Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Fantastiska möjligheter till att satsa på orientering i huvudstaden

Gustav Bergman berättar om huvudstadens elitmiljö där han bedriver sin egen framgångsrika satsning. Stockholm-Södertälje erbjuder många och stora möjligheter till både studier och högkvalitativ träning.

Publicerad 2014-04-09 16:46 (Uppdaterad 2014-04-18 13:16)

 2 kommentarer

Orienteringsstockholm är stort, från Södertälje i syd till Vallentuna i norr, med ett 50-tal aktiva orienteringsklubbar. Det finns ett antal elitklubbar i distriktet, kanske framför allt Södertälje Nykvarn (även om de egentligen tillhör Södermanland och inte Stockholm), IFK Lidingö, Järla, och min egen klubb OK Ravinen, men även i viss mån Tullinge, Snättringe, Södertörn, och några till som i alla fall har några elitlöpare i klubbverksamheten.

De flesta elitlöpare är koncentrerade i just de fyra först nämnda klubbarna, men det finns även väldigt många löpare som tävlar för klubbar utanför distriktet, men som bor och verkar i Stockholm.


Gustav Bergman - rankad 1:a i Sverige och 5:a i världen just nu.


Elitmiljö Stockholm och Sport Campus Sweden

Från Stockholms Orienteringsförbunds sida finns det en elitansvarig anställd (Erik Mattsson, Järla), som jobbar mot oss elitlöpare för att vi ska få det så bra som möjligt. Erik jobbar också med orienteringsgymnasierna (Midsommarkransen och Fredrika Bremer), vilket gör att det finns ett logiskt samband mellan gymnasierna och den eftergymnasiala elitmiljön.

Elitmiljö Stockholm servar med två uthängda teknikträningar varje vecka, en söder om stan och en norr om, som sitter ute hela veckan (och ibland längre), så att alla vi elitlöpare har möjligheten att springa träningarna vid det tillfälle som passar oss bäst. Det har också funnits sparringträningar på kvällstid, men intresset för dem har varit väldigt lågt, så de ligger för tillfället på is.

För universitetsstudenter finns också extra stöd från Sport Campus Sweden, en paraplyorganisation över högskolorna i Stockholm som syftar till att möjliggöra eftergymnasial utbildning med en elitsatsning på idrott. Sport Campus Sweden hjälper bland annat till med kontakt med högskolorna för att göra individuella lösningar med idrottarna (det finns en studievägledare på varje skola som ansvarar för idrottarna i Sport Campus Sweden), gratis tillgång till träningslokaler (simhallar, gym, inomhushall för friidrott, o s v), idrottsmedicinsk kompetens, utbildningar inom mental träning, näringsfysiologi, skadeförebyggning och annat, samt ger små stipendier för att hjälpa idrottarna i sin satsning.





Utbildning, boende och orienteringsterräng

Stockholm har ett fantastiskt utbud av utbildningar i alla inriktningar, med ett flertal högskolor, såsom Stockholms Universitet, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) och Karolinska Institutet (KI), så alla möjligheter finns!

Den största nackdelen med att flytta till Stockholm är svårigheten att få tag på boende, där det ofta krävs några års köande för att få tag på en bostad med bra läge. Det finns många stora bostadsrätter i Stockholm, men inte så många små hyresrätter och studentbostäder, så det gäller att vara ute i god tid, ha bra kontakter, eller ha tur, för att få tag på något riktigt bra.

Bortsett från det är Stockholm en fantastisk orienteringsstad, med väldigt mycket bra skogar lättillgängliga från ett centralt läge. Men det gäller också att bo på rätt plats i Stockholm! Att korsa från söder till norr, eller tvärtom, kan ta väldigt lång tid, och det gäller att bo och verka på samma sida av staden. Och i Stockholm finns det faktiskt en rätt och en fel sida av staden (tycker jag i alla fall). Då den bästa orienteringsterrängen finns söder om staden, tycker jag att det är där man ska bo om man vill ha bra orienteringsmöjligheter nära. Det finns såklart även bra orienteringsterräng norrut, men då måste man ta sig en bit ut, medan Södertörnsskogarna kryper hela vägen upp till centrala Stockholm söderifrån.

Jag, Gustav Bergman, bor i Björkhagen, vilket jag tycker är perfekt. Jag har Nackareservatet precis utanför dörren, och 10-15 minuter till flertalet mycket bra kartor runt om kring, samt tunnelbanan jättenära med mindre än 15 minuter in till centrala Stockholm.


Utsnitt från Elitmiljöträning 2013 - Öran (söder om Stockholm)


Träningsmöjligheter

Klubbverksamheten är väldigt stark i Stockholm, och åtminstone elitklubbarna har 4-5 träningar per vecka, och med tävlingar, nattcuper, vinterserier, Elitmiljö Stockholms teknikträningar och så vidare, är det inga problem att få 8-10 organiserade träningar per vecka.

Något som vi skulle kunna bli bättre på i Stockholm är att träna tillsammans. Det har försökts att samordna från orienteringsförbundets sida, men alla har olika schema, bor utspritt, tränar bara i den fantastiska klubbverksamheten, så det är inte så lätt som man kan tro att få ihop det. En utvecklingspotential som vi löpare måste ta tag i! (Och här måste jag säga att jag är ganska duktig på att utnyttja styrkorna hos de andra löparna för att få bra sparring. Att springa banlöpning med Jonas Leandersson är väldigt bra!)

Vi är ett stort elitgäng i Stockholm, med många landslagslöpare (jag själv, Jonas Leandersson, Olle Boström, Øystein Kvaal Østerbø, Mårten Boström, Annica Gustafsson, Karolin Ohlsson, med flera), så alla möjligheter att få högkvalitativ sparring finns!

Gustav Bergman
Stockholm - april 2014

Anette Önerud

anette.onerud@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

FF 2014-05-26 11:25 #2
FF>>http://www4.idrottonline.se/OKRavinen-Orientering/Nyheter/Info-loggen/Tekniktraning27maj/
FF 2014-04-17 10:39 #1
Sprintträning då, enligt rätt kartnorm, hur funkar det?

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng