13:

Jag brukar ha en annan signatur, men nu lånar jag denna. Vill man ge mer tyngd åt sina argument kan man ju skriva sitt fullständiga namn och bifoga verifierbart CV.

Annars kan man ju kolla på SOFTs hemsida hur öppen debatten är där...
Tx 2017-11-15 23:23 #200
Vad vinner vi på att helt plötsligt börjar kalla U-klasser för tävlingsklasser? Då minskar ju flexibiliteten för individen och de som inte vill tävla helt plötsligt springer mot dem som vill tävla. Tycker det inte stämmer överens med devisen att deltaga på sin nivå vilket verkar vara utgångspunkten för förändringen.
PS 2017-11-15 23:15 #199

Svar till inlägg av Duh!, 2017-11-15 22:49:

Det är betydligt troligare att de hört det från någon kompis eller ett syskon som kanske är några enstaka år äldre eller också drar de bara slutsatsen att eftersom alla äldre springer i åldersindelade klasser så är det det som är de riktiga tävlingsklasserna och självklart vill de tävla.

När jag var 10 så hade man ännu inte infört H10 på vår ungdomsserie (tror jag sprang H10 en gång på nationell tävling). Utöver H12 hade man alltså bara nybörjarklassen (motsvarande inskolning) eller parklassen att välja på. Nybörjarklassen fick man ju ha övervakare med sig på så den såg jag inte ens som en tävlingsklass och eftersom jag bara sprang i par de allra första träningarna så såg jag ingen anledning att göra det på första tävlingen heller så självklart blev det H12. Första tävlingen gick bra och jag slog min 12-årige bror som gick bort sig på en kontroll. Andra tävlingen slog däremot min bristande rutin igenom och när jag skulle gena lite över en äng till kontrollen kom jag fel och hamnade till slut ganska rejält fel och hade fullt upp att hitta tillbaka till målet (mötte en ledare (L-E K) på tillbakavägen). Jag hade ju inte riktigt de kunskaper som behövdes för att hantera den tidens H12-banor på 20000-del.

Varför berättar jag då detta? Jo, jag tror att vi kommer att få liknande effekter med den skillnaden att löpare kommer drivas upp på orange svårighet i förtid och hoppet mellan gul och orange svårighet är ju faktiskt det svåraste. En annan effekt kan bli att andra löpare som gillar att vinna kommer att stanna kvar på för låg nivå för länge bara för att det ökar chansen att vinna och de ser ingen annan skillnad mellan U-klasserna som ju kommer att upplevas som de nya tävlingsklasserna. Syftet är ju att löparna ska springa i den klass som bäst passar deras nivå men vad finns det för garanti för att det blir så. Ledarna kan ju försöka påverka men ungdomarna vet ju precis vad de ska säga för att springa i den klass de vill och då är det svårt och kanske inte heller lämpligt att säga emot oavsett om löparen vill springa en för lätt eller för svår bana. Hindrar man dem från att springa en bana som man tycker är för lätt för dem så kanske de blir rädda. Det är inte så lätt att veta hur de tänker i okänd terräng. Om man å andra sidan hindrar dem från att springa en för svår bana så signalerar man att man inte litar på dem. Det kan nog många gånger vara bättre att låta dem misslyckas och inse själva. Bara man inte säger "vad var det jag sa" efteråt.
J Balck 2017-11-15 23:01 #198

Svar till inlägg av Duh!, 2017-11-15 22:49:

För att det är så många hetsiga föräldrar som springer bakom andra barn och att man inte springer mot killar i (ungefär) samma ålder.
Duh! 2017-11-15 22:49 #197

Svar till inlägg av J Balck, 2017-11-15 22:02:

Vilken del är det som inte finns i U2 där.
Livelox eller winsplits?
Eller varför är U2 det värsta det vet, för att man kan få tjejbaciller?
Eller har de helt enkelt fått höra från någon (vuxen kanske, det brukar vara därifrån barns värderingar kommer i grunden) att U2 på något vis är löjligt?

Är intresserad av ett uppriktigt svar, varför är U2 det värsta de vet?
Farsan 2017-11-15 22:13 #196
Många bra inlägg både emot och för, men själv är jag helt klart emot.
Annars visar den här debatten att det skulle vara bra med att man vet vem som gör inläggen. Får en känsla att några inlägg är gjorda av samma person fast med olika alias.
För att någon t e x är för och sen visar sig att inte har någon som helst erfarenhet av praktiskt ungdomsarbete så är det inte mycket värt i mitt tycke.

Själv har jag jobbat många år med ungdomsarbete och stöttat nya och även de som har varit med några år. Även tryckt på att det skall vara kul och att man inte behöver träna så hårt eller mycket för att få lov att vara med i gemenskapen, men även att de som vill utvecklas och tävla skall få göra det.

Inför istället som PS föreslog att man kan springa utan tidtagning om man vill det i de berörda klasserna. Men testa helst först under ett år i något av de större distrikten som är för denna förändring med att ta bort klasserna HD10 och HD12.

Man tog ju bort tidtagning i inskolning för några år sedan. Men i Skåne så fick man sträcktiderna i Winsplits under lång tid även om det stod enbart fullföljt i vanliga resultaten. Sen finns där något i Skåne som heter ÖM12 som är samma bana som inskolning fast med tid ;)
Men i år så missades det på DM och inskolning kom med i Winsplits och gissa om det blev kraftiga protester och uppror mot detta...
http://obasen.orientering.se/winsplits/online/sv/default.asp?page=table&databaseId=51105&categoryId=45

Har även sett att det är väldigt ofta som resultaten finns med på winsplits för inskolning både i Skåne och övriga landet, stackars barn vad de har lidit i det tysta :)
Även i vanliga resultaten så står inskolning ibland med med tider...

J Balck 2017-11-15 22:02 #195
Stockholms OF har sin ordförandekonferens på söndag. Jag hoppas att SOFT finns representerade (vi är ju ändå i samma huvudstad). Om möjlighet ges kommer jag att berätta om två pojkar, låt oss kalla dem Erik och Elliot, som är två unga orienterare men som inte är högst på pallen. De älskar sedan något år tillbaka att springa H10 och deras största merit är att ha längst tid på Daladubbeln. De gillar att titta på Livelox och studera winsplits för jämföra sig själva med andra men samtidigt utan någon som helst strävan att vinna. En gång råkade de bli anmälda till U2, och den stackars föräldern blev turligt nog räddade av upplandsarrangören som med kort varsel flytta deltagandet till H10. För springa i U-klass, det är det värsta de vet.
SVT inför 15 års gräns? 2017-11-15 21:37 #194
Idrott borde väl också barnförbjudas. Vad ska våra barn få för bilder av livet när man tittar på hur Kalla sliter i spåret, och SLÅR sina motståndare. Och Tove, du kan bli en utmärkt byråkrat på soft. Det skulle rädda oändligt antal barn från vanföreställningar och mardrömmar. Precis som datorspelande gnager sig in i våra barns hjärnor gör också beskådandet av idrott samma sak.
Trolljägare 2017-11-15 21:35 #193

Svar till inlägg av Förändringens tid..., 2017-11-15 21:17:

Är det bara troll som tycker att SOFT:s förslag är bra?
10 000 000 2017-11-15 21:26 #192

Svar till inlägg av Förändringens tid..., 2017-11-15 21:17:

Ja, det är bara vi som gnetar runt på tävlingar som är lite avhängda. Tänk nytt tänkt stort! Det finns större uppgifter inom idrotten än fjuttigt tävlande, väx upp!
Förändringens tid... 2017-11-15 21:17 #191
Tanken är inte att ta bort tävlandet, utan anpassa det. Tar man sig tid och sätter sig in i RF:s tankar kring "den förändrade synen på träning och tävling", då förstår man SOFT motiv till utveckling av ett nytt tävlingsklass upplägg. Bra där SOFT!
Rolle 2017-11-15 21:09 #190
Jag kollade lite hur andra idrotter gör. Ser vi till längdskidåkningen räknas officiell tävlingsklass från H/D 9 år och uppåt. 0-8 år räknas som nybörjarklass och där får ingen tidtagning ske. Kollade lite i programmet för vintern och ser att många tävlingar har klasser för 0-8 år utan tidtagning. För HD 9-10 finns även tävlingar med jaktstart. Dessa regler finns i en regelutgåva från 1 oktober i år.
Nollan 2017-11-15 21:09 #189

Svar till inlägg av ... ny syn på träning och tävling., 2017-11-15 19:53:

Jag har gått UTU och de undersökningar du tar upp var en del av kursmaterialet. Frågan har även varit uppe på ungdomsledarmöten. Ett mycket litet fåtal skulle tolka det som om man måste ta bort tävlingsklasser upp till 13 år för att uppnå rektangeltänk. Hört väldigt många argument för att det kunde ha motsatt effekt. Många av de ungdomsledare jag pratat med har garanterat minst lika mycket erfarenhet av ungdomsverksamhet än du och flertalet av de som jobbar på förbundsnivå. Känns väldigt mycket som om problemet är att de som har kontakt med verkligheten inte är tillräckligt engagerade på förbundsnivå. Läs gärna tråden om orienteringens demokrati.
Johan 2017-11-15 20:59 #188

Svar till inlägg av Försvararen, 2017-11-15 20:09:

Bra förslag!
Försvararen 2017-11-15 20:09 #187

Svar till inlägg av Öh.., 2017-11-15 18:22:

Tack Öh... Det är inte lätt att förstå lagda förslag utifrån det som Du lyfter fram.

Vi inom orienteringen behöver inte nya klassindelningar för ungdomar men väl arbeta mer utifrån de som redan finns. Vi har på våra tävlingar ett stort urval för dagens ungdomar att välja mellan MEN vi är för dåliga på att "marknadsföra" dem. Framförallt till nya ungdomar och föräldrar.

De som vill framåt och känner sig mogna - har tävlingsklasser.
De som vill ha lite lägre tävlingsnivå har kortklasser där möjligheten finns att springa patrull.
De som inte vill "tävla" utan utvecklas i lugn och ro har möjlighet att välja U-klasser och öppna banor på olika nivåer.
De minsta har knatteknat och inskolning. Det senare är även ett perfekt instrument att använda de första gångerna som barnen skall våga springa själva i skogen!!

Lite smååtgärder kan förbättra dagens klassutbud till att bli än mer anpassat. Följande är mina förslag;

- Förändra radikalt mellan tävlingsklass och kortklass. Det måste vara mer skillnad för att det senare skall "lyfta" och fylla en funktion. Framförallt skall banläggning i tävlingsklasser vara på rätt färgnivå och där flertalet av kontrollpunkterna uppfyller nivån. De barn och ungdomar som vill utvecklas måste ges möjlighet att så göra.
- Ta bort tidtagning i alla U-klasser. Finns ingen anledning att ha tidtagning i en klass där vi rekommenderar och tillåter följeslagare. Här kan sedan de som inte vill "tävla" finna sin tillvaro och utvecklas. Nuvarande u-klasser anpassas till lagda förslag från SOFT.
- Lyft inskolning till det första steget på att klara sig själv, inte bara vara en version av U1.

Små förändringar och lite nytänk kan räcka. VI inom orienteringen måste lära oss att lyfta det faktum att vi redan HAR en idrottslig verksamhet för ALLA. Var stolta över det vi har och tro på det vi gör. Alla idrotter har ett stora tapp bland ungdomar, vilket bl a beror på specialiseringen i tonåren, ökade krav på skolgång och helt enkelt andra intressen.
Jakob Wedman 2017-11-15 20:07 #186

Svar till inlägg av ... ny syn på träning och tävling., 2017-11-15 19:53:

Om du nu tycker att det här är ett förslag som är bra för orienteringen; vilket problem inom orienteringen tror du att förslaget ska lösa och hur ska det gå till?

Jag har fått uppfattningen att argumentationen från SOFT är lika otydlig som ditt inlägg, men visa gärna att jag har fel.
P 2017-11-15 20:02 #185

Svar till inlägg av ... ny syn på träning och tävling., 2017-11-15 19:53:

Vadå? Som nån sorts inhämtning av fakta istället för att bara tycka? ;)

Men för att vara allvarlig: orienteringen har ju alltid gett _möjlighet_ till idrottande utan tävling. Det är ju en av de unika aspekterna på vår idrott. Även i förhållande till många andra individuella idrotter så har ju orienteringen gett alla möjligheten att utöva sporten på ”sin nivå”.
... ny syn på träning och tävling. 2017-11-15 19:53 #184
Tips 1. Gå någon av SOFT BTU/UTU-kurser och få info om vad forskning/erfarenhet säger, om vad lämpar sig bäst för barn/ungdomarna i olika åldrar.
Tips 2. Läs Ungdomsbarometerns stora undersökningen om varför barn/ungdomar håller på med idrott.
Tips 3. Ta del av RF:s nya syn på träning och tävling. En utveckling av "rektangeltänket".
PS 2017-11-15 19:42 #183

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2017-11-15 19:40:

I min lathet så utgick jag från att "Öh.." hade citerat eller åtminstone redogjort för allt väsentligt.
PS 2017-11-15 19:40 #182
Upp till 12 tydligen. 13-18 kallar de tydligen för ungdomar. När man samtidigt hänvisar till FN:s barnkonvention så kunde de väl uppfunnit ett nytt ord för yngre barn. De kunde väl tex kallat dem för yngre barn. Nu är det ju som gjort för missförstånd.
Zerbembasqwibo 2017-11-15 19:40 #181

Svar till inlägg av PS, 2017-11-15 19:36:

Jag trodde nästan du skämtade lite för i länken i inlägg #177 finns den, på tredje sidan... :)

För den late:
"Enligt Barnkonventionen[som FN gjort, min anm] är alla barn till och med 18 års ålder. Inom idrottsrörelsen har vi dock valt att göra en distinktion mellan barn och ungdomar, eftersom det ur idrottslig synvinkel finns stora skillnader mellan olika åldrar. Barn definieras därför som aktiva till och med tolv års ålder och ungdomar som de mellan 13-20 års ålder. "
PS 2017-11-15 19:36 #180

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2017-11-15 19:32:

Och den är?
Zerbembasqwibo 2017-11-15 19:32 #179

Svar till inlägg av PS, 2017-11-15 19:31:

Ja det har de.
PS 2017-11-15 19:31 #178

Svar till inlägg av Öh.., 2017-11-15 18:22:

Ska man uppfylla de anvisningarna så måste man alltså ta bort USM helt och HD18 från SM eller har RF en annan definition på barn än FN.
Öh.. 2017-11-15 18:22 #177
Detta att ta bort HD10 och HD12 är en grov övertolkning av idrotten vill som har spridit sig inom många idrotter. Nämligen att tävling och resultat inte ska finnas. Det är viktigt att frågan kommer upp en gång för alla och att orienteringen får utkämpa sin "strid" kring detta. Det som extremtolkarna av Idrotten vill måste förklara är hur det ska kunna hänga ihop att inte ha tävlingar mellan tolvåringar för de inte klarar av det, men som trettonåringar ska samma personer klara att springa AXA stafetten inför hundratalsåskådare, dit det också sker en uttagning. De ska också tåla uttagning till distriktsmatcher och annat.

Det är viktigt att känna till att RF har riktlinjer och anvisningar om tävling för barn,alltså kan de ju inte var för ett förbud mot tävling. Riktlinjerna handlar om att tävlandet ska ske på barnens villkor. Det finns säkert saker att förändra och förbättra i hur vi tävlar och uppmärksammar resultat för barn inom orienteringen, men att avskaffa HD10 och HD12 är som jag ser det MOT RFs intentioner.

http://www.svenskidrott.se/globalassets/svenskidrott/dokument/undersidor/barn--och-ungdomsidrott/riktlinjeranvisningar/anvisningar-for-barn-och-ungdomsidrott_bladet.pdf

”I barnidrotten leker vi och ger barnen tillfälle att pröva på olika idrotter. Att ge barnen möjlighet till
allsidig idrottsutveckling är normgivande för verksamheten. Tävling är en del av leken och ska alltid
ske på barnens villkor. I ungdomsidrotten och vuxenidrotten skiljer vi på breddidrott och elitinriktad
idrott."

"Det är viktigt att poängtera att även om huvuddelen av barn och ungdomars idrottsliv består av
träning är tävlingen för många det viktigaste. Tävlingen som sådan har ett egenvärde och är ett
moment i idrotten som barnet eller ungdomen ofta siktar på och ser fram emot. Att prestera i kamp
med andra ger för många barn och ungdomar liksom för oss vuxna mening till den träning de lägger
ner. "


Anvisningar:
 Tävlingsverksamhet för barn ska planeras så att resandet minimeras.
 Nationella mästerskap ska inte förekomma för barn, inte heller nationella tävlingar som
kräver kvalificering.
 Rankinglistor ska inte förekomma för barn.
 SF ska inte ta ut barn till landslag eller motsvarande.*
 SF ska inte sanktionera att barn tävlar internationellt.*
PS 2017-11-15 18:09 #176
Ska man gå efter hur det har varit tidigare när det har diskuterats klassindelningar så kommer väl det hela att sluta med en "kompromiss". Klasserna HD10-12 blir kvar som nu men man lägger dessutom till 8 obligatoriska U-klasser enligt förslaget. Det blir nog jättekul för de åtta personerna som vinner varsin U-klass. Några av dem kanske tom hade en konkurrent i klassen.
OL-Karlsson 2017-11-15 17:43 #175
På ett förbundsmöte för flera år sedan så bestämde vi att det var farligt och olämpligt att låta gruppen 13-14 tävla i USM. Ja inte brydde sig ungdomarna särskilt mycket men samtliga ungdomsledare i min dåvarande förening avgick vid nästföljande årsmöte. Vid direkt fråga om anledningen så blev svaret att dom kände sig överkörda och trampade på tårna av beslutet på förbundsmötet.
Minns nivåbanorna 2017-11-15 17:19 #174
Det stora problemet är inte att orienteringen kommer att tappa några åldersgrupper av de ungdomar som vill tävla. De kommer att välja skidor, terränglöpning eller något annat i stället och ha roligt där.. Problemet är att deras föräldrar slutar som ledare i orientering. Våra ungdomsledare är mycket svårare att ersätta! SOFT skall inte ut och informera dem, SOFT skall ut och lyssna på dem!
Nisse 2017-11-15 16:51 #173

Svar till inlägg av Pelle S, 2017-11-15 16:40:

Ja, de som väljer själva att bli elit skall naturligtvis få hjälp med det.
Men den stora massan borde inte sträva efter att bli elit, då är det något skumt.
Istället borde man höja banlängderna så att fler väljer att springa H16K och H18.
Lägg på en kilometer i varje klass så kommer fler springa kortklasser och inte springa elit.
B Lance 2017-11-15 16:41 #172
If it ain't broke, don't fix it.
Pelle S 2017-11-15 16:40 #171

Svar till inlägg av P, 2017-11-15 16:01:

P :s inlägg ger mig en aha-upplevelse. Tillsammans med Nisses inlägg i #144 får jag en helt ny vinkling på problemet.
Det gäller för oss vuxna att visa ungarnapå vad som är roligt med orientering OCH att de allra flesta som är med i s.k. tävlingsklass faktiskt tävlar på en lägre nivå där det är tillåtet att misslyckas.
Och nu till en av mina gamla käpphästar: Beteckningen elit bör bara användas för en mindre del av de tävlande i junior- och seniorklasser. D.v.s. en elitklass får aldrig finnas om det inte finns en minst lika stor klass på samma svårighetsnivå som inte betecknas elit. Det normala är inte som många yngre tycks tro att springa elitklass. Det är en belöning för dem som prioriterat att bli en bra orienterare framför det mesta annat..
Och nu den nya tanken: Återinför B-klasserna för juniorer och vuxna. Det måste finnas klasser där man tävlar mot ungefär jämnåriga och likkönade på röd nivå. Ungarna måste när de kommit in i orienteringen och börjat reflektera över sin framtid kunna se sig själva som tävlande även på en lägre svårighetsnivå än svart. De måste kunna skapa sig en målbild där de tävlar i orientering även i framtiden fastän de tvivlar på den egna talangen och bara har ambitionen att ha skoj på tävligarna. Och deras nybörjande eller ombörjande föräldrar skulle jubla över att få springa i klasser utan att behöva möta gamla storstjärnor.
H45 2017-11-15 16:40 #170
Har någon frågat vad orienterande barn själva vill? nej itne PK. Har man funderat på att börja med att ta bort stafettklass och jaktstart för HD12? Nej efetrsom syftet inte är att egentligen ta reda på vad som är bättre för sporten/barnen. Egna agendan går före.
1 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Senast kommenterat

Lördag 20/10

08:20

Landslagen 2019

17

 

Fredag 19/10

10:18

Jobb för orienterare

148

 

09:24

Grabbar från förr

5

 

08:10

Silly Season 2019

61

 

Torsdag 18/10

22:45

Smålandskavlen 2018

55

 

Onsdag 17/10
Måndag 15/10

16:36

#metoo

9

 

16:35

Männens revir

1534

 

16:24

Barnens spelregler

69

 

Lördag 13/10

00:28

Avlysningar

21

 

Fredag 12/10

16:09

25-manna 2018

534

 

Torsdag 11/10

22:32

reflexbanor.com

9

 

Onsdag 10/10
Söndag 7/10

23:41

10-Mila 2019

169

 

Torsdag 4/10

21:47

Kartritarfråga

2

 

Tisdag 2/10

21:54

-Arrangemangsreklam-

633

 

Måndag 1/10

23:32

Silly Season 2018

1252

 

Söndag 30/9
Torsdag 27/9
Onsdag 26/9

13:22

Springa med mobil

13

 

13:17

Tävling i storm?

31

 

Lördag 22/9

17:52

Eventors karta

39

 

Torsdag 20/9

16:22

SM Höst 2018

103

 

Onsdag 19/9
Fredag 14/9

18:40

Skotips, tack!

10

 

Torsdag 13/9
Onsdag 12/9

08:59

Kartramar mm.

21

 

06:52

Ta fram banprofil?

3

 

Söndag 9/9

22:23

Välja tumkompass

18

 

Fredag 7/9
Torsdag 6/9
Onsdag 5/9

12:41

USM 2018

25

 Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng