Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Uppsala

Albin och Uppsalaslätten

Vi är några stycken studenter som satsar riktigt hårt och vi tränar ihop dagligen. Ju fler desto roligare!

Publicerad 2014-04-03 13:37  

 5 kommentarer

I dagslägret kretsar mycket av träningsmiljön i Uppsala kring min klubb OK Linné. Det finns fler klubbar (IF Thor framförallt) och ett orienteringsgymnasium med träningar, men jag skulle vilja påstå att det mesta händer kring Linné. Det är nog på både gott och ont. Det blir mycket folk och bra kvalité på våra träningar, men samtidigt blir det kanske inte samma valmöjlighet på klubbar och träningar som det i finns i de andra större städerna.

Träningar
En träningsvecka hos Linné innebär under vintern ungefär följande:
- Måndag. Styrka/spänst. ”Rockgympa”, inspirerad från LIU. Hetsig innebandy efteråt.
- Tisdag. Tisdagsbana. Långpass i skogen. Oftast lugnt, ibland stegrande fart och ibland full fart från start. Här bygger man grunden för långa natten på 10Mila...
- Torsdag. Intervaller. Oftast på cykelbanor eller elljusspår. Veckans tuffaste pass.
- Helgen. Stafetträning / Långpass / Träningsdag etc.



Utöver detta finns ”träningsbanken”, precis som mycket annat uppfunnet av Mats Troeng. I träningsbanken lägger vem som helst in ytterligare träningar, varpå andra kan anmäla sig. Det kan dyka upp ”distans med Rasmus” på måndagarna, oftast ett natt-pass med stafettstart på onsdagarna och jag brukar lägga upp lite O-intervaller eller någon vattenlöpning lite då och då. Sammantaget erbjuds kanske 4-5 extrapass i veckan via banken.

För att delta på Linnés träningar måste du verkligen inte springa för klubben, det finns väldigt många ”träningsmedlemmar” som med och tränar. De bidrar genom att delta på träningarna (ju fler, desto roligare) och dessutom genom att hjälpa till med någon liten insats à la kontrollutsättning eller matlagning efter träningen någon gång. Thierry är den namnkunnige träningsmedlemmen vi haft och han har verkligen bidraget till en vassare träningsmiljö (ex. via KOM).

Skogen
Terrängmässigt är Uppsala bra. Skogen är nära, i alla fall om man bor på ”rätt” (västra) sidan av stan så har man Hågadalen och Nåsten relativt lättåtkomligt. Här är terrängen ganska blandad, bitvis tuff och stenig, bitvis öppen och ljuvlig. I söder övergår Uppsala till väl omtalade Lunsen. Här är det mest ljuvligt hela tiden. Och svårt. Riktigt svårt. Trots att jag bott i Uppsala större delen av mitt liv kan jag fortfarande tappa bort mig i Lunsen, även om det händer allt mer sällan. Fint är också är att kartkvalitén överlag är mycket god, de mest välanvända kartorna hålls hela tiden uppdaterade, flera gånger per år dyker det upp någon justering på hjälpkurvorna… Sedan kommer ju ytterligare några kartor i och med att SM går här i år.




Backar. Det är en av Uppsalas nackdelar när man ska springa. Det är relativt platt överallt. Visserligen går en stor ås genom hela staden som gör att det går att få till backträningen, men det är inte direkt som att bo i Schweiz där backarna kommer naturligt hela tiden. Det kan ju vara skönt att det är platt när man ska cykla till skolan, men det är lite trist ibland att inte ha några stora berg att springa på.

Universitetsstaden
Uppsalas två universitet (UU och SLU) har nog ett ganska bra rykte vad jag förstått. Det finns många utbildningar att välja på och de flesta håller nog en rätt god kvalité. Att Uppsala är en riktig studentstad märks verkligen. Framförallt i början på terminerna när alla utbildningar har introduktion i alla dess former är det fullt pådrag överallt. Nedan ses min klass utklädda till bananer:




Att Uppsala är populärt gör att det till en början kan vara svårt att hitta någonstans att sova. Bostadsköerna är väldigt långa, men det brukar alltid lösa sig till slut. Dels har vissa korridorer först-till-kvarn-princip, nationerna har ofta kortare köer och i värsta fall brukar det gå att få plats på soffan hos någon annan orienterare eller så till en början. I vilket fall som helst, om man ens överväger att studera i Uppsala i framtiden skulle jag rekommendera att man ställer sig i några köer (Studentstaden, Heimstaden och Uppsalahem).

Ett samarbete mellan universitetet och orienteringen har precis startat. Just nu är Gunilla Svärd som jobbar på orienteringsgymnasiet även anställd på deltid som bollplank för en grupp orienterare på universitet, OLUN (OL-universitetet). Dessutom finns en till anställd (Amelie Fondell) som jobbar med att vidareutveckla hela samarbetet och ordna diverse annat för oss studenter. Det har nu på slutet varit en föreläsning med Linnéa Gustafsson och lite tidigare fick vi göra rörelsescreenings. Hela samarbetet universitet+orientering är ganska nytt och under utveckling, jag tror och hoppas att det kan formas till någonting riktigt bra på sikt!

Sammanfattning Uppsala
+ Universitetet. Många bra utbildningar!
+ Nära till schysst terräng.
+ Mycket träningar och folk. Det finns alltid någon att springa med!
-  Populärt även för andra än orienterare, lite svårt att hitta boende.
-  Inte ännu samma etablerade universitetssamarbete som ex. LIU
-  Platt. Inga fina berg att bestiga.

Personligen trivs jag riktigt bra i Uppsala just nu. Det är kul att vi är några stycken yngre som satsar riktigt hårt, vi tränar ihop dagligen, pushar och hjälper varandra att hela tiden ta nya steg. Att det dessutom finns en stor bredd som gör att det hela tiden är mycket folk med på träningarna gör det än roligare. Så jag blir nog kvar här ett tag till…



Albin Ridefelt




Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Karna 2014-04-09 20:33 #5
Tips på fler hyresvärdar med studentboende och möjligen kortare kö:
www.ultunastudentbostäder.se (endast SLU-studenter) www.uaf.uu.se (rekommenderas främst vid studier i södra delarna av Uppsala, ex civilingenjör eller SLU)
Oskar 2014-04-07 08:36 #4
#2 - Exakt!
Åke 2014-04-06 20:30 #3
Tycker KOM såg riktigt spännande ut. Kanske slänger ihop något liknande till min klubb i sommar.
Anonym 2014-04-06 18:41 #2
Jo, det är väl den enda av hittills tre städer som har nämnt att det faktiskt finns negativa saker.
De andra städerna har bara sagt att det mesta var jättebra.
Oskar 2014-04-06 18:09 #1
En mycket trevlig och trovärdig beskrivning av Uppsala!

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng