Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Automatgenererade kartor - vad behöver göras?

Zerbembasqwibo  2012-12-18 11:32
Nu när grundmaterialet kommer från laserscanning istället för från flygfotografier så måste kartritaren göra mer av generaliseringsjobbet, som förr gjordes av sämre grunddata och av stereooperatören för att få en karta som är generaliserad ungefär som kartnormen föreskriver. Ett inlägg i en tråd "Höjdkurvor i överflöd" sade att det lasermaterialet tar fram är 5% av det jobb som kartritaren måste göra. Hur kan vi öka det till säg 90-95%?

Modern programvara kan nu snart ta fram mer "subjektiva" höjdkurvor och också klassificera vegationen. Hus, vägar sjöar kan också tas fram. För att få en dagsbild av vad som är möjligt kan man titta exv i Jarkko Ryyppös kartarkiv http://iso-henna.com/doma/index.php?user=Jagge

Men vad måste göras om vi vill komma fram till automatgenererade kartor? Vilka är de största hindren, största möjligheterna? Vad måste ändras för att man ska kunna använda en rent automatgenererad karta på tävling? Går det redan idag eller är vi så stelbenta att det måste vara manuellt ritat?

Jag börjar med mina svar:
- Höjder måste "ritas uppifrån", dvs ta högsta punkten och lägg höjdkurvan 3-5 meter neråt för bättre formritning och hur löparen uppfattar höjden. Justera andra kurvor "längre ner".

- Överdriv tydliga men små höjdformationer

- Klassificering av framkomligheten är svår, tänker på undervegetation/myrar. Kan IR-data lösa den pusselbiten? Ska myrar och undervegetation redovisas med streckade områden och synhindrande vegetation redovisas med annat ytkarttecken?

- Bygg ett öppet och fritt program som tar fram kartor ur olika former av laserdata.

- Svårt att få med stenar, hur löser man det? Kan man få dem genom nån radarmätning eller ska man strunta i stenarna?

- Möjlighet att uppdatera kartor så snart som en ny kartnorm tagits fram som kan tillämpas på befintligt data

- Man kan rita kartor överallt utan stor kostnad för ritjobbet

- Det är billigt att få laserdata (idag) i Sverige och Finland åtminstone

- En ny kartnorm behövs för automatgenererade kartor. Den innehåller metoder och parametrar hur man ska beräkna kartan i valfritt program

- På kartan anges inte bara vald ekvidistans och skala, utan också version av kartnorm och en redovisning av de parametrar som man får välja (kan vara exv hur höga branter som ska med/hur uträtade kurvorna är etc).

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

PS 2013-01-02 12:53 #76

Svar till inlägg av sladek, 2013-01-02 11:20:

OK, men egentligen är det väl lite synd för efter vad jag har hört (och i viss mån märkt) så tar det ganska lång tid att digitalisera tomtmark i förhållande till nyttan på många ställen. Alternativet blir nog i många fall att man inte tar med de områdena alls. Kan man importera från kommunalt material och sålla manuellt så borde det i och för sig gå betydligt fortare men jag misstänker att tex "friggebodar" inte finns med på kommunalt material (inget byggnadslov) och även om de inte är så stora så kan de ofta vara väl så tydliga som stugor längre in på tomterna.
sladek 2013-01-02 11:20 #75
527.1 är inget karttecken utan bara et ocadnummer i den medskickade symboluppsättningen. Men det är riktigt att ett stående svart raster finns som alternativ i kartnormen istället för den vanliga tomtmarken+byggnader. Den finns där som ett alternativ för gamla kartor från främst gamla sovjet, där man inte haft tillgång till något grundmaterial utan ritat från "vitt papper" och följdaktligen haft svårt att få dit husen på rätt ställe (inte så populärt att stövla runt i trädgårdarna och syfta och stege, med de blodtörstiga vakthundarna hängande i byxbenen).
Symbolen kommer att försvinna iden nya kartnormen
insider 2012-12-31 12:19 #74

Svar till inlägg av PS, 2012-12-30 17:14:

Är det inte sagt att Sverige numera ska följa internationella kartnormen? Så det borde vara fritt fram att använda 527.1 när det passar..
SG 2012-12-31 11:24 #73
Hur är det med den etiska frågan? Det är nu inte längre så svårt att ta fram egen karta över terrängen för kommande mästerskap eller stafett. Har själv testat att ladda ned filer från finska öppna databasen och där lär ju samtliga kommande VM kartor ligga..
SG 2012-12-31 11:24 #72
Hur är det med den etiska frågan? Det är nu inte längre så svårt att ta fram egen karta över terrängen för kommande mästerskap eller stafett. Har själv testat att ladda ned filer från finska öppna databasen och där lär ju samtliga kommande VM kartor ligga..
PS 2012-12-30 17:14 #71
I den internationella normen så finns ju förresten en speciell symbol för tomtmark där man inte kan redovisa alla byggnader. Varför är denna bortplockad i den svenska "bearbetningen"?
PS 2012-12-30 17:08 #70

Svar till inlägg av PS, 2012-12-30 16:18:

Kollade just normen och vad beträffar byggnader så står det bara att de ska tas med men då gäller förstås vanliga regler för generalisering. Om inte allt får plats så kan inte allt tas med ...
PS 2012-12-30 16:18 #69

Svar till inlägg av HenningW, 2012-12-29 12:05:

Det bästa är väl att ta bort de flesta av byggnaderna. Enligt kartnormen så finns det väl inga krav på att saker ska redovisas inne på tomtmark utöver det som syns allra tydligast utifrån. I sammanhanget bör man kanske påpekas att vägar genom tomtmark inte ska redovisas om man inte får passera på dem. En liten snutt vid tomtgränsen räcker för kartläsningens skull. Som orienterare ska man aldrig lita på att kartorna stämmer fullt ut inne på tomtmark.
HenningW 2012-12-29 12:05 #68

Svar till inlägg av Jonas G, 2012-12-29 09:42:

Jag har använt GSD Tätort i shapeformat. Den innehåller några fler uppgifter än Fastighetskartan. Fastighetskartan kommer att kompletteras så att den kan ersätta GSD Tätort.
Byggnader är ytobjekt. Många småbyggnader (uthus, garage och lekstugor) är mindre än kartnormens minimimått. Om de ska bytas mot kartnormens minsta byggnad, som är punktobjekt, kan de ibland inte få plats mellan andra byggnader på tomten. Hur gör man för att uppfylla kartnormen? Klassningen av vägar, gator och stigar stämmer inte med karnormen. Fältbesök måste ske. Fördelen framför kommunernas grundkartor är att gatorna representeras av mittlinjen och kan direkt konverteras till OCAD-objekt. Grundkartorna är mer detaljerade och rekommenderas för sprintkartor. Bäckar, stigar och myrar i skogen är bara inlagda från vad som syns i flygfotot. De måste kollas.
1981 2012-12-29 11:42 #67

Svar till inlägg av Jonas G, 2012-12-29 09:42:

googla på "importera byggnader till ocad". Det finns en pdf på orientering.se som beskriver hur man kan göra, men den är svårlänkad
Jonas G 2012-12-29 09:42 #66
Jag har kollat upp lite priser om en orienteringsklubb köper annan geodata än laserdata av Lantmäteriet via geodata.se. Priserna gäller Fastighetsskartan för ideellt, icke kommersiellt, bruk. Då kan man bland annat komma åt t.ex. byggnader, sjöar och vägar.

För Vänersborgs kommun, 863 km², kostar det 4900 kr (Engångsavgift: 4080 kr (exkl moms) + Leveransavgift: 811 kr (exkl moms)) i shape-format och dryga 1000-lappen i tiff-format, (Engångsavgift: 365 kr (exkl moms)+ Leveransavgift: 655 kr (exkl moms)) Efter nyår skulle priserna gå upp ca 5%.

För ett område på 400 km² kostar det Engångsavgift: 1890 kr (exkl moms)+ Leveransavgift: 644 kr (exkl moms) i shape-format eller Engångsavgift: 170 kr (exkl moms)+ Leveransavgift: 572 kr (exkl moms) i tiff-format

Det vore intressant att testa att använda detta att importera på en orienteringskarta, är det någon redan gjort det? Det mesta på fastighetskartan är väl digitaliserat från ortofoton så noggrannheten borde väl vara tillräcklig för en orienteringskarta. Sen vet jag inte hur mycket kommunerna kan hjälpa till med. För dryga 10 år sedan fick vi i Vänersborg större delen av kommunens kartdatabas över centralorten helt gratis mot att vi inte använde det för kommersiellt bruk.
Mats 2012-12-26 11:34 #65
Karttapullautin användare 2012-12-25 20:36 #64

Svar till inlägg av Mats, 2012-12-23 04:20:

Mats,

Karttapullautin default curves are at 2.5 m intervals (can be changed in the .ini file by modifying the xyz factors). Choose 1:10000 as scale in Ocad import, and try follow these instructions (picked from the readme.txt file of an older Karttapullautin version):

Making map with Ocad
1. Open base.ocd
2. import "out2.dxf", using new offset and rotation
3. convert imported contour layer objects to contours and depression layer to purple lines.
4. import "dotknolls.dxf", using existing offset and rotation, convert DOTKNOLL layer to dot knolls and udepression to U depression symbols
5. import "c1g.dxf", using existing offset and rotation, convert them to passable cliffs
6. import "c2g.dxf", using existing offset and rotation, convert them to passable cliffs
7. import "c3g.dxf", using existing offset and rotation, convert them to impassable cliffs
8. rotate map to magnetic north.
9. open template vegetation.png. If ocad can't open it, convert the png to (uncompressed) tiff with irfanview and try opening it.
10. draw rectangle over the whole map using "north lines" area symbol.
11. Polish purple color depressions, convert them to normal contours and draw tag lines. You may also want to delete all depressions and U depression symbols if there is no depressions in your terrain in real world. Also, in some cases detected knolls are lifted up too heavily and are drawn with two contours. You can delete the other one.

Mats 2012-12-23 04:20 #63
Nu har jag hunnit med att kolla lite mer på det här. Perfekt sysselsättning när man ändå är uppe och nattar om småttingen. ;-)

Om man tar filer från Lantmäteriet och kör det finska programmet så får man väl fram 5-meters kurvor (låt vara att det kanske väljer ut "fel" kurvaI) och dessa kan man importera i OCAD. Men hur vet man vilken skala man ska skapa den tomma OCAD-filen? Hur kan jag säkerställa att skalan blir rätt från import från dxf till OCAD?

Jag tycker det var otroligt kul att testa det här. Tror definitivt att det är framtidens melodi. :-)
Mad Man 2012-12-22 17:23 #62

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2012-12-19 21:55:

Jodå, har anlitat både ock.

Och i båda fallen går det fel om man har en dålig arbetsbeskrivning.
Palle 2012-12-21 18:32 #61

Svar till inlägg av Jonas G, 2012-12-19 20:10:

Gör ett eller par gånger till! Troligtvis ser kartan bättre ut. Så hände för mig också.
Pullautin 2012-12-21 13:58 #60
Lantmäteriet demo data :
Svarta punkter är klassade som mark. 1 meter / pix
http://routegadget.net/misc/swegroundpoints.png
https://maps.google.com/?ll=60.656338,16.809211&spn=0.00438,0.011137&t=h&z=17

Om det är tio meter mellan punkterna ingen algoritm kan veta eller gissa att de finns branter eller höjder där.

http://routegadget.net/misc/inkooground.png
http://iso-henna.com/doma/show_map.php?user=Jagge&map=320
sydöstra hörn. Svartare. Orsaken är kanske att skogen är tätare i Sandviken, men i alla fall min erfarheten är att när kartan stämmer inte alls eller kartan är mycket konstigt orsaken är troligen att det finns inte markpunkter eller punkt klassifiering är dålig. Och algoritm tuning hjälper inte.
Schofas 2012-12-21 10:04 #59
Kjell Larsson 2012-12-20 21:22 #58
Vi har fått ett suveränt utgångsmaterial för orienteringskartor i Lantmäteriets laserscanning. Genom att behandla materialet i OL-Laser och renrita i OCAD har vi alla möjligheter att producera orienteringskartor av hög klass. Det behövs inte mer utrustning förutom en dator.
Sedan måste det göras en hel del fältarbete för att få till en riktigt bra karta. Satsar man inte pengar på att ta fram ett underlag, får man även göra vad stereooperatören gjorde tidigare. Så det blir en hel del arbete.
Naturligtvis kan man åstadkomma någon form av karta utan att besöka terrängen. Fast jag undrar hur många orienterare som skulle komma med en sådan karta på en tävling. Blir nog svårt att sänka kvalitén på kartorna när vi varit med om en enorm utveckling från backstreckskartor och lantmäteriets 50-tusendel.
byrr 2012-12-20 17:17 #57
Ang tidigare inlägg om drönare som togs bort...Kanske för kommercielt …..provar igen…fransk TV visade på nyheterna att det kostar 15 € / hektar för en bonde att få en drönare som flyger över och fotograferar med värmekamera, man kan se var det behövs gödning, samma teknik kan säkert återanvändas i skogen.

http://www.helidrone.fr/Societe/professionnels-de-la-photographie-aerienne-et-outils-de-haute-technologie.html
Drönaren 2012-12-20 17:16 #56

Svar till inlägg av jeka, 2012-12-20 16:44:

Googla på IFK Kiruna och FROG. Funnits redan i bra många år nu.
Peter Löfås 2012-12-20 16:51 #55
Redan idag har aktörer som Google och stora universitet i USA börjat laborera med mindre radiostyrda helikoptrar/flygplan på vilka man monterat vanliga digitalkameror med vilka man kan producera flygfoton med klart bättre upplösning och kvalité till en spottstyver jämfört med traditionella flygningar.
Dessa foton är säkerligen inte helt ortho-riktiga men fungerar utmärkt för att producera klart bättre flygbilder i internetlösningar över mindre begränsade områden än att köpa dyra flygningar från de statliga verken.

Det är väl inte helt osannolikt att se att denna utveckling även sprider sig till andra områden, t.ex. lasermodellering.
Google, TeleAtlas (TomTom numer), Navteq (Nokia numer), AND och linköpingsbaserade C3 Technologies har alla metoder för markbaserade fordon där Google kanske är de som dragit strået längst hittils och numer laserscannar med utrustning monterad på en cykel.

Jag ser det inte om osannolikt att vi inom 5-10 år har utrustning som är såpass lätt och smidig att den kan monteras på radiostyrda flygande enheter och kan scanna mindre områden "on demand" med den punktupplösning som man önskar. Detta kombinerat med skarpa flygfoton, IR-bilder, radar-bilder gör att vi säkert kan skapa extremt mycket bättre grundmaterial än vad vi kan idag.

Sedan skall man inte glömma bort, att oavsett hur bra grundmaterial vi har så är orienteringskartan ett konstverk snarare än en exakt avbildning av naturen. En bra kartritare ritar kartan såsom en löpare uppfattar terrängen snarare än hur det exakt ser ut. Detta kommer vi aldrig kunna automatiskt uppnå.


jeka 2012-12-20 16:44 #54
Jag såg ett inlägg om "drönare/UAV/pilotlösa flygplan" tidigare, men det verkar ha blivit raderat (varför ?) . I vilket fall är jag säker på att automatgenererade kartor kommer att revolutionera kartframställningen.

För att få hög kvalitet på indata för den automatiska kartframställningen kommer man säkert att använda drönare. En överflygning med drönaren ger färsk detaljerad data över området som ska karteras. Därefter borde man kunna få till en högklassig autogenererad karta. ( Drönare är kommersiellt tillgängliga till överkomliga priser typ 100 kr/ha ).

Lite mera framtidsspekulationer :
Men man kan ju fråga sej om inte helt nya förutsättningar för sporten snart är här, den dagen det finns vikbara vattentåliga "läsplattor" med integrerad GPS, vem vill ha papperskartor då (som inte är zoom-bara, inte har integrerad hjälp etc)?
Då behöver vi inte hänga ut skärmar i skogen, borde räcka att man besökt kontrollpunkten och få kvitto på skärmen att man besökt rätt ställe. Det skulle bli väldigt mycket enklare och att arrangera en tävling och nya intressanta varianter på OL dessutom..
Peter Löfås 2012-12-20 16:41 #53

Svar till inlägg av Mats, 2012-12-19 22:31:

Du får alltid med KML-filer från LMV som du kan använda för att få fram namnet på de rutor du önskar använda.
Zerbembasqwibo 2012-12-20 13:35 #52

Svar till inlägg av 1981, 2012-12-20 07:56:

Nej självklart inte, men vi kan sno allt de gör och använda till ett gott och ädelt syfte!
;)
PS 2012-12-20 11:15 #51
Vad jag inte tycker har framkommit riktigt här är att man kan få betydligt mer information ur laserdata än vad som syns på de här automatgenererade kartorna. Vad man försöker göra är ju nämligen att både detektera och klassificera i samma program. Med ett lite mer renodlat program som tex "OL Laser" så använder man data huvudsakligen till att detektera, dvs man skapar bilder som är till stor hjälp för kartritaren men överlåter merparten av klassificeringen till denne. Det är tex ofta fullt möjligt att se vägar, stigar och diken på dessa bilder men det är inte så lätt att avgöra vad som är som är vad och linjerna är oftast inte sammanhängande. För kartritaren i skogen är det ju däremot väldigt lätt att klassificera och fylla på det som fattas ungefär som vid traditionell kartritning men med många fler stödpunkter.
1981 2012-12-20 07:56 #50

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2012-12-19 22:16:

Vi kan väl inte samarbeta med den kriminella skogsbranschen? :-)
Jonas G 2012-12-20 07:51 #49

Svar till inlägg av Mats, 2012-12-19 22:31:

Vi fick med en översikt över alla rutor som en kmz-fil att öppna i Google Earth när vi köpte NNH-data från Lantmäteriet.
Surfer 2012-12-20 06:31 #48

Svar till inlägg av Mats, 2012-12-19 22:31:

Här är någon som förklarar hur man kan hitta rätt ruta och bearbeta data.

http://www3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_443983/cf_69694/HanteringAvLaserdata.PDF
Mats 2012-12-20 00:21 #47

Svar till inlägg av Jerker, 2012-12-19 23:47:

Har faktiskt tittat på det, men jag förstår inte riktigt hur det kan hjälpa mig.
Jerker 2012-12-19 23:47 #46
Mats>> Du kan skaffa dig ett program som heter OL Laser ;-)
Mats 2012-12-19 22:31 #45
Jag har tittat lite på detta och en utmaning är att hantera de "små" laserfilerna för att få en helhet och förstå var den ligger geografiskt. En fil från Lantmäteriet kan heta 09P001_67250_5950_25.las eller 09P001_67275_5950_25.las och varje fil är ett område på 2,5 x 2,5 km. I leveransen får man även en tif-fil, men det borde finnas ett smartare sätt att lokalisera och hantera var varje fil/område ska placeras ut. Exempelvis en karta med inritade namnsatta rutor vore fint att få med i leveransen.
Zerbembasqwibo 2012-12-19 22:16 #44
En del har framkommit, men många är väldigt negativa och låser sig i boxen att vi bara får fortsätta ha de laserscanningar som görs nu. Jag menar alltså vad sker om fem år, om tio år? Vad måste lösas? Eftersom skogsbranschen strävar mot att fjärranalysera skogen mer så kommer säkerligen laserscanningar göras oftare och också sjunka i pris.

Detta vill jag lägga till som saker som måste lösas, jag ger lite utkast till svar:

- Varför? (Snart är det inga kartritare kvar, och klubbarna kommer inte ha råd att rita kartor så ofta som vi snart kräver?)
- Hus, vägar, kraftledningar etc. (Allvarligt, har ni inte sett på 3D-bilder från flygfoton, har ni inte sett laserscannade modeller? Det kan ju inte vara några som helst problem att få fram hus etc. Självklart måste man ha noggrannare scanningar är de som man får "gratis" av LMV.)
- Stenar, diken (Samma här, man kan räkna ut stamdimensionen på ett enskilt träd i skogen, så inte ska en sten vara ett problem då!)
- Myrar (Svårast tror jag, men jag tror på IR-foto här)
- Markvegetation/Framkomlighet (också ganska lurigt, stenig mark exv. Det är en mkt viktig fråga eftersom det annars gör vägvalen mer slumpmässiga. Vegetationen tror jag dock att tätare lasermoln knäcker, möjligtvis i kombination med IR-foton för den tätaste och lägsta ljungen.)
PS 2012-12-19 22:03 #43
Personligen skulle jag hellre rita en riktig karta från automatgenererat grundmaterial än att springa tävlingar på kartor av det slag som visats nedan och det tror jag inte att jag är ensam om så om vi utvecklingen skulle tendera att gå åt det håll som Zerbembasqwibo förutspår så kanske det automatiskt balanseras ut av fler kartritare. Om sisådär 15 år kommer väl stora delar av den "gyllene generationen" att vara pigga pensionärer så det kan nog tänkas finnas en hel del gamla elitlöpare som hellre roar sig med kartritning än att harva runt på kartor lika slumpartade som de gamla "grönsaksbladen".
OP 2012-12-19 22:02 #42

Svar till inlägg av MF, 2012-12-19 17:54:

Inte bara tveksamt, utan uttryckligen inte tillåtet: "Som framgår av beskrivningarna så är det inte möjligt för verksamhet som bedrivs i olika typer av ideella föreningar att nyttja geodata enligt FUK."
Zerbembasqwibo 2012-12-19 21:55 #41

Svar till inlägg av Mad Man, 2012-12-19 17:48:

Du har uppenbarligen aldrig anlitat varken en hantverkare eller en kartritare... :)
Jonas G 2012-12-19 20:10 #40
I mitt test, http://jonas106.wordpress.com/2012/10/30/test-av-nya-karttapullautin/, tycker jag man ser tydligt flera av problemen i att bara använda laserdata rakt av.
1. En del kommer inte med alls, byggnader, vägar, stigar, luftledningar, vattenytor. Detta skulle man säkert kunna få tag på från t.ex. kommunen.
2. Det som har med framkomlighet att göra. Man ser ingen skillnad på åkermark och hyggen. Områden med grönraster och sankmarker. Diken och bäckar.
En del av detta kan man se om man tar fram bilder ur laserdatan (intensitet, relief, lutning) och en del om man tittar på ett ortofoto. Men som jag ser duger det bara som "långpass-karta"
MF 2012-12-19 17:54 #39

Svar till inlägg av Martin Ivarsson, 2012-12-19 14:56:

Här finns det information om data från lantmäteriets som gjorts tillgängliga för högskolorna:
http://lantmateriet.se/Om-Lantmateriet/Samverkan-med-andra/Forskning-utbildning-och-kulturverksamhet/

Det verkar dock högst tveksamt att det skulle vara okej att ladda ned för att generera orienteringskartor, så det är ingenting jag kan rekommendera. Har bara testat lite själv....
Mad Man 2012-12-19 17:48 #38

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2012-12-19 12:20:

Personligen har jag inget problem med det; jag tycker redan idag att kartorna är på tok för detaljerade.

Och kartritaren, han/hon är väl inhyrd för att göra ett jobb enligt en arbetsbeskrivning? Och beställaren får väl bestämma vad han/hon vill ha? Om kartritaren inte är nöjd med vad som krävs, så kan han/hon väl välja att tacka nej till jobbet?

Det är som att ha en hantverkare hemma för att tapetsera och när du kommit hem så har han lagt nytt golv till dig, bara för att han tyckte att du behövde det...
Zerbembasqwibo 2012-12-19 15:05 #37
Om vi går några steg på spåret med laserscanning just innan tävling och med en mycket mer noggrann scanning, för att kunna analysera fram stenar, och ha en aktuell grönbild; vad kostar en sån scanning idag? Kan man tänka sig att priset kommer minska? Nån skogskunnig som vet nåt siffra att fundera över?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Senast kommenterat

Lördag 23/6

22:08

Jukola 2018

414

 

18:59

JVM-2018

120

 

16:25

Männens revir

534

 

Fredag 22/6
Onsdag 20/6

21:42

Välja olgy

10

 

15:35

Strava > Livelox?

1

 

Tisdag 19/6

14:54

Jukolatipset 2018

17

 

Måndag 18/6

22:10

Var det bättre förr?

121

 

12:25

Jobb för orienterare

88

 

Söndag 17/6

13:06

10-Mila 2019

117

 

Lördag 16/6
Fredag 15/6

11:29

WOC 2018 Latvia

105

 

Torsdag 14/6

22:36

Rune 100 år

5

 

Onsdag 13/6
Tisdag 12/6

20:06

-Arrangemangsreklam-

620

 

Måndag 11/6

13:28

Flyga med pannlampa

12

 

Lördag 9/6
Fredag 8/6

13:32

Silly Season 2018

1106

 

Onsdag 6/6
Måndag 4/6
Söndag 3/6

15:32

Sprint-SM 2018

29

 

Fredag 1/6
Torsdag 31/5

11:00

Eventor nere igen...

97

 

09:22

Familjelottning

33

 

Onsdag 30/5

07:24

10-mila djurlivet

29

 

Lördag 26/5


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng