Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Har vi rätt ambitionsnivå för svensk orientering

Mats  2015-07-25 08:02
Har barn som mer och mer fastnat för sporten orientering, samtidigt som vi har stort engagemang i många andra idrotter. Det som slår mig efter årets O-Ringen och debatter här samt diskussioner på annat håll är att jag får en känsla att svensk orientering har hög (för hög?) standard jämfört med andra idrotter.

Om jag förstår rätt så finns det runt 20-25 anställda i förbundet eller bolaget som håller i O-Ringen. Anställda som finansieras tack vare de stora arrangemangen samt statsbidrag. Dessa personer driver på mycket bra saker för orienteringen, men har vi råd med denna ambitionsnivå? Hur många anställda har orienteringen jämfört med andra idrotter? Skulle orienteringen må sämre av färre anställda? Jag tror inte det och ju färre anställda desto mindre med initiativ som blommar upp och kostar extra pengar. Tex Livelox är inte gratis och även om man pekar på extern leverantör så tror jag att förbundets anställd lagt ned massor av timmar för denna knappt använda produkt. En annan del är arrangemangens utformning, behöver det läggas ned så mycket bling och flärd på arrangemangen? WiFi på C-orten är prioriterad satsning? Varför då? Det är väl skönt att vara nedkopplad ibland?

Ni får ursäkta om jag låter gnällig, men när jag jämför med mina barns andra idrotter så ligger oriienteringens ambitionsnivåer ljusår före verkligheten i andra idrotter. Varför? Jag vet inte om det sett ut så här i årtioenden, och om alla gamla orienterarfamiljer tycker det är helt rätt, men jag ser att orienteringen tar en väldigt stor del av min plånbok och det skulle den inte göra om man sänkte ambitionsnivån. Skapar fler anställda ett behov som inte behövs?

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

ny nybörjare 2015-08-10 12:39 #28

Svar till inlägg av Inget hyckleri, 2015-08-10 09:36:

Håller helt med! Sen tror jag att grönområdesorientering inte heller är till gagn för antalet nya utövare, i någon åldersklass.
Inget hyckleri 2015-08-10 09:36 #27

Svar till inlägg av FBD, 2015-08-10 06:04:

Små lokala arrangemang är precis vad som behövs, oringen kan inte ersätta dessa. Det är allt för få sådana för att sporten skall växa. Ingen vanlig människa kör 5 mil bil med sina barn för springa en U1 bana. Om det finns färre än 10 arrangemang per år inom 5 mil så kommer det inga nya orienterare, bara de som har föräldrar som skjutsar.
FBD 2015-08-10 06:04 #26
Orienteringens tillväxtpotential är inom medelklassen (inklusive övre medelklassen, och inklusive de invandrargrupper som finns i medelklassen) bland annat eftersom långt över halva befolkningen tillhör den. Orientering kräver en viss mängd pengar, hyfsad språkförståelse, viss vana vid att vara i skogen (eller åtminstone att man inte är rädd för den) och skulle jag gissa en intelligens på över 90.
Fortfarande tror jag att sporten behöver fler enkla arrangemang i Sverige för att kunna växa. "Pensionärsorienteringar" är väl det tydligaste exemplet på framgångsrika alternativa arrangemang. Lockar kanske inga nya, men behåller en del.
BC 2015-08-09 21:26 #25
Man kan undra om vi verkligen lyckas använda det faktum att bara orientering, simkunskap och dans är specifikt obligatoriskt i skolans undervisning i idrott och hälsa. Alla skall i grundskolan lära sig att simma, dansa samt orientera är det tänkt. Bra i grunden för orientering men blir det dels ett "måste" för idrottslärarna samt ett "tvång" för de elever som inte får rätt ingång till orientering?

Jag kan tänka mig att det är här man kan fånga alla de som inte har familjen redan i orienteringen, eller liknande ingång.
Om man kan ge alla "utanför" en rättvis chans att testa orientering redan i skolan kanske det kan ge en "gratis" chans att nå alla potentiella orienterare?
Bandy 2015-08-09 18:58 #24
I Borlänge var det en snubbe som fick ett gäng ungdomar från Afrika att börja spela bandy-VM. Bandyspelarna hade kanske varit mer bekväma att springa med dalaklubbarna däruppe eftersom man då sluppit omvägen att lära sig åka skridsko? Orientering modell Sverige är så komplicerat att inte ens danskar klarar av det. Nu är danskarna världsledande i sporten. Fyra guld och klart bästa nation i senaste VM.
Henrik Boström 2015-08-09 18:50 #23

Svar till inlägg av Anette, 2015-08-09 13:07:

Utveckla gärna så ska jag ge svar.
fn 2015-08-09 18:02 #22
Tror att det blir svårt att locka ungdomar med invandrarbakgrund till orienteringen av den enkla anledningen att det inte finns någon stjärna som tjänar miljoner med pengar. Lysell har karisman men pengar betyder allt..
Kjell Larsson 2015-08-09 17:50 #21
Visst vore det fantastiskt om vi kunde få in ungdomar med invandrarbakgrund i orienteringen. En svårighet ligger i att de inte har vana att vistas i skogen som vi nordbor. Fast kunde det komma fram en Zlatan i orientering så skulle det bli fart på intresset. Det gäller alltså att träna upp en kille eller tjej att ha som förebild.
Inget hyckleri 2015-08-09 16:02 #20

Svar till inlägg av Amen, 2015-08-09 15:06:

Håller till viss del med, men det är inte enkelt att arrangera enklare läger nuförtiden. Kraven på komfort har ökat och det klagas ganska mycket när man fixar speciellt från de som är snåla eller har lite pengar. De som fixar är också ofta de som har pengar så efter ett tag så tröttnar man och bokar in på hotell. Skulle säga att Rikslägret är ett större problem än Konfa-läger eftersom det är under många år då det skulle kunna arrangeras enklare och billigare läger.
Analys 2015-08-09 15:20 #19
Glömde att påpeka att nya chefen RF i en uppmärksammad debattartikel lyft fram idrottens roll i det förändrade samhället. Och vi orienterare som inte ens kan komma överens om med vilka symboler en karta ska ritas. Känns som vägen till startpunkten blir allt längre.
Analys 2015-08-09 15:12 #18
Tycker också det var ett lovvärt initiativ att öppna oringen för funktionshindrade. Sedan har vi också preo. Men känns som vi silar kameler och sväljer mygg. Som någon påpekade exkluderar vi väldigt många ungdomar både svenska och från andra nationer som intevill tro på den svenska guden. Och det finns säkert många löpstarka ungdomar från andra nationer som nu är hänvisade till fotboll och friidrott och som aldrig hört talas om orientering. Samhället är i rörelse men svensk orientering står still.
Amen 2015-08-09 15:06 #17

Svar till inlägg av Micke, 2015-08-09 13:39:

Instämmer till 100%

Jag var själv med på ett populärt "konfaläger" för många år sen. Det var superkul och jag blev brutalt mycket bättre. Så här i efterhand kan jag inte förstå hur jag kunde gå med på det. Antagligen för att man som 14 åring inte själv inser vad det är utan ser endast ett par veckors hård och rolig träning framför sig.

På dessa läger skulle jag gissa att många ungdomar gör jättekliv i sin orienteringsutveckling. När dessa medelklass / övre medelklass ungdomar (med eller utan en djupare tro) kommer tillbaka har de kanske dragit ifrån sina övriga orienteringsvänner, utan tro eller pengar till anmälningsavgiften. Dessa känner att de inte längre räcker till... medan de som varit på läger känner att det är kul att fortsätta att satsa. Söka till orienteringsgymnasie osv.

Fler ungdomsläger utan religiösa eller politiska inslag vore toppen! Sen får de såklart inte kosta för mycket att åka på heller...
Zerbembasqwibo 2015-08-09 14:28 #16

Svar till inlägg av Analys, 2015-08-09 13:37:

Göran Andersson/SILVAs projekt? Det är ett bra material tycker jag, sen vet jag inte om SOFT inte gillar att någon annan gör bra material och potentiellt kan få ersättning för det?

Han låter sig inte nedslås av såna petitesser, nu finns materialet på kinesiska också!
http://np.netpublicator.com/netpublication/n03850094
Magnus H 2015-08-09 14:25 #15

Svar till inlägg av Anette, 2015-08-09 13:07:

Nog tycker jag Anette står för hyckleri, när hon helt ignorerar årets satsning på funktionshindrade som oringen gjorde, kanske för att det inte passar in i hennes propaganda.

Det skulle vara intressant att arrangera oringen på samma bog som skotska sexdagars. 6000 deltagare, och enkel organisation.
Micke 2015-08-09 13:39 #14

Svar till inlägg av Anette, 2015-08-09 13:07:

Det "hyckleri" du beskrivet känns våldsamt överdrivet. Det stora hyckleriet är sportens koppling till en viss religiös organisation, där flera förbund och klubbar ordnar "konfirmationsläger" med toppträning. för en visst klientel av ungdomar. De som inte har sådana böjelser mobbas bort från sporten. Inte så konstigt att det blir så familjefokuserat. Börja med att införa totalförbud mot alla religösa arrangemang inom orienteringsrörelsen så har vi kommit en bit på väg
Analys 2015-08-09 13:37 #13
Läste i lokaltidningen under oringen om ett projekt som vänder sig till alla skolor. Materialet finns på flera språk och målgruppen är "alla barn" oavsett bakgrund. RF har förklarat att det är ett toppenprojekt. Däremot stod det i artikeln att orienteringsförbundet inte visat något intresse alls för projektet. Märkligt kan jag tycka.
Anette 2015-08-09 13:07 #12
Det är väl egentligen hyckleriet som får mig att må mest illa. I styrelserummen vet man att det här inte är en sport för alla. Vi vill tydligen ha hög kvalité för de som kan betala. Dags att sluta låtsas att vi vill ta hand om alla i så fall.
Inget hyckleri 2015-08-08 22:09 #11
Orientering har väl alltid varit minst medelklass. Det snackas massa om tillgänglighet men sen åker folk land och rike runt med kärnfamiljen. Tycker det är hyckleri då flesta orienterare i realiteten skiter i de som är under medelklass och har alltid gjort. Det är skillnad på sporter som fotboll friidrott och basket som tar ett större socialt ansvar. Orientering kan bidra med en meningsfull fritid för ungar som annars skulle sitta framför datorn eller plugga för mycket, även de som har sociala svårigheter. Att hjälpa dessa ungar är stort nog.
Vill man bidra till ett större socialt engagemang för de som inte har så bra ekonomi så tycker jag man skall ägna sin tid i en annan sport.
Magnus H 2015-08-08 20:35 #10

Svar till inlägg av Anette Önerud, 2015-08-08 10:51:

Varför tror du att en större andel deltagare kommer från övre medelklass, Anette?
Henrik Boström 2015-08-08 19:32 #9

Svar till inlägg av nybörjare, 2015-08-08 14:16:

O-Ringen har sex tillsvidareanställda och två-tre visstidsanställda. Ingen också arbetandes för SOFT. Man kan säga 8-9 anställda. Lönemassa 5,7 Mkr. Hur SOFT ser ut vet jag inte.
nybörjare 2015-08-08 14:16 #8
Är svensk orientering lika med oringen? Man får det intrycket ibland.

Om man ser på antalet anställda så bör man nog se på vad de gör. Jag är säker på att stora arrangemang som vasaloppet, birken, vätternrundand och andra också har en hel del anställda. Men de är väl normalt inte anställda i förbundet som en del verkar vara i fallet orientering och oringen.
nybörjare 2015-08-08 13:59 #7

Svar till inlägg av Anette Önerud, 2015-08-08 10:51:

Jag undrar hur det skulle bli det när kostnaderna i de sporterna väl kommer av dyr utrustning och anlägg?
Anette Önerud 2015-08-08 10:51 #6
Mats>> Håller med om dina åsikter i inlägget och har för övrigt funderat mycket på dessa tendenser. Vad är hönan och ägget? Vi höjer ambitionsnivån och höjer priserna, samtidigt som deltagarna allt mer utgörs av övre medelklass. Medlemmar med tjockare plånböcker kan betala för sig och vill gärna ha välordnade och bekväma tävlingar. Situationen trissas upp och riktningen pekar mot en framtida sport som nog kommer ligga i paritet med golf eller hockey - ekonomiskt och målgruppsmässigt.
ml 2015-07-31 14:27 #5
Vi som är infödda i orienteringsreligionen, eller orienteringsrörelsen om man så vill, har en stark önskan att orientering är en billig idrott. Jag är inte så säker på det, varför är i stort sett alla höginkomstagarare i så fall? Varför ser jag i min egen plånbok att orientering tar stor del av kostnaderna? Kan det bero på att vi tävlar mer än tränar? Tävlingar och resor kostar mycket.

Dock till frågeställningen, som jag tycker är väldigt relevant och bör ställas samt besvaras. Ja, våra arrangemang är allt för ofta extravaganta och då pratar jag inte bara om OLA plus andra IT-stöd. Utan allt det där runt omkring som kostar pengar och läggs ned kraft på. O-Ringen behöver tex inte trycka någon tidning och skicka ut till alla registrerade orienterare. Det är inte bara utskicket som kostar utan redaktionella och tankeverksamhet bland skribenter/anställda på kansliet. Det här med WiFi är också ett utmärkt exempel.

Hur många anställda per aktiva finns det i andra idrotter? Såg att Basket som är lika stor idrott (men kanske mer elit och mediakända) har 12 anställda och i förhållande till det så kan man fundera på saken. Vad är affärsvärdet för alla våra anställda? Hur skulle ett O-Ringen eller Silva League se ut om vi bara hade ideella krafter?

jj 2015-07-31 14:25 #4
Mats>> Jag tycker du verkar vara väldigt insatt i hur orienteringen fungerar. Är du själv med och springer i skogen?
Jag tror att många andra förbund har många fler anställda.
Men med tanke på de små prispengarna så har vi kanske ganska stor organisation och höga krav...
m.m. 2015-07-31 13:50 #3

Svar till inlägg av s, 2015-07-31 12:03:

Eller någon form av skidor eller bräda, alla motorsporter på land eller i vatten, rodd, kanot, gaming och tusen andra idrotter och sporter.
s 2015-07-31 12:03 #2
Dina ungar spelar uppenbarligen inte tennis, golf eller ishockey om du tycker att orientering är dyrt.
BC 2015-07-25 10:56 #1
Vilka andra idrotter jämför du med, och vilka kostnader?
Jag kan hålla med om att idéer och ambitioner spretar men jag tror inte att det beror på SOFT (enbart)? Och skulle antalet anställda förändra ambitionsnivån?

De flesta program för OL utvecklas av individer, inte förbund.
http://orienteering.org/software-for-orienteering/
Några som används kommer dessutom från RF.
Internationellt sett så driver inte Sverige GPS, tracking och livesändningar mot högre ambitionsnivåer, men behöver nog hänga med. Livelox har ju inte funnits ett halvår ännu, svårt att utvärdera nu.

Hur ser din egen ambitionsnivå ut om du lyckas lägga bort mycket pengar på OL, är det många andra idrotter som man kan åka och tävla varje helg? Hela familjen samtidigt på samma plats?
Betalar du eller klubben anmälningsavgiften?
Vad skulle det teoretiskt kosta familjen att åka till Gothia cup?
http://www.gothiacup.se/swe/turneringsinfo/priser/

Vilken ambitionsnivå vill du ha på orienteringen och tävlingarna.
Jag vet inte hur många om jobbar på SOFT men de har säkert intresse av dina synpunkter:
http://www.orientering.se/---ProdukterArbetsrum---/Orientering-flerochmer/

Senast kommenterat

Torsdag 25/4

22:59

10-mila från 2024

1747

 

08:07

Sverigelistan

408

 

Onsdag 24/4
Tisdag 23/4

21:39

-Arrangemangsreklam-

977

 

Måndag 22/4
Söndag 21/4

21:45

Livelox feedback

256

 

Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Torsdag 11/4
Onsdag 10/4

23:57

Maraton tider!

31

 

Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4
Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2
Måndag 12/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng