Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Mitt Borlänge

Jag har bott i Borlänge hela mitt liv förutom två år då jag bodde i Sandviken. Det som jag saknade under mina två år där var backarna, närheten till skogen och våra tisdagsintervaller med klubben.

Publicerad 2014-04-05 16:37 (Uppdaterad 2014-04-06 01:07)

 0 kommentarer

Jag har bott i Borlänge hela mitt liv förutom två år då jag bodde i Sandviken. Det som jag saknade under mina två år där var backarna, närheten till skogen och våra tisdagsintervaller med klubben. Jag har egentligen inte så mycket som håller mig kvar i Borlänge, då jag varken jobbar eller studerar. Skulle jag veta något ställe som är bättre för mig rent träningsmässigt skulle jag flytta dit. Så vad är det då som håller mig kvar i Borlänge?



För den som elitsatsar i Falun-Borlänge regionen finns två grundstommar. Dala Sport Academy (DSA) och klubbverksamheten, båda är väldigt starka. DSA har ett sammarbete med Högskolan Dalarna men man behöver inte studera för att vara med i verksamheten. DSA har träningar varje förmiddag i veckan måndag-fredag och klubbarna har träningar på kvällarna, så det finns två arrangerade träningar nästan varje dag i veckan. För mig är det alla arrangerade träningar och att det finns så många andra orienterare i området som har fått mig att stanna kvar. Med tanke på att jag också satsar på skidorientering ligger Borlänge väldigt bra till rent geografiskt eftersom det oftast är snö på vintern men fortfarande är nära till de flesta tävlingarna under säsongen. DSA har också en skidorienteringsdel som erbjuder bra träningar under vintern.

Kalle Dalin är anställd tränare på DSA och planerar och arrangerar träningarna. Han är även personlig tränare för många av de aktiva. Vi är nästan 30 personer i gruppen men det brukar vara 2-10 personer varje träningstillfälle. Inför varje ny träningsperiod beslutas gemensamt vad vi vill ha för träningar och vilka dagar de ska ligga på. Ibland är det ett schema som varierar lite från vecka till vecka, så att samma typ av träning inte alltid ska hamna samma dag. Träningarna anpassas för att vara så förberedande som möjligt inför kommande värdetävlingar, både på nationell och internationell nivå. Här kommer ett exempel på hur en träningsvecka kan se ut med utgångspunkt från de gemensamma träningarna. Träningarna på DSA utgår från Falun och Borlänge med en minibuss på vardera ort och gemensam transport till träningarna som brukar starta klockan 9.  

Måndag:
På förmiddagen är den arrangerade DSA-träningen orienteringsintervaller sprint. Falun och Borlänge har många bra sprintområden där det går att få till förhållandevis tekniska banor för att vara i Sverige. Vi brukar springa slingor på ca 6-8 minuter. Ibland man-mot-man gafflade och ibland individuell start. Vi brukar också ha några slingor på 1:1000-del för att få det extra intensivt. Sprintområden är lätt att de blir utsprungna ganska fort men genom att stänga vissa passager och lägga till extra förbjudna områden går det att lösa så att det alltid blir nya tekniska utmaningar. På kvällen arrangeras styrkegympa i Borlänge genom Stora Tuna OK.


Tisdag:
På förmiddagen är det backintervaller som väntar. I skogen är det lätt att hitta backar i varierad längd och lutning, både runt Falun och Borlänge. Falun är en kuperad stad så där är det inga problem att hitta långa branta backar även på asfalt. Träningarna varierar med ibland löpning i skog, ibland stig och ibland asfalt. Om vi springer i skogen är det ofta orientering ner och annars rena backintervaller.

På kvällen har det flesta klubbarna intervallträning som brukar vara väldigt välbesökta av både klubbmedlemmar och icke-klubbmedlemmar. Tisdagsträningarna är helt klart en av veckans favorit-träningar. Roliga tuffa varierade intervaller med mat efteråt.

Onsdag:
Effektstyrka och distansträning. Effektstyrka ledd av Kalle och sedan distanslöpning upp till 2 timmar. Mestadels på stigar med utgångspunkt från Lugnet. På onsdags eftermiddagar har en del klubbar träningar och annars brukar det finnas många andra träningssugna.


Torsdag: Orienteringsteknik, varierade övningar och banor men kontrollpunkterna brukar alltid vara markerade och sitta kvar ca 1 vecka i fall att man inte har möjlighet att springa träningen just den dagen. Det finns väldigt mycket skog runt Falun-Borlänge och det mesta är karterat. Faktum är att jag fortfarande kan komma ut på kartor och områden som jag aldrig har sprungit på. Terrängen är ganska varierad även om det till största del karakteriseras av typiska dalaberg som är ganska tungsprugna och inte så detaljrika. Men det går också att hitta mer finskuren terräng och det finns gott om lättlöpta tallhedar.



Under vintern arrangeras Nattcupen som är ett samarbete mellan klubbarna runt Falun-Borlänge. Det finns tre olika banor att välja mellan och det är alltid gemensam start och gafflade banor. Banorna brukar ofta gå i närområden för att kunna blanda asfalt-stig-skog om det är mycket snö i terrängen. Under tävlingssäsongen arrangeras vanlig teknikträning som brukar bestå av slingor eller olika banor med kontrollmarkeringar.

Fredag:
På Lugnet i Falun finns en inomhushall där vi springer banintervaller på vintern. Korta eller lite längre intervaller, ofta med en torrövning på en karta över en kommande värdetävling. Löpskolning och bålstyrka i början respektive slutet av passet.

Helgen:
Ibland finns det arrangerade träningar även på helgen annars finns det fina möjligheter för egen träning också. Möjligheten att åka skidor på vintern är riktigt bra. Riksskidstadion på Lugnet erbjuder fin skidåkning och det finns också många andra fina elljuspår i området. Borlänge har Gyllbergen och Falun har Sörskog som är två snösäkra vildmarksområden där det alltid körs upp långa fina klassiska spår under vintern.

Om man bara har tiden är det nästan som att vara på träningsläger konstant. Så varför inte ta en träningsvecka i Falun eller Borlänge och se hur vi har det. Förhoppningsvis blir du kvar!


Tove Alexandersson

Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng