Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Hälseneproblem

karraz  2017-02-13 08:24
Slänger ut en krok i hopp om något matnyttigt tips:

Jag har lite oväntat fått väldigt ont i höger hälsena. Lite småkänningar någon vecka som kulminerade i ordentlig smärta efter ett lite längre löppass igår. Ingenting under själva passet men väldigt ont efteråt - både igår och nu idag. Känner att jag har en tydlig svullnad/knöl ungefär mitt på hälsenan där jag också är oerhört öm. När jag googlar hittar jag många indicier som pekar mot hälsenetendinos, men det är inte på något sätt verifierat - bara min hobbydiagnos....

Söker hjälp på lite olika håll, men som den motionär jag numera är har jag inga gräddfiler att ta till så det kommer nog dröja någon vecka innan jag kan komma vidare.

Finns det någon med liknande erfarenheter som kan bjuda på bra tips? Vad är bra att göra i det korta perspektivet, på längre sikt? Träning som funkar/är lämpligt? Det är ju en "bra" tid på året för en skada (om det nu finns bra tid för detta) och jag har ingen brådska. Hellre lugnt och rätt än stressa och få bakslag.

Tack på förhand.

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Surfer 2017-03-14 19:43 #26
Skönt att det går åt rätt håll.
Kom ihåg att trappa upp löpningen mycket försiktigt. Första dagen 5 minuter, nästa dag 10 minuter osv. Givetvis i lugnt tempo. Kan utföras i anslutning till alternativ träning. Bedöm varje morgon om det varit för tufft för hälsenan eller inte. Var beredd på att backa i upptrappningsfasen. Det kan kännas lite stelt vid löpning men absolut inte ihållande smärta! Avbryt då passet!
karraz 2017-03-14 17:59 #25
Såg precis att det gått ganska exakt en månad sedan jag startade den här tråden. Med tanke på att detta verkar vara en relativt vanligt skada tänkte jag att det kanske kan vara av lite allmänintresse att redovisa hur det har gått.

Jag har inte sprungit ett steg sedan dess, helt enkelt för att inte förvärra problemet. Totalt har jag gjort tre sk stötvågsbehandlingar med en veckas mellanrum. Den sista för drygt 10 dagar sedan. Utöver det en väldans massa excentriska tåhävningar i trapp. Två omgångar varje dag med 3x15 tåhävningar. Inledningsvis kändes det som att ingenting hände. Ont varje dag, stel på morgonen, småont vid all typ av alternativ träning (cykel, skidåkning, crosstrainer). I o f ingen betydande smärta och inget som blev värre under träningen eller efteråt, men ändå ganska påtagligt tydligt och oroande. Tåhävningarna gjorde ont hela tiden (vilket de fick lov att göra) och efter två stötvågsbehandlingar kändes läget relativt oförändrat mot utgångsläget (undantaget den första dagen efter mitt förödande löppass som var något helt annat).

Under hela tiden har jag dessutom masserat vaden och senan på en sk foamroller. Dvs rullat underbenet fram och tillbaka över en mjukt knottrig rulle. Har gjort ganska ont under tiden men väldigt skönt efteråt.

Efter den tredje och sista planerade behandlingen har det dock vänt oerhört tydligt åt rätt håll. Nu har det som sagt gått ca 10 dagar sedan behandlingen. Tåhävningarna rullar på och idag är jag egentligen helt smärtfri. Känner inget vid alternativ träning, inte heller vid tåhävningarna. Löpning har jag inte testat än och jag har ingen brådska med det heller. Senan känns inte alls svullen längre och jag kan i princip klämma och nypa hur jag vill utan att den gör ont.

Min slutsats är att kombinationen stötvågsbehandling, massiv tåhävningsträning och massage av senan har funkat över förväntan. Har både läst och fått höra att jag bör ställa in mig på minst 10-12 veckors rehab för att bli bra. Och förvisso är jag inte i mål ännu men i princip känns det helt bra nu efter 5 veckor.
Tore H55 2017-02-21 13:07 #24
Som svar på MR Crowley - om -70-tals träning, skapar jag en ny tråd som heter träning. Och där skriver jag hur eliten ska träna.
BjornG 2017-02-19 12:21 #23

Svar till inlägg av Mr Crowley, 2017-02-19 10:35:

Som jag fattat det så handlar den här tråden mest om hur gubbar (o gummor) ska träna o inte hur eliten tränar bäst.

Men hur elit ska träna bäst är ju iofs alltid intressant...
Torrsim 2017-02-19 11:28 #22

Svar till inlägg av Mr Crowley, 2017-02-19 10:35:

Håller med, bra frågor, håller dock inte med om din sista mening. Minns hans inlägg om proteinpulver, bl.a.

Mitt råd som gammal elitlöpare, -slösa inte bort dina aktade träningspass på väglöpning. Känns också som om vi hade mycket mindre skadeproblem än dagens elit.
Mr Crowley 2017-02-19 10:35 #21

Svar till inlägg av Tore H55, 2017-02-17 18:00:

Intressant att du dissar 70-talsmetoden. Det finns ju många här på forumet som tidigare har hyllat löparna på 70 och 80-talet för deras löpstyrka. Om de flesta tränade så som du skriver här på den tiden innebär det ju antingen att du menar att de som hyllar löparna på 70 och 80-talet har fel och att dagens löpare är bättre eller att de bästa vid den tiden tränade på ett annat sätt.

Har du kommentar på det? Jag är bara nyfiken. Tycker du har skrivit bra inlägg här.
Tore H55 2017-02-17 18:00 #20
Re Nybörjare: Och hur tränar man in en bra löpteknik i skog?
Det finns en -70-talsmetod: Spring mycket i skogen. Den metoden använder nästan ingen för dels måste man ha mycket stor mängd och dels måste man ju också hinna träna väglöpning. En annan metod är: Åk mycket längdskidor på vintern och spring mycket i skogen på sommarhalvåret. Då får du bra kondition, blir stark i mage och rygg. Visserligen är benen sega den första månaden på våren men sedan har du lätt för att springa snabbt och långt i skogen. Den vanligaste metoden är dock: Kombinera orientering+löpning med styrketräning. Det är effektivt och kan tränas året runt. Lämpar sig dessutom mycket bra för gubbar och motionärer som bara vill träna 3-4ggr/v (inkl tävlingarna).

Det jag vill komma fram till är: Ja - man måste ha bra löpteknik i skog - och för att få det behövs styrka.
Tilläggas skall att när jag var yngre försökte jag ibland göra just det jag skrev - sätta fötterna i elitens fotspår, på gemensamma vinterträningar i snö, när man såg fotspåren. Och det gick inte, inte ens om jag spurtade.
Du ska veta att en normal fart för eliten i normal terräng är 5:30-tempo. Fågelvägen. Det räcker inte med kondition för att nå dit. Man måste också kunna glida genom terrängen utan att fastna. Och till det behövs styrka.
Zerbembasqwibo 2017-02-17 15:08 #19

Svar till inlägg av nybörjare, 2017-02-17 14:37:

Du verkar träna så pass bra att du får styrketräning av själva löpningen. När förfallet börjar på allvar kan du först se den stora effekten av styrketräning.

Om hjärtat orkar pumpa men det inte finns några benmuskler som kan jobba så hjälper det föga. Fast du kanske bara har en bred definition av 'kondition'?
nybörjare 2017-02-17 14:37 #18

Svar till inlägg av 1982, 2017-02-17 13:54:

Jag har en hel del erfaring av träning och löpning både i och utanför skogen länge för jag började med orientering.

Jag förstår faktiskt inte vad det är för skillnad du pratar om. Det går ju mycket långsammare att löpa uppför backar eller över en riktigt blöt myrar och man blir ju trött om man springer tillräkligt fort. Varför det skulle medföra att man bör träna styrka istället för att bara träna konditionen (löpning i relevant terräng) förstår jag inte.

Men det handlar ju om att ha "minst" lagom nivå på de olika egenskaperna. I filmen som Tore pratade om så springer Gustav fort i teknisk terräng. För att göra det så behövs det bra kondition, bra generel löpteknik, bra löpteknik i terrängen, spenst och styrka.

En meddelmåttig löpare kanske inte har något av de egenskaperna för att kunna springa så fort och bra men det är nog ofta så att det är konditionen som är det största problemet. Eller det lär iallafall vara så att det är många som är tillräkligt bra på det andra för att kunne springa fort men de orkar inte göra det.
1982 2017-02-17 13:54 #17

Svar till inlägg av nybörjare, 2017-02-17 13:35:

Nu menade jag inte att man har dålig kondition, utan att man kompletterar med träning av styrka och spänst. Då lovar jag dig att du blir betydligt starkare och snabbare upp för höjderna och genom blöta mossar än om du bara tränar kondition. Nu vet jag ju inte om du har någon erfarenhet direkt av orientering och tävling och löpning i olika terrängtyper och i så fall kanske du inte vet heller vilken skillnad det är i tuff och kuperad skog jämfört med vanlig väglöpning.
nybörjare 2017-02-17 13:35 #16

Svar till inlägg av 1982, 2017-02-17 13:24:

Det är ju båda och. Jag tvivlar på att folk med dårlig kondition men bra spenst och styrka kan springa spesiellt fort i skogen.

Mycket av det du tar upp skulle jag säga handlar klart mer om kondition än styrka och spenst, tynga blöta mossar och upp branta höjder är ju väldigt mycket kondition.

Att springa riktigt fort i ojämn och teknisk terräng kräver dock nog en del spenst och teknik.
1982 2017-02-17 13:24 #15

Svar till inlägg av nybörjare, 2017-02-17 13:10:

Där tror jag du har fel. Vet inte vad du har för erfarenhet av orientering och löpning i skog, men det är en väldig skillnad mot att springa på bana eller väg. Det krävs en hel del styrka och spänst för att ta sig fram över stock och sten, genom tunga blöta mossar, upp för rejäla höjder, över hyggen, och så vidare. Det är inte bara form och kondition det handlar om då.
nybörjare 2017-02-17 13:10 #14

Svar till inlägg av Tore H55, 2017-02-16 22:32:

" Tänk dig att en medelmåttig orienterare skulle springa samma sträcka och försöka sätta fötterna i Gustav Bergmans fotspår. Det skulle inte gå. Medelmåttan skulle göra yvigare rörelser pga sämre bålstabilitet, ta kortare steg pga sämre spänst och benstyrka."

Kanske det men medelmåttan skulle ju inte heller ha någon möjlighet att springa på samma sett som Bergman på grund av en stor skillnad i kondition.

Jag tror att löpstilen och fart i skogen har mer att göra med kondition och generell form än styrka och spenst.
karraz 2017-02-17 10:53 #13

Svar till inlägg av Tore H55, 2017-02-16 10:19:

Intressanta tankar du redovisar. Mycket som jag kan känna igen mig i. Tyvärr är nog förfallet värre än vad jag vill tro och hoppas. Successivt sjunker det in att även jag har blivit äldre, inte bara alla runtomkring mig :) Tror nog dock att jag fortfarande har ganska bra spänst och allmän styrka kvar, men självklart är det på en betydligt sämre nivå än för 15-20 år sedan. Vikten är väl inte heller radikalt mycket högre, men nog vore det rimligt att karva bort 5-6 kilo. Sammantaget är jag nog själv medveten om att det är här grundproblemet ligger.

Vilket i sin tur leder mig in på det som är mitt andra grundläggande problem - min egen attityd och självdiciplin. Innerst inne vet jag om dessa faktorer och när jag åker på skador tvingas jag att ändra min träning och övergå till att träna alternativt och köra en massa rehab/prehab. Samtidigt som jag tycker att det är oerhört tråkigt. Varpå jag "glömmer" bort den typen av träning så fort mitt för stunden aktuella skadeproblem börjar ge med sig. Jag älskar att springa och känner inte alls samma dragning till att hänga på ett gym. Så när jag väl är skadefri och kan springa så springer jag mer och mer, blir starkare/snabbare, kan springa både längre och fortare vilket gör det hela än roligare - tills nästa skadeproblem dyker upp. Vilket förmodligen var fallet även denna gång med hälsenan. Och cirkeln är sluten - igen.

Nåväl, den här gången ska jag i alla fall skärpa mig och ändra mina vanor och fortsätta styrketräna/spänstträna osv (som att jag inte har sagt just detta massa gånger tidigare). Vi får väl se hur jag lyckas :)
Tror dock inte att jag är ensam om att tänka och göra på ungefär detta sätt.

Hälsenan är i alla fall påtagligt bättre (av sig självt) sedan i helgen och nyss har jag varit och fått en sådan där stötvågsbehandling. gjorde ont som f-n, men nu efteråt känns det väldigt behagligt i hela underbenet.
Analys 2017-02-16 22:51 #12
Mycket informativt och spännande. Med tanke på resultat i internationell konkurrens (exkl sprint och Tove) är det kanske dags för oss att införa rena löptester. Klarar du inte 3' bana på x tid har du inget i landslaget att göra då kravet är minst medalj och helst guld. Vi vill inte ha hedersamma tiondeplatser. Kamrater, nu är revolutionen nära!
Tore H55 2017-02-16 22:32 #11
Tyvärr råkade jag bli off-topic. Jag fortsätter off-topic men så kortfattat som möjligt. Titta på Youtube hur eliten springer, t.ex. Gustav Bergman. T.ex "Gustav tar kontrollen" 1:00 min. Vad ser du? Du ser att Gustav Bergman springer snabbt, spänstigt, lätt. Tänk dig att en medelmåttig orienterare skulle springa samma sträcka och försöka sätta fötterna i Gustav Bergmans fotspår. Det skulle inte gå. Medelmåttan skulle göra yvigare rörelser pga sämre bålstabilitet, ta kortare steg pga sämre spänst och benstyrka. Nu kommer poängen: Medelmåttan skulle inte bara springa långsammare och yvigare, utan också ha svårare att läsa kartan i det tempot. Jag tycker youtube-videon "Gustav tar kontrollen" är som en instruktionsfilm till varför man ska träna styrketräning.

Tänk också på alla utländska orienterare som kommer hit för att lära sig nordisk orientering. Dom är så bra på att springa i skogen att dom har lätt för att läsa kartan och snabbt blir lika bra eller bättre orienterare än Svenska orienterare som har fötts med kartan i handen och tränat teknik hela sina liv.

Sorry att det är off-topic. Vad säger redaktionen om det?
Zerbembasqwibo 2017-02-16 18:35 #10
Kan skriva under det där med att byta ett löppass mot styrkepass. Mitt recept är kör med vikter så tungt att du klarar 15 reps. Kör fokus på benstyrkan. Mage/rygg/sida (core heter det idag) kör jag utan vikter. Vilket steg man kan få till. Ett bra löpsteg förhindrar felaktig slitning av kroppen, så jo, alla som passerat elitfasen i sitt liv kan nog fundera på detta.
Nattorienteraren 2017-02-16 17:12 #9

Svar till inlägg av Tore H55, 2017-02-16 10:19:

Intressant Tore, det du skriver om att plocka bort ett löppass i veckan till förmån för ett gympass. Och att det gör en till en bättre orienterare.

Så nu lägger jag om min träning. Jag minns även vad en naprapat sa till mej "Man blir bra av att träna och träna gör man bäst när man är skadefri".
Tore H55 2017-02-16 10:19 #8
Det finns olika kategorier idrottare. En kategori är elit-idrottaren som tränar seriöst och får en skada. Om skadan är tillfällig, som "karraz" skriver, är råden de andra skrivit nedan lämpliga. Om skadan är återkommande får man söka efter bidragande faktor eller bidragande skada runt omkring.
En annan kategori idrottare är fd aktiva. "Karraz" skriver "som den motionär jag numera är". Det borde innebära att "karraz" tränat mer tidigare och mindre nu. Då blir frågan: Hur stort är det allmäna förfallet, hur mycket allmän styrka, spänst och rörlighet har "karraz" tappat? Vikten? Denna kategori löser kortsiktigt problemet med samma råd som nedan, men behöver dessutom mycket allmän träning.

I min ålder är ett vanligt träningsupplägg: Två träningspass på vardagar plus 1-2 tävlingar på helgen. De som använder ett av de två träningspassen på vardagarna till gym eller liknande håller tydligt högre nivå i resultatlistan än de som springer eller orienterar alla träningspass.

Ju fortare man inser att orientering består av orientering, löpning och styrketräning, desto bättre är det, och det blir färre skador.
hänglöparn 2017-02-15 18:59 #7

Svar till inlägg av Micke A, 2017-02-15 10:53:

Jag fick av locket lätt som en plätt på en burk som min pojk kämpat ett bra tag med...
Micke A 2017-02-15 12:21 #6

Svar till inlägg av Micke A, 2017-02-15 10:53:

Stötvågsbehandling heter det Ej tryckluft.
Micke A 2017-02-15 10:53 #5
Hade exakt samma problem för 3 år sedan och jag körde mycket riktigt tåhävningar och masserade vadmuskler mm, inget hände. när jag hållt på i 3 månader gick jag till en naprapat som erbjöd tryckluftsbehandling och efter 5 besök och lite mer tåhävningar så var jag kvitt problemet och inga problem efter det heller. Nu har hon fixat en krånglande muskel runt höftpartiet med samma metod.
Tomas 2017-02-14 19:44 #4
Mitt problem har jag kunnat härleda till Haglunds häl snarare, fast skadorna är ju rätt snarlika beroende på vart man har ont. Mitt är både i hälsenan samt på hälens baksida där det smärtar mot hälkappan i skor. Detta avhälps oftast med operation vilket jag väntar på.
JoB 2017-02-13 11:06 #3
Du har nog hittat rätt i din diagnos. Låter väldigt likt det jag drabbades av i höstas och vilket jag jobbat med/mot sedan 25-manna. Det var en bra artikel du fått länkat till, läs och begrunda. Du måste sluta springa helt direkt iaf. Det blir inte bättre av att fortsätta...
Vi ses ju till helgen så vi ka prata mer ingående om saken då...:) Jag har kunnat börja jogga lätt igen nu senaste månaden, efter 3 månader helt utan löpning.
De du 2017-02-13 09:01 #2
Excentriska tåhävningar, fast kanske gör jävligt ont om det är svullet
Björn 2017-02-13 08:33 #1

Senast kommenterat

Fredag 19/4
Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

10:35

-Arrangemangsreklam-

974

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Torsdag 11/4
Onsdag 10/4

23:57

Maraton tider!

31

 

Lördag 6/4

20:13

Livelox feedback

253

 

Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4

07:41

10-mila från 2024

1714

 

Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Måndag 25/3
Torsdag 21/3

22:18

Sverigelistan

395

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2
Måndag 12/2
Söndag 4/2

15:59

Gap year in Sweden

0

 

Lördag 3/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng