Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Älg hittad död och vårdatumstoppet och hänsyn till djur och natur

hsontheman  2015-07-22 14:46
Är detta verkligen en så stor händelse att det är intressant som nyhet i DN och på SVT:s nyhetssajt? Årligen skjuts ca 100 000 älgar och ca 2000 älgar omkommer årligen i viltolyckor (trafikolyckor), dvs ca fem om dagen. Dessutom verkar dödsorsaken något oklar. Det enda som är säkert är att en död älg hittats i skogen.

För övrigt anser jag att vårdatumstoppet har överlevt sig självt. Vad finns det för sakliga skäl till att inte bedriva orientering under maj och juni förutsatt att man planerar och genomför arrangemangen med stor hänsyn i planeringen? Banläggming med viltzoner och tydliga stråk. Undvik känsliga områden osv.

Visst ska vi som orienterare visa stor hänsyn till djur och natur och andra intressen, men att som det är nu helt lägga ner all tävlingsverksamhet i större delen av landet den allra finaste tiden på året är en mycket överdriven reaktion på några händelser för länge sen då vi hade både betydligt större älg- och rådjursstam. Hög tid att ta en seriös diskussion om detta inom förbundet och med berörda myndigheter. Nu!

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Haweye 2015-08-06 13:34 #19

Svar till inlägg av hsontheman, 2015-08-03 17:09:

Gång på gång återkommer du till att vårdatumstoppet skulle ha införts på 80-90-talet som antingen en följd av stora viltstammar, eller jägarnas önskemål, eller några viltolyckor inom OL. Men vårdatumstoppet är mycket äldre än så, åtminstone sedan 60-talet, och är baserat på att vi inte störa i djurens barnkammare. Har inget med jakt att göra.
punkten 2015-08-04 08:56 #18

Svar till inlägg av hsontheman, 2015-08-03 17:09:

Men är det så mycket viltet man tar hänsyn till då? Är det inte mer jägarna? På mitt jobb är intäkterna för jaktarrendena >500 kkr. Det är ansenlig summa. Eftersom markägaren är mycket nöjd (det är som alltid inte så lätt att få tag i bra folk som ska sköta med jaktlagen som arrenderar vill markägaren inte stöta sig med dem och säger därför nej till samtliga arrangemang som kan tänkas ordnas i dennes skog.
Nybörjare 2015-08-03 23:05 #17
Hur är det föresten med vildsvinen som har invaderat delar av landet? Beror det inte tillvissdel på att jägare har matat dem så att de har något att skjuta på?
PS 2015-08-03 22:47 #16

Svar till inlägg av hsontheman, 2015-08-03 17:09:

Det var ju inte speciellt länge sedan man hade en sådan diskussion och resultatet blev väl att man nu är öppnare för individuell prövning med överenskommelser med markägare, jägare och länsstyrelser. Mycket längre än så är väl svårt att komma men viltet blir ju inte mindre känsligt av att vi diskuterar.
hsontheman 2015-08-03 17:09 #15
Tänker inte fortsätta att diskutera detta särskilt mycket mer nu, men är förvånad att frågan inte diskuteras mer än den gör eftersom vårdatumstoppet innebär att orientering inte kan bedrivas under flera månader under den finaste tiden på en redan kort period då orientering kan bedrivas. Mellan november och mars (april) är det ju vinter.

Självklart måste man ta extra hänsyn under "yngelperioden". Intressant begrepp för övrigt... Är för övrigt biolog/ekolog själv och mycket mån om att vi ska bevara den biologiska mångfalden i landskapet, men en orienteringtävlings påverkan på djur- och växtlivet, även under "yngelperioden", är enligt min bedömning minimal. De negativa konsekvenserna för orienteringssporten står inte på något sett i peoportion till de mycket eventuella skador som kan uppkomma. Möjligen kan enstaka älgar och/eller rådjur störas, men även detta kan minimeras med bra val av områden, genomtänkt banläggning och andra förebyggande åtgärder. Dessutom är ju älg- och rådjurspopulationerna betydligt lägre idag än på 80-90-talet då reglerna/riktlinjerna togs fram.

Dessutom, sett i relation till att man bedriver skogsbruk fullt ut även under denna period då bl.a. ungfåglarna fortfarande inte har lämnat boet eller inte är kläckta ännu eller trafikens påverkan (ca 15 älgar och 100 rådjur dödade eller skadade dagligen i Sverige, http://www.viltolycka.se/statistik/viltolyckor-for-respektive-viltslag/) är ju orienteringens påverkan fullständigt obetydlig. Som sagt, något för markkommittén att fundera på.

Tror för övrigt att frånvaron av arrangemang under flera månader, direkt efter nybörjarkurser mm, kan påverka rekryteringen av nya orienterare negativt. Precis när man förhoppningsvis fått någon/några att fastna för orientering i april/början av maj så blir beskedet att tyvärr, nu får du vänta till i augusti innan det är något ytterligare arrangemang, om du inte vill åka på en semestertävling nån annanstans i landet...

Tycker SOFT ska kontakta Naturvårdsverket för att börja diskutera en uppdatering av de allmänna råden kring detta. Over and out.
Clint Eastwood 2015-07-25 16:04 #14
Våra viltstammar är långt ifrån ett naturligt tillstånd. De är en produkt av den nöjesjakt som under en längre tid etablerats i landet. Den stöds av mycket starka krafter som sällan ens behöver visa sina muskler.

Den kan existera trots att den skadar grödor och skog för miljarder årligen och orsakar skador och dödsfall för minst lika stora summor om vi räknar krasst.

Annars går mina tankar främst till de som har anhöriga och vänner som skadats och dödats i viltolyckor
Myran 2015-07-25 15:14 #13

Svar till inlägg av Hsontheman , 2015-07-25 14:36:

Ämnet är mycket kontroversiellt och riskerar att svämma över i din tråd.
Till att börja med så vet jag inte om alla har läst informationen på SOFT:s hemsida?
Ett litet utdrag + länk med hela skriften därefter.

"De flesta djur är troligen känsligast för störningar under yngelperioden, vilken för nästan alla arter infaller under vår och försommar. Det bör vi som orienterare anpassa oss till, vilket vi också gör med "vårdatumstopp" och "särskild hänsyn". Ju senare på sommaren, desto starkare har en årsunge blivit och desto större påfrestningar klarar den i allmänhet. Det är då rimligt att vi kan öka omfattningen på orienteringen. Med en sådan strategi kan vi orientera mycket utan att störa djurlivet i någon betydande utsträckning."

http://www.orientering.se/Arrangera/Markfragor/Vetenskapligastudier/Studierdjurliv/

Jägare> din omvändning på formuleringen är ok för mig också, båda vinklingarna är lika viktiga. I övrigt om myror så ger de ofta ett förvirrat intryck när de idogt utför sitt specialicerade arbete i och ikring myrstacken. Alla vet sin uppgift och verkar utifrån denna. I de bästa O-Ringar och andra tävlingar kan vi ju faktiskt jämföra vår organisation med deras.

Banläggare kan enkelt undvika grödor, betande djur och övriga förbjudna områden i planeringen eftersom de är förutsägbara och enkla att hantera (oftast).
När de stora djuren ( nämner bara älg och rådjur här) ynglar så är hela skogen deras domäner. Olika vårdatumstopp för olika delar av landet är väl genomtänkta anser jag och därmed ska vi som orienterare avstå från arrangemang under den här perioden.
Det borde finnas mer än en jägare som läser på forumet och som är intresserad att diskutera trådens ämne.
Hsontheman 2015-07-25 14:36 #12
Blir lite uppgiven när jag läser reaktionerna på mitt inlägg. Inte någon bemödar sig att bemöta mitt förslag i sak. Självklart finns det de som inte vill att det bedrivs orientering i maj och juni. En del av dem är säkert jägare och vissa av dem vill nog inte att det bedrivs orientering övrig tid heller. Men det betyder inte att orientering orsakar skador på varken växt- eller djurlivet eller påverkar den framtida jakten.

Och visst ska vi samverka med övriga aktörer, markägare, jägare, jordbrukare, skogsbruket, länsstyrelsen mfl. Det är viktigt att vi håller oss väl med dem för att upprätthålla den positiva bild som de flesta har av orientering. Men när det handlar om vårdatumstoppet så kan jag inte se annat än att det är präglat av den tid när det infördes. Stora älg- och rådjursstammar och inte alltid så välplanerade arrangemang.

Tycker att ett mer modernt sätt att lösa "problemet" skulle vara att rekommendera arrangemang under nuvarande vårdatumstoppsperiod med:
Storleksbegränsade arrangemang (500-1000 sim max)
Extra kontroll av banläggningen map vilt
Fördjupat samråd om naturhänsyn med Länsstyrelsen
Arrangemang i mindre känsliga områden
Alltid viltavdrivning

Med detta som bas och med ev extra åtgärder vid behov skulle man som jag ser det mycket väl kunna arrangera tävlingar även under maj och juni och vi skulle få en längre säsong och kunna orientera även under årets finaste månader.
Jägare 2015-07-23 23:13 #11
hoppas det finns minst en sakkunnig orienterare i varje jaktlag. Min erfarenhet är att vi kommer bra överens som mogna vuxna människor. Det är kanske virrigare i myrstacken?
Myran 2015-07-23 22:28 #10

Svar till inlägg av J, 2015-07-23 05:22:

Hoppas och tror att det finns minst en sakkunnig jägare i varje orienteringsklubb.
Ta en diskussion inom föreningen först och återkom med synpunkter utifrån det!
Räven 2015-07-23 12:15 #9
Många både djur och människor skulle gå åt om man körde bil i en kohage.
Bo 2015-07-23 10:21 #8
Borde man inte skriva "djur i fara p.g.a. människor"?
J 2015-07-23 05:22 #6

Svar till inlägg av Myran, 2015-07-22 23:45:

Vad lär man sig på en jägarexamen som skulle påverka detta? Det är väl ganska naturligt att orienterare har en annan åsikt än jägare om det här. Det betyder inte att jägarens åsikt är rätt, bara för att den har lobbats mest tidigare.
Myran 2015-07-22 23:45 #5
Trådstartaren med flera borde ta jägarexamen!
Det var nog ett dumt förslag förresten det kostar ju förstås en del pengar.
"Vi" orienterare avskyr ju avgifter.
http://jagareforbundet.se/utbildning/jagarexamen/
Ulven 2015-07-22 21:09 #4

Svar till inlägg av Analys, 2015-07-22 18:49:

Men det går inte att springa i en kohage heller. Och är det okey att nöjesjägarna skadskjuter djuren?

Analys 2015-07-22 18:49 #3
Bästa jägarna är rovdjuren. Men det är aldrig OK att vi hobbyorienterare stressar djur till döds.
Ulven 2015-07-22 18:39 #2

Svar till inlägg av Hälge, 2015-07-22 17:29:

Ta också upp hur många skadeskjutningar per orienterarälg de har.

Det mest bedrövliga i sammanhanget är att jaktlagen tillåts hålla dessa överdimensionerade viltstammar på bekostnad av ett antal dödskörningar i trafiken varje år.
Hälge 2015-07-22 17:29 #1
"Vad finns det för sakliga skäl till att inte bedriva orientering under maj och juni förutsatt att man planerar och genomför arrangemangen med stor hänsyn i planeringen? Banläggming med viltzoner och tydliga stråk. Undvik känsliga områden osv. "

Yeah right, tar du detta med vårt jaktlag då....?

Senast kommenterat

Onsdag 24/4

08:32

10-mila från 2024

1723

 

Tisdag 23/4

21:39

-Arrangemangsreklam-

977

 

18:33

Sverigelistan

399

 

Måndag 22/4
Söndag 21/4

21:45

Livelox feedback

256

 

Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Torsdag 11/4
Onsdag 10/4

23:57

Maraton tider!

31

 

Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4
Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2
Måndag 12/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng