Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Hjälpmedel utöver karta & kompass

Sune Andersson  2017-02-25 10:42
Jag ställde några frågor till Niklas Wrane efter att ha läst: Tävlingsanvisningar för OL 2016-05-02 Kompletterar reglerna. Gäller från och med 2016-05-02 tills vidare. Min mening är att det skall vara karta och kompass punkt slut.

Svaret jag fick lyder så här och det kan ni väl diskutera?

Hej Sune,

Tack för ditt mejl. Jag har börjat formulera ett svar som jag avser lägga ut på sidan för vanliga regelfrågor och svar på SOFT:s hemsida, men det kommer att dra ut på tiden så jag svarar istället dig så här:

- Vad menas med höjdmätare som inte kan styra tävlandes kurs - särskilt vid skrålöpning?

Svar: Det som avses med att styra den tävlandes kurs är mot kontrollen, t ex om du har möjlighet att lägga in koordinaterna för kontrollerna (hur nu det skulle gå till?) och du sedan har en funktion som piper tätare ju närmare kontrollen du kommer. Den sortens utrustning skulle ge en stor fördel. Däremot anser vi i regelgruppen att en höjdmätare inte ger någon signifikant fördel.

- Vad menas med avståndsmätare - ge exempel. Linjal för skalmätning på kartan förstår jag. Kan gps-funktionens avståndsmätning användas för mätning avstånd under löpning?

Svar: Ja, absolut. Du kan snabbt mäta på kartan från sista säkra till kontrollen och knäppa av klockan från sista säkra för att sedan få det aktuella avståndet från sista säkra i klockan. Regelgruppens bedömning är dock att den fördelen är så pass liten att den är försumbar jämfört med alla andra moment som ska klaras av vid ett orienteringslopp. Därför är det godkänt att både bära och använda klockan på det sättet, om man nu tycker det ger något.

- Varför duger det inte med karta & kompass punktslut?

- Svar: Den frågan har vi också ställt oss. Det är just därför vi tillåter dessa hjälpmedel, om man nu vill utforska vidare eller försöka att nå framgång på det sättet. Det finns faktiskt ett ganska starkt motstånd från vissa att man får använda sig av GPS-klockor till avståndsmätningar, höjdmätare mm. Jag brukar svara att ”varsågod, kör på!”. Om det skulle visa sig att någon utvecklar en teknik där det ger mer nytta än att navigera med kartans hjälp – och den personen börjar placera sig högt upp i resultatlistorna – så får vi titta på texten en gång till.

- Eftersom ingen kan kontrollera vad som medförs så släpp allt fritt?

Svar: Det är inte någon bra idé alls. Det finns väldigt mycket som inte går att kontrollera, men som fortfarande är avgörande för orienteringssporten att det finns reglerat. Här är några exempel:

o Terrängkännedom. Ska vi ha vakter för hela skogen före tävling?

o Förbjudna områden. Ska vi ha vakter runt alla förbjudna områden under tävling?

o Fråga om hjälp. Ska vi under tävlingen ha vakter i hela skogen som kontrollerar att ingen frågar någon annan var man är någonstans?

o Hängning. Ska vi under tävlingen ha en skugga på alla där uppgiften för skuggan är att kontrollera så att ingen hänger eller samlöper?

o Ska vi ha karantän på alla tävlingar så att ingen lämnar över sin karta och bana till en sent startande som sedan i lugn och ro, t ex på toaletten, begrundar de bästa vägvalen före sin egen start? Det räcker förresten med ett SMS till kompisen – ”spring för sjutton inte rakt på till 7:an, det är förjävligt där!”. Hur ska man kunna kontrollera sånt?

Samtidigt skulle vi inte vilja släppa ovanstående fritt, dvs att det är okej att reka terrängen före, att springa igenom förbjudna områden osv. Vi ser det som fusk helt enkelt.

Varför är det då så dåligt att släppa alla tekniska hjälpmedel fria?

Det hjälpmedel vi framförallt inte vill tillåta (visst, den kursstyrande utrustningen beskriven ovan kan ju diskuteras), är GPS-utrustning med kartdisplay. Har du en gammal karta över tävlingsområdet inladdad i klockan/mobilen och en funktion som visar med en punkt var du är i realtid så ger den informationen något enormt mycket, till och med för Tove Alexandersson och Gustav Bergman. Det räcker med en enda sekunds titt på den displayen så vet du med 5-10 meters noggrannhet exakt var du befinner dig. Det är som att när som helst kunna fråga någon i skogen om var du är och alltid få ett korrekt svar. Det är absolut _inte_ okej! Du undviker inte bara större bommar. Du kan till och med orientera på det sättet.

Hur ska då GPS-utrustning med kartdisplay kunna kontrolleras? Det är naturligtvis svårt, men är det så att någon helt plötsligt börjar vinna tävlingar men den där personen på träningar, där andra människor finns med, inte kan orientera, så bör vissa misstankar väckas.

Likaså om någon sett personen på aktuell tävling springa och kika på klockan hela tiden. Dessutom, ska personen gömma undan klockan eller mobilen mot mål, det blir väldigt konstigt.

Jag är övertygad om att sådant fusk skulle komma fram, förr eller senare, åtminstone i elitklasserna.

Det var lite tankar från mig. Hoppas du fick svar på dina frågor, annars är det bara att höra av sig igen!

Trevlig helg!
/mvh Niklas

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Nya tider 2017-03-26 17:17 #49
Varför inte göra orienteringen helt digitaliserad så vi alla kan sitta hemma som vid ett spel och tävla med varandra. Då behöver vi inte resa en massa och förgifta atmosfären. Det behövs inga stora arenabyggen. Inga kontrollutsättningar. Varmt o gott hemma i soffan, nära till duschen. Det behövs inte en massa konditionsträningar och det behövs endast en klass lika för alla oavsett ålder och handikapp (lösning för blinda?). Orientering kanske rent av blir en gigantisk social plattform?!
Åke 2017-03-09 22:11 #48
Enligt ansningarna om GPS bör det vara tillåtet med en GPS som säger hur långt man har rört sig fågelvägen mellan två punkter? Vet vi om det finns en klocka med denna funktionen, så man tar en split-time vid varje kontroll och sedan kan se hur långt ifrån förra kontrollen man är?
FF 2017-03-09 15:29 #47
Samtidigt är ju regler till för att definiera idrottsgrenen genom att få utövarna att agera enligt dem, så regelverket bör inte vara mer lättrörligt än att man hinner medvetandegöra den övervägande majoriteten av utövarna. Oavsett vad vi må säga om skyldighet hos utövarna finns det i praktiken en tröghet här som man definitivt bör ta hänsyn till. Inte minst för att upprätthålla regelrespekten och därmed efterlevnaden. Verkar vara många som inte ens vet vad våra "anvisningar" är för något. Låter ju inte helt idealiskt.
Zerbembasqwibo 2017-03-03 07:20 #46
SG/Per H > Ja ni har också uppfattat det rätt tror jag.

Anledningen att detta föreslogs var att få ett snabbare regelverk. Tidigare var det mycket trögt att ändra reglerna, FM gjorde detta, nu kan styrelsen ändra reglerna vid varje möte.

SG> Du vill ha ett trögare regelverk?

Kanske skulle man behöva se över reglerna med avseende på motstridigheter, logisk hierarki osv. Det kan ju vem som hest göra då allt ligger tillgängligt på nätet.
SG 2017-03-03 06:58 #45

Svar till inlägg av Per H, 2017-03-03 00:50:

Du tänker helt rätt, så är det och unikt jämfört med andra idrotter där jag är involverad. Ett komplett sammanhållet regelverk vore bättre tycker jag.
Per H 2017-03-03 00:50 #44

Svar till inlägg av Pelle S, 2017-03-02 21:54:

Pelle S>> OK! Jag tror jag förstår hur du tänker.

Du tänker att tävlingsreglerna är reglerna som gäller och att anvisningarna bara är ett tillägg som uttolkar och förklarar tävlingsreglerna.

Jag tänker att reglerna för OL är tävlingsreglerna + anvisningarna tillsammans och att båda gäller och har lika stor vikt. En skillnad är att tävlingsreglerna bara kan ändras av ett förbundsmöte (?) men att anvisningarna är mer flexibla och kan ändras av SOFT med kort varsel.
Zerbembasqwibo 2017-03-02 22:55 #43

Svar till inlägg av Pelle S, 2017-03-02 21:54:

Skriv en motion. Hittar du ingen klubb som vill göra det så finns väl alltid OL Alternativet som väg framåt?
Analys 2017-03-02 22:29 #42
Typ missbruk av astmamedicin. Många gråzoner just nu.
Pelle S 2017-03-02 21:54 #41

Svar till inlägg av Per H, 2017-03-02 18:37:

Det finns alltså behov av en tävlingsanvisning som säger att inga andra hjälpmedel än de som reglerna tillåter får användas för att fastställa VAR du befinner dig och VART du förflyttar dig eller styra förflyttningen. Annars hamnar vi i dagens gråzon med tävlingsanvisningar som uppenbarligen strider mot reglerna och tjänstemän som tolkar välvilligt - "varsågod ..."
Dags att titta på texten en gång till, bästa regelgruppen.
Alternativet är att skapa en ny tävlingsdisciplin som tillåter andra hjälpmedel.
Pelle S 2017-03-02 21:48 #40

Svar till inlägg av Per H, 2017-03-02 18:37:

Det finns alltså behov av en tävlingsanvisning som säger att inga andra hjälpmedel än de som reglerna tillåter får användas för att fastställa VAR du befinner dig och VART du förflyttar dig eller styra förflyttningen. Annars hamnar vi i dagens gråzon med tävlingsanvisningar som strider mot reglerna och tjänstemän som tolkar välvilligt - "varsågod ..."
Dags att titta på texten en gång till, bästa regelgruppen.
Alternativet är att skapa en ny tävlingsdisciplin som tillåter andra hjälpmedel.
Per H 2017-03-02 18:37 #39

Svar till inlägg av Pelle S, 2017-03-01 10:45:

Pelle S>>Det Max Fart beskriver är (fortfarande) tillåtet, det är så det står i anvisningarna och det är det Niklas Wrane uttryckligen har bekräftat.
Varför tror du inte att det är tillåtet?

Det Z beskriver är däremot inte tillåtet.
Max Fart 2017-03-01 19:47 #38

Svar till inlägg av Haha, 2017-03-01 11:00:

Du kan väll söka på Max Fart i resultat listorna;-) Att slänga ett öga på klockan för att veta om jag sprungit 300 eller 350 meter gör ofta stor skillnad beroende på terräng. Det har också gett mig en extra trygghet vilket gör att jag kan slappna av och lättare fokusera. Det tog mig ett tag att behärska effektivt. Med det sagt är jag inte säker på att det passar alla och framför tror jag inte att mina vinster/topplaceringar beror på mitt GPS användande.
Otillåtet 2017-03-01 17:55 #37
Såg nu att Z redan skrivit det.
Otillåtet 2017-03-01 17:54 #36
Nu strider i och för sig en enhet som kan hjälpa den tävlande att styra rätt. Avslutningen ur anvisningarna:

"... som varken kan visa en orienteringskarta eller har funktioner som styr den tävlande att hålla en rak kurs."
PS 2017-03-01 15:49 #35

Svar till inlägg av 1982, 2017-03-01 15:19:

Poängen är väl att om man har exakt avstånd och riktning så kan man räkna ut koordinaterna för kontrollen utifrån nuvarande koordinater. Man skulle alltså kunna orientera grovt på vanligt sätt efter kartan men sedan följa GPS:ens anvisningar slaviskt sista biten in. Det skulle kunna vara en fördel om kontrollen sitter i ett flackt diffust område.
1982 2017-03-01 15:38 #34

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2017-03-01 15:33:

Exakt. Men det var ju lite det jag menade med "Om man kan orientera". Är man inte bra på det så är säkert det där med gps ett hjälpmedel om man vill använda det. Men för den "vanlige" orientaren tror jag snarare det stjälper än hjälper.
Zerbembasqwibo 2017-03-01 15:33 #33

Svar till inlägg av 1982, 2017-03-01 15:19:

Alla kan inte utföra dessa moment snabbt och tjänar då mer tid på stöd från en GPS.

Pelle S> Det som "Max Fart" gör är enligt anvisningarna tillåtet, en "avståndsmätare" menar väl inte SOFT en lasermätare som säger att från mätaren är det X meter till ett objekt du pekar på, utan en GPS som mäter den sträcka som GPSen färdats från den punkt där du slog på avståndsmätningen?

Det Z beskriver är dock ej tillåtet, eftersom en navigationsutrustning som kan visa kursen är otillåten.

Fast.... när du säger det: min GPSklocka kan visa tillryggalagd sträcka (löpväg eller kanke till och med fågelväg) men samtidigt /kan/ den visa vägen tillbaka till en punkt som jag markerat vid ett besök på den punkten. Så teoretiskt kan de ta mig tillbaka till sista säkra (om jag markerade den) och därmed ej vara tillåten att använda. Ungefär som att en TV-mottagare ska betalas för även om jag inte ser på den.
1982 2017-03-01 15:19 #32

Svar till inlägg av Z, 2017-03-01 11:51:

Fast om man kan orientera är det väl både snabbare och lättare att använda den karta och kompass man troligtvis har? Verkar ju bara omständigt att hålla på med gps-klocka för riktning och lägga in massa info när en snabb titt på kartan och kompassen ger allt man behöver? Plus att man tar ett bra vägval som kanske inte gps-klockan har några fiffiga tips om… ;)
PS 2017-03-01 13:24 #31

Svar till inlägg av Z, 2017-03-01 10:17:

Hur mäter du riktningen? Om du inte kan ställa in koordinatsystem eller liknande i förväg så antar jag att GPS:en vill ha en riktning i förhållande till geografiska norr. Då blir det ju lite problematiskt på en orienteringskarta där vare sig nordlinjer eller kartkant är parallell med de verkliga meridianerna men på korta sträckor kan det säkert stämma OK.
Magnus 2017-03-01 12:34 #30

Svar till inlägg av Z, 2017-03-01 11:51:

Och det här med orientering tycker du är roligt?
Z 2017-03-01 11:51 #29

Svar till inlägg av Haha, 2017-03-01 11:01:

ja, jag kan ange gradantal och sträcka jag vill förflytta mig.
Haha 2017-03-01 11:01 #28

Svar till inlägg av Z, 2017-03-01 10:17:

"mata in riktning"?
Haha 2017-03-01 11:00 #27

Svar till inlägg av Max Fart, 2017-02-28 23:44:

Trollet >> Visa oss resultatlistorna där du vunnit och sträcktiderna där du aldrig bommar!
Pelle S 2017-03-01 10:47 #26

Svar till inlägg av Pelle S, 2017-03-01 10:45:

Kursiveringen följde inte med
Pelle S 2017-03-01 10:45 #25

Svar till inlägg av Z, 2017-03-01 10:17:

Jag vidhåller att OL-Sverige snarast bör se till att Tävlingsanvisningarna som tydligt INTE tillåter det förbjudna förfarande som Z och Max Fart beskriver följs. Anvisningarna får inte heller strida mot de överordnade tävlingsreglerna:

Tävlingsreglerna
7.4.2 OL Tillåtna tekniska hjälpmedel under tävling är karta, kompass och kontrollbeskrivning.
Tävlande får under tävling inte använda fortskaffningsmedel.
Tävlande ska vid start ha heltäckande klädsel med undantag av huvud, hals och armar. Vid distansen sprint får arrangören tillåta annan klädsel.
TA
6.6 Tekniska hjälpmedel
I tillägg till vad som tas upp i tävlingsreglerna får även lyse, t ex pannlampa, användas vid behov. Vardagsutrustning som glasögon och andra synhjälpmedel, samt konventionella armbandsur, anses inte som tekniska hjälpmedel och får användas fritt. Till samma kategori räknas även pulsklockor, höjdmätare, avståndsmätare, stegräknare samt navigationsutrustning (t ex GPS-enheter) som varken kan visa en orienteringskarta eller har funktioner som styr den tävlande att hålla en rak kurs.
(Min kursivering)

Z 2017-03-01 10:17 #24
Jag tycker det är praktiskt att vid varje kontroll mata in riktning och avstånd till nästa kontroll. Man mäter på kartan och matar in i GPS:en, det blir inte jätteexakt men man man kan använda det för att komma in i ringen.
Max Fart 2017-02-28 23:44 #23
Jag har vid ett flertal tillfällen använt GPS-klockans för att kunna hålla max-fart under en given sträcka. Superenkelt. Jag kastar ett snabbt öga på aktuell distans, mäter på kartan med tumkompassen linjal. Maxar sefan farten och slänger ett öga å klockan då och då. Jag kan då fokusera på riktningen och andra kännetecken. Har finjusterat min teknik de senaste 3 åren med mycket goda resultat. Trodde länge att jag fuskade och brukar fortfarande inte berätta om det då många blir irriterade.
Per H 2017-02-28 00:36 #22

Svar till inlägg av Sune Anderson, 2017-02-28 00:11:

Sune Anderson>> Jag tycker inte denna tråden spårade ur alls innan ditt inlägg.
Du startar en tråd med en vag frågeställning "...det kan ni väl diskutera?" och blir sen besviken för att tråden inte utvecklar sig som du vill - trots att du själv inte varit med i diskussionen efter första inlägget. Då är det svårt att förstå vad du ville få ut av tråden...

PS>> Intressant tanke med "folkracemodellen" även om det orealistiskt i praktiken. Smart med ett självreglerande system som löser problemet med ojämna förutsättningar!
Sune Anderson 2017-02-28 00:11 #21
Varför spårar de flesta inlägg i ämnen på denna sida för det mesta ur?
PS 2017-02-26 14:36 #20

Svar till inlägg av Va?, 2017-02-26 14:01:

Såhär går det till i folkrace:
http://web.sbf.se/regler/up/11/FR_TL-2017.pdf
Se FR 10.3 - 10.4
Zerbembasqwibo 2017-02-26 14:09 #19

Svar till inlägg av Va?, 2017-02-26 14:01:

I folkrace väljer du vilken bil du vill köpa. PS förslag var att göra som i folkrace, det måste betyda att det inte är ett lotteri. Köp Kalevans lampa eller OK Knubbsälens, bara välja.

Sen tror jag att det var ett tankeexperiment, vad tror du?
Va? 2017-02-26 14:01 #18
PS hur menar du? Ska det vara lotteri vilken lampa man får? Jag vill mycket hellre ha en ny lampa med nytt batteri (om jag äger den) än att den blir bortlottad till någon annan och jag får en annan. Ska batteri och batterisele också bytas mellan deltagare? Personligt preferens kring bärsystem och komfort försvann där. Sen kan man vilja ha sin pannlampa på egna pass också, och slippa köpa 2 lampor = dyrt!

Jag tror isåfall istället på att arrangören tillhandahåller pannlampor till deltagarna på de absolut viktigaste tävlingarna, säg SM natt och top 100 på tiomila. Kanske även kontroll av max-lumen på elittävlingar.
PS 2017-02-26 12:17 #17

Svar till inlägg av MA, 2017-02-25 19:56:

Man skulle ju kunna göra som i folkrace och bestämma att alla lampor är till salu efter tävlingen till ett fast pris. Frågan är (rent hypotetiskt för det kommer aldrig att ske) vilket pris som i nuläget skulle ge en bra balans. Poängen är ju att det vore fullt möjligt för elitlagen att köra med en mycket starkare lampa och ta smällen att någon köper den men i längden skulle det ju innebära att övriga lag fick tillgång till billiga superlampor "bakvägen". En ytterligare komplikation uppstår om man använder samma lampa på flera sträckor. Detta lär ju som sagt aldrig ske men tanken tycker jag ändå är intressant.
MA 2017-02-25 19:56 #16

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2017-02-25 18:26:

Det fanns ju en begränsning i antalet watt (20?) man fick ha på en halogen. Den regeln tog man bort för att den var "verkningslös". Nu drivs de värsta lamporna med mer än 20 watt så nog hade den varit en begränsning ändå.

Enligt mig skulle man kunna införa en begränsning för mängden watt nu, och räkna med att man kan förändra den när nästa teknik kommer.

LED omvandlar runt 30% till ljus, det kommer troligtvis aldrig gå över 50% även om utvecklingen går framåt. Nästa stora steg är snarare på batterisidan där man om 5-10 år kan ha betydligt mer kapacitet per vikt. Då kan man kräma ut betydligt mer ut dioderna även om de inte är effektivare i sig.

Säg att man inför en watt-begränsning idag på förslagsvis 5W (ungefär som förr). Då kommer vi inom 10 år springa på i princip samma ljus under de åren. När nästa teknikskifte kommer kan man formulera en ny gräns, typ 3W. Någon gång kanske man når 100% ljusutbyte då kan man sätta en slutgiltig gräns men detta kanske händer först om 50 år, då är sporten redan död?

Inga faktakollade siffror men tror de stämmer ganska bra.
1990 2017-02-25 19:41 #15

Svar till inlägg av nybörjare, 2017-02-25 18:09:

Det är väl det man har gjort? Förbjudit att ha karta i klockan eller mobilen och att man inte får använda medhavd klocka eller mobil på ett sådant sätt att det kan komma till nytta för navigeringen. Att mäta avstånd med hjälp av klockan verkar inte tillhöra detta sätt. Här har i stället bedömningen gjorts att det inte är till tillräckligt stor nytta för navigeringen. Kan nog jämföras med att man inte plockar in alla kartor efter målgång, vilket alltid skedde förr i tiden. Likaså tillåts att de som sprungit får träffa alla de som inte sprungit och kan säga lite av varje om sitt lopp, vilket kan vara till väldigt stor fördel för den som ännu inte startat.
Zerbembasqwibo 2017-02-25 18:26 #14
Om man först tar ett beslut om ett fenomen ska få förekomma eller inte, bör man i samma veva besluta sig om det ska vara nåt gränsvärde. För sätter man inget gränsvärde från början är det betydligt svårare att sedan införa ett.

Men om vi ser på pannlamporna, vars idé om fri lumen jag var emot, har det inte stabiliserats nu? Eller blir lamporna starkare och starkare fortfarande? Men nog måste jag säga att man väsentligt förändrat Natt-orienteringen i och med att hur starka lampor som helst blev tillåtna.

Frågan är om detta också på sikt kommer ändra, men då all orientering, väsentligt? Har man koll på vad som kan hända? Tillämpas försiktighetsprincipen?

Men jo, frågan är gammal men det är väl nu typ som tekniken når den punkt som i svaret verkade allt för avlägsen...

Att fota en bana, lägga in i google maps och snabbt georeferera den är ju en verklighet som går snabbt. Snart kan vi göra det i mobilklockan på armen också?
nybörjare 2017-02-25 18:09 #13
Jag tycker att resonemanget är rätt märkligt. De borde kunna förbjuda användandet av en del funktioner på klockan och hoppas att folk fölger reglerna.

Som det är nu så ska man ju ha en klocka som visar distans och höjd och träna in användet av det då det för de allra flesta är en fördel ibland. Det tycker jag blir fel.
Per H 2017-02-25 18:07 #12

Svar till inlägg av Ninoliin, 2017-02-25 17:37:

Ninoliin>> Om du kan mäta avstånd genom att stega utan att tappa fokus, så grattis, det är bra! Men jag tror ändå de flesta som inte lärt sig stega sen barnsben tycker att man blir ganska ofokuserad av att stega i tävlingsfart.

Givetvis måste man vara tillräckligt säker för att hålla rak kurs, annars har man ingen användning av att veta avståndet. Oavsett om du stegar eller använder GPS-klockan måste du ju hålla rak kurs. Men sen finns det ju inget i reglerna som inte säger att en klocka skulle kunna ha funktionen att visa avstånd fågelvägen sen senaste "lap" heller.

Tror som sagt heller inte att det sättet du beskriver är det bästa att använda klockan. Så länge man vet var man är, är det onödigt att börja kolla hur långt man sprungit.
nybörjare 2017-02-25 18:00 #11

Svar till inlägg av Ninoliin, 2017-02-25 17:37:

Jag stegar aldrig och tycker att det är rätt sällan man behöver någon exakt avståndsbedömning men jag är övertygad om att det är mycket lättare och mer exakt att använda gps en än att försöka bestemma avstånd genom stegning.
Per H 2017-02-25 17:54 #10
Ska tillägga en sak. Jag tycker Niklas svarar bra och jag förstår hur han tänker.
Men jag håller inte med om tankesättet, jag tror det är bättre att vara proaktiv istället för att öppna upp reglerna ifall man är osäker hur en ny teknisk funktion kommer påverka!

Till exempel tycker jag att man skulle ha varit snabb att sätta en begränsning i ljusstyrka för pannlampor (t.ex 500 lumen) när man såg hur utvecklingen började accelerera. Samt att pannlampor som skulle användas i tävlingsklass skulle behöva testas, typprovas eller provas enskilt ifall det var hemmabyggda lampor.
Då hade vi nu haft ett antal testade, mycket billiga OL-pannlampor för kanske 400-500 kronor i stället för en ständig kapplöpning där förutsättningarna är olika.

Likadant för GPS-klockor. Jag vet inte om eliten har någon användning av att kunna se avstånd i GPS-klockan, kanske inte. Men för "vanliga" löpare i tävlingsklass tycker jag inte att man kan utesluta att det kan vara en hjälp.
Hade man direkt slagit fast att klockor man får använda i tävlingsklass endast får visa klocktid i displayen, och att de måste godkännas så hade vi på samma sätt säkert haft en eller flera billiga "OL-gps-klockor" som bara hade funktionen att visa klocktid och starta och stoppa en GPS-inspelning som man kunde ladda upp till Livelox.
Då hade man också haft en lista på godkända klockor och hade inte behövt fundera på vilka funktioner olika klockor har och om det kan finnas någon orättvisa.
Hur länge dröjer det t.ex innan det finns en "klocka" (snarare klocklikande mobiltelefon, finns redan) med en app som kan fotografera av banan och t.ex. baserat på början av banan räkna ut riktningen för resten av kontrollerna? Tekniken är snubblande nära, skulle någon vara intresserad av att göra det handlar det om några få år innan tekniken är ikapp.
1

Senast kommenterat

Fredag 19/4
Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

10:35

-Arrangemangsreklam-

974

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Torsdag 11/4
Onsdag 10/4

23:57

Maraton tider!

31

 

Lördag 6/4

20:13

Livelox feedback

253

 

Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4

07:41

10-mila från 2024

1714

 

Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Måndag 25/3
Torsdag 21/3

22:18

Sverigelistan

395

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2
Måndag 12/2
Söndag 4/2

15:59

Gap year in Sweden

0

 

Lördag 3/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng