Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Träningsverksamhet för alla på Linköpings Universitet

Linköpings universitet, med utbildningar i både Linköping och Norrköping, har en elitidrottssatsning för både orienterare och löpare. Anton Tynong tar dig med på en träningsvecka i Norrköping och vad elitidrottssatsningen har att erbjuda.

Publicerad 2014-04-07 18:38  

 0 kommentarer

Klockan ringer 8.30 en måndagmorgon. Jag vet att jag kan snooza till 9 för Jerker är inte speciellt morgonpigg. När han väl stiger upp och börjar gorma så gäller det att snabbt infinna sig vid frukostbordet. Jag måste vara redo när det 30 minuter senare är dags för en timmes "mesjogg". Det är bara ett utfyllnadspass för på kvällen väntar det jag både ser fram emot och bävar inför allra mest i veckan, 3 set med 6*240meter på inomhusbanan som vi har tillgänglig 2 gånger i veckan. Inte så farligt tänker ni kanske men kom ihåg att vara draghjälp till Jerker ”Mästarn” Lysell inte är lätt. En bra dag så kan jag hjälpa till att hålla tempo tills de två sista intervallerna för då kommer mjölksyran att spruta. Men sånt är livet som sparringpartner till en av världens bästa spintorienterare.

 

Lyckligtvis är jag inte ensam om att stå för sparringen. Det är cirka 10-15 killar som satsar och tränar ganska hårt här i Norrköping, flera med både senior- och juniorlandslagsuppdrag på meritlistan, och ytterligare ett gäng som tränar med lägre mål. Satsande damelit är det inte lika gott om tyvärr. Det var bättre för några år sedan med Linnea Gustafsson i spetsen samt ett par andra tjejer som tog stora kliv här i Norrköping. Det är ändå ett gäng på 10 träningssugna tjejer här nu men personligen hade jag gärna sett fler, om ni förstår vad jag menar.


 

På tjejfronten är det bättre i Linköping. Om den största delen av vår Elitgrupp finns i Norrköping så finns ändå bredden i Linköping. Till exempel så finns fyra studentkorridorer för bara orienterare och löpare som trivs i sällskap av likasinnade men också är ute efter studentlivet. I samarbete med LiU Elitidrott (som universitets elitsatsning kallas) så ordnar studentföreningen LiTHe Vilse att massa orienterande studenter, på alla olika nivåer, kan träna tillsammans varje dag i Linköping. Prioriterar man träning före skola är dock Norrköping fördelaktig bostadsort. Det är framförallt närmre till alla fina kartor uppe i Kolmårdsskogarna. Flera av Norrköpingsborna pluggar ändå i Linköping och det fungerar bra tack vare gratisbussen som går direkt mellan Campus i Norrköping och i Linköping.

 

Åter till livet som Mästarns assistent. Det är nu tisdag och vaderna är stela när jag kliver upp. Det gör inte så mycket för idag ska vi ut i skogen och samla mängd. Först 90 minuter förmiddagsorientering i trevlig terräng och sedan en rejäl nattcup på kvällen. Däremellan ska lite skola hinnas med. En av sakerna jag själv gillar bäst med Norrköping som studieort är närheten till skolan. De flesta i träningsgruppen bor bara 2-3 minuter från skolan och flera av oss i samma trappuppgångar. Det är inte mycket tid som försvinner i transport och träningspolarna finns vägg i vägg. Att få tag i lägenheter här har heller inte varit problem för någon. Boendet har å andra sidan nackdelen av att ligga mitt i centrum och således är det 3km till närmsta karta, vilken man ”springer sönder” ganska fort. Utan bil kan det vara svårt att ta sig ut själv till kartor om man tycker att de 3-4 teknikpass som finns i veckan inte räcker till.

 


På onsdagen låter Jerker mig vila på morgonen och ladda för kvällens backintervaller. Vilan lär behövas inför resten av veckan med ”Rockgympa” (löparstyrka) på torsdag och banintervaller igen på fredag. Dessutom kommer något lugnare pass avverkas, till exempel crosstrainer på gymmet där Elitgruppen får betalt gymkort. Vissa kan nog tycka att fokus ligger för mycket på löpning på hårt underlag och inte lika mycket på teknikträningar men det är något LiU Elitidrott jobbar för att utveckla till att passa för ännu fler. Vi har tränare anställda som håller i träningarna med kompetens inom både fysisk och teknisk träning. De som inte är i elitgruppen är lika mycket välkomna på alla träningar och detsamma gäller på lokala klubbarnas träningar, där framförallt Linköpings OK’s träningar är tillgängliga för Linköpingsstudenterna. Annars samkör vi också nattcuper, stafetträningar och helgpass med till exempel Denseln, Kolmården, Finspång och Hällen. Det är alltså ett träningspass varje dag kvällstid för både elitsatsande och glada motionärer. Dessutom minst ett gemensamt förmiddagspass som är flexibelt beroende på intresset och schemaluckor hos majoriteten. Alla möjliga linjer och utbildningsområden finns tillgängliga och tack vare den stora mängden av orienterare som studerar på Linköpings universitet så finns även studiekamrater på många program och kurser. Även studentlitteratur och hjälp kan fås av andra orienterare i högre årgångar.

 

Det är nu helg och vissa väljer att ta studentlivet på fullaste allvar medan jag själv spenderar min tid med de som tar träningen på fullaste allvar. Både lördag och söndag tar våra minibussar oss ut på långpass i både finskuren, sörmländsk terräng och i storkuperade, blåbärsrisrika Kolmårdsskogar. Jag löper tvåtimmars båda dagarna med Mästarn och Emil Svensk och känner mig som en aspirant till en landslagsplats. Det är söndag kväll och jag tar en kortare promenad runt Norrköpings vackra innerstad. Runt de gamla fabrikerna vid Motala ström som Plura Jonsson så gärna romantiserar om. Det får räcka så. Fyra timmar orientering i helgen tar på krafterna. Det är trots allt banintervaller imorgon igen och jag ska orka vara hare åt Mästarn och alla andra elitorienterare här i kära Peking.

 




Anton Tynong
LiU elitidrotts facebooksida

Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng