Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Det brutna avtalet (bilden är arrangerad)

O-ringengate - 32 frågor som kräver svar

UPPDATERAD 30/9! Alternativet publicerade en nyhet om att Östergötlands OF skrev på sin hemsida om att O-ringen 2016 kunde komma att flyttas från Sälen. Arrangörerna i Dalarna togs på sängen och O-ringen ABs styrelse svarade någon dag senare att arrangemanget kommer att flyttas. Men frågorna är oerhört många och vi vill nu bidra till att klargöra alla funderingar!

Publicerad 2014-09-29 23:16 (Uppdaterad 2014-09-30 19:09)

 151 kommentarer

Tillägg 2014-09-30 19:10, se längst ner.


Vi har samlat på oss frågor som finns i kommentarerna kring O-ringengate, #oringengate på sociala medier. Sällan förr har två artiklar kommenterats så mycket. Frågorna duggar tätt i kommentarsfältet men en del svar har vi ej funnit än.

Vi uppmanar SOFT att genom ordförande eller kommunikatör hjälpa rörelsen att förstå vad som hänt, och vad syftet är med O-ringen AB samt på vilka grunder som en utjämningspolitik beslutats. En del frågor berör det som skedde 2012 vilket gör att gamla O-ringenorganisationen kan vara mottagare av en del frågor.

Några frågor är också riktade till Dalaarrangörerna, de ligger längst ner.
Här är frågorna, numrerade för enkelhetens skull. Notera att det är våra besökare som skrivit dessa och vi har i vissa fall omformulerat dem något.

Frågor till SOFTs ledning eller O-ringen AB samt ibland även gamla O-ringenledningen:


Bolaget, avtalet mellan SOFT och O-ringen, arrangörsföreningar

#1 Jag funderar om detta avtal med Dalarna var en av bidragande orsakerna till att SOFTs styrelse bolagiserade O-Ringen?

#2 Tog O-ringen AB över alla rättigheter/skyldigheter avseende O-ringen från SOFT?
Innebär det att SOFT skulle kunna behöva gå in med t. ex. 6 miljoner, pengar som de inte har?

#3 Gäller inte det gamla avtalet som O-ringen/SOFT skrev 2012 tills nytt skrivs? 

#4 Är en av poängerna med bolagiseringen att lägga ansvaret för O-ringen på en separat juridisk person så att inte hela SOFT skulle riskeras vid ett katastrofalt arrangemang?

#5 Tar O-ringen AB på sig att utjämna vinsten mellan åren? Att ta pengar från bra ekonomiskt bra år och ge till sämre ekonomiska år, är det så man ska förstå detta?

#6 Är det inte bra att det finns duktiga arrangörsklubbar som får snurr på verksamheten och drar in pengar till sig själva och till orienteringssporten. Eller ska allt vara lika? 

#7 Vad är egentligen syftet med funktionärsföreningarna? Att tillhandahålla billig, helst gratis, "ideell" arbetskraft till arrangerande aktiebolag?

#8 Hur är det möjligt? Ett AB som ägs av Svenska orienteringsförbundet, dvs av landets orienteringsföreningar tillåter inte sina egna föreningar att tjäna pengar. Istället ska detta AB ha större del av vinsten. Är inte Svenska Orienteringsförbundets roll att utveckla och stötta sina föreningar, inte motarbeta dem?

#9 Alla ska ha exakt lika mycket betalt per timme. Var ligger då moroten att satsa på extra bra koncept, effektivisera, etc?

#10 Kan SOFT öppna någon slags dialogsida med sina medlemmar där man lägger alla papper och avtal på bordet?



Avtalet med Dalarna

#11 Kommer avtalen att bli offentliga så att "alla" kan ta del av dessa och förstå oenigheten?

#12 Har någon på SOFT/O-ringen AB räknat på vad det skulle kunna kosta för: 
- skadestånd klubbar
- kompensation för redan nerlagt arbete
- skadestånd sponsorer i Dalarna + fleråriga sponsorer som ville se ett stort arrangemang i Sälen
- uteblivna deltagarintäkter för många år framöver
- ökade kostnader för att arrangera på ny ort?

#13 Skrevs avtalen om med försämrade förutsättningar ekonomiskt eller var det bara en formalia? 

#14 Är det är så att O-ringen utnyttjat någon "teknikalitet" för att komma bort från en gjord överenskommelse om ersättning?

#15 Försökte dalaklubbarna få ut mer än vad man sagt från början?

#16 Det som är klart är väl att det funnits ett avtal med en högre ersättning till klubbarna som O-ringen AB vill riva och skriva ett nytt avtal med sämre ersättning?

#17 "Gjorde dalaklubbarna bort sig" när de gick hårt in och körde kompromisslöst: antingen vår deal, eller så ingenting eftersom O-ringen AB tog det som ett ärligt erbjudande om att få välja, och valde det senare så att avtalet kan brytas?

#18 Kan det vara så att både Dalarna via deras gamla avtal med SOFT har rätt att arrangera O-Ringen och att O-Ringen AB har rätt att arrangera O-Ringen i Valdemarsvik så att vi kanske får två O-Ringen 2016?

#19 Vilka summor räknade man med att få i timmen i Dalarna? 

#20 Är detta en jävsituation: "I samband med O-Ringen i Halmstad stod det klart att Östergötland inte skulle tilldelas O-Ringen 2016 i Valdemarsvik, trots ett upplägg som ansågs lockande. ÖOF fick inte själva presentera sitt förslag, utan det gjordes av Mark Baljeu som dels var O-Ringenchef, dels engagerad i Dalarnas vinnande förslag. SOFT:s ordförande tog i anslutning till tävlingskonferensen upp frågan om Östergötland vill undersöka om de kan arrangera i Valdemarsvik 2017, samtidigt som man bad om ursäkt för hanteringen beträffande 2016." Är det en korrekt beskrivning?

#21 Stämmer detta? Det enda avtalsbrott som skett är från O-ringen AB vars styrelseordförande kört över sin egen VD och själv rivit upp ett avtal för att flytta intäkter från ideella föreningar med frivilligt arbetande medlemmar till sitt aktiebolag.


2016, Valdemarsvik och Östergötlands OF

#22 Inryms Gotland i en plan B?

#23 Om föreningarna som är aktuella i Valdemarsvik är villiga att genomföra arrangemanget för mycket mindre ersättning så hade väl O-ringen gjort bort sig om de skrivit avtal med Sälen? Varför slänga bort orienteringssportens pengar i onödan?

#24 Vad händer om Valdemarsvik säger nej? Dom talar om ett tredje alternativ i inslaget - vilket skulle det kunna vara som med mindre i två år ska kunna skaka fram ett O-Ringen utan att dom får tjäna för mycket pengar. Back to Hälsingland?

#25 Betyder det då att SOFT är skyldig att arrangera O-ringen i Sälen 2016 medan O-ringen AB kan arrangera ett O-ringen på annan plats (Valdemarsvik)?



Frågor till Dalarna:



@1 Vill Dalarna ha en egen gräddfil?

@2 Försöker dalaklubbarna få ut mer än vad man sagt tidigare?

@3 Dalaklubbarna måste alltså nu förklara att deras förhandlingstaktik inte var på allvar, eller hur ska de kunna komma tillbaka? De har väl de facto sagt så, eller är det bara O-ringen AB som tolkat det så? Vad sades exakt?

@4 Vilka summor räknade man med att få i timmen i Dalarna?

@5 Varför ska dalmasarna ha bättre betalt för samma arbete som vi värmlänningar? Eller egentligen mindre arbete då de ej bygger en O-ringenstad?

@6 Varför ville inte Mora och andra vara med och arrangera? Var det för att Dalarna arrangerar 10-mila samma år?

@7 Hur tänker Dalarna eftersom man har budgeterat 3M och tackar nej till 4,5M?



OL Alternativet hoppas med detta att SOFT, O-ringen AB och dess styrelse förstår vikten av att klargöra mångas funderingar. Vi ber om ursäkt om det är ett radikalt grepp att fråga via hemsidan så här, men vi vill ha maximal genomlysning och högt i tak i dialogen.

Tillägg 2014-09-30 19:10

Svar från O-ringen ABs styrelse:

Vi på O-Ringen AB är glada att O-Ringen både berör och engagerar orienteringssverige, än mer i dessa dagar.
Tyvärr har vi i dagsläget inte möjlighet att besvara de frågor som ni har publicerat på orienterare.nu. Vi håller många dörrar öppna och dialog pågår, vårt fokus ligger nu på att arbeta för att vi även 2016 kan erbjuda alla orienterare ett O-Ringen i bästa klass. 
När vi är i mål kommer vi från O-Ringen AB självklart att  vara så transparanta som vi någonsin har möjlighet till. 

 

Hälsningar


Stefan Blomgren

Styrelseordförande, O-Ringen AB 



Dalarnas talesperson hänvisar till två pressmeddelanden som skickats ut och det första kom 25 september där essensen är:
"
Men
vi
18
dalaklubbar
är
eniga,
vi
kan
inte
acceptera
de
förändringar
i

gällande
avtal
som
O‐Ringen
AB
nu
kräver,
säger
Gunnar
Löfkvist
som
representerar

Vi 
18 
dalaklubbar
 är 
eniga,
 vi 
kan 
inte
 acceptera
 de 
förändringar
 i gällande 
avtal 
som 
O‐Ringen 
AB 
nu 
kräver, 
säger 
Gunnar 
Löfkvist
 som 
representerar
 dalaklubbarna."

I pressmeddelandet från 26 september berättar man att man är besvikna och att de 18 klubbarna komma sätta sig ner och gå igenom vad som hänt den senaste tiden. Man säger också "Många berörs av fredagens avtalsbrott från Svenska Orienteringsförbundet och O-Ringen AB."


Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

"Viss tveksamhet" 2014-10-24 14:09 #151
Från nt.se:
"Nu är alltså frågan om Östergötland ska sikta på 2018 eller några år senare. Troligast är -19 eller -20.

– Om det ens blir något, det är också ett alternativ. Det finns även en viss tveksamhet hos en del, säger Kleist."
http://www.nt.se/sport/kolmarden-eller-valdemarsvik-10282894.aspx
Dagen efter 2014-10-21 15:22 #150
Är det ingen från Östergötland som kan lämna en liten rapport från mötet 20/10? (http://www.o-of.se/index.php?page=1&newsId=357&numberOfNewsDays=90)
Zerbembasqwibo 2014-10-13 17:36 #149
Det är upp till dig och mig (och alla andra så klart) att göra den bra eller inte. Att vi kan diskutera fritt och öppet tycker jag är lysande bra! Om du inte håller med om vad som skrivs kan du argumentera emot. Om du tycker det är en dålig diskussion vet jag inte vad du kan göra faktiskt.

Diskussionen visar väl om inte annat på vad "fotfolket" tänker och tycker när informationen från SOFT fortfarande är lika med noll. De andra aktörerna i frågan har ju uttalat sig, men SOFT (styrelsen och främst då ordföranden) verkar missat att de har det yttersta ansvaret, som "fotfolket" givit dem genom alla våra valprocesser. Jag tycker att man åtminstone kunde säga att man inget kommer säga, och hänvisa till den de anser ska tala för SOFT's räkning: VD:n eller styrelseordföranden.
Monte 2014-10-13 16:03 #148
>>> Zerb... Menar du på fullt allvar att denna diskussion är bra???
Zerbembasqwibo 2014-10-13 12:10 #147
1981 2014-10-13 10:18 | #145> Ja du som är medlem i båda de föreningarna har ju värdefull erfarenhet.
Anonym 2014-10-13 10:33 #146
Håller med om att anonyma forum ibland spårar ur så totalt att man bara borde stänga det. Däremot tycker jag det är löjligt att man måste göra sig viktig bara för att man går ut med namn. Speciellt när man inte tillför något alls. Kommunicera på det sättet du tycker är bra och lägg dig inte i vad andra gör så mycket. Själv skulle jag aldrig lämna ut namn överhuvudtaget på internet om jag kunde undvika, förknippat med fler risker än vad många förstår. Att lämna namn tillsammans med mailadress och /eller telefonnummer är rent korkat om ni frågar mig.
1981 2014-10-13 10:18 #145
Det är mer dialog här, men knappast bättre. Känns mest som ett årsmöte hos SD eller hos nån varghatarförening
Zerbembasqwibo 2014-10-13 08:54 #144
Sune Andersson Halmstad OK> Kanonbra! Men håll med om att det är bättre dialog här än på orientering.se?
Sune Andersson Halmstad OK 2014-10-11 16:29 #143
Bedrövligt att läsa alla dessa varierande kommentarer skrivna anonymt. Tror ni det är så lågt i taket inom orienteringsrörelsen så att ni måste gömma er?
Stå för det ni skriver - annars blir ni inte tagna på allvar!
Själv har jag delgivit min uppfattning i direkt mejl till SOFT;s ordförande samt Oringens VD samt styrelseordf.
KJ 2014-10-09 16:04 #142
Lelldorin >> Det tror även jag fast klubben var Östergötlands OF...
Lelldorin 2014-10-09 15:44 #141
Om jag får GISSA så var det antagligen tänkt att förhandlingarna mellan Dalarna - Oringen - Östergötland skulle ske utan att blanda in media.

Dock så var det någon klubb som bjöd in sina medlemmar till möte om Oringen på sin hemsida. När sedan utomstående besökte hemsidan och lade ihop två och två så blev förhandlingarna officiella. Och genast så skrevs det nyheter, bland annat här...
flugan på väggen 2014-10-09 14:23 #140
Enligt uppgifter från de 18 dalaklubbarna är man mycket nöjda med överenskommelsen som visar att man tänkt rätt från första början, men mycket besvikna på bolagets agerande under de senaste veckorna. Där råder förtroendekris.
tjabba 2014-10-09 14:23 #139
Tror många överskattar Sälen. Det är inte bättre än något annat år. Antalet deltagare kommer bli medelmåttigt 2016, det drar inte att åka tillbaka så snart igen.
i 2014-10-09 14:22 #138
Förtroendet för Oringen AB är mycket större än för dalaklubbarna åtminstone. Klubbarna har varit giriga och vägrat gå med på att ha samma ersättningsmodell som alla andra för att de tror att de har ett helt unikt och mycket bättre koncept. Det kan såklart inte Oringen AB acceptera. Till slut efter hot om att flytta arrangemanget verkar klubbarna gått med på att ha samma eller liknande modell. Jag litar mer på kompetenta affärsmänniskor som Oringen ABs VD och styrelseordförande än hobbydirektörerna i Dalarna.
En av de som borde skriva nyheten 2014-10-09 14:15 #137
Sorry Dryge, sitter i jobbmöte... :)
Dryge 2014-10-09 14:13 #136
Över en timme sedan presskonferensen och fortfarande ingen nyhet på orienterare.nu !
Pelle 2014-10-09 13:57 #135
Henrik var usel på presskonferensen finns det ingen som är mediautbildad hos Soft eller O-ringen som kan ta sådana här uppdrag.
Nog dags att städa upp på ledande positioner inom O-ringen AB och dess styrelse sammt hos Softs styrelse.
Otroligt dåligt skött hela den här affären, Östergötland blåsta en gång till på O-ringen 2016.
Nu blir Östergötland med konceptet Kolmården ( Valdermarsvik ) erbjudet arrangemanget 2018 under pågående presskonferens är detta förankrat hos alla innom O-ringen ledande personer?
X & Y 2014-10-09 13:54 #134
Kommer osökt in att tänka på nåt sänt här...

http://fc07.deviantart.net/fs71/i/2013/130/4/2/spy_vs_spy___i_got_bored_of_the_war_pt4_by_cluny91-d64qtsb.jpg
Dvärgpudeln 2014-10-09 13:47 #133
tt>> Se presskonferensen en gång till och jämför med det som sas här: http://www.orientering.se/templates/NewsPage.aspx?id=56001 Verkar snarare som att det är dalaklubbarna som pudlat totalt.
olov 2014-10-09 13:37 #132
Nu har även ett pressemeddelande gått ut - ni hittar det här:
http://admin.getanewsletter.com/t/v/3_MzI1MTIzMTk0/

Längst ner hänvisas till
Henrik Boström, Vd O-Ringen AB, Gunnar Löfkvist, Dalaföreningarna eller
Patrik Söderqvist, Marknads- och Kommunikationschef O-Ringen AB

Sist var det Stefan Blomgren som stod som kontakt, då man gick ut med att det skulle flyttas. Det verkar som man har en rejäl spricka i O-Ringenorganisationen mellan styrelse och de anställda i AB.

Bra att man nu kommer till en lösning med Sälen! Men att gå denna väg med ett öppet mediakrig var inte särskilt bra - varken för O-Ringen eller orienteringsrörelsen i stort. Jag hoppas att den/de som rört till denna soppa tar sitt ansvar och sätter sin plats/sina platser till förfogande.
tt 2014-10-09 13:26 #131
Total pudel av O-ringen AB. Alla avtal är lika och Dalarna har aldrig haft något förmånligare avtal. Värmland kan tjäna lika mycket som dalaklubbarna. 2 veckor av kaos och förlorat förtroende.
Kort sammanfattning 2014-10-09 13:18 #130
Dalaklubbarna och O-Ringen AB är överens om att genomföra arrangemanget i SÄlen 2016. Den ekonomiska fördelningsmodellen ska vara exakt samma som 2017 i Värmland och när man får frågan om det är dalaklubbarna som vikit sig så slingrar man sig. Dalaklubbarna hävdar att O-Ringen AB nu har en större förståelse för Sälens specifika förutsättningar och konceptet där.

En nyhet är att det nu sägs att Valdemarsvik kan ha möjlighet att genomföra arrangemanget 2018 eller senare.
Upptagen 2014-10-09 13:06 #129
Referera gärna den som har möjlighet, kan ej lyssna på den nu...
vetande 2014-10-09 13:06 #128
Sälen får det tillbaka
??? 2014-10-09 13:05 #127
Inte ett ord om att O-ringen AB gått ut med att arrangemanget flyttas???
12:58 2014-10-09 12:59 #126
Sture < Tja, presskonferensen ska börja kl. 13:00.
Sture 2014-10-09 12:58 #125
Presskonferensen är rätt tafflig så här långt. Vill alla veta vem litteraturpristagaren är innan man börjar?
Sture 2014-10-09 12:39 #124
Presskonferens 5 min innan Nobelpristagaren i litteratur presenteras. Hur tänker man?
2016 2014-10-09 12:24 #123
http://www.dt.se/sport/orientering/livesandning-fran-o-ringens-presskonferens
Micke 2014-10-09 11:58 #122
Sälen 2016 får arrangemanget. Presenteras om en timme. Så tror jag
Pelle 2014-10-09 11:43 #121
Nu vill O-ringen AB skriva kontrakt med varje klubb och inte med distrikten,
Vilket gör att dom kan spela ut klubbarna mot varandra och pressa priset ännu mera. Nästa steg blir det ett ividuellt kontrakt med varje funktionär eller ett volontärsystem där alla jobbar helt gratis mot en fikabiljett.
O-ringen har nu hittat ett nytt sätt att tjäna några tusenlappar genom att ta bort HD 21 lång och införa E 2 istället kanon bra för då blir det elitavgift även på dessa deltagare.
Valdemarsvik 2014-10-08 22:45 #120
Att köra på bluffkartor är tydligen helt OK för O-ringen. Hur blir det i Valdemarsvik 2016? Lyft om man följer normen kan jag tycka. Någon jävla ordning måste det vara, som en politiker sa en gång för länge sedan.
E Svensson 2014-10-08 22:08 #119
O-ringenkartorna var väl redan färdigritade? Vilka SM-kartor fick tillfälliga godkännandestämplar?
Zerbembasqwibo 2014-10-08 21:47 #118
Surfaren 2014-10-08 21:21 | #117> O-ringenkartor och SM-kartor behöver inte längre följa normen, se tidigare artikel på orienterare.nu. Man kan få en tillfällig godkännandestämpel och sen är det bara köra på!
Surfaren 2014-10-08 21:21 #117
Med tanke på de senaste dagarnas uppdateringar på orientering.se kan man nog även inkludera förbundet i detta haveri. Tur vi har oss frispråkiga själar på denna sajt. Hur var det nu med kartorna under kommande O-ringen i Borås? Dom följer alltså inte kartnormen och måste göras om? Eller?
Kriskommunikation 2014-10-08 21:06 #116
Jag tror faktiskt att O-ringens hantering av oringengate kommer att kunna användas som ett skräckexempel på kriskommunikation i framtiden. Kanske mer känt än tävlingen själv?
Anonym 2014-10-08 20:27 #115
Oavsett syndabock så är det svårt att se hur VD och kommunikationsansvarig ska kunna behålla jobbet efter detta. Affärsmässighet gäller ju även kommunikation med externa intressenter. "Låtsas som det regnar attityden" från oringen är bara pinsam och skulle orsaka ett kursras utan dess like på öppna marknaden.
Heklli 2014-10-08 20:23 #114
Hur i h-e har O-ringen AB och indirekt SOFT lyckats klanta till det som man har gjort? Ser med spänning fram emot nästa pressmeddelande i frågan! Magkänslan säger att vi får se nya ordföranden för både SOFT och O-ringen AB inom kort. Det går inte att driva ett AB som ägs av en ideell organisation på samma sätt som ett AB i näringslivet. Om man får de ideella krafterna emot sig är det kört rejält!! Håller helt med tidigare skribenter att detta skadar vår sport. Till sist: Lycka till alla 18 dalaklubbar!
Heklli 2014-10-08 20:23 #113
Hur i h-e har O-ringen AB och indirekt SOFT lyckats klanta till det som man har gjort? Ser med spänning fram emot nästa pressmeddelande i frågan! Magkänslan säger att vi får se nya ordföranden för både SOFT och O-ringen AB inom kort. Det går inte att driva ett AB som ägs av en ideell organisation på samma sätt som ett AB i näringslivet. Om man får de ideella krafterna emot sig är det kört rejält!! Håller helt med tidigare skribenter att detta skadar vår sport. Till sist: Lycka till alla 18 dalaklubbar!
Funderaren 2014-10-08 19:09 #112
Hoppas Skogssport gräver i detta och bland annat tittar på den "ideologiska" aspekten. Det är lätt att starta aktiebolag och lätt att snacka om affärsmässighet och näringslivserfarenhet och annat mumbojumbo. Men det kräver eftertanke att få det fungera i en verksamhet som så totalt bygger på gratisarbetande eldsjälar på klubbnivå som gärna jobbar för sin klubb. Och är det så att bolaget riskerar konkurs om man inte får allt överskott kan man fundera varför man överhuvudtaget startade ett aktiebolag. Affärsidén är förhoppningsvis inte att pungslå landets orienteringsklubbar och hålla undan momspengar från staten. Eller är det det?
Per Sundberg 2014-10-08 17:50 #111
I inlägg 64 funderade jag kring frågan om vem som är hönan och vem som är ägget. Hittills har det känts självklart att de lokala arrangörerna själva ska avgöra hur mycket stöd de behöver av SOFT och O-ringen AB utöver den centrala marknadsföringen och erfarenhetsåterföringen. Den lokala arrangören har då egentligen inte något stort intresse av exakt vilken timersättning arrangemanget ger, utan bara av slutresultatet. Valet mellan ideellt arbete och betalt ligger hos arrangören.
Med det nya systemet verkar det som om O-ringen AB köper tjänsten att arrangera Femdagars av de lokala arrangörerna och betalar en viss timpenning för nedlagt arbete. Frågan är då vilken lägsta timpenning en arrangör vill ha ut för att ta på sig arrangemanget om man inte kan höja den faktiska timpenningen genom att arbeta smart. Vad leder detta till? Jo, att det blir viktigare att redovisa många nedlagda timmar än att rationalisera arbetet och skapa vinna-vinna-avtal med lokala intressenter såsom kommuner och företag.
ml 2014-10-08 15:36 #110
En fundering. Hur mycket dyrare är det med funktionärer i Sälen än vid andra O-Ringen arrangemang? IFK Moras funktionärer har 10 mil enkel resa och kan ev bo hemma, men alla andra dalaklubbar måste väl hitta logi för sina funktionärer? Jag gissar att de flesta funktionärer vid ett "normalt" O-Ringen arrangemang kan sova hemma.
Anonym 2014-10-08 13:52 #109
Funktionär 2014-10-07 22:30 | #96 >>
Du har redan bildat din uppfattning av läget utan att någon särskilld information har framkommit. Det kanske är mer rättvist att man får en naturlig balans i fördelningen mellan klubb och AB än att föreningarna får en vinst som kan få AB att gå i konkurs?
olov 2014-10-08 13:41 #108
Känns som O-Ringens AB´s lönelista börjar bli lite väl lång... Var inte många år sedan allt arbete gjordes ideellt. Nu verkar mer och mer jobb centraliseras till avlönade personer. Förstår att man vill sköta marknadsföring mm centralt, men ekonomi, teknik mm känns som det finns lokala krafter som borde kunna sköta.
Stuga som stuga? 2014-10-08 11:42 #107
Är det förvånande att det är olika pris för en fyrbäddsstuga och en 8-bäddsstuga?
Fanns en annan orsak? 2014-10-08 11:25 #106
O-RINGEN:
Priserna på boendeobjekten varierar beroende på standard och läge i förhållande till O-Ringenstaden, Lindvallen. Prisexempel; c:a 4 395 kronor för en fyrbäddsstuga lördag till lördag i Tandådalen/Hundfjället. Varje anläggning svarar för sin egna prissättningen.

SKISTAR:
Kategori A: Boende i stugor/stuglägenheter med självhushåll i och omkring Lindvallen och Högfjället. Avstånd till centralorten/tävlingsområdet är 0-5 km. Ca pris 8-bädds lägenhet/stuga: 9995 SEK.

Kategori B: Boende i stugor/stuglägenheter med självhushåll i och omkring Tandådalen och Hundjället. Avstånd till centralorten/tävlingsområdet är ca 15 km. Ca pris 8-bädds lägenhet/stuga: 9395 SEK.

Kategori C: Boende i stugor med självhushåll i ytterområdena, Sälen By, Garpsätra och Sälen Östra. Avstånd till centralorten/tävlingsområdet är ca 5-16 km. Ca pris 8-bädds lägenhet/stuga: 8745 SEK.
Allveto 2014-10-08 10:02 #105
Vi lär få läsa många inlägg till där den ena parten pekas ut men frågan är om vi någonsin får att exakt svar.

För mig är det dock självklart SOFT som måste förklara sig. När jag hjälper till att dra in pengar till förbundet så förväntar jag mig vissa tjänster tillbaka, att se till att O-ringen arrangeras räknas absolut dit. Om avtalet ligger i ett AB eller inte är fullständigt ointressant, ansvaret fortsätter uppåt till ABs styrelse och till aktieägaren som utsett styrelsen.

Om det nu är Dalaklubbarna som är boven så är det ändå SOFT som har bevisbördan mot övriga orienteringssverige som jag ser det.
Zerbembasqwibo 2014-10-08 08:52 #104
Frågade två kollegor om deras bild av O-ringengate eftersom de började fråga lite.

En ansåg att Dalaklubbarna plötsligt hade ställt nya högre krav på ersättning men att det avslagits. Dalaklubbarna sågs som giriga.

En annan var mer osäker på vad som skett, och var osäker på vems fel det var, men att det var en part som var "skyldig".
kalle 2014-10-08 08:38 #103
Vart har Jimmy Birklin tagit vägen? Total tystnad.Har han tystats av o-förbundet?
Som gen.sekreterare för o-ringen i Sälen,så borde han väl ha ett och annat att säga i
ärendet.
Besviken 2014-10-08 01:35 #102
Min uppfattning är att SOFT och personalen som avlönas av oss glömt sitt pensum. Nu blir det terränglopp i fortsättningen.
Gnäll 2014-10-08 00:53 #101
Ja, det kan jag faktiskt hålla med om. Som medlem i orienteringsrörelsen kräver jag faktiskt bättre information än vad man lyckats prestera. Tove Alexandersson och Schweiz i all ära, men vi är ganska många tusen vanliga orienterare som är mer intresserade kring spelet runt O-ringen i Dalarna. Även människor utanför rörelsen är intresserade och när SvT kör igång med reportage kring Sälen-skandalen blir man än mer fundersam. Sälenkatastrofen ger förmodligen djupare negativa spår för svensk orientering än en svensk seger i Schweiz kan lyfta sporten. O-ringen är vårt Vasalopp och det engagerar mer än man tror hos gemene man.
Medlem 2014-10-08 00:06 #100
Är inte SOFT en medlemsorganisation? När kan det tänkas dyka upp riktig och aktuell information på vår medlemssajt? (litar inte riktigt på denna sajt även om det är här man tydligen får alla nyheter numera som berör svensk orientering).
Analysen 2014-10-07 23:35 #99
Kan det verkligen stämma att en bra arrangör straffas för att man har något bättre på gång än en mindre framsynt arrangör? Då är det verkligen kris i denna sport.
Funktionär 2014-10-07 23:12 #98
Som jag förstår det lirade alla avtal enligt samma princip. Ju bättre jobb du gör, desto mer pengar kan din klubb få. Jag kommer i alla fall aldrig mer att jobba häcken av mig för SOFT och ett SOFT-aktiebolag.
Ogirig 2014-10-07 22:43 #97
Hade ni inte blivit belönade i det nya avtalet? Ni skulle väl få en massa mer miljoner än Borås och Värmland även med det nya avtalet men det räckte tydligen inte? Får se när korten läggs på bordet.
Funktionär 2014-10-07 22:30 #96
Handlar nog inte om girighet, snarare om rättvisa. Men tiderna förändras. Ideellt arbete är förlegat, vi klubbmedlemmar blir timanställda av aktiebolaget svensk orientering, och hitta inte på något extra som ger en bättre tävling för det har du och din klubb inget extra för. Vad jag också funderat på är om de lokala orienteringsklubbarna ska ha eventuellt överskott framavlat tack vare skickligt arbete eller om slantarna ska skickas direkt till det nybildade aktiebolaget. Som SOFT vill. Var gör pengarna mest nytta för svensk orientering? Lokalt i klubbarna eller centralt i ett aktiebolag. Hoppas SOFT vågar ta i denna fråga och utreda och klargöra från grunden. Kan tycka att det är tragiskt om klubbar och klubbmedlemmar som ger järnet för bra arrangemang inte blir belönade. Allt ska in till aktiebolaget. Jag ställer inte upp. Misstänker att det blir svårt att ratta runt ett O-ringen utan ideella krafter men bolaget har kanske lösningen?
olstig 2014-10-07 21:57 #95
Det känns som att oringenföreningen Dalarna har blivit giriga och vill ha mycket för mindre arbete än vad vi andra har fått. Är inte säkert att föreningen har alla klubbar med sig utan det kan vara så det är några som eldar på. Vill Dalarna skapa eget O-ringen genom att skada varumärket O-Ringen? Om det inte blir något O-Ringen i Sälen 2016 så måste SOFT sätta ner foten och se till de föreningar som ingår inte får arrangera tävlingar på 3 år. O-Ringen betyder för mycket för att några tror att man kan leka i sandlådan.
Slingman junior 2014-10-07 20:35 #94
Håller med signaturen Slingman i tidigare kommentar. Masjävlar är upproriskt lagda av födsel men samtidigt väldigt pålitliga och äger stort rättspatos. Rätt ska vara rätt och orättvisor ska bekämpas. Dom är även väldigt envisa och ger inte efter för det som dom tycker är orättfärdiga påbud från direktörer i centralmakten. (så kategoriserar man den svenska befolkningen 2014, häpp!)
1891 2014-10-07 20:19 #93
Siaren>>Din Profetia har redan blivit verklig! Boka här för 9995 kr:

http://www.skistar.com/sv/Salen/Boende/o-ringen-2016/
Siaren 2014-10-07 19:03 #92
O-Ringen och SOFT är så nervösa att de nästan såg Boxholms mail som en befrielse och nu kan de börja bearbeta Dalarna att ta arrangemanget igen. Nackdelen är väl att Malungs OK kommer ha stora problem med förtroendet och de får arbeta tungt med att få dalaklubbarna samt kommunen ställa upp igen. Dessutom kommer Skistar dra öronen åt sig och inte erbjuda stughyror under 9500 kr för O-Ringen veckan.
1891 2014-10-07 16:42 #91
OL-Karlsson>>https://www.kronofogden.se/Konkurs2.html

Oringen (femdagars) har gått I konkurs förr, i Sodertalje 1990.
OL-Karlsson 2014-10-07 16:04 #90
Jean Guillgiou----Kommunalrådet Kurt Podgorski i Malung har i TV-intervjuer hotat med betydande skadeståndskrav.
Jean Guillgiou 2014-10-07 15:47 #89
OL-Karlsson 2014-10-07 15:16 | #88 > Källa på det?
OL-Karlsson 2014-10-07 15:16 #88
Första anmälningsstoppet till Borås är 1 november. Vad händer med inbetald anmälningsavgift om O-Ringen AB tvingas i konkurs. Kanske osannolikt men skadeståndskrav är aviserade från bland annat Malungs Kommun.
Lelldorin 2014-10-07 13:05 #87
2014-10-07 12:49 | #86 >> En medeldistans på O-ringen i Malmslättsskogen skulle bli legendarisk. Men inte av den anledningen som folk hoppas på...
Malten 2014-10-07 12:49 #86
FLASH! Linköping tar O-Ringen 2016: http://myrsloken.tumblr.com
Wall Enberg 2014-10-06 22:28 #85
Man skulle ju även kunna tänka sig att styrelsen jobbar "of the record" och informerar dem man vill när det kniper till och blir panik. Ungefär som i härvan kring O-ringen i Dalarna. Styrelsemötena är förmodligen inte tajmade ett år i förväg (enligt schemat på hemsidan) mht eventuella krissituationer. Ska bli intressant att se vad som kommer ut av detta. Vad man kan säga från min värld är att svaga ägare/maktfullkomlig bolagsledning sällan är en bra kombo.
1891 2014-10-06 22:06 #84
Zerbembasqwibo>>Om vad som står i protokollet, ja, men inte om varför det inte finns tillgängligt.
Zerbembasqwibo 2014-10-06 21:53 #83
1891 2014-10-06 19:51 | #82> Precis. Du skriver att du överlåter åt andra att spekulera och sen gör du det själv i nästa inlägg. :)
1891 2014-10-06 19:51 #82
Zerbembasqwibo>>Som jag skrev så avstår jag att spekulera om orsaken! Jag skrev bara att protokollet från septembermötet, där säkert Oringen ABs problem att komma överens med Dalarna diskuterades, inte fanns tillgängligt. Protkollet hade möjligen gett oss lite information, om det varit tillgängligt, därav kommentaren att det inte är det.
KJ 2014-10-06 10:08 #81
1891 2014-10-05 19:32 | #77 >> Det brukar ta ett tag då det skickas en vända inom gruppen med en viss tid för att rapportera justeringar sen skall det till webbmaster för uppladdning.
Zerbembasqwibo 2014-10-06 07:50 #80
1891 2014-10-05 19:32 | #77>> Inget konstigt i det, det tar ibland mkt längre tid innan webbmaster får det och kan lägga ut det.
Analytiker 2014-10-05 21:58 #79
Glömde att man numera även har en censuravdelning på SOFT. Klipp och klistra. Ovärdigt svensk orientering.
Analytiker 2014-10-05 20:20 #78
Kolla med din ordförande i distriktet (eller förbundets kommunikationavdelning som bör känna till vilka brev som skickats ut från SOFT).
1891 2014-10-05 19:32 #77
2014-10-05 18:36 | #76>>Nja, Ideella organisationers styrelseprotokoll omfattas inte av någon offentlighetsprincip, men SOFT har ändå valt att göra protkollen publika, se

http://www.orientering.se/Forbundsinfo/Styrelseprotokoll/

Det senaste protkollet från september finns inte tillgängligt. Varför det inte är det, låter jag andra spekulera om!

Vid sammanträde 3/14 rapporterades det från Oringen ABs bolagsstämma, samt också kortfattat för ett antal aktuella frågor kring kommande O-Ringenarrangemang. Vilka frågor framgår inte av protokollet.

Såg något annat intressant i protkoll 7/14: SOFT beslutar att ge O-Ringen AB uppdrag att vidare med nästa steg för att ta över varumärket hittaut.nu! Oringen AB ser ut att växa!
Anonym 2014-10-05 18:36 #76
Analytiker>> Är inte protokoll från SOFT-möten offentliga? Om nu styrelsen stödjer AB:et till 100 % lär det beslutet väl finnas dokumenterat?
Slingman 2014-10-05 18:12 #75
Inga dunungar man valt att mucka gräl med heller. Orienteringen uppe i Dalarna är väldigt stark och rutin på uppror har man sedan Gustav Vasas tid. Personligen tycker jag Dalarna har helt rätt. Bra jobb ska betala sig för klubbarna. Men man undra vad som händer med förbundet. Finns SOFT i sin nuvarande form kvar efter ett O-ringentomt 2016?
Analytiker 2014-10-05 15:58 #74
Förbundets styrelse gick tidigt ut och förklarade att man stödde bolaget till 100 procent och arbetade mot de 18 dalaklubbarna. Har det någonsin varit en så tydlig och djup spricka i rörelsen? Krishanteringen med info till oss medlemmar tycks mest bestå i att lägga locket på och gömma undan den puttrande grytan så långt in som möjligt i garderoben bland övriga skelett.
Zerbembasqwibo 2014-10-04 23:01 #73
Är det någon som hört något överhuvudtaget från SOFTs styrelse i ärendet sedan dessa frågor ställdes?
Trollmataren 3 2014-10-04 22:52 #72
orienterare.nu

Men det gör inte jobbet sämre. Ideella krafter?
Trollmataren 2 2014-10-04 21:33 #71
Nä, tackade nej. Glad för det idag. Hejhopp!
Hawkeye 2014-10-04 10:37 #70
Zerbembasqwibo syftar på adressen som Trollet utan namn uppgav: orientering.nu
Väsby? 2014-10-04 08:53 #69
Se upp med svamparna Zerbembasqwibo.
Zerbembasqwibo 2014-10-03 23:38 #68
2014-10-03 22:19 | #66> På vad sätt har Väsby med detta att göra? Jo jag vet, han lägger ut snygga bilder men på månbasen, eller vad menar du?
Trollmataren 2014-10-03 23:04 #67
Trollet utan namn >> Är du SOFT-bitter? Fått sparken därifrån eller?
Anonym 2014-10-03 22:19 #66
Märkligt att man från O-ringen uttalar sig på denna hemsida när man samtidigt är knäpptyst på sin egen hemsida och censuerar sidor i sin egen tidning. Informationsbrist råder även på SOFT kanaler till oss orienterare. Har det havererat totalt för för de nya direktörerna och SOFT? Bra jobbat på orientering.nu
Myran 2014-10-03 22:15 #65
Tystnaden talar tyvärr nog för en juridisk process där man vill vara säker på ett friande utfall innan någon (SOFT/O-ringen AB) uttalar sig vidare offentligt i frågan.
Här är en länk som kan vara bra att läsa på om man inte har koll på vad som gäller i AB världen:
http://www.bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/starta/firmateckning-1.3165
Per Sundberg 2014-10-03 21:15 #64
Jag måste ha missuppfattat Oringen och Oringen AB totalt. Jag trodde Oringen AB var ett service-/konsultbolag som skulle serva arrangörerna. Mot betalning dels i form av ett fast belopp för att arrangören får använda tävlingsnamnet och i övrigt per redovisad timme och att dessutom SOFT skulle få en slant för varje genomförd start i tävlingen. Slanten skulle vara svagt progressiv beroende av deltagarantalet.
Med en sådan lösning skulle vinnas dels att smarta arrangörer kan tjäna bra med pengar, dels att Oringen AB kan tjäna pengar på att göra det de är bra på men hålla sig borta från det som de ideella krafterna gör bättre och billigare. Och SOFT skulle få mer pengar ju flera deltagare en arrangör lyckas locka.

Det verkar som om bolagiseringen har medfört ett rollbyte - orienterarna blir till för bolaget och inte bolaget för orienterarna.
1891 2014-10-03 18:54 #63
Sälen får Oringen 2016 -men mål att slå rekordet!

http://www.oringen.se/orter/error/nyhetsarkiv/nyheter2016/salenfaroringen2016medmalattslarekordet.2555.html

Observera att på den gamla goda tiden, innan bolagisering och censur , tordes man låta vanliga, enkla, orienterare kommentera nyhetsartiklar på www.oringen.se!
Anonym 2014-10-03 17:28 #62
O-ringen tidniingen är censurerad i sådan panik att man inte han ta bort allt om Sälen 2016. Likaså O-ringens hemsida. Ungefär som man gjorde i gamla Sovjetunionen med foton på obekväma partiledare. Vart är lekstugan på väg?
02 2014-10-03 14:40 #61
klok östgöte>> Vi kan ju ta det ställningstagandet som ett bevis för att artikelförfattarnas tes är rätt. Frågorna kräver faktiskt svar! Hoppas du mailar Henrik Boström, Stefan Blomgren och Lena Larsson så att dom också fattar det.

Men som helhet vet jag inte om ställningstagandet är så klokt egentligen. Det är väldigt kategoriskt och agerar man så här så tar man ju inte alls ansvar för svensk orientering som helhet utan lämnar det till "någon annan" att lösa. Att vänta ett par veckor på mer information och därefter ta ett beslut verkar inte vara Boxholms modell, utan här är det snabba besked baserade på enbart rykten som gäller.
Från SVT Gävledatal 2014-10-03 14:11 #60
Stor besvikelse i Malung-Sälen om O-Ringen flyttas:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/stor-besvikelse-i-malung-salen-om-o-ringen-flyttas
Vad menas 2014-10-03 13:18 #59
Tidningen O-ringen kom i dag. Enligt innehållsförteckningen ska sidorna om Sälen 2016 börja på sid 52. På sid 52 ligger en annons som berättar om det fantastiska och tidernas största O-ringen som avgjordes ja just det i Dalarna! Känns nästan freudianskt.
klok östgöte 2014-10-03 12:55 #58

Inlägget är anmält för granskning

Anonym 2014-10-03 09:20 #57
8191>Om man kollar avlysningarna så skulle en hel del orientering gå i sluttningarna nedanför kalfjället, bl.a syd och SV om Högfjällshotellet. Fantastiskt fina skogar. Bland den roligaste orientering vi har i Sverige.Däremot tycker jag precis som andra att Sälen har andra nackdelar. otroligt tråkigt ställe att vara om det blir riktigt dåligt eller riktigt fint väder t.ex. En hel del tråkig orientering runt skidbackar (årets 3+3 var ingen höjdare). Man borde väntat minst 10 år till innan O-ringen kommit tillbaka och då får man ändå inte räkna med att man drar mer deltagare än Halmstad och Kristianstad t.ex.
Ditt namn 2014-10-03 07:18 #56
!!!>> Processen ska väl tekniskt vara mot SOFT då de är avtalspart och inte bolaget? Men om det finns en exklusivitetsklausulkan bolaget bli inblandat i en annan rättsprocess, men det verkar väl inte troligt att det skulle finnas?
!!! 2014-10-02 23:24 #55
Zk>> Jag tror Östgötadistriktets beslut om att arrangera eller inte arrangera i Valdemarsvik kommer baseras nästan enbart på förtroende. Tongivande personer i distriktet känner ett betydligt större förtroende för den nya O-Ringenledningen än vad de gjorde för den gamla (inte så svårt med tanke på att förtroendet för den gamla verkar ha varit ungefär noll) och funktionärerna i distriktet känner troligen ett förtroende för sina valda ombud. Grisen i säcken är det nog mest i det avseendet att man inte vet om dalaklubbarna eller Malungs kommun ska inleda kostsamma processer mot bolaget.
Folke Filbyter 2014-10-02 22:54 #54
Enligt Östergötlands OFs hemsida blir det ordförandekonferens 20 okt då klubbarna i distriktet ska säga bu eller bä till O -Ringen. Så vi får nog vänta några veckor på besked.
Zk 2014-10-02 20:45 #53
Det finns många saker jag inte förstår i denna soppan, och anledningen är förstås att det inte finns någon RIKTIG information överhuvudtaget, bara rykten.

För mig är det väl iofs ingen större brådska med att få information men för Valdemarsvik borde det ju vara väldigt viktigt. Hur skall de i nuläget kunna ta ett beslut utan att riktigt veta vad som hände med Sälen? Och oavsett om några personer invigs i hemlighetspakten så måste de ju ändå försäkra sig om att det finns funktionärer att tillgå. Funktionärer som med kort varsel förväntas säga Bu eller bä till grisen i säcken. Hej och hå!

Ansvariga borde avgå i brist på kommunikationshantering, om inget annat. Boström brukar ju vara väldigt duktig på att kommunicera, så jag antar att han har munkavel. Återstår isf Blomgren eller förbundsordförande, vem tar ansvaret?

Information wants to be free, var är wikileaks när man behöver dom?
8191 2014-10-02 20:39 #52
Tycker inte alls alla dessa frågor kräver svar, skall bli skönt att slippa kalfjäll i 5 dagar, detta är säkert kasst hanterat men det var något skumt 2012 så troligen lika bra att det blev så här. Förstår inte allas upprördhet faktiskt, låt de som är inblandade reda ut soppan
OL-Karlsson 2014-10-02 16:35 #51
FF---Jag tror att Örebro tar arrangemanget och då blir det garanterat regn.
FF 2014-10-02 16:31 #50
Här har nu samlats så många siare, gudssöner och flugor på väggen att jag bara måste passa på att fråga, vad blir det för väder vecka 30 2016?
ml 2014-10-02 16:26 #49
Jag tänkte de måste ha gjort om tidningen innan beskedet kom. Vilken dag tror vi tidningen trycktes?
Kommunikation 2014-10-02 16:02 #48
ml < Nu vet vi vad kommunikationsavdelningen har prioriterat!
ml 2014-10-02 15:42 #47
Men hallå > lite impad att de hann ändra i tidningen, den måste ju ha tryckts i minst mitten av veckan före...
Strutsen 2014-10-02 15:39 #46
O-ringentidningen #4 2014:
http://np.netpublicator.com/netpublication/n15042912
Men hallå??! 2014-10-02 15:33 #45
Nu kom O-ringentidningen. De låtsas att det regnar - inte ett ord om O-ringengate eller om att det finns ett år som heter 2016. Däremot står det en del om 2017. Vad ska alla som inte hängt med här eller lokalt Valdemarsvik/Sälen tänka?
Stig Wennerström 2014-10-02 12:57 #44
Johan Wänström>>> Vill du veta namnen bakom så att åsikterna blir mer värda, alternativt mindre värda, beroende på vem som skriver? Vem är Johan Wänström? Identiteten tillför något om det är fakta som läggs fram. Annars är anonymiteten demokratins och åsiktsfrihetens bästa vapen, precis som rätten att rösta anonymt, trots att många antagligen vågar stå för vad de röstar på.

Nog om det.

De personer som skrev avtal på SOFT på den här tiden har väl alla slutat? Kvar är förbundsordföranden i SOFT-styrelsen.
Johan Wänström 2014-10-02 12:39 #43
Det är nog få saker som kommer att bli bättre av att folk, utan att redovisa vilka de är, använder en rad olika benämningar eller andra osakliga beskrivningar. Det finns ett stort behov av att den här frågan diskuteras, men då med integritet och saklighet.

Personligen anser jag att O-ringen/SOFT har rätt i att det måste finnas en möjlighet för bolaget att jämna ut de arrangerande klubbarnas ekonomiska förutsättningar från ett år till ett annat.
Med det sagt måste jag samtidigt konstatera att det här är oerhört illa skött av de/dem som är ansvariga på SOFT och/eller bolaget. Hur man överhuvudtaget kan sätta sig i en sådan här situation är en gåta.
Jag tror att det nu krävs en ordentlig PUDEL - någon som förklarar och då även erkänner sin skuld i att den här fruktansvärt dåliga situationen har uppstått. Just nu hör man mest företrädare för Dalaklubbarna och SOFT/bolaget skylla på varandra. Det verkar inte finnas någon som rakryggad kan säga vad som har hänt och då även bekänner sin skuld i den uppkomna situation. Förmodligen finns det olika former av oegentligheter att bekänna på båda sidorna, men jag har svårt att se att det yttersta ansvaret för att den här situationen har uppstått finns någon annanstans än på SOFT. Bolagiseringsprocesser, svårhanterliga dalaklubbar eller vad det nu än kan vara - det är inga ursäkter för att förbundet sent 2014 inte har lyckats få till ett "fungerande" avtal med en arrangör av O-ringen 2016.
Hawkeye 2014-10-02 11:21 #42
Blir argumentationen bättre för att man börjar benämna personer som "direktörer"?
Redaktionen Orienterare.nu 2014-10-02 07:24 #41
Vi förstår att känslorna svallar heta eftersom vi inte presenterats några större svar än. Försök dock att hålla tonen på en hög och konstruktiv nivå eftersom vi alla sitter i samma båt.
Anonym 2014-10-02 07:08 #40
Samma dag som O-Ringen fråntas Sälen så läggs denna info in på Malung-Sälen kommuns hemsida: http://www.malung-salen.se/kulturfritidochturism/idrottmotionochfriluftsliv/nyhetsarkiv/oringen2016isalen.5.33ccf562145ac94e99825f.html Beslutet verkar ha tagits väldigt hastigt utan förvarning.
Anonym 2014-10-02 01:41 #39
Ska vi slå vad om att f-direktören oc kommunikationsavdelningen ä på plats i Schweiz när världscupen avslutas på fredag? Roligare där än att vara på stafett-SM i Uppsala.
Anonym 2014-10-02 01:32 #38
Förbundsdirektören har skickat ut ett mejl till ordf i distrikten där hon stöttar/hyllar aktiebolagets agerande som drabbar oss medlemmar. Förbundet centralt vet mycket väl vad som sker. Blir mer och mer förbannad. Ska vi bilda nytt fritt orienteringsförbund? Jävla hycklare.
CS 2014-10-01 23:58 #37
Eller så har inte Soft centralt så mycket med det hela att göra?
Journalist 2014-10-01 22:49 #36
Dom har säkert tystats och fått munkavel av förbundsdirektören och direktören för det nya aktiebolaget. Det är sådana här grejer uppdrag granskning och andra riktiga journalister reagerar på. Detta kan växa och bli en ännu större skandal för sporten. Dåligt hanterat från första början av "direktörerna" i Stockholm.
Kommunikation!! 2014-10-01 22:14 #35
Kommunikationsavdelningen på SOFT:

Mathias Karlsson
kommunikationsansvarig
0709-89 48 32

Mårten Lång
förbundstidningen Skogssport
0722-49 53 81

Malin Björkqvist
förbundstidningen Skogssport
0707-71 64 15

Alla får lön? För att vara tysta?
Anonym 2014-10-01 21:57 #34
Ok. Kan i alla fall inte ha varit Edvard Persson. Han körde enligt ryktet 10-minuterspass söder om landsvägen. Smal nu levande skåning/skånska som uteslutande lever på bröd och vatten. Vem?
Tystnad 2014-10-01 21:40 #33
Förbundet bör skaffa en avdelning för kommunikation som kan förklara för oss medlemmar på klubbnivå vad som händer i "Oringengate". Hur blir det med Sälen? Nu tvingas man hänga på denna sida för att få information. Skärpning om ni vill att vi ska stödja er i fortsättningen.
Zerbembasqwibo 2014-10-01 21:33 #32
Just toalettfrågan vet jag exakt vem som bestämde antalet, och det var inte direktören! :)
Anonym 2014-10-01 20:24 #31
Ja, sånt här kan hända när vanliga människor plötsligt ska leka direktör. Nu är även vår sport i den sandlåda som brukar känneteckna framför allt klubbar med fotboll och hockey. Tänk om det blir konkurs för O-ringen och hur gick det i Skåne och får klubbarna där några pengar. Var det direktörerna som bestämde antalet toaletter?
? 2014-10-01 19:31 #30
VAD HÄNDER? Orienteringsförbundet lägger den 26/9 ut en nyhet om att det inte blir något O-ringen i Sälen 2016 och meddelar att beslut om Valdemarsvik ska tas på måndag (29/9). Sedan är det helt tomt på information. Togs något beslut? Hur ska allt arbete som lagts ned inför arrangemanget i Sälen ersättas? Och så vidare... På O-Ringens hemsida finns ett pressmeddelande (även detta från 26/9) som säger att det inte blir något O-ringen i Sälen och att det kommer att köras i Valdemarsvik. Länkar till Sälen 2016 har tagits bort, men googlar man så kan man t.ex. komma in på sidan för bokning av boende i Sälen. Även här är det helt tomt på information efter 26/9.
Vi som fr.o.m. idag har tänkt boka boende i Sälen vill ju ha klart besked om vad som gäller. VAD HÄNDER? Har alla blivit handlingsförlamade?
??? 2014-10-01 17:27 #29
!!! < Ja, dubbelkatastrof verkar vara en bra sammanfattning på läget.
!!! 2014-10-01 16:41 #28
???>> Jo, och det känns väldigt mycket som att minst ett av de två styrelsebesluten var katastrofdåligt. Det enklaste blir då att lägga locket på och låta tjänstemännen sköta snacket så att man inte framstår i ännu sämre dager.

(Jag vet vilket beslut jag tror var katastrofdåligt, men det verkar finnas dom som är lika övertygade om att även det andra beslutet var kasst så kanske slutar allt detta i en gigantisk dubbelkatastrof.)
Eva Emanuelsson 2014-10-01 14:09 #27
Konsten att sänka ett varumärke? Det finns många vägval i skogen och det borde det också finnas vid förhandlingsbordet. Verkar som O-ringen styrelse och bolag har en karta och arrangörerna en annan. Dags för revidering och omtag. Utan människor som ideellt ställer upp blir det ingenting, var rädda om dem!
??? 2014-10-01 13:37 #26
Det är alltså i stort sett samma styrelse för SOFT som 2012 godkände avtalet med O-ringen Sälen 2016 och som nu 2014 "stödjer O-Ringen ABs beslut fullt ut"?
Zerbembasqwibo 2014-10-01 13:15 #25
Micke> Anledningen till att det tog tid finns att utläsa i SOFT styrelseprotokoll.

http://www.orientering.se/ImageVaultFiles/id_77812/cf_78/Styrelsens_sammanstr-de_nr_6_2012.PDF

* 29 maj 2012

Styrelsen beslutar att utse arrangör av O-ringen 2016. Beslutet förutsätter att avtalsförhandlingarna med den utsedda arrangören av O-ringen 2016 kan slutföras. Därefter kommer beslut och avtal att konfirmeras vid ett senare styrelsemöte.

http://www.orientering.se/ImageVaultFiles/id_77817/cf_78/Styrelsens_sammanstr-de_nr_11_2012.PDF

* 16 november 2012

Mark Baljeu redogör för avtalet med O-Ringen i Sälen 2016.

Styrelsen diskuterar ett antal detaljer i avtalet.

Styrelsen beslutar att godkänna avtalet med O-ringen i Sälen 2016.
08 2014-10-01 11:34 #24

Inlägget är anmält för granskning

Öh... 2014-10-01 11:29 #23
En annan märklig omständighet är att Sälen påstås ha fått ett
mycket bättre avtal än andra trots att man hade ett mycket
bra konkurrerande alternativ i Valdemarsvik. Vad hade SOFT för
anledning att ge Sälen en bättre avtal då än man gett tidigare?

Om det nu inte är så att Sälens deal 2012 var bättre än andra
arrangörers så måste det betyda att de andra har accepterat samma försämringar vid
omförhandlingar. Någon med insyn från årets arrangemang som vet?
Micke 2014-10-01 11:09 #22
K << Du har rätt, dumt att börja spekulera mer, då det redan spekuleras så mycket. Det är tråkigt att det inte kommer fram klara direktiv från SOFT varför det egentligen ser ut som det gör. Då hade alla spekulationer undanröjs. Jag tycker dock det var väldigt märkligt att man inte valde att säkra upp 2 arrangörer framåt i tid, Östergötland 2016 och Sälen 2017. men men, jag avvaktar med alla spekulationer tills det är klart vart arrangemanget ska gå 2016 samt de som har koll på allt träder fram och förklarar soppan.
En annan fråga var ju varför det dröjde till senhöst/vinter innan Det kom ut med beskedet att det blev Sälen, istället för att presentera det under O-ringen 2012 som de gjort tidigare när arrangörer var klart? Men kanske dumt att komma med ännu fler frågor till en redan stor soppa.
K 2014-10-01 10:41 #21
2012> Varför anklaga någon om du bara spekulerar? Än så länge vet vi inte mycket, ord mot ord, inga avtal är offentliga, vinklad pressrelease, vinklad lokalmedia, vilda spekulationer här...
2012 2014-10-01 10:29 #20
micke>> Tror du är något på spåren. Det fanns personer som satt på dubbla stolar då, vilket sällan brukar vara bra när det ska skrivas seriösa avtal. Nu kommer verkligheten ikapp. Men det är bara mina spekulationer...
micke 2014-10-01 09:43 #19
Man kanske bör gå djupare i denna härva. Tillbaka till 2012, vilka arbete fram dalarnas förslag? Vem pressenterade förslagen? Hur mycket diskuterades det om att köra sälen 2017 istället? Fanns det äns alternativ för soft styrelse att välja mellan vid beslut 2012?
Uppsala/Örebro 2014-10-01 09:11 #18
Adressen går till Uppsala. VD bor väl där och styrelseordf bor väl i Örebro.
Motfråga 2014-10-01 08:02 #17
Fråga >> Sitter O-ringens styrelse på kontoret i Stockholm?
Fråga 2014-09-30 23:41 #16
Härlig perspektivförskjutning i tidningsintervjun. Säg mig när svensk orientering betalat för ett arrangemang? Har det någonsin hänt och vandrar inte normalt sett pengarna andra vägen via skatter och avgifter och från ideella krafters arbetsinsats? Har SOFT plötsligt blivit FIFA och IOK? Storhetsvansinne på kontoret i Stockholm?
Redaktionen Orienterare.nu 2014-09-30 22:22 #15
Vi har ej mottagit någon reaktion från SOFT annat än via O-ringens styrelse.
SOFT 2014-09-30 22:07 #14
Är förbundet på banan? Eller diskuterar man ännu helgens bommar i lingonskogen?
Anonym 2014-09-30 21:12 #13
Äntligen får vi dansa med dom stora idrotterna. Tack O-ringen AB.

http://www.idrottensaffarer.se/event/2014/09/mangmiljonbrak-i-skogen
Gnidde 2014-09-30 19:59 #12
Det fanns enligt rapporterna även ett nytt förslag på avtal som dalaklubbarna arbetat fram med VD i bolaget. Avtalet var i princip samma som övriga arrangörer har och utan "gräddfil". Det förslaget desavouerades av ordförande i bolaget.
SG 2014-09-30 19:59 #11
Detta är bekräftat till DT.se

"– Vi har ingen möjlighet att från Svensk orienterings sida att betala dubbelt så mycket till Sälen som till andra arrangörer. Då ska man ha i åtanke att Sälen har ett betydligt mindre arbetskrävande arrangemang, säger Stefan Blomgren, styrelseordförande i O-Ringen AB, till DT.

Dalaklubbarna menar att det är ett avtalsbrott?
– Jag vill inte förhandla om det här i media, men dalaklubbarna, deras representant, har hotat oss med att får de inte ersättningen så blir det inget i Sälen. De har gett oss ett erbjudande om att kliva av och det har vi tagit. Om de ångrar sig nu kan jag bara beklaga, om det var överilat och inget de står för i dag. Men så är det.

Men det har inte undertecknats något skriftligt?
– Nej, det har det inte gjorts. Men jag vill inte prata om det i media."
ml 2014-09-30 18:52 #10
Juristens kusin > hoppsan Kerstin! Känns som någon skitit i det blå skåpet....
Juristens kusin 2014-09-30 18:00 #9
En central del i diskussionen är avtalets giltighet. Jag kollade lite och det är svårt att få exakta svar om man inte kan uppvisa helheten. En sak verkar dock ganska klar om ord står mot ord. Då gäller endast det skriftliga och då måste SOFT/O-Ringen uppvisa en av båda parter underskriven och accepterad avtalsförändring. I annat fall gäller ursprungsavtalet under kommande tvisteförhandling i Tingsrätten.
Dalle 2014-09-30 17:39 #8
???>> Nä, ingen aning.
PS 2014-09-30 17:39 #7
Har avtalet verkligen upphört då? Jag vet inte hur det ser ut men kan ta ett litet exempel: Du bestämmer dig för att bygga ett hus och beställer det nyckelfärdigt från ett företag. När grunden är lagd kommer du på att du kunde fått det billigare från annan byggare och vill därför omförhandla men det är förstås inte företaget intresserat av utan de säger att antingen gäller avtalet eller också bygger vi inte klart huset. Ska man verkligen tolka det som att byggföretaget gått med på att säga upp avtalet och inte ens ersättas för det jobb de lagt ner? Verkar knappast troligt. Det är ju snarare du som hotat med att du inte kommer att betala och då verkar det väl fullt rimligt att de avslutar arbetet men samtidigt behåller rätten att kräva dig på pengar för redan nedlagt arbete.
Så länge vi inte vet något om avtalen så kan vi inte uttala oss om speciellt mycket i den här frågan. Personligen skulle jag hellre springa i Valdemarsvik än i Sälen men det betyder inte att jag håller på den ena eller andra parten här. Det får väl i värsta fall avgöras i domstolen.
??? 2014-09-30 17:31 #6
Dalle < Det finns ett stort antal obesvarade frågor ovan, bland annat ifall avtalet gäller eller ej (#3, # 21). Du skriver "då avtalet ser ut att ha upphört". Innebär det att vet hur det ligger till med den saken?
Dalle 2014-09-30 17:11 #5
Men nu var det väl inte så att ingenting av ett eventuellt överskott skulle gå till dalaklubbarna? Förutom de garanterade 3,5 miljonerna (eller hur många det nu var) så skulle man väl fördela det eventuella överskottet (utöver de 3,5 miljonerna) mellan dalaklubbarna och O-ringen AB? Den fördelningen verkar dock inte dalaklubbarna vara intresserade av (man verkar vilja ha allt) och när då avtalet ser ut att ha upphört så passar O-ringen på att se sig om efter andra arrangörer. Inget konstigt med det.
Ideell kraft 2014-09-30 15:05 #4
Vad som än kommer ut av detta så tror jag Oringen AB har försvårat framtida arrangemang av denna tävling. Om det inte finns incitament för föreningarna att för det första tjäna pengar och för det andra att skapa effektiva och ekonomiskt bra arrangemang, hur ska man då få föreningar och dess många medlemmar att ställa upp frivilligt? Tror Oringen AB får svårt att hitta personal med samma kompetens som alla frivilliga klubbmedlemmar i landet som också jobbar lika billigt.
OL-E 2014-09-30 11:33 #3
Bra sammanfattning men det finns en del frågor som är dubbelt och några som är otydliga vem ni vill ha svar av...
vargen 2014-09-30 11:13 #2
O-ringen & Sälen ska lösa det här. Östergötland ska inte gå in som 3:e part och arrangera.
JB 2014-09-30 09:59 #1
Bra sammanfattning! Vilken soppa!! Tyvärr finns det inga vinnare i detta och ett stort bakslag för svensk orientering.

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng